De Top 7 Beste Boeken Over Kanker Voor 2024

De Top 7 Beste Boeken Over Kanker Voor 2024

Als schrijvers die de kracht van woorden begrijpen, erkennen we de transformerende impact die een goed boek kan hebben op iemands leven, vooral in tijden van worstelingen met ziektes zoals kanker. Door onze eigen ervaringen en diepgaande onderzoek, zijn we op zoek gegaan naar de meest inspirerende, hartverwarmende en informatieve boeken over deze strijd die velen van ons raakt. In dit artikel delen wij onze zorgvuldig samengestelde lijst van de beste boeken over kanker, geselecteerd om steun en inzicht te bieden aan zij die met deze ziekte geconfronteerd worden, hun dierbaren of iedereen die naar begrip streeft. Elk boek dat we hebben uitgekozen, vertegenwoordigt een unieke stem en perspectief, en samen vormen ze een mozaïek van hoop, veerkracht en kennis.

1. Traag naar de hemel

Traag naar de hemel

In onze aankomende review duiken we in de aangrijpende diepten van “Traag naar de hemel”, een verhaal dat op intieme wijze het pad belicht dat een moeder en haar dochter bewandelen in het gezicht van een ongeneeslijke ziekte. Evi Hanssen en haar moeder, Arlette Jacobs, delen een openhartig verslag over het gevecht tegen kanker, de zoektocht naar een zachte dood, en de kostbare momenten die daartussen liggen. We verkennen hoe zij, te midden van het verdriet, ruimte creëren voor schoonheid, liefde en humor, en uiteindelijk een diepe reflectie bieden op de essentie van het leven zelf.

Voordelen

 • Diepgaand inzicht in de emotionele reis: Het boek biedt een intiem en reflecterend perspectief op het omgaan met een terminale ziekte, wat kan resulteren in een beter begrip en empathie bij de lezer.
 • Troostende en menselijke benadering van de dood: Door de focus op de schoonheid en liefde in het afscheid, kan het boek troost bieden aan mensen die iets soortgelijks meemaken.
 • Inspirerend voorbeeld van positieve acceptatie: De manier waarop Arlette en Evi de situatie samen benaderen, kan als inspiratie dienen voor anderen hoe te leven met en uiteindelijk afscheid te nemen van geliefden.

Nadelen

 • Zwaar emotioneel onderwerp: Voor sommige lezers kan het diepgaande onderzoeken van een sterfproces te intens zijn, wat emotionele stress kan veroorzaken.
 • Mogelijk niet herkenbaar voor iedereen: Lezers die niet te maken hebben gehad met een soortgelijke ervaring kunnen moeite hebben zich te identificeren met de situaties en emoties in het boek.
 • Specifieke focus kan sommige onderwerpen uitsluiten: Doordat het boek zich sterk concentrereert op de persoonlijke ervaring van Arlette en Evi, worden mogelijk niet alle aspecten van kanker en het stervensproces belicht, wat sommige lezers onvolledig kan overkomen.

Na een diepgaande verkenning van “Traag naar de hemel,” zijn wij diep geroerd door de authentieke en rauwe emoties die Evi Hanssen en Arlette Jacobs met ons delen. Dit boek toont met ongekende openheid de complexiteit van de menselijke ervaring wanneer geconfronteerd met kanker. Wij raden dit boek ten zeerste aan voor diegenen die steun zoeken in een soortgelijk traject, voor lezers die interesse hebben in persoonlijke verhalen over levensveranderende uitdagingen, of voor hen die inzicht willen in de kracht van familiebanden en onvoorwaardelijke liefde in tijden van tegenspoed. “Traag naar de hemel” is niet alleen een testament van de strijd tegen een verwoestende ziekte maar ook een viering van het leven zelf.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Over leven

Over leven

Wij staan op het punt om ons te verdiepen in de rauwe en ontroerende odyssee van Isa Hoes in haar boek “Over leven”. Dit indringende relaas laat ons de innerlijke tumult en onverzettelijke moed van een vrouw ervaren die te maken krijgt met de beklemmende vrees voor borstkanker, terwijl ze worstelt met de balans tussen het moederschap, haar carrière en de schaduwen van persoonlijke verlieservaringen. Hoes’ pen toont onomwonden de complexiteit van het gevecht tegen de ziekte, en de voortdurende zoektocht naar stabiliteit in een leven dat geen pauze toestaat, zelfs niet in het aangezicht van een immens persoonlijk gevecht.

Voordelen

 • Intieme en persoonlijke benadering: De auteur deelt openhartige en diepe persoonlijke ervaringen, wat het boek zeer relatable en troostend maakt voor mensen die soortgelijke situaties doormaken.
 • Breed scala aan emoties: Door het bespreken van thema’s als ziekte, rouw, eenzaamheid en moederschap, biedt het boek een rijk palet aan emoties en menselijke ervaringen waarmee veel lezers zich kunnen identificeren.
 • Inspirerend verhaal van overleven: Isa Hoes deelt haar verhaal van strijd en veerkracht waardoor het boek een bron van inspiratie en hoop kan zijn voor mensen die een moeilijke tijd doormaken.

Nadelen

 • Mogelijk zware inhoud: Sommige lezers kunnen de inhoud van het boek als emotioneel belastend ervaren vanwege de intense onderwerpen zoals kanker en rouw.
 • Beperkte doelgroep: Omdat het boek zeer persoonlijke ervaringen behandelt, kan het zijn dat het niet aansluit bij de interesse of behoeften van mensen die op zoek zijn naar een lichter of meer algemeen onderwerp.
 • Eenzijdige perspectief: Aangezien het verhaal voornamelijk vanuit één perspectief wordt verteld, missen lezers mogelijk bredere inzichten of ervaringen van andere mensen die betrokken zijn bij soortgelijke situaties.

Wij concluderen dat “Over leven” van Isa Hoes een must-read is voor iedereen die zich wil verdiepen in de persoonlijke beproevingen die gepaard gaan met het overwinnen van kanker, het dealen met diep persoonlijk verlies en de kracht van alleenstaand ouderschap. Het eerlijke en meeslepende narratief, verrijkt met herinneringen uit Hoes’ verleden, raakt ons diep en wordt unaniem gewaardeerd door lezers die een voorkeur hebben voor authentieke levensverhalen. Wij bevelen dit boek van harte aan bij lezers die op zoek zijn naar inspiratie, begrip, en een blik op de onwankelbare menselijke geest in tijden van tegenspoed.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Kasper

Kasper

In onze nieuwste review duiken we in de hartverscheurende wereld van “Kasper”, een intiem en onthullend verslag van Jeroen van Veen, waarin het gevecht tegen een agressieve hersentumor van zijn jonge zoon wordt beschreven. Dit boek belicht de rauwe emoties, de onzekere toekomst en de kostbare momenten van schoonheid en hoop binnen het gezinsleven dat balanceert op de rand van wanhoop en veerkracht. We nemen u mee door een persoonlijke odyssee van onvoorwaardelijke liefde, moed en de confronterende realiteit van het leven met kinderkanker, zoals opgetekend door de ogen van een vader.

Voordelen

 • Hartverscheurend en echt: Dit boek biedt een diepgaand en persoonlijk inzicht in de ups en downs van het dagelijkse leven van een gezin dat omgaat met kinderkanker, wat het een krachtig en emotioneel leeservaring maakt.
 • Mooi en warm geschreven: De empathische en betrokken schrijfstijl van de auteur laat de lezer toegang krijgen tot de intieme emoties en gedachten van het gezin, waardoor een sterke band met de karakters wordt gecreëerd.
 • Een rauwe en nuchtere vertelling: Jeroen van Veen beschrijft zijn ervaringen op een directe en ongefilterde manier, wat resulteert in een authentiek en overtuigend verhaal dat de lezer confronteert met de realiteit van het leven met een ernstige ziekte.

Nadelen

 • Geen afgerond einde: Enkele lezers kunnen het open einde als onbevredigend ervaren, omdat het verlangen naar een conclusie of een vorm van closure niet wordt ingevuld.
 • Emotioneel zwaar: De inhoud van het boek kan voor sommige lezers zeer aangrijpend zijn en mogelijk een trigger zijn voor diegenen die zelf geconfronteerd zijn met vergelijkbare situaties.
 • Mogelijk eenzijdig perspectief: Hoewel de vader een diep inzicht geeft in zijn eigen emoties en gedachten, kan het perspectief van andere gezinsleden of Kasper zelf onderbelicht blijven, wat de belevingswereld binnen het boek kan beperken.

In onze beoordeling van “Kasper” zijn we diep geraakt door de prachtige, doch onverbloemde schrijfstijl waarmee Jeroen van Veen een intens en persoonlijk verhaal vertelt. De rauwe emotionele tocht, gepresenteerd met een nuchtere doch warme toon, maakt dit boek tot een uitzonderlijke leeservaring die even hartverscheurend als inspirerend is. We realiseren ons dat sommige lezers wellicht meer afsluiting hadden gewenst, maar juist die openheid weerspiegelt de onvoorspelbaarheid van het leven met kanker. We bevelen dit boek ten zeerste aan voor zowel mensen die een soortgelijke strijd doormaken, als voor hen die diepere inzichten willen verkrijgen in de complexiteiten van het omgaan met ernstige ziektes binnen een gezin.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Chardonnee

Chardonnee

In “Chardonnee: Hoe ik stopte met drinken en begon met leven”, neemt Clare Pooley ons mee op haar eigenzinnige en ontwapenende reis naar nuchterheid, verweven met de harde realiteit van een borstkankerdiagnose. Met een mix van humor en rauwe eerlijkheid biedt Pooley een verfrissend perspectief op het overweldigende drankcultuur en de uitdagingen die komen kijken bij het vinden van vreugde in soberheid, waarbij ze ons inspirerend herinnert aan de mogelijkheid van een vol en rijk leven voorbij de roes.

Voordelen

 • Inzichtgevend verhaal: Het boek biedt een diepgaande blik op een veelvoorkomend en maatschappelijk geaccepteerd probleem – de normalisatie van alcoholgebruik. Het kan lezers ertoe aanzetten om hun eigen drinkgedrag kritisch te bekijken en te reflecteren op de rol van alcohol in hun leven.
 • Toegankelijke schrijfstijl met humor: Clare Pooley slaagt erin een ernstig en persoonlijk onderwerp – het worstelen met alcoholverslaving en omgaan met kanker – op een licht en humoristische manier te presenteren, wat het lezen plezierig en herkenbaar maakt.
 • Inspirerend en motiverend: De lezers krijgen door het persoonlijke succesverhaal van Clare Pooley mogelijk de motivatie en het vertrouwen om zelf positieve veranderingen in hun leven te maken, zoals het verminderen of stoppen met alcohol.

Nadelen

 • Mogelijk eenzijdig perspectief: Aangezien het verhaal een persoonlijke ervaring weergeeft, kan het zijn dat niet alle aspecten van alcoholverslaving of de impact van kanker volledig worden belicht. Andere ervaringen en perspectieven blijven mogelijk onderbelicht.
 • Niet voor elke lezer herkenbaar: Hoewel veel lezers zich vermaken met de Engelse humor en zelfspot van Pooley, kan het zijn dat sommige lezers met een andere culturele achtergrond of zonder ervaring met alcoholgebruik zich minder goed in het verhaal kunnen vinden.
 • Risico op bagatelliseren van ernstige onderwerpen: Er is een kans dat de humor en lichtheid waarmee zware thema’s zoals verslaving en kanker worden behandeld, door sommige lezers als bagatelliserend kunnen worden ervaren, vooral door degenen die persoonlijk door deze onderwerpen zijn getroffen.

Wij ronden onze review af met de bevinding dat “Chardonnee: Hoe ik stopte met drinken en begon met leven” een eerlijk, lichtvoetig en tegelijk diepgaand boek is dat veel mensen zal aanspreken. Het is niet alleen een herkenbare gids voor wie worstelt met de sociale druk van alcoholgebruik, maar ook een hartverwarmende tocht door de uitdagingen van een leven na een kankerdiagnose. Clare Pooley’s gevoel voor humor en kwetsbare openheid maken dit werk uiterst toegankelijk en bemoedigend. Wij bevelen dit boek van harte aan voor iedereen die op zoek is naar inspiratie om levensveranderende keuzes te maken of simpelweg wil genieten van een eerlijk en inspirerend levensverhaal.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Tussen twee werelden

Tussen twee werelden

In “Tussen twee werelden” nodigen wij u uit om ons te vergezellen op een aangrijpende reis door het hart van Suleika Jaouad, waar ze haar strijd met leukemie en haar daaropvolgende zoektocht naar zingeving na overwinning van de ziekte deelt. Deze diep persoonlijke memoire, verrijkt door Jaouads met een Emmy bekroonde columns in ‘The New York Times’, confronteert lezers met de rauwe werkelijkheid van leven en overleven, een tocht gevuld met dankbaarheid, rouw, en het vinden van een weg terug in het ‘gewone’ leven. Met de precisie van een ervaringsdeskundige verkent ze de fluïde grens tussen ziekte en gezondheid, waarbij haar verhaal niet alleen een nieuwe dimensie geeft aan de literatuur over ziek zijn, maar ons ook inspireert om elke dag ten volle te leven.

Voordelen

 • Inspirerend en hoopgevend – De memoires tonen de kracht van het menselijk doorzettingsvermogen, en Suleika’s verhaal is een inspiratiebron om elke dag ten volste te leven, ondanks tegenslagen.
 • Emotionele diepgang en eerlijkheid – Suleika Jaouad schrijft met openhartige eerlijkheid en diepe zelfreflectie over haar strijd met kanker en de complexe gevoelens die gepaard gaan met ziekte en herstel.
 • Literaire kwaliteit – Het boek wordt geroemd om zijn schrijfstijl en heeft positieve recensies ontvangen van critici, waaronder erkenning als een van de beste boeken van het jaar door The New York Times Book Review en lof voor haar uitmuntende vakkundigheid in haar schrijven.

Nadelen

 • De tweedeling in het verhaal – Hoewel het eerste deel over haar ziekteverloop veel lezers aanspreekt, vinden sommigen het tweede deel, de roadtrip door Amerika, minder interessant.
 • Zwaarte van het onderwerp – Voor sommige lezers kan het diepgaande inzicht in ernstige ziekte en de bijkomende emoties behoorlijk zwaar zijn, waardoor het boek mogelijk minder aantrekkelijk is voor diegenen die op zoek zijn naar lichtere literatuur.
 • Persoonlijke voorkeur voor schrijfstijl – Terwijl velen de literaire kwaliteit loven, kan Suleika’s stijl van schrijven of de structuur van het boek voor sommige lezers minder aantrekkelijk zijn, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren.

Na onze zorgvuldige evaluatie van verschillende perspectieven op “Tussen twee werelden”, bevelen wij dit boek van harte aan voor iedereen die reflectie zoekt op de confrontatie met ziekte en de kracht van het menselijk bestaan. Suleika Jaouad biedt lezers een rauw en eerlijk verslag dat zowel diep ontroerend als inspirerend is, met name voor hen die direct of indirect door kanker zijn geraakt. Hoewel sommige passages over haar reizen wellicht minder resoneren, blijft de kernboodschap – het voluit leven ondanks alles – een universeel en krachtig thema. Dit werk verdient zonder meer onze lof en is een aanrader voor eenieder die een diepgang en authenticiteit waardeert in verhalen over leven, verlies en persoonlijke groei.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Dying to Be Me

Dying to Be Me

Wij zijn diep geraakt door “Dying to Be Me”, een buitengewone autobiografie door Anita Moorjani, die ons meeneemt door haar bijna vier jaar durende gevecht tegen kanker en de ongelofelijke nabij-de-doodservaring die haar perceptie op het leven radicaal transformeerde. Moorjani’s verslag van haar miraculeuze herstel, die alle medische verklaringen tartte, dwingt ons niet alleen te reflecteren op de verwachtingen van de maatschappij en cultuur, maar biedt ook inzicht in de intrinsieke connectie tussen onze overtuigingen en ons welzijn, waarbij zij pleit voor een holistische benadering van gezondheid die het spirituele wezen niet uitsluit. Haar verhaal nodigt uit tot een diepgaand begrip van de essentie van de menselijke ervaring en de kracht die ieder individu bezit om zichzelf van binnen naar buiten te helen.

Voordelen

 • Inspirerend en hoopgevend: het boek biedt troost en inspiratie, vooral voor degenen die worstelen met ziekte of uitdagingen in het leven.
 • Perspectief op zingeving en spiritualiteit: het verhaal biedt diepe inzichten in de zin van het leven en overtuigingen over het hiernamaals, en de verhouding tussen lichaam en geest.
 • Echte levensverandering mogelijk: lezers worden aangemoedigd om zonder angst te leven en om keuzes te maken die resulteren in een vreugdevoller leven.

Nadelen

 • Potentieel controversiële thema’s: sommige lezers kunnen sceptisch staan tegenover de beschrijving van de bijna-doodervaring en het wonderbaarlijke herstel van kanker.
 • Niet wetenschappelijk onderbouwd: critici zouden kunnen aanvoeren dat de verhalen en inzichten geen medische of wetenschappelijke ondersteuning hebben en dus misleidend kunnen zijn voor kwetsbare mensen.
 • Risico op valse hoop: door het bijzondere verhaal van genezing zou het boek onrealistische verwachtingen kunnen creëren over genezing van ernstige ziekten.

Na zorgvuldige overweging van de persoonlijke en vakkundige relaas uit “Dying to Be Me”, bevelen wij dit boek van harte aan voor iedereen die te maken heeft met kanker, hetzij persoonlijk of via een dierbare, en voor diegenen die op zoek zijn naar dieper inzicht in de verbinding tussen lichaam, geest en heling. Het verhaal van Anita Moorjani biedt zowel comfort als inspiratie en nodigt uit tot een herbezinning op onze benadering van ziekte en sterven. Het is een essentieel leesvoer voor hen die streven naar een holistische kijk op gezondheid en een vervuld leven, vrij van angst en vol van zelfacceptatie.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Ziek gelukkig

Ziek gelukkig

In onze zoektocht naar literatuur die niet alleen informeert maar ook inspireert, zijn wij gestuit op het boek ‘Ziek gelukkig’ van Ruud. Dit werk vangt op onnavolgbare wijze hoe iemand, temidden van de herhaaldelijke strijd tegen kanker, de kracht vindt om geluk te cultiveren onder de meest uitdagende omstandigheden. Wij zijn gefascineerd door Ruuds ervaringen die zowel pijnlijk als opbeurend zijn, en zijn benieuwd hoe zijn verhaal ons kan leren om, ongeacht onze eigen uitdagingen, toch een weg naar geluk te vinden.

Voordelen

 • Inspirerend verhaal dat inzichten biedt in hoe geluk te vinden is zelfs onder de zwaarste omstandigheden.
 • Vlot en toegankelijk geschreven, wat zorgt voor een makkelijke en aangename leeservaring.
 • Zet aan tot reflectie over het waarderen van het alledaagse leven en de kleine dingen, ongeacht eigen levenssituatie.

Nadelen

 • Voor sommige lezers kan de humor in de context van een ernstig onderwerp als kanker als ongepast of wrang overkomen.
 • Lezers die op zoek zijn naar een diepgaande, medische uiteenzetting over kanker kunnen de anekdotische en persoonlijke stijl te licht vinden.
 • Sommige lezers kunnen de positiviteitsboodschap als te simplistisch ervaren wanneer zij zelf geconfronteerd worden met complexe vormen van leed.

Wij raden ‘Ziek gelukkig’ van Ruud ten Wolde ten zeerste aan voor iedereen die zoekt naar zowel een bron van lichtheid als diepgang te midden van persoonlijke strijd. Het is een boek dat niet alleen degenen die met ziekte geconfronteerd worden tot steun kan zijn, maar ook eenieder die een leven vol positiviteit en dankbaarheid wil leiden. Ruuds verhaal is een treffend voorbeeld van veerkracht en optimisme, en zijn schrijfstijl maakt dat dit boek toegankelijk en inspirerend is voor een breed publiek. Zijn unieke aanpak biedt inzichten die ons nederig maken en tegelijkertijd stimuleren om het leven ten volle te omarmen, ook in moeilijke tijden.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

In onze zoektocht hebben we geconstateerd dat elk van de door ons uitgelichte boeken op een bijzondere manier resoneren met de levens en uitdagingen van mensen die met kanker te maken krijgen. Deze literaire werken bieden niet alleen troost en hoop, maar ze dienen ook als cruciale bronnen van informatie en inspiratie. We zijn ervan overtuigd dat de boeken op onze lijst krachtige tools zijn die bijdragen aan zowel het persoonlijke welzijn als aan de gemeenschapszin. Ze versterken het bewustzijn en de solidariteit rondom kanker. Tot slot, ongeacht waar jij je bevindt op het pad van kanker – als patiënt, naaste, zorgverlener of empathische lezer – wij geloven dat onze selectie je zal verrijken met inzichten en een licht zal schijnen op de weg van moed en genezing.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *