De Top 7 Beste Boeken Over Bloemschikken In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Bloemschikken In 2023 (in het Nederlands)

Wij snappen als geen ander dat bloemschikken een kunst op zich is, een subtiele balans tussen esthetiek en wetenschap. Het is verfrissend en inspirerend, maar kan soms ook complex en verwarrend zijn, zeker voor beginnende bloemisten. Daarom duiken wij in de wereld van bloemschikliteratuur en hebben we de beste boeken over bloemschikken samengesteld voor jou – van beginners tot experts.

1. Kerstkransen & winterboeketten

Kerstkransen & winterboeketten

In onze zoektocht naar de beste boeken over bloemschikken hebben we ons verdiept in “Kerstkransen & Winterboeketten” van Marieke Nolsen – een visueel verbluffend en praktisch boek dat de nadruk legt op het creëren van kunstwerken met seizoensgebonden planten die in onze eigen tuin gevonden kunnen worden. Dit boek biedt niet alleen 40 unieke bloemschikkingen om je huis te verfraaien, maar bereidt je ook voor om de natuurlijke schoonheid van de winter te waarderen en te benutten. Bereid je voor op het ontdekken van de rijkdom van het winterseizoen en hoe je die kunt veranderen in verbluffende, creatieve arrangementen.

Voordelen

 • Deze boekenreeks biedt gedetailleerde stap-voor-stap-instructies, waardoor het voor beginners gemakkelijk te volgen is.
 • Het gebruik van elementen uit de natuurlijke omgeving in de projecten maakt dit een duurzame en kosteneffectieve keuze voor bloemschikken.
 • Met 40 verschillende projecten om uit te kiezen, is er genoeg variëteit om voor een langere periode bezig te zijn, terwijl je ook seizoensgebonden projecten leert maken.

Nadelen

 • Zonder een visuele review van de gemaakte projecten, is het moeilijk te beoordelen wat het vaardigheidsniveau of de complexiteit van de projecten is.
 • Het boek is volledig gebaseerd op natuurlijke materialen. Als je niet eenvoudig toegang hebt tot het soort materialen dat het boek suggereert, kan dit een beperking zijn.
 • Hoewel het boek natuurlijke alternatieven voor kerstdecoraties biedt, is het misschien niet zo pakkend of opvallend als traditionele, lichtgevende kerstversieringen.

Na gedegen bestudering en overweging bevelen wij “Kerstkransen & Winterboeketten” van harte aan. Dit boek is met name perfect voor doe-het-zelvers en natuurminnaars die graag hun omgeving verfraaien met seizoensgebonden arrangementen. Het is een excellente, praktische gids voor iedereen die interesse heeft in unieke en creatieve bloemschiktechnieken met respect voor de seizoenen.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Liefde voor dahlia’s

Liefde voor dahlia's

Als fervente bloemenliefhebbers en ervaren recensenten, konden we het niet laten om ons te verdiepen in het boek ‘Liefde voor Dahlia’s’. Dit rijk geïllustreerde werk trakteert ons op een scala aan kleurrijke dahlia’s, onderbouwd met fascinerende geschiedenis, duurzame kweektechnieken en gepassioneerde interviews. Dit boek belooft meer dan alleen een opfrisser van bloemarrangementen te zijn; het is een viering van de veelzijdigheid en allure van de dahlia, een bloem die een opmerkelijke comeback maakt in de bloemschikkunst.

Voordelen

 • Het boek is rijk geïllustreerd met prachtige, inspirerende foto’s.
 • Het behandelt een breed scala aan onderwerpen over dahlia’s, van kleinschalige kweek tot veredeling, inclusief interviews met experts en een gedetailleerde kleurgesorteerde lijst van verschillende soorten dahlia’s.
 • Het biedt praktische tips en tricks om dahlia’s te laten groeien en schikken, wat zeer nuttig is voor bloemliefhebbers en -kwekers.

Nadelen

 • De schrijfstijl kan voor sommige lezers moeilijk zijn om te volgen, vooral voor degenen die nieuw zijn in de wereld van bloemen en niet bekend zijn met de vaktaal.
 • Er is wat te veel achtergrondinformatie van de geïnterviewden die niet altijd relevant is voor het onderwerp van het boek, wat de leeservaring kan afleiden.
 • Het boek kan mogelijk de neiging hebben om zich te concentreren op de esthetiek van dahlia’s ten koste van gedetailleerde, technische informatie over de zorg voor en teelt van deze planten.

Als conclusie kunnen we vaststellen dat ‘Liefde voor Dahlia’s’ een gedetailleerd, informatief en inspirerend kunstwerk is voor zowel beginnende als geavanceerde bloemenliefhebbers. Ondanks de soms overweldigende vaktaal en uitgebreide achtergrondinformatie, biedt de uitmuntende vormgeving en de schat aan praktische info een compenserende balans. We raden dit boek ten zeerste aan voor iedereen met een passie voor bloemschikken, dahlia’s en voor diegenen die genieten van de pure schoonheid van deze veelzijdige bloem.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Marieke’s pluktuin

Marieke's pluktuin

In onze zoektocht naar de beste boeken over bloemschikken, hebben we ons verdiept in ‘Marieke’s Pluktuin’ van bloembindster Marieke Nolsen en groenauteur Modeste Herwig. Dit inspirerende en praktische boek biedt talloze tips en inzichten voor zowel beginners als gevorderden in de kunst van bloemschikken, met de focus op het creëren van je eigen pluktuin voor jaar-rond verse bloemcreaties. Met een combinatie van deskundige begeleiding, prachtige fotografie en handige kalenders voor tuinieren en plukken, leidt ‘Marieke’s Pluktuin’ de lezer door het proces van het planten en onderhouden van een tuin tot het schikken van verse boeketten met flair en vakmanschap.

Voordelen

 • Het boek is zowel educatief als inspirerend, met duidelijke uitleg en namen van bloemen, en veel praktische voorbeelden.
 • Er is veel aandacht voor foto’s en visuele illustratie, waardoor de inhoud van het boek aantrekkelijker en gemakkelijker te begrijpen wordt.
 • Het boek is geschikt voor zowel beginners als gevorderden, dankzij de combinatie van tijdloze en trendy tips en trucs in het bloemschikken.

Nadelen

 • Het boek is fysiek misschien niet heel duurzaam; een tweedehands exemplaar heeft tekenen van slijtage, zoals schade aan de onderkant van het kaft.
 • Hoewel het boek uitgebreid is, heeft het mogelijk beperkingen in de behandeling van bepaalde onderwerpen, aangezien het probeert een tuinboek, plantenboek en bloemschikboek in één te zijn.
 • Er wordt niet expliciet vermeld of het boek geschikt is voor mensen zonder tuin (bijvoorbeeld voor mensen die in appartementen wonen), dus het kan zijn dat niet alle inhoud relevant of toepasbaar is voor alle lezers.

Na zorgvuldige beoordeling en analyse van diverse reviews, bevelen wij ‘Marieke’s Pluktuin’ ten zeerste aan. Het is een waardevolle bron voor zowel de beginnende als gevorderde bloemschikker die op zoek is naar inspiratie en grondige kennis over bloemschikken. Dit boek, met zijn schitterende fotografie en praktische adviezen, is niet alleen leerzaam, maar ook inspirerend, waardoor het voor ons allemaal een onmisbaar naslagwerk is geworden in onze collectie boeken over bloemschikken.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Viltbloemen

Viltbloemen

Als fervente liefhebbers van creatieve projecten hebben we ons verdiept in een bijzonder boek over bloemschikken: ‘Viltbloemen’ van Daphne Engelke, ook bekend als De Viltbloemist. In dit inspirerende werk leidt Engelke ons stap voor stap door het proces van het creëren van prachtige, kleurrijke viltbloemen, ideaal voor elk seizoen. Geschikt voor iedereen die interesse heeft in unieke, ambachtelijke hobby’s én houdt van de vreugde en levendigheid die bloemen brengen, belooft dit boek een fascinerende ontdekkingstocht door de wereld van de vilten bloemsierkunst.

Voordelen

 • Het boek is zeer gedetailleerd met foto’s en heldere instructies, waardoor het maken van viltbloemen haalbaar is voor iedereen.
 • Viltbloemen zijn een originele en creatieve hobby, een verfrissend alternatief voor standaard hobby’s.
 • De bloemen van vilt blijven mooi, waardoor je steeds jouw decoraties kan vernieuwen of aanvullen en het thuisgevoel kan blijven opfrissen.

Nadelen

 • Voor mensen zonder eerdere ervaring in handwerk- of kunstprojecten, kan het initieel een uitdaging zijn om de techniek onder de knie te krijgen.
 • Het boek lijkt vooral gericht te zijn op het maken van bloemen, waardoor het minder aantrekkelijk kan zijn voor mensen die op zoek zijn naar een breder scala aan viltcreaties.
 • Wolvilt en ander benodigd materiaal zijn niet inbegrepen bij de aankoop van het boek, deze moeten apart worden aangeschaft.

Na zorgvuldige evaluatie van ‘Viltbloemen’ bevelen wij dit boek ten zeerste aan voor creatievelingen, liefhebbers van ambachtelijke hobby’s en bij uitstek bloemenliefhebbers. Het biedt zowel beginners als gevorderden de kans om te experimenteren met een unieke vorm van bloemschikken. Het inspirerende, stapsgewijze proces maakt het voor iedereen mogelijk om prachtige viltbloemen te creëren, ongeacht hun ervaringsniveau.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Handboek bloeiende vaste planten

Handboek bloeiende vaste planten

In onze zoektocht naar de beste handleiding over bloemschikken met eigen gekweekte planten, zijn we gestuit op het Handboek bloeiende vaste planten van Rachel Siegfried. Dit boek belooft niet alleen een uitgebreide gids te zijn voor het zelf kweken van meer dan 130 variëteiten van vaste planten, maar biedt ook inspirerende ideeën om met deze planten oogstrelende bloemarrangementen te creëren. Met bijzondere focus op duurzaamheid en het reduceren van onze ecologische voetafdruk, combineert Siegfried deskundig advies met schitterende fotografie. Samen gaan we dit handboek onder de loep nemen.

Voordelen

 • Het boek bevat niet alleen inspiratie en prachtige fotografie, maar levert ook praktisch advies voor de plantkeuze, het kweken en het toepassen van planten in bloemarrangementen.
 • Rachel Siegfried’s selectie van 130 vaste tuintoppers is uitermate geschikt voor iedereen die graag duurzaam wil bloemschikken, door zelf planten te kweken, te hergebruiken en zo transportkilometers te besparen.
 • Handboek bloeiende vaste planten wordt omschreven als een leerrijk, gevarieerd, uitgebreid en vlot lezend boek waarin de focus ligt op vaste planten – iets dat bij andere boeken over bloemschikken vaak ontbreekt.

Nadelen

 • Doordat het boek een sterke focus heeft op vaste planten, is het mogelijk minder geschikt voor lezers die geïnteresseerd zijn in het werken met een breder scala aan materialen voor hun bloemarrangementen.
 • Voor beginners is het mogelijk te overweldigend door de omvang van de informatie en de hoeveelheid planten die in dit boek aan bod komen.
 • Het boek kan potentieel tekortschieten in seizoensgebonden informatie of advies voor planten die buiten de selectie van 130 tuintoppers vallen.

Na zorgvuldige overweging waren we enorm onder de indruk van het Handboek bloeiende vaste planten. Zowel de leerrijke inhoud, de diversiteit van de thema’s als de vlotte leesbaarheid maken dit boek een must-have voor zowel beginnende als ervaren bloemschikkers. Met zijn uitgebreide focus op duurzaamheid adviseren we dit boek van harte aan diegenen die willen investeren in groene en esthetisch verantwoorde bloemstukken.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Elke week bloemen op je bord

Elke week bloemen op je bord

In onze recente zoektocht naar boeken over bloemschikken, hebben we een verrassende en smakelijke benadering van het onderwerp ontdekt: Elke week bloemen op je bord. Deze unieke gids doorloopt speels de creatieve en culinaire toepassingen van 52 soorten eetbare bloemen die we normaal gesproken in onze tuinen of zelfs op onze vensterbanken zien groeien. Door het jaar heen, zullen we elk seizoen de schoonheid en diversiteit van eetbare bloemen verkennen, terwijl we geïnspireerd raken om deze in onze gerechten, drankjes en decoratieve creaties te verwerken.

Voordelen

 • Dit boek biedt praktische tips voor het identificeren, plukken en gebruiken van eetbare bloemen, waardoor je optimaal kunt genieten van wat de natuur te bieden heeft.
 • De vrolijke beeldcolumns en de lichte, inspirerende schrijfstijl van Anna Koster maken het boek sfeervol en leuk om te lezen.
 • Het boek is niet alleen informatief, maar kan ook als een bron van creatieve inspiratie dienen voor liefhebbers van (moes)tuinieren en eetbare natuur.

Nadelen

 • Het boek richt zich specifiek op eetbare bloemen en biedt mogelijk niet veel informatie voor degenen die breder geïnteresseerd zijn in tuinieren of het gebruik van andere eetbare planten.
 • Hoewel de vrolijke beeldcolumns en lichte toon van het boek aantrekkelijk kunnen zijn, kunnen sommige lezers een diepgang in de inhoud missen.
 • Er zijn aantrekkelijke en inspirerende ideeën, maar er zijn mogelijk geen grondige instructies of stap-voor-stap gidsen voor het beginnen met wildplukken of tuinieren.

Na grondige lezing en analyse, zijn we ervan overtuigd dat Elke week bloemen op je bord een absolute aanrader is voor zowel de culinaire liefhebbers als bloemschikfanaten. Of je nu je smaakpapillen wilt prikkelen met bloemige gerechten, je huis wilt opfleuren met seizoensgebonden bloemstukken of gewoon wilt genieten van de esthetiek van eetbare bloemen, dit boek zal ongetwijfeld inspireren en verrijken.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Handboek bloemschikken

Handboek bloemschikken

In ons streven om verrijkende en informatieve recensies aan te bieden, nemen we vandaag het ‘Handboek Bloemschikken’ onder de loep. Dit uitgebreide werk combineert theorie en praktijk en onthult de kunst van het bloemschikken middels gedetailleerde instructies en verhelderende tutorialfilmpjes. Tegelijkertijd daagt het boek je uit om je eigen creativiteit te verkennen en om te experimenteren met verschillende technieken, materialen en kleuren.

Voordelen

 • Het boek is een uitgebreide bron van informatie over verschillende bloemschikstijlen en technieken.
 • Het boek combineert theoretische kennis met praktische tips, QR code voor extra visuele hulp op YouTube.
 • Veel lezers beschouwen het als een uitstekende kwaliteit en duurzaam product.

Nadelen

 • Sommige beelden en stijlen in het boek worden als gedateerd en niet inspirerend beschouwd.
 • De tekst is niet overal duidelijk en kan voor sommige gebruikers verwarrend zijn.
 • Filmpjes zijn niet altijd toegankelijk voor mensen zonder QR code scanner.

Al met al hebben wij ondervonden dat het ‘Handboek Bloemschikken’ een onmisbaar instrument is voor iedereen die zich in de kunst van het bloemschikken wil verdiepen. De kwaliteit, duurzaamheid en de combinatie van het hoofdwerk met aanvullende videomateriaal maken het boek tot een waardevolle bron van informatie en inspiratie. Ondanks enkele schoonheidsfoutjes in verband met verouderde afbeeldingen, raden wij dit boek met name aan voor de beginnende bloemschikkers die hun technieken willen verfijnen en hun kennis willen uitbreiden.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Wij hopen dat onze uitgebreide lijst van boeken over bloemschikken bijdraagt aan jouw groei en ontwikkeling op dit prachtige gebied. Zowel beginners als experts hopen wij te hebben voorzien van waardevolle literatuur. Breng de kunst en de wetenschap van het bloemschikken in balans met deze handige bronnen en schep je eigen meesterwerken.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *