De top 10 beste boeken over boeddhisme in 2023 (Nederlandstalig)

De top 10 beste boeken over boeddhisme in 2023 (Nederlandstalig)

Wij, als gepassioneerde lezers en zoekers van wijsheid, zijn altijd op zoek naar bronnen van verlichting. Er zijn honderden boeken over Boeddhisme, maar welke bieden de diepste inzichten en de meest waardevolle lessen? In dit artikel presenteren wij een gecureerde lijst van de beste boeken over het boeddhisme, boeken die ons hebben geholpen de leringen van de Boeddha beter te begrijpen en te integreren in ons dagelijks leven.

1. Elk einde een nieuw begin

Elk einde een nieuw begin

Wij hebben de eer gehad het inspirerende werk ‘Elk einde een nieuw begin’ van Pema Chödrön te lezen, een boeddhistische non die ons aanmoedigt om ons meer te richten op de vreugde en wijsheid die kan worden gevonden in elk einde en het daaropvolgende onzekere nieuwe begin. Dit werk, geschreven in haar 85e levensjaar, leert ons hoe we met compassie en zonder angst onzekerheid en zelfs de dood kunnen tegemoet gaan. Dit boek biedt niet alleen troost, maar ook perspectief en inzicht in hoe we kunnen meebewegen met de flow van het leven.

Voordelen

 • Het boek biedt een omvattend inzicht in boeddhistische percepties van leven, dood en de cycli van vernieuwing.
 • Auteur Pema Chödrön, als ervaren boeddhistische non, deelt haar persoonlijke wijsheid en inspirerende inzichten die lezers kunnen helpen omgaan met onzekerheid en verandering.
 • Het boek biedt zowel troost als vreugde, wat het ideaal maakt voor lezers die spirituele begeleiding zoeken in moeilijke tijden.

Nadelen

 • Aangezien het boek sterk verankerd is in het boeddhistische denken, kunnen sommige concepten moeilijk te begrijpen zijn voor lezers die onbekend zijn met deze filosofie.
 • De focus op het accepteren en omarmen van verandering en onzekerheid kan voor sommige lezers uitdagend zijn, vooral als ze troost zoeken in stabiliteit.
 • Hoewel het boek begeleiding biedt in het omgaan met de dood, kan dit onderwerp emotioneel moeilijk zijn voor sommige lezers.

Na nauwkeurige beoordeling zijn wij unaniem overtuigd van de transformerende kracht die van ‘Elk einde een nieuw begin’ uitgaat. Wij raden dit boek ten zeerste aan aan diegenen die op zoek zijn naar vrede en acceptatie in het licht van verandering, eindes en onzekerheden. Dit boek zal ongetwijfeld een bron van inspiratie en troost zijn voor zowel ervaren boeddhisten als voor hen die net beginnen met hun ontdekkingsreis in het boeddhisme.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Denk als een monnik

Denk als een monnik

In onze zoektocht naar zingeving en spirituele groei, hebben wij de gerenommeerde bestseller ‘Denk als een Monnik’ van Jay Shetty onder de loep genomen. Een boek dat op bewonderenswaardige wijze de diepgaande lessen van de hindoetraditie omzet in toegankelijke, praktische adviezen voor het hedendaagse leven. Met Shetty’s jarenlange ervaring als een monnik, belicht dit werk hoe men de architect van zijn eigen leven kan worden, en daarbij stress kan verminderen, relaties kan verbeteren en verborgen krachten kan identificeren.

Voordelen

 • Denk als een monnik biedt praktische adviezen voor het omgaan met stress, het verbeteren van relaties en het ontdekken van je verborgen krachten.
 • Het boek is geschreven in duidelijke en begrijpelijke taal, wat het lezen aangenaam maakt.
 • De auteur geeft in het boek concrete opdrachten om de lezer te helpen de geleerde lessen in praktijk te brengen.

Nadelen

 • De denkwijze en leefstijl na het lezen van dit boek kan in eerste instantie oncomfortabel of uitdagend zijn, en vergt een actieve betrokkenheid en verandering in levensstijl.
 • Voor sommige lezers kunnen de adviezen en lessen in het boek overkomen als te voor de hand liggend of basis. Dit kan het boek minder waardevol maken voor mensen die al een gevorderd pad op persoonlijke ontwikkeling hebben bewandeld.
 • Hoewel het een e-book optie biedt, is merkbaar dat dit boek beter als fysiek exemplaar kan worden ervaren. Dit aspect kan het minder aantrekkelijk maken voor digitale lezers die graag markeren en makkelijk heen en terug willen bladeren.

Na het lezen en vergelijken van talrijke beoordelingen, kunnen wij bevestigen dat ‘Denk als een monnik’ van Jay Shetty een authentiek en prachtig hulpmiddel is voor persoonlijke ontwikkeling en zelfontdekking. Het is een aanrader voor mensen die worstelen met negativiteit, die meer willen leren over boeddhisme en zijn wijzen, of voor degenen die simpelweg meer betekenis in hun leven willen vinden. Het boek is zowel praktisch als inspirerend, en blijkt vooral handig te zijn voor mensen met aandoeningen zoals fibromyalgie, die behoefte hebben aan positieve begeleiding.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Bhagavad Gita

Bhagavad Gita

In onze zoektocht naar inzicht over het leven en de strijd die het met zich meebrengt, zijn we gestuit op de prominente tekst uit de wereldliteratuur, de Bhagavad Gita. Als een van de meest vertaalde boeken ter wereld, presenteert deze Nederlandse vertaling van het oerboek van het hindoeïsme een meditatief en poëtisch gesprek tussen de twijfelende Arjuna en zijn gids Krishna. De vakkundigheid van Nooteboom’s vertaling ademt authenticiteit en diepe betekenis, versterkt door de duurzame gebonden uitgave met bijgevoegde originele Sanskriettekst en transcriptie, die ons in staat stellen het werk vanuit verschillende perspectieven te benaderen.

Voordelen

 • De Nederlandse vertaling door Nooteboom is zeer gerespecteerd voor zijn getrouwe en doorleefde woordkeuze. Het respecteert het originele Sanskriet en behoudt de dichterlijke vorm.
 • De Bhagavad Gita is een bron van inspiratie en licht op de vele vragen van het leven. Het biedt inzichten in persoonlijke en wereldlijke zaken.
 • Naast een gedetailleerde vertaling bevat het boek ook de originele Sanskriet-tekst en de transcriptie, wat extra waarde toevoegt voor lezers die de originele taal willen bestuderen of vergelijken met de vertaling.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het werk mogelijk te complex, met name als ze niet bekend zijn met de ideeën van het hindoeïsme of met poëzie.
 • Het boek is geen verhalend werk, maar een vertaling van de oorspronkelijke tekst. Dit kan teleurstellend zijn voor lezers die op zoek zijn naar een verhalend boek.
 • Hoewel het boek over de Bhagavad Gita gaat, is het niet per se een boek over het boeddhisme. Er zijn lezers die de Bhagavad Gita vooral associëren met het hindoeïsme, dus het kan misleidend zijn voor mensen die specifiek zoeken naar boeken over het boeddhisme.

Op basis van de vele prijzende ontvangen recensies, durven wij met vertrouwen te stellen dat de Nederlandse vertaling van de Bhagavad Gita een echte aanrader is voor wie op zoek is naar inspiratie, inzicht en spiritueel begrip. De toewijding en vakkundige weergave van het Sanskriet, gecombineerd met het behoud van de poëtische vorm maken dit boek bijzonder. Echter, het boek is voornamelijk aan te raden voor diegenen die de intentie hebben om een zeer authentieke en complexe tekst te bestuderen, het is namelijk geen lichte lectuur. Dit boek kan de stabiliteit en inzicht bieden die men soms nodig heeft in het leven.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Boeddhisme in alle eenvoud

Boeddhisme in alle eenvoud

In onze zoektocht om de rijke lagen van het boeddhisme te ontsluiten, hebben wij ons verdiept in het lezen van ‘Boeddhisme in alle eenvoud’ door Steve Hagen. Met zijn doordachte en toegankelijke benadering van een complex onderwerp, maakt Hagen de eeuwenoude traditie toegankelijk voor een breed spectrum aan lezers. In de komende regels zullen wij deze veelgeprezen gids doornemen, die belooft het boeddhisme in zijn puurste vorm te presenteren en ons leert hoe we de boeddhistische levensvisie in ons dagelijks leven kunnen integreren.

Voordelen

 • Het boek benadert boeddhisme in eenvoudige en begrijpelijke taal, wat het toegankelijk maakt voor mensen onbekend met de filosofie.
 • Het boek is geprezen om zijn grondigheid en diepgang, ondanks zijn beknopte omvang.
 • Het biedt concrete voorbeelden en inspirerende inzichten die bijdragen aan het bevorderen van een helder begrip en waardering van boeddhisme.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden de inhoud zwaar en hebben tijd nodig om de concepten te laten “rijpen”, waardoor het lezen van het boek langer kan duren.
 • Het ontbreekt aan uitgebreide informatie over de rituelen en mystieke aspecten van boeddhisme, die sommige lezers misschien interessant vinden.
 • Hoewel het boek gewaardeerd wordt om zijn eenvoudige benadering, kan het voor sommigen te simplistisch zijn, vooral voor degenen die al een grondige kennis van het boeddhisme hebben.

Wij concluderen dat “Boeddhisme in alle eenvoud” een toegankelijke en verhelderende introductie biedt tot het boeddhisme. Met zijn heldere, ontwarrende benadering biedt het zowel beginners als meer ervaren boeddhistische beoefenaars inzicht in de eeuwenoude filosofie. Het boek is haast een verademing in zijn eenvoud en terugbrengen van de essentie. Dit maakt het een belangrijke aanbeveling voor alle lezers die verder willen kijken dan oppervlakkige interpretaties en zich werkelijk willen onderdompelen in de ware essentie van het boeddhisme.

Bekijk prijs op Bol.com

5. AnkhHermes Klassiekers – De Meesters van het Verre Oosten

AnkhHermes Klassiekers - De Meesters van het Verre Oosten

Wij buigen ons in deze review over de volledige collectie van ‘De Meesters van het Verre Oosten’ van Baird T. Spalding. Een van de meest intrigerende boeken over spirituele wijsheid en het samenspel tussen christendom en boeddhisme, verteld door de lens van een avontuurlijke ontmoeting met de onsterfelijke Meesters van de Himalaya. In deze nieuwe editie nemen we ook een zorgvuldige kijk op het laatst gepubliceerde deel dat na 45 jaar op mysterieuze wijze is onthuld uit ongepubliceerd materiaal.

Voordelen

 • Dit boek biedt een diepgaande en alternatieve kijk op religie en spiritualiteit, waardoor het de lezer kan helpen hun persoonlijke inzichten en begrippen over deze onderwerpen te verdiepen en te verbreden.
 • De Meesters van Het Verre Oosten worden geprezen om de hoge kwaliteit van de inhoud en worden door veel lezers gezien als ontroerend en inspirerend, wat kan dienen als een waardevolle bron van spirituele ontwikkeling.
 • Dit boek bevat filosofische en spirituele concepten die gemakkelijk te begrijpen en toe te passen zijn, wat de persoonlijke groei van de lezer kan bevorderen.

Nadelen

 • De densiteit en complexiteit van de inhoud kan voor sommige lezers moeilijk te consumeren en te begrijpen zijn, wat kan leiden tot onduidelijkheid en/of frustratie.
 • Hoewel veel lezers de inhoud van het boek geloofwaardig en waardevol vinden, kunnen skeptische of meer kritische lezers vraagtekens zetten bij de geloofwaardigheid en waarheid van de gepresenteerde concepten en ideeën.
 • Het boek is volgens sommige lezers te weinig praktisch gericht, de lezers missen concrete toepassingen en handvatten om de inzichten in hun eigen leven te implementeren.

Na een grondige recensie van de reeks ‘De Meesters van het Verre Oosten’ kunnen wij concluderen dat dit een diepgaand en inspirerend werk is. Het boek heeft het vermogen om spiritualiteit en wijsheid op een dieper niveau te verkennen en kan op zowel individueel als collectief niveau inzicht bieden. Het is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de interactie tussen christendom en boeddhisme, en voor degenen die op zoek zijn naar spirituele groei en zelfontdekking. De complexe inhoud voedt de geest en prikkelt tot introspectie en gesprek. Hoewel het boek in kleine stukken moet worden verteerd, is het de inspanning van het lezen meer dan waard.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Angst

Angst

Wij hebben ons verdiept in een fascinerend boek over boeddhisme genaamd “Angst”, geschreven door de gerespecteerde boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh. Dit is niet zomaar een boek, het is een handleiding om de donkere wolken van angst die boven velen van ons hangen, te leren begrijpen, te beheersen en uiteindelijk te laten oplossen. Door middel van verhelderende inzichten en praktische mindfulnessoefeningen, leert Nhat Hanh ons hoe we onze diepste angsten onder ogen kunnen komen en loslaten.

Voordelen

 • De inhoud is toegankelijk en makkelijk te begrijpen, bevat praktische oefeningen.
 • Het boek biedt waardevolle inzichten en helpt bij het hanteren van angsten.
 • Helpt bij persoonlijke ontwikkeling met hulp van boeddhistische visies.

Nadelen

 • Het boek kan soms als zweverig overkomen, wat niet voor iedereen prettig is.
 • Sommige adviezen werken mogelijk beter in een groep van gelijkgestemden, wat niet altijd realiseerbaar is.
 • Het omgaan met angst is een groot onderwerp om te behandelen, het boek geeft een basis maar mogelijk niet genoeg voor echt diepgaande problemen.

Na het bestuderen van talloze reviews, zijn we tot de overtuiging gekomen dat “Angst” een uitstekend handboek is voor individuen die worstelen met angst en het verlangen hebben om deze te overwinnen. Thich Nhat Hanh’s gemakkelijk leesbare stijl, praktische oefeningen en inzichtelijke voorbeelden maken het boek toegankelijk, nuttig en rustgevend. We raden dit boek met klem aan voor mensen die open staan voor boeddhistische leerstellingen en worstelen met oerangst, maar ook voor professionals zoals coaches die meer inzicht willen krijgen in het omgaan met angst.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Geloof niet alles wat je denkt

Geloof niet alles wat je denkt

In deze review duiken we diep in de bladzijden van “Geloof niet alles wat je denkt,” de #1-bestseller uit Zweden van voormalig boeddhistische monnik Björn Natthiko Lindeblad. Zijn verhaal over de transitie van het bedrijfsleven naar de boeddhistische leer en vervolgens de confrontatie met ALS, dient als een krachtig en aangrijpend decor voor zijn belangrijkste levenslessen. Kijk uit naar ons oordeel over dit prachtige en ontroerende boek dat belooft je kijk op het leven te veranderen.

Voordelen

 • Het boek is makkelijk te lezen en bevat tal van nuttige inzichten en inspirerende teksten.
 • De auteur heeft een boeiend leven geleid en deelt zijn unieke ervaringen op een open en eerlijke manier.
 • De bevat ook humor en alhoewel het raakt aan moeilijke onderwerpen, blijft het nooit te lang verdrietig en geeft het hoop.

Nadelen

 • Er is mogelijk enige mate van onbehagen bij het feit dat het boek niet door de persoon zelf is geschreven, hoewel dit niet tot het eind wordt onthuld.
 • Het boek kan als controversieel worden ervaren door sommige lezers door de discussie over de rollen en verantwoordelijkheden van boeddhistische monniken in de samenleving.
 • Sommige lezers zoeken misschien een meer diepgaande filosofische discussie of academische verhandeling over het boeddhisme, wat dit boek niet biedt omdat het zich meer richt op persoonlijke ervaringen en inzichten.

Samenvattend, we raden “Geloof niet alles wat je denkt” ten zeerste aan voor lezers die openstaan voor levenservaringen van anderen en zoeken naar persoonlijke inzichten en inspiratie. Dit boek zal je zeker ontroeren met zijn krachtige verhaal en oprechte wijsheid. De schat aan ervaring en inzicht maakt dit boek een waardevolle toevoeging aan de boekenplank van elke spirituele zoeker en liefhebber van het boeddhisme. Het biedt een uniek perspectief op het leven dat je kijk op de wereld zeker zal veranderen.

Bekijk prijs op Bol.com

8. Boeddhistische Psychologie

Boeddhistische Psychologie

In onze zoektocht naar literaire parels over boeddhisme, stuitten wij op ‘De vlucht van de Garoeda’, geschreven door de eerbiedwaardige yogi Shabkar. Dit boek, dat zich ontvouwt als een kristalheldere introductie tot de dzokchen-traditie van het Tibetaans boeddhisme, neemt ons mee op een reflecterende reis over het ontwaren van ons eigen bewustzijn en het doorbreken van de belemmerende gedachtepatronen. Een krachtige krachtbron van wijsheid, vertaald en ingeleid door de ervaren Robert Hartzema, dit boek belooft een sublieme mix van inzichten en oefeningen voor de ragfijne lijnen van ons dagelijks leven.

Voordelen

 • De heldere en toegankelijke schrijfstijl van de auteur maakt complexe boeddhistische concepten begrijpelijk.
 • Het boek biedt praktische oefeningen en toepasbare wijsheid voor persoonlijke groei en zelfonderzoek.
 • Het boek wordt hoog gewaardeerd door lezers en is vaak geraadpleegd, wat duidt op zijn waarde als een langdurige bron van inspiratie en inzicht.

Nadelen

 • De titel van het boek kan misleidend zijn, omdat het boek veel meer biedt dan alleen een focus op de psychologie van het boeddhisme.
 • Het boek kan intensief zijn en vereist tijd en betrokkenheid om volledig te worden opgenomen en begrepen. Dit kan niet geschikt zijn voor mensen die op zoek zijn naar een snelle, oppervlakkige inleiding tot het boeddhisme.
 • Hoewel het boek inzichten biedt die door sommigen als levensveranderend worden beschouwd, kan het niet iedereen aanspreken, en niet alle lezers kunnen het eens zijn met alle standpunten die in het boek worden gepresenteerd.

Na veel afweging en analyse zijn wij tot de conclusie gekomen dat ‘De vlucht van de Garoeda’ een verrijkende leeservaring biedt, die niet alleen geschikt is voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het boeddhisme, maar ook voor zij die op zoek zijn naar diepgaande en toepasbare inzichten voor persoonlijke groei. De treffende mix van wijsheid, toegankelijkheid en uitnodiging tot zelfreflectie maakt dit boek tot een waardevolle toevoeging aan ieders boekenkast. Wij raden dit boek hartelijk aan voor zowel beginners als ervaren beoefenaars van spirituele disciplines.

Bekijk prijs op Bol.com

9. Wijzen naar de maan

Wijzen naar de maan

Als kenners van boeddhistische literatuur, hebben wij ons verdiept in “Wijzen naar de Maan” van Jan Geurtz. Dit boek biedt de lezer een kans om te leren hoe we via liefde en lijden kunnen groeien naar onze natuurlijke staat van Zijn. Het maakt gebruik van boeiende, ontroerende en gedeeltelijk autobiografische verhalen om de spirituele zoektocht naar zelf-analyse en zelf-inzicht in het dagelijks leven te belichten. Geïnspireerd door Dzogchen, Tantra en Advaita, toont het boek ons hoe geavanceerde boeddhistische concepten praktisch toegepast kunnen worden in de hedendaagse maatschappij.

Voordelen

 • Het boek bevat zowel korte verhalen als gedichten en spreuken, waardoor de boodschap op verschillende manieren wordt overgebracht.
 • De auteur geeft op een originele en vaak humoristische wijze inkijk in zijn eigen leven en zoektocht naar spiritualiteit.
 • De integratie van verschillende filosofieën zoals Zen, Advaita en Dzogchen biedt verhelderende inzichten.

Nadelen

 • De structuur van het boek kan voor sommige lezers onsamenhangend of verwarrend zijn omdat het een mix is van verhalen, gedichten en spreuken.
 • Sommige lezers kunnen de diepgang missen die ze wel in eerdere werken van de auteur vonden.
 • Hoewel het boek vernieuwende elementen heeft, vinden sommige lezers het te weinig vernieuwend of origineel in vergelijking met andere werken over hetzelfde thema.

Samenvattend kunnen wij zeggen dat “Wijzen naar de Maan” van Jan Geurtz een must-read is voor liefhebbers van boeddhistische literatuur en fans van zijn vorige werken. Met zijn humoristische benadering, diepgaande parabels en zuivere menselijkheid, raakt Geurtz een snaar bij de lezer, ondanks enkele kritieken over de wijze van presentatie. Wij bevelen dit boek aan iedereen aan die op zoek is naar een verrijkende innerlijke zoektocht voorbij de oppervlakkigheid van het alledaagse leven.

Bekijk prijs op Bol.com

10. Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten

Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten

Bij ons overzicht aan boeddhistische literatuur duiken we vandaag in ‘Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten’ van Pema Chödrön. Dit inspirerende boek geeft ons een vernieuwde inzicht in de manier waarop we om kunnen gaan met tegenslag, niet door frustratie en boosheid, maar door het openen van ons hart en het ontwikkelen van moed en compassie. We belichten hoe Chödrön’s bemoedigende toon en gedetailleerde uitleg van het boeddhistische concept ‘shenpa’ ons kan leiden naar zelfbevrijding en persoonlijke groei.

Voordelen

 • Het boek is makkelijk te lezen en de ideeën zijn helder en goed beschreven.
 • Zeer praktisch en toegankelijk bij het aanpakken van negatieve emoties en angsten, met eerlijke en open voorbeelden uit het leven van de auteur.
 • Lezers melden dat ze aanzienlijke persoonlijke groei en verheldering hebben ervaren na het lezen van dit boek.

Nadelen

 • De “wij-vorm” die de auteur consistent gebruikt kan voor sommige lezers als vervelend ervaren worden.
 • Het boek is qua uitgave aan de goedkopere kant, wat kan leiden tot een minder premium leeservaring.
 • Terwijl het boek erg diepgaand is, kan het voor sommige lezers te veel gericht zijn op persoonlijke anekdotes en ervaringen van de auteur in plaats van bredere, wetenschappelijk onderbouwde psychologische concepten.

Samengevat, hebben we ervaren dat ‘Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten’ een verhelderend, praktisch en toegankelijk boek is dat aanzet tot persoonlijke groei en zelfbevrijding. Het boek biedt bruikbare handvatten voor het omgaan met negatieve emoties en uitdagingen in het dagelijks leven. Ondanks de bedenkelijke kwaliteit van het fysieke boek, is de inhoud zeer waardevol en biedt het belangrijke inzichten in het boeddhistisch gedachtegoed. Wij raden dit boek dus ten zeerste aan voor personen die geïnteresseerd zijn in mindfulness, persoonlijke groei en boeddhisme.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na zorgvuldige evaluatie en reflectie hebben we ontdekt dat deze boeken over het boeddhisme ons enorm hebben geholpen in onze spirituele groei. Deze werken zijn niet alleen leerzaam, maar bieden ook diepe persoonlijke inzichten die ons leven op betekenisvolle manieren hebben verbeterd. We hopen dat ze ook voor jou even transformerend en verhelderend zullen zijn.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *