De top 10 Beste Boeken over geschiedenis In 2023 (in het Nederlands)

De top 10 Beste Boeken over geschiedenis In 2023 (in het Nederlands)

Wij, als fervente lezers en geschiedenisliefhebbers, hebben ons verdiept in de rijke zee van literatuur over het verleden van de mensheid. Hieruit hebben wij een zorgvuldige selectie gemaakt van de allerbeste boeken over geschiedenis. Stap met ons mee in de tijdmachine van woorden en bladzijden en ontdek samen het verhaal van ons verleden dat in deze fascinerende boeken tot leven komt.

1. De antwoorden op de grote vragen

De antwoorden op de grote vragen

Wij storten ons in de diepte van het universum en ontleden de complexe denkpatronen van een van ‘s werelds grootste geesten, Stephen Hawking, middels zijn postuum uitgegeven boek, ‘De antwoorden op de grote vragen’. Dit werk confronteert ons met fundamentele vraagstukken over het bestaan, intelligent buitenaards leven, en de toekomst van de mens en onze planeet. Met meer dan 200.000 exemplaren verkocht, wordt ons in dit recensieoverzicht een handzaam en toegankelijk perspectief geboden op Hawkings laatste bijdrage aan de wereld van wetenschap en filosofie.

Voordelen

 • Het boek is geschreven in een begrijpelijke taal, waardoor complexe onderwerpen toegankelijk worden gemaakt voor een breder publiek.
 • Stephen Hawking’s kenmerkende humor en persoonlijke inzichten voegen een unieke dimensie toe aan de discussie over grote wetenschappelijke en filosofische vragen.
 • Het boek stimuleert het kritisch denken en de drang naar kennis over het universum en onze rol daarin.

Nadelen

 • Het boek kan te ingewikkeld zijn voor lezers die geen basisachtergrond hebben in natuurkunde, astronomie of soortgelijke onderwerpen.
 • Degenen die al bekend zijn met het werk van Hawking zullen wellicht weinig nieuwe inzichten vinden.
 • Hoewel het boek bedoeld is als een toegankelijk overzicht, kunnen sommige lezers het toch moeilijk vinden om de abstracte concepten te volgen.

Na het bestuderen van de talrijke reviews van ‘De antwoorden op de grote vragen’, kunnen wij concluderen dat dit boek een must-have is voor alle fans van Stephen Hawking, dieper inzicht willen in complexe vraagstukken, en een nieuwsgierigheid koesteren voor de mysteries van het universum. Het vraagt wel enige affiniteit met natuurkunde en astronomie. Wij raden dit boek van harte aan voor intellectueel avontuurlijke lezers, die bereid zijn zich te wagen aan de grote vragen van ons leven en bestaan.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Sapiens

Sapiens

Wij nodigen je uit om je met ons onder te dompelen in een fascinerende reis door de tijd met “Sapiens”, geschreven door de gerenommeerde denker Yuval Noah Harari. Deze bestseller lokt ons uit onze hedendaagse realiteit en neemt ons mee naar de oorsprong van onze soort, Homo sapiens, terwijl het ook complexe vragen aansnijdt over hoe en waarom we de enige overlevende menssoort zijn. Wij zullen de intrigerende stellingen onderzoeken die Harari ter tafel brengt over onze evolutie en de raadselachtige kracht van menselijke creaties zoals geld, goden en overheden, geheel in het licht van hoe de menselijkheid onze huidige wereld heeft gevormd en wat we wellicht kunnen verwachten in de toekomst.

Voordelen

 • Het boek is boeiend geschreven en geeft inzicht in de herkomst en ontwikkeling van de moderne mens.
 • De auteur toont een uitgebreide kennis van het onderwerp en presenteert deze op een manier die zowel grappig als diepzinnig is.
 • De geluiden zorgen voor een dieper begrip van geschiedenis en de menselijke natuur, en moedigen de lezer aan om na te denken over complexe onderwerpen.

Nadelen

 • Hoewel het boek in het algemeen zeer goed ontvangen is, bevalt de stem van de voorlezer bij de audioboekversie niet aan sommige lezers.
 • Het boek kan bepaalde ideeën en stellingen bevatten die sommige lezers confronterend of controversieel kunnen vinden.
 • Het boek is zeer gedetailleerd, waardoor het voor sommige lezers te lang of te ingewikkeld kan zijn.

Na een grondige lezing en analyse van de vele recensies, concluderen wij dat “Sapiens” een krachtig en meeslepend boek is, dat lezers opnieuw laat nadenken over de geschiedenis van de mensheid. De combinatie van diepgaande inhoud, heldere schrijfstijl en het vermogen om complexe concepten begrijpelijk over te brengen, maakt het een toegankelijke en essentiële lektuur voor elke geschiedenisliefhebber. Wij bevelen dit boek ten zeerste aan voor iedereen die geïnteresseerd is in de oorsprong en evolutie van de homo sapiens.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Het pauperparadijs

Het pauperparadijs

Wij duiken in de fascinerende en indringende wereld van de historische literatuur met “Het Pauperparadijs” van Suzanna Jansen. Dit boek werpt een onthullend licht op de tragische geschiedenis van heropvoedingsexperimenten in Veenhuizen, waaraan de voorouders van de auteur onderworpen werden. Deze verdiepende ontdekkingsreis door vijf generaties familiegeschiedenis is niet alleen een ingrijpend persoonlijk relaas, maar ook een belangrijk stuk vergeten Nederlandse historie dat recentelijk UNESCO-werelderfgoedstatus heeft verworven.

Voordelen

 • De schrijfster gebruikt een ogenschijnlijk eenvoudige, heldere schrijfstijl die voor iedereen leesbaar en begrijpelijk is.
 • Dankzij de werkelijk bestaande familiegeschiedenis wordt de geschiedenis op een persoonlijke en relevante manier gepresenteerd, wat het verhaal meeslepend en boeiend maken.
 • Het boek is grondig gedocumenteerd en bevat historisch fotomateriaal, wat het inhoudelijk interessant en educatief maakt.

Nadelen

 • Het kan het eerste deel van het boek even tijd kosten voordat men echt in het verhaal wordt opgenomen.
 • Niet bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een lichte, ontspannende lezing, dit boek vraagt aandacht en overpeinzing.
 • De structuur van het boek kan voor sommige lezers chaotisch aanvoelen en daardoor moeilijk te volgen.

Na een grondige analyse van talrijke recensies concluderen wij dat “Het Pauperparadijs” van Suzanna Jansen een uitermate boeiend en verrijkend boek is. Het wordt naar voren gebracht als een zowel ontroerende familiegeschiedenis als een journalistiek verslag van sociaaleconomische omstandigheden in Nederland tussen 1800 en 1960. Wij bevelen dit werk dan ook ten zeerste aan voor geschiedenisliefhebbers, genealogen en voor wie geïnteresseerd is in sociale studies, maar ook voor diegenen die hun begrip van de Nederlandse geschiedenis willen verdiepen.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Revolusi

Revolusi

Als liefhebbers van geschiedenis en literatuur zijn we verheugd een licht te mogen werpen op het monumentale werk ‘Revolusi’ van David Van Reybrouck. In dit diepgaande, meesterlijk onderzochte boek ontrafelt Van Reybrouck de complexe lagen van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, los van het nationaal perspectief en geworteld in de tumultueuze stroom van wereldgeschiedenis. We bevinden ons op het snijpunt van ongehoorde verhalen, gefluisterde herinneringen en de echo van wereldschokkende gebeurtenissen terwijl we deze diepte induiken, een moedige poging om de eerste moderne dekolonisatieoorlog en zijn blijvende impact op de wereld te begrijpen.

Voordelen

 • Het boek geeft een diep inzicht in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, los van het nationale perspectief en als een mondiale gebeurtenis.
 • Van Reybrouck’s gebruik van talloze interviews en perspectieven biedt een rijke, meeslepende ervaring van de geschiedenis.
 • Het boek is kennelijk zeer boeiend, aangezien lezers het moeilijk vinden om te stoppen met lezen eenmaal ze begonnen zijn.

Nadelen

 • Slechte kwaliteit van de boeklevering, mogelijk veroorzaakt door onvoldoende verpakking tijdens het transport.
 • Het boek kan te diepgaand zijn of te veel informatie bevatten voor lezers die op zoek zijn naar een lichtere, meer generalistische lezing van de geschiedenis van Indonesië.
 • Er is een kans dat het boek een eenzijdig perspectief geeft, gezien het is geschreven door één auteur, hoewel het veel verschillende perspectieven incorporeert.

Na zorgvuldige evaluatie, raden wij ‘Revolusi’ van David Van Reybrouck ten zeerste aan voor elke geschiedenisliefhebber en literatuurkenner. Ondanks enkele verpakkingsproblemen die zich tijdens het transport voordeden, blijft het inhoudelijk een onmisbaar boek dat een intrigerend en grondig onderzoek levert naar de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Elk moment van het lezen is boeiend en informerend, een reis door de tijd die men zou moeten beleven.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Mijn eerste 18 jaar – Geboren in 1963

Mijn eerste 18 jaar - Geboren in 1963

Wij duiken in de nostalgische reis door de tijd die wordt geboden door ‘Mijn eerste 18 jaar – Geboren in 1963’. Dit boek, doorspekt met sentiment en rijk aan detail, sleept de lezer mee door de meest gedenkwaardige momenten uit hun jeugd, van populaire muziek en films tot aan uitgesproken mode en grote nieuwsgebeurtenissen. Met de belofte van ‘oh ja’ momenten, kijken we of dit werk inderdaad de kracht heeft om de tijd te doen herleven in ons uitgebreide en diepgaande overzicht.

Voordelen

 • Boordevol jeugdsentiment, inclusief hoogtepunten, bekende hits, sporthelden, mode en andere bepalende elementen van de eerste 18 jaar van iemands leven.
 • Interactieve functie waarbij u muziekhits per jaar kunt scannen en beluisteren.
 • Mooi vormgegeven met 182 kleurrijke pagina’s vol foto’s, anekdotes en iconische beelden uit het verleden.

Nadelen

 • Het formaat van het boek kan kleiner zijn dan verwacht, wat het lezen kan bemoeilijken.
 • Het boek geeft weliswaar een goed beeld van elk jaar, maar het kan zijn dat bepaalde belangrijke gebeurtenissen niet worden vermeld.
 • Hoewel het een geweldig cadeau kan zijn voor verjaardagen of feestdagen, is het mogelijk niet geschikt voor mensen die niet zijn geboren in of rond 1963.

We zijn van mening dat ‘Mijn eerste 18 jaar – Geboren in 1963’ een waar genot is om te lezen, vooral voor diegenen die een persoonlijke reis door de tijd willen ondernemen. Ondanks dat sommige lezers het formaat van het boek misschien wat klein vinden, is de inhoud rijk en meeslepend, met pakkende verhalen, herkenbare foto’s en interactieve elementen zoals de Spotify top 10. Wij raden dit boek zeker aan voor geschiedenisliefhebbers en voor iedereen die cadeau wil doen voor verjaardagen of het Sinterklaasfeest.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Schippersvrouwen

Schippersvrouwen

Als liefhebbers van geschiedenis en verhalen die onder het oppervlak borrelen, hebben we ons verdiept in een bijzonder fascinerende vorm van het dagelijks leven in de binnenvaart: de ervaringen en de onmisbare rol van de schippersvrouwen. Met een focus op de onbezongen heldinnen van de Nederlandse scheepvaart, duiken we diep in de levens van deze vrouwen door het boek ‘Schippersvrouwen’. In dit intrigerende werk geven Sippy Tigchelaar en Alice Booij stem aan vijftien krachtige vrouwen, wiens verhalen ons een unieke kijk geven op de realiteit van het leven aan boord van vrachtschepen.

Voordelen

 • Dit boek belicht de vaak genegeerde, maar cruciale rol van de schippersvrouw in de binnenvaartgeschiedenis.
 • De auteurs hebben sterke professionele achtergronden die relevant zijn voor het onderwerp, waardoor de inhoud betrouwbaar en gedetailleerd is.
 • Het bevat indrukwekkende levensverhalen van krachtige vrouwen die kunnen inspireren en inzicht geven in hun ervaringen en uitdagingen.

Nadelen

 • Hoewel de verhalen van individuele vrouwen boeiend zijn, kan er te weinig aandacht worden besteed aan de bredere context van de geschiedenis van de binnenvaart.
 • Het boek, hoewel het een onmisbaar deel van de maritieme geschiedenis belicht, kan een te smalle focus hebben voor sommige lezers die geïnteresseerd zijn in een bredere kijk op de geschiedenis van de scheepvaart.
 • Het gebrek aan gevarieerdheid in het perspectief kan leiden tot een onevenwichtig beeld van de historische situatie. De algehele weergave kan positiever zijn dan de realiteit, omdat het zich richt op de verhalen van ‘sterke’ vrouwen, en mogelijk de ervaringen van die vrouwen onderdrukt die het minder goed deden onder de zware omstandigheden.

Na een grondige lezing en analyse, zijn wij diep onder de indruk van ‘Schippersvrouwen’. Dit boek hebben wij in één ruk uitgelezen, zo boeiend en verrijkend waren de verhalen van deze onbezongen heldinnen. Wij raden dit boek ten zeerste aan voor iedereen met een interesse in de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis, vrouwenverhalen en de ongeziene facetten van het dagelijks leven.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Sonderbehandlung/Speciale behandeling

Sonderbehandlung/Speciale behandeling

Wij hebben ons ondergedompeld in de diepe en onthullende annalen van “Sonderbehandlung/Speciale behandeling”, een aangrijpend ooggetuigenverslag vanuit het hart van het gruwelijke Auschwitz concentratiekamp, geschreven door overlevende Filip Müller. Met het eerbetoon van Arnon Grunberg, die de inleiding schreef, ontsluit dit boek een ontstellend deel van de Holocaust-geschiedenis dat nog niet eerder in het Nederlands is vertaald. Dompel je met ons onder in deze beklemmende vertelling, waarin de gruwelijke waarheid uit de eerste hand wordt blootgelegd, een visie op de verschrikkingen van Auschwitz die weinigen hebben overleefd om te delen.

Voordelen

 • Het boek biedt een belangrijk eerste-persoonsverslag van de ervaring in Auschwitz, waardoor de lezer een humaniserend en ongecensureerd inzicht krijgt in de Holocaust.
 • Het boek wordt voor het eerst in het Nederlands vertaald, waardoor de ervaringen van Filip Müller toegankelijk worden gemaakt voor een breder publiek.
 • Het inleiding door Arnon Grunberg voegt waardevolle context en analyse toe aan het persoonlijke verhaal van Müller, wat helpt om de gebeurtenissen in een groter historisch kader te plaatsen.

Nadelen

 • Gezien de grafische aard en inhoud van de getuigenis van Filip Müller, kan het boek potentieel verontrustend en emotioneel belastend zijn voor sommige lezers.
 • Hoewel het ooggetuigenverslag van Müller van onschatbare waarde is, biedt een enkele getuigenis een beperkte blik op de bredere gebeurtenissen van de Holocaust.
 • De inhoud van het boek kan aanleiding geven tot hevige emoties en discussies, wat sommige lezers misschien als een nadeel kunnen zien, vooral als ze op zoek zijn naar lichter leesmateriaal.

Na onze uitvoerige analyse en reflectie op “Sonderbehandlung/Speciale behandeling,” kunnen we concluderen dat dit boek een hartverscheurende en onthutsende blik biedt op een duistere periode in onze geschiedenis. Het neemt de lezer mee naar de gruwelen van Auschwitz, de onvoorstelbare diepten van menselijke wreedheid en de ontroerende kracht van overleving. Wij raden dit boek ten zeerste aan voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Holocaust, met de waarschuwing dat de inhoud zowel verontrustend als emotioneel geladen is. Dit is een essentieel leesvoer voor degenen die wensen te herinneren, te begrijpen en de horror van onze verleden te verwerken.

Bekijk prijs op Bol.com

8. De tatoeëerder van Auschwitz

De tatoeëerder van Auschwitz

Wij duiken in de historische diepten van een betoverend maar hartverscheurend werk, ‘De tatoeëerder van Auschwitz’. Dit op waarheid gebaseerde verhaal belicht de onbreekbare band tussen twee jonge mensen die vastberaden zijn te overleven en liefde te vinden onder de meest wrede omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van authentieke gebeurtenissen en krachtige berichtgeving verkennen we hoe hun schokkende ervaringen de pagina’s tot leven brengen, met een nadruk op de menselijkheid die zelfs in de meest donkere tijden kan bestaan.

Voordelen

 • Het boek biedt een diepgaand en ontroerend waargebeurd verhaal tijdens de gruwel van de Tweede Wereldoorlog.
 • Hoewel de context van de geschiedenis somber is, biedt het boek een intiem beeld van onvoorwaardelijke liefde en strijd om te overleven, wat de lezer hoop en inspiratie geeft.
 • De schrijfstijl van de auteur is meeslepend en houdt de lezer geboeid; veel lezers meldden dat ze het boek niet konden neerleggen.

Nadelen

 • Sommige lezers hebben kritiek geuit op de schrijfstijl, die zij als te sentimenteel of simpel ervaren.
 • Het einde van het boek lijkt voor sommige lezers te abrupt en niet grondig genoeg uitgewerkt, waardoor het een minder bevredigende conclusie kan aanbieden.
 • Hoewel het boek in het algemeen goed ontvangen is, kan het moeilijke onderwerp sommige lezers afstoten die gevoelig zijn voor oorlogsverhalen en de beschrijving van wrede omstandigheden.

Na het doorspitten van de recensies, kunnen we concluderen dat ‘De tatoeëerder van Auschwitz’ een aangrijpende en meeslepende weergave is van een waargebeurd verhaal dat zich in de verschrikkingen van Auschwitz ontvouwt. De vaardigheid van Heather Morris in het verweven van zowel de gruwelen van de oorlog als het ontluikende liefdesverhaal tussen Lale en Gita is bewonderenswaardig. Gezien de overweldigende reacties van lezers, raden wij dit boek ten zeerste aan aan iedereen die geïnteresseerd is in historische verhalen en in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog. Het lijkt echter niet geschikt voor lezers die op zoek zijn naar luchtige leeservaringen, gezien de emotionele diepgang en het zware thema.

Bekijk prijs op Bol.com

9. ‘t Hooge Nest

't Hooge Nest

In onze zoektocht naar boeiende geschiedenisboeken, stoten wij op ‘t Hooge Nest: een waargebeurd en aangrijpend verhaal over moed, verraad en overleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit boek legt de heldhaftige inspanningen bloot van twee joodse zussen, Janny en Lien Brilleslijper, die zich verzetten tegen de nazitirannie en een onderduikvilla leiden in ‘t Gooi. Door hun verhaal worden we ondergedompeld in de barbaarsheid van die tijden, maar ook in de ongebreidelde menselijkheid die zelfs in de donkerste uren mogelijk is.

Voordelen

 • Het boek biedt diepgaand, gedetailleerd en nauwkeurig onderzoek naar een vaak over het hoofd gezien deel van de Tweede Wereldoorlog – namelijk de rol van Joodse verzetshelden.
 • Emotioneel meeslepende schrijfstijl die de lezer aangrijpt en het vermogen om complexe, emotionele situaties in gemakkelijk te begrijpen taal te presenteren.
 • Het persoonlijke en intieme perspectief zorgt ervoor dat het boek uniek is tussen andere boeken over de Tweede Wereldoorlog. De focus op individuele ervaringen geeft het verhaal een sterk menselijk element.

Nadelen

 • De schrijfstijl van de auteur kan in het begin moeilijk te volgen zijn of tijd nodig hebben om aan te wennen, zoals door sommige lezers genoemd.
 • Gezien de aard van het onderwerp kan het boek zeer emotioneel zijn, wat voor sommige lezers moeilijk kan zijn om te verwerken.
 • Het boek lijkt niet op een traditionele roman, wat voor sommige lezers onverwacht kan zijn en een uitdaging kan vormen.

Na het lezen van verschillende recensies, kunnen we met zekerheid stellen dat ‘t Hooge Nest een must-read is voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog en de heldhaftige verzetshelden die daarbinnen hun plek vonden. Het genuanceerde en grondig onderbouwde perspectief van Van Iperen biedt een unieke kijk op een duistere tijd in onze geschiedenis. Dit boek is een hartverscheurend maar ook inspirerend eerbetoon aan de strijdlust en overlevingsdrang van de zussen Brilleslijper.

Bekijk prijs op Bol.com

10. De magie van genezing

De magie van genezing

In onze diepgaande analyse van ‘De magie van genezing’ van Willem van der Does, onderzoeken we een rijk historisch overzicht van de psychiatrie en haar vaak schokkende experimenten en methodes. In deze review doorlopen we de inzichten van de auteur in zowel de triomfen als de gruwelijke kanten van de psychiatrie en hoe radicale ideeën ooit levens hebben veranderd. We buigen ons over de onthullende feiten en de betekenis van historische hypes, ontsporingen en legendarische ontdekkingen, zoals hypnose, het placebo-effect, lobotomie en psychedelica, die de auteur op een boeiende manier aan het licht brengt.

Voordelen

 • Het boek biedt een breed overzicht van de psychiatrische doorbraken en praktijken door de eeuwen heen, waardoor het een informatief historisch document is.
 • De auteur is een expert op het gebied van klinische psychologie, wat betekent dat hij uit eerste hand kennis heeft en goed geïnformeerd is over de geschiedenis van de psychiatrie.
 • Het boek geeft aandacht aan zowel verouderde en minder bekende technieken als aan hedendaagse ontwikkelingen in de psychiatrie, waardoor de lezer een breed spectrum aan kennis krijgt.

Nadelen

 • De selectie van de besproken pioniers en technieken lijkt willekeurig en onvolledig. Belangrijke figuren en technieken zoals Carl Gustav Jung, Alfred Adler, de frenologie en de Szondi-test worden niet besproken.
 • Hoewel het boek bedoeld is voor een breed publiek, kan de overvloed aan informatie en de behandeling van complexe onderwerpen voor sommige lezers te intensief zijn.
 • De auteur wordt bekritiseerd omdat hij mogelijk een vooringenomen benadering heeft, bijvoorbeeld door Lombroso en zijn criminologie als vergissing af te doen en figuren zoals David Rosenhan en originele denkers als Freud in hetzelfde licht te plaatsen.

Na een grondige doorlichting van “De magie van genezing,” bevelen wij het boek aan voor iedereen die interesse heeft in de psychiatrische geschiedenis. Hoewel de selectie van onderwerpen enige vragen openlaat en het de waarde en bijdragen van sommige figuren mogelijk onderschat, biedt het boek een intrigerend inzicht in de evolutie van de psychiatrie. Dankzij de vlotte pen en toegankelijke schrijfstijl van Van der Does, zal dit werk zeker aanspreken bij zowel professionals in de geesteswetenschappen als bij de algemeen geïnteresseerde lezer.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na een uitgebreide verkenning van de schatkamer van de historische literatuur, zijn wij trots op onze uiteindelijke selectie van boeken. Deze werken hebben bewezen het menselijke verleden op de meest boeiende en leerzame wijze te verbeelden. Wij hopen dat u deze reis door de tijd net zo waardevol en boeiend zult vinden als wij dat doen door het bestuderen en delen van deze bijzondere werken.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *