De top 10 Beste Boeken over filosofie In 2023 (in het Nederlands)

De top 10 Beste Boeken over filosofie In 2023 (in het Nederlands)

Wij zijn allemaal op een bepaald moment in onze levens geconfronteerd met overweldigende vragen over het doel van het bestaan, de betekenis van het leven en onze plek in de kosmos. Gelukkig blijven briljante denkers deze complexe kwesties onderzoeken, het verleden interpreteren en onze toekomst vormgeven met inzichten en richtingen. Boeken over filosofie geven ons dan ook de kans om de diepten van deze concepten te verkennen. Laten we onze reis naar verlichting beginnen met het ontdekken van de allerbeste boeken over filosofie die niet mogen ontbreken in het arsenaal van de nieuwsgierige geest.

1. De jongen, de mol, de vos en het paard

De jongen, de mol, de vos en het paard

Als fervente boekenrecensenten hebben we het genoegen gehad om ons te verdiepen in ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’, een ontroerend verhaal vertaald door Arthur Japin. Dit werk van Charlie Mackesy, verweven met prachtige illustraties en poëtische tekst, belicht op hartverwarmende wijze thema’s zoals vriendschap, identiteit, en de universele wijsheid die we in het leven tegenkomen. Deze moderne fabel wordt alom geprezen en wordt door velen beschouwd als een boek dat je blik op het leven kan veranderen. We kijken ernaar uit om onze gedachten en inzichten over dit bijzondere werk met u te delen.

Voordelen

 • Het boek combineert prachtige beeldende kunst met het geschreven woord, perfect voor zowel kinderen als volwassenen.
 • De wijze lessen en inspirerende teksten kunnen verrijkend zijn en zorgen voor veel reflectiemomenten.
 • De hoogwaardige fysieke vormgeving, zoals de stevige kaft en dikke pagina’s, maken het boek duurzaam en geven het een luxe uitstraling.

Nadelen

 • Vanwege de bijzondere combinatie van beeld en tekst kan het boek minder geschikt zijn voor een e-reader of digitaal formaat.
 • De dikte en het gewicht van het boek kunnen het minder draagbaar maken, wat mogelijk vervelend is voor wie het graag mee wil nemen.
 • Hoewel de teksten verrijkend en inspirerend zijn, kunnen ze voor sommige lezers te abstract of filosofisch zijn.

Samengevat, raden we ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ ten zeerste aan. Of je nu een doorgewinterde filosofie lezer bent of net begint aan je verkenningstocht in dit genre, dit boek zal je raken en inspireren. Ongeacht je leeftijd, het is een opmerkelijk juweeltje dat ons allemaal aanspreekt met zijn universele thema’s en prachtige illustraties. We kunnen dit boek zonder enige twijfel aanbevelen als een essentiële toevoeging aan je boekenkast.

Bekijk prijs op Bol.com

2. De kunst van nuchter leven

De kunst van nuchter leven

Bij het onderdompelen in de wereld van filosofische literatuur, stuiten we op een opvallend eerlijk en introspectief werk: ‘De kunst van nuchter leven’ door Petra Moes. Dit baanbrekende boek werpt een diepgaande blik op de invloed van alcoholgebruik op ons dagelijks leven, en geeft inzicht in de bevrijding die kan komen met nuchterheid. We volgen de persoonlijke reis en ervaringen van de auteur terwijl zij, vanuit een spirituele visie, handvatten biedt aan degenen die strijden tegen de fles en op zoek zijn naar een groots en meeslepend leven.

Voordelen

 • Dit boek biedt praktische handvatten en inzichten voor mensen die willen stoppen met alcohol drinken, maar er moeite mee hebben. Het voordeel is dat de auteur spreekt vanuit eigen ervaring, wat voor lezers herkenbaar kan zijn.
 • Het boek biedt niet enkel een ‘truc’ om te stoppen met drinken, maar helpt de lezer om op een dieper niveau te begrijpen wat regelmatig drinken met je doet en wat alcohol je bij vandaan houdt.
 • Het boek heeft een aantrekkelijke vormgeving, met een mooie cover en tekstbollen in een warme gele kleur. Dit maakt het boek ook aangenaam om vast te houden en in te bladeren.

Nadelen

 • Een potentieel nadeel kan zijn dat het boek en de benadering van de auteur niet voor iedereen werkt. Iedereen is uniek en heeft andere redenen om te drinken, dus wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de andere.
 • Het boek lijkt vooral te zijn gericht op mensen die al hebben besloten te stoppen met drinken. Mensen die nog aan het twijfelen zijn of die nog niet klaar zijn om die stap te zetten, kunnen dus mogelijk minder aan dit boek hebben.
 • Terwijl het boek veel persoonlijke ervaringen en inzichten van de auteur bevat, mist het mogelijk wetenschappelijke onderbouwing of onderzoek naar de effecten van alcohol en de voordelen van stoppen met drinken. Dit kan een nadeel zijn voor mensen die op zoek zijn naar meer feitelijke en objectieve informatie.

Na het lezen van deze positieve reacties concluderen we dat ‘De kunst van nuchter leven’ een inspirerend en transformerend boek is. Het helpt mensen om het leven zonder alcohol te zien als een verrijking in plaats van een onthouding. Het is een prachtig vormgegeven boek met een warme, heldere en krachtige boodschap. We raden dit boek ten zeerste aan aan iedereen die worstelt met alcoholgebruik of gewoon meer wil leren over de filosofie van nuchter leven.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Socrates op sneakers

Socrates op sneakers

Wij hebben ons verdiept in het boek ‘Socrates op sneakers’, een werk van de praktisch filosoof Elke Wiss. Dit verhelderende boek leert ons om de vaardigheid van het stellen van goede vragen te beheersen, een vaardigheid die leidt tot betekenisvolle en verbindende gesprekken. Geïnspireerd door vooraanstaande filosofen, biedt Wiss ons een uniek perspectief op hoe we door eenvoudigweg het juiste vraag te stellen, een dialoog kunnen stimuleren die ons en de mensen met wie we spreken op diepere en meer betekenisvolle manieren verrijkt. Laten we duiken in het advies van Wiss en ontdekken hoe we onszelf kunnen transformeren in de Socrates van het moderne tijdperk.

Voordelen

 • Het boek is luchtig en toegankelijk geschreven met herkenbare praktijksituaties en humor, wat het lezen aangenaam en entertainend maakt.
 • Het bevat praktische oefeningen en handvatten om de vaardigheden te leren die nodig zijn om goede vragen te stellen die leiden tot een goed gesprek en meer diepgang.
 • Het heeft een sterke focus op het verbeteren van communicatie- en luistervaardigheden, waardoor de lezer kan leren hoe hij/zij empathie kan toepassen in gesprekken en zich meer met anderen kan verbinden.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het boek te langdradig en dat het zijn boodschap te langzaam brengt, waardoor de aandacht kan verslappen.
 • Het boek vereist dat de lezers een oprechte interesse hebben in de gedachtewereld van anderen, zelfs als ze onzin uitkramen. Dit kan voor sommige lezers misschien moeilijk zijn of ze kunnen het als onrealistisch zien om zich aan deze voorwaarde te houden.
 • Enkele lezers signaleren dat het boek te veel vaagtaal bevat en dat de inleiding en het eerste hoofdstuk open deuren intrappen.

Samenvattend raden wij ‘Socrates op sneakers’ ten zeerste aan voor personen die relaties willen verrijken en intellectuele groei nastreven door middel van verhelderende gesprekken. Dit boek is een bijzondere aanwinst voor iedereen die de kunst van het vragen stellen wil beoefenen, met name trainers, coachen, en alle professionals die hun communicatievaardigheden willen verbeteren. Hoewel sommige lezers kritiek hadden op de beginfase van het boek, vonden de meerderheid het zeer waardevol, vlot en leerzaam met praktische oefeningen en relevante inzichten.

Bekijk prijs op Bol.com

4. De 48 wetten van de macht

De 48 wetten van de macht

In deze review bespreken we “De 48 wetten van de macht”, een meesterwerk dat volgens de Sunday Times een ‘Masterclass in macht’ is, gelijkwaardig aan Niccolò Machiavelli. Dit boek, een schatkist vol wijsheid verzameld uit meer dan drieduizend jaar filosofische en literaire bezinningen op machtsdynamieken, richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in het verkrijgen, observeren of verdedigen tegen machtsstructuren. Met tactische richtlijnen uiteenlopend van ‘Wet 1: Overschaduw uw meerdere nooit’ tot ‘Wet 5: Van uw reputatie hangt veel af: verdedig uw reputatie’, wordt inzicht geboden in hoe u de touwtjes in handen kunt houden.

Voordelen

 • Rijk aan historische verhalen en voorbeelden die machtsthema’s illustreren
 • Zeer informatief en helpend om macht en menselijke relaties te begrijpen
 • Makkelijk te lezen in delen met 48 vrij korte hoofdstukken

Nadelen

 • Zeer dik boek, kan intimiderend zijn en een aanzienlijke tijdinvestering vergen
 • Soms kan de inhoud ‘over the top’ zijn en niet altijd realistisch voelen
 • Hoewel rijk aan verhalen en voorbeelden, kan het boek tekortschieten in de diepgang van bepaalde concepten

Samenvattend, “De 48 wetten van de macht” is een diepgaand, inzichtelijk en provocatief werk dat een waardevolle aanvulling vormt voor iedereen die geïnteresseerd is in macht, invloed en menselijke verhoudingen. Hoewel uitdagend en volumineus, is het boek geweldig samengesteld met verrassende invalshoeken en relevante historische illustraties, die bruikbaar zijn voor ons dagelijks leven. We raden dit boek ten zeerste aan voor iedereen die zich wil wapenen tegen manipulatie en zijn persoonlijk en professioneel leven wil verbeteren door inzicht in de machtsdynamieken.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Wat ik eerder had willen weten

Wat ik eerder had willen weten

In onze zoektocht om de diepte van filosofische zelfhulpboeken te verkennen, hebben we ons ondergedompeld in ‘Wat ik eerder had willen weten’ van de veelzijdige Marian Mudder, bekend van haar acteercarrière, maar ook erkend therapeut. Dit boek belooft een schat aan kennis en wijsheid gedistilleerd uit zowel Mudder’s persoonlijke ervaringen als haar decennium lange therapiepraktijk. Bereid je voor op een verhelderende reis, vol met zowel kleine als grote liefdevolle duwtjes richting een zorgelozer leven.

Voordelen

 • Werkt voor velen als een bron van herkenning en troost door de persoonlijke ervaringen en openheid van de auteur.
 • Biedt niet alleen theorie aan, maar ook praktische oefeningen, stressmanagementtechnieken, lijstjes en tips & tricks.
 • Actuele en relevante inhoud, zelfs voor degenen die al bekend zijn met zelfhulpboeken en therapieën.

Nadelen

 • Er is een mogelijkheid dat het boek oppervlakkig overkomt voor sommigen, en niet genoeg de diepte in gaat op verschillende onderwerpen.
 • Het promoten van specifieke technieken, zoals EFT, kan door sommigen als dwingend of minder genuanceerd worden opgevat.
 • Voor degenen die nieuw zijn op het gebied van zelfhulp, kan het boek als niet voldoende handvattend of te gefragmenteerd ervaren worden.

Na diepgaande onderzoek en reflectie, raden wij ‘Wat ik eerder had willen weten’ aan voor iedereen die nieuw is in de wereld van zelfhulp en persoonlijke ontwikkeling of iemand die een hands-on, eenvoudig te volgen gids nodig heeft. Echter, dit boek is mogelijk niet geschikt voor mensen met uitgebreide ervaring in deze materie die op zoek zijn naar diepere en complexere inzichten. Tenslotte, het belang van persoonlijke relevantie en resonerende ervaringen kan niet worden genegeerd in de krachtige impact die dit boek kan hebben.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Waarom materialisme totale onzin is

Waarom materialisme totale onzin is

In ons streven om de vele facetten van filosofie te verkennen, nemen we dit keer een diepe duik in bewustzijnsstudies met een recensie over ‘Waarom materialisme totale onzin is’ van Bernardo Kastrup. Het boek betwist de alomtegenwoordige aanname dat bewustzijn een product is van de hersenen, en stelt in plaats daarvan voor dat bewustzijn voorafgaat aan en materie manifesteert. Door middel van op logica gebaseerde argumenten en wetenschappelijk bewijs, nodigt Kastrup ons uit om te overwegen of we op het punt staan een belangrijke paradigmaverschuiving te ervaren in hoe we de realiteit en onszelf interpreteren.

Voordelen

 • Het boek biedt een unieke en heldere blik op de aard van bewustzijn, wat nieuwe perspectieven kan bieden voor geïnteresseerden.
 • De schrijver maakt gebruik van toegankelijke metaforen, wat helpt bij het begrijpen van complexe concepten en dit vergemakkelijkt ook het leesproces.
 • Er worden empirisch bewijs en logische argumenten gepresenteerd ondersteunend aan de niet-dualistische natuur van de realiteit, wat een uitdaging kan zijn voor de conventionele wetenschappelijke opvattingen en aanzet tot kritisch denken.

Nadelen

 • Voor lezers die een sterke voorkeur hebben voor materialistische benaderingen of strikt wetenschappelijke literatuur, kan dit boek te afwijkend of zelfs controversieel zijn.
 • Hoewel de schrijver de concepten duidelijk uitlegt, kunnen de ideeën en principes die in het boek worden besproken nog steeds complex zijn voor mensen zonder eerdere ervaring of begrip van filosofie of metafysica.
 • Ondanks dat de Nederlandse versie van het boek helpt bij het begrijpen, laat dit veronderstellen dat de Engelse versie wellicht moeilijk te volgen kan zijn voor niet-native Engelse sprekers, wat een taalbarrière kan vormen.

We zijn van mening dat ‘Waarom materialisme totale onzin is’ door Bernardo Kastrup een absolute must-read is voor elke filosofieliefhebber die geïnteresseerd is in bewustzijnsstudies. Kastrup’s toegankelijke schrijfstijl, gecombineerd met doordachte metaforen en logische argumentatie, maakt dit tot een boeiend en onvergetelijk werk. Zijn unieke en heldere perspectief op het bewustzijn biedt waardevolle inzichten die zelfs vragen oproepen terwijl ze tegelijkertijd beantwoord worden. Nog beter, de Nederlandstalige versie maakt de complexe materie geheel verteerbaar. Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe, verfrissende interpretatie van dit fascinerende onderwerp.

Bekijk prijs op Bol.com

7. De kracht van het NU

De kracht van het NU

In onze diepgaande review werpen we een licht op “De kracht van het Nu”, het invloedrijke werk van Eckhart Tolle dat een nieuw denkperspectief in spiritualiteit wist te introduceren in het afgelopen decennium. We duiken in de bevrijdende filosofie van Tolle, die je uitnodigt om het constante denken en het ego los te laten en je volledig over te geven aan het huidige moment. Daarbij raken we aan hoe relaties, mits wijs benut, een pad naar verlichting kunnen vormen en hoe overgave, vergeving en ‘het onnoembare’ hun ware betekenis ontvouwen in het Nu.

Voordelen

 • Het boek draagt bij tot een dieper zelfbewustzijn en helpt om gebeurtenissen en ervaringen te relativeren.
 • De stem van de auteur, Eckhart Tolle, is aangenaam om naar te luisteren en benadrukt zijn boodschap.
 • Het boek is duurzaam en van goede kwaliteit.

Nadelen

 • Het boek kan zwaar zijn om te lezen, wat kan duiden op complexe concepten of een hoge concentratie eis.
 • Het kan tijd kosten om “erin te komen” wat kan betekenen dat het boek langzaam start of moeilijk te begrijpen is in het begin.
 • Terwijl het boek over het algemeen wordt geprezen, kan zijn voordelige prijs ervoor zorgen dat lezers hogere verwachtingen hebben dan het boek kan waarmaken.

Na een grondige overweging van de ontvangen recensies, concluderen wij dat “De kracht van het Nu” van Eckhart Tolle een verrijkende en potentieel levensveranderende leeservaring biedt voor diegenen die verlangen naar een dieper inzicht en bewustzijn. Wij raden dit boek met name aan voor mensen die worstelen met het loskoppelen van hun gedachtestroom en die bereid zijn nieuwe perspectieven op het leven, relaties en zelfontplooiing te verkennen. Ondanks dat sommigen het lezen van het boek mogelijk als intens ervaren, is de algemene consensus dat het boek waardevolle inzichten biedt en een blijvende positieve impact heeft.

Bekijk prijs op Bol.com

8. Misschien moet je iets lager mikken

Misschien moet je iets lager mikken

Wij duiken in de wereld van filosofische boeken met een bijzonder authentiek werk: ‘Misschien moet je iets lager mikken’. Geschreven door Milio van de Kamp, ontvouwt dit boek zich als een eerlijk en intens relaas over armoede, kansenongelijkheid en de immense obstakels en opofferingen die komen kijken bij sociale mobiliteit. In deze review zullen wij dieper ingaan op de manier waarop Van de Kamp in dit werk de complexiteit van maatschappelijke ongelijkheid blootlegt en de krachtige veerkracht eert van zij die te maken krijgen met een ongelijke startpositie in het leven.

Voordelen

 • Het boek schetst een persoonlijk en rauw verhaal, dat inzichten biedt in de sociale ongelijkheid en de impact van armoede.
 • De schrijfstijl van de auteur is engaging, maakt complexe thema’s toegankelijk en is makkelijk te lezen, volgens diverse recensenten.
 • De tekst stimuleert reflectie en kan een tool zijn voor sociale bewustwording, met sommigen die suggereren dat het een verplichte lees op scholen of binnen sociaal-maatschappelijke organisaties zou moeten zijn.

Nadelen

 • Het boek kan voor sommigen eenzijdig of vooringenomen lijken, met de focus voornamelijk op de ervaringen en perspectieven van de auteur.
 • Er wordt aangegeven dat de auteur meer zelfreflectie en verantwoordelijkheid zou kunnen nemen voor zijn eigen keuzes en gedrag, wat openingen voor stigmatisering zou kunnen bieden.
 • Hoewel vele lezers het snel doorgelezen hebben, geven een aantal recensenten aan dat er geen nieuwe inzichten worden gepresenteerd. Voor diegenen die al bekend zijn met de sociale thema’s die het boek aansnijdt, kunnen er dus minder leermomenten zijn.

Wij raden ‘Misschien moet je iets lager mikken’ sterk aan voor iedereen die zoekt naar een dieper begrip van maatschappelijke ongelijkheid en de complexe dynamiek van sociale mobiliteit. Het is een essentiële leeservaring voor studenten, docenten, beleidsmakers en ook voor hen die zelf navigeren binnen deze realiteiten. Het stimulerende en vaak emotionele verhaal van Van de Kamp raakt de kern van enkele van de moeilijkste kwesties in onze samenleving vandaag.

Bekijk prijs op Bol.com

9. FLOW

FLOW

In onze vooruitstrevende zoektocht naar het ontrafelen van de verborgen juwelen in filosofische literatuur, hebben we onze aandacht gericht op een fascinerend boek getiteld ‘FLOW’, geschreven door de olympisch kampioen, succesvol ondernemer en bestseller auteur, Mark Tuitert. Dit boek biedt een helder inzicht in het omarmen van de stoïcijnse mindset om de onvermijdelijke uitdagingen van het leven met gratie en evenwicht aan te gaan. ‘FLOW’, belooft een praktische gids te zijn met tien krachtige lessen om de stoïcijnse mindset te trainen, waardoor je beter voorbereid en veerkrachtiger bent om de golven van het leven te surfen.

Voordelen

 • Het boek biedt praktische lessen over de stoïcijnse filosofie die direct toepasbaar zijn in het dagelijkse leven.
 • De schrijfstijl van de auteur is duidelijk, toegankelijk en boeiend, wat leidt tot een vlotte leeservaring.
 • Recensenten waardeerden de afwisseling tussen theorie, persoonlijke verhalen en praktische oefeningen.

Nadelen

 • Terwijl het boek gericht is op het tonen van hoe stoïcijnse filosofie toegepast kan worden in moeilijke tijden, kan de relatabiliteit van het boek minder zijn voor mensen die momenteel geen grote levensuitdagingen ervaren.
 • Het boek draait om de stoïcijnse filosofie, waardoor het minder geschikt kan zijn voor mensen die zoeken naar een breed scala aan filosofische perspectieven of het niet eens zijn met de stoïcijnse leer.
 • Ondanks de lof voor de eenvoudige schrijfstijl, kan de terminologie of de diepgang van de gegeven adviezen voor sommige lezers nog steeds te complex zijn.

Samenvattend kunnen we stellen dat de aansprekende vertelstijl en praktische insteek van ‘FLOW’ aanzienlijk bijdragen aan een beter begrip van de stoïcijnse filosofie. Niet alleen biedt het inzichten en technieken om met levensuitdagingen om te gaan, maar het biedt ook een verse blik op onze eigen levensstijl en carrière. Wij raden dit boek van harte aan voor iedereen die op zoek is naar inspiratie, persoonlijke transformatie en een gebalanceerd leven.

Bekijk prijs op Bol.com

10. Human design

Human design

In onze zoektocht naar zingeving en zelfontdekking nemen we je mee in de wereld van Human Design, een filosofisch systeem dat je unieke blauwdruk onthult op basis van je geboortedatum en -tijd. Dit boek neemt ons mee op een exploratieve reis, die onze aangeboren kenmerken en potentieel blootlegt, essentieel voor het streven naar een leven dat authentiek en evenwichtig aanvoelt. In deze review zullen we de claims, voordelen en de praktische toepassing van Human Design onder de loep nemen, terwijl we ons verdiepen in de vraag of het werkelijk de beloofde sleutel biedt tot zelfbegrip en een vervullend leven.

Voordelen

 • Het boek biedt een persoonlijk, levendig en toegankelijk perspectief op Human Design theorie, daardoor is het boeiend en aangenaam om te lezen.
 • Het boek geschreven in het Nederlands is een grote plus voor degenen die niet comfortabel zijn met het lezen in Engels.
 • Deze publicatie is een goede introductie en eerste kennismaking met het concept van Human Design, biedt basis inzichten en kan daardoor de nieuwsgierigheid naar het onderwerp stimuleren.

Nadelen

 • Voor lezers die op zoek zijn naar diepgaande en uitgebreide informatie over het Human Design-systeem, kan dit boek als oppervlakkig en algemeen worden ervaren.
 • De inhoud van het boek is volgens sommige recensenten te veel gericht op het persoonlijke verhaal van de auteur, waardoor er minder ruimte is voor objectieve uitleg en analyse van Human Design.
 • Het gebrek aan een goed gestructureerde inhoudsopgave maakt het moeilijk om specifieke informatie snel te vinden en op te zoeken.

Na zorgvuldige overweging van de lezersreacties, concluderen wij dat rekening moet worden gehouden met de individuele zoektocht en verwachtingen. Voor degenen die net beginnen met het ontdekken van Human Design en op zoek zijn naar een lichte, verhalende introductie in het Nederlands, kan dit boek een waardevol startpunt zijn. Echter, voor lezers die zich verder willen verdiepen en de Engelstalige literatuur kunnen benaderen, raden we aan om ook andere boeken zoals die van Chetan Parkyn te overwegen.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na een grondige verkenning van diverse filosofische boeken, is het duidelijk dat deze werken ons essentiële inzichten en antwoorden kunnen bieden op enkele van onze meest prangende vragen. Ze dienen als een soort kompas, waarmee we onze weg kunnen vinden in de Wirwar van de existentiële onzekerheid. Dus, als we ons leven willen verrijken en ons begrip van de wereld willen verdiepen, dan zijn deze filosofieboeken onmisbaar op onze weg naar wijsheid en zelfinzicht.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *