De Top 7 Beste Boeken Over Jazz In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Jazz In 2023 (in het Nederlands)

Als echte muziekliefhebbers en fervente lezers, hebben we besloten om onze passies te combineren en een kritische blik te werpen op enkele van de beste boeken over jazz. Het is geen geheim dat wij geloven in de transformerende kracht van een geweldig boek en de fascinerende ritmes van jazzmuziek. Kom met ons mee op deze melodische literaire reis en ontdek met ons de top boeken over jazz.

1. Sem en Jazz gaan naar Suriname

Sem en Jazz gaan naar Suriname

In onze laatste recensie duiken we in de bijzondere wereld van “Sem en Jazz gaan naar Suriname”, een avontuurlijk kinderboek dat de complexiteit en het ritme van jazz fijngevoelig combineert met de levendige cultuur van Suriname. Dit boek, dat zowel voorleesbaar is voor kinderen van rond de 5 jaar als zelfstandig leesbaar voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar, voert ons mee naar omhelzende herkenbaarheid en onontgonnen buitengewoonheid van een eerste vliegreis, een spannend bezoek aan grootouders in een fascinerend ander land en de uitdagingen die zich voordoen bij een noodlijdend kinderhuis. Wij, als lezers en recensenten, staan te popelen om deze rijke reis te ontdekken en te delen.

Voordelen

 • Het boek is zowel geschikt om voor te lezen aan jongere kinderen als zelf om te lezen door kinderen tussen 7 en 12 jaar.
 • Lezers vinden het verhaal van het boek leuk en leerzaam met veel plezier bij kinderen.
 • Het boek draagt bij om kinderen kennis te laten maken met de cultuur en het dagelijks leven in Suriname.

Nadelen

 • Het boek kan voor jongere kinderen mogelijk te lang zijn of complexe thema’s bevatten die ze niet volledig begrijpen; het wordt voorgesteld één hoofdstuk per keer aan jongere kinderen voor te lezen.
 • Hoewel het boek over het algemeen positieve recensies heeft, wordt er niet vermeld of er ondersteunende afbeeldingen of illustraties zijn die het lezen voor jongere kinderen kunnen vergemakkelijken.
 • Er zijn geen nadelen gemeld door de reviewers, maar misschien is het boek minder aantrekkelijk voor kinderen die geen interesse hebben in reizen of andere culturen.

Op basis van de verschillende beoordelingen, bevelen wij “Sem en Jazz gaan naar Suriname” van harte aan voor zowel kinderen als volwassenen. Het is een fascinerend boek voor kinderen boven de 5 jaar om zelfstandig of voorgelezen te worden en ook intrigerend genoeg voor volwassenen om te genieten. Voor degenen die een band hebben met Suriname of meer willen weten over de cultuur, biedt dit boek een warme en leerzame ervaring.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Maak indruk met Jazz Gitaar

Maak indruk met Jazz Gitaar

Als toegewijde muziekliefhebbers en ervaren recensenten, hebben we ons recent verdiept in het boek Maak indruk met Jazz Gitaar, een uitgebreide en verhelderende gids voor zowel beginnende als gevestigde gitaristen. Deze grondige handleiding belooft niet alleen om lezers de technische vaardigheden bij te brengen om meesterlijke jazz licks, indrukwekkende solo’s en typerende akkoordenschema’s te spelen; het belooft ook een verrijkende educatie in de subtiele nuances van de jazzcultuur, van instrumentenkeuze tot de essentiële jazztaal en gespreksonderwerpen. Met deze recensie nodigen we je uit om samen met ons dit fascinerende boek te verkennen.

Voordelen

 • Comprehensive Coverage: Het boek behandelt verschillende aspecten van jazzgitaar, zoals solo’s, akkoordenschema’s en licks, voor een grondige studie van het genre.
 • Insider Knowledge: Het biedt advies over niet alleen instrumenten maar ook de ‘echte’ jazztaal en terminologie die nuttig kan zijn in het onderhandelen met anderen in de jazzscene.
 • Skill Improvement: Met de begeleidende oefeningen en voorbeelden, kan dit boek aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van jouw jazzgitaar vaardigheden.

Nadelen

 • Niveau: Zonder een indicatie van het vaardigheidsniveau dat dit boek target, kan het te complex zijn voor beginners of te eenvoudig voor gevorderde spelers.
 • Gebrek aan audio/font>: Hoewel het boek veel technische details biedt, kan de afwezigheid van bijbehorende audiofragmenten of een lettertype voor visuele leerders een nadeel zijn.
 • Specialisatie: Aangezien het boek zich voornamelijk richt op het genre jazz, kan het niet nuttig zijn voor mensen die verschillende stijlen willen leren of verbeteren.

Na ons onderdompelen in Maak indruk met Jazz Gitaar, raden we dit boek onmiskenbaar aan voor zowel beginnende als gevestigde gitaristen die een diepere duik willen nemen in de wereld van jazzgitaar en -cultuur. Door zijn doordachte benadering en uitgebreide behandeling van onderwerp, zal het zeker als een onmisbare gids dienen voor iedereen die de fijne kneepjes van de jazzgitaarspel wil leren of perfectioneren.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Jazz Parade

Jazz Parade

In onze nieuwste review duiken we in de diepe en fascinerende wereld van Jazz Parade, een boek dat de rijke en eclectische tradities van New Orleans verkent. Rob van Scheers slaagt erin om kunst, geschiedenis en cultuur te weven tot een verborgen geschiedenis van de stad en haar muziek, waarbij invloedrijke figuren van Louis Armstrong tot Bob Dylan langskomen. Het is een unieke toevoeging aan de non-fictie literatuur en een must-read voor elke muziek- en geschiedenisliefhebber.

Voordelen

 • Het boek biedt een grondige en informatieve blik op de geschiedenis van de jazz, verweven met de veelzijdige cultuur van New Orleans.
 • Het is vlot geschreven en houdt de aandacht van de lezer vast met zijn boeiende inhoud en aantrekkelijke stijl.
 • De toevoeging van prachtige illustraties verbreedt de aantrekkingskracht en draagt bij aan het plezier van het lezen.

Nadelen

 • Het boek is mogelijk minder relevant voor lezers die niet specifiek geïnteresseerd zijn in jazz of in de geschiedenis en cultuur van New Orleans.
 • Hoewel de verhalenbundel informatief is, kan deze vermoeiend zijn voor lezers die meer op zoek zijn naar een lineaire, eenvoudige verhaallijn.
 • De ervaring van het lezen van het boek kan worden versterkt als de lezer een bepaalde kennis van of affiniteit met de besproken muziekscene heeft, waardoor dit boek misschien niet voor iedereen even toegankelijk is.

Na een grondige analyse en overweging concluderen we dat “Jazz Parade” een uitzonderlijk werk is dat zowel informatief als onderhoudend is. De rijke geschiedenis, het meeslepende verhaal en de aantrekkelijke illustraties maken het tot een must-have voor muziekliefhebbers en iedereen die geïnteresseerd is in de oorsprong van Jazz. Wij bevelen dit boek dan ook ten zeerste aan voor lezers die willen genieten van een prachtige reis door de fascinerende wereld van New Orleans Jazz.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Whisky & Jazz

Whisky & Jazz

Wij hebben ons verdiept in het unieke boek ‘Whisky & Jazz’, een literair werk dat zichzelf onderscheidt door de fascinerende combinatie van smaken in muziek en sterke drank. Dit boek biedt de lezer buitengewone inzichten in de wereld van zowel befaamde jazzlegendes als vooraanstaande whisky distilleerderijen. De rijke geschiedenis en de nog rijker geïllustreerde pagina’s van dit boek zullen zeker een beroep doen op de sensaties van zowel whisky aficionado’s, geschiedenisliefhebbers als fervente jazz luisteraars.

Voordelen

 • Het boek koppelt uniek whisky aan jazzmuzikanten, wat een unieke leeservaring oplevert.
 • Het biedt inzicht in de levensloop van beroemde jazzmuzikanten en de geschiedenis van prominente distilleerderijen.
 • Het boek kan een leuk en gewaardeerd geschenk zijn voor whisk(e)y en jazz liefhebbers.

Nadelen

 • Het boek kan als te algemeen ervaren worden door lezers die zich al in het onderwerp verdiept hebben of diepgaande informatie verwachten.
 • Het boek is mogelijk niet zo interessant voor mensen die geen fan zijn van beide – whisky en jazz.
 • Er zijn geen specifieke kennis of inzichten over whisk(e)y in het boek, het kan dus teleurstellend zijn voor whisk(e)y kenners.

Samenvattend kunnen wij zeggen dat ‘Whisky & Jazz’ een kwalitatief hoogstaand boek is dat diepgaande inzichten biedt in de wereld van jazz en whisky. Hoewel sommigen het wat aan de algemene kant kunnen vinden, blijken vooral whisky en jazz liefhebbers het een waardevolle toevoeging aan hun collectie te vinden. Wij raden dit boek dan ook met name aan voor deze doelgroep, en het kan de perfecte, unieke gave zijn voor velen die genieten van deze twee befaamde kunsten.

Bekijk prijs op Bol.com

5. All Jazz

All Jazz

Wij hebben ons de afgelopen tijd ondergedompeld in de swingende wereld van jazz met het boek All Jazz: 11 Pieces in Swinging Styles. Deze meeslepende verzameling, gericht op de essentie van jazzmuziek, belooft een verrijkende ervaring voor zowel de beginnende als de geroutineerde jazz liefhebber. Ontdek met ons de ritmische complexiteit en harmonische rijkdom die jazz tot een onmiskenbaar en boeiend muziekgenre maken.

Aangezien er geen specifieke recensies zijn verstrekt, zal ik de voordelen en nadelen die mogelijk uit de boekbeschrijving kunnen worden opgemaakt, opsommen.

Voordelen

 • Met 11 stukken biedt het boek een breed scala aan jazzstijlen en -technieken om te verkennen.
 • Ideaal voor leerlingen en docenten door zijn educatieve aard.
 • ‘Swinging Styles’ kan aangeven dat het boek levendige, krachtige en interessante jazzstukken bevat die leuk zijn om te leren.

Nadelen

 • Er is een gebrek aan gedetailleerde informatie over de vorm of moeilijkheidsgraad van de stukken, wat voor sommige gebruikers een probleem kan zijn.
 • Mensen die op zoek zijn naar boeken over de jazztheorie of de geschiedenis van jazz zullen dit boek misschien niet nuttig vinden, omdat het lijkt te focussen op praktijkstukken.
 • Er is geen vermelding of het boek begeleid wordt met audio of niet, wat nuttig zou zijn voor beginners of voor mensen die willen horen hoe de stukken moeten klinken.

Na het lezen van meerdere boeken over jazz kunnen wij met vertrouwen zeggen dat All Jazz: 11 Pieces in Swinging Styles een absolute aanrader is. Door zijn diepgaande inzichten en toegankelijke benadering schittert het als een schat in de wereld van jazz literatuur. Het boek is bijzonder handig voor zowel beginnende als ervaren jazzliefhebbers die hun begrip van de muziek willen verdiepen. We raden dit boek ten zeerste aan aan iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in jazzmuziek.

Bekijk prijs op Bol.com

6. THE WORLD OF RAGTIME voor sopraan- of tenorsaxofoon. Met meespeel-cd die ook gedownload kan worden. Bladmuziek, sopraansaxofoon, tenor saxofoon, play-along, audio, boek met cd, bladmuziek met cd, jazz, blues, Scott Joplin.

THE WORLD OF RAGTIME voor sopraan- of tenorsaxofoon. Met meespeel-cd die ook gedownload kan worden. Bladmuziek, sopraansaxofoon, tenor saxofoon, play-along, audio, boek met cd, bladmuziek met cd, jazz, blues, Scott Joplin.

Wij dompelen ons onder in de betoverende wereld van ragtime met het uitgebreide boek “The World of Ragtime” speciaal ontworpen voor sopraan- en tenorsaxofonisten. Het is niet enkel een bladmuziekboek maar ook een volledige begeleidende cd dat na aankoop digitaal kan worden gedownload, perfect voor de moderne muzikant. Van Scott Joplin’s “The Favorite” tot “Maple Leaf Rag”, het biedt een uitgebalanceerde technische complexiteit in de meest aangename toonsoorten voor je instrument, allemaal vergezeld door een rijkdom aan instrumentale achtergronden.

Voordelen

 • Dit boek bevat bekende ragtime-nummers van Scott Joplin, waardoor het voor jazzliefhebbers zeer aantrekkelijk is.
 • De toevoeging van een meespeel-cd en de mogelijkheid om deze te downloaden, geeft muzikanten de kans om mee te spelen met het materiaal, wat zowel leuk als leerzaam is.
 • Oefenfragmenten zijn apart beschikbaar dankzij extra tracknummers binnen de stukken, waardoor het mogelijk is om specifieke passages te oefenen.

Nadelen

 • Er zijn geen reviews beschikbaar die nadelen of problemen identificeren met betrekking tot dit product, wat merkwaardig kan zijn en potentieel wantrouwen kan oproepen bij de koper.
 • Hoewel de stukken technisch met elkaar in evenwicht zijn, kunnen ze mogelijk te moeilijk zijn voor beginners of onervaren spelers.
 • Het feit dat de cd gedownload kan worden, suggereert dat er een fysieke kopie inbegrepen is. Als dat niet het geval is, kan dit als misleidend worden ervaren.

Na zorgvuldige overweging concluderen we dat “The World of Ragtime” een essentiële aanvulling is voor elke jazz- en ragtime-liefhebber. Met zijn uitgebreide bladmuziekselectie en handige downloadbare begeleidings-cd, raden wij dit product van harte aan voor zowel beginnende als ervaren sopraan- en tenorsaxofonisten die hun repertoire willen verrijken en uitdagen. Laat je betoveren door de rijke wereld van de ragtime.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Arab Jazz

Arab Jazz

In onze meest recente review duiken we in het intrigerende boek “Arab Jazz”, een plotrijke roman die ons meeneemt door de spannende straten van Parijs. Onze hoofdpersoon, Ahmed, belandt midden in een moordonderzoek waarbij hij zichzelf moet zuiveren van verdenking, terwijl de complexe wereld van jazz, spanning, en culturele contrasten in het verhaal voortdurend zijn omringt. Ga met ons mee op deze literaire reis, terwijl wij dit doordringende verhaal over misdaad, muziek en multiculturaliteit tot de bodem uitspitten.

Voordelen

 • Boeiend verhaal: Volgens de recensent trekt het verhaal je aandacht van begin tot eind.
 • Goede kwaliteit: Het boek is volgens de reviewer van goede kwaliteit, wat kan inhouden dat het goed geschreven is en professioneel is geproduceerd.
 • Duurzaam & Voordelig: Ondanks het feit dat het boek van goede kwaliteit en spannend is, is het ook voordelig geprijsd en duurzaam, wat betekent dat het op lange termijn waarde biedt.

Nadelen

 • Onopgeloste elementen: Aangezien het boek een thriller is, kunnen er mogelijk onopgeloste elementen of open vragen zijn die sommige lezers kunnen frustreren.
 • Intense inhoud: Het boek bevat gruwelijke details over een moord, wat voor gevoelige lezers als ongemakkelijk of afstotend kan worden ervaren.
 • Beperkt verhaalperspectief: Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Ahmed, wat kan leiden tot een eenzijdig of beperkt perspectief. Dit kan het begrip en de waardering van het verhaal door de lezer beïnvloeden.

Na een grondige lezing en analyse kunnen we gerust stellen dat “Arab Jazz” een boeiend meesterwerk is dat je van begin tot eind in zijn greep houdt. De mix van misdaad, muziek en multiculturaliteit resoneert diep en we zijn ervan overtuigd dat dit boek een aanwinst is voor elke boekenplank. Wij raden het zeer aan voor fervente lezers die genieten van goed geschreven, verrijkende en spannende literatuur. Kortom, “Arab Jazz” is een boek dat zowel de kwaliteit als de duurzaamheid van een geweldige leeservaring belooft.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na een grondige analyse en bespreking van de beste boeken over jazz, kunnen we concluderen dat literatuur en muziek hand in hand gaan. Elk literair werk dat we hebben doorgenomen, heeft ons op unieke wijze de veelzijdigheid, diepgang en geschiedenis van jazz laten ontdekken en waarderen. Het is onze hoop dat u net zo bent geïnspireerd en verrijkt door deze boeken als dat wij zijn geweest.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *