De Top 7 Beste Boeken Over Opvoeding In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Opvoeding In 2023 (in het Nederlands)

In onze voortdurende zoektocht naar kennis en informatie, duiken wij, het team achter dit artikel, in de wereld van literatuur met betrekking tot de opvoeding. Met een zee aan boeken tot onze beschikking, hebben we ons ingespannen om de beste titels die u kunnen ondersteunen in uw ouderschapsreis te identificeren en door te geven. Van oplossingsgerichte benaderingen tot inzichten die zijn geworteld in wetenschappelijk onderzoek, hier is onze selectie van de meest informatieve, nuttige en indrukwekkende boeken over opvoeding.

1. Komt goed

Komt goed

Als we ons verdiepen in de fascinerende wereld van opvoedingsboeken, is “Komt Goed” van Annemarie Geerts een publicatie die direct onze aandacht trekt. We nemen je graag mee in dit onverbloemde, realistische, en tegelijkertijd geruststellende verhaal van een moeder van acht kinderen, die op zowel humoristische als inspirerende wijze haar kijk op het ouderschap deelt. Dit boek, vol praktische adviezen en eerlijke bekentenissen, biedt ouders overal houvast om hun eigen weg in het kluwen van opvoeding te vinden.

Voordelen

 • Het boek biedt niet alleen praktische tips over ouderschap en huishoudelijk beheer, maar inspireert ook om je eigen pad te volgen en te accepteren dat niets perfect is.
 • De schrijfster is eerlijk en open over de ups en downs van het ouderschap, waardoor lezers zich kunnen identificeren en leren van haar ervaringen.
 • De inhoud van het boek is zeer divers – het balanceert humor met serieuze discussiepunten, persoonlijke anekdotes met algemene levenslessen. Dit maakt de leeservaring rijk en boeiend.

Nadelen

 • Voor mensen die Annemarie al volgen op Instagram, kan het boek weinig nieuws bieden omdat ze veel van haar leven en opvattingen al deelt op sociale media.
 • Aangezien dit boek gebaseerd is op de persoonlijke ervaringen van de auteur, kunnen niet alle adviezen of anekdotes relevant of toepasbaar zijn voor elke lezer.
 • Afgezien van persoonlijke inzichten en ervaringen, bevat het boek mogelijk niet veel concrete, wetenschappelijk onderzochte opvoedingsadviezen wat sommige ouders zoeken in dit soort boeken.

Na het lezen van talrijke enthousiaste en positieve recensies, zijn we ervan overtuigd dat dit boek een echte aanrader is. “Komt Goed” biedt niet alleen opvoedkundige inzichten, maar deelt ook oprechte en herkenbare ervaringen van het leven in een groot gezin. Ouders, en met name nieuwe moeders, zullen baat hebben bij de grappige anekdotes, bruikbare tips en geruststellende woorden. De eerlijkheid waarmee de uitdagingen van het ouderschap worden getackeld, zal veel lezers aanspreken. Wij raden dit boek ten zeerste aan voor iedereen die een realistische blik op ouderschap en opvoeding waardeert.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Help, ik heb een puber!

Help, ik heb een puber!

Als ervaren recensenten hebben wij de kans gekregen om onze tanden te zetten in “Help, ik heb een puber!”, een boek dat zowel een ode aan de puberteit als een survivalgids voor ouders belooft te zijn. Geschreven in een geestige stijl die zowel confronterend als vermakelijk is, heeft het al lof ontvangen van diverse bekende persoonlijkheden. Niet het minst omdat het beweert eraan bij te dragen dat pubers – onvoorspelbaar en chaotisch als ze kunnen zijn – beter te begrijpen en te waarderen zijn. Laten we eens kijken of deze beloftes waargemaakt worden.

Voordelen

 • Leerzaam: Het boek heeft een educatief element, waarbij ouders inzicht krijgen in de ervaringen en gedragingen van hun puberende kinderen en daardoor meer begrip hebben.
 • Amusant: Het boek wordt door velen aangeduid als grappig en herkenbaar, wat het lezen ervan een plezierige ervaring maakt.
 • Praktisch en toepasbaar: Ouders hebben gemeld dat ze de geleerde informatie hebben kunnen toepassen in hun real-life interacties met hun kinderen.

Nadelen

 • Stijl kan niet bij iedereen in de smaak vallen: Het boek heeft een humoristische toon, die sommige lezers misschien niet serieus genoeg vinden voor het onderwerp.
 • Mogelijk selectieve relevantie: Hoewel het boek waardevol kan zijn voor ouders van pubers, is het misschien niet zo relevant of nuttig voor mensen zonder puberende kinderen.
 • Afhankelijk van persoonlijke ervaring: De humor en herkenbare momenten zijn gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de auteur, wat betekent dat niet alle lezers zich hierin zullen herkennen als hun ervaringen verschillen van die van de auteur.

Na het zorgvuldig overwegen van de diversiteit aan reacties, concluderen wij dat “Help, ik heb een puber!” met humor en inzicht puberende kinderen en hun worstelende ouders in kaart brengt. We raden dit boek ten zeerste aan voor ouders in elke fase van de puberteit omdat het de nodige verlichting en educatie biedt. De consensus is dat het boek, met zijn herkenbare scenario’s en luchtige toon, helpt om de relatie tussen ouders en hun opgroeiende kinderen te verbeteren.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Jagen, verzamelen, opvoeden

Jagen, verzamelen, opvoeden

Wij hebben ons ondergedompeld in Jagen, Verzamelen, Opvoeden, een fascinerend boek dat een vernieuwende kijk op opvoeding biedt, geïnspireerd door eeuwenoude wijsheid van de Maya, Inuit en Hadza gemeenschappen. Schrijfster Michaeleen Doucleff reisde met haar dochter naar deze culturen, op zoek naar alternatieven voor de uitdagingen van het westerse ouderschap. In dit overzicht zullen we diepgaand onderzoeken hoe dit boek onderscheid maakt in de schijnbaar verzadigde wereld van opvoedkundige werken en hoe het de lezer invloeden aanreikt voor een meer harmonieuze ouder-kind relatie.

Voordelen

 • Het boek biedt waardevolle en praktische tips voor het opvoeden van kinderen, geïnspireerd door oude en inheemse culturen.
 • Het boek bevat concrete voorbeelden en oefeningen die makkelijk in de dagelijkse praktijk toegepast kunnen worden.
 • Het geeft ouders een nieuw en fris perspectief op opvoeding, waardoor ze een evenwichtige aanpak kunnen kiezen in plaats van zich vast te klampen aan moderne, westerse manieren van opvoeden.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het boek langdradig en repetitief, wat aangeeft dat de kernboodschap beknopter overgebracht had kunnen worden.
 • Het taalgebruik en de toon kunnen als ‘over the top’ Amerikaans en wat te romantiserend overkomen, wat sommige lezers zou kunnen afleiden van de boodschap die het boek probeert over te brengen.
 • Hoewel de ervaringen en tips waardevol zijn, kunnen ze niet noodzakelijkerwijs op elk kind of elke opvoedingssituatie worden toegepast, omdat elk kind uniek is en anders reageert op bepaalde aanpakken.

Na het lezen en beoordelen van talloze recensies, raden wij “Jagen, Verzamelen, Opvoeden” ten zeerste aan bij ouders, opvoeders en iedereen die geïnteresseerd is in alternatieve opvoedmethodes. Het boek biedt unieke inzichten en bruikbare technieken die een vernieuwend perspectief bieden op de opvoeding. Ondanks enige kritiek op de Amerikaanse stijl en een mogelijk overdaad aan tekst, zijn de voordelen overduidelijk; het resultaat is een waardevol naslagwerk met een positieve invloed op ouder-kind relaties. We zien het als een must-read in het moderne discours over opvoeding.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Temperamentvolle kinderen

Temperamentvolle kinderen

Wij hebben ons verdiept in de bestseller ‘Temperamentvolle kinderen’ van opvoedexpert Eva Bronsveld, een boek dat al een plek in meer dan 45.000 huishoudens heeft veroverd. Dit boek biedt ons inzicht in de uitdagende wereld van de opvoeding van temperamentvolle kinderen, met bruikbare strategieën en handvatten om deze intensieve en gevoelige kinderen te begeleiden en te ondersteunen. Door het lezen van dit boek, willen wij onderzoeken hoe Bronsveld ouders doeltreffend begeleidt in het transformeren van de struikelblokken van hun temperamentvolle kinderen in waardevolle talenten.

Voordelen

 • Het boek bevat praktische, bruikbare en toepasbare tips om met temperamentvolle kinderen om te gaan.
 • Het biedt herkenbare ervaringsverhalen en praktijkvoorbeelden, wat helpt bij het bieden van inzicht en het doorbreken van negatieve patronen.
 • Het boek benadrukt een positieve aanpak in opvoeding en levert een helder begrip van de eigenschappen van een temperamentvol kind.

Nadelen

 • Het boek lijkt misschien minder toepasbaar voor jongere kinderen (onder de 7 jaar), aangezien sommige lezers het gevoel hadden dat er minder input was voor deze leeftijdsgroep.
 • Het boek kan te veel focussen op positieve opvoedtechnieken en wellicht niet genoeg aandacht besteden aan situaties waarin strengere maatregelen nodig zijn.
 • Hoewel het nuttig is voor ouders met temperamentvolle kinderen, kan het boek minder relevant zijn voor ouders met kinderen die deze kenmerken niet hebben.

Na het grondig bestuderen van dit werk, raden wij ‘Temperamentvolle kinderen’ ten zeerste aan, niet alleen voor ouders, maar ook voor professionals zoals opvoeders, leerkrachten en pedagogen. Dit boek is met name nuttig voor degenen die te maken hebben met kinderen die in de categorie ‘temperamentvolle’ vallen, evenals voor ouders die worstelen met uitdagend gedrag, hoe oud hun kind ook is. Het biedt bruikbare inzichten en strategieën voor effectieve communicatie, met veel nadruk op positief ouderschap en de ontwikkeling van veerkrachtige kinderen.

Bekijk prijs op Bol.com

5. How2talk2kids

How2talk2kids

Wij hebben ons verdiept in de herkenbare wereld van ouder-kind communicatie door de Nederlandse bewerking van de Amerikaanse bestseller, ‘How2talk2kids – Effectief communiceren met kinderen’, onder de loep te nemen. Deze gids voor ouders, geschreven door Heleen de Hertog, put uit haar persoonlijke ervaringen als ouder en biedt praktische voorbeelden en communicatievaardigheden om een positieve en respectvolle dialoog met kinderen op te bouwen. Laat ons je meenemen op een reis door dit boek, waar we samen de cruciale vaardigheden overlopen om grenzen te stellen, autonomie aan te moedigen en kinderen te helpen verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag.

Voordelen

 • Het boek biedt makkelijk te implementeren, praktische tips voor communicatie met kinderen die ook echt werken in de praktijk.
 • Lezers ervaren een verbeterde relatie en communicatie met hun kinderen na toepassing van de methoden en tips uit het boek.
 • Het boek is toegankelijk en makkelijk te lezen, en wordt geleverd met voorbeelden en stripverhalen om de theorieën te illustreren.

Nadelen

 • Hoewel het boek erkent dat elk kind verschillend is, biedt het geen aangepaste aanpakken voor verschillende persoonlijkheden of gedragsproblemen die kinderen mogelijk kunnen hebben.
 • Het boek kan voor sommige ouders als confronterend ervaren worden, aangezien het je dwingt om kritisch naar je eigen gedrag te kijken.
 • Hoewel het boek over het algemeen als positief word ervaren, kan voor sommige ouders alleen deze benaderingswijze onvoldoende zijn. Het boek kan misschien gecombineerd moeten worden met andere opvoedingsmethoden voor een volledig effectief resultaat.

Na grondig onderzoek en rekening houdend met de verschillende ervaringen, concluderen wij dat ‘How2talk2kids – Effectief communiceren met kinderen’ een waardevol boek is voor iedereen die te maken heeft met de opvoeding van kinderen. Zowel ouders als onderwijsprofessionals vinden praktische, nuttige tips en technieken om de communicatie met hun kinderen te verbeteren. Vanwege de positieve impact op de ouder-kind relaties en de geloofwaardigheid van de inhoud, raden wij dit boek ten zeerste aan voor degenen die streven naar een positieve en effectieve opvoedingsmethode.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Doorbreek de cirkel

Doorbreek de cirkel

Welkom bij onze uitvoerige review van ‘Doorbreek de cirkel’, een opmerkelijk boek van Miloe van Beek dat licht werpt op de uitdagingen van het ouderschap en opvoeding binnen het kader van generatieoverdracht. Een authentieke en weloverwogen gids die de lezers, met behulp van persoonlijke anekdotes en inzichten van deskundigen, helpt de verstarde patronen in hun gezinnen te identificeren en doorbreken. De bespreking gaat in op de impact van het familiesysteem op het ouderschap en hoe dit boek handvatten biedt om je eigen gedrag als ouder te herkennen en te veranderen. Laten we, gedreven door de gedurfdheid van innerlijke reflectie, samen deze leerzame reis aanvangen.

Voordelen

 • Doorbreek de Cirkel biedt lezers waardevolle inzichten in familie- en opvoedingspatronen, geholpen door zowel persoonlijke ervaringen van de auteur als door meningen van experts.
 • Het boek heeft een toegankelijke schrijfstijl waardoor het gemakkelijk en prettig leest.
 • Lezers waarderen de eerlijkheid en kwetsbaarheid van de auteur, wat kan helpen bij het bevorderen van zelfreflectie en persoonlijke groei.

Nadelen

 • De confrontatie en reflectie op persoonlijke opvoeding en familiepatronen kunnen voor sommige lezers oncomfortabel of pijnlijk zijn.
 • Aangezien de ervaringen en perspectieven gedeeltelijk gebaseerd zijn op de persoonlijke ervaringen van de auteur, zijn deze mogelijk niet voor iedereen herkenbaar of relevant.
 • Zelfs met de inzichten en handvatten die het boek biedt, kunnen lezers daadwerkelijke veranderingen in hun opvoedingsstijlen of familiepatronen als een uitdagend en continu proces ervaren. Dat valt niet direct af te lezen aan één enkel boek.

Na uitgebreide overweging concluderen wij dat ‘Doorbreek de cirkel’ een verfrissende, inzichtelijke gids is voor ouders, grootouders en zelfs mensen zonder kinderen. Het maakt een diepgaande zelfreflectie mogelijk en biedt handvatten voor verandering op het gebied van opvoeding, zonder te oordelen of te beschuldigen. Met haar authentieke verhalen en inzichten van deskundigen vormt dit boek een waardevolle bron voor iedereen die verbinding en groei zoekt binnen het gezin. We raden iedereen aan om dit boek te lezen, ongeacht het stadium van het ouderschap waarin men zich bevindt.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

We hebben ons in de boeiende wereld van opvoedkundige literatuur begeven en delen graag onze inzichten over ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen’. Geschreven door Philippa Perry, biedt dit verfrissende werk een diepgaande visie op de essentie van het ouderschap, weg van praktische tips en meer gericht op de cruciale aspecten van de ouder-kindrelatie en onze eigen jeugdervaringen. Een onmisbaar boek voor elke ouder die op zoek is naar een gids in de soms overweldigende reis van de opvoeding.

Voordelen

 • Het boek biedt nieuwe inzichten en perspectieven op opvoeding en de ouder-kindrelatie, waardoor het ouders aanmoedigt om reflectief te zijn en hun eigen gedrag en denkwijze te analyseren.
 • Het is makkelijk leesbaar en bevat praktische oefeningen om de ouder-kindrelatie te versterken.
 • Lezers waarderen de aandacht die wordt geschonken aan de invloed van je eigen opvoeding en verleden op je huidige opvoedtechnieken en -stijlen

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het boek lastig te volgen door het schrijfstijl en het gebruik van extreme en weinig herkenbare voorbeelden.
 • Het boek kan als confronterend worden ervaren, wat bij sommigen weerstand kan opwekken.
 • Er wordt veel aandacht besteed aan de zwangerschaps- en babyperiode, maar minder aan de periode waarin kinderen ouder worden en hun interactie met hun ouders toeneemt.

Na het lezen en analyseren van talrijke meningen, concluderen wij dat ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen’ een zeker inzicht kan geven in de complexiteiten van de ouder-kindrelatie, mits men openstaat voor diepgaande zelfreflectie en confrontatie met het eigen verleden. Sommigen vinden het taalgebruik wat verwarrend en de opbouw grillig, terwijl anderen juist lovend zijn over de nieuwe inzichten die het boek hen heeft gebracht. Wij raden dit boek aan voor ouders – en toekomstige ouders – die zichzelf durven te analyseren en hierdoor hun opvoedingsstijl willen verbeteren.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na een zorgvuldige studie en analyse, kunnen wij met vertrouwen zeggen dat de genoemde boeken fundamentele instrumenten kunnen zijn op uw reis door het ouderschap. Ze bieden niet alleen oplossingen en handvatten, maar kunnen ook het begrip en de bewustwording in de complexiteit van de opvoeding bevorderen. We hopen dat onze aanbevelingen u zullen ondersteunen in uw streven om de best mogelijke ouder voor uw kind te zijn.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *