De Top 7 Beste Boeken Over Marketing In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Marketing In 2023 (in het Nederlands)

In onze immer evoluerende zakelijke wereld is het cruciaal om op de hoogte te blijven van de nieuwste marketingtrends. Sterker nog, als we ons willen onderscheiden van de concurrentie, is het noodzakelijk om een stapje verder te gaan en onze kennis continu bij te scherpen. Wij introduceren voor jou de beste boeken over marketing die je als ondernemer, marketingprofessional of nieuwsgierige lezer absoluut niet mag missen.

1. Grondslagen van de marketing

Grondslagen van de marketing

In de immer evoluerende wereld van marketing blijft ons team voortdurend op zoek naar de meest academisch onderbouwde en up-to-date bronnen. We hebben recent het genoegen gehad om de tiende editie van ‘Grondslagen van de marketing’ van prof. dr. Bronis Verhage te reviewen. Dit boek, dat te boek staat als de meest gebruikte marketing inleiding in het hoger onderwijs en optimaal afgestemd is op zelfstandig lerende studenten, wordt in deze herziene uitgave opnieuw gekenmerkt door de sterke koppeling tussen theorie en de Nederlandse beroepspraktijk, en heeft nu bovendien bijzondere aandacht voor recente ontwikkelingen zoals online platforms en data analytics.

Voordelen

 • Het boek is zeer uitgebreid en informatief, handig voor studenten die marketing beginnen te ontdekken.
 • Ondersteunende online omgeving met extra tools zoals toetsen, begrippentrainer, kennisclips en meer.
 • Bevat een modern curriculum: bijgewerkt om nieuwe marketingonderwerpen en -trends op te nemen.

Nadelen

 • Sommige gebruikers merkten op dat het boek te zwaar en te omvangrijk is, wat het lezen kan bemoeilijken.
 • Het boek is mogelijk niet goed voor het onderscheiden van hoofd- en bijzaken, wat kan leiden tot moeilijkheden bij studieplanning.
 • Sommige reviewers ervoeren dat het boek te veel verhalend materiaal en mediafragmenten bevat, waardoor het overkomt als te marketing-georiënteerd en minder academisch.

Samenvattend kunnen we stellen dat ‘Grondslagen van de marketing’ een essentieel en doelgericht studieboek is. Ondanks sommige kritieken over het gewicht en de hoeveelheid theorie, waarderen we de gecombineerde benadering van theorie en praktijk, inclusief relevante casevoorbeelden. De mogelijkheid om de inhoud ook online te bestuderen en de ondersteunende tools voor zelfstudie maken het zeer geschikt voor studenten in commerciële opleidingen. Echter, degenen die zoeken naar een lichter, minder verhalende aanpak kunnen dit boek als te uitgebreid beschouwen.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Principes van marketing

Principes van marketing

In onze zoektocht naar de beste marketingliteratuur stuiten we steeds weer op het veelgeprezen standaardwerk ‘Principes van Marketing’. Deze 8ste editie belooft de lezer praktisch en waardevol inzicht te geven in de hedendaagse wereld van marketing. De integratie van actuele casestudy’s, een uitgebreide behandeling van de customer journey en aandacht voor de impact van COVID-19 en online marketing maken dit boek een onmisbare gids voor zowel studenten als professionals in de marketingindustrie. Laten we eens dieper duiken in deze rijke bron van marketingkennis.

Voordelen

 • Het boek biedt een breed en praktisch overzicht van moderne marketingprincipes, en is dus zeer educatief.
 • De inhoud is geüpdatet met nieuwe, actuele cases en voorbeelden van Nederlandse en Vlaamse bedrijven, en meer aandacht voor online marketing, sociale media en de implicaties van de COVID-19 pandemie.
 • Het boek wordt geleverd met een toegangscode voor MyLab, waar studenten en docenten extra ondersteunende studie- en lesmaterialen kunnen vinden.

Nadelen

 • Er lijkt een probleem te zijn met de licentiecodes voor de online omgeving. Sommige gebruikers melden dat ze zijn verteld dat de code al was gebruikt, wat het onmogelijk maakt om toegang te krijgen tot de extra materialen.
 • Hoewel het boek actuele cases behandelt, kan het zijn dat het normale tempo van technologische en marktveranderingen betekent dat sommige informatie snel verouderd kan raken.
 • De implicaties van de COVID-19 pandemie worden besproken in deze editie van het boek. Dit specifieke onderwerp kan in de toekomst minder relevant worden en kan het noodzakelijk maken om het boek te actualiseren om actueel te blijven.

Na zorgvuldige beoordeling kunnen we zeggen dat ‘Principes van Marketing’ een verrijking is voor studenten op zowel HBO als WO-niveau, dankzij zijn breed scala aan actuele onderwerpen, heldere schema’s en nuttige samenvattingen. Echter, het boek laat ons met een kritische noot achter in verband met het probleem van de licentiecode. Ondanks dit klein technisch ongemak, raden wij dit boek ten zeerste aan voor hen die een diepgaand en actueel inzicht in marketingbeleid zoeken.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Communicatie handboek

Communicatie handboek

Als professionals in het vakgebied hebben we talloze boeken over marketing en communicatie onder de loep genomen. Echter, het ‘Communicatie Handboek’ heeft ons opmerkelijk getroffen met zijn uitgebreide behandelingswijze van marketingcommunicatie, corporate en interne communicatie. Dit verhelderende standaardwerk biedt een all-inclusive, bondige en actuele kijk op het vakgebied, waardoor zowel studenten als professionals concrete inzichten kunnen verwerven over het effectief vormgeven en implementeren van organisatiecommunicatie. Duik met ons in de wereld van communicatie terwijl we dit handboek grondig beoordelen.

Voordelen

 • Het boek is uitgebreid en beslaat verschillende aspecten van communicatie zoals marketingcommunicatie, corporate en interne communicatie.
 • Het legt een directe verbinding tussen theorie en praktijk, waardoor inhoud makkelijker toepasbaar is. Elke hoofdstuk wordt afgesloten met een samenvatting, een praktijkcase en een begrippenlijst.
 • Er is aanvullend materiaal beschikbaar, zoals interactieve toetsvragen, een begrippentrainer, flitscolleges en een online omgeving voor docenten met extra bronnen en de mogelijkheid om zelf toetsen samen te stellen.

Nadelen

 • Er is geen sprake van specifieke reviews, maar op basis van de beschrijving van het product, kan afgeleid worden dat de hoeveelheid gedekte onderwerpen overweldigend kan zijn voor sommige lezers.
 • Sommige lezers kunnen moeite hebben met het begrijpen van sommige onderwerpen, aangezien ze zijn geschreven voor een hoger onderwijsniveau, in dit geval voor hbo-opleidingen.
 • Het is niet duidelijk hoe goed het boek is bijgewerkt met betrekking tot de nieuwste trends en strategieën in communicatie en marketing. Bij instance, er wordt niet specifiek vermeld of het onderwerpen als digitale marketing of data-gebaseerde marketing dekt.

Na grondige overweging raden wij het ‘Communicatie Handboek’ ten zeerste aan voor studenten die hun kennis over communicatie willen verdiepen, voor professionals die bruikbare inzichten willen verwerven voor het verbeteren van hun marketing- en communicatiestrategieën, en voor organisaties die streven naar effectieve interne en corporatieve communicatie. Dit boek biedt een schat aan informatie en is, naar onze mening, een essentiële aanwinst voor uw professionele bibliotheek.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Sportmarketing: waardecreatie binnen de sport

Sportmarketing: waardecreatie binnen de sport

Wij hebben onlangs de herziene editie van “Sportmarketing: waardecreatie binnen de sport” doorgenomen, een boek dat zich richt op het groeiende domein van sportmarketing. Met het unieke Sportmarketingcanvas als basis, biedt dit boek zowel de aankomende als ervaren sportmarketeer een systematische aanpak om de waardepropositie van hun organisatie te ontwikkelen. Het benadrukt daarbij het belang van kerncompetenties, branding en klantreis naast traditionele marketinginstrumenten.

Voordelen

 • Het boek is bijgewerkt en herzien ten opzichte van eerdere versies, wat betekent dat het de meest actuele en relevante informatie over het vakgebied bevat.
 • Het Sportmarketingcanvas is een unieke tool die in het boek wordt geïntroduceerd en waarmee zowel beginnende als ervaren sportmarketeers direct aan de slag kunnen.
 • Het boek biedt een holistische kijk op sportmarketing, door niet alleen de traditionele marketinginstrumenten te behandelen, maar ook aandacht te besteden aan aspecten zoals branding en customer journey.

Nadelen

 • Door de focus op de marketing van sport, wordt sport als marketingplatform (sportsponsoring) mogelijk niet even grondig behandeld.
 • De inhoud van het boek kan te geavanceerd of complex zijn voor beginners of mensen die niet vertrouwd zijn met de basisprincipes van marketing.
 • Hoewel de nieuwste editie van het boek is bijgewerkt en herzien, is het niet duidelijk hoe frequent deze updates doorgevoerd worden waardoor de informatie op een gegeven moment verouderd kan raken.

Na het doorspitten en analyseren van dit boek, komen wij tot de conclusie dat het een waardevol naslagwerk is voor zowel beginnende als ervaren sportmarketeers. De heldere integratie van theorie en praktijk, gekoppeld aan relevante case studies, maakt het zeer toegankelijk en toepasbaar. Wij bevelen “Sportmarketing: waardecreatie binnen de sport” dan ook van harte aan bij iedereen die zich wil verdiepen in de fascinerende wereld van sportmarketing en zijn of haar vaardigheden in dit vakgebied wil aanscherpen.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Inleiding marketing

Inleiding marketing

Wij duiken diep in de dynamische wereld van marketing met het toegankelijke en grondige boek ‘Inleiding Marketing’ van Stefan Renkema. Dit boek biedt een gedegen uitleg van basistheorieën en -begrippen, terwijl ook de invloed van internet op marketingstrategieën uitgebreid belicht wordt. Het gebruik van actuele praktijkvoorbeelden, het behandelen van klachten- en relatiemanagement, en de heldere schrijfstijl maken dit tot een essentiële gids voor zowel beginnende als ervaren marketeers.

Voordelen

 • Inleiding marketing biedt een duidelijke en toegankelijke uiteenzetting van alle basistheorieën en begrippen binnen het marketingvak, wat het ideaal maakt voor beginners.
 • Het boek biedt extra focus op de rol van het internet in alle fasen van het marketingproces, waarmee het zich aanpast aan de huidige trends en gebruiken.
 • De praktijkvoorbeelden en casussen zijn actueel en relevant, waardoor de theorie aansprekend en begrijpelijk wordt gepresenteerd.

Nadelen

 • Het boek is mogelijk te oppervlakkig voor mensen die al basiskennis hebben van marketing en meer diepgaande informatie willen hebben.
 • Ondanks dat het boek een introductie biedt aan een breed scala aan marketingprincipes, lijkt het boek geen specifieke marktsegmentatie of niche marketing strategieën te behandelen, wat een potentieel gemis kan zijn voor sommige lezers.
 • Gezien de snelle veranderingen binnen het marketingveld, kan de informatie in het boek snel verouderd raken. Regelmatige updates of nieuwe edities zijn mogelijk nodig om relevant te blijven.

Na zorgvuldige overweging zijn wij het mee eens dat ‘Inleiding Marketing’ van Stefan Renkema een toegankelijk en overzichtelijk boek is, rijk aan alledaagse voorbeelden en actuele thema’s. Hoewel het wellicht niet ideaal is voor diegenen die zoeken naar diepgaande materie, bevelen wij dit boek ten zeerste aan voor zowel beginnende marketeers als voor HBO-studenten in bedrijfseconomische richtingen. Zijn heldere schrijfstijl en praktijkgerichte benadering maken het tot een uitstekende inleiding tot de wereld van marketing.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Online marketing, de essentie, 2e editie met MyLab NL

Online marketing, de essentie, 2e editie met MyLab NL

In onze zoektocht naar actuele en praktijkgerichte literatuur over online marketing, zijn wij gestuit op de tweede editie van ‘Online marketing, de essentie’. Dit boek onderscheidt zich door de combinatie van theorieën uitgelegd op een hands-on manier, ondersteund door een breed scala aan visuele en interactieve leermiddelen zoals video’s en cases. Bovendien biedt het boek toegang tot de online leeromgeving MyLab, waardoor we waar en wanneer we maar willen grip kunnen krijgen op dit snel evoluerende vakgebied. Laten we ons verdiepen in de rijkdom van deze publicatie.

Voordelen

 • Praktische toepassing: Het boek is ontworpen met een hands-on benadering en richt zich op de praktische toepassing van theorie, wat het erg nuttig maakt voor zowel studenten als marketeers.
 • Omvat alle aspecten van online marketing: Dit boek lijkt alle aspecten van moderne online marketing te bestrijken, inclusief de nieuwste trends en technieken zoals mobile marketing, e-mailmarketing, en conversieoptimalisatie.
 • Digitale ondersteuning met MyLab: Dit boek wordt geleverd met toegang tot MyLab, die extra ondersteunende materialen zoals het volledige digitale boek, toetsvragen, en videovoorbeelden aanbiedt.

Nadelen

 • Mogelijk te uitgebreid voor beginners: Omdat dit boek zoveel onderwerpen behandelt, kan het overweldigend zijn voor iemand die nieuw is in online marketing en kan het leiden tot een geval van informatieoverload.
 • Afhankelijkheid van externe bronnen: De afhankelijkheid van QR-codes voor video’s en de online component MyLab kan lastig zijn voor mensen zonder betrouwbare internettoegang of die liever gewoon in het boek lezen.
 • Up-to-date houden: Online marketing is een snel evoluerend veld, het kan zijn dat bepaalde delen van het boek gedateerd kunnen raken, hoewel dit wordt tegengegaan door de beschikbaarheid van MyLab.

Na het grondig bestuderen van ‘Online Marketing, de essentie, 2e editie met MyLab NL’, staan we volledig achter dit boek als een waardevolle bron voor iedereen die zich in de wereld van online marketing wil verdiepen. Of je nu een beginner bent of een ervaren marketeer die behoefte heeft aan een opfrisbeurt, dit boek biedt de benodigde inzichten en technische tools. Wij bevelen het ten zeerste aan voor iedereen die zowel theoretische kennis als praktijkgerichte vaardigheden in online marketing wil ontwikkelen.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Marktonderzoek

Marktonderzoek

In onze zoektocht naar inzichtelijke boeken over marketing, hebben we ons onlangs verdiept in het uitgebreide werk “Marktonderzoek”. Dit omvangrijke boek, nu in zijn tiende editie, biedt studenten een uitgebreid overzicht van het onderzoeksproces, waarbij de nadruk ligt op het onderling verband tussen de verschillende fasen van onderzoek. Van het formuleren van het theoretisch kader tot de praktische implementatie van kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksvormen, biedt deze vernieuwde editie ook nieuwe hoofdstukken over A/B testing, usability testing, user experience en (digital) analytics. Laten we dieper duiken in de vele lagen van dit informatieve boek.

Voordelen

 • Uitgebreide aandacht aan het formuleren van het theoretisch kader, de centrale vraag en de deelvragen, wat studenten helpt bij het opzetten van een grondig en compleet onderzoek.
 • Het boek behandelt zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek, waardoor het als een complete gids voor alle soorten marktonderzoek kan dienen.
 • De nieuwe editie heeft een herwerkte structuur die de verschillende fasen van de onderzoekscyclus volgt. Dit kan het voor studenten makkelijker maken om de stappen te visualiseren en te begrijpen.

Nadelen

 • Als een basisboek kan het mogelijk te oppervlakkig zijn voor gevorderde studenten of professionals die dieper in bepaalde aspecten van marktonderzoek willen duiken.
 • De nieuwe structuur kan verwarrend zijn voor degenen die vertrouwd zijn met eerdere edities van het boek.
 • De toevoeging van moderne onderwerpen zoals A/B testing, usability testing en user experience kan als een voordeel worden gezien, maar ook als een nadeel als deze onderwerpen niet grondig genoeg worden behandeld.

Na grondige bestudering en evaluatie concluderen wij dat “Marktonderzoek” een uiterst waardevolle bron is voor iedereen die geïnteresseerd is in marketing. Met zijn focus op zowel theorie als praktijk, is dit boek ontzettend leerzaam voor studenten op alle onderwijsniveaus en voor professionals die hun kennis willen verdiepen. Wij raden dit boek dan ook warm aan voor een ieder die de complexe wereld van marketing wil begrijpen en beheersen.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Als afsluiting, hebben we in onze diverse reis doorheen de wereld van marketingliteratuur, ons aanbod aan boeken zorgvuldig gekozen om ervoor te zorgen dat ze de kennis, inzichten en inspiratie leveren die je nodig hebt om succesvol te zijn in deze dynamische sector. Zoals altijd is er geen vervanging voor het voortdurend bijleren en scherp houden van je vaardigheden. Met deze verzameling in je bezit, zetten we je perfect op weg naar marketingmeesterschap.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *