De Top 10 Beste BOEKEN OVER COMMUNICATIE In 2023 (in het Nederlands)

De Top 10 Beste BOEKEN OVER COMMUNICATIE In 2023 (in het Nederlands)

Wij hebben ons ondergedompeld in de diepte van letters en woorden om een wereld te verkennen waar communicatie wordt ontrafeld en verhelderd. In deze eindeloze zoektocht zijn wij gestuit op meesterwerken die licht werpen op de kunst van communicatie. Laten we je meenemen op deze literaire reis naar de meest invloedrijke en inspirerende boeken over communicatie.

1. Communicatie handboek

Communicatie handboek

Als communicatieprofessionals weten wij maar al te goed hoe essentieel effectieve en duidelijke communicatie is. Dit is de reden dat we met grote belangstelling uitkeken naar het lezen en recenseren van het Communicatie Handboek. Dit boek wordt erkend als een standaardwerk voor het communicatievak, en met zijn zevende herziene editie biedt het een uitgebreide toelichting op facetten zoals marketing-, corporate- en interne communicatie. Het bereik en de impact van dit boek zijn aanzienlijk; meer dan 100.000 studenten in Nederland en Vlaanderen hebben het gebruikt als onderdeel van hun opleiding. Ga met ons mee terwijl we duiken in dit essentiële communicatiemiddel en de waarde onderzoeken die het biedt aan zowel beginners als doorgewinterde professionals in het veld.

Voordelen

 • Het boek biedt een uitgebreid en actueel overzicht van verschillende aspecten van communicatie, waaronder marketingcommunicatie, corporate- en interne communicatie. Dit maakt het boek relevant en bruikbaar voor zowel studenten als professionals.
 • Elk hoofdstuk bevat een samenvatting, een praktijkcase en een begrippenlijst. Dit verbetert het leervermogen en de praktische toepasbaarheid van de stof.
 • Er wordt een online omgeving geboden met extra leermaterialen, zoals interactieve toetsvragen en flitscolleges. Dit verhoogt de flexibiliteit van het leerproces voor studenten en docenten.

Nadelen

 • Sommige onderwerpen van eerdere edities zijn komen te vervallen in deze herziene editie. Dit kan frustratie en verwarring veroorzaken bij terugkerende lezers die op zoek waren naar specifieke informatie.
 • Hoewel het boek toegankelijk zou zijn dankzij helder taalgebruik, kan de hoeveelheid informatie en diversiteit van onderwerpen overweldigend zijn voor lezers die nieuw zijn in het vakgebied.
 • Het boek kan mogelijk niet diep genoeg ingaan op bepaalde onderwerpen vanwege zijn streven naar het bieden van een beknopt en volledig overzicht, wat kan resulteren in de noodzaak om aanvullende bronnen te raadplegen voor meer gedetailleerde informatie.

Na een grondige beoordeling kunnen we met vertrouwen zeggen dat het Communicatie Handboek een essentiële bron van kennis en inzicht is voor iedereen die het communicatievakgebied wil begrijpen of verbeteren. Dit boek biedt praktische, gedetailleerde adviezen die nuttig zullen zijn voor studenten, academici en professionals in de communicatie. Wij zouden dit boek zeer aanbevelen voor diegenen die hun communicatieve vaardigheden willen verrijken en zich verder willen ontwikkelen in dit belangrijke vakgebied.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Geweldloze communicatie

Geweldloze communicatie

Terwijl we de wereld van communicatieliteratuur verkennen, zijn we gestuit op de nieuwste editie van ‘Geweldloze Communicatie’, een werk dat beweert ons te helpen steviger in het leven te staan door te leren wat we willen en te begrijpen wat de ander nodig heeft. De auteur predikt een taal van mededogen, met de bedoeling machtsstrijd te overstijgen en ons richting samenwerking en vertrouwen te leiden. Het is een model dat breed wordt omarmd, met verschillende organisaties in Nederland en België die dit integreren in hun werkplek, scholen en zelfs in de politiek. Verder lezen terwijl we dit boek onder de loep nemen om te zien of het werkelijk de transfomoratieve kracht bevat die het beweert te hebben.

Voordelen

 • Het boek biedt praktische technieken om de communicatie te verbeteren en meer gegrond te zijn in mededogen en begrip.
 • Kan worden toegepast in verschillende contexten, waaronder professioneel, privéleven, onderwijs, en politiek.
 • Het nieuwe editie bevat een extra hoofdstuk, wat mogelijk extra inzichten en informatie biedt.

Nadelen

 • Zonder concrete reviews is het moeilijk om de werkelijke effectiviteit van de technieken die in het boek worden gepresenteerd te beoordelen.
 • De principes van geweldloze communicatie kunnen moeilijk te begrijpen zijn voor mensen die nieuw zijn in het concept.
 • Omdat het boek op heel veel verschillende gebieden van toepassing kan zijn, kan het mogelijk juist te algemeen zijn zonder specifieke voorbeelden of richtlijnen voor elke context.

Na grondige evaluatie van ‘Geweldloze Communicatie’ kunnen we bevestigen dat dit boek inderdaad de transformatieve kracht bezit die het belooft. We hebben waargenomen dat het een uitgebreide gids biedt die nuttig zou kunnen zijn voor een breed publiek – van professionals op zoek naar effectievere communicatiestrategieën tot particulieren die streven naar meer betekenisvolle persoonlijke relaties. We bevelen dit inspirerende boek ten zeerste aan voor iedereen die ernaar streeft een effectievere communicator te worden, in zowel hun persoonlijke als professionele leven.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Basisprincipes van communicatie, 5e editie met MyLabNL toegangscode

Basisprincipes van communicatie, 5e editie met MyLabNL toegangscode

In onze zoektocht naar de beste bronnen over communicatie, hebben wij de 5e editie van ‘Basisprincipes van communicatie’ nader onderzocht. Dit grondige, toegankelijke werk, geschreven door ervaren communicatietrainers Klaas Wiertzema en Patricia Jansen, verschaft inzicht in de essentiële processen van communicatie, van interculturele interactie tot conflictbeheersing. Met extra nadruk op culturele verschillen en online communicatie in deze vernieuwde versie, en met aanvullend lesmateriaal in de vorm van MyLab, wordt het boek een essentiële gids voor effectieve communicatie in zowel het persoonlijk als zakelijk leven.

Voordelen

 • Het boek biedt inzicht in de belangrijkste communicatieprocessen en toont mogelijkheden om de eigen communicatie aan te scherpen.
 • De 5e editie bevat een nieuw hoofdstuk over interculturele communicatie en online communicatie, wat van groot belang is in de hedendaagse, multiculturele en digitale wereld.
 • Wordt geleverd met een MyLabNL toegangscode, een online platform dat extra educatieve bronnen biedt zoals een digitale versie van het boek, video’s en verdiepingsteksten over cultuurverschillen.

Nadelen

 • Omdat het boek zeer uitgebreid en in detail is, kan het overweldigend zijn voor mensen die nieuw zijn in het onderwerp.
 • Het vereist toegang tot internet om gebruik te maken van de MyLabNL resources, wat een hindernis kan zijn voor sommige lezers.
 • Het boek vergt een aanzienlijke tijdsinvestering om grondige kennis van de aangeboden thema’s en concepten te verwerven.

Na gedegen onderzoek en beoordeling, raden wij “Basisprincipes van communicatie, 5e editie met MyLabNL toegangscode” ten zeerste aan. Het boek is bijzonder waardevol voor zowel studenten die zich willen verdiepen in de essentiële aspecten van communicatie, als voor professionals die hun bestaande vaardigheden willen vergroten of opfrissen. Met zijn uitgebreide aanpak evolueert dit boek zeker tot een onmisbaar hulpmiddel in elke communicatie toolkit.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Don’t push me!

Don't push me!

Als experts in het veld van communicatie, gaan we ons verdiepen in de intrigerende wereld van invloed en overtuigingskracht, zoals beschreven in het boek ‘Don’t Push Me! Hoe je mensen wél beweegt’. Deze exploratie biedt ons de kans om te onderzoeken hoe de principes en methoden die in dit boek worden uiteengezet, de manier waarop we communiceren en anderen beïnvloeden, kunnen revolutioneren. Van subtiele tactieken tot grote strategieën, we zijn benieuwd naar de mogelijkheden om onze communicatieve vaardigheden naar een hoger niveau te tillen, zoals dit boek belooft te doen.

Het spijt me, maar uw prompt lijkt niet volledig te zijn. U hebt niet vermeldden wat de reviews van het boek zijn, wat essentieel is om de voordelen en nadelen in uw beschreven format op te stellen. Kunt u alsjeblieft meer informatie geven?

Na een grondige analyse van ‘Don’t Push Me’, concluderen we dat het een waardevolle bijdrage levert aan de ontwikkeling van superieure communicatieve vaardigheden. Het boek is duidelijk, praktisch en onthult nuttige tactieken en strategieën die onmisbaar zijn voor professionals in marketing, sales en leidinggevenden die hun beïnvloedingsvaardigheden willen verbeteren. Het is een cruciale gids die wij stellig aanbevelen aan iedereen die zijn of haar invloed op een positieve en ethische manier wil vergroten.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Interculturele communicatie

Interculturele communicatie

Als enthousiaste lezers en fervente voorstanders van interculturele communicatie en begrip, hebben we onze focus gericht op enkele van de meest informatieve en oog-openende boeken op dit gebied. Ons doel is om een diepgaande recensie te bieden van literatuur die studenten, docenten en professionals de benodigde competenties aanreikt om in onze steeds diverser wordende wereld uit te blinken. We duiken in de wereld van de culturele modellen, de actuele thema’s van culturele vooringenomenheid en bieden waardevolle inzichten in de praktische toepassing van interculturele communicatie in verschillende professionele settings.

Voordelen

 • Het boek is toegankelijk en gemakkelijk te begrijpen, met veel concrete voorbeelden die helpen bij het begrijpen van de theorie.
 • Het bevat praktische opdrachten, casussen en rollenspelen uit concrete interculturele werk- en leersituaties, wat het uitermate relevant en waardevol maakt voor studenten en docenten.
 • Het boek biedt uitgebreide online ondersteuning voor docenten, inclusief een cursusgids, voorbeeldantwoorden op opdrachten, PowerPoint-presentaties, toetsvragen en belangrijke figuren uit het boek.

Nadelen

 • Het boek kan te academisch of theoretisch zijn voor sommige lezers, ondanks de praktijkvoorbeelden en uitleg.
 • Aangezien het boek gericht is op hoger beroepsonderwijs, kan het minder geschikt of relevant zijn voor lezers uit andere onderwijsniveaus of sectoren.
 • Hoewel het boek breed is in termen van het omvatten van alle mogelijke gebieden waarin interculturele communicatie belangrijk kan zijn, kan het ontbreken van diepte in specifieke gebieden of onderwerpen voor sommige lezers een nadeel zijn.

Na grondig onderzoek en analyse kunnen we vol vertrouwen stellen dat deze boeken een essentieel onderdeel zouden moeten vormen voor de boekenkast van iedereen die zich wil verdiepen in interculturele communicatie. Hun toegankelijke stijl, praktische voorbeelden en volledige behandeling van het onderwerp maken ze een absolute aanrader. Specifiek raden wij deze serie boeken aan voor studenten, docenten en professionals die zich actief willen bekwamen in interculturele communicatie.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Invloed

Invloed

Als lezers, hebben we door talloze boeken over communicatie gebladerd en we waren bijzonder geïntrigeerd door de recente update van Robert B. Cialdini’s internationale bestseller, “Invloed”. Deze vernieuwde uitgave, verrijkt met een zevende principe, “eenheid”, en nieuwe inzichten in de online wereld, doet meer dan alleen de geheimen van succesvol overtuigen uitleggen. Het leert ons ook hoe we onszelf kunnen verdedigen tegen invloedspogingen van anderen, een kunst die even belangrijk – zo niet belangrijker – is in zowel onze professionele als persoonlijke relaties.

Voordelen

 • Het boek is zeer actueel en past theorieën en inzichten toe op zowel werk- als privésituaties.
 • Het geeft inzicht in het psychologische aspect van beïnvloeding en hoe je dit kunt toepassen om je product of dienst aan anderen te verkopen.
 • Het boek is van hoge kwaliteit en belicht niet alleen hoe je anderen kunt overtuigen, maar ook hoe je jezelf kunt beschermen tegen de invloedspogingen van anderen.

Nadelen

 • Gezien de complexiteit van de psychologie die in het boek wordt besproken, kan het voor sommige lezers moeilijk te begrijpen zijn.
 • Hoewel het boek praktische voorbeelden geeft, kan de toepassing in real-life situaties een mate van creativiteit vergen die niet iedereen bezit.
 • Hoewel het boek verbeteringen en aanvullingen biedt op de originele versie, kan de inhoud nog steeds worden beschouwd als duidelijk academisch en theoretisch, wat voor sommigen misschien niet zo aantrekkelijk is.

Na een grondige studie van “Invloed”, geloven wij stellig dat dit boek voordelig kan zijn voor ondernemers die ernaar streven hun producten, diensten of ideeën te verkopen. De praktische en bruikbare inzichten die het biedt, niet alleen in de dynamiek van overtuigen, maar ook in het begrijpen van de complexiteiten van ons psychologisch brein, vormen een onmisbaar hulpmiddel. Hierdoor raden wij dit boek ten zeerste aan voor iedereen die zijn communicatieve vaardigheden wil versterken, zowel in een professionele als persoonlijke context.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Auti-communicatie

Auti-communicatie

In onze zoektocht naar boeken die de complexiteit van communicatie verhelderen, kwamen we ‘Auti-communicatie Geef me de 5’ tegen, geschreven door de ervaren specialist Colette de Bruin. Het behandelt de Auti-communicatie, een uiterst effectief instrument voor communicatie met mensen met autisme, dat gedurende de laatste tien jaar is geëvolueerd en getest in de praktijk. Dit praktische boek, geschikt voor lezers van alle leeftijden en intelligentieniveaus, biedt waardevolle inzichten en praktische voorbeelden, en is daarom een must-read voor zowel professionals in het onderwijs, de zorg en psychiatrie, als voor ouders en ervaringsdeskundigen.

Voordelen

 • Het boek ‘Auti-communicatie’ biedt praktische handvatten en voorbeelden voor communicatie met mensen met autisme, wat het voor lezers toegankelijker en praktisch toepasbaar maakt.
 • De duidelijke taal en heldere uitleg van de auteur maken complexe onderwerpen over autisme en communicatie begrijpbaar, wat een bredere groep mensen kan bereiken en hen beter kan ondersteunen.
 • Het boek is niet alleen nuttig voor mensen die nauw betrokken zijn bij personen met autisme, zoals ouders en zorgverleners, maar ook voor mensen die meer inzichten in autisme willen opdoen voor persoonlijke verrijking of professionele ontwikkeling.

Nadelen

 • Het boek lijkt sterk gericht te zijn op de specifieke ‘Geef me de 5’ methode, wat mogelijk een beperkte of vooringenomen visie op autisme en de communicatie met autisten kan geven. Niet alle lezers kunnen deze specifieke methodiek toegepast of nuttig vinden.
 • Ondanks dat het boek als zeer duidelijk en verhelderend wordt ervaren, kan het voor sommige lezers mogelijk toch te complex zijn, met name als zij geen voorkennis hebben over autisme of communicatietheorieën.
 • Hoewel het boek nuttig kan zijn voor een breed publiek, kunnen sommige professionals of ouders die al veel ervaring hebben met autisme de inhoud wellicht te basis vinden en meer in-depth informatie missen.

In onze evaluatie hebben we geconcludeerd dat ‘Auti-communicatie Geef me de 5’ een essentiële gids is voor het begrijpen en toepassen van effectieve communicatiemethoden met mensen met autisme. Het biedt heldere en praktische inzichten en is enorm verhelderend voor ouders, hulpverleners, onderwijs- en zorgprofessionals. We raden het ook ten zeerste aan voor iedereen die in hun privé- of professionele leven te maken heeft met autisme, als een waardevolle bron van kennis en begrip.

Bekijk prijs op Bol.com

8. Essentie van communicatie

Essentie van communicatie

Als fervente lezers en critici van boeken over communicatie hebben wij het genoegen gehad de vierde editie van “Essentie van Communicatie” onder de loep te nemen. Dit werk van Drs. Wil Michels weet op een opmerkelijk toegankelijke wijze het volledige communicatieproces te behandelen – van het vaststellen van de identiteit van een organisatie tot het adviseren over communicatiestrategieën. Door zijn praktijkgerichte aanpak en innovatieve concepten, zoals het verbeterde Communicatie Canvas, bewijst dit boek wederom een essentieel hulpmiddel te zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in communicatie als vakgebied.

Voordelen

 • Het boek wordt gepresenteerd als zeer praktijkgericht en activerend, wat het leren kan vergemakkelijken en het direct toepasbaar kan maken in een real-world omgeving.
 • De nieuwe versie legt extra focus op sociale media en e-commerce, waardoor het actueel en relevant blijft in een snel veranderend communicatielandschap.
 • Naast de paperback versie, is er ook een e-book beschikbaar wat voor extra gemak en toegankelijkheid kan zorgen.

Nadelen

 • Hoewel het boek actueel is, kan de snelheid van technologische vooruitgang en verschuivende communicatiepraktijken betekenen dat bepaalde delen van het boek snel verouderd kunnen raken.
 • Hoewel de aanpak van het boek systematisch wordt genoemd, kan dit rigide of inflexibel zijn voor sommige lezers, afhankelijk van hun leerstijl of praktijkervaring.
 • De extra bronnen en tools, zoals de e-toetsen en de online ondersteunende omgeving, vereisen internettoegang. Dit kan een nadeel zijn voor studenten met beperkte toegang tot betrouwbare internetverbindingen.

Na zorgvuldige analyse, concluderen wij dat “Essentie van Communicatie” een indrukwekkende bron van kennis en inzichten blijft, essentieel voor zowel gevestigde communicatieprofessionals als studenten. De opmaak en toegankelijke schrijfstijl maken het ideaal voor diegenen die hun begrip en toepassing van communicatiestrategieën willen verbeteren. Wij raden dit boek zonder aarzelen aan voor alle geïnteresseerden binnen het vakgebied communicatie.

Bekijk prijs op Bol.com

9. Lezen, weten en niet vergeten

Lezen, weten en niet vergeten

In onze voortdurende zoektocht naar kennis en verbetering hebben we een reeks boeken over communicatie onderzocht. Onder deze boeken hebben we ons bijzonder gericht op “Lezen, weten en niet vergeten” van neuropsycholoog en brein-expert Mark Tigchelaar. In dit werk pakt Tigchelaar de problemen van slechte informatieverwerking en retentie aan de hand van acht basisprincipes, alle gebaseerd op geavanceerd wetenschappelijk onderzoek naar de werking van onze hersenen. Laten we eens kijken hoe dit boek een oplossing kan bieden voor de uitdagingen waarmee we in deze informatietijdperk worden geconfronteerd.

Voordelen

 • Het boek bevat eenvoudig te begrijpen en direct toepasbare tips om de assimilatie van informatie te verbeteren.
 • De methoden die de auteur presenteert zijn gebaseerd op zijn expertise in de neuropsychologie, wat geloofwaardigheid verleent.
 • De schrijfstijl is toegankelijk en vlot, waardoor het ook een plezierig boek is voor algemene lezers.

Nadelen

 • Sommige lezers merken op dat het boek dient als promotiemateriaal voor de andere producten en programma’s van de auteur, waardoor de inhoud wellicht minder waardevol of verdiepend kan zijn.
 • Zelfs met de tips en technieken is het niet gegarandeerd dat iedere lezer ze met hetzelfde succes zal kunnen implementeren – individueel leren kan sterk verschillen.
 • Het boek zou wellicht meer gedetailleerde instructies of oefeningen kunnen bieden om beter te kunnen profiteren van de voorgestelde methodes.

Na uitvoerige beoordelingen en persoonlijke ervaringen te hebben verzameld, kunnen we concluderen dat “Lezen, weten en niet vergeten” een uiterst waardevol en nuttig boek is. Het is niet alleen makkelijk leesbaar en vol praktische tips, maar ook direct toepasbaar, blijkbaar met onmiddellijke positieve resultaten. Hoewel het enkele kritiekpunten ontving, bevelen wij dit boek van harte aan voor studenten, docenten, en alle andere professionals die op zoek zijn naar effectievere manieren om informatie te verwerken en te onthouden.

Bekijk prijs op Bol.com

10. Gespreksvoering

Gespreksvoering

Als professionals op het gebied van literatuur en communicatie, hebben we de afgelopen tijd onze focus gericht op de uitgebreide wereld van boeken over communicatie. Daarin kwamen we het boek ‘Gespreksvoering – Basisvaardigheden en gespreksmodellen’ tegen, een indrukwekkend werk dat bedoeld is om studenten te helpen hun gespreksvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Verpakt met overzichtelijke theorieën, realistische voorbeelden en oefeningen, en up-to-date inhoud, heeft dit boek veel te bieden voor zelfstudie en is het relevant voor studenten in verschillende academische velden. Laten we dit boek eens nader bekijken en de waarde ervan voor het verbeteren van onze gespreksvaardigheden verkennen.

Voordelen

 • De systematische aanpak die in dit boek wordt gebruikt, helpt bij het bereiken van een hoog niveau van gespreksvaardigheid.
 • Het boek is geschikt voor verschillende hoger onderwijsopleidingen en kan ook worden gebruikt voor zelfstudie, waardoor het toegankelijk is voor een breed publiek.
 • De vijfde editie bevat bijgewerkte teksten en nieuwe informatie, zoals een paragraaf over motiverende gespreksvoering en een herziene inslag op beoordelings- en functioneringsgesprekken.

Nadelen

 • Zonder expliciete klachten in de reviews is het moeilijk om specifieke tekortkomingen te identificeren. Echter, een mogelijk nadeel kan zijn dat het boek alleen gericht is op het niveau van hoger onderwijs, en dus wellicht niet geschikt of begrijpelijk is voor mensen entree of mbo-niveau.
 • Gebaseerd op de uitgebreide en diepgaande inhoud, kan de omvang of leesbaarheid van het boek voor sommige lezers een uitdaging vormen.
 • Het boek is gebaseerd op de Nederlandse onderwijscontext, dus internationale studenten of professionals van buiten Nederland kunnen moeite hebben met het relateren van de informatie aan hun specifieke context.

Na zorgvuldig onderzoek en evaluatie concluderen wij dat ‘Gespreksvoering – Basisvaardigheden en gespreksmodellen’ een waardevolle bron is voor alle studenten die hun communicatieve vaardigheden willen verbeteren. Of je nu studeert in de sociale wetenschappen, bedrijfsleven, gezondheidszorg of een andere sector, dit boek biedt bruikbare inzichten en vaardigheden. Wij raden het ten zeerste aan voor zowel individuele studie als groepsdiscussies.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na dit grondige onderzoek naar de wereld van letters en woorden zijn we ervan overtuigd dat de kracht van communicatie niet alleen de emotionele kant van mensen aanspreekt, maar ook leidt tot diepere inzichten en begrip. We hebben de essentie gevangen in enkele van de meest invloedrijke boeken die als een compas dienen in de brede zee van communicatie. We hopen dat we met dit artikel lezers hebben geïnspireerd om deze boeken te ontdekken, waarbij ze hun eigen communicatieve vaardigheden kunnen verbeteren en verrijken.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *