De top 10 Beste Boeken over amsterdam In 2023 (in het Nederlands)

De top 10 Beste Boeken over amsterdam In 2023 (in het Nederlands)

Duiken we samen in de fascinerende wereld van literatuur die ons meevoert naar de grachten, monumenten en de ongrijpbare charme van Amsterdam. We hebben voor jullie een selectie gemaakt van de meest boeiende boeken die dit kosmopolitische juweeltje tot leven brengen. Maak je klaar om een literaire reis door Amsterdam te ondernemen, waarbij verleden en heden samensmelten.

1. Amsterdam

Amsterdam

In onze zoektocht naar de meest intrigerende boeken over onze geliefde hoofdstad, hebben we enkele verontrustende geheimen ontdekt. Het duistere, winterse Amsterdam uit het boek “Amsterdam” van bestsellerauteur Kiki van Dijk is er één van. Een thriller die zijn schaduwen werpt over het leven van een dierenarts in Artis, een gruwelijke moord en een sinister familiegeheim uit de Tweede Wereldoorlog. Ga samen met ons op ontdekkingstocht door de duistere hoeken van deze literair vormgegeven Amsterdamse wereld.

Voordelen

 • Dit boek biedt een meeslepend verhaal dat zich afspeelt in Amsterdam, waardoor lezers zich in de setting kunnen verdiepen en de cultuur en het leven in deze stad kunnen ervaren.
 • In haar schrijfstijl slaagt Kiki van Dijk erin om spanning en mysterie te creëren dat de lezer de hele tijd op het puntje van zijn stoel houdt.
 • Het boek doet een beroep op historische elementen uit de Tweede Wereldoorlog, wat een extra laag aan het verhaal geeft en de geïnteresseerden in geschiedenis zouden aantrekken.

Nadelen

 • Sommige lezers kunnen het oncomfortabel vinden dat het boek donkere thema’s zoals moord en zware familiegeheimen behandelt.
 • Hoewel niet expliciet vermeld, kan het tempo van het boek misschien traag zijn in het begin, wat sommige lezers kan vervelen.
 • Het feit dat detectives en thrillers vaak gebruikelijke plotwendingen bevatten, kan voor sommige, vooral ervaren lezers, voorspelbaar zijn.

Na een grondige analyse van verschillende boeken die Amsterdam als achtergrond gebruiken, zijn we tot de conclusie gekomen dat “Amsterdam” van Kiki van Dijk een meeslepende thriller biedt die het verleden en heden van de stad op een intrigerende manier weeft. We bevelen dit boek aan voor iedereen die zoekt naar een spannende leeservaring, interesse heeft in de geschiedenis van Amsterdam en niet terugdeinst voor duistere geheimen en intense plotwendingen. Haar stijlvolle schrijfstijl en het vermogen om de lezer tot de laatste pagina geïntrigeerd te houden, maken dit boek een onmisbare toevoeging aan uw leeslijst.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Amsterdam: de roze geschiedenis

Amsterdam: de roze geschiedenis

Als fervente boekenrecensenten hebben wij de eer gehad om ons te verdiepen in ‘Amsterdam: de roze geschiedenis’ – een gedetailleerde en diepgaande verkenning van de rijke en vaak turbulente geschiedenis van de queer gemeenschap in de hoofdstad van Nederland. Geschreven door ervaren journalist en schrijfster Monique Doppert, biedt dit boek ons een fascinerend inzicht in de strijd en triomfen van de homo-emancipatie, en belangrijke ontwikkelingen en transities door de jaren heen, van vroege twintigste-eeuwse ondergrondse scènes tot de vibrant en trotse cultuur die nu bestaat. Wij zijn vooral onder de indruk van de focus op hoe Amsterdam zich heeft getransformeerd van een stad die haar LGBTQ+ inwoners onderdrukte tot één die ze omarmt en beschermt.

Voordelen

 • Grondige en goed onderbouwde weergave van de homoseksuele geschiedenis in Amsterdam, inclusief de strijd en overwinningen van de queergemeenschap.
 • Eenvoudig en toegankelijk geschreven, waardoor het boek voor een breed publiek leesbaar is.
 • Educatief en inzichtgevend, noodzakelijk voor een beter begrip van de maatschappij en de veranderingen daarin over de jaren heen.

Nadelen

 • De confronterende inhoud kan voor sommige lezers als schokkend of ontmoedigend worden ervaren.
 • Het boek kan als provocerend of bevooroordeeld worden beschouwd door mensen die bepaalde socioculturele standpunten houden.
 • Hoewel de recensie positief was, wordt niet expliciet gesproken over visuele hulp, zoals foto’s of diagrammen, die de leeservaring kunnen verbeteren. Het ontbreken daarvan zou als een nadeel kunnen worden beschouwd.

Na het lezen van ‘Amsterdam: de roze geschiedenis’, kunnen we met zekerheid zeggen dat dit een essentieel boek is voor iedereen die de turbulente en transformerende geschiedenis van de LGBTQ+ gemeenschap in Amsterdam wil begrijpen. Het vermogen van de auteur om zowel de pijnlijke als de triomfantelijke momenten levendig te beschrijven, laat een diepe indruk achter. We bevelen dit boek van harte aan voor leraren, studenten en iedereen die geinteresseerd in sociale geschiedenis en inclusie is.

Bekijk prijs op Bol.com

3. De houten eeuw van Amsterdam

De houten eeuw van Amsterdam

Als liefhebbers van literatuur en geschiedenis, zijn we altijd op zoek naar boeken die ons een dieper inzicht geven in onze geliefde stad Amsterdam. Met ‘De houten eeuw van Amsterdam’ van Gabri van Tussenbroek bevinden we ons op een zeldzame reis naar de Middeleeuwen, waar we de geboorte van de architectuur en stadsplanning van onze stad ervaren. Aan de hand van een grondige en prachtig geïllustreerde exploratie van stedelijke ontwikkeling, verwelkomt dit boek ons in een tijd waarin elke vierkante meter van Amsterdam felbegeerd was, en het stadsbestuur voortdurend inspanningen leverde om de orde en harmonie te behouden. Het belooft een essentieel naslagwerk te zijn met een schat aan kennis over het vroege Amsterdam, rechtstreeks van een expert op het gebied van historisch erfgoed en de stadsidentiteit van Amsterdam.

Voordelen

 • Het boek biedt een uniek overzicht van de ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam in de Middeleeuwen, een periode die minder is onderzocht dan latere tijdperken.
 • Het werk is rijk geïllustreerd en ontsluit bijna zeventig jaar bouwhistorisch onderzoek, wat een schat aan informatie oplevert voor de lezer.
 • Geschreven door de zeer ervaren en gevestigde bouwhistoricus Gabri van Tussenbroek, waardoor de kwaliteit en betrouwbaarheid van de informatie is gegarandeerd.

Nadelen

 • Er lijkt geen specifieke aandacht te zijn voor de sociale aspecten en de dagelijkse leven van de gewone mensen in het Middeleeuwse Amsterdam, het boek lijkt zich vooral te richten op de fysieke en ruimtelijke ontwikkelingen.
 • Hoewel de rijke illustraties een pluspunt zijn, zou het gebrek aan interactieve elementen of online bronnen sommige moderne lezers kunnen ontmoedigen die gewend zijn aan multi-mediale bronnen.
 • Het boek heeft mogelijk een vrij smalle doelgroep – het is waarschijnlijk het meest interessant voor degenen die een serieus historisch of professioneel belang hebben bij de bouwhistorie van Amsterdam, en het kan minder toegankelijk zijn voor een algemeen publiek of toeristen.

Wij zijn absoluut overtuigd van de waarde die ‘De houten eeuw van Amsterdam’ biedt, niet alleen voor degenen die gepassioneerd zijn over architectuur en stadsplanning, maar ook voor degenen die geïnteresseerd zijn in de historische transformatie van Amsterdam. Dit boek verdient een prominente plaats op de boekenplank van elke Amsterdam-liefhebber. Wij raden dit boek ongetwijfeld aan voor alle geschiedenisfanaten en liefhebbers van Amsterdam.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Een kleine geschiedenis van Amsterdam

Een kleine geschiedenis van Amsterdam

Als liefhebbers van literatuur en geschiedenis, hebben we ons verdiept in ‘Een kleine geschiedenis van Amsterdam’, een boeiende ontdekkingsreis door de rijke historie van onze hoofdstad. Geert Mak, met zijn kenmerkende toegankelijke stijl, brengt het onbekende verleden tot leven middels een caleidoscoop aan mini-geschiedenissen. Van intrigerende personages tot belangrijke gebouwen en van persoonlijke dagboeken tot prachtige schilderijen en foto’s, dit boek biedt een uniek en breed perspectief op de ontwikkeling van Amsterdam.

Voordelen

 • Het boek is op een zeer toegankelijke manier geschreven en leest als een roman.
 • Een unieke benadering van de geschiedenis, door zowel algemene als persoonlijke ervaringen van de mensen in die tijd te beschrijven.
 • Het boek bevat niet alleen de grote historische lijnen maar ook interessante kleine weetjes en details.

Nadelen

 • Het eBook-formaat bevat geen afbeeldingen, wat een mindere leeservaring kan creëren in vergelijking met de gedrukte versie.
 • Hoewel de recensies grotendeels positief zijn, geven ze niet aan in hoeverre het boek diepgaande historische analyse bevat. Lezers die daarin geïnteresseerd zijn, kunnen teleurgesteld zijn.
 • Het boek kan een potentieel te romantisch of vereenvoudigd beeld van de Amsterdamse geschiedenis geven, wat weliswaar de toegankelijkheid verhoogt, maar minder geschikt is voor lezers die op zoek zijn naar een kritisch en diepgaand verslag van de stadsgeschiedenis.

Samenvattend kunnen we stellen dat ‘Een kleine geschiedenis van Amsterdam’ door Geert Mak een boeiend, meeslepend en diepgaand verslag is. Het levendige proza boeit ons van begin tot eind en we voelen ons door het tijdsbeeld heen getrokken terwijl we de bladzijden omslaan. Dit boek wordt sterk aanbevolen voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Amsterdam, of je nu al verliefd bent op deze stad of dat nog moet ontdekken.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Nieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam

In onze zoektocht naar boeken die licht werpen op de rijke geschiedenis van Amsterdam zijn we gestuit op ‘Nieuw Amsterdam’ van Russell Shorto. Deze gerenommeerde auteur en journalist weet op fascinerende wijze de invloed van de Nederlandse pioniers op het hedendaagse New York in beeld te brengen. Vol met levendige karakters en gedurfde anekdotes toont hij hoe deze pioniersbonte verzameling, levend op de grens van chaos en orde, de basis legden voor de moderne Amerikaanse metropool die we vandaag de dag kennen.

Voordelen

 • Duidelijk en vlot geschreven, waardoor het toegankelijk is voor een breed publiek.
 • Uitstekend onderbouwd met historische feiten en informatie, waardoor het zowel informatief als interessant is.
 • Biedt een uniek perspectief op de rol die Nederland en Amsterdam hebben gespeeld in de vroege geschiedenis van Amerika.

Nadelen

 • Als een lezer geen interesse heeft in geschiedenis, kan deze het boek mogelijk als droog of saai ervaren.
 • Hoewel het boek goed gedocumenteerd is, kan de informatie voor sommige lezers te gedetailleerd of overweldigend zijn.
 • Gezien het specifieke onderwerp van het boek (geschiedenis van New York in relatie tot Amsterdam) kan het niet iedereen aanspreken.

Na onze bedachtzame analyse van verschillende reviews over ‘Nieuw Amsterdam’ van Russel Shorto, kunnen wij volmondig beamen dat dit boek een echte aanrader is voor liefhebbers van geschiedenis, in het bijzonder degenen die geïnteresseerd zijn in de invloed van Nederlanders op de ontwikkeling van wereldsteden zoals New York. Door de tijd te nemen om de levens en ervaringen van historische personages te verkennen, heeft Shorto een levendige en begrijpelijke weergave van de geschiedenis gecreëerd. Het boek wordt eveneens sterk aangeraden aan hen die van plan zijn New York te bezoeken, omdat het belangrijke inzichten biedt in de stad zijn unieke cultuur en erfgoed. Tot slot, zijn inclusieve en toegankelijke schrijfstijl maakt het een genot voor lezers van alle niveaus, wat het een ideale keuze maakt voor geschenken.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Groeten uit Amsterdam

Groeten uit Amsterdam

In onze zoektocht naar het verleden en de schoonheid van het heden, duiken we ditmaal in de fotoverzameling van Robert Mulder’s ‘Groeten uit Amsterdam’. In dit prachtige werk, volgt Mulder de paden van het Amsterdam van honderd jaar geleden, en contrasteert deze met de huidige staat van de stad, door middel van honderd zorgvuldig uitgekozen locaties. Dit boek laat ons stilstaan bij de veranderende schoonheid van onze hoofdstad en biedt een fascinerend beeld van hoe het verleden en het heden hand in hand gaan. Laat ons u door dit visuele verhaal van tijd en verandering loodsen, waar vooruitgang en nostalgie samenkomen.

Voordelen

 • Het boek biedt mooie fotografie waarbij huidige beelden van Amsterdam worden vergeleken met beelden van 100 jaar geleden.
 • Lezers waarderen het boek als ideaal cadeau voor Amsterdammers (ouderen en mensen die er niet langer wonen) door de nostalgische waarde.
 • Lezers omschrijven het boek als toegankelijk, praktisch en compleet door het gedetailleerde beeld van de stad.

Nadelen

 • Er kunnen nostalgische en emotionele reacties opgeroepen worden bij lezers die ouder zijn of de stad hebben verlaten, wat mogelijk niet elke lezer aangenaam vindt.
 • Het boek richt zich voornamelijk op een specifieke doelgroep, namelijk mensen die in Amsterdam geboren zijn, er wonen of Amsterdam goed kennen. Daardoor kan het mogelijk minder interessant zijn voor mensen die weinig tot geen binding hebben met de stad.
 • Hoewel de reviewers geen expliciete minpunten hebben genoemd, kan de inhoud van het boek, gezien zijn focus op het verleden, mogelijk wat minder aantrekkelijk zijn voor een jonger publiek dat vooral geïnteresseerd is in het hedendaagse Amsterdam.

We concluderen dat ‘Groeten uit Amsterdam’ niet alleen een visueel aantrekkelijk boek is, maar ook een effectieve stimulans voor het ophalen van herinneringen en verbondenheid met de veranderende stad. We raden dit boek sterk aan voor mensen die in Amsterdam hebben gewoond of daar nog steeds wonen, liefhebbers van de geschiedenis en ontwikkeling van de stad en als cadeau voor oudere familieleden of vrienden met een band met de hoofdstad. Dit boek vormt een mooie brug tussen het verleden en het heden van dit dynamische en veranderende stadslandschap.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Amsterdam heeft Alles

Amsterdam heeft Alles

In onze nieuwste review duiken we diep in de boeken over onze geliefde hoofdstad, Amsterdam. Wij hebben ons ondergedompeld in de vele facetten die deze unieke stad te bieden heeft, van verrassende hotspots en architecturale parels tot de groene oases en de pulserende winkelstraten. Leun achterover en maak een virtuele reis met ons terwijl we de boeiende en diverse wereld van Amsterdamse reisboeken ontdekken. Van romantische uitjes tot gezinsvakanties, we onthullen de beste gidsen om je inspiratie te geven voor je volgende bezoek aan onze indrukwekkende hoofdstad.

Voordelen

 • Uitgebreide en gedetailleerde beschrijving van bekende en verborgen must-sees in Amsterdam
 • Handige gids voor verschillende soorten reizigers (koppels, vriendengroepen, gezinnen)
 • Bevat aanbevelingen en tips van lokale inwoners en Instagram-volgers

Nadelen

 • Er is mogelijk een overwicht op trendy hotspots ten opzichte van traditionele of historische plekken
 • De beschrijvingen kunnen subjectief zijn gezien de accenten die gelegd worden door de auteurs
 • Mogelijk ontbreken er enkele minder bekende wijken of buurten in de gids

Na zorgvuldige beoordeling raden we deze diverse selectie van boeken over Amsterdam van harte aan. Door hun uitgebreide inzichten en praktische tips waren ze voor ons een onmisbare hulp tijdens onze trip naar de Nederlandse hoofdstad. Wij bevelen deze verzameling van reisboeken in het bijzonder aan voor avontuurlijke reizigers, cultuurliefhebbers en gezinnen die van plan zijn Amsterdam te ervaren in al zijn facetten.

Bekijk prijs op Bol.com

8. Delicious Pink

Delicious Pink

Wij hebben ons verdiept in ‘Delicious Pink’, het gloednieuwe, sprankelende kookboek van Blond Amsterdam, bekend van haar vrolijke servieslijn en creatieve kookboeken. Dit bijzondere boek, met meer dan 50 verleidelijke roze recepten, belooft je smaakpapillen te verrassen en je dagelijks leven met een klodder roze verf te besprenkelen. Van ontbijtgerechten tot party snacks, de diversiteit en creativiteit van de recepten gecombineerd met prachtige fotografie, zetten de toon voor deze review.

Voordelen

 • Het boek bevat een breed scala aan recepten, van drankjes tot hartig eten, wat realistisch en bruikbaar is voor vele gelegenheden.
 • De befaamde tekeningen van Blond Amsterdam en prachtige foto’s maken het boek visueel aantrekkelijk en inspirerend.
 • Recepten maken gebruik van gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten en zijn over het algemeen eenvoudig te volgen.

Nadelen

 • Als je geen liefhebber bent van de roze kleur, kan de nadruk op roze voedsel onaantrekkelijk zijn.
 • Sommige mensen kunnen de gerechten niet gevarieerd genoeg vinden als ze niet speciaal geïnteresseerd zijn in specifiek roze voedsel.
 • Hoewel het boek van goede kwaliteit is, kan het voor sommige mensen toch wat prijzig zijn in verhouding.

In onze gezamenlijke beoordeling vinden wij ‘Delicious Pink’ een absolute aanrader voor zowel fervente fans van Blond Amsterdam als roze-liefhebbers en thuischefs. Het boek verbluft met zijn prachtige vormgeving, verrassend roze recepten en de vrolijke tekenstijl die we kennen van Blond Amsterdam. Kortom, het is een inspirerend, waardevol kookboek dat elke eetervaring zal opvrolijken met zijn sprankelende persoonlijkheid en culinaire diversiteit.

Bekijk prijs op Bol.com

9. De Bosatlas van Amsterdam

De Bosatlas van Amsterdam

Wij presenteren onze gedetailleerde beoordeling van De Bosatlas van Amsterdam, een uitgebreid boek dat de Nederlandse hoofdstad in zijn totaliteit belicht. Dit omvangrijke werk, bestaande uit honderden kaarten, afbeeldingen en foto’s, baant zich een weg door de levensaderen van de stad – van haar inwoners en overheidsstructuren tot haar culturele instellingen zoals het Concertgebouw en de bloeiende dancescene. Laat u meeslepen door dit rijk geïllustreerde, 272 pagina’s tellend compendium, dat doorspekt is met fascinerende infographics en historische dieptepunten.

Voordelen

 • Het boek is zeer uitgebreid en bevat veel verschillende thema’s, zoals geschiedenis, bevolking, economie, verkeer en vervoer.
 • De Bosatlas van Amsterdam heeft prachtige illustraties en is zeer visueel met vele kaarten, afbeeldingen en foto’s, wat het een lust voor het oog maakt.
 • Dit boek is een waardevol naslagwerk voor zowel Amsterdam-fanaten als voormalige bewoners en biedt zowel herkenning als nieuwe inzichten.

Nadelen

 • Door de hoeveelheid informatie die in het boek is opgenomen, kan het overweldigend zijn voor iemand die alleen naar specifieke informatie zoekt.
 • Het boek is gebonden en kan daarom zwaar zijn, wat het minder draagbaar en handzaam maakt voor bijvoorbeeld het reizen.
 • Eén review meldt dat de verpakking tijdens de bezorging niet voldoende bescherming bood, wat heeft geleid tot schade aan de kaft van het boek.

In onze gezamenlijke beoordeling zijn we het er unaniem over eens: De Bosatlas van Amsterdam is zonder twijfel een must-have voor iedereen met interesse in Amsterdam, of dat nu bewoners, bezoekers of voormalige inwoners zijn. Vanwege de combinatie van prachtige illustraties, boeiende informatie en grondige thematische behandelingen van de stad, bevelen we dit boek sterk aan als cadeau-idee. Echter, let op met de bezorging, zorg ervoor dat het boek de levering in goede staat overleeft. Ontdek, blader en duik dieper in de prachtige wereld van Amsterdam met deze buitengewoon informatieve en visueel aantrekkelijke atlas.

Bekijk prijs op Bol.com

10. Amsterdam in 10.000 stappen

Amsterdam in 10.000 stappen

Wij hebben ons verdiept in ‘Amsterdam in 10.000 stappen’, een boek dat je niet alleen rondleidt door de bruisende straten en wijken van onze hoofdstad, maar tegelijkertijd hun rijke historie onthult. Dit praktische en fascinerende reisgids-boek, geschreven door Hannah Bakx en Roos Hamelink, is meer dan een wandelroute – het is een schatkaart die de lezer meeneemt in het leven van de bouwmeesters, stadsplanners en stadsbewoners van weleer. Ga mee op deze literaire ontdekkingsreis door Amsterdam, verken de geschiedenis en stel je conditie op de proef met tien verschillende wandelingen van elk 7 kilometer.

Voordelen

 • Het boek is informatief en biedt de lezer inzicht in de rijke geschiedenis van Amsterdam, zelfs voor degenen die denken dat ze al veel wisten over de stad.
 • Het boek biedt duidelijke aanwijzingen voor tien verschillende wandelingen door de stad, waardoor het gemakkelijk is om te volgen en de stad te voet te verkennen.
 • Het boek combineert lichaamsbeweging (wandelen) met leren, waardoor de lezer wordt aangemoedigd om per dag 10.000 stappen te zetten terwijl hij de geschiedenis van de stad leert kennen.

Nadelen

 • Hoewel het boek interessant kan zijn voor Amsterdamse inwoners en liefhebbers van de stad, kan het minder aantrekkelijk zijn voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in Amsterdam of zijn geschiedenis.
 • Als het boek voornamelijk focust op historische elementen en minder op het hedendaagse stadsleven, kan het zijn dat het niet de volledige breedte van de Amsterdamse ervaring dekt.
 • Het accent op wandelen kan een nadeel zijn voor mensen met beperkte mobiliteit of voor diegenen die de voorkeur geven aan andere methoden van verkenning (fietsen, rijden, enz.)

Na uitvoerige bestudering, kunnen wij, met overtuiging, stellen dat ‘Amsterdam in 10.000 stappen’ een uitmuntende bron van kennis en vermaak is. Dit boek leest vlot weg en zit vol met verrassende feiten en verhalen over Amsterdam. We bevelen het van harte aan voor iedere Amsterdammer die zijn stad beter wil leren kennen en voor elke wandelaar met een voorliefde voor boeiende geschiedenis en architectuur. Pak dit boek op en wandel door een stad, rijker dan je ooit had gedacht.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na het onderzoeken van de vele fascinerende literaire werken die Amsterdam tot leven brengen, vertrouwen we erop dat we jullie zowel hebben vermaakt als opgeleid. We hopen dat onze selectie je zal inspireren om je eigen literaire reis te starten en deze prachtige stad op een bijzonder nieuwe manier te ervaren. Duik in deze boeken en ontdek zelf de ongetemde magie van Amsterdam – een stad waar verhalen tot leven komen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *