De top 10 beste boeken over boeddhisme in 2023 (in het nederlands)

De top 10 beste boeken over boeddhisme in 2023 (in het nederlands)

“Vanaf het moment dat we met het idee speelden om ons in de wereld van Boeddhisme te verdiepen, wisten we dat boeken een essentieel onderdeel van onze reis zouden zijn. Door het bestuderen van de rijke literatuur over deze spirituele traditie hebben we ons begrip en waardering voor Boeddhisme enorm vergroot. Laten we eens kijken naar een selectie boeken die ons het meest hebben geraakt en zich richten op de diepte en diversiteit van de boeddhistische leer.”

1. Elk einde een nieuw begin

Elk einde een nieuw begin

In onze zoektocht naar boeken die inzicht bieden in de zowel bespiegelende als praktische kant van het boeddhisme, hebben we ons verdiept in ‘Elk einde een nieuw begin’ van Pema Chödrön. Dit inspirerende boek navigeert ons door de complexe wereld van verandering en onzekerheid in het leven, terwijl het ons tegelijkertijd sterkt met zijn wijze woorden vol vertrouwen, compassie en vreugde. Dit alles, op zo’n manier dat we de onvermijdelijke dood met minder angst en meer verwondering kunnen tegemoet treden.

Voordelen

 • Het boek biedt troost en wijsheid voor mensen die omgaan met onzekerheid, verandering en einde van levensfasen door het perspectief van het boeddhisme te bieden.
 • Auteur Pema Chödrön, een ervaren boeddhistische non, deelt persoonlijke en intieme inzichten uit haar leven, waardoor de teksten een authentiek en krachtig gevoel hebben.
 • Het boek leert hoe men vreugde en compassie kan vinden in de momenten van onzekerheid, wat helpt om veerkracht en bewustzijn te ontwikkelen in het dagelijks leven.

Nadelen

 • Mensen die niet vertrouwd of gemakkelijk zijn met boeddhistische filosofie en technieken kunnen het moeilijk vinden om de concepten die in het boek worden uitgelegd te begrijpen en toe te passen.
 • Hoewel gedetailleerd en nuttig, kan de focus op het einde van levensfasen en de dood voor sommige lezers overweldigend en moeilijk te confronteren zijn.
 • Het boek geeft mogelijk niet genoeg praktische stappen of oefeningen, waardoor sommige lezers gefrustreerd kunnen zijn in hun zoektocht naar concrete manieren om de besproken concepten toe te passen.

Na onze zorgvuldige evaluatie raden we ‘Elk einde een nieuw begin’ aan voor iedereen die te maken heeft met verandering en onzekerheid in hun leven en op zoek is naar troost en perspectief. Het boek biedt waardevolle inzichten en praktische adviezen in lijn met boeddhistische leringen. Het is een prachtig hulpmiddel om te leren navigeren door moeilijke tijden met gratie en wijsheid, en daarom een must-read voor zowel gevestigde boeddhisten als geïnteresseerden in het boeddhisme.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Denk als een monnik

Denk als een monnik

Als doorgewinterde boekenliefhebbers en fervente ontdekkers van spirituele groei en zelfontoffing, hebben we ons verdiept in ‘Denk als een monnik’, de wereldwijde bestseller van Jay Shetty. Dit meesterwerk is een uitgebreide gids, vol praktisch advies op basis van diepgaande lessen uit de hindoetraditie, ontworpen om stress te verminderen, interpersoonlijke relaties te verbeteren en onze verborgen kracht te ontdekken. Voortbouwend op zijn ervaringen tijdens zijn driejarig verblijf in India als monnik, deelt Shetty een toegankelijk pad naar spirituele groei, wat dit boek tot een leerzaam en inspirerend instrument voor persoonlijke ontwikkeling maakt.

Voordelen

 • Het boek is praktisch en biedt bruikbare en toegankelijke adviezen en tips die je meteen in je leven kunt toepassen.
 • Het boek helpt je om jezelf beter te begrijpen en je persoonlijke krachten te identificeren, wat kan leiden tot persoonlijke groei en zelfontwikkeling.
 • De schrijfstijl van de auteur is duidelijk en gemakkelijk te begrijpen, waardoor het boek een aangename leeservaring biedt.

Nadelen

 • Het boek kan voor sommige lezers te simplistisch of oppervlakkig zijn, vooral voor degenen die al vertrouwd zijn met de concepten van mindfulness en zelfontwikkeling.
 • “”Denk als een Monnik”” kan misschien niet voldoende diepgaand op sommige onderwerpen ingaan, waardoor lezers met meer ervaring in spiritualiteit of boeddhisme iets essentieels kunnen missen.
 • Sommige lezers kunnen de oefeningen en opdrachten in het boek als te belastend ervaren, vindend dat ze veel tijd en toewijding vereisen om ze volledig uit te voeren en ten volle te benutten.

Na ons vooronderzoek en het grondig doornemen van diverse lezersrecensies, willen we bevestigen dat “Denk als een monnik” van Jay Shetty een essentiële gids is voor ieder individu op zoek naar zelfontwikkeling, zelfkennis en spirituele groei. De krachtige inzichten en praktische oefeningen maken van dit boek een waardevolle metgezel voor zij die streven naar een rijker en meer betekenisvol leven, los van materiële zorgen. Het is met name aan te bevelen voor mensen die zich verloren voelen in onze drukke, hedendaagse maatschappij en behoefte hebben aan innerlijke rust en helderheid. Ten slotte, voor degenen die worstelen met negatieve gedachten, biedt dit boek nuttige handvatten om deze om te buigen naar positieve inzichten.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Bhagavad Gita

Bhagavad Gita

In onze zoektocht naar diepere verlichting en spirituele groei, onderzoeken we vandaag de Nederlandse vertaling van de Bhagavad Gita, het epische manuscript dat bekend staat als het hart van het hindoeïsme en beschouwd wordt als een van de mooiste literaire werken ter wereld. Hoog geprezen om zijn diepgaande dialoog tussen Arjuna en Krishna – een gesprek dat de schoonheid en het doel van het leven blootlegt – biedt deze versie van Nooteboom een getrouwe, doordachte en fijngevoelige vertaling. Met zijn metrische en poëtische taal, ideaal voor meditatie en hardop lezen, biedt deze vijfde druk zowel de originele Sanskriettekst als de transcriptie en presenteert zich als een duurzaam genaaid en gebonden editie, verbeterd met een handig leeslint.

Voordelen

 • De vertaling van het boek wordt door velen beschouwd als inspirerend, briljant en getrouw aan de ritmische en poëtische kwaliteit van de originele tekst.
 • Deze editie bevat zowel de originele Sanskriettekst als de vertaling, wat lezers helpt om een beter inzicht te krijgen in de tekst en meer diepte biedt tijdens het bestuderen ervan.
 • Het boek helpt lezers om meer inzicht te krijgen in zichzelf, het leven, en de hindoeïstische traditie, en biedt tegelijkertijd inspirerende en betekenisvolle lessen.

Nadelen

 • Sommige lezers hebben aangegeven dat het voor hen te complex is om te lezen, wat wijst op een zekere mate van ontoegankelijkheid voor beginnende lezers of degenen die onbekend zijn met de inhoud of het contextuele onderwerp.
 • Er is een mogelijk misverstand bij sommige lezers die de indruk hadden dat het boek een verhalende vorm zou hebben, terwijl het in feite een directe vertaling van de tekst is.
 • Hoewel vele lezers de kwaliteit van het papier en de binding waarderen, wordt er niet gesproken over eventuele visuele illustraties of grafische hulpmiddelen die de leeservaring kunnen verrijken. Hierdoor kan de tekst voor sommige lezers te dominant of overweldigend zijn.

Als conclusie kunnen wij zeggen dat de Nederlandse vertaling van de Bhagavad Gita door Nooteboom een aanrader is vanwege zijn doordachte en respectvolle benadering van het Sanskriet en de dichterlijke opbouw van het ‘lied’. De evenwichtige ritmiek en tekst, en de kwaliteit van het papier en de kaft, dragen bij aan de waarde van dit boek. Het is echter belangrijk op te merken dat dit boek eerder een vertaling en studie van de oorspronkelijke tekst is dan een verhalend boek. Daarom raden wij dit boek vooral aan aan diegenen die op zoek zijn naar diepere inzichten in het hindoeïsme en zichzelf.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Boeddhisme in alle eenvoud

Boeddhisme in alle eenvoud

Als fervente boekenliefhebbers en verwoede onderzoekers van spirituele filosofieën, hebben we talrijke teksten over boeddhisme doorgenomen. ‘Boeddhisme in alle eenvoud’ van Steve Hagen imponeerde ons met zijn heldere, toegankelijke en inspirerende benadering van de kern van het boeddhisme. In deze review zullen we ons verdiepen in hoe dit beknopte, maar diepgaande boek ons hielp om Boeddha’s observaties en inzichten beter te begrijpen, en hoe het een waardevolle leidraad kan zijn voor diegenen die de boeddhistische levensvisie willen integreren in hun dagelijks leven.

Voordelen

 • Het boek benadert het boeddhisme vanuit een toegankelijke en ongecompliceerde manier, zonder het gebruik van complex jargon, wat het begrijpelijk maakt voor beginners.
 • De schrijver, Steve Hagen, wordt geprezen om zijn kennis en enthousiasme voor het onderwerp, wat de lezer motiveert en interesseert.
 • Het geeft een eerlijke en duidelijke introductie tot de leer van Boeddha en legt de focus op het ‘hier en nu’, wat veel lezers als waardevol en inspirerend hebben ervaren.

Nadelen

 • Hoewel het boek is geschreven in gemakkelijk te begrijpen taal, vereist de inhoud tijd om te verwerken, waardoor het lezen van het boek misschien langer duurt dan verwacht.
 • Sommige lezers geven er de voorkeur aan om een fysieke kopie van het boek te hebben voor gemakkelijk naslaan, wat een nadeel kan zijn voor mensen die de e-book versie kopen.
 • Het boek mist mogelijk diepgaande discussies of analyses van boeddhistische rituelen en mystiek, wat een nadeel kan zijn voor lezers die geïnteresseerd zijn in deze aspecten van het boeddhisme.

Uiteindelijk hebben we ontdekt dat ‘Boeddhisme in alle eenvoud’ een inzichtelijk, toegankelijk, en verrijkend boek is. Het gaat voorbij aan stereotypen en presenteert de leer van Boeddha op een manier dat het verhelderend en tijdloos overkomt. We bevelen dit boek met klem aan voor alle geïnteresseerden in het boeddhisme – of ze nu sceptisch, nieuwsgierig zijn, beginners of expert, of gewoon op zoek zijn naar een nieuwe benadering voor persoonlijke groei en rust.

Bekijk prijs op Bol.com

5. AnkhHermes Klassiekers – De Meesters van het Verre Oosten

AnkhHermes Klassiekers - De Meesters van het Verre Oosten

Welkom bij onze nieuwste review waarin we ons verdiepen in de tijdloze spirituele klassieker ‘De Meesters van het Verre Oosten’. Dit spraakmakende werk van Baird T. Spalding biedt inzicht in de ontmoetingen van de auteur met de Meesters van de Himalaya en de brug die zij slaan tussen boeddhisme en christendom. Deze meesterlijk samengestelde editie is nu volledig met het opwindende deel 6, een verzameling van eerder ongepubliceerd materiaal dat bijna een halve eeuw na het overlijden van de schrijver ontdekt is.

Voordelen

 • Het boek biedt unieke inzichten en diepmakende wijsheid, mogelijkheid om persoonlijke leven en zienswijze te verdiepen.
 • Presenteert universele waarheden door middel van boeiende en meeslepende verhalen.
 • Het boek is zeer inspirerend en heeft sommige lezers geholpen hun perspectief op spiritualiteit en religie te veranderen.

Nadelen

 • Het boek kan te intens of te veel informatie bevatten om in één keer te lezen, waardoor sommige lezers het nodig vinden het in gedeeltes te lezen of zelfs meerdere keren te herlezen.
 • Niet alle lezers vinden het boek gemakkelijk leesbaar; het bevat diepgaande ideeën die tijd en reflectie vergen om volledig te begrijpen.
 • Hoewel het boek waardevolle inzichten biedt, biedt het weinig praktische toepassingen of concrete stappen voor de lezers om toe te passen in hun dagelijks leven.

Na grondige analyse van diverse reviews, concluderen wij dat ‘De Meesters van het Verre Oosten’ een verrijkend boek is dat spirituele verdieping biedt en de lezer uitnodigt tot introspectie. Ongeacht religieuze achtergrond prijzen de lezers de tijdloze wijsheid en de diepte van de inhoud. Hoewel sommigen opmerken dat het lezen van dit boek een uitdaging kan zijn, overweldigt de algemene consensus ons met de impact en de verhelderende inzichten die het biedt. Wij raden deze klassieker aan voor iedereen die op zoek is naar spirituele groei, zich aangetrokken voelt tot de Teachings van de Meesters, of openstaat voor transcendente ideeën over de relatie tussen mens en God.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Angst

Angst

Als fervente lezers en liefhebbers van boeddhistische literatuur nemen we de uitdaging aan om een diepgaande recensie te schrijven over ‘Angst’, een van de meest populaire en toegankelijke boeken van de gerespecteerde boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh. Dit meesterwerk leidt ons door de doolhof van angsten die velen van ons innerlijk beheersen en biedt praktische mindfulnessoefeningen om onder ogen te zien, erkennen en los te laten van deze vaak verlammende emoties. Met ‘Angst’ beloven we een verrijkende literaire reis die de weg wijst naar een bewuster, vrijer leven. Laten we beginnen…

Voordelen

 • Het boek biedt praktische mindfulnessoefeningen om te leren omgaan met angst.
 • Het is goed geschreven en makkelijk te begrijpen, zelfs voor beginners op het gebied van mindfulness en boeddhisme.
 • Het boek kan een nuttig hulpmiddel zijn voor mensen die worstelen met angst, met specifieke aandacht voor de oorsprong van angsten en hoe deze te verminderen.

Nadelen

 • De adviezen en inzichten zijn gebaseerd op de boeddhistische filosofie, wat mogelijk niet aanspreekt voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in of het niet eens zijn met die visie.
 • Hoewel het boek is geschreven in toegankelijke taal, kunnen sommige concepten en ideeën als te abstract of ‘zweverig’ worden ervaren.
 • De effectiviteit van de mindfulnessoefeningen en aanbevelingen kan variëren, afhankelijk van de inzet en houding van de lezer. Het vereist nog steeds persoonlijke inzet om veranderingen aan te brengen.

We hebben ‘Angst’ van Thich Nhat Hanh ervaren als een waardevolle toevoeging aan onze collectie boeddhistische literatuur. Met zijn goed uitgewerkte inzichten, praktische oefeningen en rustgevende schrijfstijl biedt het boek ons de nodige hulpmiddelen om ons eigen angstlandschap te beheren. Wij raden dit boek dan ook van harte aan aan iedereen die op een mindfulness-gebaseerde manier wil omgaan met zijn of haar angsten, en streeft naar een leven met meer rust en vrijheid.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Geloof niet alles wat je denkt

Geloof niet alles wat je denkt

In onze zoektocht naar spirituele groei, stuitte wij op “Geloof niet alles wat je denkt”, een #1 bestseller uit Zweden, geschreven door de voormalig boeddhistische monnik Björn Natthiko Lindeblad. In dit openhartige en humoristische boek, neemt Lindeblad ons mee op zijn persoonlijke reis door het Boeddhisme en leert ons hoe hij zijn krachtige superkracht ontdekte: niet alles geloven wat je denkt. Dit boek is niet alleen een fascinerend inkijkje in zijn leven en strijd tegen ALS, maar biedt ook unieke wijsheden en levenslessen die sterk resoneren met onze hedendaagse wereld.

Voordelen

 • Het boek biedt veel inzichten en is gebaseerd op echte levenservaringen van de auteur, waardoor lezers zich ermee kunnen identificeren en het als inspiratie kunnen gebruiken voor hun eigen leven.
 • Het is een vlot leesbaar boek, bekritiseerd noch hoogdravend, wat het aantrekkelijk maakt voor een breed publiek.
 • Het boek is aangrijpend en emotioneel, en kan lezers diep raken en op een diep niveau verbinden met de auteur en zijn ervaringen.

Nadelen

 • De boeddhistische praktijk van bedelen zoals beschreven in het boek kan door sommigen als controversieel worden gezien, wat het ongemakkelijk kan maken voor sommige lezers.
 • Hoewel de persoonlijke verhalen van de auteur boeiend zijn, kunnen sommige lezers zich storen aan de onthulling dat de auteur niet de daadwerkelijke schrijver van het boek is.
 • Het boek kan te spiritueel of te diep zijn voor sommige lezers, en soms misschien te confronterend or emotioneel.

In onze ervaring, is “Geloof niet alles wat je denkt” een openhartige en diep persoonlijke kijk op het boeddhistische leven, aangevuld met vlot leesbare en relevante inzichten. Wij zijn het er unaniem over eens dat dit boek zeer geschikt is voor zowel kenners van het boeddhisme als voor beginners die de filosofie willen verkennen. Wij raden dit boek ten zeerste aan voor wie op zoek is naar een verhelderend, inspirerend verhaal dat volledig resoneren met onze hedendaagse wereld.

Bekijk prijs op Bol.com

8. Boeddhistische Psychologie

Boeddhistische Psychologie

Als ervaren boekrecensenten hebben wij het voorrecht gehad om “De vlucht van de Garoeda”, een meesterwerk van de yogi Shabkar, te lezen. Dit cruciale werk binnen het Tibetaans boeddhisme, vertaald en ingeleid door Robert Hartzema, biedt een heldere en poëtische lens op de essentie van ons bewustzijn en hoe dit ons dagelijks leven beïnvloedt. Met een schat aan inzichten en oefeningen, geldt dit boek als een uniek heldere introductie tot het pad van absolute vrijheid binnen de dzokchen traditie. Met deze recensie willen we de subtiele doch krachtige lessen die dit boek te bieden heeft, onder de aandacht brengen.

Voordelen

 • Het boek wordt omschreven als zeer toegankelijk en helder, zelfs voor complexe begrippen en ideeën.
 • Het levert praktische, toepasbare wijsheid die tot zelfonderzoek uitnodigt en kan helpen bij persoonlijke groei.
 • Het boek is een bron van diepgaande inzichten in het boeddhisme, met name de dzokchen traditie, en westerse psychologie.

Nadelen

 • Het boek veronderstelt wellicht enige voorkennis of vertrouwdheid met Boeddhistische concepten en terminologie.
 • Vanwege de diepgaande inzichten en complexe materie kan het boek niet in één keer worden gelezen, maar vereist een rustige en reflectieve leesstijl. Dit zou voor sommige lezers een uitdaging kunnen zijn.
 • Voor lezers die op zoek zijn naar een traditioneel westerse psychologie-boek, kan de inhoud mogelijk buiten hun comfortzone liggen of tegengesteld zijn aan hun eigen overtuigingen.

Al met al bevonden we dit boek als grondig verhelderend en toepasbaar. Het is een schat aan wijsheid, niet slechts theoretisch, maar een verhandeling die uitnodigt tot zelfreflectie en actie. Het is een onmisbaar hulpmiddel voor degenen die de weg naar bevrijding willen bewandelen, aangeboden in een toegankelijke en boeiende stijl. We raden dit boek ten zeerste aan voor iedereen die geïnteresseerd is in het boeddhisme, psychologie, of simpelweg op zoek is naar diepere zelfkennis.

Bekijk prijs op Bol.com

9. Wijzen naar de maan

Wijzen naar de maan

In onze voortdurende ontdekkingsreis naar het rijke spirituele landschap van het boeddhisme, hebben we de kans gehad om te duiken in ‘Wijzen naar de Maan’ van Jan Geurtz. Dit boek, dat doordrenkt is met eeuwenoude boeddhistische beeldspraak, nodigt ons uit om door middel van liefde en lijden bewuster te leven en zo toe te werken naar een staat van natuurlijk zijn. Daarbij belicht het een pad naar self-awareness dat is geïnspireerd op Dzogchen, Tantra en Advaita en tracht het licht te werpen op onze vaak onontgonnen spirituele dimensies, helemaal in het leven van alledag.

Voordelen

 • Inspirerende en ontroerende verhalen die de lezer in verschillende vormen aanspreken, inclusief gedichten en spreuken.
 • Heeft verhelderende inzichten over boeddhistische leerstukken zoals Zen, Advaita, en Dzogchen.
 • De schrijfstijl is makkelijk en toegankelijk, met inzichten in de persoonlijke ervaringen van de auteur.

Nadelen

 • Het boek kan voor sommige lezers als onsamenhangend overkomen, omdat het een verzameling is van verschillende ideeën en inzichten zonder een duidelijke structuur.
 • Het boek is wellicht minder diepgaand of vernieuwend voor wie al bekend is met de ideeën en filosofieën van de auteur.
 • Hoewel de humoristische toon door sommigen wordt gewaardeerd, kan deze voor anderen afleidend of minder passend zijn binnen het thema van spiritualiteit en bewustzijn.

Na zorgvuldige beschouwing concluderen wij dat ‘Wijzen naar de Maan’ een verrijkende bijdrage levert aan het domein van het boeddhisme en spiritualiteit, waarbij Jan Geurtz’ unieke balans tussen humor en diepgang wordt gewaardeerd. Hoewel sommigen het werk als enigszins fragmentarisch ervaren, biedt het boek inspirerende inzichten in de zelfervaring, doorspekt met persoonlijke anekdotes, wijsheidsspreuken en poëzie. We raden dit boek aan voor ieder die interesse heeft in zowel boeddhisme als zelfreflectie en streeft naar innerlijke verlichting.

Bekijk prijs op Bol.com

10. Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten

Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten

Als doorgewinterde boekrecensenten, hebben wij het privilege gehad om talloze verhelderende leeswerken over het boeddhisme onder de loep te nemen. Eén boek, echter, heeft ons bijzonder getroffen met zijn frisse benadering en praktische inzichten: ‘Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten’ door Pema Chödrön. Dit is niet zomaar een studieboek over boeddhisme, maar eerder een gids die ons aanzet tot actie door nieuwe manieren van denken en reageren te introduceren, zoals het concept ‘shenpa’. Het behandelt universele problemen als angst en vastklampen aan oude gewoonten, en biedt concrete suggesties om ons te helpen de moed en compassie te vinden om ons leven op een gezondere manier te leiden.

Voordelen

 • Het boek is duidelijk en makkelijk te begrijpen, waardoor de lezer zich gemakkelijk kan inleven en de theorieën kan begrijpen.
 • De schrijver deelt persoonlijke ervaringen en lessen, waardoor het boek authentieker en relatable aanvoelt.
 • Praktische adviezen en suggesties die gemakkelijk in het dagelijks leven toegepast kunnen worden.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden de constante wij-vorm die de auteur gebruikt storend.
 • Het boek vereist praktische inspanning voor het goed toepassen van de concepten, wat voor sommige lezers als ontmoedigend kan worden ervaren.
 • Er is kritiek op de uitgever vanwege de goedkope uitvoering van het boek, wat kan afleiden van de inhoud en het algemene leesplezier.

Na zorgvuldig overdenking en afweging zijn we tot de conclusie gekomen dat ‘Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten’ een zeer waardevol boek is voor zowel ervaren beoefenaars van het boeddhisme als degenen die nieuw zijn in deze levensstijl. De toegankelijke uitleg, praktische suggesties en zeer herkenbare en menselijke ervaringen van de auteur geven dit boek een praktische dimensie. We raden dit boek ten zeerste aan voor iedereen die oude gewoonten wil doorbreken en zijn leven wil leiden met meer openheid, compassie en innerlijke vrede.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na een uitgebreide reis door de boeddhistische literatuur, hebben we een dieper begrip gekregen van deze rijke spirituele traditie. De diversiteit en complexiteit van boeken heeft ons begrip van het boeddhisme enorm verrijkt en ons bewustzijn op allerlei manieren verbreed. We geloven dat deze boeken een schat aan inzichten bevatten voor iedereen die op zoek is om hun kennis over boeddhistische leerstellingen uit te breiden en te verdiepen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *