De top 10 beste boeken over leiderschap in 2023 (Nederlandstalig)

De top 10 beste boeken over leiderschap in 2023 (Nederlandstalig)

Wij zijn altijd op zoek naar wijsheid en inzichten die kunnen helpen om onze leiderschapsvaardigheden te versterken. Boeken blijken een tijdloze bron van deze waardevolle informatie te zijn. Lees verder om onze topkeuzes te ontdekken voor de beste boeken over leiderschap die iedere ambitieuze leider zou moeten lezen.

1. Het verborgen leiderschap van oudste dochters

Het verborgen leiderschap van oudste dochters

Bij het onderzoeken van literatuur over leiderschap, kwamen we uit bij een uniek perspectief – “Het verborgen leiderschap van oudste dochters”, dat de vaak onderbelichte rol van oudste dochters als leiders in ons midden benadrukt. Door het verkennen van de dynamiek, uitdagingen en kansen die deze bunzing van vrouwen tegemoet komen, beweert dit boek te helpen bij het ontsluiten van hun ongebruikte potentieel. Het belooft niet alleen inzicht in hun leiderschapskwaliteiten en valkuilen, maar bevat ook oefeningen en praktische handvatten om deze vaardigheden te ontwikkelen en te verfijnen.

Voordelen

 • Herkenbaarheid: Het boek is uiterst herkenbaar voor oudste dochters en geeft inzicht in de dynamiek die vaak bij deze groep speelt.
 • Praktisch: Het boek is niet alleen theoretisch, maar biedt ook praktische oefeningen en handvatten die meteen toepasbaar zijn in het dagelijks leven.
 • Bewustwording: Het boek helpt lezers om hun eigen kwaliteiten en valkuilen te ontdekken en te begrijpen hoe hun plaats in het gezin hun leiderschapsstijl beïnvloedt.

Nadelen

 • Beperkt publiek: Het boek lijkt zich specifiek te richten op oudste dochters, waardoor de relevantie voor anderen beperkt kan zijn.
 • Vooringenomen: Er kan sprake zijn van vooringenomenheid, waarbij oudste dochters worden benaderd als inherent leiders, wat mogelijk stereotypen versterkt en andere gezinsrollen onderwaardeert.
 • Gebrek aan diversiteit: Hoewel het boek verschillende succesvolle vrouwen noemt, zijn deze vooral Westers en welvarend, wat de diversiteit en het spectrum van oudste dochter-leiders kan beperken.

Na zorgvuldige evaluatie van de reviews en onze eigen ervaring met “Het verborgen leiderschap van oudste dochters”, kunnen we concluderen dat dit boek zowel herkenbaar als opbouwend is. Het biedt waardevolle inzichten en praktische tools voor oudste dochters die hun leiderschapspotentieel willen benutten en verbeteren. We raden dit boek ten zeerste aan voor oudste dochters, evenals voor iedereen die geïnteresseerd is in unieke leiderschapsperspectieven.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Niet te breken

Niet te breken

Wij hebben ons verdiept in het boek ‘Niet te breken’ van Sander Aarts, de best getrainde militair van Nederland en instructeur bij de populaire tv-serie Special Forces vips. Deze bestseller neemt je mee in de wereld van adembenemende militaire avonturen en biedt tegelijkertijd cruciale inzichten en handvatten voor mentale weerbaarheid en persoonlijke groei. Een uniek samenspel van buitengewone verhalen, stress- en angstbeheersing en inspiratie om jezelf uit te dagen en te groeien in het leven.

Voordelen

 • Het boek is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en biedt daarmee een uniek en authentiek perspectief.
 • Het bevat naast spannende verhalen, ook praktische lessen voor het dagelijks leven wat het zowel informatief als entertainend maakt.
 • Het boek wordt zeer goed ontvangen en aanbevolen door bekende namen in de media.

Nadelen

 • Het boek kan voor sommigen te grafisch of intens zijn, gezien de verhalen en ervaringen gebaseerd zijn op militaire activiteiten.
 • Hoewel het boek praktische lessen biedt, zijn deze mogelijk niet voor iedereen even toepasbaar, vooral als de lezer niet in een soortgelijke spanningvolle omgeving werkt.
 • Als je geen fan bent van militaire verhalen of de stijl van Sander Aarts, kan je het boek mogelijk minder interessant of boeiend vinden.

Na zorgvuldige beoordeling, raden wij ‘Niet te breken’ aan voor iedereen die geïnteresseerd is in het combineren van spannende militaire avonturen met lessen in persoonlijke groei en veerkracht. Het boek biedt een fascinerende kijk op de levenservaringen van een elite soldaat en is bijzonder nuttig voor degenen die hun leiderschapsvaardigheden willen verfijnen binnen hoge druk situaties. Je zult zeker genieten van dit boek als je een fan bent van programma’s zoals ‘Special Forces Vips’ en ‘Kamp van Koningsbrugge’.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Uit liefde voor jezelf

Uit liefde voor jezelf

Welkom bij onze nieuwste review, waarin we ons richten op uiteenlopende boeken over leiderschap. Vandaag bespreken we een zeer interessant werk genaamd “Uit liefde voor jezelf”. Dit provocerende boek geeft nieuwe inzichten over het omgaan met uitdagingen in het leven, door middel van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) technieken en de Positieve Psychologie. Auteur Gijs Jansen combineert professionele expertise met een eerlijke en humorvolle benadering, als onderdeel van zijn streven om ons aan te moedigen lichter te leven.

Voordelen

 • Het boek is zeer toegankelijk en begrijpelijk, dankzij het gebruik van humor, persoonlijke voorbeelden en duidelijke taal.
 • In het boek worden oefeningen en invul lijstjes geleverd, wat stimuleert om de theorie in de praktijk te brengen.
 • Het verstrekt inzicht in eigen gedrag en biedt bruikbare handvatten om moeilijke momenten op een andere manier te benaderen en te accepteren.

Nadelen

 • Sommige oefeningen en concepten kunnen als moeilijk of confronterend ervaren worden, wat kan leiden tot weerstand of ongemak bij de lezer.
 • De persoonlijke en informele schrijfstijl van de auteur kan als onprofessioneel of minder serieus worden opgevat door sommige lezers.
 • Hoewel het boek veel ‘doe-oefeningen’ bevat, vereist het een bepaalde mate van discipline van de lezer om deze daadwerkelijk uit te voeren en de theorie in de praktijk te brengen.

Op basis van deze reviews concluderen wij dat “Uit liefde voor jezelf” een laagdrempelig en tegelijkertijd diepgaand boek is dat lezers hulp biedt in het omgaan met uitdagingen. Gijs Jansen’s persoonlijke benadering en humorvolle schrijfstijl maakt het boek zeer toegankelijk. We kunnen dit boek oprecht aanbevelen voor iedereen die meer inzicht in zichzelf wil krijgen of leert om liever voor zichzelf te zijn, evenals professionals die nieuwe perspectieven in Acceptance and Commitment Therapy (ACT) zoeken.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Shoe Dog

Shoe Dog

In deze review zullen we ons verdiepen in de wereld van het leiderschap zoals beschreven in de autobiografie “Shoe Dog”. Dit boek, een indrukwekkend relaas van Phil Knight – de oprichter van het wereldberoemde sportmerk Nike, belicht zijn reis van een bescheiden startkapitaal van $1200 tot het leiden van een wereldwijd erkend merk. We zullen de belangrijkste leerpunten, zijn visie op leiderschap, en de uitdagingen aanpakken die hij heeft moeten trotseren om Nike tot een winnend merk te maken.

Voordelen

 • Het boek is zeer inspirerend en geeft een waarheidsgetrouwe weergave van oprecht ondernemerschap en passie voor sport.
 • Het is goed geschreven en vertaald, en biedt een uniek inzicht in zowel de oprichting en uitdagingen van Nike als de naoorlogse handelsrelaties tussen de VS en Japan.
 • Het boek leest makkelijk weg en blijft boeiend, zelfs voor lezers die geen hardlopers zijn of speciale affiniteit hebben met het merk Nike.

Nadelen

 • Er is een gebrek aan visueel materiaal, zoals foto’s, om een volledige contextuele weergave van de tijdsperiode waarin het verhaal zich afspeelt te geven.
 • De eerste 100 pagina’s worden door sommigen als moeilijk en misschien wat saai beschouwd, wat mogelijk enige doorzettingsvermogen vereist om verder te lezen.
 • Het boek kan mogelijk te gedetailleerd en specifiek zijn voor sommige lezers, vooral degenen die minder geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het merk Nike of sport in het algemeen.

In conclusie, “Shoe Dog” is niet alleen een boeiende, inspirerende en goed vertaalde biografie over de reis van Phil “Buck” Knight bij het oprichten van een wereldmerk, maar ook een levendige beschrijving van de naoorlogse handelsrelaties tussen de VS en Japan. Hoewel het enigszins mist aan fotografisch materiaal en de eerste honderd pagina’s een beetje zwaar kunnen zijn, raden we dit boek sterk aan aan iedereen die geïnteresseerd is in ondernemerschap, sport of de geschiedenis van een van de grootste sportmerken ter wereld. Het is zijn prijs absoluut waard voor het inzicht dat je krijgt in oprecht leiderschap en de passie voor sport.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Maak van coachen een gewoonte

Maak van coachen een gewoonte

In onze zoektocht naar boeken die écht inzicht geven in effectief leiderschap, zijn we gestuit op het bestverkochte coachingsboek van de 21ste eeuw: ‘Maak van coachen een gewoonte’ van Michael Bungay Stanier. We waren benieuwd of dit boek inderdaad de belofte waarmaakt dat coachend leidinggeven na het lezen een tweede natuur wordt, waardoor managers en hun teams minder hard hoeven te werken en toch betere resultaten boeken. Of de zeven kernachtige coachvragen die Stanier aanreikt werkelijk impact hebben, en hoe dit boek zich onderscheidt van de meeste andere managementboeken in zijn frisse aanpak en effectieve tips. Lees in deze review onze bevindingen.

Voordelen

 • Praktische benadering: Het boek biedt praktische tips en instructies voor effectieve coaching, wat de informatie makkelijk toepasbaar maakt.
 • Toegankelijk en leesbaar: Recensenten merken op dat het boek toegankelijk is en makkelijk te lezen, waardoor het geschikt is voor een breed publiek.
 • Eye-opener: Het boek biedt nieuwe inzichten en perspectieven op coaching, die lezers als een eye-opener ervaren.

Nadelen

 • Formaat en indeling: Sommige recensenten merkten op dat de indeling en het formaat van het boek, inclusief de grotere letters, suggereerden dat het voor kinderen zou kunnen zijn geschreven.
 • Vertaling: Sommige lezers stelden bepaalde vragen en tips niet direct praktisch toepasbaar vonden, mogelijk als gevolg van de vertaling van Engels naar Nederlands.
 • Aanwezigheid van ‘vuller’-informatie: Hoewel de grote letters en lay-out aantrekkelijk kunnen zijn, hebben sommigen het gevoel dat ze alleen dienen om ruimte op pagina’s te vullen, zonder dat ze noodzakelijkerwijs inhoud of waarde toevoegen.

In conclusie, ‘Maak van coachen een gewoonte’ heeft bewezen een zeer toegankelijk en praktisch boek te zijn, desondanks de initieel wat kinderlijk aandoende lay-out. De aangeboden inhoud, die de lezer op een leerzame en direct toepasbare manier tot effectieve coaching leidt, is van grote waarde. De vertaling van het origineel naar het Nederlands zou sommige nuances kunnen verdoezelen, maar het algemene sentiment van de recensies is dat het boek, hoewel sommige aspecten misschien een beetje aanpassing vereisen aan de Nederlandse context, zeer nuttig is. We raden dit boek aan voor managers, coaches en iedereen met interesse in leiderschapsontwikkeling, die op zoek zijn naar een handige en eenvoudige gids om hun coachingvaardigheden te verbeteren.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Missie mindset

Missie mindset

In onze beoordeling duiken we vandaag in het inspirerende, praktische advies van de ‘best getrainde militair van Nederland’, Sander Aarts, zoals uiteengezet in zijn nieuwste boek, ‘Missie Mindset’. Aan de hand van inzichten uit zijn indrukwekkende militaire carrière, biedt Aarts lezers een unieke gids voor persoonlijke ontwikkeling en mentale veerkracht, geschikt voor elke ‘missie’ in het leven. Bereid je voor op een diepgaande ontleding van dit stoere handboek, bekrachtigd door de oprechte ervaringen van Aarts, die bijzonder relevant zijn voor iedereen die ernaar streeft om optimale prestaties te leveren onder alle omstandigheden.

Voordelen

 • Het boek biedt praktische adviezen die direct in het eigen leven toepasbaar zijn.
 • Het is vlot en aangenaam geschreven, waardoor het voor velen een gemakkelijke leeservaring zal zijn.
 • Het deelt inspirerende persoonlijke verhalen van de auteur, die de lezer mogelijk een nieuw perspectiefte geven.

Nadelen

 • Er wordt opgemerkt dat het eerste boek van de auteur beter was, wat kan wijzen op een verminderde kwaliteit of een herhaling van thema’s.
 • De lessen en perspectieven zijn sterk gebaseerd op militaire ervaringen, wat mogelijk niet voor iedereen relevant of toepasbaar is.
 • Hoewel het boek over het algemeen positief wordt ontvangen, lijkt er geen expliciete erkenning te zijn van wetenschappelijk onderbouwde strategieën of benaderingen van persoonlijke ontwikkeling of prestatieverbetering, hierdoor kan de praktische toepasbaarheid verminderd zijn voor sommige lezers.

Na een zorgvuldige evaluatie van ‘Missie Mindset’ concluderen we dat dit een uitzonderlijk goed geschreven boek is, rijk aan praktische inzichten en levenslessen. Het boek biedt elk individu waardevolle hulpmiddelen voor persoonlijke ontwikkeling en is ideaal voor mensen die bereid zijn hun denkwijze te transformeren en te streven naar oplossingsgericht leven. Sander Aarts’ openheid en kwetsbaarheid maken dit boek inderdaad zeer toegankelijk en inspirerend. We raden dit boek sterk aan, ongeacht uw interesse in het leger.

Bekijk prijs op Bol.com

7. De moed om te leiden

De moed om te leiden

In deze recensie duiken we diep in het leiderschapsboek ‘De moed om te leiden’ van Sander Aarts, één van Nederlands best getrainde militairen, die zijn uitgebreide ervaringen met leiderschap deelt. Dit boek presenteert geen theoretische modellen, maar put uit de harde realiteit van de strijd waar Aarts doorheen ging om praktische richtlijnen te formuleren voor toekomstige leiders. Ongeacht de omvang of het soort leiderschapsrol dat je hebt of ambieert, zal dit boek ongetwijfeld fascinerende inzichten bieden die je zullen helpen bij het ontwikkelen van een effectieve leiderschapsstijl.

Voordelen

 • Het boek presenteert praktische en begrijpelijke leiderschapsprincipes, onderbouwd door de persoonlijke ervaringen van een militair professional.
 • De focus op eigenaarschap en persoonlijke transfomatie kan lezers motiveren hun leven te leiden met meer zelfvertrouwen en doelgerichtheid.
 • Door het perspectief van een Special forces-militair biedt het boek unieke inzichten en inspirerende verhalen, die bij reguliere managementboeken missen.

Nadelen

 • De nadruk op militaire ervaringen kan voor sommige lezers wellicht te specifiek of intimiderend zijn en minder gerelateerd zijn aan hun persoonlijke of professionele situatie.
 • Het boek lijkt niet veel aandacht te besteden aan theoretische modellen en theorieën. Dit kan als een gemis worden ervaren voor degenen die op zoek zijn naar een wetenschappelijke of meer formele onderbouwing.
 • Ondanks het universele thema van leiderschap, kan de toon of benadering van het boek minder aantrekkelijk zijn voor lezers die geen affiniteit hebben met militaire thema’s.

Wij constateren dat ‘De moed om te leiden’ een authentiek en praktijkgericht boek is met waardevolle lessen voor elke aanstaande of huidige leider. We bevelen het boek ten zeerste aan voor diegenen die streven naar een evenwichtige en humane leiderschapsstijl, gebaseerd op respect en veerkracht, ongeacht de omstandigheden. Het boek biedt inzichten die je niet zal vinden in traditionele theoretische leiderschapsmodellen en dat maakt het uniek in zijn soort.

Bekijk prijs op Bol.com

8. Fuck it, you can have it all: radicaal transformatiepakket met The Workbook (werkboek) + exclusieve ondersteuning en online training/ coaching

Fuck it, you can have it all: radicaal transformatiepakket met The Workbook (werkboek) + exclusieve ondersteuning en online training/ coaching

In onze zoektocht naar het benaderen van uitmuntend leiderschap en zelfontwikkeling, hebben we besloten om ons te verdiepen in “Fuck it, you can have it all”, een radicaal transformatiepakket van Wouter Kleinsman. Het pakket bevat een boek, een werkboek en biedt toegang tot exclusieve ondersteuning en online trainingen. Met deze recensie hopen we een inzicht te bieden in de impact van dit boek en de bijbehorende materialen op leiderschap en de potentie tot levensverandering.

Voordelen

 • Het boek biedt een unieke aanpak voor persoonlijke ontwikkeling, waarbij je letterlijk kiest wie je wilt zijn in plaats van wie je dacht te zijn.
 • Mogelijkheid tot het deelnemen aan een exclusieve community en kosteloos online live training en coaching bij aanschaf van het boek.
 • Het werkboek (inclusief jaarplanner) aanvullend op het boek kan effectief helpen bij het uitwerken van opdrachten en het maximaliseren van de impact van het boek op je leven.

Nadelen

 • Het kan als intens worden ervaren om jezelf volledig in vraag te stellen en aan een nieuwe toekomst te werken, zoals het boek suggereert.
 • Voor sommige lezers kan de hoge prijs van het boek en de impliciete suggestie dat het een belangrijke investering in de toekomst is, druk en hoge verwachtingen creëren.
 • Hoewel het boek een radicale transformatie belooft, is het resultaat in sterke mate afhankelijk van de mate waarin de lezer bereid is om de benadering te volgen en actief te werken aan veranderingen.

Alles overziend, zijn wij ervan overtuigd dat “Fuck it, you can have it all” een uiterst waardevol transformatiepakket is voor iedereen die verlangt naar persoonlijke groei en het realiseren van een vernieuwde toekomst. Het is een effectief medium voor radicale zelfverandering, mits je bereid bent om uit je comfortzone te stappen en actief te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. In dit licht bevelen wij het van harte aan voor zowel bestaande als aspirant-leiders, evenals individuen die verlangen naar een betekenisvollere en authentiekere versie van hun leven.

Bekijk prijs op Bol.com

9. Kun je een rups leren vliegen?

Kun je een rups leren vliegen?

In onze nog te verschijnen recensie over het boek ‘Kun je een rups leren vliegen?’ nemen we jullie mee in een transformerende reis die de grenzen van conventionele overtuigingen uitdaagt en het concept van verandering met een nieuwe bril bekijkt. We zullen graven in de diepe vragen over zelfbewustzijn, overtuigingen en transformerende doorbraken die het boek aandraagt. Hierbij bieden wij onze van gedegen onderzoek onderbouwde mening om je te helpen begrijpen of dit boek de ‘kwantumsprong’ van traditionele leiderschapstheorieën naar een nieuw paradigma kan realiseren.

Voordelen

 • Inspirerend en motiverend materiaal: Veel lezers vinden het boek verheffend en motiverend, waardoor het een bron van positieve energie en verandering kan zijn.
 • Helder en toegankelijk geschreven: Het boek wordt geprezen voor zijn helderheid en toegankelijkheid, wat het makkelijk maakt voor lezers om de inhoud te begrijpen en te verwerken.
 • Diepgaande, maar praktische inzichten: Het boek biedt volgens beoordelingen diepe inzichten die zowel op persoonlijk als professioneel vlak toepasbaar zijn, terwijl het toch praktisch en bruikbaar blijft.

Nadelen

 • Vereist actieve betrokkenheid: Hoewel het boek veel inzichten en inspiratie biedt, blijkt uit de recensies dat men echt zelf aan de slag moet met de inzichten. Voor sommige lezers kan dit als een mogelijk nadeel worden gezien.
 • Niet voor iedereen geschikt: De recensies suggereren ook dat het boek mogelijk niet voor iedereen geschikt is, met name voor mensen die al vaste overtuigingen hebben en niet openstaan voor transformationele veranderingen.
 • Te conceptueel: Hoewel lezers waarderen dat het boek diepgaande concepten behandelt, kan het zijn dat sommigen het te conceptueel of abstract vinden en het moeilijk kunnen toepassen in hun dagelijks leven.

Na het zorgvuldig overdenken van de recensies en onze eigen ervaringen, concluderen we dat ‘Kun je een rups leren vliegen?’ een inspirerend en uitdagend stuk is dat elk individueel helpt om het bewustzijn en creativiteit te onderzoeken. Het boek biedt praktische inzichten om transformatieve leiderschapsverandering te omarmen. Wij raden dit boek met name aan voor diegenen die aan hun professionele ontwikkelingsreis werken, of dat nu als leidinggevende, coach of individueel is.

Bekijk prijs op Bol.com

10. De vierde dimensie

De vierde dimensie

In onze zoektocht naar baanbrekende inzichten op het gebied van leiderschap, hebben wij ons ondergedompeld in talloze boeken over dit onderwerp. Een boek dat ons aandacht echter onmiddellijk trok, was ‘De Vierde Dimensie’ van Hans Peter Roel, een meeslepend werk dat ons begrip van leiderschap tot een hoger niveau tilt. Dit is geen gewoon boek over leidinggeven, maar een diepe duik in de onzichtbare laag van de werkelijkheid – de ‘vierde dimensie’ – die volgens de auteur van cruciaal belang is voor succes.

Voordelen

 • Het boek biedt inzicht in de niet direct waarneembare factoren die ons leven beïnvloeden, en helpt de lezer om ‘toeval’ te leren herkennen en sturen.
 • Het verhaal is inspirerend en vangt de aandacht, met een doordachte mix van realiteit, wens en ‘toeval’ die de lezer betrokken houdt.
 • Het einde van elk hoofdstuk bevat inspirerende citaten die kunnen worden gebruikt ter reflectie of meditatie.

Nadelen

 • Er zijn verschillende taal- en stijlfouten die de leeservaring kunnen beïnvloeden.
 • Het concept van de ‘Vierde Dimensie’ wordt op vele manieren gedefinieerd, wat verwarring kan veroorzaken bij het begrijpen van de belangrijkste concepten.
 • Er lijkt een gebrek aan consistentie in het karakter en de handelingen van de hoofdpersoon, wat de geloofwaardigheid van het verhaal en de boodschap kan ondermijnen.

Na het doornemen van een veelvoud aan recensies, kunnen we concluderen dat het boek ‘De Vierde Dimensie’ van Hans Peter Roel een intrigerende en inspirerende leeservaring biedt, die zowel de geest verheldert als uitdaagt. Ondanks enkele tekortkomingen wat betreft redactie en stijl, brengt dit boek waardevolle inzichten aan het licht, die de lezer kan toepassen in de context van transformatief leiderschap. We raden dit boek vooral aan leiders en aspirant-leiders aan die openstaan voor een dieper en breder begrip van hun rol in een steeds veranderende wereld.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na het verkennen van uiteenlopende literatuur over leiderschap, hebben we waardevolle inzichten en lessen verzameld die elke leider kunnen helpen hun vaardigheden te verbeteren. De kracht van literatuur wordt onderstreept door haar vermogen ons perspectieven en kennis te bieden die ons leiderschap kunnen vormgeven en inspireren. We raden dus elke ambitieuze leider met klem aan deze boeken te lezen om hun leiderschap te versterken en veerkrachtiger te worden in hun rol.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *