De top 10 Beste Boeken over opvoeden In 2023 (in het Nederlands)

De top 10 Beste Boeken over opvoeden In 2023 (in het Nederlands)

Als ouders blijven we onophoudelijk zoeken naar manieren om onze kinderen het beste van het beste te geven. We graven door stapels informatie, op zoek naar die perfecte parels van wijsheid om onze kleintjes op te voeden. In deze zoektocht hebben wij de tien meest verlichtende boeken over opvoeden voor u samengebracht, om u te helpen bij het navigeren door het mooie, maar soms ook uitdagende avontuur van het ouderschap.

1. Help, ik heb een puber!

Help, ik heb een puber!

Wij hebben de humoristische en verhelderende gids ‘Help, ik heb een puber!’ onder de loep genomen, geschreven als opvolger van de bestseller ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!’ Met een prachtige balans tussen hilarische anekdotes en nuttige adviezen, lijkt dit boek het perfecte hulpmiddel voor ouders die worstelen met de uitdagingen van de puberteit. Onderschreven door prominente figuren als Leo Blokhuis en Isa Hoes, en bejubeld voor zowel zijn herkenbaarheid als zijn leerzaamheid, is dit een boek dat iedere ouder anticipeert te lezen. Laten we dieper ingaan op wat deze survivalgids voor puberouders zo uniek maakt.

Voordelen

 • Het boek biedt inzichten en kennis over het opvoeden van pubers op een humoristische en leuke manier, waardoor het makkelijk en plezierig leest.
 • Lezers ervaren een hoge mate van herkenbaarheid in de situaties die worden beschreven, dit kan helpen te realiseren dat ze niet alleen zijn in hun opvoedingsperikelen. Dit kan zorgen voor erkenning en geruststelling.
 • Het boek geeft concrete hulp bij het opvoeden van pubers, waardoor ouders zich beter voorbereid en begrepen kunnen voelen.

Nadelen

 • Gezien het boek werkt met veel humor en sarcasme, kan het zijn dat sommige lezers de inhoud minder serieus nemen of de adviezen niet serieus genoeg vinden voor hun situatie.
 • Over het algemeen zijn de reviews erg positief en hebben de lezers het boek als nuttig ervaren. Echter, zoals met elke gids of adviesboek, kunnen de tips en suggesties niet voor elke persoon of situatie even nuttig of van toepassing zijn. Sommige ouders kunnen zich dus minder herkennen in het boek en de adviezen minder nuttig vinden.
 • Hoewel het boek lovende recensies heeft en veel mensen het nuttig vinden, is het mogelijk dat iemand die zich al erg capabel voelt in de omgang met pubers het niet nodig vindt of nieuwe inzichten vindt.

Na een grondige beoordeling en analyse van ‘Help, ik heb een puber!’, is onze conclusie onmiskenbaar positief. Dit boek, dat zowel hilarisch als verhelderend is, heeft niet alleen ons maar ook vele andere lezers aan het lachen gemaakt en waardevolle inzichten gegeven over het opvoeden van een puber. Het is onze overtuiging dat elke ouder van aankomende of huidige pubers dit boek in hun arsenaal zou moeten hebben. Met zijn mix van humor en nuttige tips, kan het de uitdagingen van de puberteit aanpakken op een lichte maar effectieve manier.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Jagen, verzamelen, opvoeden

Jagen, verzamelen, opvoeden

Welkom bij onze recentelijk doorgenomen verzameling boeken over opvoeden. Onze nadruk ligt deze keer op ‘Jagen, verzamelen, opvoeden’ van Michaeleen Doucleff, een boeiend werk dat de traditionele opvoedingswijzen van oeroude culturen belicht. Doucleff presenteert een verhelderend alternatief voor de moderne westerse opvoedingsmethoden door gebruik te maken van traditionele ouder-kind dynamieken van de Maya, Inuit en Hadza gemeenschappen. In onze review duiken wij diep in haar bevindingen en delen onze inzichten over de waardevolle lessen die van deze oude culturen geleerd kunnen worden.

Voordelen

 • Het boek biedt een andere kijk op opvoeden door inspiratie te halen uit inheemse culturen wat veel ouders als verfrissend kunnen ervaren.
 • Biedt praktische strategieën en effectieve tips voor ouders, waardoor directe toepasbaarheid in het dagelijks leven wordt bewerkstelligd.
 • Het boek wordt geprezen om de goede wetenschappelijke onderbouwing met verwijzing naar relevante literatuur.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het boek langdradig en repetitief, wat aangeeft dat er mogelijk onnodige tekst of herhaling kan zijn.
 • Er wordt opgemerkt dat het boek een ‘over the top’ Amerikaanse stijl heeft wat niet iedereen aanspreekt en de leeservaring kan beïnvloeden.
 • Het begin van het boek wordt door sommige lezers als stroef ervaren met een wat geromantiseerde stijl wat mogelijk niet iedereen aantrekkelijk vindt.

Het algemene oordeel over ‘Jagen, verzamelen, opvoeden’ is zeer positief. Wij raden dit verhelderende, goed onderbouwde boek aan voor iedere ouder die op zoek is naar alternatieve opvoedmethoden, buiten de westerse kaders. Discrepanties over de Amerikaanse schrijfstijl en langdradigheid ten spijt, vinden wij dat de bruikbare technieken en vernieuwende inzichten ruimschoots opwegen tegen deze kleine onvolkomenheden. Wij geloven dat dit boek een waardevolle aanvulling is op de boekenkast van elke ouder, verzorger of professional in het kinderopvangveld.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Doorbreek de cirkel

Doorbreek de cirkel

Terwijl we ons door het rijke landschap van opvoedkundige boeken navigeren, stuiten we op een bijzonder werk genaamd ‘Doorbreek de cirkel’ van Miloe van Beek. Dit scherpzinnige boek gidst ons, via persoonlijke verhalen en inzichten van experts, door de uitdagingen van opvoeding met een focus op het doorbreken van generaties lange familiesystemen en patronen. Het vraagt ons moedig te zijn, ons eigen gedrag als ouders tegen het licht te houden via de spiegel die onze kinderen ons voorhouden, en onze benadering van opvoeding met nieuwe inzichten te vervormen om betere opvoeders te worden.

Voordelen

 • Lezers vinden het boek zeer herkenbaar, eerlijk en open in het behandelde onderwerp, wat leidt tot confronterende maar ook inspirerende inzichten over opvoeding.
 • Het boek is een uitgebalanceerde mix van persoonlijke ervaringen van de auteur en visies van verschillende experts, wat een breed en verdiepend inzicht geeft in de uitdagingen en mogelijkheden in de opvoeding.
 • De schrijfstijl van de auteur wordt als heel toegankelijk en prettig ervaren waardoor het boek makkelijk weg leest.

Nadelen

 • De confronterende inhoud van het boek kan voor sommige lezers misschien moeilijk te verwerken zijn, vanwege de confrontatie met eigen kindertijd ervaringen en huidige opvoedpraktijken.
 • Het boek kan mogelijk minder geschikt zijn voor ouders die liever praktische tips en adviezen willen ontvangen. Er wordt namelijk veel nadruk gelegd op reflectie en zelfinzicht in plaats van stapsgewijze instructies.
 • Hoewel er verrijking van het boek is door de inbreng van verschillende experts, bestaat mogelijk het risico dat de verschillende visies en aanpakken voor sommigen verwarrend of tegenstrijdig overkomen.

Na een diepgaande review van ‘Doorbreek de cirkel’ concluderen wij dat dit boek een prachtige balans biedt tussen persoonlijke ervaringen en professionele inzichten. Dit werk daagt ons uit om op een introspectieve en eerlijke manier naar onszelf te kijken als opvoeders. We raden dit boek ten zeerste aan voor ouders, en eigenlijk voor iedereen die kind is geweest, die bereid zijn tot reflectie en persoonlijke groei.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

In onze zoektocht naar de essentie van effectief ouderschap, stuiten we op dit diepgaande en verfrissende boek: ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen’. Geen gids vol generieke opvoedtips, maar een verlichtende verkenning van de ouder-kindrelatie, boordevol wijsheid, humor en liefdevol advies van ervaren therapeut Philippa Perry. Dit boek gaat verder dan het vormen van gelukkige kinderen – het belooft ons aan te sporen om bewuste, empathische en veerkrachtige ouders te worden.

Voordelen

 • Het boek geeft inzicht in hoe je eigen opvoeding invloed kan hebben op je gedrag als ouder, wat lezers helpt om de oorzaak van bepaalde reacties of gedragingen te begrijpen.
 • Lezers waarderen de eenvoudige oefeningen die helpen bij het reflecteren op je eigen gedrag en bij het versterken van de band met je kind.
 • Het boek biedt een frisse, liefdevolle kijk op opvoeding, waar veel lezers rust in vinden en waardering voor hebben.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden dat het boek een onprettige schrijfstijl heeft en moeilijk leesbaar is.
 • Het boek focust veel op de invloed van je eigen voorgeschiedenis en de babyfase, terwijl andere belangrijke fases in de opvoeding (zoals de puberteit) minder belicht worden.
 • Hoewel de titel suggereert dat het boek universeel toepasbaar is, vinden sommige lezers dat de inhoud meer gericht is op mensen die nieuw zijn in zelfreflectie en nog weinig kennis hebben van de impact van hun gedrag op anderen. Voor deze groep mensen zal het boek weinig nieuws bieden.

In conclusie, ondanks kritieken in relatie tot leesbaarheid en een focus die voornamelijk op de vroegere kinderjaren rust, slaagt ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen’ erin om veel zelfreflectie te bewerkstelligen bij ons, de lezers. Het geeft inzichten in de invloed van onze eigen jeugd en opvoeding op ons huidige gedrag. We raden dit boek aan voor beginnende ouders die op zoek zijn naar manieren om hun ouderschap te verbeteren door middel van zelfbewustzijn, empathie en de wil om positieve veranderingen aan te brengen in de opvoeding van hun kinderen. Uiteindelijk biedt dit boek waardevolle inzichten en tools voor degenen die de impact van het ouderschap op lange termijn willen begrijpen en verbeteren.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Komt goed

Komt goed

In deze review onderzoeken en bespreken wij het boek ‘Komt goed’ van Annemarie Geerts, ook bekend als @demammavan, een supermoeder van acht. Dit is een boek dat een openhartige kijk biedt op de uitdagingen van het ouderschap, variërend van slaapgebrek tot zelftwijfels, compleet met strategieën voor het herstructureren van het gezinsleven en het behouden van vertrouwen. Dompel jezelf onder in dit ervaringsverhaal dat belooft de rust en houvast te bieden die nodig zijn om zowel in jezelf als in je familie te investeren.

Voordelen

 • Het boek biedt een eerlijk en realistisch beeld van het ouderschap, inclusief de uitdagende momenten.
 • De auteur gebruikt haar eigen ervaringen als moeder van acht kinderen om praktische en haalbare oplossingen voor alledaagse problemen te bieden.
 • Annemarie’s aanpak en schrijfstijl zijn zowel inspirerend als toegankelijk, die, vaak met humor, bruikbare adviezen voor andere ouders bieden.

Nadelen

 • De specifieke situatie van de auteur (ouder van acht kinderen) kan voor sommige lezers niet zo relatable zijn.
 • Het boek lijkt meer te focussen op eerlijk delen over situaties dan op het aanbieden van wetenschappelijk onderbouwde ouderschapsadviezen. Voor sommige lezers kan dit minder nuttig of gewenst zijn.
 • Hoewel het boek is bedoeld om ouders te helpen met het structureren van hun gezinsleven, kunnen sommige lezers vinden dat het meer concrete tips en strategieën mist.

Na het doorgronden van ‘Komt goed’, zijn wij ervan overtuigd dat het boek een waarheidsgetrouw en diepgaand perspectief op het ouderschap biedt. De eerlijke en praktische benadering van het opvoeden maakt het een waardevol kompas voor ouders die zich soms overweldigd voelen. Wij raden dit boek van harte aan voor ouders, voogden of iedereen die een beter begrip van het ouderschap wenst te krijgen.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Oei, ik groei! – Hét zwangerschapshandboek

Oei, ik groei! - Hét zwangerschapshandboek

Wij duiken vandaag in de informatierijke wereld van ‘Oei, ik groei! – Hét zwangerschapshandboek’, een allesomvattende gids die aspirant ouders steunt vanaf de conceptie tot de na-zorg van de baby. Geschreven in samenwerking met meer dan 70 experts, biedt dit boek gedegen adviezen en inzichten, variërend van preconceptie tot bevalling, waarbij elementen zoals voeding, beweging en moderne lifestyle worden belicht. Dit handboek is ontworpen om jou als ouder in spe goed geïnformeerd, gerustgesteld en in staat te stellen om de beste keuzes voor jou en je baby te maken.

Voordelen

 • Het boek bevat hoogwaardige, goed onderbouwde informatie door specialisten uit verschillende vakgebieden.
 • Levert nuttige handvatten voor aanstaande moeders, ondersteunt bij de voorbereiding op de zwangerschap en de geboorte.
 • Het is toegankelijk geschreven, compleet en geeft een uitgebreid inzicht in het proces van zwangerschap en alles wat daarmee te maken heeft.

Nadelen

 • Sommige recensenten hebben kritiek op de opbouw en structuur van het boek. Ze melden dat het onsamenhangend is en voortdurend doorverwijst naar andere pagina’s.
 • Het taalgebruik wordt als betuttelend ervaren en er worden aannames gedaan over de lezer hun denkwijze en gevoelens.
 • De fysieke kwaliteit van het boek kan te wensen overlaten, zoals de goudkleurige letters die snel kunnen vervagen.

Na zorgvuldig alle reviews te hebben overwogen, willen we concluderen dat ‘Oei, ik groei! – Hét zwangerschapshandboek’ een waardevolle gids is voor aanstaande ouders. Ondanks enkele kritieken op de structurele samenhang en opmaak van het boek, prijzen veel lezers de diepgaande inhoud, het heldere taalgebruik en de veelzijdigheid aan besproken onderwerpen. We raden dit boek vooral aan voor toekomstige ouders die een breed scala aan informatie en adviezen zoeken om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op hun zwangerschap en bevalling.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Oei, ik groei! – Oei ik groei!

Oei, ik groei! - Oei ik groei!

In de complexe en vaak overweldigende wereld van ouderschap, biedt “Oei, ik groei!” een verhelderende wegwijzer. We hebben dit boek, dat al dertig jaar onmisbaar is voor ouders wereldwijd, grondig onderzocht en gereviewd. Bij het bestuderen van de verschillende aspecten, variërend van slaappatronen, mentale ontwikkeling tot interactieve ouder-kind relaties, zullen we de relevantie, betrouwbaarheid en praktische nut van dit boek beoordelen. Blijf bij ons en ontdek of dit handboek, gebaseerd op 35 jaar gedegen onderzoek, inderdaad de ‘must-have’ gids is die elke ouder in huis zou moeten hebben.

Voordelen

 • Het boek biedt ouders inzicht in de mentale ontwikkeling van hun baby, waardoor ze mogelijk beter begrip kunnen opbrengen voor het gedrag van hun kind.
 • Het bevat unieke, persoonlijke ontdekkingslijsten voor ouders om hun baby beter te leren kennen.
 • Het boek biedt mogelijk een bron van troost en begrip voor ouders die worstelen met huilerigheid, humeurigheid en hangerigheid bij hun baby.

Nadelen

 • De wetenschappelijke onderbouwing van de ‘sprongen’ in de ontwikkeling van baby’s in het boek is in twijfel getrokken door verschillende experts, wat de geloofwaardigheid van de informatie kan ondermijnen.
 • Het boek kan ouders onnodige stress en zorgen bezorgen als hun baby niet past in de gestelde patronen en schema’s.
 • Sommige ouders voelen zich mogelijk buitengesloten door de sterke focus op de moeder in het boek, wat kan leiden tot gevoelens van frustratie en onbegrip.

Na het grondig lezen en analyseren van een breed scala aan recensies, concluderen we dat “Oei, Ik groei!” een gemengde reactie uitlokt. Onder sommige ouders is het populair en wordt het geprezen om zijn praktische advies en vermogen om inzicht te geven in de ontwikkeling van hun kind. Echter, de wetenschappelijke onderbouwing en de beweringen van voorspelbare ‘groeisprongen’ worden breed uitgedaagd. Wij zouden dit boek aanraden aan ouders die op zoek zijn naar een gids om te helpen bij het navigeren door het ouderschap, maar wel aanraden dit boek te gebruiken als een algemene leidraad in plaats van een strikte blauwdruk.

Bekijk prijs op Bol.com

8. Temperamentvolle kinderen

Temperamentvolle kinderen

Als professionals op het gebied van boekrecensies, hebben we het genoegen gehad om “Temperamentvolle kinderen” van opvoedexpert Eva Bronsveld te lezen, een bestseller die al meer dan 45.000 keer over de toonbank is gegaan. In dit volledig herziene en up-to-date boek delen we de inzichten en aanbevelingen van Bronsveld om ouders te helpen bij het begrijpen en begeleiden van hun temperamentvolle kinderen, met bruikbare strategieën voor meer ontspanning en plezier voor zowel het kind als de ouder. Het richt zich op het unieke aspect van temperamentvolle kinderen die intens en gevoelig reageren op hun omgeving, terwijl het streeft naar het omvormen van hun uitdagingen in waardevolle talenten.

Voordelen

 • Het boek is praktisch en biedt herkenbare situaties en handreikingen die direct toepasbaar zijn in de praktijk.
 • De schrijfstijl is helder en toegankelijk, waardoor het boek vlot leest en de inhoud makkelijk te begrijpen is.
 • Het boek biedt niet alleen inzicht in het gedrag van temperamentvolle kinderen, maar helpt ouders ook om hun eigen reacties en aanpak beter te begrijpen zodat ze effectiever kunnen reageren.

Nadelen

 • Hoewel het boek veel waardevolle tips en inzichten biedt, lijken deze vooral van toepassing op iets oudere kinderen (ca. 7 jaar en ouder). Voor ouders met jongere temperamentvolle kinderen kan de relevantie van de informatie dus beperkt zijn.
 • Het boek kan voor enige teleurstelling zorgen als er geen onmiddellijke veranderingen in het gedrag van het kind worden gezien. Het toepassen van de adviezen vereist tijd, geduld en consequentie.
 • Alle kinderen zijn uniek, en hoewel het boek nuttige algemene richtlijnen biedt, is er geen garantie dat alle tips en technieken even effectief zullen zijn voor elk temperamentvol kind.

Wij raden “Temperamentvolle Kinderen” van Eva Bronsveld ten zeerste aan aan ouders, opvoeders en professionals die met kinderen werken. Dit boek biedt een schat aan waardevolle inzichten en praktische, eenvoudig toe te passen strategieën voor het omgaan met temperamentvolle kinderen. Hoewel voornamelijk waardevol voor degenen die omgaan met kinderen vanaf 7 jaar en ouder, biedt het ook waardevolle vooruitzichten voor ouders van jongere kinderen. Al met al is dit boek een essentiële lezing voor iedereen die streeft naar een positieve opvoedkundige aanpak, ongeacht of hun kinderen als ‘temperamentvol’ worden geclassificeerd of niet.

Bekijk prijs op Bol.com

9. Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!

Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!

In deze recensie duiken we in de humoristische doch informatieve wereld van “Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!”, een boek dat door meer dan 200.000 aanstaande vaders is omarmd als de onmisbare handleiding voor het vaderschap. We ontrafelen hoe auteur Kluun complexe zwangerschapsconcepten toegankelijk en begrijpelijk maakt, terwijl hij de lezer door het soms intimiderende terrein van de zwangerschap begeleidt. Blijf bij ons, want we verkennen dit boek dat niet alleen de lastige vragen beantwoordt, maar ook de nodige humor inbrengt in een voor velen spannende periode van hun leven.

Voordelen

 • Het boek is geschreven met humor en in een luchtige toon, wat het lezen aangenaam maakt.
 • Bevat nuttige tips en informatie voor aanstaande vaders over wat ze kunnen verwachten tijdens de zwangerschap en bevalling.
 • De verklarende woordenlijst en uitleg in begrijpelijke taal kunnen als bijzonder nuttig ervaren worden voor mannen die nieuw zijn in het concept van zwangerschap en bevalling.

Nadelen

 • Het boek bevat veel voetbaltermen en anekdotes, wat niet iedereen aanspreekt. Deze nadruk op voetbal kan de leeservaring voor mensen die geen voetbalfans zijn verminderen.
 • Sommige lezers vinden dat het boek een te stereotiep beeld geeft van mannen en vaderschap, wat soms irritatie kan opwekken.
 • Kluun’s pogingen om humor in elke zin te verwerken, worden door sommige lezers als vermoeiend aangemerkt, wat ervoor zou kunnen zorgen dat de humor na een tijdje inefficiënt wordt.

We concluderen dat “Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!” een zeer onderhoudend en informatief boek kan zijn voor aanstaande vaders, mits zij affiniteit hebben met voetbal en Kluun’s humor waarderen. We raden het echter niet aan voor lezers die op zoek zijn naar een meer serieuze of wetenschappelijke benadering van zwangerschap. Ondanks enkele kritiekpunten dient het boek als een humoristisch tegengif voor typische zwangerschapsliteratuur en biedt tegelijkertijd nuttige tips en inzichten.

Bekijk prijs op Bol.com

10. Relax Mama – Die andere moeders doen ook maar wat

Relax Mama - Die andere moeders doen ook maar wat

Wij hebben het boek ‘Relax Mama – Die andere moeders doen ook maar wat’ onder de loep genomen; een bron van herkenning en humor voor al die momenten waarop het ouderschap even overweldigend is. Dit boek, vol met weinig besproken realiteiten, biert ons een ongefilterde blik op moederschap naast de rooskleurige afbeeldingen die vaak worden voorgesteld. Lees verder voor onze uitvoerige evaluatie en ontdek hoe dit unieke boek je kan helpen je opvoedingsuitdagingen met een lach tegemoet te zien.

Voordelen

 • Herkenbaar en grappig: Het boek heeft verhalen die veel moeders kunnen waarderen en zich in kunnen herkennen, wat komisch is en tot leuke gesprekken kan leiden.
 • Hoge kwaliteit: Volgens de reviews is het boek van goede kwaliteit.
 • Makkelijk te lezen: Het is een luchtig boek dat makkelijk is om door te bladeren en te lezen, zelfs in een hectisch moederschap.

Nadelen

 • Richt zich voornamelijk op het moederschap: Het boek kan minder relevant zijn voor mensen die niet in het moederschap zitten. Hoewel dit de doelgroep is, kan het haar bereik beperken.
 • Kan een te luchtige toon hebben: Hoewel dit ook een kracht is, kan het voor sommige lezers frustrerend zijn als ze op zoek zijn naar diepgaand advies of ernstige discussies over het ouderschap.
 • Gebrek aan diversiteit in ouderervaringen: Hoewel het boek veel herkenbare verhalen heeft, kan het zijn dat het niet de diversiteit van ouderervaringen weergeeft, waaronder die van ouders met meerdere kinderen, alleenstaande ouders, ouders van kinderen met speciale behoeften, of vaders.

Na uitvoerig onderzoek en bestudering van verschillende reviews, concluderen we dat ‘Relax Mama – Die andere moeders doen ook maar wat’ een schatkist is aan humoristische en herkenbare realiteiten van het moederschap. Het boek biedt een ontspannen leeservaring met een mix van grappige anekdotes en tedere momenten. We bevelen dit boek van harte aan voor jonge of aanstaande moeders die op zoek zijn naar erkenning en een luchthartige kijk op de uitdagingen van het ouderschap.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

In deze rijke schat aan kennis, zijn we ervan overtuigd dat u waardevolle inzichten zult opdoen uit deze tien verhelderende opvoedboeken. Ze bieden hulp bij de uitdagingen, maar belichten ook zeker de vreugdevolle momenten van het ouderschap. Terwijl we allemaal onze unieke paden bewandelen in het opvoeden, kunnen we leren van de ervaringen en adviezen van experts. Laten we de kennis die we opdoen gebruiken om met liefde en wijsheid onze kinderen op te voeden.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *