De top 10 Beste Boeken over coaching In 2023 (in het Nederlands)

De top 10 Beste Boeken over coaching In 2023 (in het Nederlands)

Wij hebben de wereld van de literatuur over coaching grondig doorgelicht en delen graag onze bevindingen met jullie. Onze keuzes voor de top boeken variëren van diepgaande theoretische werken tot toepasbare praktijkverhalen. In dit artikel onthullen wij de crème de la crème van boeken over coaching die iedere coach, óf betaald óf informeel, zeker op hun boekenplank moet hebben.

1. Het plan

Het plan

Wij hebben het genoegen gehad om ‘Het Plan’ te lezen, een meeslepend en verhelderend boek dat de lezer meeneemt op de ongelooflijke reis van het Nederlandse wielerploeg, Team Jumbo-Visma, naar het bereiken van hun hoogste prestaties. Auteur Nando Boers geeft ons een exclusief kijkje achter de schermen; van diepgaande tactische gesprekken tot intieme momenten van strijd en triomf. Dit boek is een absolute must voor alle wielerliefhebbers, sportcoaches en iedereen die gefascineerd is door de innerlijke werking van topprestaties in de sportwereld.

Voordelen

 • Het boek biedt een unieke en diepgaande kijk achter de schermen bij een van de succesvolste wielerploegen ter wereld.
 • Het boek is meer dan een sportboek. Het combineert elementen van een managementboek, historisch werk en persoonlijke schetsen voor een rijke leeservaring.
 • De auteur, Nando Boers, heeft uitzonderlijk veel toegang en inzicht verkregen door drie jaar nauw samen te werken met het team, wat resulteert in een grondig en gedetailleerd verhaal.

Nadelen

 • Sommige lezers hebben het gevoel dat de inhoud van het boek langdradig kan zijn en dat dezelfde informatie op een beknoptere manier geleverd had kunnen worden.
 • Hoewel de unieke toegang tot het team en het gedetailleerd verslag een voordeel kan zijn, kan het ook als een nadeel worden beschouwd als dit de leesbaarheid en het tempo van het boek beïnvloedt.
 • Er bestaat een mogelijkheid tot vertekenend perspectief of beperkt kritisch inzicht gezien de nauwe band van de auteur met het team tijdens het schrijven van het boek.

Na het lezen van de reviews, concluderen wij dat ‘Het Plan’ een boeiend boek is voor iedereen die een passie heeft voor de wielersport, geboeid is door de complexiteit van teamdynamieken of interesse heeft in de onderbelichte kanten van de professionele sportwereld. Hoewel sommigen het boek als langdradig kunnen ervaren, voegen de gedetailleerde verhalen en unieke inzichten toe aan de waarde ervan. Wij bevelen dit boek aan voor sportcoaches, fietsliefhebbers en degenen die graag lezen over de lessen en successen achter topprestaties.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Maak van coachen een gewoonte

Maak van coachen een gewoonte

In onze zoektocht naar de beste boeken over coaching, stuitte we op ‘Maak van coachen een gewoonte’, een bestverkochte boek waarin praktische coachingsvaardigheden centraal staan. Geschreven door de wereldberoemde coach Michael Bungay Stanier, belooft dit boek managers en hun teams naar nieuwe hoogten van efficiëntie en succes te begeleiden. We waren geïntrigeerd door zijn belofte om coachend leidinggeven tot een tweede natuur te maken, waardoor we besloten om dieper in zijn methoden en leerzame coachvragen te duiken.

Voordelen

 • Praktische en direct toepasbare coachingsvaardigheden: Door de zeven kernachtige coachingsvragen biedt het boek praktische handvatten die direct kunnen worden toegepast in het coachingsproces.
 • Toegankelijk en makkelijk leesbaar: Het boek is vlot en met humor geschreven, wat het een toegankelijk en gemakkelijk te begrijpen leeservaring maakt, zelfs voor beginners op het gebied van coaching.
 • Ondersteund door wetenschappelijk onderzoek: Het boek combineert vakkennis met neurowetenschap en gedragseconomie, wat een wetenschappelijke basis biedt aan de gegeven adviezen en aanbevelingen.

Nadelen

 • Vertaalkwesties: Recensies suggereren dat er mogelijk enige essentie verloren is gegaan in de vertaling van het boek van het Engels naar het Nederlands, wat mogelijk kan leiden tot verwarring of misinterpretatie van sommige concepten of ideeën.
 • Grote lettergrootte: Het boek heeft grote letters, wat sommige lezers kan misleiden om te denken dat het boek bedoeld is voor een jonger publiek. Dit kan ook betekenen dat het boek sneller gelezen zal worden dan verwacht.
 • Niet alle tips zijn meteen praktisch toepasbaar: Hoewel de tips over het algemeen als nuttig worden beschouwd, vinden sommige lezers dat niet alle tips direct in de praktijk kunnen worden toegepast.

Na een grondige analyse van het boek ‘Maak van coachen een gewoonte’ komen wij tot de conclusie dat dit boek aanbevolen kan worden voor elke manager of coach die zijn of haar vaardigheden in het begeleiden van teams wil verbeteren. De tips en vragen die in het boek worden aangeboden kunnen als waardevol worden ervaren, ondanks dat enkele niet direct praktisch toepasbaar lijken door de vertaling. De toegankelijkheid en praktische aard van het boek, samen met de vlotte schrijfstijl, zullen zeker bijdragen aan het verbeteren van coachingvaardigheden.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Coach jezelf met NLP

Coach jezelf met NLP

In onze zoektocht naar de beste boeken over coaching, zijn we gestuit op ‘Coach jezelf met NLP’ van dr. Vincent van der Burg – een boek dat een verhelderende kijk biedt op hoe je met neurolinguïstisch programmeren je gedachten kunt beïnvloeden om je levensgeluk te vergroten. Dit werk combineert actuele inzichten uit de psychologie en neurowetenschappen en biedt praktische handvatten, ervaringsverhalen en oefeningen die de lezer in staat stellen controle over hun leven terug te pakken. Laten we dieper ingaan op de waardevolle aspecten van dit boek in onze gedetailleerde beoordeling.

Voordelen

 • Diepgaand inzicht in Neurolinguïstisch Programmeren (NLP): Dr. Vincent van der Burg levert uitgebreide en gedetailleerde informatie over NLP en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan.
 • Praktische toepassing: Dit boek biedt niet alleen theorie, maar ook praktische oefeningen en handvatten waardoor lezers direct de opgedane kennis kunnen toepassen in hun dagelijks leven.
 • Een wetenschappelijke basis: De auteur maakt gebruik van moderne, wetenschappelijke inzichten uit psychologie en neurowetenschappen waardoor het boek betrouwbaar en onderbouwd overkomt.

Nadelen

 • Kan te technisch zijn: De gedetailleerde en wetenschappelijke aanpak van de auteur kan voor sommige lezers te complex of overweldigend zijn, waardoor ze moeite kunnen hebben met het volgen van de inhoud.
 • Geen ervaring van een erkende coach: Hoewel de auteur veel kennis heeft over NLP, is het niet expliciet vermeld of hij ervaring heeft als gecertificeerde coach, wat zou kunnen resulteren in een gebrek aan praktijkvoorbeelden of realisaties.
 • Resultaten kunnen variëren: Net als met elk zelfhulpboek, zijn de resultaten grotendeels afhankelijk van hoe de lezer de informatie interpreteert en toepast. Niet iedereen zal dezelfde mate van succes of verbetering ervaren.

Na het doorgronden van ‘Coach jezelf met NLP’, zijn we overtuigd van de waarde die het boek biedt. Uit onze beoordeling blijkt dat dit boek een onmisbaar hulpmiddel is voor diegenen die streven naar persoonlijke groei en zelfontdekking. Met krachtige inzichten en praktijkgerichte oefeningen raden we dit boek ten zeerste aan voor coaches, neurolinguïstische programmeurs en iedereen die een beter inzicht in hun denkprocessen wil verwerven.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Powervrouw Bundel 1 – Powervrouw Bundel

Powervrouw Bundel 1 - Powervrouw Bundel

Als recensenten en fervente boekenliefhebbers hebben wij een reeks boeken onder de loep genomen die zich richten op coaching en persoonlijke ontwikkeling. Vandaag richten wij ons op de ‘Powervrouw Bundel’, een onmisbaar boek voor vrouwen die zich bezighouden met krachtsport. Dit boek belooft een toegankelijke gids te zijn om stap voor stap een gezonde levensstijl te creëren, en biedt zowel beginners als gevorderde krachtsporters de instrumenten om hun trainingen en levensstijl te optimaliseren. Laten we een gedetailleerde blik werpen op dit werk en beoordelen hoe goed het deze beloften nakomt.

Voordelen

 • De Powervrouw Bundel is toegankelijk en begrijpelijk geschreven, waardoor het voor zowel beginners als gevorderden gemakkelijk te lezen is.
 • Het boek is zeer uitgebreid en bevat naast trainingsoefeningen ook informatie over voeding en mindset. Dit maakt het een compleet hulpmiddel voor het creëren van een gezonde leefstijl.
 • Het boek biedt de mogelijkheid om op te schrijven en berekeningen te maken, wat helpt bij het personaliseren van je eigen plan en het bewust worden van je keuzes.

Nadelen

 • Terwijl de inhoud zeer uitgebreid is, kan dit ook overweldigend zijn voor degenen die net beginnen met krachttraining en een gezondere leefstijl.
 • Hoewel de recensies zeer positief zijn, wordt er geen feedback gegeven over eventuele onnauwkeurigheden of fouten in de inhoud.
 • Het boek kan te gedetailleerd zijn voor mensen die gewoon op zoek zijn naar een eenvoudige, vlotte handleiding voor beginnende krachttraining.

Na grondig onderzoek en beoordeling van verschillende reviews, concluderen wij dat de ‘Powervrouw Bundel’ een onmisbare bron is voor elke krachttrainende vrouw, ongeacht hun ervaringsniveau. Het boek is zeer toegankelijk, sterk in de opbouw en biedt een overzichtelijke gids om een gezonde levensstijl te creëren, compleet met het berekenen van je eigen trainings- en voedingsschema’s. We raden deze bundel met name aan voor vrouwen die hun krachttraining en algehele gezondheid naar een hoger niveau willen tillen.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Ten Hag

Ten Hag

Als liefhebbers van literatuur en fervente volgers van de voetballerij, zijn wij verheugd om onze gedachten en impressies te delen over Maarten Meijer’s recente biografie, Ten Hag. Dit diepgaande portret over Erik ten Hag, de voormalige voetbaltrainer van Ajax die recent bij Manchester United aan de slag is gegaan, heeft ons van begin tot eind geboeid. Aanschouw met ons de rijke carrière van Ten Hag, van zijn bescheiden begin in Haaksbergen tot zijn opmerkelijke stijging in de voetbalscene, via deze meeslepende biografie die niet alleen de voetbalfanaten, maar ook de liefhebbers van goed geschreven non-fictie zal boeien.

Voordelen

 • Het boek biedt een uitgebreid en compleet portret van Erik ten Hag, inclusief zijn tijd bij minder bekende clubs.
 • Het boek is gedetailleerd en beschrijvend, waardoor het verhaal realistisch overkomt.
 • Voor fans van Ajax en voetbal in het algemeen, is het boek interessant om te lezen omdat het ingaat op specifieke wedstrijden, waaronder die in de Champions League.

Nadelen

 • Er wordt veel aandacht besteed aan Ten Hag’s tijd bij minder bekende clubs wat door sommige lezers als niet boeiend kan worden ervaren.
 • De passages over beroemde wedstrijden zijn beschrijvend, maar kunnen voor een frequente voetbalkijker of Ajax-fan repetitief zijn omdat ze de wedstrijden al kennen.
 • Hoewel het boek gedetailleerd is, lijkt het voor fans van voetbal en Ajax weinig nieuwe informatie te bieden.

Concluderend kunnen wij zeggen dat Maarten Meijer’s boek ‘Ten Hag’ een aanwinst is voor iedere voetballiefhebber en in het bijzonder voor de fans van Ajax en Erik ten Hag. Hoewel sommige delen van het boek wellicht wat repetitief zijn voor verwoede voetbalfans die elk wedstrijddetail op hun duimpje kennen, biedt het nog steeds waardevolle inzichten in Ten Hag’s carrière en zijn unieke stijl van coaching. Dit boek verdient een plaats in de boekenkast van elke sportfan die geniet van grondige biografieën en diepgaande analyses van de voetbalwereld.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Wat voel je? Wat denk je?

Wat voel je? Wat denk je?

Wij brengen je vandaag een doordachte, uitgebreide review van de boekenserie “Wat voel je? Wat denk je?” – een krachtig hulpmiddel voor begeleiders, ouders en coaches, die diep graaft in de verweven werelden van emoties en gedachtes. We zullen ontrafelen hoe dit boek lezers helpt om een spectrum aan emoties op een minder abstracte manier te begrijpen en hoe het bijdraagt aan persoonlijke groei door het beter begrijpen en uiten van deze gevoelens. Bereid je voor op een meeslepende ontdekkingsreis door de gelaagdheid van menselijke emoties en het denkproces dat hen voedt.

Voordelen

 • Het is een eenvoudige en visuele manier om gevoelens en gedachten van kinderen, jongeren en zelfs volwassenen bespreekbaar te maken.
 • Het wordt als een zeer nuttig hulpmiddel beschouwd door professionals in coaching en onderwijs om emotionele bewustwording en zelfexpressie te stimuleren.
 • De kaarten zijn duidelijk, prikkelvrij en met gemakkelijk leesbare en herkenbare gedachten, waardoor ze bijzonder kindvriendelijk zijn.

Nadelen

 • Het product kan als een soort speelgoed worden gezien, dus het moet zorgvuldig worden uitgelegd dat het een leer- en ontwikkelingstool is en niet bedoeld voor casual of willekeurig gebruik.
 • Hoewel de kaarten simpel en toegankelijk zijn, moeten jongere kinderen of kinderen met bepaalde ontwikkelingsproblemen mogelijk begeleiding krijgen bij het gebruik ervan.
 • Het succes van het product hangt sterk af van hoe comfortabel de gebruiker zich voelt bij het delen van zijn of haar gevoelens, wat kan variëren afhankelijk van de persoonlijkheid en achtergrond van de persoon.

Na het lezen van talloze lovende beoordelingen, kunnen we concluderen dat de boekenserie “Wat voel je? Wat denk je?” een essentieel hulpmiddel is voor kinderen, ouders en coaches. De serie faciliteert op eenvoudige en visuele wijze het uiten en begrijpen van emoties, en is vooral effectief voor kinderen die moeite hebben hun gevoelens onder woorden te brengen. Wij raden deze boeken ten zeerste aan voor ouders, docenten, coaches en therapeutische professionals die streven naar diepgaande, oprechte gesprekken en zelfontdekking bij kinderen en adolescenten.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Verhalen uit de volgwagen

Verhalen uit de volgwagen

In onze zoektocht naar uitmuntende literatuur over coaching, kwamen we het fascinerende boek “Verhalen uit de volgwagen” tegen. Dit boek, geschreven door Lidewey van Noord, één van Nederlands vooraanstaande wielerschrijvers, dompelt ons onder in de mysterieuze wereld van de ploegleiders in het wielrennen. Het belicht zowel hun cruciale invloed op het koersverloop als het delicate evenwicht tussen succes en falen waarin zij voortdurend navigeren.

Voordelen

 • Het boek biedt een uniek perspectief op de wielersport, wat interessant kan zijn voor fans en lezers die meer willen weten over de interne werking van het wielrennen.
 • De verhalen zijn beschreven op een meeslepende manier, wat helpt bij het in stand houden van de lezersinteresse en het verrijken van hun leeservaring.
 • Het boek werpt licht op de personen die achter de schermen werken in de wielersport, wat helpt bij het erkennen en waarderen van hun bijdragen.

Nadelen

 • Zonder voorafgaande kennis van de wielersport en zijn karakteristieke jargon kan sommige informatie in het boek verwarrend of moeilijk te begrijpen zijn.
 • Hoewel het boek inzicht geeft in de rol van ploegleiders, lijkt het niet de exacte en specifieke taken en verantwoordelijkheden te verduidelijken die ze hebben in de wielersport.
 • De focus op professionals in de wielersport kan ervoor zorgen dat de verhalen en anekdotes minder relevant aanvoelen voor lezers die meer geïnteresseerd zijn in de sporters zelf en hun persoonlijke triomfen en uitdagingen.

Na grondige analyse van “Verhalen uit de volgwagen”, zijn we tot de conclusie gekomen dat dit boek een inspirerende bron is van geweldige coaching-technieken en -principes. We raden het ten sterkste aan voor sportcoaches, wielerliefhebbers en leiders die op zoek zijn naar effectieve manieren om teams te begeleiden naar succes. Dit boek is met recht een must-read voor eenieder die een rol speelt in teamdynamieken en leiderschap.

Bekijk prijs op Bol.com

8. No-nonsense coaching

No-nonsense coaching

Als professionele coaches hebben wij ons ondergedompeld in de vernieuwde editie van ‘No-nonsense coaching’ van Anne de Jong. Het boek belooft een concrete handleiding te bieden voor zowel beginnende als ervaren coaches, waarbij praktische modellen en interventies aangereikt worden voor een ruim scala aan coachthema’s. We waren met name geïnteresseerd om te ontdekken hoe dit boek coaches helpt de vraag achter de vraag te herkennen en daarmee essentiële veranderingen teweeg kan brengen bij de coachee. In deze review delen we onze bevindingen.

Voordelen

 • Ze biedt een praktische en concrete handleiding voor zowel beginnende als ervaren coaches. De tools en modellen in het boek kunnen direct worden toegepast in coachingstrajecten.
 • De schrijfstijl is helder en toegankelijk, wat het boek aangenaam maakt om te lezen. De voorbeelden in het boek zijn herkenbaar en helpen bij het begrijpen en toepassen van de methoden en concepten.
 • De herziene editie is nog verder verbeterd en bevat nieuwe ideeën, inzichten en oefeningen. Dit toont aan dat de auteur op de hoogte blijft van ontwikkelingen op het gebied van coaching en deze kennis graag deelt met haar lezers.

Nadelen

 • Hoewel het boek handig en nuttig blijkt te zijn voor veel lezers, kan het zijn dat de benadering van de auteur niet voor iedereen werkt. Verschillende mensen kunnen verschillende coachingstijlen en -methoden prefereren.
 • De informatie in het boek kan overweldigend zijn voor beginnende coaches die nieuw zijn op het gebied van coaching en nog niet helemaal bekend zijn met de terminologie en concepten in de coaching.
 • Het boek lijkt vooral gericht te zijn op coaching binnen het bedrijfsleven, wat betekent dat coaches die zich op andere gebieden bevinden (bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of het onderwijs) mogelijk niet alle inhoud even relevant of nuttig vinden.

Na zorgvuldige evaluatie raden wij ‘No-nonsense Coaching’ van Anne de Jong sterk aan voor zowel beginnende als ervaren coaches. Het biedt op toegankelijke wijze waardevolle inzichten, praktische modellen en interventies die direct toepasbaar zijn binnen diverse coachthema’s. Het is bovendien bijzonder geschikt voor coaches die streven naar een effectieve, planmatige en niet-zweverige aanpak, waardoor hun coachingstrajecten zowel leuker als makkelijker worden.

Bekijk prijs op Bol.com

9. Krachtgericht coachen

Krachtgericht coachen

In onze review duiken we in de wereld van coaching met het werkelijk inspirerende boek ‘Krachtgericht coachen’. Deze benadering, gebaseerd op het optimaal benutten van psychologisch kapitaal, biedt concrete en haalbare methoden om de beste resultaten uit mensen te halen. De auteurs, erkende experts op hun gebied, combineren theorie, voorbeelden en oefeningen om een methode te presenteren die niet alleen diepgaand leren bevordert, maar ook barrières aanpakt en wegneemt voor effectief functioneren. Laten we dit fascinerende stuk literatuur, gericht aan zowel huidige als toekomstige professionals in coaching en begeleidend werkveld, van dichterbij bekijken.

Voordelen

 • Het boek biedt een krachtige coachingsmethode die gericht is op het optimaal benutten van het ‘psychologisch kapitaal’ van mensen en het bevorderen van duurzame ontwikkeling.
 • Naast een theoriegedeelte, is het boek ook praktisch: het is gevuld met vele voorbeelden en oefeningen, die meteen in de praktijk toe te passen zijn.
 • Het boek is wetenschappelijk onderbouwd, geschreven door gerespecteerde experts in het veld met uitgebreide ervaring en kennis op het gebied van coaching en leiderschap.

Nadelen

 • Het boek is wellicht te theoretisch voor bepaalde lezers die op zoek zijn naar directere en simpelere coachingtechnieken.
 • Als hoewel het een voordeel is dat het boek elementen uit verschillende benaderingen combineert, kan dit ook als verwarrend worden ervaren door lezers die een duidelijke, enkele methodologische benadering verkiezen.
 • Het boek kan mogelijk minder geschikt zijn voor beginners die nog niet bekend zijn met de basisbegrippen en theorieën in coaching en positieve psychologie.

Als afronding van onze review concluderen wij dat ‘Krachtgericht coachen’ een waardevol, helder en toegankelijk boek is, dat een aanvulling biedt op andere methodes uit het positief psychologische gedachtegoed. We raden dit boek ten zeerste aan voor zowel huidige als toekomstige professionals in coaching en begeleidend werkveld, die personen effectief willen begeleiden naar hun volle potentieel.

Bekijk prijs op Bol.com

10. Systemisch coachen

Systemisch coachen

In onze zoektocht naar verrijkende bronnen over coaching, hebben we het voorrecht gehad om ons onder te dompelen in de wereld van “Systemisch coachen” van de gerenommeerde auteurs Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder. Deze twee experts richten zich op hoe systemisch denken kan worden geïntegreerd in onze dagelijkse praktijk, resulterend in effectieve en diepgaande interventies. Ze begeleiden de lezer vakkundig door frisse gedachten, vragen, methoden en essentiële technieken om systemische interventies in praktijk te brengen, ongeacht hun specifieke rol als ouder, professional, ondernemer of coach.

Voordelen

 • Toegankelijk en duidelijk geschreven, waardoor het zowel voor beginners als gevorderden in het systemische veld bruikbaar is.
 • Praktijkgericht, met relevante voorbeelden en nuttige oefeningen om de theorie te illustreren en te oefenen.
 • Biedt nieuwe inzichten en een nieuwe richting aan coachingsgesprekken, door het systemisch denken in de dagelijkse praktijk te brengen.

Nadelen

 • Hoewel het boek toegankelijk en duidelijk is geschreven, kan het voor mensen zonder enige voorkennis over systemisch denken en werken nog steeds uitdagend zijn.
 • De digitale (e-book) versie van het boek kan minder bevredigend zijn dan de papieren versie, afhankelijk van persoonlijke voorkeur.
 • Ondanks zijn praktische aanpak, biedt het boek geen directe of makkelijke oplossingen. Systemisch coachen vereist tijd, geduld en volharding om volledig te begrijpen en te implementeren.

Na het doornemen van diverse reviews, kunnen wij vol vertrouwen stellen dat “Systemisch coachen” een waardevolle en verhelderende bron is voor zowel beginnende als gevorderde coaches, of iedereen die geïnteresseerd is in systemisch denken en interveniëren. De combinatie van theoretische helderheid en praktische voorbeelden maakt dit boek toegankelijk en tegelijkertijd impactvol. We raden dit boek dan ook sterk aan voor coaches, professionals, ouders, ondernemers en self-growth enthousiastelingen. Het feit dat zelfs degenen die de e-bookversie kozen, een voorkeur hebben voor de papieren editie, spreekt ook volumes over de fysieke kwaliteit van het boek.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na een uitgebreide analyse van literatuur over coaching, kunnen we zeggen dat onze selectie van boeken iedere coach, professioneel of informeel, voorziet van waardevolle inzichten en benodigdheden in hun vakgebied. Deze boeken variëren van diepgaande theoretische werken tot praktische verhalen: een perfect balans tussen kennis en toepassing. Met vertrouwen kunnen we stellen dat het verrijken van je boekenplank met deze werken je vermogen als coach naar een hoger niveau zal tillen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *