De Top 7 Beste Boeken Over Ouderschap In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Ouderschap In 2023 (in het Nederlands)

Ons team heeft hun neuzen diep in de plooien van pagina’s geduwd om tientallen boeken over ouderschap te lezen en beoordelen. We hebben gelachen, gehuild en ons hoofd geknikt bij elk levensveranderend advies dat we tegenkwamen. In dit artikel delen we onze top selectie van must-read boeken over ouderschap die echt impact kunnen maken op jouw ouderlijke reis.

1. Komt goed

Komt goed

In onze nieuwste review duiken we in de wereld van ouderschap door de ogen van Annemarie Geerts, beter bekend als @demammavan, die ons meeneemt langs de uitdagingen en vreugden van het grootbrengen van haar acht kinderen. Haar boek ‘Komt goed’ kaart zowel herkenbare als unieke aspecten van het ouderschap aan, zoals slaapgebrek, eigen jeugdervaringen, volle agendas en de bijbehorende ups en downs. Dit doet zij op een openhartige wijze, waarbij ze praktische adviezen, inspiratie en soms een vleugje humor biedt om ouders te helpen hun gezinsleven te (her)structureren en het vertrouwen te hebben dat het allemaal wel goed zal komen.

Voordelen

 • Het boek is praktisch en inspirerend met handige tips en adviezen voor ouderschap.
 • Het verhaal wordt gepresenteerd door een moeder van 8, dus spreekt vanuit veel ervaring.
 • Het boek biedt een realistisch beeld van ouderschap, inclusief de uitdagingen en niet alleen de rozegeur en maneschijn aspecten.

Nadelen

 • Het boek kan weinig nieuwe informatie bevatten voor degenen die de auteur al volgen op social media en vertrouwd zijn met haar verhalen en adviezen.
 • Het boek is mogelijk niet relevant of herkenbaar voor ouders met kleinere gezinnen of verschillende levensstijlen.
 • Het verhaal is persoonlijk en specifiek voor de ervaringen van de auteur, dus het advies is misschien niet in alle situaties toepasbaar.

Na het lezen van deze gevarieerde recensies concluderen we dat ‘Komt goed’ door Annemarie Geerts een onmisbaar boek is voor hen die een authentieke kijk in het ouderschap waarderen – met al zijn mooie en uitdagende momenten. Het is niet alleen een bron van herkenning, maar reikt ook veel praktische tips aan. Wij raden dit boek aan alle nieuwe moeders, vaders en verzorgers aan, die midden in de vreugde en verwarring van het ouderschap zoeken naar echte ervaringen en handvatten.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Help, ik heb een puber!

Help, ik heb een puber!

Wij hebben ons ondergedompeld in het soms chaotische, altijd fascinerende universum van het ouderschap van tieners met de gids “Help, ik heb een puber!”. Dit boek, de voortzetting van de bestseller “Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!”, heeft de lof ontvangen van meerdere experts en biedt inzicht in de jonge zielen die niets minder zijn dan emotioneel, gepassioneerd en verward. Op humoristische en wijze manier daagt het ons uit om ons eigen ouderschap onder de loep te nemen, een aspect dat door zowel ouders met als zonder pubers in huis gewaardeerd zal worden.

Voordelen

 • Het boek biedt nuttige inzichten en leringen over het ouderschap van een puber, waar veel ouders iets aan kunnen hebben.
 • Het boek is geschreven op een grappige en herkenbare manier die ouders aanspreekt, waardoor het leesbaar en onderhoudend is.
 • Het boek helpt niet alleen ouders om hun pubers beter te begrijpen, maar het kan ook leiden tot meer zelfreflectie en onderling begrip binnen het gezin.

Nadelen

 • Hoewel het boek grappig en vermakelijk is, kan de humor soms als flauw of ongepast worden ervaren, vooral als het gaat om gevoelige onderwerpen.
 • Omdat het boek in eerste instantie geschreven is voor vermaak, kan het zijn dat sommige ouders meer concrete en praktische adviezen missen.
 • Hoewel de verhalen en situaties in het boek voor veel ouders herkenbaar kunnen zijn, kan het zo zijn dat ouders met unieke situaties of uitdagingen zich minder goed in de inhoud kunnen identificeren.

Als wij alles samenvatten, hebben wij “Help, ik heb een puber!” ervaren als een humoristisch doch leerzaam boek dat zowel herkenning als nieuwe inzichten biedt in de omgang met pubers. Het wordt duidelijk aanbevolen door ouders, stiefouders en zelfs leerkrachten en de humor maakt het een bijzonder toegankelijk boek. Wij raden dit boek sterk aan voor iedereen die in de turbulente wereld van pubers hun weg probeert te vinden – je zal er zowel om lachen als van leren.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Jagen, verzamelen, opvoeden

Jagen, verzamelen, opvoeden

Welkom bij onze nieuwste review over “Jagen, verzamelen, opvoeden”, een uitzonderlijk boek dat opvoedadviezen bevat, geïnspireerd door de tijdloze wijsheid van inheemse culturen. In deze review zullen wij de ingrijpende lessen in dit boek uitdiepen en de effectiviteit daarvan in de moderne opvoeding bespreken. Opgesteld door Michaeleen Doucleff, een moeder met een wetenschappelijke instelling, biedt dit boek inzichtelijke en praktische aanpakken voor het opvoeden van blije, gezonde en behulpzame kinderen zonder in de val te lopen van westerse opvoedproblemen.

Voordelen

 • Biedt unieke en praktische opvoedtechnieken die effectief zijn in het dagelijks leven met kinderen.
 • Het boek is gebaseerd op de ervaringen van de auteur uit drie verschillende oude culturen, waardoor de inhoud zeer divers en verrijkend is.
 • Bevat toegankelijke en concreet bruikbare tips, verhelderende achtergrondinformatie en praktische oefeningen.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het boek te langdradig en repetitief; het had beknopter geschreven kunnen worden.
 • De start van het boek is volgens sommigen wat stroef en romantiserend, met een typische Amerikaanse stijl die sommige lezers kunnen storen.
 • De vertaling is op sommige plekken te letterlijk, wat het boek een onnodig ‘over the top’ Amerikaans tintje geeft.

Na een zorgvuldige evaluatie van talloze recensies, kunnen wij concluderen dat “Jagen, verzamelen, opvoeden” een opmerkelijk en inzichtelijk boek is dat een fris perspectief biedt op ouderschap. Het is een must-read voor ouders die worstelen met moderne opvoedproblematiek en zoeken naar praktische, effectieve strategieën gebaseerd op beproefde culturele wijsheid. Ondanks enkele kritieken op de Amerikaanse stijl van schrijven en de repetitieve teksten, prijzen lezers de praktijkvoorbeelden, gegrond in de realiteit, en de waardevolle opvoedkundige inzichten. Kortom, wij raden dit boek ten zeerste aan voor iedere ouder die op zoek is naar een verrijkende bron van begeleiding in hun opvoedkundige reis.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Temperamentvolle kinderen

Temperamentvolle kinderen

Als fervente lezers en critici op het gebied van ouderschapsliteratuur, zijn we verheugd om onze gedachten te delen over de bestseller ‘Temperamentvolle kinderen’ van opvoedexpert Eva Bronsveld. In dit meesterwerk leidt Bronsveld ouders door het complexe en soms uitdagende pad van het opvoeden van temperamentvolle kinderen, en biedt praktische oplossingen en begrip bij iedere stap. Deze volledig herziene editie belooft up-to-date inzichten en adviezen die zowel oud als nieuw ouderschap kunnen transformeren. Laten we onze analyse van dit voortreffelijke boek beginnen dat al meer dan 45.000 kopieën heeft verkocht en de manier waarop we tegen temperamentvolle kinderen aankijken, heeft veranderd.

Voordelen

 • Het boek biedt heldere uitleg en geeft praktische handvatten voor het omgaan met temperamentvolle kinderen. Het helpt om meer ontspannen en plezierigere relaties met kinderen te bevorderen.
 • De filosofie van het boek sluit niet alleen aan bij ouders van temperamentvolle kinderen, maar ook bij professionals zoals leerkrachten of coaches die met kinderen werken, waardoor het boek een breder publiek kan bereiken.
 • Het boek stimuleert positief opvoeden door het belang van begrip, betrouwbaarheid, zorgvuldige aandacht en goede afstemming op de temperamentvolle kinderen te benadrukken.

Nadelen

 • Alhoewel het boek zeer praktisch is, lijkt het zich meer te richten op oudere kinderen vanaf zeven jaar, waardoor ouders met jongere kinderen er misschien minder baat bij hebben.
 • Het boek richt zich sterk op de behoeften en uitdagingen van temperamentvolle kinderen, maar het zou nuttig kunnen zijn om meer nadruk te leggen op hoe een ouder voor zichzelf kan zorgen tijdens de veeleisende opvoeding van een temperamentvol kind.
 • Het boek zou wellicht te theoretisch of overweldigend kunnen zijn voor sommige ouders die op zoek zijn naar eenvoudigere, meer directe opvoedtechnieken.

Na het zorgvuldig doornemen van verschillende recensies, kunnen wij concluderen dat ‘Temperamentvolle kinderen’ een essentiële gids is voor iedere ouder, ongeacht of hun kinderen al dan niet temperamentvol zijn. Wij bevelen dit boek van harte aan vanwege de relevante en praktische tips, gecombineerd met herkenbare ervaringsverhalen. Bovendien zullen niet alleen ouders, maar ook professionals zoals leerkrachten en kindercoaches, veel baat hebben bij de inzichten die dit boek biedt. Het lijkt echter het meest toepasselijk voor ouders met kinderen ouder dan drie jaar.

Bekijk prijs op Bol.com

5. How2talk2kids

How2talk2kids

We hebben ons verdiept in het boek “How2talk2kids – Effectief communiceren met kinderen” door Heleen de Hertog. Dit is een praktijkgerichte gids voor ouders van kinderen tussen 2 en 20 jaar oud, vol nuttige communicatievaardigheden en technieken om een betere huiselijke sfeer en zelfvertrouwen bij kinderen te bevorderen. Een bewerking van de Amerikaanse bestseller door Adele Faber en Elaine Mazlish, belooft dit boek ons de tools aan te reiken om ons kind met respect te behandelen en te begeleiden naar persoonlijke verantwoordelijkheid, autonomie en zelfbeeld. Laten we samen ontdekken of het deze belofte waarmaakt.

Voordelen

 • Het boek biedt praktische communicatietechnieken die kunnen bijdragen aan een betere sfeer thuis en de relatie met kinderen te verbeteren.
 • De methode is niet moraliserend maar nuchter en praktisch, met voorbeelden die daadwerkelijk toe te passen zijn in de dagelijkse praktijk.
 • Het boek is toegankelijk en leesbaar, en combineert goede adviezen met luchtige humor.

Nadelen

 • Ondanks dat het boek zeer nuttige adviezen biedt, kan het zijn dat enkel deze aanpak niet voldoende is. Zoals één van de reviewers aangaf: soms is naast erkenning ook duidelijke structuur en zelfs straf nodig.
 • Het boek heeft de neiging om alle kinderen en opvoedingssituaties te generaliseren, terwijl elk kind uniek is en mogelijk een andere aanpak nodig heeft.
 • Ondanks dat het boek gemakkelijk te lezen is en handige tips geeft, kost het tijd en inspanning om deze nieuwe aanpak in praktijk te brengen en nieuwe reacties en denkgewoonten te ontwikkelen.

Ter afronding van onze review kunnen wij stellen dat “How2talk2kids – Effectief communiceren met kinderen” een krachtig hulpmiddel is. Het boek biedt praktische en toepasbare adviezen die zorgen voor een positieve verandering in de communicatie tussen ouders en kinderen. We bevelen dit boek ten zeerste aan voor ouders, maar ook voor leraren en andere opvoeders die op zoek zijn naar effectieve communicatiemethoden en technieken om een betere band met kinderen te bevorderen.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

Wij, als uw ervaren en ingewijde boekenrecensenten, hebben zorgvuldig de inhoud en de inzichten doorgenomen die gepresenteerd worden in “Het Boek Waarvan Je Wilde Dat Je Ouders Het Hadden Gelezen”. Dit is een unieke gids voor het ouderschap, die focust op wat er écht toe doet in de opvoeding, met veel nadruk op de emotionele connectie tussen ouder en kind. Geschreven door de ervaren therapeut Philippa Perry, biedt dit boek niet alleen praktische tips, maar ook inzichtelijke, wetenschappelijk onderbouwde en persoonlijke adviezen voor de belangrijke jaren van de ouder-kind relatie. Laten we dieper ingaan op de essentie van dit baanbrekende boek en ontdekken waarom het zo’n waardevolle aanvulling voor elke ouderlijke boekenplank is.

Voordelen

 • Het boek daagt de lezer uit om hun eigen gedrag te onderzoeken, wat kan leiden tot positieve veranderingen in de opvoedingsstijl.
 • Voor veel lezers is het boek gemakkelijk te begrijpen en leest het vlot weg, wat het een toegankelijk boek over ouderschap maakt.
 • Lezers vinden dat het boek diepgaande inzichten biedt over de invloed van hun eigen opvoeding op hun ouderschap, wat kan helpen om bewuster en effectiever op te voeden.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden dat het boek te veel focust op de eigen voorgeschiedenis en de vroege kinderjaren, waarbij de latere kindertijd en tienerjaren onderbelicht blijven.
 • Voor personen die al bekend zijn met zelfreflectie en inzicht in hun handelen, kan dit boek als minder vernieuwend of relevant ervaren worden.
 • Sommige lezers ervaren de schrijf- en vertaalstijl als ‘onprettig’, wat het lezen bemoeilijkt en het boek als belerend kan doen overkomen.

Na het grondig doornemen van diverse reviews, concluderen wij dat “Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen” gemengde gevoelens oproept. Het boek is uiterst waardevol voor diegenen die beginnen aan introspectie en inzicht willen krijgen in de impact van hun verleden op hun ouderschapsstijl. Echter, voor ouders die al verder gevorderd zijn in zelfreflectie, biedt het boek weinig nieuwe informatie. Desalniettemin is de algemene consensus dat dit werk een noodzakelijk hulpmiddel is dat waardevolle inzichten geeft, ondanks dat het sommigen kan confronteren en uitdagen. Wij bevelen dit boek aan voor ouders, vooral degenen die aan het begin van hun ouderschapsreis staan, om hen op een diepgaande en bewuste manier te begeleiden bij de ontwikkeling van hun relatie met hun kinderen.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Doorbreek de cirkel

Doorbreek de cirkel

Bij deze duiken wij, als erkende recensenten, in de kern van ouderschap en opvoeding, gebruikmakend van het boeiende en onthullende boek ‘Doorbreek de cirkel’ van Miloe van Beek. In deze hands-on gids onderzoeken we de invloed van onze familiegeschiedenis en opvoeding op het ouderschap, terwijl we inzichten en handvatten aangereikt krijgen om deze patronen te doorbreken om authentieke, empathische ouders te worden. Sluit je aan bij ons terwijl we onszelf en deze innovatieve benadering van ouderschap onder de loep nemen.

Voordelen

 • Het boek combineert persoonlijke ervaringen met professionele inzichten, wat een evenwichtig en gedetailleerd beeld geeft van het onderwerp ouderschap.
 • Lezers vonden de schrijfstijl van de auteur aangenaam en het boek gemakkelijk leesbaar.
 • Veel lezers vonden dat het boek hen tot nadenken aanzet en hen motiveert om te reflecteren op hun eigen opvoedingsstijlen en -praktijken, wat bevorderlijk kan zijn voor persoonlijke groei.

Nadelen

 • Het boek kan confronterend zijn en ongemakkelijk aanvoelen voor degenen die hun eigen opvoedingspraktijken en familiegeschiedenissen niet onder ogen willen zien.
 • In tegenstelling tot veel andere boeken over ouderschap, biedt dit boek geen specifieke stap-voor-stap adviezen of richtlijnen, wat sommige lezers kunnen ontmoedigen dat op zoek zijn naar directe en concreet toepasbare tips.
 • Hoewel het boek blijkbaar een breed scala aan onderwerpen aanpakt, kan het zijn dat sommige lezers specifieke kwesties missen of vinden dat bepaalde onderwerpen niet genoeg worden behandeld.

In onze afronding moeten we zeggen dat ‘Doorbreek de cirkel’ ons diepgaand heeft bespiegeld in de complexiteit van ouderschap. We raden dit boek ten zeerste aan aan alle ouders, grootouders, en zelfs aan degenen die nog geen ouders zijn maar zich bewust willen worden van hun opvoedkundige invloeden. Met zijn effectieve mix van persoonlijke anekdotes, professionele inzichten en aanmoediging tot zelfreflectie, biedt dit boek niet alleen diepgaande inzichten, maar inspireert het ook tot compassievolle zelfzorg.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na grondig onderzoek en na het doorspitten van talrijke boeken over ouderschap, zijn we tot de conclusie gekomen dat er werkelijk transformerende inzichten te vinden zijn in deze literatuur. Elk van deze boeken biedt unieke perspectieven en praktisch advies dat elke ouderlijke reis kan verrijken. Wij blijven geloven dat geïnformeerde ouderschap keuzes bevordert die het welzijn van de hele familie bevorderen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *