De Top 7 Beste Boeken Over Journalistiek In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Journalistiek In 2023 (in het Nederlands)

In ons streven naar verlichting en kennis, duiken we diep in de wereld van journalistiek. Als ervaren artikelschrijvers delen we onze verzameling van de allerbeste boeken over journalistiek. Deze zorgvuldig samengestelde lijst bevat werken die zowel de kunst van het verhaal vertellen belichten, als de diverse, vaak uitdagende landschappen van het journalistieke veld verkennen.

1. Basisboek Journalistiek schrijven

Basisboek Journalistiek schrijven

Als professionele recensenten hebben we ons verdiept in het ‘Basisboek Journalistiek Schrijven’. Dit Nederlandstalige boek belooft het meest volledige en toegankelijke werk op dit gebied te zijn. Geschreven door gerenommeerde journalisten en ervaren hbo-docenten, vormt het boek een rijke bron van praktijkvoorbeelden, oefeningen en inzichten, die studenten en freelancers helpt om journalistieke teksten te schrijven voor een breed publiek. Door het werk heen voeren de auteurs de lezers stap voor stap door de vier cruciale fasen van het journalistieke schrijfproces en de verscheidenheid aan genres in de journalistiek. We zijn benieuwd of dit boek aan de hoge verwachtingen kan voldoen.

Voordelen

 • Het boek is geschreven door ervaren journalisten en biedt daardoor een hoge mate van expertise.
 • Dit boek biedt zowel basiskennis als specifieke technieken voor verschillende journalistieke genres en past daardoor bij een breed scala aan studenten en professionals.
 • Het boek is praktijkgericht en bevat een grote hoeveelheid oefeningen waarmee lezers de theorie kunnen toepassen en eigen maken.

Nadelen

 • Hoewel het boek een brede scope heeft, kan het dat het boek voor sommige gebruikers te algemeen is en mist het mogelijk diepte in specifieke gebieden of technieken.
 • Er is geen expliciete vermelding van multi-mediale journalistiek of technieken voor audio- en videoverslaggeving, wat een gemiste kans is in de huidige mediaomgeving.
 • Online leermaterialen zijn alleen toegankelijk voor studenten en docenten, wat de bruikbaarheid van het boek voor zelfstandige leerders en freelancers kan beperken.

Op basis van onze analyse concluderen we dat het ‘Basisboek Journalistiek Schrijven’ aan onze hooggespannen verwachtingen voldoet. Het is een praktijkgericht, uitgebreid en toegankelijk boek dat zeer waardevol is voor zowel beginnende als ervaren journalisten. We bevelen dit boek met enthousiasme aan voor studenten journalistiek, freelancers en iedereen die zijn vaardigheden in het journalistiek schrijven wil aanscherpen.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Handboek Journalistiek

Handboek Journalistiek

Wij hebben het genoegen gehad om de herziene zevende editie van het standaardwerk ‘Handboek Journalistiek’ te doornemen; een grondige handleiding met een geheel nieuwe opzet die al decennia lang een betrouwbaar compendium is voor aankomende journalisten. Onze ervaring met dit inzichtelijke boek, dat bol staat van praktijkvoorbeelden, oefeningen en ethische dilemma’s in de journalistiek, zal hier worden gedeeld. Met onderwerpen variërend van nieuwsvergaring en bronbeoordeling tot journalistieke relevantie, biedt dit handboek de hulpmiddelen die nodig zijn om tot een hoogwaardig journalistiek product te komen.

Voordelen

 • Het boek is een standaardwerk voor journalistieke opleidingen, wat aangeeft dat het breed wordt geaccepteerd en gewaardeerd in de industrie.
 • Het biedt een uitgebreide dekking van het vakgebied, van nieuwsverspreiding tot ethiek, en biedt praktische voorbeelden en oefeningen om de geleerde concepten in de praktijk te brengen.
 • De bijbehorende website bevat extra oefeningen, opdrachten, een lexicon met journalistieke termen en een sectie voor actuele ontwikkelingen in de journalistiek, waardoor het een dynamische en interactieve ervaring biedt voor lezers.

Nadelen

 • Aangezien het een standaardwerk is dat sinds 1992 wordt gebruikt, kan het boek voor sommigen verouderd of achterhaald aanvoelen.
 • Hoewel er veel aandacht wordt besteed aan journalistieke vaardigheden, mist het misschien diepgaande behandeling van gespecialiseerde of opkomende gebieden binnen de journalistiek, zoals datajournalistiek of multimedia storytelling.
 • De fysieke versie van het boek komt mogelijk niet met voordelen zoals toegang tot de online middelen, deze kunnen beperkt zijn tot degenen die de nieuwste editie of de digitale versie van het boek aanschaffen.

Na grondige studie van het ‘Handboek Journalistiek’ concluderen wij dat dit werk niet alleen onmisbaar is voor aankomende journalisten, maar ook voor professionals een waardevolle bron kan zijn voor verdieping en herbezinning. Door de uitgebreide informatie, in combinatie met relevante praktijkvoorbeelden en oefeningen, is dit boek tevens nuttig voor docenten in de journalistiek, PR-medewerkers en communicatieprofessionals. Wij bevelen het daarom van harte aan bij iedereen die zich wil verdiepen in de journalistieke praktijk.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Wantrouwen in de wandelgangen

Wantrouwen in de wandelgangen

In onze diepgaande review nemen we een duik in “Wantrouwen in de wandelgangen”, een fascinerend boek van twee politieke redacteuren, van verschillende generaties, die de evolutie van het politieke leven in Den Haag van de jaren 70 tot het heden beschrijven. De auteurs, Jan Tromp en Coen van de Ven, nemen ons mee van een tijd van vertrouwde omgang en gedeelde salons van macht tussen politici en journalisten, naar een huidig tijdperk van zakelijkheid, controledrift en geharnaste afstand. Via boeiende anekdotes, interviews en persoonlijke observaties proberen zij te verklaren hoe een cultuur van vertrouwen kon transformeren naar een van ongemak, van klef naar koel naar kil.

Voordelen

 • Diepgaand inzicht in de politieke en journalistieke veranderingen in Den Haag van de afgelopen decennia door twee deskundige auteurs, elk vanuit hun eigen generatie en perspectief.
 • Rijk aan anekdotes en persoonlijke observaties die voor levendige en boeiende vertellingen zorgen.
 • Biedt een analyse van hoe de relatie tussen politici en journalisten is verschoven van vertrouwd naar zakelijk en mogelijk zelfs ongemakkelijk, hetgeen de lezer een beter begrip geeft van de huidige politieke cultuur.

Nadelen

 • Kan als subjectief worden beschouwd, omdat het de persoonlijke ervaringen en meningen van de auteurs vertegenwoordigt, wat kan afwijken van andere getuigenissen of historische analyses.
 • Het boek kan minder aantrekkelijk zijn voor lezers met weinig interesse in de Nederlandse politiek of journalistiek.
 • Het vermogen om de cultuurverandering volledig te begrijpen is mogelijk beperkt door het gebrek aan belevenisperspectieven van andere belanghebbenden in deze politiek-journalistieke interactie, bijvoorbeeld politici zelf of publieke relatiewerkers.

Na het uitvoerig verkennen van “Wantrouwen in de wandelgangen” concluderen wij dat dit boek een schat aan inzicht biedt in de transformatie van journalistiek en politiek gedurende de afgelopen decennia. Het boeit met zijn levendige anekdotes, grondige onderzoek en diepgaande analyse. Wij bevelen dit boek sterk aan voor alle studenten journalistiek, politieke wetenschappers en iedereen met een algemene interesse in het Nederlandse politieke landschap.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Mocro maffia

Mocro maffia

Als doorgewinterde recensenten van non-fictie literatuur, hebben wij onze tanden gezet in het geduchte boek ‘Mocro Maffia’ van journalisten Wouter Laumans en Marijn Schrijver. De herziene en geactualiseerde editie toont ons een gedetailleerde, ongefilterde blik in de wereld van de nieuwe generatie zware criminelen en de cocaïneoorlog die niet alleen Amsterdam, maar heel Nederland en zelfs tot in België en Marokko, in zijn greep houdt. Wij zullen dit boek met een kritische blik evalueren op zijn authenticiteit, schrijfstijl en journalistieke waarde.

Voordelen

 • Het boek biedt een gedetailleerd en beeldend overzicht van de ontwikkelingen binnen de criminele groeperingen waarover het gaat.
 • Het is makkelijk te lezen met zijn tijdschriftachtige schrijfstijl.
 • Het geeft een ongelooflijk inzicht in de wereld achter de nieuwsberichten en de opkomst van de Mocro maffia, waardoor het zeer indrukwekkend is.

Nadelen

 • De vele namen en personages maken het verhaal soms verwarrend en moeilijk te volgen.
 • Doordat het boek niet consistent chronologisch verloop heeft, kan het lastig zijn om de tijdssprongen te volgen.
 • Omdat het boek slechts een verzameling van theorieën en mogelijke gebeurtenissen presenteert, kan het, afgezien van de sensationele schrijfstijl, voor sommigen niet voldoende diepgang bieden of nieuwe inzichten geven.

Na het bestuderen en bespreken van talloze reviews, concluderen wij dat ‘Mocro Maffia’ een grotendeels goed ontvangen werk is dat een fascinerend inkijkje geeft in de hedendaagse onderwereld van Nederland. De schrijfstijl, volgens velen vergelijkbaar met die van een tijdschrift, maakt het boek toegankelijk, hoewel sommigen een uitdaging vinden in de complexiteit van het verhaal en de overvloed aan namen en gebeurtenissen. Wij raden dit boek aan voor lezers die interesse hebben in hedendaagse misdaadverhalen en die niet terugschrikken voor een duik in de complexiteit van de Amsterdamse onderwereld.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Handboek journalistieke ethiek

Handboek journalistieke ethiek

Bij ons nemen we de grootste zorgvuldigheid in het beoordelen van boeken die als verlichting fungeren op het pad naar integer en verantwoord journalistiek vakmanschap. Vandaag hebben wij ons aandacht gericht op het Handboek Journalistieke Ethiek, een uitvoerig bouwwerk van kennis, compleet met een ondersteunende website, dat diep duikt in het ongemakkelijke grijze gebied waar ethiek en media samenkomen. In het tijdperk van online media, waar de lijnen steeds meer vervagen, biedt dit boek niet alleen een noodzakelijk houvast voor professionals geconfronteerd met ethische dilemma’s, maar ook voor studenten die hun eerste stappen zetten in het complexe landschap van journalistiek en media.

Voordelen

 • Het boek biedt een uitgebreid overzicht van ethische kwesties in de journalistiek, waardoor het een uitstekende bron van informatie en begeleiding is.
 • Inclusie van online content in de vorm van een website voor een meer interactieve ervaring en als aanvullende bron van informatie.
 • Het loopt af met kennis- en discussievragen, wat een goede methode is om de verworven kennis te bestuderen en te bevragen.

Nadelen

 • Hoewel het boek is bedoeld voor zowel studenten als professionals, kan het niveau van schrijven te complex zijn voor beginnende journalistiekstudenten.
 • Gezien de snelle ontwikkeling en het vaak veranderlijke karakter van ethische kwesties in de journalistiek, kunnen sommige onderdelen van het boek snel verouderd raken.
 • Het ontbreken van reviews betekent dat er geen feedback van eerdere lezers beschikbaar is om te helpen bij de beoordeling van de kwaliteit en bruikbaarheid van het boek.

Na zorgvuldige evaluatie van het Handboek Journalistieke Ethiek is onze overtuiging dat dit boek een essentiële gids is voor zowel beginnende als ervaren verslaggevers in de media-industrie. Gezien de toenemende complexiteit van het hedendaagse medialandschap, schept het Handboek een klaarheid in het grijze gebied van ethiek dat ongeëvenaard is. Wij raden dit boek daarom sterk aan voor elke journalist, media-professional en student die diepte en scherpte in hun begrip van journalistieke ethiek nastreven.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Zo hadden we het niet bedoeld

Zo hadden we het niet bedoeld

In onze diepgaande analyse van boeken over journalistiek richten we ons deze keer op ‘Zo hadden we het niet bedoeld’, van de bekende onderzoeksjournalist Jesse Frederik. Dit boek, dat ons meeneemt in de verwoestende saga van de toeslagenaffaire, is geen gewone reconstructie, maar een meeslepende ‘thriller’ die de verbijsterende fouten van een heel systeem onthult. We zullen dit belangrijke werk verkennen, dat niet alleen de mechanismen van politieke schandalen ontmaskert, maar ook de diepere problematiek aankaart van hoe ons collectieve geheugen en feitenvrije politiek ons op ernstige wijze kunnen falen.

Voordelen

 • Het boek biedt een diepgaande en grondige analyse van de toeslagenaffaire, met inbegrip van de rollen van verschillende betrokkenen.
 • De auteur biedt een kritisch en evenwichtig perspectief, zonder te proberen zondebokken aan te wijzen.
 • Het boek is goed geschreven en leest als een thriller, wat het aantrekkelijk maakt voor een breed lezerspubliek.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden de opsomming van feiten in het boek een beetje droog en zouden misschien meer aandacht voor de menselijke aspecten van de affaire waarderen.
 • De complexiteit van het onderwerp kan sommige lezers afschrikken. Het boek biedt een gedetailleerde analyse van de toeslagenaffaire, wat sommige lezers overweldigend of lastig te volgen kunnen vinden.
 • Terwijl het boek veel lof krijgt voor zijn grondige analyse, zouden sommige lezers misschien meer concrete suggesties of oplossingen willen zien voor de problemen die in het boek worden beschreven.

Na een uitvoerige analyse van ‘Zo hadden we het niet bedoeld’, concluderen wij dat dit boek een onmisbaar werk is voor degenen die geïnteresseerd zijn in journalistiek, politiek en hedendaagse maatschappelijke kwesties. Het stelt provocerende vragen, roept op tot zelfreflectie en belicht de complexiteit van wetgeving en beleidsvorming. Dit werk wordt ten zeerste aanbevolen voor professionals in het veld van communicatie, beleidmakers, studenten in de betreffende disciplines en alle betrokken burgers die verder willen kijken dan de waan van de dag.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Handboek – Handboek Internetresearch & datajournalistiek, 7e editie

Handboek - Handboek Internetresearch & datajournalistiek, 7e editie

In onze nieuwste review analyseren we het zeer informatieve Handboek Internetresearch & Datajournalistiek van Andrew Dasselaar en Jerry Vermanen. Dit is een essentiële gids voor journalisten, studenten en onderzoekers die de wereld van online informatieverzameling willen betreden en meester worden. We doorlopen de praktische aanpak, het brede scala aan behandelde onderwerpen, en hoe dit boek erin slaagt kennis van de digitale wereld – inclusief de onbekende diepten van het dark web – op een toegankelijke manier inzichtelijk te maken.

Voordelen

 • Met 18 uitvoerige hoofdstukken biedt het boek een breed scala aan nuttige informatie op het gebied van internetresearch en datajournalistiek, passend voor zowel professionals als nieuwkomers.
 • Dit boek is bijgewerkt naar de 7e editie, hiermee hopelijk bevat het ook de meest recente techniek en informatie over het onderwerp.
 • Naast basisstrategieën zoals werken met Google en andere zoekmachines, helpt het boek lezers ook om te navigeren door complexere gebieden zoals anoniem zoeken, bronverificatie, zoeken in het deep web en dark web.

Nadelen

 • Het boek kan te technisch zijn voor beginners of voor mensen die op zoek zijn naar een casual inleiding tot het onderwerp.
 • Zonder concrete case studies of echte voorbeelden, kan de toepassing van de geleerde technieken en strategieën complexer zijn dan gewenst.
 • Gezien de snel evoluerende aard van internet- en datatechnologieën, kan zelfs deze nieuwste editie snel verouderd zijn. Er moet een mechanisme zijn voor regelmatige bijwerkingen of toevoegingen aan het boek.

Na onze grondige analyse bevelen wij Handboek Internetresearch & Datajournalistiek ten zeerste aan voor zowel ervaren journalisten als diegene die net hun weg vinden in deze snel veranderende digitale wereld. Het boek biedt een schat aan kennis, van de basics tot de donkere krochten van het internet, en presenteert deze op een toegankelijke manier. Ongeacht je ervaringsniveau, dit handboek is een onmisbaar hulpmiddel in de gereedschapskist van elke media professional.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na het zorgvuldig verkennen van jongetallen van boeken over journalistiek, hebben we inzicht verkregen in de diverse aspecten en uitdagingen binnen dit veld. De boeken op onze lijst bieden verrassende inzichten in de kunst van het vertellen en geven uitleg over de nuances van de journalistieke wereld. Hoewel we ons ervan bewust zijn dat geen enkel boek alle facetten van dit boeiend vak volledig kan omvatten, hopen we dat onze aanbevelingen bijdragen aan het verrijken van je kennis en je taalgebruik als journalist.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *