De top 10 Beste Boeken over middeleeuwen In 2023 (in het Nederlands)

De top 10 Beste Boeken over middeleeuwen In 2023 (in het Nederlands)

In de levendige wereld van literatuur, nemen wij je graag mee op een boeiende reis door de tijd naar de intrigerende middeleeuwen. Een tijdperk vol verhalen die bol staan van ridderlijke avonturen, majestueuze kastelen, en ingewikkelde hofintriges. Hieronder hebben wij de meest fascinerende en inzichtelijke boeken over de middeleeuwen geselecteerd, die je helpen een dieper begrip en waardering van deze periode te ontwikkelen.

1. De eerste kruistocht

De eerste kruistocht

In onze poging om het verleden beter te begrijpen, buigen we ons vandaag over het boek “De Eerste Kruistocht” geschreven door Frankopan. Dit fascinerende werk stelt ons enkele diepgaande vragen over de beweegredenen en timing achter de Eerste Kruistocht, vooral gezien het feit dat Jeruzalem al 500 jaar in moslimhanden was voordat Europa pogingen ondernam om het te bevrijden. Met een unieke blik, gericht op zowel het westerse als het Byzantijnse perspectief, belooft Frankopan ons een veelzijdig en onverkend inzicht in deze beslissende periode uit de middeleeuwse geschiedenis.

Voordelen

 • Het boek biedt een boeiend en vernieuwend perspectief op de Eerste Kruistocht en verkent daarbij vragen die nog niet eerder zijn behandeld.
 • De auteur is een autoriteit op het gebied en een goede verteller, in staat om het verhaal vanuit diverse standpunten weer te geven.
 • Het boek is goed geschreven, overzichtelijk en goed leesbaar.

Nadelen

 • Hoewel het boek goed ontvangen is, kan de verwachting van de lezer na het lezen van De zijderoutes een mogelijk nadeel zijn als de inhoud van ‘De Eerste Kruistocht’ niet aan hun verwachtingen voldoet.
 • Het boek is specifiek gericht op de Eerste Kruistocht en mist wellicht bredere contextuele informatie over andere historische gebeurtenissen uit die periode.
 • Afhankelijk van de lezer kan het boek te academisch en diepgaand zijn voor mensen die op zoek zijn naar een informele benadering van geschiedenis.

In onze afsluiting kunnen we concluderen dat het boek “De Eerste Kruistocht” van Peter Frankopan een fascinerende en grondige blik biedt op een cruciale periode in de middeleeuwse geschiedenis. Zijn expertise en talent als verhalenverteller brengen de complexiteit en de nuances van de gebeurtenissen en de personages levendig tot uiting. Op basis van de over het algemeen positieve beoordelingen, raden wij dit boek ten zeerste aan aan alle liefhebbers van geschiedenis, zowel professionals als beginners. Voor een boek van zulke kwaliteit is het redelijk geprijsd en zeer toegankelijk.

Bekijk prijs op Bol.com

2. De Bourgondiërs

De Bourgondiërs

Wij hebben ons ondergedompeld in de rijke geschiedenis van de middeleeuwen, gebracht tot leven in de meesterlijk vertelde ‘De Bourgondiërs’ van auteur Bart Van Loo. Het ontstaan van de Nederlanden, de samenkomst van cultuur, kunst en politieke intriges, het is allemaal te vinden in deze fascinerende reis door duizend jaar geschiedenis. Door de ogen van de Bourgondische hertogen ontdekken we met dit boek hoe de versnipperde Lage Landen één geheel zijn geworden, ondersteund door de prachtige werken van meesters als Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

Voordelen

 • Het boek is zeer gedetailleerd en informatief, het brengt de geschiedenis van de Bourgondiërs en de Lage Landen levendig tot leven.
 • Schrijver Bart Van Loo heeft een meeslepende en erudiete schrijfstijl die de lezer aanmoedigt meer te willen weten van deze periode in de geschiedenis.
 • Veel lezers waarderen de diepgaande cultuurgeschiedenis en de nadruk op belangrijke historische figuren en gebeurtenissen, alsook op hoe de samenleving en de economie zich tijdens deze periode ontwikkelden.

Nadelen

 • Sommige lezers merken op dat de hoeveelheid informatie in het boek overweldigend kan zijn, waardoor het moeilijk kan zijn om alle gebeurtenissen en figuren bij te houden.
 • Een paar lezers merken op dat er een aantal fouten staan in de tekst en in de illustraties, wat de algehele kwaliteit van het boek kan verminderen.
 • Het formaat van het boek en het kleine, moeilijke leesbare lettertype kan voor sommige lezers een probleem vormen.

Na het uitgebreid analyseren van de recensies, concluderen wij dat ‘De Bourgondiërs’ van Bart Van Loo zowel historisch geïnteresseerden als liefhebbers van boeiende vertellingen zal aanspreken. Hoewel het boek zo nu en dan complex kan zijn door de vele personages en gebeurtenissen, compenseert de aangename schrijfstijl van Van Loo dit ruimschoots. Een boek dat, ondanks zijn omvang, de lezer meesleept en informeert op een uiterst genietbare manier. Wij raden dit boek ten zeerste aan voor elke geschiedenisliefhebber.

Bekijk prijs op Bol.com

3. De Tempeliers

De Tempeliers

Als we duiken in de wereld van de middeleeuwse geschiedenis, stuiten we op boeken die ons meenemen op een reis door de tijd. Een dergelijk boek is Dan Jones’ ‘De Tempeliers’, waarin de opkomst en ondergang van de iconische Tempeliers in detail wordt verteld. Met dit boek hebben we een intiem inzicht gekregen in de daden en het leven van deze religieuze ridders, waardoor we een zeldzaam en levendig beeld kregen van de middeleeuwse wereld. In deze review delen we onze gedachten en meningen over dit meesterwerk van Jones en zijn weergave van een belangrijk stuk historie.

Voordelen

 • Het boek biedt een gedetailleerd en betrouwbaar inzicht in de geschiedenis van de Tempeliers.
 • Het is toegankelijk en vlot geschreven, waardoor het aangenaam is om te lezen, ook voor mensen die niet bekend zijn met de stof.
 • Het boek is van een mooie vormgeving en opmaak, wat toevoegt aan de leeservaring.

Nadelen

 • Soms kan het boek wat langdradig zijn in zijn vertelling, wat sommige lezers zou kunnen ontmoedigen.
 • Hoewel het boek zeer gedetailleerd is, wordt er wellicht meer nadruk gelegd op de westerse context. Lezers die op zoek zijn naar meer informatie over de islamitische wereld tijdens de periode van de Tempeliers, zouden wellicht teleurgesteld kunnen zijn.
 • Er wordt niet expliciet vermeld of het boek afbeeldingen, kaarten of andere visuele hulpmiddelen bevat om de beschreven gebeurtenissen te verduidelijken. Dit kan het moeilijker maken voor sommige lezers om de context en de tekst te begrijpen.

In conclusie, we zijn van mening dat ‘De Tempeliers’ van Dan Jones een uitermate grondig en boeiend boek is, dat de geschiedenis van deze middeleeuwse ridderorde op een toegankelijke en voelbaar authentieke manier uiteenzet. Ondanks enkele langdradige gedeelten, biedt het een verhelderend perspectief op de Tempeliers en hun tijdperk, waarbij het naast historisch informatief ook vermakelijk leest. We bevelen dit boek ten zeerste aan aan zowel geschiedenis enthousiasten als aan lezers die een dieper begrip van het Europa en Midden-Oosten van vandaag willen verwerven door de lens van hun gedeelde verleden.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Femina

Femina

In onze diepgaande beoordeling duiken wij als team in de wereld van Femina, een boek dat het traditionele, patriarchale beeld van de Middeleeuwen uitdaagt. Beroemde cultuurhistorica en auteur, Janina Ramirez, legt de nadruk op de invloedrijke, maar vaak over het hoofd geziene, rol die vrouwen speelden in deze periode. Dit resulteert in een fascinerende, meeslepende en veel complete geschiedenis die antieke mythen deconstrueert en de wereld in het midden van de eeuwen tot leven brengt met vrouwen in het middelpunt.

Voordelen

 • Verfrissend perspectief op de Middeleeuwen door zich te concentreren op de rol en invloed van vrouwen, die vaak over het hoofd worden gezien of genegeerd in traditionele historische verslagen.
 • Diepgaand en grondig onderzoek door erkende historicus van de Universiteit van Oxford, Janina Ramirez, wat zorgt voor een rijke en accurate historische context.
 • Vlotte en boeiende schrijfstijl met een heldere structurering van informatie door de thematische in plaats van chronologische benadering.

Nadelen

 • Voor sommige lezers kan de thematische structuur verwarrend zijn, vooral diegenen die gewend zijn aan een chronologische afhandeling van historische gebeurtenissen.
 • Hoewel het boek gericht is op het belichten van onbekende aspecten van de middeleeuwen, kan het onevenwichtig of vooringenomen overkomen ten opzichte van mannelijke bijdragen in dezelfde periode.
 • Kan potentieel aanvoelen als een reactie op ‘mannelijke’ geschiedenis en dus mogelijk belangrijke aspecten of personages over het hoofd zien in een poging om het verhaal te compenseren.

Samenvattend zijn we als team begeesterd door ‘Femina’ en de unieke, vrouwgerichte benadering van de Middeleeuwen. We waarderen hoe het boek de dimensie verrijkt door thematisch te benaderen en niet per vrouw, wat zorgt voor een inspirerende en vernieuwende kijk op deze historische periode. We bevelen ‘Femina’ dan ook ten zeerste aan voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, in het bijzonder degenen die op zoek zijn naar onderbelichte perspectieven en de rol van vrouwen daarin.

Bekijk prijs op Bol.com

5. De Ottomanen

De Ottomanen

Een duik nemen in het doolhof van de middeleeuwse geschiedenis kan een verrijkende, doch complexe ervaring zijn. Er zijn zoveel facetten te onderzoeken, zoveel culturen te leren kennen, zoveel invloeden te begrijpen. Tussen al deze bronnen van kennis, komen we als team van critici en boekenliefhebbers vaak boeken over de middeleeuwen tegen die ons boeien met hun dieptegang en verhalend vermogen. Vandaag richten we ons op zo’n juweeltje, ‘De Ottomanen’ van Marc David Baer, een meesterwerk dat de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk en zijn impact op Europa tot leven brengt.

Voordelen

 • Het boek biedt een boeiende en diepgravende analyse van het Ottomaanse Rijk, wat blijkt uit de lovende review van de Volkskrant.
 • De auteur, Marc David Baer, is een vooraanstaande historicus. Dit suggereert dat het boek deskundig en nauwkeurig kan zijn in zijn informatie.
 • Het boek helpt lezers de historische band tussen het Ottomaanse Rijk en Europa te begrijpen, waardoor het een waardevolle bron kan zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn in deze periode.

Nadelen

 • Het boek behandelt een breed en complex onderwerp, wat voor sommige lezers overweldigend kan zijn.
 • Aangezien het boek de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk opnieuw definieert, kan het voor diegenen die al een sterke achtergrondkennis hebben, afwijken van wat ze eerder hebben geleerd. Dit kan verwarring veroorzaken of leiden tot meningsverschillen over de interpretaties van de auteur.
 • Hoewel het boek religieuze tolerantie en andere positieve aspecten van het Ottomaanse Rijk belicht, behandelt het ook donkere perioden zoals etnische zuivering en genocide. Dit kan voor sommige lezers moeilijk te lezen of verontrustend zijn.

Na een uitvoerige analyse en evaluatie van de inhoud, stijl en historische waarde, kunnen wij bevestigen dat ‘De Ottomanen’ een verbluffend gedetailleerd en boeiend werk is. Het heldere verteltempo en de dieptegang in de informatie maken het toegankelijk voor zowel beginnende geschiedenisliefhebbers als doorgewinterde academici. Wij bevelen dit boek dus van harte aan voor iedereen die zijn kennis van de middeleeuwen en het Ottomaanse Rijk wil verdiepen.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Van Rome tot Rome

Van Rome tot Rome

Wij, als fervente lezers en geschiedenisliefhebbers, hebben het genoegen gehad om ons onder te dompelen in de rijke en complexe wereld van ‘Van Rome tot Rome’, een meesterwerk van bestsellerauteur Dan Jones. Deze enerverende reis, die de transformatie van een millennium beslaat, van de val van het Romeinse rijk tot de wederopstanding van Rome onder Karel V, biedt briljante inzichten in de opmaak van de wereld zoals wij die momenteel kennen. Het vangt op bekwame wijze hoe het Westen de oude wereld herstructureerde en wereldheerschappij claimde, door ontdekking, ontwikkeling of soms gewoon diefstal.

Voordelen

 • Het boek biedt een grondig en uitvoerig overzicht van de middeleeuwse westerse geschiedenis, inclusief raakvlakken met de wereldgeschiedenis.
 • Het boek is geschreven in een vlotte, meeslepende stijl waardoor het leest als een roman.
 • Door de stelligheid van de stijl verkrijgt de lezer een duidelijk en concreet verslag van de gebeurtenissen, ongeacht of ze volledig accuraat worden gepresenteerd.

Nadelen

 • De feitelijke nauwkeurigheid van het boek kan in twijfel worden getrokken, gezien de stelligheid van de auteur en de suggestie dat zulke specifieke data mogelijkerwijs niet geheel correct zijn.
 • Het boek kan overweldigend zijn voor lezers die minder bekend zijn met de geschiedenis, gezien de grote hoeveelheid informatie en namen.
 • Ondanks de aantrekkelijke schrijfstijl en het boeiende onderwerp, kan de lezer het gevoel hebben dat de stelligheid van de auteur niet door alle historici wordt gedeeld, wat kan leiden tot twijfels over de betrouwbaarheid van de gepresenteerde informatie.

Wij raden ‘Van Rome tot Rome’ ten zeerste aan aan iedereen die gepassioneerd is over geschiedenis, vooral de Middeleeuwen. Het is een uiterst gedetailleerde en uitvoerige weergave die zowel leerzaam als fascinerend is. Geschreven op een vlotte, bijna roman-achtige manier, is het een genot om de transitie van de oude naar de moderne wereld door de lens van Jones te ervaren. Of je nu een nieuwkomer bent in het veld van historische literatuur, of een doorgewinterde lezer, je vindt in dit boek zowel inzicht als vermaak.

Bekijk prijs op Bol.com

7. De Kruisvaarders

De Kruisvaarders

Wij hebben ons ondergedompeld in de intrigerende wereld van ‘De Kruisvaarders’ door Dan Jones. Dit is een meesterwerk dat ons een kijkje geeft in de turbulente tijden van de middeleeuwse kruistochten. Jones brengt het verleden op onnavolgbare wijze tot leven door de ervaringen van zowel beroemde als minder bekende ridders, Vikingen, vrouwen en moslims te delen. Blijf lezen voor onze gedetailleerde recensie over hoe dit boek ons door de meest beslissende gevechten voor het Heilige Land heeft geleid.

Voordelen

 • Het boek biedt een uitgebreide geschiedenis van de middeleeuwse kruistochten, die zich uitstrekt van de elfde tot de dertiende eeuw.
 • De verhalen worden verteld vanuit verschillende perspectieven (ridders, Vikingen, vrouwen en moslims), wat een brede en gediversifieerde kijk op de gebeurtenissen van de kruistochten biedt.
 • Door in elk hoofdstuk een specifiek personage centraal te stellen, wordt de historische context menselijker en toegankelijker voor de lezer.

Nadelen

 • Vanwege het brede scala aan verhalen en perspectieven, kan het boek soms te complex of verwarrend zijn voor lezers die niet bekend zijn met de geschiedenis van de kruistochten.
 • Ondanks dat het interessant is dat elk hoofdstuk wordt verteld vanuit het perspectief van een ander personage, kan dit de continuïteit van het verhaal verstoren en het moeilijk maken voor de lezer om het grotere geheel te overzien.
 • Het boek mist een expliciete bronvermelding of bibliografie, waardoor lezers die meer willen weten over bepaalde personen of gebeurtenissen, mogelijk niet weten waar ze aanvullende informatie kunnen vinden.

Na een diepe duik in ‘De Kruisvaarders’, zijn wij ervan overtuigd dat dit boek een essentiële aanvulling is voor iedere geschiedenisliefhebber. Wij raden dit boek ten zeerste aan voor lezers die geïnteresseerd zijn in de middeleeuwen, de kruistochten en gedetailleerde historische verhalen. Jones’ levendige vertelstijl en grondige onderzoek maken dit een onmisbaar werk voor elk historisch literair arsenaal.

Bekijk prijs op Bol.com

8. De Vikingen

De Vikingen

In onze zoektocht naar verrijking van onze kennis over de middeleeuwen, hebben wij ons ondergedompeld in tal van literaire werken. Het was echter het boek ‘De Vikingen’ van de bekende Vikingenexpert Neil Price, dat een licht wierp op een interessant tijdperk dat tot nu toe enigszins overschaduwd werd door de verhalen van de overheerste volkeren. Met gedetailleerde verslagen gebaseerd op archeologische vondsten, biedt dit boek een unieke inzage in de cultuur, geloofssystemen, en rituelen van de Vikingen en hun invloed op de wereld tussen 750 en 1100.

Voordelen

 • Het boek benadert de geschiedenis van de Vikingen op een vernieuwende manier en ontkracht oude aannames.
 • De auteur heeft een goed onderzochte en wetenschappelijke benadering, hij baseert zijn analyse op archeologische vondsten en blijft weg van ongegronde speculaties.
 • Het boek is interessant en leest lekker weg, met handige illustraties en kaarten voor extra inzicht. Het biedt een compleet en nieuw beeld van een volk dat de wereld veranderde.

Nadelen

 • Sommige lezers merken op dat de grote lijn van het boek soms verdwaalt in een overvloed aan details.
 • Het boek bevat enkele typ- of spelfouten die de leeservaring kunnen verstoren.
 • De auteur maakt af en toe politieke statements die volgens sommige lezers afleiden van het daadwerkelijke onderwerp van het boek.

Na een grondige lezing en analyse van ‘De Vikingen’ door Neil Price, kunnen wij concluderen dat dit boek een zeer verhelderend en informatief werk is dat de standaardbeelden over de Vikingen uitdaagt en herdefinieert. Met uitzondering van enkele oppervlakkigheden en buitensporige details, wordt dit boek door ons en vele andere lezers zeer gewaardeerd. Zowel de fans van geschiedenis, als die van de tv-serie Vikings en Marvel films zullen nieuw en correct inzicht krijgen in de wereld van de Vikingen. Wij raden dit boek van harte aan voor ieder die geïnteresseerd is in een wetenschappelijke en grondige benadering van de geschiedenis van de Vikingen, ondanks de enkele opmerkingen omtrent politieke uitspraken en taalkundige fouten.

Bekijk prijs op Bol.com

9. De Normandiërs

De Normandiërs

Wij duiken in de wereld van de Normandiërs, die onze geschiedenis op ingrijpende wijze hebben vormgegeven, met Levi Roach’s meeslepende boek ‘De Normandiërs’. Deze fascinerende geschiedenis belicht de eer, ambitie en daadkracht van deze vergeten Viking-afstammelingen: van hun vroege dagen als huurlingen en woeste veroveraars, tot het stempel dat ze op bijna heel Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben gedrukt. Vol nauwkeurigheid en enthousiasme wordt het tijdperk van Willem de Veroveraar en zijn krijgszuchtige opvolgers opnieuw tot leven gebracht, waarmee Roach ons een fris en onvergetelijk beeld schetst van de Normandiërs en hun cruciale rol in de wereldgeschiedenis.

Voordelen

 • Het boek biedt een rijk en gedetailleerd verhaal over de Normandiërs, van hun oorsprong tot hun dominantie in het middeleeuwse Europa, wat zich kan vertalen in een fascinerende leeservaring.
 • De auteur, Levi Roach, wordt geprezen door bekende auteurs zoals Helen Castor voor zijn expertblik en de vaardigheid om complex historisch materiaal op een boeiende manier uiteen te zetten.
 • Het boek is niet alleen feitelijk nauwkeurig, het wordt ook levendig en met enthousiasme gepresenteerd, wat het een genot maakt om te lezen, zelfs voor diegenen die misschien niet bekend zijn met de geschiedenis van de Normandiërs.

Nadelen

 • Voor lezers die niet gewend zijn aan geschiedenisboeken, kan de hoeveelheid detail die het boek bevat overweldigend zijn.
 • Omdat het boek de verhalen van de Normandiërs in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten bestrijkt, kunnen sommige lezers zich verloren voelen als ze geen solide achtergrondkennis hebben over de geografie en politiek van deze periode.
 • Het boek lijkt zich vooral te concentreren op de krijgsdaden en veroveringen van de Normandiërs, wat kan leiden tot een gebrek aan diepgaande analyses van hun cultuur, religie of dagelijks leven.

Na het aandachtig lezen en beoordelen van ‘De Normandiërs’, zijn wij unaniem overtuigd van zijn buitengewone waarde voor de liefhebbers van geschiedenis. De combinatie van een meeslepend verhaal en gedetailleerd historisch onderzoek maken dit boek een topper. Wij bevelen dit werk dan ook warm aan voor alle geschiedenisliefhebbers, in het bijzonder zij die geboeid zijn door de Middeleeuwen en de invloed van de Vikingen.

Bekijk prijs op Bol.com

10. Middeleeuwse geschiedenis van de Lage Landen – Holland in het jaar 1000

Middeleeuwse geschiedenis van de Lage Landen - Holland in het jaar 1000

In onze constante zoektocht naar verrijkende historische lectuur, hebben we de kans gehad om ‘Holland in het jaar 1000’ van Kees Nieuwenhuijsen te bestuderen. Dit meesterwerk ontsluit met gemak een vaak over het hoofd geziene, maar cruciale periode in de geschiedenis van de Lage Landen, namelijk de tiende en elfde eeuw. De auteur slaagt erin om deze turbulente tijden levendig en boeiend op te splitsen, met een sterke focus op interessante gebeurtenissen en de machtsspelletjes van de graven van Holland, die een aanzienlijke rol speelden in het veranderende West-Europese politieke landschap.

Voordelen

 • Het boek bevat een gedetailleerde geschiedenis van West-Frisia (het latere graafschap Holland) in de tiende en de elfde eeuw, wat lezers een diepgaand inzicht geeft in deze specifieke periode.
 • Zorgvuldig onderzoek is gedaan door gebruik te maken van meerdere historische bronnen, zoals annalen, kronieken en oorkonden, wat de betrouwbaarheid en geldigheid van de informatie in het boek ten goede komt.
 • Het boek is rijkelijk geïllustreerd met afbeeldingen van manuscripten, landkaarten, genealogische overzichten en archeologische vondsten, wat helpt om de tekstuele inhoud te visualiseren en te begrijpen.

Nadelen

 • Aangezien het boek focust op de specifieke regio van West-Frisia en de duidelijke periode van de tiende en elfde eeuw, is het mogelijk niet interessant voor lezers die een breder, meer overkoepelend overzicht van de middeleeuwse geschiedenis zoeken.
 • De grondige details en complexe historische inhoud kunnen overweldigend of moeilijk te volgen zijn voor lezers zonder enige voorkennis van de middeleeuwse geschiedenis.
 • Het feit dat het boek voornamelijk is gebaseerd op chronologische gebeurtenissen kan leiden tot een lineaire, zich herhalende vertelstijl die sommige lezers als saai of eentonig kunnen ervaren.

Na een grondige analyse van dit boek, kunnen wij met vertrouwen stellen dat ‘Holland in het jaar 1000’ een onmisbaar werk is voor elke geschiedenisliefhebber, gebeten door de middeleeuwen. Het boek belooft een fascinerende duik in de geschiedenis van de Lage Landen en levert dit zonder meer op. Wij adviseren iedereen met interesse in historiografie, politieke intriges en culturele ontwikkelingen om dit boek zeker aan hun collectie toe te voegen.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na het verkennen van een reeks fascinerende boeken, zijn we er sterk van overtuigd dat het tijdperk van de middeleeuwen een diepere studie waard is. De door ons geselecteerde werken geven ons een rijk en gevarieerd beeld van deze periode en prikkelen onze nieuwsgierigheid naar ridderlijke avonturen, majestueuze kastelen en hofintriges. Deze boeken geven ons de kans om ons inzicht in de middeleeuwen verder te verdiepen, waardoor we deze fascinerende periode in de geschiedenis nog meer kunnen waarderen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *