De top 10 Beste Boeken over onderwijs In 2023 (in het Nederlands)

De top 10 Beste Boeken over onderwijs In 2023 (in het Nederlands)

In dit steeds veranderende landschap van onderwijs en leren, is er geen gebrek aan literatuur die belooft om verhelderende inzichten of nieuwe strategieën te bieden. Bij het navigeren in deze overvloedige bronnen richten wij ons op de parels van wijsheid die we door de jaren heen hebben verzameld. In dit artikel bespreken wij de beste boeken over onderwijs die ons hebben geïnformeerd, geïnspireerd en uitgedaagd om het onderwijs opnieuw te denken.

1. Maar HOE dan?!

Maar HOE dan?!

Als professionele onderwijsrecensenten hebben we de eer gehad om “Maar HOE dan?!” te mogen beoordelen: een informatief, divers en humoristisch voorleesboek van Dr. Karin Middelburg en Philippine van der Goes. Dit boek, geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar, heeft ons verrijkt met verrassende feiten, stimulerende doe-tips en prikkelende denkvragen, terwijl het ons begeleidde door thema’s variërend van lichamelijke verschillen en diversiteit tot liefde, seksualiteit, zwangerschap en gezinssamenstelling. Met aantrekkelijke illustraties van Agnes Loonstra biedt het een compleet pakket voor ouders die op zoek zijn naar een leuke maar educatieve manier om antwoord te geven op de nieuwsgierige vragen van hun kinderen.

Voordelen

 • Het boek behandelt een breed scala aan onderwerpen, waaronder lichamelijke verschillen, diversiteit, verliefdheid, vrijen, zwangerschap en verschillende familiesamenstellingen. Het wordt op een kindvriendelijke manier gepresenteerd.
 • Het boek biedt interactieve elementen, zoals doe-tips en doordenkvragen, die educatie een actief en leuk proces maken.
 • Geschreven door een gynaecoloog en een coach, biedt het boek professionaliteit en betrouwbaarheid, en het is gemaakt met een persoonlijke invalshoek – de auteurs hebben het boek geschreven omdat ze merkten dat zulke bronnen ontbraken voor hun eigen kinderen.

Nadelen

 • Het boek kan sommige kinderen in verlegenheid brengen of te expliciet voor hen zijn, vooral voor de jongsten, aangezien het thema’s als voortplanting en verliefdheid behandelt.
 • Hoewel het boek een breed scala aan onderwerpen behandelt, lijkt het niet te dyken in religieuze of spirituele perspectieven op de onderwerpen, wat een tekortkoming kan zijn voor gezinnen die deze waarden willen integreren in het seksuele onderwijs.
 • Het boek is alleen beschikbaar in het Nederlands, wat het gebruik ervan kan beperken voor gezinnen die geen Nederlands spreken of lezen.

We bevelen “Maar HOE dan?!” ten zeerste aan voor ouders die op zoek zijn naar een educatief en inclusief boek om complexe onderwerpen zoals diversiteit, seksualiteit en zwangerschap eenvoudig aan hun kinderen uit te leggen. Het is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en interessant genoeg ook voor oudere kinderen. Met de humoristische teksten, leuke doe-activiteiten en prachtige illustraties is het een onmisbare tool voor het hedendaagse bewust opvoeden.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Handboek voor leraren

Handboek voor leraren

In onze zoektocht naar de beste onderwijs literatuur, hebben we onszelf ondergedompeld in het ‘Handboek voor Leraren’, geschreven door de ervaren lerarenopleiders en auteurs Walter Geerts en René van Kralingen. Deze uitgebreide gids dient als een onmisbaar naslagwerk voor huidige en aanstaande docenten, en biedt zowel theorie als praktische gereedschappen om de complexe taak van het onderwijzen te navigeren. Het handboek behandelt een breed scala aan thema’s – van didactiek en pedagogiek tot professionele ontwikkeling en het Nederlandse onderwijssysteem – en is tegelijkertijd diepgaand en toegankelijk. Laten we nu, met gevoel voor het onderwijsveld en onze liefde voor literatuur, dieper ingaan op onze beoordeling van dit cruciale leerinstrument voor de aspirant-docent.

Voordelen

 • Het boek bevat uitgebreide en volledige informatie voor docenten in opleiding. Het behandelt alle fundamenten van het docentschap, zoals didactiek, pedagogische interactie en persoonlijke ontwikkeling.
 • Het Handboek voor Leraren is praktisch en toegankelijk geschreven, wat het een uitstekende gids maakt voor zowel beginnende als ervaren docenten.
 • Naast gedegen theoretische basis biedt het boek ook actuele praktische handvatten, zoals aandacht voor nieuwe onderwijsconcepten en trends, en handelingsgericht werken.

Nadelen

 • Hoewel het boek educatief en nuttig is, is het niet per se geschikt of vermakelijk voor vrijetijdslezen.
 • Vanwege de veelzijdigheid en diepte van de informatie kan het boek overweldigend zijn voor sommige lezers, vooral degenen die nieuw zijn in het docentschap.
 • Het boek is gericht op het Nederlandse onderwijssysteem, dus sommige inhoud en praktijken kunnen misschien niet volledig van toepassing zijn op docenten in een internationale context.

Na uitgebreide analyse van dit lesmateriaal, concluderen wij dat ‘Handboek voor Leraren’ een must-read is voor zowel aspirant-docenten als ervaren professionals in het onderwijsveld. Het combineert kwalitatief hoogstaande theorie met bruikbare, praktische gereedschappen. Zijn toegankelijkheid en volledigheid maken het een waardevol hulpmiddel voor elke docent die zijn of haar professionele ontwikkeling serieus neemt. Onze aanbeveling? We raden dit boek ten zeerste aan voor iedereen die betrokken is bij het onderwijssysteem!

Bekijk prijs op Bol.com

3. Geef me de 5

Geef me de 5

Wij hebben ons verdiept in het boek ‘Geef me de 5,’ geschreven door orthopedagogisch gedragsdeskundige Colette de Bruin. Dit boek, gericht op ouders en opvoeders van kinderen met autisme, beoogt een duidelijk en voorspelbaar raamwerk te bieden voor effectieve begeleiding. Met aandacht voor zowel de praktische methodieken als de theoretische inzichten, belooft dit boek een essentieel instrument te zijn voor iedereen die betrokken is bij de opvoeding en het onderwijs aan kinderen met autisme.

Voordelen

 • Door het lezen van dit boek krijgt men inzicht in de belevingswereld van mensen met autisme en hoe men hier op een effectieve manier mee om kan gaan.
 • Het boek bevat praktijkvoorbeelden, concrete tips en tools zoals ‘Geef me de 5’ die direct toepasbaar zijn in de praktijk waardoor men direct resultaten kan zien.
 • Lezers melden dat het boek begrijpelijk en gemakkelijk te lezen is, ondanks het feit dat het over een complex onderwerp gaat. Het boek wordt aanbevolen zeer uiteenlopend publiek zoals ouders, zorgverleners, onderwijsprofessionals en mensen met autisme zelf.

Nadelen

 • Hoewel het boek gewaardeerd wordt om zijn praktische benadering, geven sommige lezers aan dat het boek minder nuttig is voor mensen met lichtere vormen van autisme.
 • Het boek lijkt met name gericht op specifieke vormen van autisme, zoals Asperger en PDD-NOS, wat zou kunnen betekenen dat het minder relevant is voor mensen met andere vormen van autisme.
 • Een enkele lezer merkte op dat de aanschafprijs van het boek aan de hoge kant is, wat een belemmering kan zijn voor sommige mensen om het boek aan te schaffen.

Wij concluderen dat “Geef me de 5” een belangrijk handboek is voor ouders, opvoeders en onderwijsprofessionals die te maken hebben met kinderen met autisme. Het boek blijkt zeer informatief en bruikbaar in de praktijk, het biedt duidelijke en concrete handvatten voor het verbeteren van interactie en communicatie. De eenvoudige en begrijpbare taal van het boek wordt hoog gewaardeerd door verschillende soorten lezers, van ouders tot opvoedkundigen en leerkrachten.

Bekijk prijs op Bol.com

4. De zes rollen van de leraar

De zes rollen van de leraar

Wij hebben ons ondergedompeld in ‘De zes rollen van de leraar’, een grondige analyse van Martie Slooter over de essentiële eigenschappen en rollen die een effectieve leraar moet overnemen. Dit boek, verrijkt met kleurrijke inzichten en gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke onderzoeken, articuleert niet alleen de basisvaardigheden van beginnende leraren, maar biedt ook een duidelijk pad voor hun ontwikkeling en evolutie. Het verheft het belang van de leraar als coach, en raakt de kern van het ultieme doel in onderwijs – de zelfregulatie van leerlingen.

Voordelen

 • De zes rollen van de leraar biedt een volledig overzicht van effectief lerarengedrag, wat het een essentiële gids maakt voor docenten op elk niveau.
 • Het boek is zeer praktisch en bevat nuttige en concrete gedragsindicatoren en reflectietools.
 • Het is met name nuttig voor aankomende en beginnende leraren, omdat het behalve de basiskennis ook aandacht besteedt aan hoe leraren zich kunnen ontwikkelen.

Nadelen

 • Hoewel het een uitgebreide guide is, kan het boek als te complex of overweldigend worden ervaren door sommige lezers, vooral degenen die nieuw zijn in het onderwijs.
 • Het boek besteedt volgens de beschrijving veel aandacht aan de rol van de leraar als coach, maar de andere rollen worden mogelijk niet even gedetailleerd behandeld.
 • Het boek is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, wat betekent dat sommige praktische, op de werkvloer opgedane ervaringen mogelijk niet aan bod komen.

Na een grondige beoordeling van ‘De zes rollen van de leraar’, bevelen wij dit boek met vertrouwen aan voor zowel beginnende als ervaren educatoren. Het gaat verder dan een theoretisch begrip en biedt praktische hulpmiddelen die van onschatbare waarde zijn voor diegenen die zich aan het begin van hun onderwijsloopbaan bevinden of hun vaardigheden verder willen ontwikkelen. Wij zien het als een essentiële aanvulling op elke onderwijzersbibliotheek.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Regie in de klas

Regie in de klas

Wij hebben ons ondergedompeld in de schat aan kennis die “Regie in de Klas” biedt; een toonaangevende praktijkgerichte gids die onderwijsprofessionals begeleidt bij het creëren van een rustige, veilige en waardige leeromgeving. Dit boek, gegrond op wetenschappelijk onderzoek en wereldwijde leraarexpertise, staat bol van nuttige strategieën en gedegen advies voor zowel nieuwe als ervaren leraren. Geschreven door gedragsdeskundige en onderwijsveteraan Tom Bennett, toont dit werk de cruciale rol van bewust gedragsmanagement in succesvol onderwijs.

Voordelen

 • Het boek is praktisch en gebaseerd op realistische onderwijssituaties. Het bevat strategieën, tips en adviezen die door zowel nieuwe als ervaren leraren kunnen worden toegepast.
 • Het is geschreven in een toegankelijke en makkelijk te lezen stijl, wat het geschikt maakt voor een breed publiek.
 • Naast het feit dat het goed wordt ontvangen door individuele leraren, wordt het ook gezien als waardevol om als team of schoolbreed te gebruiken.

Nadelen

 • Hoewel het boek vol staat met nuttige informatie, kan het voor sommigen langdradig overkomen.
 • Hoewel het als een sterke bron van handvatten wordt gezien, kan de effectiviteit ervan sterk afhangen van de bereidheid en het vermogen van de leraar of de school om de adviezen toe te passen.
 • Het boek zou wellicht niet voldoende inzicht kunnen bieden in de complexiteit van bepaalde gedragsproblemen of speciale behoeften van leerlingen, wat in de hedendaagse onderwijspraktijk steeds relevanter wordt.

Op basis van de getoonde feedback, bevelen wij “Regie in de Klas” ten zeerste aan bij iedereen die in het onderwijs werkt, ongeacht hun niveau van ervaring. Deze gids is van onschatbare waarde door zijn praktische toepasbaarheid, helderheid en de uitstekende balans tussen theorie en praktijk. Zowel voor degenen die net beginnen aan hun onderwijstraject als voor ervaren onderwijsprofessionals, kan dit boek fungeren als een onmisbaar hulpmiddel in de voortdurende inspanning om een gunstig leerklimaat voor alle leerlingen te creëren.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Nooit meer een onvoldoende

Nooit meer een onvoldoende

Wij hebben ons gebogen over het boek ‘Nooit meer een onvoldoende’, geschreven door het TikTok-fenomeen Lotte Witké, oftewel @lotteleert. In dit boek verkent ze nieuwe, effectieve en vooral leuke leermethodes en deelt ze tips en tricks die elke leerling of student kunnen helpen om hun schoolprestaties te verbeteren. Dit boek is niet alleen een gids voor academische prestaties, maar ook een inspirerend verhaal over persoonlijke groei. Dus, klaar om eindelijk afscheid te nemen van die onvoldoendes en het beste uit jezelf te halen op school? Lees dan zeker verder.

Voordelen

 • Het boek bevat effectieve, geteste leertechnieken die helpen betere studieresultaten te bereiken.
 • Het biedt ook bruikbare tips en tricks voor zelforganisatie, planning en het behouden van motivatie tijdens studie.
 • Naast academische prestaties, richt het boek zich ook op mentale gezondheid en het verhogen van zelfvertrouwen en productiviteit.

Nadelen

 • De tips en tricks zijn wellicht niet universeel toepasbaar. Wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet noodzakelijk voor iedereen te werken.
 • Hoewel de schrijver succesvol was met haar methoden, kan er een bias zijn in het presenteren van haar technieken als de beste manier van leren.
 • Er is een kans dat het boek te veel belooft naar wat het effectief kan waarmaken. Het claimt ‘nooit meer een onvoldoende’, wat mogelijk een overbelofte kan zijn, aangezien studieprestaties ook afhangen van andere factoren buiten controle van de student.

Na een grondige evaluatie van ‘Nooit meer een onvoldoende’, concluderen wij dat dit boek een essentieel hulpmiddel is voor elke student die zijn leerproces wil verbeteren en overtreffen in academische prestaties. We bevelen dit boek van harte aan voor leerlingen en studenten van alle leeftijden, maar ook voor docenten en ouders die nieuwe en innovatieve leermethoden willen ontdekken.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Orde houden

Orde houden

In deze review duiken we in de essentie van ‘Orde houden’, een baanbrekend boek door René Kneyber, een expert met zestien jaar ervaring in het onderwijs. We gaan dieper in op zijn praktische voorbeelden, wetenschappelijk gefundeerde strategieën en oogverblindende onthullingen over effectief klassenmanagement. Bereid u voor op een verhelderend inzicht in het waarborgen van orde in de klas, het pontificaal stellen van motiverende lessen en het behoud van een sterke relatie met leerlingen – allemaal wezenlijke componenten in het creëren van een gunstige leeromgeving.

Voordelen

 • Het boek bevat veel praktisch advies en tips die rechtstreeks toepasbaar zijn in de onderwijspraktijk.
 • Het is zeer nuttig voor beginnende leraren en studenten in opleiding voor het leraarschap, maar ook voor ervaren leerkrachten die moeite hebben met het handhaven van de orde.
 • Het boek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de eigen ervaring van de auteur, waardoor het zowel theorie als praktijk bevat.

Nadelen

 • Het boek lijkt vooral gericht op leraren in het voortgezet en speciaal onderwijs en de bovenbouw van het basisonderwijs. Leraren in de onderbouw van het basisonderwijs, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf kunnen hierdoor mogelijk minder baat hebben bij de tips en adviezen.
 • Terwijl het boek veel praktische tips en richtlijnen biedt, kan de effectiviteit ervan variëren afhankelijk van de unieke klas- en schoolsituatie. Dat betekent dat niet alle suggesties in elke context kunnen werken.
 • Er is niet expliciet vermeld of het boek bijgewerkt is volgens recente onderwijswetenschappelijke inzichten, waardoor sommige informatie mogelijk verouderd kan zijn.

Na het zorgvuldig beoordelen van ‘Orde houden’, kunnen we gerust stellen dat dit verhelderende boek een essentiële gids is voor iedereen in het onderwijs, maar vooral voor beginnende docenten. De praktische tips en bewezen strategieën maken het een eerste hulp bij uitstek voor leraren die worstelen met ordeproblemen. We raden dit boek dus met volle overtuiging aan voor hen die streven naar een geordende, motiverende en optimale leeromgeving.

Bekijk prijs op Bol.com

8. Peuteren en Kleuteren

Peuteren en Kleuteren

Wij hebben de eer gehad om ons te verdiepen in het boek ‘Peuteren en Kleuteren’, een wetenschappelijk onderbouwd werk dat de complexiteiten van de jonge kindontwikkeling op zowel neurologisch als gedragsmatig gebied onderzoekt. Het boek bekijkt de unieke manieren waarop peuters en kleuters leren en speelt in op de groeiende professionalisering binnen de kinderopvang en het primair onderwijs. Met uitgebreide referenties naar neurowetenschappen, cognitief leren en breinontwikkeling, biedt ‘Peuteren en Kleuteren’ een diepgaand inzicht in het kleine, maar krachtige leerwezen van een kind.

Voordelen

 • Peuteren en Kleuteren werpt een bijzonder licht op hoe jonge kinderen leren, gebaseerd op neurowetenschappelijke inzichten. Dit biedt waardevolle kennis voor professionals in de kinderopvang en het onderwijs.
 • Het boek biedt verdieping in verschillende thema’s als cognitief leren, autonoom leren, breinontwikkeling en neurowetenschap, wat het een veelomvattende bron van informatie maakt.
 • Met het ‘in-1-oogopslag-model’ wordt de samenhang van de ontwikkelingsgebieden en breinfuncties bij kinderen tussen 2,5 en 6 jaar zichtbaar gemaakt, wat het boek zeer praktisch en toepasbaar maakt.

Nadelen

 • Peuteren en Kleuteren gaat diep in op de materie, wat mogelijk te ingewikkeld kan zijn voor mensen zonder achtergrond in neurowetenschap of onderwijs.
 • Het boek bevat uitgebreide wetenschappelijke en theoretische APA-referenties, die mogelijk intimiderend of overbodig kunnen zijn voor sommige lezers.
 • Het boek analyseert de verschillen tussen kinderopvang en onderwijs, wat voor sommige lezers als een scheiding of polarisatie van deze twee domeinen kan overkomen, in plaats van te focussen op mogelijke synergieën.

Na zorgvuldige bestudering kunnen wij vol overtuiging zeggen dat ‘Peuteren en Kleuteren’ een onmisbaar hulpmiddel is voor iedereen die zich bezig houdt met het stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen. We bevelen dit boek van harte aan onderwijsprofessionals, pedagogisch medewerkers en ouders, aangezien het aanzienlijke inzichten biedt in hoe we de nieuwsgierigheid, creativiteit en leergierigheid van kinderen kunnen koesteren.

Bekijk prijs op Bol.com

9. NU Burgerschap 3/4 leerwerkboek

NU Burgerschap 3/4 leerwerkboek

In onze zoektocht naar uitmuntende educatieve bronnen, stuiten we op het NU Burgerschap 3/4 leerwerkboek, een complete, flexibele methode voor burgerschapsonderwijs in het mbo. Met een combinatie van een fysiek leerwerkboek en een digitale leeromgeving, biedt deze methode uitvoerige en actuele contexten, een variëteit aan opdrachten en een structuur gebaseerd op de vier dimensies van het kwalificatiedossier. Join ons terwijl we duiken in dit leerwerkboek dat belooft burgerschapsonderwijs op een volwaardige manier te leveren.

Voordelen

 • Complete en flexibele methode burgerschap: NU Burgerschap omvat zowel een leerwerkboek als een digitale leeromgeving, waardoor het voldoet aan verschillende leerstijlen en -behoeften.
 • Actuele en volwassen context: Dit boek biedt actuele informatie en contexten aan studenten, waardoor de informatie relevant is voor hun begrip van hedendaags burgerschap.
 • Gebaseerd op kwalificatiedossier: De inhoud en structuur van het boek is gebaseerd op de vier dimensies van het kwalificatiedossier, wat suggereert dat het voldoet aan onderwijsnormen en -richtlijnen.

Nadelen

 • Beperkt tot mbo-niveaus: Hoewel het boek uitgebreid en informatief is, is het specifiek ontworpen voor mbo-niveaus 1/2 en 3/4, wat betekent dat het mogelijk niet geschikt is voor studenten op andere onderwijsniveaus.
 • Gebrek aan reviews: De afwezigheid van expliciete reviews betekent dat het lastig is om een algemeen aanvaarde evaluatie van de effectiviteit van het boek te maken.
 • Mogelijk gebrek aan grondige dekking: Hoewel het boek wordt geadverteerd als compact, kan dit betekenen dat sommige onderwerpen niet zo diepgaand behandeld worden als sommige studenten of docenten dat zouden willen.

Na zorgvuldige overweging concluderen we dat het NU Burgerschap 3/4 leerwerkboek een zeer bruikbaar hulpmiddel is voor zowel leerlingen als docenten op mbo-niveau. Het biedt een uitstekend evenwicht tussen theorie en praktijk, waardoor het burgerschapsonderwijs op een relevante en begrijpelijke manier wordt gebracht. Wij raden dit boek ten zeerste aan voor mbo-scholen die hun burgerschapsonderwijs willen verrijken en voor studenten die een omvattend inzicht willen krijgen in dit belangrijke onderwerp.

Bekijk prijs op Bol.com

10. Rijke taal

Rijke taal

In onze constante zoektocht naar het verbeteren en verrijken van taal- en leesvaardigheid in het basisonderwijs, stuiten we op het boek ‘Rijke taal’. Geschreven door onderwijskundigen Erna van Koeven en Anneke Smits, biedt dit werk een schat aan inzichten en praktische toepassingen, gericht op zowel professionals in het veld, als studenten in het gebied van educatie of logopedie. Uitgaande van een wetenschappelijk onderbouwde aanpak, gaan we deze uitgebreide gids voor duurzaam, betekenisvol taal- en leesonderwijs in detail verkennen, om te zien hoe het kan bijdragen aan het verbeteren van de leesmotivatie en -prestaties van Nederlandse leerlingen.

Voordelen

 • Combineert theorie en praktijk, biedt een duidelijk inzicht in hoe je duurzaam en betekenisvol taal- en leesonderwijs kunt geven.
 • Rijke taal biedt praktische handvatten voor onderwijsprofessionals waarmee ze leerlingen beter kunnen ondersteunen bij taal en lezen.
 • Het boek is niet alleen bedoeld voor werkende leerkrachten, maar ook voor studenten op het gebied van educatie of logopedie, wat het een brede toepasbaarheid geeft.

Nadelen

 • Het boek bevat geen traditionele verdeling in taaldomeinen, wat voor sommige lezers misschien lastig of verwarrend kan zijn.
 • De effectiviteit van dit boek is afhankelijk van de motivatie van de lezer om de suggesties en handvatten daadwerkelijk toe te passen in de praktijk.
 • Er wordt in de beschrijving en de review niet gesproken over of het boek inclusief alle componenten van taal- en leesdidactiek is, zoals technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en grammatica, waardoor het mogelijk iets mist voor sommige lezers.

Na het doorlezen en bestuderen van ‘Rijke taal’, zijn wij ervan overtuigd dat dit boek cruciaal is voor elke professional in het basisonderwijs, studenten op het gebied van educatie, en logopedie die zich bezighouden met het verbeteren van lees- en taalonderwijs. De inzichten en praktische toepassingen maken het tot een onmisbare gids voor iedereen die streeft naar duurzaam, betekenisvol taal- en leesonderwijs. Wij bevelen het boek dan ook ten zeerste aan voor iedereen die de taalvaardigheid van leerlingen wil stimuleren en verbeteren.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

In conclusie, het onderzoek en de inzichten die we in deze boeken hebben gevonden, hebben ons begrip van succesvol onderwijs aanzienlijk verdiept. Ze hebben ons voorzien van nieuwe kaders en strategieën om leerdoelstellingen te behalen en de manier waarop we onderwijs benaderen fundamenteel veranderd. Wij vertrouwen erop dat ze dezelfde waarde zullen opleveren voor anderen die streven naar excellentie in hun pedagogische praktijk. Laten we blijven zoeken naar nieuwe literatuur, want de evolutie van onderwijs stopt nooit.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *