De Top 10 Beste Boeken Over Onderhandelen In 2023 (in Het Nederlands)

De top 10 Beste Boeken over onderhandelen In 2023 (in het Nederlands)

In onze queeste naar zelfverbetering en groei in de zakenwereld, struikelen we vaak over de intrigerende kunst van het onderhandelen. Het is een essentiële vaardigheid, die het verschil kan maken tussen een ‘ja’ of een ‘nee’, tussen succes en mislukking. Wij hebben ons ondergedompeld in de literatuur en presenteren u onze selectie van de beste boeken over onderhandelen.

1. Excellent onderhandelen

Excellent onderhandelen

Wij hebben ons verdiept in de wereld van onderhandelingen, door het lezen van een reeks baanbrekende boeken, waaronder ‘Excellent onderhandelen’ van Roger Fisher. In deze bredere context staat deze gids in het bijzonder bekend om zijn unieke benadering van principieel onderhandelen, een tactiek die gericht is op het vinden van een oplossing die voor alle partijen gunstig is – een concept dat net zo toepasbaar is op dagelijkse conflicten als op serieuze gerechtelijke procedures. Blijf bij ons terwijl we dieper ingaan op de veelgeprezen methoden van Fisher en ontdek hoe de technieken in dit boek jouw onderhandelingsvaardigheden naar een hoger niveau kunnen tillen.

Voordelen

 • Dit boek geeft een nieuwe, effectieve aanpak van onderhandelen waarbij beide partijen naar een optimale oplossing zoeken.
 • Het boek is vlot te lezen en wordt versterkt met praktische voorbeelden, waardoor de strategieën gemakkelijk zijn te begrijpen en toe te passen.
 • Lezers hebben het gevoel dat ze meer zelfverzekerd en competent worden in onderhandelingssituaties na het lezen van dit boek.

Nadelen

 • De Amerikaanse mentaliteit die het boek uitstraalt, kan niet iedereen aanspreken, en sommige lezers moeten daar mogelijk “doorheen prikken”.
 • Hoewel het boek als verrijkend wordt ervaren, merken sommige lezers op dat het veel open deuren intrapt.
 • Het boek lijkt het best te werken wanneer beide partijen bij een onderhandeling bekend zijn met de principes van “Excellent onderhandelen”, wat in de praktijk misschien niet altijd het geval is.

Als conclusie kunnen we vaststellen dat ‘Excellent onderhandelen’ vlot leesbaar en tegelijkertijd ongelooflijk leerzaam is. We erkennen dat de Amerikaanse mentaliteit even kan schrikken, maar het biedt waardevolle inzichten en is praktisch toepasbaar in zowel professionele als persoonlijke onderhandelingssituaties. Het is een essentiële gids die we iedereen aanraden, van leidinggevenden tot mensen voor wie onderhandelen dagelijkse kost is.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Society 4.0

Society 4.0

Als literaire experts hebben we ons ondergedompeld in de visie van Bob de Wit in ‘SOCIETY 4.0: de acht belangrijke issues om een burger samenleving te bouwen’. Dit belangrijke werk biedt niet alleen inspiratie voor het bouwen van een vitale en hoopvolle toekomst, maar deconstrueert ook de uitdagingen door het systematisch onderzoeken van zwakke signalen en mogelijkheden van nieuwe technologieën. Onze gedetailleerde analyse en beoordeling onthult hoe dit boek leiders oproept om actie te ondernemen en aan te sluiten bij de beweging voor een burger samenleving, met een sterke focus op de enorme maatschappelijke risico’s van technologische ontwikkelingen op de lange termijn. Zo navigeren we u door de belangrijkste aspecten en oude gedachtepatronen om u een nieuw perspectief op onze samenleving te bieden.

Voordelen

 • Dit boek biedt gedetailleerde analyses en observaties rondom de invloed van technologische ontwikkelingen op de samenleving, waardoor het als een gids kan dienen voor toekomstgerichte besluitvorming.
 • Het boek is deels een oproep tot actie en vraagt burgers actief deel te nemen aan het vormgeven van hun samenleving, waardoor het kan helpen om maatschappelijke betrokkenheid en empowerment te inspireren.
 • “Society 4.0” biedt mogelijk nieuwe perspectieven en benaderingen voor het omgaan met belangrijke problemen waarmee de samenleving tegenwoordig wordt geconfronteerd, waardoor lezers worden uitgenodigd om breder en dieper te denken over mogelijke oplossingen.

Nadelen

 • Terwijl het boek de lezers uitnodigt tot actieve deelname, is het mogelijk niet in staat om praktische, stapsgewijze indicaties te bieden over hoe ze precies een ‘burger samenleving’ kunnen helpen creëren.
 • Hoewel dit boek diepgaand inzicht geeft in de potentiële gevolgen van technologische ontwikkelingen, legt het misschien niet genoeg nadruk op andere factoren die de toekomstige samenleving zouden kunnen beïnvloeden, zoals sociale, economische en milieukwesties.
 • Het boek kan te theoretisch of academisch zijn voor sommige lezers, waardoor het moeilijk te begrijpen of te relateren is aan hun persoonlijke leven en ervaringen.

Na een grondige analyse concluderen we dat ‘SOCIETY 4.0’ van Bob de Wit een essentiële gids is voor iedereen die geïnteresseerd is in de vorming van onze toekomstige samenleving. Met name voor leiders en vernieuwers die op zoek zijn naar een pad om de traditionele politieke structuren te overstijgen en te herorganiseren via regio’s. Het boek biedt nieuwe inzichten en stippelt een mogelijke route uit om ons niet alleen aan te passen aan technologische ontwikkelingen, maar ook om deze effectief te benutten.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Sales vanuit je hart

Sales vanuit je hart

In de huidige markt vol concurrentie en klanteisen, is het cruciaal voor ons om een benadering te vinden die zowel ons bedrijfsdoel dient als het belang van de klant waardeert. Daarom hebben we besloten de methode van Richard van Kray te verkennen in zijn boek ‘Sales vanuit je hart’, waarin hij pleit voor een klantgerichte verkoopstrategie, zonder het zicht op je eigen ambities te verliezen. We geloven dat dit leesmateriaal ons essentiële inzichten biedt over hoe we tegelijkertijd oprechte vertrouwensrelaties met klanten kunnen opbouwen en onze verkoopdoelen kunnen bereiken. Laten we een kijkje nemen hoe dit in de praktijk kan worden gebracht.

Voordelen

 • Dit boek geeft praktische tools en strategieën voor succesvolle verkoop, terwijl het belang van authentiek blijven wordt benadrukt.
 • Verkoopprofessionals en lezers in het algemeen hebben positieve punten van het boek gemeld, zoals verbeterde verkoopresultaten en nieuwe inzichten, waardoor de waarde van het boek wordt aangetoond.
 • Het boek heeft ook een motiverend en inspirerend effect, wat bijdraagt tot persoonlijke groei en zelfverreiking, wat verder gaat dan de puur zakelijke aspecten.

Nadelen

 • Het boek heeft mogelijk beperkte waarde voor degenen die niet specifiek in de verkoop zitten, ondanks het argument dat “iedereen aan verkoop doet”. Niet alle lezers zijn misschien in staat om de lessen volledig te benutten of te relateren aan hun eigen situaties.
 • Hoewel het boek wordt geprezen om zijn praktische hulpmiddelen, meldt een recensent dat een scherpere scheiding van B2B- en B2C-concepten de waarde van het boek zou hebben verhoogd. Dit suggereert dat sommige concepten mogelijk niet duidelijk of specifiek genoeg zijn voor alle lezers.
 • Het boek zou kunnen neigen naar een te idealistische of onrealistische benadering van verkopen voor sommige lezers, gezien de nadruk op het werken vanuit het hart en het benaderen van klanten met volledige authenticiteit en oprechtheid.

Na het lezen en analyseren van ‘Sales vanuit je hart’, concluderen we dat dit een waardevol boek is voor iedereen die zich in de wereld van verkoop begeeft. Of je nu een beginner of een ervaren professional bent, de inzichten en praktische tools kunnen helpen om klantrelaties te versterken en verkoopresultaten te verbeteren. We raden dit boek vooral aan voor personen die streven naar een authentieke, betekenisvolle verkoopervaring en hun eigen ambities niet uit het oog willen verliezen. We zullen zeker uitkijken naar toekomstige publicaties van de auteur.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Business bibliotheek – Onderhandelen met lastige mensen

Business bibliotheek - Onderhandelen met lastige mensen

Wij hebben het genoegen gehad ons te verdiepen in ‘Onderhandelen met lastige mensen’ van niemand minder dan William Ury, internationaal aangemerkt als onderhandelingsspecialist. Dit boek gaf ons inzicht in de complexiteit en uitdagingen van onderhandelen onder stress, met lastige mensen, en bood ons een vijfstappenstrategie die bedoeld is om een doorbraak te forceren in deze situaties. Met aandacht voor zowel persoonlijke als professionele onderhandelingen, stellen we ons tot doel om het rijke scala aan nuttige inzichten te analyseren dat Ury in dit werk aanreikt.

Voordelen

 • Biedt nuttige strategieën en handvatten om lastige onderhandelingen aan te gaan en eventueel een doorbraak te bereiken.
 • Het boek is makkelijk leesbaar en de inzichten van de auteur zijn zeer toegankelijk en praktisch toepasbaar.
 • Niet alleen toepasbaar in zakelijke onderhandelingen, maar ook nuttig in persoonlijke situaties en in de omgang met familieleden, collega’s of een baas.

Nadelen

 • Het boek vereist wellicht praktische toepassing en oefening om echt effectief te zijn, waardoor het geen onmiddellijke oplossing biedt.
 • Ury’s methoden en strategieën werken mogelijk niet in alle situaties of voor alle personen, omdat iedere onderhandeling en individu uniek is.
 • Er is een kans dat de lezer de inzichten in eerste instantie niet volledig begrijpt of op de juiste manier toepast, aangezien Ury’s advies wellicht onconventioneel en nieuw is voor velen.

Wij concluderen dat ‘Onderhandelen met lastige mensen’ een essentieel en praktijkgericht handboek biedt dat relevante inzichten en strategieën verschaft voor elke onderhandelingssituatie. Het boek is waardevol voor zowel beginners als ervaren onderhandelaars en is gemakkelijk leesbaar. Het is een aanrader voor iedereen die zichzelf wil verbeteren in het omgaan met lastige situaties, zowel binnen een professionele omgeving als in persoonlijke interacties.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Think Like a Lawyer, Don’t Act Like One

Think Like a Lawyer, Don't Act Like One

In onze zoektocht naar de meest informatieve en praktische literatuur over onderhandelen, stuiten we op een fascinerend boek genaamd ‘Think Like a Lawyer, Don’t Act Like One’ door Aernoud Bourdrez. Het is een rijke bron van beproefde strategieën voor het navigeren door conflicten, gedistilleerd uit een breed scala aan voorbeelden, variërend van Winston Churchill tot bonobo’s. Wat het meest fascineert, is de hands-on en direct bruikbare inleiding tot conflictbeheersing, de geteste en gevalideerde aanpak van de auteur zelf, die ons een grondig inzicht biedt in onderhandelen. We kijken ernaar uit om onze gedachten over deze boeiende gids met jullie te delen.

Voordelen

 • Het boek is goed geschreven, toegankelijk en bevat humor, wat het lezen makkelijker en plezieriger maakt.
 • Het boek biedt bruikbare strategieën en aanbevelingen voor conflictbeheersing, die aanzetten tot nadenken.
 • Er wordt snel geleverd, ook eventueel vóór de geplande afleverdatum.

Nadelen

 • Het boek kan als ‘te makkelijk’ worden ervaren, met bladzijden die soms maar een of enkele zinnen bevatten op een hoog abstractieniveau.
 • Hoewel er nuttige strategieën worden aangeboden, worden deze niet altijd genoeg geconcretiseerd of diepgaand uitgelegd.
 • “Veel quotes, weinig tekst”: Het boek kan de indruk wekken dat het meer een verzameling van citaten is dan diepgaande, originele tekst van de auteur zelf.

Na zorgvuldige bestudering van ‘Think Like a Lawyer, Don’t Act Like One’, waarderen we de vlotte schrijfstijl, de bondige en grappige anekdotes, en de toegankelijke boodschap waardevol over onderhandelingsstrategieën. Hoewel sommigen het misschien te abstract vinden, met enkele pagina’s met minimale tekst, erkennen we dat het kan dienen als een licht inleidend boek dat strategieën in een notendop biedt. We bevelen dit boek aan voor beginners in het onderhandelingsproces, die op zoek zijn naar een snelle maar nuttige gids met praktisch toepasbare suggesties.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Getting to Yes

Getting to Yes

In onze review duiken we in de wereld van het onderhandelen met de klassieker ‘Getting to Yes’ van Roger Fisher, William Ury en Bruce Patton. Deze meesterlijke gids, die al meer dan veertig jaar wordt beschouwd als hét standaardwerk op het gebied van onderhandelen, biedt waardevolle inzichten die toepasbaar zijn op elk niveau; van dagelijkse gesprekken tot complexe juridische situaties. In ‘Getting to Yes’ staat juist het principe van win-win, waarbij een optimale uitkomst voor beide partijen centraal staat, in het middelpunt van het onderhandelingsproces. Daar gaan we in onze review dieper op in.

Voordelen

 • Het boek is al veertig jaar een standaardwerk op het gebied van onderhandelen, wat aantoont dat het een duurzame waarde heeft.
 • Het principieel onderhandelmodel dat in het boek wordt gepresenteerd, streeft naar een win-win situatie die voor alle betrokken partijen voordelig is.
 • Het boek is breed toepasbaar en kan nuttig zijn in diverse onderhandelingssituaties, variërend van gesprekken met een huurbaas tot gerechtelijke procedures.

Nadelen

 • Omdat het boek al veertig jaar geleden is gepubliceerd, kan sommige informatie verouderd of niet meer relevant zijn in de hedendaagse onderhandelingsomgeving.
 • Het kan zijn dat niet iedereen het idee van een win-win situatie in onderhandelingen omarmt, vooral als de andere partij dominant of competitief is.
 • Hoewel het boek beweert dat het in het voordeel is als de ‘andere partij’ het ook heeft gelezen, kan dit in de praktijk juist een nadeel zijn omdat het de voorspelbaarheid van uw onderhandelingsstrategie kan vergroten.

Na grondige bestudering van ‘Getting to Yes’ zijn we ervan overtuigd dat dit boek essentieel is voor iedereen die zich wil bekwamen in het onderhandelen. Het is niet alleen nuttig voor professionals zoals zakenmensen, advocaten en diplomats, maar ook voor ieder individu in zijn dagelijkse leven. We bevelen dit boek ten zeerste aan voor diegenen die ernaar streven om effectieve en bevredigende oplossingen te vinden in hun onderhandelingsprocessen.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Skills – Skills Onderhandelen

Skills - Skills Onderhandelen

In onze nieuwste review nemen we een duik in de wereld van onderhandelingsvaardigheden. We analyseren ‘Skills – Skills Onderhandelen’, een praktisch studie- en trainingsboek dat lezers uitdaagt om hun persoonlijke effectiviteit te verbeteren, strategieën te kiezen en hun houding en reacties in onderhandelingssituaties te evalueren. Daarnaast beoordelen we hoe de theorie in dit boek wordt ondersteund door voorbeelden en praktische oefeningen, evenals het digitale materiaal op de bijbehorende website. Deze beoordeling richt zich op zowel studenten in het hoger onderwijs als professionals die hun onderhandelingsvaardigheden willen aanscherpen.

Voordelen

 • Het boek is overzichtelijk gestructureerd en helder in zijn uitleg, waardoor lezers makkelijk kunnen volgen wat ze van onderhandelingsprocessen kunnen verwachten.
 • De theorie wordt ondersteund door veel praktische voorbeelden en oefeningen, waardoor lezers het leren toepassen in de praktijk.
 • Er is een bijbehorende digitale leeromgeving met extra studiemateriaal, wat kan bijdragen aan een beter begrip en verdere ontwikkeling van de onderhandelingsvaardigheden van de lezer.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het boek niet bijzonder of het springt er niet uit tussen andere onderhandelingsboeken, waardoor het mogelijk wat aan impact of originaliteit mist.
 • De lezer kan met een gevoel eindigen dat ze niet veel wijzer zijn geworden, wat kan betekenen dat er diepgaande inzichten of waardevolle nieuwe informatie ontbreekt.
 • Ondanks dat er praktische voorbeelden en oefeningen zijn, kan het zijn dat deze niet geschikt of relevant zijn voor iedereen – variërend van de verschillende scenario’s of situaties waarin verschillende lezers zich kunnen bevinden.

Tot slot concluderen we dat ‘Skills – Skills Onderhandelen’ een nuttige tool kan zijn voor een breed publiek dat zich bezighoudt met onderhandelingen, gezien de heldere opzet en duidelijke voorbeelden die worden aangereikt. Ondanks dat sommigen het boek misschien niet bijzonder vernieuwend vinden, kunnen de praktische aspecten en de bijbehorende digitale materialen van toegevoegde waarde zijn voor zowel studenten als professionals die hun onderhandelingsvaardigheden willen verfijnen. Dus voor diegenen die op zoek zijn naar een solide basis in onderhandelingsvaardigheden, raden we dit boek zeker aan.

Bekijk prijs op Bol.com

8. kleinGROOT

kleinGROOT

Wij hebben ons gebogen over kleinGROOT, een fascinerend boek van Steve Martin, Noah Goldstein en Robert Cialdini dat ons leert hoe kleine veranderingen in onze benadering kunnen leiden tot grote resultaten in overtuigingskracht. De auteurs, bekende namen in de wetenschap en praktijk van het overtuigen, hebben diepgaande inzichten uit recent onderzoek omgezet tot praktische strategieën, verpakt in 53 korte, kernachtige hoofdstukken. Ze bieden ons een raamwerk voor overtuigende communicatie in diverse situaties – van werkgesprekken en vergaderingen, tot interacties in ons persoonlijke leven en op sociale media.

Voordelen

 • KleinGROOT presenteert praktische strategieën voor overtuigingskracht, gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten.
 • Het boek is gemakkelijk te lezen, aangezien het 53 korte, kernachtige hoofdstukken bevat waardoor je snel een onderwerp naar keuze op kunt pakken.
 • Het biedt direct toepasbare strategieën in verschillende dagelijkse situaties, waaronder op de werkplek, in interactie met klanten, thuis, en in virtuele communicatie zoals e-mails en sociale media.

Nadelen

 • Het format van het boek, met 52 losse hoofdstukken zonder duidelijk kader, kan voor sommige lezers moeilijk te volgen zijn.
 • De cryptische titels van de hoofdstukken kunnen potentieel verwarrend zijn en het moeilijk maken om de kernpunten te onthouden.
 • Het boek herhaalt veel van de inzichten en strategieën van vorige boeken van de auteurs, wat sommige lezers als repetitief kunnen ervaren.

Al met al stellen wij vast dat kleinGROOT een nuttig boek kan zijn, voornamelijk voor diegenen die zoeken naar toepasbare strategieën voor overtuigende communicatie, zoals professionals in online marketing. Echter, een kritische noot is dat het boek enigszins versnipperd kan overkomen voor degenen die de voorkeur geven aan een meer gestructureerde benadering. Desondanks blijkt uit de overwegend positieve feedback dat dit boek een waardevolle toevoeging kan zijn aan uw boekenkast.

Bekijk prijs op Bol.com

9. Onderhandelen voor vrouwen

Onderhandelen voor vrouwen

In onze zoektocht naar de beste boeken over onderhandelen, hebben we ons ondergedompeld in ‘Onderhandelen voor Vrouwen’ van Monic Bührs, Elisa de Groot en Yvette Berkel. Deze gerespecteerde auteurs, bekend om hun expertise in de coaching van vrouwen en genderdiversiteit, belichten in dit krachtige boek de subtiliteiten van onderhandelen, met een speciale focus op hoe vrouwen deze vaardigheid kunnen benutten in hun professionele leven. Ga met ons mee op deze inspirerende reis die grenzen verlegt, stereotypen verwerpt en vrouwen toerust met kennis en strategieën om hun onderhandelingskracht te maximaliseren.

Voordelen

 • Het boek benadrukt het belang van onderhandelen en leidt vrouwen om assertiever te zijn in het vertegenwoordigen van hun eigen belangen.
 • De auteurs hebben een indrukwekkende achtergrond met uitgebreide ervaring op het gebied van coaching, genderdiversiteit en inkoopmanagement, wat een grondige en geïnformeerde begeleiding in het boek garandeert.
 • Het boek bevat praktische begeleiding en strategieën voor onderhandelingen, zoals het belang van goede voorbereiding en het benutten van vrouwelijke kracht.

Nadelen

 • Het boek lijkt zich specifiek te richten op de achterstand van vrouwen in onderhandelingssituaties, wat kan betekenen dat het advies mogelijk niet even bruikbaar is voor mannen.
 • Er zijn geen expliciete reviews van dit boek, wat het moeilijk maakt om de daadwerkelijke prestaties van het boek in de praktijk te beoordelen.
 • Hoewel het boek probeert in te spelen op de specifieke behoeften van vrouwen, kan het voor sommige lezers overkomen als stereotypering of gender-bias, wat kan leiden tot kritiek op de beperkte benadering van het boek.

Na grondige bestudering en analyse, zijn we overtuigd van de rijke inhoud en praktische inzichten die ‘Onderhandelen voor Vrouwen’ biedt. We raden dit boek ten zeerste aan voor vrouwen die hun onderhandelingsvaardigheden willen versterken, vooral zij die in male-dominated professionele omgevingen opereren. Het lezen van dit boek is een belangrijke stap in de richting van een succesvolle en bevredigende carrière.

Bekijk prijs op Bol.com

10. Onderhandelen als het heet wordt

Onderhandelen als het heet wordt

In onze review duiken we in de wereld van onderhandelingen, zoals gepresenteerd in “Onderhandelen als het heet wordt” van expert George van Houtem. Dit boek biedt de nodige tools om effectief om te gaan met uitdagende onderhandelingsscenario’s, van het identificeren van bluf tot het omgaan met emotionele chantage. We onderzoeken de toepasbaarheid van de high-level onderhandeltechnieken en strategieën die door Van Houtem worden onthuld, getest door gerenommeerde top onderhandelaars.

Voordelen

 • Dit boek biedt praktische en beproefde onderhandelingstechnieken van gerenommeerde experts, waardoor de lezer inzicht en vaardigheden kan verkrijgen om effectief te onderhandelen in verschillende situaties.
 • De auteur, George van Houtem, is een erkende expert in onderhandelingstechnieken. Zijn ervaring in het begeleiden van onderhandelingen en conflictbemiddeling verhoogt de waarde van de informatie in dit boek.
 • Het boek biedt niet alleen technieken voor professionele onderhandelingen, maar ook voor persoonlijke situaties, wat bijdraagt aan de veelzijdigheid en het toepassingsgebied van de inhoud.

Nadelen

 • Er kan een gebrek aan diepte zijn in de behandeling van elk onderhandelingstechniek, gezien het brede scala aan technieken dat in het boek wordt gepresenteerd.
 • Hoewel de praktisch gerichte inzichten nuttig zijn, kan er een tekort aan theoretische achtergrond zijn, wat sommige lezers kan frustreren die op zoek zijn naar een dieper begrip van de principes achter de technieken.
 • Het boek kan voor sommige mensen als specialistisch of te technisch ervaren worden, wat beginners of lezers zonder voorkennis over onderhandelingstechnieken kan afschrikken.

Na grondige evaluatie concluderen we dat “Onderhandelen als het heet wordt” een uitzonderlijk leermiddel is voor iedereen die zijn onderhandelingsvaardigheden naar een hoger niveau wilt tillen. We bevelen dit boek ten zeerste aan voor zowel beginnende als ervaren onderhandelaars die hun techniek willen aanscherpen en hun zelfvertrouwen tijdens bijeenkomsten willen vergroten. Het boek biedt inzichtelijke en praktische strategieën die van onschatbare waarde zijn bij het navigeren door complexe onderhandelingen.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

In onze zoektocht hebben we waardevolle inzichten opgedaan uit een veelheid van onderhandelingsboeken. Elk boek biedt een andere kijk op de kunst van het onderhandelen, en samen vormen ze een compleet pakket aan vaardigheden en strategieën. Wij zijn ervan overtuigd dat geen enkel boek op zichzelf voldoende is, maar dat het lezen en toepassen van de wijsheid uit deze selectie van boeken u zal helpen om uit te groeien tot een effectievere onderhandelaar in uw professionele carrière.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *