De Top 7 Beste Boeken Over Hoogsensitiviteit In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Hoogsensitiviteit In 2023 (in het Nederlands)

Als fervente lezers en psychologie-enthousiastelingen zijn wij altijd op zoek naar inzichtvolle literatuur die een diep en beter begrip biedt van menselijke emoties en gedrag. Hoogsensitiviteit, een eigenschap die een groot deel van de bevolking kenmerkt, is een onderwerp waar de boekenplanken mee te vullen zijn. Wij hebben onlangs een schat aan boeken over hoogsensitiviteit ontdekt en we willen graag onze topkeuzes met jullie delen.

1. Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven

Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven

Als specialisten binnen ons vakgebied, hebben we ons gebogen over een selectie van boeken over hoogsensitiviteit, een onderwerp dat vaak wordt miskend en misbegrepen. We hebben ons met bijzondere aandacht gericht op ‘Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven’ van de Deense psychologe Ilse Sand. Het boek presenteert de lezer een schat aan informatie en praktijkgebonden inzichten, aangevuld met relatieve onderzoeken, alsmede een zelftest. Geschreven vanuit het hart, belicht dit boek de ervaringen van hoogsensitief zijn op alle facetten van het leven en biedt het een praktisch handvat voor zowel hoogsensitieve individuen als hun naaste omgeving. Dienend als nuttig leidraad, tracht dit werk verlichting en begrip te bieden voor de nuances en complexiteiten van hoogsensitiviteit.

Voordelen

 • Het boek biedt praktische handvatten voor het omgaan met hoogsensitiviteit en bezit tal van voorbeelden uit de praktijk.
 • De zelftest helpt lezers hun eigen mate van sensitiviteit te bepalen en biedt inzicht in hoogsensitiviteit.
 • Het boek is ook bedoeld voor partners, vrienden, familie, therapeuten, collega’s en werkgevers van hoogsensitieve personen, waardoor het een brede doelgroep aanspreekt.

Nadelen

 • Hoewel het boek veel praktische informatie bevat, ontbreekt het mogelijk aan diepgang in de onderliggende theorieën van hoogsensitiviteit.
 • Het boek is relatief klein en dun, potentiële kopers kunnen dit als een negatief punt zien in relatie tot de prijs.
 • Hoewel het boek een breed publiek aanspreekt, kan het niet voldoende gespecificeerd zijn voor individuele gevallen van hoogsensitiviteit.

In conclusie, raden we ‘Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven’ sterk aan voor iedereen die zichzelf identificeert als hoogsensitief, evenals voor hun familie, vrienden en partners die op zoek zijn naar een beter begrip en manieren om ondersteuning te bieden. Met de aangeboden praktische handvatten en herkenbare ervaringen biedt dit boek zowel inzicht als troost. Hoewel compact van formaat, is het zonder twijfel een rijke bron van waardevolle kennis en handige tips.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Hoogsensitiviteit als kracht

Hoogsensitiviteit als kracht

In onze zoektocht naar nuttige literatuur betreffende hoogsensitiviteit, hebben we ons verdiept in het boek ‘Hoogsensitiviteit als kracht’ van Carolina Bont. Wij waren bijzonder geïnteresseerd in hoe dit boek erin slaagt om de vaak onbegrepen kant van hooggevoeligheid te verklaren en tips geeft om er op een positieve manier mee om te gaan. Bont erkent deze bijzondere gevoeligheid, niet als een zwakte, maar als een kracht en begeleidt haar lezers op hun persoonlijke reis naar zelfontdekking en zelfacceptatie.

Voordelen

 • De schrijfstijl van het boek is duidelijk en goed leesbaar met praktische oefeningen die gemakkelijk uit te voeren zijn.
 • Het boek biedt veel nuttige inzichten, tips en tools voor zowel hooggevoelige personen als niet-hooggevoelige personen, om beter met dagelijkse indrukken om te kunnen gaan en om de intuïtie te versterken.
 • Naast het feit dat het informatief is, wordt Hoogsensitiviteit op een positieve manier benaderd en belicht, wat het versterken van zelfinzicht van de lezers bevordert.

Nadelen

 • Er is een gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing in het boek, wat sommige lezers als een minpunt kunnen ervaren.
 • Sommige lezers kunnen de inhoud van het boek als ‘zware kost’ ervaren en weinig nieuws erin vinden, vooral als ze al bekend zijn met het onderwerp hooggevoeligheid.
 • Het boek voldoet mogelijk niet aan de verwachtingen of de persoonlijke leer- of leesstijl van elke lezer, zoals beelddenkers of mensen die meer georganiseerde en lineaire informatie prefereren.

Na een grondige analyse van diverse recensies, kunnen we concluderen dat het boek ‘Hoogsensitiviteit als kracht’ van Carolina Bont een waardevolle bron van informatie en praktische oefeningen is voor zowel hoogsensitieve personen als mensen die nog niet bekend zijn met hoogsensitiviteit. De commentaren suggereren dat dit boek verfrissend en verrijkend is, met een positieve en machtigende benadering van hoogsensitiviteit. Ondanks enkele kritieke noten, raden wij dit boek aan voor iedereen die geïnteresseerd is in hoogsensitiviteit, en in het bijzonder voor diegenen die op zoek zijn naar praktische, toepasbare methoden om hun sensitiviteit te begrijpen en te omarmen.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Eerste hulp bij hoogsensitiviteit

Eerste hulp bij hoogsensitiviteit

In onze zoektocht naar helderheid op het gebied van hoogsensitiviteit, hebben we een boek onder de loep genomen dat belooft antwoorden te bieden: ‘Eerste hulp bij hoogsensitiviteit’ door Elke Van Hoof. Het vertegenwoordigt een boeiende mix van wetenschappelijk onderzoek en praktische tips die zijn bedoeld om hoogsensitieve personen te helpen hun unieke potentieel te maximaliseren. In onze review zullen we de overtuigende aspecten van het boek benadrukken evenals de gebieden die wellicht meer aandacht vereisen.

Voordelen

 • Het boek geeft een duidelijke uitleg over hoogsensitiviteit, met een gedegen wetenschappelijke basis.
 • Het bevat praktische oefeningen en tips om met hoogsensitiviteit om te gaan en is daardoor erg toepasbaar en praktisch in gebruik.
 • De auteur, een hoogleraar psychologie, wordt gezien als een expert op het gebied van hoogsensitiviteit, wat kan bijdragen aan het vertrouwen in de inhoud van het boek.

Nadelen

 • Hoewel het boek veel praktische tips en oefeningen bevat, is het mogelijk dat je de teksten een paar keer moet lezen om de bedoeling goed te begrijpen.
 • Voor degenen die al veel aan zelfontwikkeling hebben gedaan, kunnen de oefeningen minder vernieuwend of nuttig zijn.
 • Het boek kan gezien worden als te beknopt voor degenen die op zoek zijn naar diepgaandere informatie of inzichten over hoogsensitiviteit.

Samenvattend vinden wij ‘Eerste Hulp bij Hoogsensitiviteit’ een waardevolle toevoeging aan de literatuur over hoogsensitiviteit. De nauwgezette combinatie van wetenschappelijk onderzoek en praktische tips maakt het tot een toegankelijk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in, of te maken heeft met, hoogsensitiviteit. Het boek krijgt onze aanbeveling voor zowel experts die hun kennis willen uitbreiden als voor mensen die met deze eigenschap leren omgaan. Het is een uitstekende eerste stap in begrip en acceptatie van hoogsensitiviteit.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Hoogsensitiviteit professioneel gezien

Hoogsensitiviteit professioneel gezien

Wij hebben ons verdiept in een aantal interessante boeken omtrent het thema hoogsensitiviteit. Het begrijpen en juist omgaan met hoogsensitiviteit kan uitdagend zijn, en daarom zijn inzichten van professionals in dit veld zeer waardevol. We namen onder meer ‘Hoogsensitiviteit professioneel gezien’ van Annek Tol onder de loep, een boek dat zich richt tot hulpverleners, coaches en zorgcoördinatoren en dat een helder theoretisch kader schets rondom het omgaan met hoogsensitieve personen. Het biedt niet alleen een beter begrip over wat hoogsensitiviteit inhoudt, maar ook praktische inzichten over hoe hiermee om te gaan in een professionele context.

Voordelen

 • Biedt waardevolle theorie en praktische informatie over hoogsensitiviteit voor hulpverleners en HSP’s.
 • Duidelijk, gestructureerd en toegankelijk geschreven, begeleid met relevante levenservaringen van de auteur.
 • Nuchtere en concrete benadering van het onderwerp, met de focus op bruikbaarheid in de hulpverlening en persoonlijk begrip.

Nadelen

 • Boek is specifiek geschreven voor hulpverleners, coaches en zorgcoördinatoren, waardoor de inhoud voor anderen misschien te specifiek of complex kan zijn.
 • Hoewel het boek goed is in het verklaren van hoogsensitiviteit en het geven van praktische tips, blijft het implementeren van deze inzichten in de praktijk een uitdaging die het boek niet kan oplossen.
 • Terwijl sommige lezers waardeerden dat het boek afstand neemt van de ‘zweverige’ kant van hoogsensitiviteit, kunnen anderen juist vinden dat het te nuchter of afstandelijk is en niet genoeg rekening houdt met spirituele of emotionele aspecten van hoogsensitiviteit.

Concluderend is ‘Hoogsensitiviteit professioneel gezien’ van Annek Tol een absolute must-have voor professionals in de gezondheidszorg en coaches die werken met hooggevoelige mensen, maar ook voor hooggevoelige mensen zelf. Het biedt een nuchtere, grondig onderbouwde en praktische benadering van hoogsensitiviteit, met inzichtelijke modellen en duidelijke voorbeelden. Bovendien draagt het bij aan het doorbreken van misverstanden over hoogsensitiviteit en verhoogt het de kwaliteit van zowel zelfzorg als professionele zorg voor hoogsensitieve individuen.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Eventjes tijd voor je hoogsensitiviteit

Eventjes tijd voor je hoogsensitiviteit

Wij hebben het genoegen gehad om “Eventjes tijd voor je hoogsensitiviteit” van Drs. Esther Bergsma te lezen, een boek dat de persoonlijke en professionele aspecten van hoogsensitiviteit onderscheidt. In deze samenstelling van populaire blogs biedt Bergsma inzichten en informatie over het begrijpen en navigeren van hoogsensitiviteit in verschillende sferen van het leven, zoals werk, onderwijs en relaties. Onze recensie zal zich richten op de efficiëntie van dit boek als hulpbron, de relevantie van de aangeboden informatie en de mate waarin het de doelgroep aanspreekt – hoogsensitieve personen die op zoek zijn naar begeleiding en begrip.

Voordelen

 • Duidelijk en toegankelijk geschreven: Het boek lijkt volgens de recensies gemakkelijk te lezen en te begrijpen te zijn, wat het toegankelijk maakt voor een breed publiek.
 • Praktische inhoud: De inhoud van het boek is gebaseerd op populaire blogberichten, waardoor het een handzaam overzicht geeft van verschillende onderwerpen gerelateerd aan hoogsensitiviteit.
 • Ervaring van de auteur: De auteur, Esther Bergsma, is een ervaren spreker, trainer en auteur op het gebied van hoogsensitiviteit. Haar expertise en kennis komen naar voren in de inhoud van het boek.

Nadelen

 • Gebrek aan diepte: Omdat het boek is gebaseerd op blogberichten, kan het zijn dat sommige onderwerpen niet zeer diepgaand worden behandeld.
 • Mogelijke herhaling: Gezien de auteur al eerder boeken heeft geschreven over hoogsensitiviteit, is er een kans dat sommige inhoud in dit boek overlapt met haar eerdere werken.
 • Gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing: Hoewel de auteur ervaren is in dit veld, wordt er niet expliciet vermeld of de inhoud van het boek wetenschappelijk onderbouwd is. Dit kan voor sommige lezers een minpunt zijn.

Na een grondige analyse en beoordeling raden we “Eventjes tijd voor je hoogsensitiviteit” ten zeerste aan voor iedereen die meer wil begrijpen over hoogsensitiviteit. Dankzij de heldere en begrijpelijke schrijfstijl van Drs. Esther Bergsma is het boek toegankelijk en biedt het waardevolle inzichten en leidraad voor hoogsensitieve personen. Wij geloven dat dit boek een geweldige bron van steun en begeleiding kan zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een dieper begrip van hun hoogsensitieve aard.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Hoogsensitiviteit werkt!

Hoogsensitiviteit werkt!

Wij hebben de boeken over hoogsensitiviteit onder de loep genomen en willen onze ervaring graag met u delen. Een werkplek kan een uitdagende omgeving zijn voor hoogsensitieve personen, met overstimulatie en stress als potentiële valkuilen. Maria Schreuders biedt met haar boek ‘Hoogsensitiviteit werkt!’ een praktische handleiding voor het navigeren door dergelijke situaties. Het is meer dan alleen een boek, maar een holistische gids, compleet met oefeningen die zelfzorg, zelfwaardering en zelfvertrouwen ondersteunen, om zo tot een bevredigende en evenwichtige werkervaring te komen voor hoogsensitieve mensen.

Voordelen

 • Het boek bevat een grote hoeveelheid praktisch toepasbare informatie over hoogsensitiviteit op de werkvloer.
 • Het boek is doorgaans goed beschreven en makkelijk te volgen, aantrekkelijk voor een breed scala aan lezers.
 • Meer dan 70 oefeningen zijn in het boek opgenomen, waardoor lezers de mogelijkheid krijgen om wat ze leren in de praktijk te brengen en nieuwe vaardigheden op te doen.

Nadelen

 • Het boek richt zich sterk op de werkomgeving en kan voor mensen die niet op een reguliere manier werken minder relevant zijn.
 • Omdat de oefeningen online te beluisteren of te downloaden zijn, hebben mensen zonder internettoegang mogelijk moeite om optimaal gebruik te maken van alle bronnen.
 • Hoewel het boek bedoeld is om praktisch te zijn, zou het voor sommige mensen wellicht te theoretisch kunnen zijn en meer concrete voorbeelden van toepassingen in de werkelijke werkplek kunnen gebruiken.

Na het bestuderen en uitproberen van de tips in deze boeken, concluderen wij dat ze een waardevolle bron van informatie en praktische oefeningen zijn. ‘Hoogsensitiviteit werkt!’ is eenvoudig te lezen en biedt nuttige inzichten voor hoogsensitieve individuen die streven naar een gebalanceerde werkervaring. Wij bevelen deze boeken dus ten zeerste aan voor iedereen die leeft of werkt met hoogsensitiviteit en voor diegenen die hun begrip van deze eigenschap willen verdiepen.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Basiskennis Hoogsensitiviteit

Basiskennis Hoogsensitiviteit

In onze zoektocht om een dieper inzicht te krijgen in het fenomeen hoogsensitiviteit, hebben we ons geworpen op een selectie van gerenommeerde boeken die licht werpen op dit onderwerp. Een van deze boeken betreft ‘Basiskennis Hoogsensitiviteit’ van coach Carine van den Berg, een werk dat ons door middel van 43 waardevolle aanwijzingen, verrijkt met praktische oefeningen en aandachtspunten, een fundament biedt voor een beter begrip van hoogsensitiviteit. Met deze review willen we benadrukken hoe dit boek kan bijdragen aan persoonlijke groei en vervulling voor hooggevoelige individuen.

Voordelen

 • Praktische tips en uitleg: Het boek biedt een gedetailleerde en praktische uitleg over hoogsensitiviteit, waardoor de lezer beter in staat is om deze aandoening te begrijpen en ermee om te gaan.
 • Bevat oefeningen: Naast de theoretische uitleg bevat dit boek ook oefeningen voor de lezer, wat handige hulpmiddelen zijn voor verder zelfinzicht en concrete toepassingen van de aanwijzingen.
 • Nuttig voor zowel individuen als de mensen om hen heen: Het boek is zowel bedoeld voor mensen met hoogsensitiviteit als voor de mensen in hun omgeving, dit biedt de mogelijkheid voor een beter begrip en communicatie.

Nadelen

 • Gebrek aan wetenschappelijke ondersteuning: Hoewel het boek praktische inzichten en tips biedt, ontbreekt er een expliciete referentie naar wetenschappelijk onderzoek of evidence-based methodes.
 • Overweldigend: Met 43 aanwijzingen kan de uitgebreidheid van de informatie in het boek voor sommige lezers wellicht overweldigend zijn.
 • Stereotypering: Hoewel het boek specifiek gericht is op hulp voor hooggevoelige personen, kan de inhoud ervan in sommige opzichten mogelijk bijdragen aan stereotypering of simplistische weergaven van hoogsensitiviteit.

Na grondige bestudering en reflectie, zijn we tot de conclusie gekomen dat ‘Basiskennis Hoogsensitiviteit’ een essentieel hulpmiddel vormt voor zowel mensen die zichzelf als hooggevoelig beschouwen als voor hun dierbaren. We raden het ten zeerste aan voor professionals in de zorgsector, leraren en coaches die diepgaande kennis over deze eigenschap willen verwerven om beter te kunnen begeleiden. Dit boek is een waardevol naslagwerk dat boordevol praktische aanwijzingen en inzichten staat voor iedereen die meer wil leren over hoogsensitiviteit.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na het zorgvuldig lezen en analyseren van de diverse boeken over hoogsensitiviteit, hopen wij dat onze aanbevelingen waardevol en inzichtgevend zullen zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp. Of je nu zelf hoogsensitief bent of iemand kent die dat is, het kan helpen om te begrijpen hoe dit invloed heeft op het dagelijks leven en de manier waarop we reageren op onze omgeving. Tot slot moedigen wij voortdurende educatie en bewustzijn van hoogsensitiviteit aan, omdat dit uiteindelijk leidt tot grotere empathie en begrip.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *