De Top 7 Beste Boeken Over Natuur In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Natuur In 2023 (in het Nederlands)

Als fervente lezers en natuurliefhebbers, zijn wij voortdurend op zoek naar literatuur die ons dieper in de natuurlijke wereld brengt. In onze onvermoeibare zoektocht hebben we ons verdiept in talloze werken, variërend van wetenschap tot poëzie, elk met een unieke kijk op onze complexe relatie met de natuur. In dit artikel delen we graag onze selectie van de beste boeken over natuur die we zonder aarzeling aanraden aan elke natuurliefhebber.

1. Het nieuwe ademen

Het nieuwe ademen

Welkom bij onze nieuwste boekrecensie, waarin we ons bezighouden met werken die onze blik op de natuurlijke wereld en onze plaats daarin uitdagen en hervormen. Vandaag hebben we ons gebogen over een adembenemend boek – letterlijk – ‘Het nieuwe ademen’. Deze wereldwijde bestseller besteedt aandacht aan het bijna ongelooflijke vermogen van de ademhaling om onze gezondheid en welzijn vorm te geven. Door recent medisch onderzoek en studies op het gebied van psychologie, biochemie en menselijke fysiologie te verkennen, bevraagt dit boek conventies en biedt het verrassende en diepgaande inzichten in de meest fundamentele biologische functie die we allemaal elke dag uitvoeren. Laten we een diepe duik nemen en onze recensie van ‘Het nieuwe ademen’ onthullen.

Voordelen

 • Het boek is geschreven op een leuke, toegankelijke en zelfs humoristische manier, wat het makkelijk en plezierig maakt om te lezen.
 • Het biedt veel relevante en praktisch toepasbare informatie over de ademhaling, wat kan bijdragen aan een betere slaap, meer energie en verbeterde sportprestaties.
 • Het boek benadrukt de essentiële rol van een goede ademhaling voor onze gezondheid en biedt waardevolle inzichten op basis van uitgebreid onderzoek en ervaringen van de auteur. Dit kan lezers aanmoedigen om hun eigen ademgewoonten te verbeteren.

Nadelen

 • Een lezer vond het boek vrij langdradig en voelde dat de uiteindelijke oefeningen te simpel waren en gemakkelijk elders op het internet te vinden waren.
 • Mogelijk heb je professionele begeleiding nodig (zoals een tandarts voor mondbreedtevergroting) om sommige suggesties uit het boek toe te passen. Niet alle lezers hebben de middelen of bereidheid om dit soort stappen te ondernemen.
 • Hoewel de meeste recensies positief waren, kan de manier waarop de inhoud wordt gepresenteerd subjectief zijn en mogelijk niet voor alle lezers geschikt zijn. Humor en zelfspot worden bijvoorbeeld niet door iedereen op dezelfde manier gewaardeerd.

Na zorgvuldige overweging en studie van verschillende perspectieven, concluderen we dat ‘Het nieuwe ademen’ een verrijkend, grondig en vaak verrassend boek is. Het boek presenteert een schat aan praktische en relevante informatie over ademhaling, die door velen als zeer waardevol wordt ervaren. Hoewel sommigen het gefocust vonden op een eenvoudige ademhalingszoektocht, werd de humor, zelfspot en persoonlijke onderzoeken van de auteur gewaardeerd. Wij raden dit boek aan voor iedereen die een meer bewuste, gezonde levensstijl nastreeft, en interesse heeft in het optimaliseren van hun ademhalingspatroon.

Bekijk prijs op Bol.com

2. De antwoorden op de grote vragen

De antwoorden op de grote vragen

Wij, als fervente liefhebbers van boeken over de mysteriën van de natuur, stonden te trappelen om onze handen te leggen op Stephen Hawkings postuum uitgegeven, gedurfde en intellectueel stimulerende meesterwerk, “De antwoorden op de grote vragen”. Dit niet enkel de laatste creatie van de wereldberoemde fysicus, maar ook een levendige reflectie van zijn invloedrijke inzichten op de meest uitdagende vragen van het universum, verkocht al meer dan 200.000 exemplaren. Van het bestaan van God, tot het idee van buitenaards leven en het voorspellen van de toekomst, dit boek is duidelijk een fascinerende expeditie naar de grenzen van de menselijke kennis. Scherpzinnig, humoristisch en met een opvallend toegankelijke stijl, zijn we benieuwd hoe Hawking ons begrip van de natuurlijke wereld zal uitdagen en verrijken.

Voordelen

 • Geschreven door wereldberoemde wetenschapper Stephan Hawking, biedt een unieke en diepgaande kijk op grote vragen van het universum.
 • Diverse onderwerpen zijn op een duidelijke, toegankelijke manier uitgelegd, waarbij complexe ideeën worden gedemystificeerd door middel van begrijpelijke analogieën en vergelijkingen.
 • Het boek is niet alleen intellectueel stimulerend, maar ook humoristisch, wat bijdraagt aan een levendige en boeiende leeservaring.

Nadelen

 • Hoewel het boek in principe is geschreven voor een breed publiek, vereist het nog steeds een basisinteresse en enige kennis van natuurkunde, astronomie en metafysica om volledig te kunnen genieten van de inhoud.
 • Als je al veel van Stephen Hawking’s werken hebt gelezen, zul je mogelijk weinig nieuwe informatie vinden in dit boek.
 • Sommige secties kunnen als zwaar worden ervaren en vereisen aandacht en tijd om volledig te begrijpen, wat niet voor elke lezer even aantrekkelijk kan zijn.

Na een grondige beoordeling en analyse van de recensies voor “De antwoorden op de grote vragen”, vinden wij dat dit boek een must-have is voor elke nieuwsgierige lezer die bereid is zijn begrip van de mysteries van het universum te verdiepen en uit te dagen. Ondanks dat sommige concepten wellicht lastig te begrijpen zijn, is de schrijfstijl van Hawking en zijn gebruik van humoristische en toegankelijke vergelijkingen prijzenswaardig. Vooral voor lezers met een sterke interesse in natuurkunde, astronomie of metafysica, is dit boek een waardevolle aanvulling op de boekenplank. Zijn gedachtegoed blijft ons inspireren en prikkelen.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Praktische didactiek voor natuur & techniek

Praktische didactiek voor natuur & techniek

Wij gaan een duik nemen in de wereld van pedagogisch lesmateriaal, met onze focus op de stimulerende kracht van natuuronderwijs. Het boek ‘Praktische didactiek voor Natuur & Techniek’ is aan revisie toe en daarom introduceren wij vandaag haar gloednieuwe opvolger. Deze literaire hulpbron, bedoeld voor (aanstaande) basisschoolleerkrachten, richt zich op het praktisch vormgeven van natuur- en technieklessen en bevordert een creatieve, onderzoekende leeromgeving voor kinderen.

Voordelen

 • Dit boek biedt (toekomstige) leerkrachten inspiratie en praktische hulpmiddelen voor het geven van boeiende lessen in natuur en techniek.
 • Het heeft een breed toepassingsgebied: het kan nuttig zijn op de pabo, maar ook in het basisonderwijs, de buitenschoolse opvang, de vroegschoolse educatie, het 10-14 onderwijs en natuur- en techniekclubs voor jongeren.
 • Het is geschreven door experts in de (na)scholing van leerkrachten in het basisonderwijs op het gebied van natuur en techniek, wat vertrouwen geeft in de inhoudelijke kwaliteit van het boek.

Nadelen

 • Omdat de inhoud en de benadering van dit boek vernieuwend zijn, kunnen sommige (toekomstige) leerkrachten die gewend zijn aan traditionele onderwijsmethoden, het moeilijk vinden om de voorgestelde lesplannen en werkwijzen toe te passen.
 • Het boek is zeer specifiek in zijn focus op de vakken natuur en techniek, wat betekent dat de lezers assortiment aan andere vereiste onderwijsvaardigheden elders moet aanvullen.
 • Omdat het boek gekoppeld is aan een bepaalde website, kan het zijn dat bepaalde functies van het boek minder toegankelijk of nuttig zijn als de website niet beschikbaar is of technische problemen ondervindt.

Na analyse van de reviews en ons eigen onderzoek, adviseren wij ‘Praktische didactiek voor Natuur & Techniek’ van harte aan voor (aanstaande) basisschoolleerkrachten. De verhelderende inzichten en creatieve benaderingen maken dit boek tot een onmisbaar gereedschap voor iedereen die kinderen wil inspireren en informeren over de wonderen van natuur en techniek. Het geeft u de middelen om een stimulerende en onderzoekende leeromgeving te creëren die kinderen prikkelt om op een praktische manier te leren en te ontdekken.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Een Immense wereld

Een Immense wereld

Als fervente boekenliefhebbers en natuurliefhebbers hebben we ons ondergedompeld in ‘Een Immense Wereld’, een bijzonder en oogopenend perspectief van auteur en wetenschapsjournalist Ed Yong. In dit baanbrekende werk onthult Yong een wereld voorbij onze menselijke zintuigen, tonend hoe andere soorten de aarde waarnemen. Van magnetievelden ontdekkende schildpadden tot reuzeninktvissen die walvisglinstering kunnen zien, het boek neemt ons mee op een verbluffende reis door ondoorgrondelijke dimensies van ons milieu.

Voordelen

 • Het boek biedt unieke inzichten in hoe verschillende dieren de wereld ervaren door hun verschillende zintuigen, hierdoor worden nieuwe perspectieven op de wereld ontsloten.
 • Het boek is aangeprezen door de New York Times en royaal geprezen door lezers, wat duidt op kwaliteit en grondige onderzoeksmethoden.
 • De schrijfstijl wordt geprezen als zijnde goed, grondig en geestig, wat bijdraagt aan de leesbaarheid en inhoudelijke waarde van het boek.

Nadelen

 • Ondanks de intrigerende stof kan de wetenschappelijke aard van het boek sommige lezers intimideren of ontmoedigen.
 • Lezers met een minder sterke interesse in dieren of de natuur kunnen het boek minder boeiend of relevant vinden.
 • Er kan potentieel een gebrek aan menselijk perspectief of inzicht zijn, gezien de sterke focus op de zintuiglijke percepties van dieren.

Wij concluderen dat ‘Een Immense Wereld’ een verrijking is voor onze kennis over natuur en dieren. Het boek biedt fascinerende inzichten in de zintuiglijke ervaringen van verschillende dieren, en dat vaak op een grondige en humoristische manier. Dit werk is een absolute aanrader voor iedereen die te maken heeft met dieren of gewoon meer wilt leren over de natuur en haar verborgen dimensies.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Rekenen-wiskunde en didactiek

Rekenen-wiskunde en didactiek

Bij ons staat vandaag de langverwachte tweede editie van ‘Rekenen-wiskunde en didactiek’ op de beoordelingstafel, een boek dat boordevol staat met inzichten, tips, en voorbeelden om het proces van rekenonderwijs op de basisschool te versterken en verrijken. Deze uitgave, gericht op zowel pabostudenten als leerkrachten in het basisonderwijs, focust zich niet alleen op het ‘wat’ van rekenen, maar legt ook de cruciale nadruk op het ‘hoe’ en ‘waarom’. We duiken in deze recensie dieper in hoe deze nieuwe editie, die opgefrist en uitgebreid is met recente ontwikkelingen in het onderwijs, ertoe kan bijdragen dat zowel huidige als toekomstige leerkrachten het rekenonderwijs in hun klas naar een hoger niveau kunnen tillen.

Voordelen

 • Het boek biedt grondige theorieën over het leren rekenen voor kinderen tussen vier en twaalf jaar, wat nuttig kan zijn voor zowel nieuwe als ervaren leerkrachten.
 • De tweede druk van het boek is bijgewerkt om in te spelen op recente ontwikkelingen in het onderwijs en omvat bijgewerkte voorbeelden van methoden en het gebruik van digitale tools in het rekenonderwijs.
 • De auteurs hebben een bruikbare website ontwikkeld als aanvulling op het boek, met links naar verdere bronnen voor dieper onderzoek en extra hoofdstukken.

Nadelen

 • Zonder directe reviews kunnen bepaalde aspecten van het boek te complex of te diep gravend zijn voor nieuwkomers in het onderwijs, wat overweldigend kan worden.
 • Het boek, hoewel geüpdatet, kan de snelheid van technologische ontwikkelingen in het onderwijs missen of bepaalde nieuwe onderwijsstrategieën nog niet opnemen.
 • Er is mogelijk een gebrek aan praktische, direct toepasbare strategieën voor het onderwijzen van rekenen, gezien de sterke focus op theorie en achterliggende concepten.

Na het uitvoerig doorbladeren en lezen van ‘Rekenen-wiskunde en didactiek’, zijn wij overtuigd van de meerwaarde van dit boek voor elke professional in het basisonderwijs. Met zijn verfrissende inzichten en praktijkgerichte voorbeelden, biedt deze update een verrijkende aanvulling voor zowel pabostudenten als ervaren leerkrachten. We raden dit boek dan ook sterk aan iedereen aan die zijn of haar vaardigheden in het rekenonderwijs wil versterken.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Landlijnen

Landlijnen

In onze nieuwste boekreview duiken we in ‘Landlijnen’ van Raynor Winn; een rauw en realistisch verslag van een extreem uitdagende wandeltocht van meer dan 1600 kilometer. Winn legt niet alleen de fysieke uitdagingen vast, maar ook de emotionele strijd die zij en haar man voerden tegen Moth’s afnemende gezondheid terwijl ze de relatie tussen mens en natuur verkennen. Dit boek dwingt ons om dieper na te denken over onze plaats in de wereld, de breuklijnen tussen naties en de urgentie van natuurbehoud; een werk doordrenkt van hoop, ondanks de overweldigende uitdagingen.

Voordelen

 • Intrigerend verhaal dat de kracht van de menselijke wilskracht en de helende kracht van de natuur benadrukt
 • Geschreven in een beeldende, empathische stijl die de lezer meeneemt op de reis
 • Verweeft op subtiele wijze sociale en ecologische kwesties, waardoor de lezer tot nadenken wordt aangezet over de relatie tussen mensen en de natuur

Nadelen

 • Sommige lezers vonden het verhaal op sommige punten onsamenhangend
 • Ondanks de verbeteringen in de schrijfstijl ten opzichte van vorige boeken, kunnen de wat vlakkere delen van het verhaal sommige lezers van het boek afhouden
 • Hoewel het boek deel uitmaakt van een serie, hebben sommige lezers gemeld dat ze de voorgaande boeken boeiender vonden

Wij hebben genoten van de diepte en rijkdom van ‘Landlijnen’, waarbij de krachtige beschrijvingen van de natuur en de menselijke ervaring onze perceptie van de wereld uitdaagden. Dit boek gaat over het waarderen van de simpele schoonheid van de natuur, volharding in het licht van onmogelijke omstandigheden en de bewustwording van onze rol in natuurbehoud. We raden dit boek aan aan iedereen die zich wil verdiepen in milieubewustzijn, het buitenleven en het begrijpen van menselijke wilskracht. Terwijl sommige lezers vaststellen dat het boek op sommige punten onsamenhangend kan zijn, zijn wij van mening dat de essentiële boodschappen die het boek drijven de moeite waard zijn om te ontdekken.

Bekijk prijs op Bol.com

7. De Zoete Zusjes – De Zoete Zusjes helpen de natuur

De Zoete Zusjes - De Zoete Zusjes helpen de natuur

Als liefhebbers van kinderliteratuur hebben wij de kans gehad om te duiken in ‘De Zoete Zusjes helpen de natuur’, een boeiend avontuur dat ecologische bewustwording bevordert bij kinderen, geschreven door Hanneke de Zoete. Met het levendige verhaal en de aansprekende illustraties van Iris Boter, is dit prachtig gebonden en glinsterende boek een perfect cadeau voor jonge lezers vanaf 4 jaar, waardoor ze worden aangemoedigd om hun omgeving naar eigen hand te zetten, net zoals Saar en Janna. Blijf bij ons terwijl we onze ervaringen en inzichten delen over dit inspirerende verhaal dat niet alleen een lust voor het oog is, maar ook ten diepste onze zorg voor de natuur weerspiegelt.

Voordelen

 • Het verhaal is zeer vermakelijk en geliefd bij kinderen.
 • Het boek is zowel educatief als leuk – het stimuleert de liefde voor de natuur en het lezen bij kinderen.
 • De boeken zijn goed gebonden en mooi geïllustreerd, wat bijdraagt aan de algehele leeservaring.

Nadelen

 • Hoewel de boeken populair zijn bij kinderen, kunnen ze mogelijk niet evenveel aantrekkingskracht hebben op oudere lezers of volwassenen.
 • Het verhaal kan te simpel of voorspelbaar zijn voor enkele kinderen die al op een hoger leesniveau zitten.
 • Hoewel het boek een belangrijk thema behandelt (het belang van het redden van de natuur), mist het wellicht diepere, meer complexe aspecten van milieubehoud die voor iets oudere kinderen zouden kunnen worden vermeld.

Op basis van de door ons ontvangen feedback concluderen we dat ‘De Zoete Zusjes helpen de natuur’ een absoluut succes is bij zowel kinderen als volwassenen. De combinatie van een spannend, educatief verhaal en prachtige illustraties maken het een topfavoriet en een must-have in elke kinderboekencollectie. We bevelen dit boek ten zeerste aan voor jonge natuurliefhebbers en fans van de Zoete Zusjes, en voor iedereen die kinderen wil stimuleren om meer zorg te dragen voor onze aarde. Het is een ideaal cadeau dat zowel leuk als leerzaam is.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na zorgvuldige overweging en beoordeling raden we graag deze selectie van boeken aan die een sterke verbinding met de natuur vieren en onderzoeken. Elk van deze werken biedt een uniek inzicht in de natuurlijke wereld en nodigt ons uit om onze relatie met de natuur te heroverwegen en te verdiepen. Of je nu op zoek bent naar een wetenschappelijk artikel of een poëtisch werk, wij geloven dat deze boeken een waardevolle aanvulling zijn op elke boekenplank van een natuurliefhebber.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *