De top 10 Beste Boeken over ondernemen In 2023 (in het Nederlands)

De top 10 Beste Boeken over ondernemen In 2023 (in het Nederlands)

“We hebben ons volledig ondergedompeld in stapels boeken over ondernemen om voor jullie de absolute top te vinden. Deze waardevolle werken bieden de helderste inzichten, de meest innovatieve strategieën, en de meest inspirerende succesverhalen. Laten we samen duiken in de wereld van de beste boeken over ondernemen die ooit zijn geschreven.”

1. The Culture Map

The Culture Map

Wij hebben de eer gehad het internationale handboek ‘The Culture Map’ van Erin Meyer te beoordelen, een essentieel kompas om de complexiteit van culturele verschillen binnen de moderne, geglobaliseerde zakenwereld te navigeren. Als team zijn we diep ingedoken in Meyers uitgebreide analyse van cultuurgebonden gedrag in bedrijfscontexten en haar waardevolle advies betreft succesvol internationaal ondernemen. Dit boek heeft ons een schat aan inzicht geboden in hoe we effectief kunnen samenwerken met collega’s en partners van verschillende culturele achtergronden – een vaardigheid die in deze tijd van globalisering simpelweg niet kan ontbreken.

Voordelen

 • Het boek voorziet de lezer van diep inzicht in internationale culturele verschillen en hoe je hiermee om kunt gaan in de geglobaliseerde zakenwereld.
 • De auteur combineert analyse en strategieën met praktisch advies, waardoor het boek zowel informatief als bruikbaar is.
 • Het boek is volgens sommige lezers veel waardevoller dan een universitaire cursus, wat wijst op de kwaliteit van de informatie en de presentatie.

Nadelen

 • Het boek kan gezien worden als overweldigend omdat het een scala aan verschillende culturen en werkwijzen behandelt, wat voor sommigen te veel tegelijk kan zijn.
 • Hoewel het boek veel advies geeft over het omgaan met culturele verschillen, kan de praktische implementatie van dit advies in de echte wereld uitdagend zijn.
 • Het boek kan onvoldoende lokale nuances of uitzonderingen behandelen, gezien de brede benadering van culturele verschillen.

Samengevat geloven wij dat ‘The Culture Map’ ongeëvenaarde kennis en inzichten biedt in de omgang met culturele diversiteit in de bedrijfswereld, iets waar men mogelijk meer van leert dan menig universitair vak. We stellen de vlotte leesbaarheid van dit werk zeer op prijs. Daarom raden wij dit boek van harte aan voor iedereen die internationaal onderneemt of van plan is om dit in de toekomst te gaan doen.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Ondernemen als een baas

Ondernemen als een baas

Wij hebben ons ondergedompeld in de verrijkende wereld van ondernemerschap zoals beschreven in “Ondernemen als een baas”, een boek van Wesley dos Santos. Dit is geen gemiddeld handboek over zaken doen, het illustreert op levendige wijze hoe je door tinkeren, hosselen en circulair denken je dromen kunt verwezenlijken. Het is een verzameling inspirerende verhalen door rolmodellen uit uiteenlopende velden, die laten zien hoe deze unieke vaardigheden hen hebben geholpen om succesvol te ondernemen en baas van hun eigen levenspad te worden.

Voordelen

 • Inspirerend – Het boek bevat veel positieve verhalen van verschillende mensen die succesvol hun eigen weg zijn gegaan in de wereld van het ondernemerschap, wat lezers kan motiveren om hun eigen dromen na te jagen.
 • Toegankelijk – Het boek is geschreven in een eenvoudige en begrijpelijke taal waardoor iedereen de informatie en tips die het geeft kan begrijpen en toepassen. De lay-out en het lettertype maken het nog makkelijker om te lezen.
 • Praktisch – Het boek leert lezers over drie specifieke vaardigheden die ze nodig hebben om te ondernemen – tinkeren, hosselen en circulair denken – en biedt daarbij veel concrete voorbeelden van hoe deze in de praktijk kunnen worden toegepast.

Nadelen

 • Geen diepgaande inzichten – Hoewel het fijn is dat het boek simpel en makkelijk te begrijpen is, zijn er mogelijk geen diepgaande inzichten of complexe ideeën die ervaren ondernemers kunnen inspireren of nieuwe inzichten kunnen geven.
 • Mogelijke bias – Het boek bevat voornamelijk succesverhalen, waardoor het mogelijk geen realistisch beeld geeft van de uitdagingen waarmee ondernemers te maken kunnen krijgen. Het zou nuttig kunnen zijn om ook wat verhalen te bevatten over mislukkingen en hoe deze kunnen leiden tot groei en uiteindelijk succes.
 • Gebrek aan diversiteit – Hoewel het boek verschillende rolmodellen aan het woord laat, zijn dit voornamelijk succesvolle ondernemers uit de entertainment en retailbranche. Hierdoor kan het misschien niet goed aansluiten bij ondernemers in andere sectoren of mensen die op zoek zijn naar een minder conventionele route naar succes.

Tot slot, willen wij benadrukken dat “Ondernemen als een Baas” een absolute aanrader is. Het is eenvoudig geschreven en vol met inspirerende verhalen en praktische inzichten. Dit boek is niet alleen aantrekkelijk voor zij die een sprong in het diepe willen wagen en een eigen onderneming willen starten, maar ook voor diegenen die hun persoonlijke ontwikkeling willen stimuleren. In het bijzonder kunnen jonge, aanstormende ondernemers hier veel waardevolle lessen uit halen.

Bekijk prijs op Bol.com

3. De macht van McKinsey

De macht van McKinsey

In onze hedendaagse samenleving onthult ‘De macht van McKinsey’, geschreven door onderzoeksjournalisten Walt Bogdanich en Michael Forsythe, de verborgen krachten die een invloedrijke rol spelen in onze economie, politiek en zelfs oorlogsvoering. Dit boek daagt de raadselachtige reputatie van dit wereldberoemde adviesbureau uit door de diepste hoeken van hun operationele integriteit bloot te leggen. We onderzoeken de gerapporteerde misstanden die voortvloeien uit de kostenefficiënte adviezen van dit bedrijf, en ontrafelen de paradoxen van hun waardengedreven beloftes tegen het kleurrijke klantenbestand dat ze dienen.

Voordelen

 • Het boek geeft een gedetailleerde beschrijving van diverse adviestrajecten, waardoor lezers een diepgaand inzicht krijgen in de dagelijkse praktijk van management consulting.
 • Het boek bespreekt de operationele breedte van McKinsey en haar klanten, waardoor lezers een duidelijk beeld krijgen van de invloed en het bereik van het bedrijf.
 • De auteurs, Walt Bogdanich en Michael Forsythe, zijn gevierde onderzoeksjournalisten, en hun expertise en inzichtelijkheid straalt door in het boek.

Nadelen

 • Het boek focust voornamelijk op McKinsey, waardoor het bredere spectrum van adviesbureaus wordt genegeerd. Dit maakt het perspectief mogelijk te smal.
 • Het boek bevat veel persoonsbeschrijvingen die niet noodzakelijk relevant zijn voor het bredere verhaal, waardoor het soms kan aanvoelen als een afdwaling of afleiding.
 • Het boek zou door sommigen kunnen worden beschouwd als eenzijdig negatief of kritisch, wat kan resulteren in een vertekend beeld van de realiteit van managementconsulting.

Na het zorgvuldig lezen en beoordelen van ‘De macht van McKinsey’, hebben we vastgesteld dat dit boek ons een gedetailleerde inkijk geeft in de wereld van bedrijfsadvies en de nadruk op aandeelhouderswaarde. Ondanks dat we de persoonsbeschrijvingen als overtollig ervaren en de focus op alleen McKinsey enigszins beperkend vinden, bleef het een fascinerend leesmateriaal. We raden dit boek sterk aan voor iedereen die geïnteresseerd is in de werking van topadviesbureaus, aangevuld met een vleugje kritiek op hun praktijken.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Hardcore Hunter – managementboeken – sales – ondernemen – psychologie – zelfhulp

Hardcore Hunter - managementboeken - sales - ondernemen - psychologie - zelfhulp

Wij hebben voor jullie het boek ‘Hardcore Hunter’ onder de loep genomen; een onmisbare bestseller in de wereld van sales en ondernemen. Het beweert een veelomvattend handboek te zijn voor zowel beginnende als ervaren verkopers en belooft besparing in tijd en middelen door 120 jaar aan verkoopervaring, en trainingen in sales en psychologie samen te bundelen. In deze review kijken wij kritisch naar wat ‘Hardcore Hunter’ te bieden heeft en of het daadwerkelijk de belofte waarmaakt om de enige verkoopgids te zijn die je in je carrière nodig zult hebben.

Voordelen

 • “Hardcore Hunter” biedt praktische, hands-on inzichten en tips op basis van jarenlange verkoopervaring, wat veel verkopers waardevol en nuttig vinden.
 • Het boek bevat niet alleen verkoopstrategieën, maar gaat ook dieper in op de persoonlijke ontwikkeling en psychologie, waardoor het een breder waardevol inzicht verschaft in het vak.
 • Lezers krijgen toegang tot de 06-coach lijn van de auteur voor persoonlijke hulp en advies, een unieke en waardevolle bonus.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het mogelijk niet makkelijk om in één adem door te lezen, aangezien het veel informatie bevat om te verwerken en te implementeren.
 • Het boek is specifiek gericht op new business sales Bekijk uw persoonlijke situatie om de volledige waarde uit het boek te halen.
 • Omdat het zo specifiek en diepgaand is, is het misschien overweldigend voor iemand die hoopt op een snelle introductie tot verkoop en ondernemerschap.

Na een grondige evaluatie kunnen we concluderen dat ‘Hardcore Hunter’ een lovenswaardige toevoeging is aan de bibliotheek van elke professional op het gebied van sales en ondernemen. Het boek is niet alleen esthetisch aantrekkelijk en van hoge kwaliteit, maar biedt ook waardevolle inzichten en praktische adviezen die zowel beginners als ervaren verkopers van pas kunnen komen. Vanwege de bruikbare en resultaatgerichte tips is dit boek zeker een aanrader voor iedereen die zijn vaardigheden in verkoop en ondernemerschap wil verbeteren.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Ondernemen en innoveren in zorg en welzijn

Ondernemen en innoveren in zorg en welzijn

In onze zoektocht naar de beste boeken over ondernemen, hebben we een waardevol werk gevonden dat humor en inzicht combineert: “Ondernemen en innoveren in zorg en welzijn”. Deze uitgebreide gids, geschreven door ervaren professionals, informeert zorg- en welzijnsprofessionals over hoe zij ondernemend en innovatief kunnen zijn in hun vakgebied. Het benadrukt het belang van flexibiliteit, samenwerking en het signaleren van nieuwe kansen, en biedt direct toepasbare technieken, zoals het schrijven van een effectief businessplan en de succesvolle implementatie daarvan.

Voordelen

 • Het boek biedt een stevige basis voor het ontwikkelen van ondernemende en innovatieve vaardigheden in de zorg en welzijnssector.
 • Het boek is gebaseerd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, die een leidraad bieden voor professionals om nieuwe kansen te signaleren en deze te vertalen naar een nieuw en verbeterd aanbod.
 • Elk hoofdstuk in het boek is opgebouwd uit heldere leerdoelen, relevante casus, inspirerende praktijkvoorbeelden, theoretische onderbouwing en een samenvatting. Bovendien biedt de bijbehorende website extra materiaal, waaronder praktijkopdrachten en voorbeelddocumenten.

Nadelen

 • Het boek is specifiek gericht op de context van de zorg en welzijnssector, waardoor de inhoud mogelijk minder relevant is voor diegenen die in een andere sector werkzaam zijn.
 • Hoewel het boek een theoretische onderbouwing biedt, kan het zijn dat sommige lezers dieper ingaande of meer uitgebreide theorieën missen over bepaalde aspecten van ondernemen en innoveren.
 • Gezien de gespecialiseerde aard van het onderwerp, kan het lezen en begrijpen van het boek een uitdaging zijn voor diegenen die nieuw zijn in de zorg- en welzijnssector of voor diegenen die niet bekend zijn met bedrijfsopbouw en -innovatie.

Na uitgebreide evaluatie raden wij “Ondernemen en innoveren in zorg en welzijn” ten zeerste aan voor alle professionals in de zorg- en welzijnssector die streven naar groei en vernieuwing in hun werkomgeving. Het biedt een onmisbare bron van kennis en inspiratie voor diegenen die bereid zijn hun vakgebied naar een hoger niveau te tillen. Met de praktische strategieën die het bevat, zijn wij ervan overtuigd dat dit boek een effectieve springplank zal zijn voor uw ondernemende reis in de zorg- en welzijnsector.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Écht ondernemen

Écht ondernemen

Wij bij [Your Company Name] kijken altijd reikhalzend uit naar het lezen van boeken over ondernemerschap die net dat beetje anders zijn. Ditmaal hebben we de ervaringen en lessen gedistilleerd uit ‘Echt Ondernemen’, een boek dat ons onderdompelt in een wereld van eerlijk en authentiek ondernemerschap, geschreven door jurist en succesvol ondernemer Charlotte Meindersma. Met verhalen van 12 succesvolle ondernemers en strategieën voor zakelijk succes zonder je eigen waarden te compromitteren, belooft Echt Ondernemen op indringende wijze te laten zien hoe je een bedrijf kunt runnen op je eigen voorwaarden. Laten we eens dieper duiken in wat dit boek te bieden heeft.

Voordelen

 • Het boek biedt praktische tips en inzichten voor zowel beginnende als ervaren ondernemers.
 • De auteur, een ervaren ondernemer en jurist, deelt waardevolle juridische kennis en ervaringen in een begrijpelijke taal.
 • Het boek is makkelijk leesbaar en vol met inspirerende verhalen van succesvolle ondernemers.

Nadelen

 • Sommige lezers kunnen de informatie in het boek te bekend of te abstract vinden, wat het minder nuttig kan maken voor ervaren ondernemers.
 • Het boek neigt naar de praktische kant van ondernemen, wat de theoretische aspecten en academische inzichten in het ondernemerschap kan missen.
 • Hoewel het boek veel praktische tips biedt, moet de lezer nog steeds gedisciplineerd en gemotiveerd genoeg zijn om deze in actie te brengen voor hun onderneming.

Wij bij [Your Company Name] raden ‘Echt Ondernemen’ ten zeerste aan voor zowel beginnende als ervaren ondernemers die op zoek zijn naar realistische, praktische en juridisch verantwoorde adviezen. Hoewel sommigen mogelijk al bekend zijn met enkele van de besproken concepten, biedt het boek waardevolle inzichten en eerlijke reflecties op ondernemerschap. Het is een toegankelijke, praktische gids die u kan helpen bij het bouwen van een bedrijf op basis van integriteit en persoonlijke waarden.

Bekijk prijs op Bol.com

7. The E-Myth

The E-Myth

Als boekenrecensenten hebben we over de jaren heen talloze literatuur over bedrijfsvoering en ondernemerschap onder de loep genomen. Het is dan ook met een zekere expertise dat we ons buigen over Michael E. Gerber’s “The E-Myth”, een werk dat tracht de veelgemaakte misvattingen bij het runnen van een bedrijf bloot te leggen en praktische oplossingen biedt voor ondernemerschap. Onze taak is om de waarde van deze bestseller kritisch te beoordelen en samen te vatten hoe dit boek precies helpt bij het uitwerken van een succesvolle strategie voor bedrijfsgroei.

Voordelen

 • Levert nuttige en praktische inzichten voor bestaande en aanstaande ondernemers om hun bedrijf succesvol te maken.
 • De theorieën en concepten worden ondersteund door praktijkvoorbeelden, wat ze gemakkelijk te begrijpen en toepasbaar maakt.
 • Het boek biedt een fris perspectief op ondernemerschap, dat het benadrukt om aan je bedrijf te werken in plaats van erin, wat kan helpen bij het bevorderen van groei.

Nadelen

 • De ideeën en inzichten in het boek zijn misschien niet even nuttig voor elke ondernemer, afhankelijk van de aard en schaal van hun bedrijf.
 • Het boek kan wat theoretisch aanvoelen en mist misschien specifieke, stapsgewijze instructies voor bepaalde scenario’s.
 • Door de grote hoeveelheid informatie kan het verwarrend of overweldigend zijn voor sommige lezers, vooral voor degenen die nieuw zijn in ondernemerschap.

Na gedegen overweging raden wij ‘The E-Myth’ sterk aan voor zowel beginnende als gevestigde ondernemers die hun bedrijf willen uitbreiden. Gerber’s inzichten, geworteld in realistische situaties en praktische oplossingen, bieden een uitstekende blauwdruk voor duurzame bedrijfsgroei. Met andere woorden, dit is onmisbare literatuur voor iedereen die ernaar streeft zakelijk succes te boeken.

Bekijk prijs op Bol.com

8. Maakkracht

Maakkracht

Als fervente lezers en zakelijke professionals hebben we ons verdiept in ‘Maakkracht’, een boek dat een vernieuwende blik werpt op het aanpakken van maatschappelijke problemen. Geschreven door Tabo Goudswaard en Jetske van Oosten, stelt dit boek innovatieve oplossingen voor die een oproep zijn tot actie in een tijd waarin veel mensen zich machteloos voelen tegenover de immense uitdagingen van de samenleving. In onze boekreview zullen we ingaan op hóe ‘Maakkracht’ de lezer inspireert en begeleidt om verder te denken dan de conventionele manieren van probleemoplossing, door te handelen als een kunstenaar of ontwerper, waarbij creativiteit, empathie en moed centraal staan.

Voordelen

 • Het boek biedt een nieuwe, out-of-the-box benadering om grote maatschappelijke problemen aan te pakken, namelijk met de mindset van een ontwerper of een kunstenaar.
 • Het boek biedt ook een gestructureerd vijfstappenplan om problemen aan te pakken en veranderingen te bewerkstelligen.
 • Het boek promoot een actieve rol wordt voor de lezer waarbij empathie, creativiteit en verbeeldingskracht worden aangewend om radicale veranderingen in de samenleving te bewerkstelligen.

Nadelen

 • De praktische toepassing van de in het boek gepresenteerde ideeën kan voor sommige mensen onduidelijk of uitdagend zijn.
 • Het boek stelt radicale innovatie en systeemverandering voor. Dit kan als uitzonderlijk ambitieus of zelfs onhaalbaar worden ervaren voor sommige lezers.
 • Hoewel het boek empathisch onderzoek propageert om belanghebbenden bij het vraagstuk te betrekken, kunnen sommige lezers het moeilijk vinden om te begrijpen hoe dit daadwerkelijk moet worden uitgevoerd of hoe dit direct kan leiden tot bruikbare oplossingen.

Na een grondige beoordeling van ‘Maakkracht’, zijn we onder de indruk van de unieke en inventieve benadering van maatschappelijke problemen. We zijn van mening dat dit boek een must-read is voor ondernemers, beleidsmakers, en iedereen die zoekt naar originele en effectieve oplossingen voor wat hen bezighoudt. ‘Maakkracht’ biedt ons niet alleen inzicht, het moedigt ons aan om in actie te komen en verandering aan te sturen. Daarom bevelen we dit boek van harte aan bij eenieder die meer empathie, creativiteit en moed wil inzetten in zijn of haar ondernemingen.

Bekijk prijs op Bol.com

9. 101 Sleutels om te ondernemen met Bijbelse wijsheid

101 Sleutels om te ondernemen met Bijbelse wijsheid

In deze recensie richten wij ons op de unieke aanpak van ondernemen geïnspireerd door het meest gedistribueerde boek ter wereld, de Bijbel. ‘100 Sleutels om te Ondernemen met Bijbelse Wijsheid’ van auteur Michiel Koelewijn, brengt een diepere dimensie in de wereld van ondernemerschap door goddelijke wijsheid te verbinden met zakelijke principes. Dit tegelijk praktisch als spiritueel werk belooft niet alleen strategieën te bieden voor zakelijk succes, maar ook inzichten over integriteit, karakter en zeer uiteenlopende zakelijke aspecten vanuit een bijbels perspectief.

Voordelen

 • Het boek biedt een unieke combinatie van ondernemerschap en religie, specifiek gericht op christelijke ondernemers.
 • Het geeft inspiratie en uitdaging door praktische opdrachten. Dit kan de toepasbaarheid en begrip van de concepten verhogen.
 • Het boek bouwt voort op de schrijver’s eerdere werken, wat betekent dat lezers kunnen profiteren van zijn doorgaande expertise en consistente aanpak van het onderwerp.

Nadelen

 • Beperkte doelgroep: Het boek is voornamelijk nuttig voor christelijke ondernemers of mensen die geïnteresseerd zijn in Bijbelse wijsheid. Het kan minder waardevol zijn voor mensen die geen persoonlijke of professionele interesse hebben in deze aspecten.
 • Hoewel de focus op praktische opdrachten nuttig kan zijn, kan dit ook betekenen dat het boek minder theorie en achtergrondinformatie biedt dan sommige lezers misschien willen.
 • Er lijkt een discrepantie te zijn tussen de titel en de beschrijving van het boek (101 sleutels vs 100 sleutels). Dit kan verwarring veroorzaken bij potentiële kopers.

Als afronding, adviseren wij ‘101 Sleutels om te Ondernemen met Bijbelse Wijsheid’ sterk aan voor zowel zakelijke leiders als beginnende ondernemers, in het bijzonder diegenen binnen de christelijke gemeenschap. Het unieke samenspel tussen praktijkgerichte zakelijke strategieën en diepgaande bijbelse principes maakt dit boek tot een verrijkende ervaring. Laat je inspireren en daag jezelf uit met de boeiende en praktische oefeningen die in elk hoofdstuk te vinden zijn.

Bekijk prijs op Bol.com

10. Digitale gremlins

Digitale gremlins

In onze review duiken we in het fascinerende boek ‘Digitale Gremlins’ van technofilosoof Rens van der Vorst. Dit is een baanbrekend werk dat de immense invloed van digitale technologie op ons dagelijks leven bekijkt en ons uitdaagt om meer kritisch en bewust te worden van ons gebruik ervan. Van der Vorst roept ons niet alleen op om deze digitale gremlin in onszelf te ontwaken, maar biedt ons ook slimme, gebruikersvriendelijke hacks om de controle over het digitale landschap terug te nemen.

Voordelen

 • Het boek bevat veel humor, waardoor het leeservaring aangenaam is.
 • Helpt de lezer inzicht krijgen in hun gebruik van digitale technologie, op fungebaseerde manier.
 • Toegankelijk geschreven en spreekt zowel mensen die in de IT werken als gewone gebruikers van technologie aan.

Nadelen

 • Volgens sommige lezers kan het boek overkomen als oppervlakkig.
 • Er is kritiek op de nauwkeurigheid van enkele concepten en ideeën die in het boek worden gepresenteerd.
 • De schrijfstijl kan repetitief zijn, wat de leeservaring negatief beïnvloedt.

Na het doornemen van diverse beoordelingen, concluderen wij dat ‘Digitale Gremlins’ een vlot en humoristisch geschreven boek is dat lezers prikkelt om kritisch hun digitale gedrag te evalueren. Hoewel niet iedereen even positief is over de diepgang, raden we dit boek voornamelijk aan voor mensen die een frisse, toegankelijke blik op digitale technologie zoeken. Zowel technologie-experts als alledaagse gebruikers kunnen er waardevolle inzichten uit halen.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na minitieus onderzoek en analyse hebben we de hoogtepunten van ondernemersliteratuur voor jullie samengesteld. We zijn ervan overtuigd dat deze geselecteerde boeken ondernemers van alle niveaus inspirerende inzichten, innoverende strategieën en motiverende succesverhalen zullen bieden. We hopen dat deze literaire schatten jullie zullen helpen in de verdere ontwikkeling en verrijking van jullie ondernemerschap.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *