De Top 7 Beste Boeken Over Leidinggeven In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Leidinggeven In 2023 (in het Nederlands)

In de dynamische wereld van het bedrijfsleven, zijn wij voortdurend op zoek naar bronnen van wijsheid en leidinggevende inzichten. Boeken blijven de informatierijkdom met tijdloze lessen waar wij ons op richten. Laten we samen de top boeken over leidinggeven verkennen die iedereen, van beginnende managers tot doorgewinterde leiders, kan gebruiken om hun vaardigheden te verbeteren en een impact te maken.

1. Help/hoera, ik ga leidinggeven!

Help/hoera, ik ga leidinggeven!

In onze zoektocht naar boeken over leidinggeven, stuitte we op een uiterst relevant leesstuk, Help/Hoera, ik ga leidinggeven!. Dit boek belooft met drie simpele stappen aspirant-leiders te stimuleren in een soepele transitie naar hun nieuwe rol: een die hun zowel voldoening als succes zal brengen. We kijken ernaar uit om te verkennen hoe dit boek de ingewikkelde dans van leiderschap versimpelt en of het lezers daadwerkelijk voorziet van de juiste hulpmiddelen om een overtuigende eerste indruk te maken als leider.

Voordelen

 • De praktische insteek: Het boek biedt een stappenplan en direct toepasbare tips, wat het geschikt maakt voor zowel beginnende als ervaren managers die actief hun leiderschapskwaliteiten willen verbeteren.
 • Duidelijke schrijfstijl: Het boek is vlot geschreven, zeer toegankelijk en eenvoudig van taal. Hierdoor is het makkelijk te begrijpen, ook voor mensen die niet vaak lezen.
 • Herbruikbaarheid: Lezers kunnen het boek keer op keer opnieuw gebruiken om hun leiderschapskwaliteiten te toetsen en verbeteren. Dit maakt het ook een nuttig cadeau voor nieuwe teamleiders en managers.

Nadelen

 • Geen diepgaand inzicht: Hoewel het boek praktische tips en een stappenplan biedt, zijn er mogelijk beperkingen aan de diepte en complexiteit van de inzichten, gezien het boek zich richt op eenvoud en toegankelijkheid.
 • Beperkt tot conventionele organisatiestructuren: Vanuit de beschrijving en reviews lijkt het boek voornamelijk advies te geven voor traditionele hiërarchische organisatiestructuren. Het is mogelijk dat het minder relevant of nuttig is voor mensen die werken in niet-traditionele of horizontale organisatievormen.
 • Geen specifieke focus op verschillende industriëen: Het boek lijkt universeel advies te geven voor management in het algemeen, zonder zich specifiek te richten op verschillende soorten industrieën. Afhankelijk van de lezer kan dit gezien worden als een beperking.

Na een uitvoerige beoordeling van “Help/Hoera, ik ga leidinggeven!” concluderen we dat dit boek zowel aspirant-leiders als ervaren managers aanspreekt. Het combineert theoretische inzichten met praktische hulpmiddelen, en biedt daardoor waardevolle en toepasbare adviezen voor de dagelijkse uitdagingen van leiderschap. Of je nu net begint met leidinggeven, al veel ervaring hebt of overweegt om een leidinggevende rol op te pakken, dit boek biedt inzichtelijke en direct toepasbare technieken. We raden dit boek dan ook ten zeerste aan voor iedereen die zijn leiderschapsvaardigheden wil ontwikkelen of verfijnen.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Beginnen met leidinggeven doe je zo!

Beginnen met leidinggeven doe je zo!

In onze zoektocht naar boeken die nuttige inzichten en praktische gidsen bieden voor beginnende leiders, kwamen we ‘Beginnen met leidinggeven doe je zo!’ van Sonja van Beveren tegen. Dit boek claimt niet alleen eenvoudige en effectieve methoden te bieden voor leiderschapsontwikkeling, maar beoogt ook de persoonlijke groei van zowel de leidinggevende als zijn of haar teamleden te stimuleren. Wij besloten de proef op de som te nemen en het te grondig te bestuderen om zelf te ervaren of het inderdaad de investering waard is voor aspirant-leiders.

Voordelen

 • Praktisch en toegankelijk: Het boek is volgens reviewers zeer pragmatisch en toegankelijk geschreven, met direct toepasbare tips en adviezen. De geboden handvatten zijn nuttig voor nieuwe leidinggevenden die een solide basis willen ontwikkelen.
 • Interactief en stimulerend: Het boek bevat praktische opdrachten en oefeningen die de lezer stimuleren tot nadenken en actief leren. Hiermee wordt de lezer gestimuleerd het boek niet alleen te lezen, maar ook daadwerkelijk toe te passen in hun rol als leider.
 • Kennis en ervaring van de auteur: De auteur Sonja van Beveren brengt haar persoonlijke ervaringen, advies en begeleiding naar voren. Zij heeft relevante ervaring als ondernemer, trainer, coach en auteur, wat het boek meer gewicht geeft.

Nadelen

 • Beperkt tot basiskennis: Terwijl het boek duidelijk is gericht op en nuttig is voor beginnende leiders, kan het te basaal zijn voor meer ervaren leiders. Het zou mogelijk kunnen ontbreken aan diepgaandere inzichten of geavanceerde strategieën verwacht door meer ervaren leiders.
 • Weinig diversiteit in perspectief: Het feit dat het boek grotendeels gebaseerd is op de ervaringen en inzichten van één persoon betekent dat het mogelijk niet een breed scala aan leiderschapsstijlen of -benaderingen bestrijkt.
 • Afwezigheid van kritische tegengeluiden: De reviews zijn overwegend positief, wat kan betekenen dat negatieve aspecten of beperkingen van het boek niet worden belicht. Kritische stemmen of alternatieve perspectieven kunnen ontbreken.

Na een zorgvuldige analyse van de recensies, concluderen wij dat ‘Beginnen met leidinggeven doe je zo!’ van Sonja van Beveren een hoogwaardig, praktisch en leerzaam boek is dat elke beginnende leidinggevende in zijn kast moet hebben. Het biedt waardevolle adviezen, inzichten en handvatten om je functie als leider effectief uit te voeren. Wij bevelen dit boek dan ook van harte aan voor iedereen die aan de start staat van een leidinggevende functie, maar ook voor de meer ervaren leiders die op zoek zijn naar frisse inzichten en inspiratie.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Handboek Bestuurlijk leiding geven aan lerende scholen

Handboek Bestuurlijk leiding geven aan lerende scholen

Wij hebben ons verdiept in de fascinerende wereld van bestuurlijk leidinggeven aan onderwijsorganisaties, middels het intensieve studieboek ‘Handboek Bestuurlijk leiding geven aan lerende scholen’. Dit doordringende werk combineert inzichten uit internationaal onderwijsonderzoek met unieke interviews van Nederlandse onderwijsbestuurders en biedt daarmee een schat aan informatie over leiderschapspraktijken die bijdragen aan de ontwikkeling van lerende scholen. Het focust op de sterke verbinding tussen kwalitatief bestuurlijk handelen, persoonlijke kwaliteiten en identiteit, en hoe deze factoren fungeren als de drijvende kracht achter de verbetering van de onderwijskwaliteit.

Voordelen

 • Insights uit succesvolle school systemen: Het boek biedt waardevolle inzichten uit onderzoek naar succesvolle schoolsystemen zoals die in Ontario, Finland en Singapore.
 • Combineren van Theorie en Praktijk: Het boek maakt een goede link tussen theorie en praktijk, waardoor het lezers een duidelijk idee geeft van hoe bestuurlijke leiderschap praktijken kunnen helpen bij de ontwikkeling van lerende scholen.
 • Inzicht in Persoonlijke Kwaliteiten: Het belicht ook het belang van persoonlijke kwaliteiten en identiteit, wat als zeer nuttig kan worden beschouwd voor de lezer om te reflecteren op hun eigen gedrag en handelingen.

Nadelen

 • Potentiële bevooroordeeldheid: Het onderzoek is voornamelijk gebaseerd op succesvolle school districten en systemen. Er kan een potentieel gebrek zijn aan analyse van minder succesvolle of worstelende schoolsystemen die ook belangrijke leermomenten kunnen bieden.
 • Specificiteit: Hoewel dit boek zeer specifiek en relevant kan zijn voor onderwijsleiders, kan het te gespecialiseerd zijn voor degenen die op zoek zijn naar algemene leiderschapsprincipes om in verschillende contexten toe te passen.
 • Gebrek aan praktische toepassing: Ondanks dat het boek een combinatie van theorie en praktijk biedt, bevat het mogelijk niet genoeg directe, praktische aanwijzingen of voorbeelden voor bestuurders om toe te passen in hun specifieke situaties.

Na uitgebreide studie en analyse, bevelen wij het ‘Handboek Bestuurlijk leiding geven aan lerende scholen’ ten zeerste aan voor huidige en aspirant onderwijsbestuurders, schoolleiders en beleidsmakers in het onderwijsveld. Wij zijn ervan overtuigd dat de unieke combinatie van internationaal onderwijsonderzoek en praktijkverhalen een essentiële bron van kennis en inspiratie vormt voor het bevorderen van effectief leiderschap en kwaliteitsverbetering in onderwijsorganisaties.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Business bibliotheek – Situationeel leidinggeven

Business bibliotheek - Situationeel leidinggeven

Als een team van professionele reviewers, duiken wij vandaag in de leerzame wereld van het boek “Situationeel leidinggeven” van Paul Hersey. Een werk dat aantoont hoe competentieniveau-gebaseerde strategieën de sleutel kunnen zijn tot het succesvol ontwikkelen en laten groeien van medewerkers in zowel een professionele als persoonlijke omgeving. Het boek, dat nu volledig herzien en gemoderniseerd is, brengt ons een veelgebruikt en beproefd model dat onmisbaar is voor elke huidige of aspirant-leider.

Voordelen

 • Het boek biedt duidelijke voorbeelden, schema’s en dialogen, waardoor het concept van situationeel leiderschap gemakkelijk te begrijpen en toe te passen is.
 • Het boek is zowel geschikt voor ervaren managers als voor beginners en studenten. Het kan bijdragen aan professionele ontwikkeling en het begrijpen van managementrollen.
 • Het boek is toegankelijk en leest gemakkelijk weg. De praktijkgerichte en begrijpelijke inhoud vergemakkelijkt het leerproces, wat het studeren plezieriger maakt.

Nadelen

 • De stijl van het boek kan te ‘Amerikaans’ en daardoor mogelijk te overdreven of simplistisch worden ervaren voor sommige lezers, en dus minder geschikt voor een internationaal publiek.
 • De nadruk op dialogen kan voor sommigen afleidend werken en vermindert mogelijk de diepgang van de theoretische bespreking.
 • Het boek kan beschouwd worden als basis literatuur, waardoor het mogelijk niet genoeg geavanceerde of vernieuwende inzichten biedt voor ervaren leiders of degenen die al bekend zijn met situationeel leiderschap.

Na een grondige analyse, nemen wij als oordeel mee dat “Situationeel leidinggeven” van Paul Hersey een aanwinst is voor ieder die zich wil bekwamen in leiderschap. Het boek is toegankelijk, praktijkgericht en beschikt over duidelijke voorbeelden die essentiële inzichten bieden. We raden het ten zeerste aan voor aspirant-leiders, huidige managers en studenten die zich met leiderschap bezighouden. De gebruikte methoden en adviezen kunnen in vele situaties van pas komen en dragen bij aan een effectieve manier van leiden en beïnvloeden.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Boek VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) Nederlands

Boek VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) Nederlands

Als professionals hebben we ons door een reeks boeken over leidinggeven gewerkt en ons oog viel op het VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) lesboek. Dit exemplaar is onmisbaar voor iedereen die zich prepareert voor het VCA VOL examen, gezien het naadloos aansluit bij de laatste VCA eind- en toetstermen. Het biedt waardevolle inzichten over wetgeving, risicogedrag, noodsituaties, en de omgang met gevaarlijke stoffen en persoonlijke beschermingsmiddelen, alle ondersteund met praktijkvoorbeelden om de concepten te verduidelijken.

Voordelen

 • Sluit aan bij de laatste versie van de VCA eind- en toetstermen, wat zorgt voor een goede voorbereiding op het VCA VOL examen.
 • Bevat duidelijke uitleg en uitgebreide informatie, hierdoor is het een erg leerzaam boek.
 • Bevat praktijkvoorbeelden, dit maakt de informatie niet alleen begrijpelijker maar ook relevanter en toepasbaarder voor de lezer.

Nadelen

 • De prijs kan voor sommige kopers aan de hoge kant zijn.
 • Het boek is kwetsbaar en kan daardoor makkelijk beschadigd raken.
 • Zelfs bij zorgvuldig gebruik, kan het noodzakelijk zijn om het boek na een bepaalde periode te vervangen vanwege normale slijtage of de noodzaak om up-to-date te blijven met de nieuwste versies van de VCA eind- en toetstermen.

Na de beoordeling van meerdere boeken over leidinggeven, adviseren wij het VCA VOL Nederlands boek als een waardevolle investering voor aankomende operationeel leidinggevenden. Door de kwalitatieve inhoud, duidelijke uitleg, en verbondenheid met het examen, bleek het een onmisbare voorbereidingstool te zijn. Hoewel enkele lezers het wat prijzig en kwetsbaar vonden, menen wij dat het zijn prijs waard is voor de hoeveelheid relevante informatie en inzichten.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Natuurlijk leidinggeven aan je hond

Natuurlijk leidinggeven aan je hond

Wij hebben het boek “Natuurlijk leidinggeven aan je hond” van Stefan Goris onder de loep genomen. Met zijn jarenlange ervaring als wereldkampioen sledehondenrennen, biedt Goris een unieke blik op leiderschap, waarbij de focus ligt op het stellen van inzichtelijke vragen en het begrijpen van zowel jezelf als je hond. In deze review verbreden we onze horizon en kijken we hoe Goris’ aanpak van leiderschap – een mix van pragmatisme, down-to-earth mentaliteit en oosterse filosofie – kan worden toegepast op onze eigen leven en professionele omgeving.

Voordelen

 • Natuurlijk leidinggeven aan je hond geeft een unieke aanpak om het natuurlijke leiderschap te ontwikkelen, met een mix van pragmatiek, down-to-earthness en oosterse filosofie.
 • Het boek leest vlot en biedt concrete tips om zowel bij de opvoeding van een pup als bij de omgang met volwassen honden toe te passen.
 • De schrijver, Stefan Goris, heeft ervaring op het hoogste niveau (wereldkampioen sledehondenrennen) en levert met dit boek waardevol inzicht in de dynamieken tussen mens en hond.

Nadelen

 • De nadruk op de persoonlijke filosofie van de auteur kan sommige lezers misschien overweldigen of afleiden van de praktische tips.
 • Hoewel de benadering vernieuwend is, kan het ook voor enige verwarring zorgen bij degenen die verschillende hondentrainingsmethoden hebben geprobeerd en met tegengestelde adviezen te maken hebben gehad.
 • Binnen het boek wordt er niet expliciet aangegeven of het geschikt is voor alle soorten honden(bijv. verschillende rassen, persoonlijkheden), waardoor sommige lezers de toepasbaarheid op hun specifieke situatie in twijfel kunnen trekken.

Na het doorgronden van “Natuurlijk leidinggeven aan je hond” is onze eindconclusie dat dit boek niet alleen onmisbaar is voor aanstaande puppy-eigenaren, maar ook voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe kijk op leiderschap. De frisse, pragmatische benadering, vermengd met oosterse filosofie, maakt het een inspirerend leerproces. Met inzichtelijke vragen en praktische tips biedt Stefan Goris ons een leerzame en prettig leesbare gids. Wij raden dit boek dan ook ten zeerste aan voor hondenliefhebbers en professionals op zoek naar vernieuwende perspectieven op leiderschap.

Bekijk prijs op Bol.com

7. De vijf essenties van leidinggeven aan een PLG

De vijf essenties van leidinggeven aan een PLG

Wij hebben ons verdiept in de literatuur rondom effectief leiderschap, in het bijzonder binnen de context van professionele leergemeenschappen (PLG’s) in het onderwijs. Deze review richt zich op het boek ‘De vijf essenties van leidinggeven aan een PLG’, waarin toonaangevende onderwijswetenschappers Richard DuFour en Michael Fullan hun kennis en ervaring bundelen om leiderschap binnen PLG’s te demystificeren. We exploreren de strategieën en inzichten die ze delen voor het creëren van een vruchtbare leeromgeving voor zowel leerlingen als leraren en onderzoeken hoe scholen en leiders samen kunnen werken om onderwijskwaliteit te optimaliseren.

Voordelen

 • Het boek is helder geschreven, waardoor complexe concepten rond leiderschapsdynamiek in professionele leergemeenschappen toegankelijker kunnen zijn.
 • De auteurs hebben een aanzienlijke ervaring en kennis in hun vakgebied, wat de lezer vertrouwen kan geven in de gepresenteerde inhoud.
 • Het boek biedt praktische strategieën en oplossingen om cultuurveranderingen binnen onderwijsinstellingen te begeleiden en te onderhouden.

Nadelen

 • Het boek lijkt zich vooral te richten op de dynamiek binnen één onderwijsinstelling, wat betekent dat het mogelijk geen inzicht geeft in de uitdagingen en nuances van meerdere scholen of instellingen die als één PLG functioneren.
 • Ondanks dat het boek helder geschreven is, worden er geen direct negatieve punten genoemd in de reviews. Dit kan suggereren dat sommige lezers mogelijk belangrijke problemen niet hebben aangepakt of aangevoeld, wat de objectiviteit van het boek kan verminderen.
 • De overtuigingskracht en effectiviteit van het boek kunnen ervan afhangen of de lezer al overtuigd is van het concept van een professionele leergemeenschap en bereid is om de begeleiding voor verandering die het boek biedt, te volgen.

Alles overwegend bevelen wij ‘De vijf essenties van leidinggeven aan een PLG’ sterk aan. Dit boek is helder en toegankelijk geschreven, vol praktische tips en verhelderende casussen. Het is een essentiële leesstof voor educatieve leiders, schoolhoofden, leraren en allen die betrokken zijn bij de ontwikkeling en het beheer van professionele leergemeenschappen in het onderwijs.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na het verkennen van de topboeken over leidinggeven, kunnen we concluderen dat deze bronnen een schat aan kennis en inzicht bieden om ons leiderschap te verbeteren. Ze dienen als handvatten voor zowel beginnende managers als doorgewinterde leiders om impact te maken in het bedrijfsleven. Daarom moeten we blijven investeren in dergelijke educatieve bronnen, omdat de wijsheid die ze bieden een onmisbaar onderdeel is van professionele groei en succes.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *