De Top 7 Beste Boeken Over Perfectionisme In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Perfectionisme In 2023 (in het Nederlands)

Wij zijn constant op zoek naar manieren om onszelf te helpen groeien en te verbeteren. Het onderwerp perfectionisme, een valkuil waar velen van ons mee worstelen, is een thema dat vaak ons pad kruist. Dus hebben we de beste boeken rond dit controversiële onderwerp verzameld, om u te helpen perfectionisme te begrijpen, te beheren en misschien zelfs te omarmen op uw unieke manier.

1. De mythe van 1 – De mythe van perfectionisme

De mythe van 1 -  De mythe van perfectionisme

Als fervente boekenliefhebbers en professionals in de literaire kritiek, hebben we ons verdiept in de intrigerende wereld van perfectionisme, zoals uiteengezet in ‘De mythe van perfectionisme’. Deze fascinerende studie verkent de complexiteiten van dit veelvoorkomend fenomeen, met behulp van boeiende interviews en het aanreiken van een unieke methode om perfectionisme te hanteren. We zijn klaar om ons licht te laten schijnen op dit belangrijke werk, waarbij we zowel zijn praktische inzichten als literaire merites beoordelen. Dus ga met ons mee op deze reis om perfectionisme vanuit een geheel nieuw perspectief te begrijpen.

Voordelen

 • Het boek biedt diepgaande inzichten in het onderwerp van perfectionisme, wat helpt bij het begrip en management van deze eigenschap.
 • Inclusief interviews met bekende en boeiende figuren die zowel perfectionistisch als niet-perfectionistisch zijn, wat een aantrekkelijke mix van perspectieven biedt
 • Introduceert een praktische aanpak – de ‘Gremlin’-methode – voor het omgaan met perfectionisme wanneer het een probleem wordt

Nadelen

 • Sommige lezers vonden het boek moeilijk te begrijpen en er ‘in te komen’, wat kan wijzen op een mogelijk complexe schrijfstijl of structuur.
 • Een kritiek is dat het boek kort en vol overbodige informatie is, wat de perceptie kan geven dat het zijn belofte van uitgebreide inhoudelijke dekking niet waarmaakt.
 • Het boek maakt gebruik van zelfbedachte terminologie die voor verwarring kan zorgen en mogelijk onnodig is. Daarnaast lijkt de literatuurlijst onvoldoende, wat kan duiden op een gebrek aan onderbouwde onderzoek en referenties.

Op basis van onze analyse van de recensies, concluderen wij dat ‘De mythe van perfectionisme’ een informatieve en praktische gids is voor diegenen die worstelen met perfectionisme. Het boek zou vooral nuttig kunnen zijn voor studenten en perfectionisten die op zoek zijn naar herkenning en hulp bij het omgaan met hun perfectionisme. Echter, het boek is mogelijk minder geschikt voor diegenen die hunkeren naar diepgang en complexiteit in hun leeservaring.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Perfectionisme

Perfectionisme

In onze zoektocht naar literatuur die kan helpen bij het beter begrijpen van perfectionisme, zijn we gestuit op verscheidene boeken die licht werpen op dit complexe onderwerp. Deze werken belichten de keerzijde van de constante drang naar perfectie, de gevolgen ervan op mentaal welzijn, en manieren om het perfectionisme te matigen voor een gezonder leven. In deze review zullen we deze boeken kritisch onderzoeken, om jullie te helpen de beste inzichten te krijgen van experts over dit fascinerende en relevante onderwerp.

Voordelen

 • Het boek biedt diepgaande inzichten en heldere antwoorden op met betrekking tot perfectionisme.
 • Het is geschikt voor een breed publiek: het kan zowel door professionals zoals psychologen en coaches gebruikt worden, als door mensen die direct met perfectionisme worstelen.
 • Het boek is duidelijk en gemakkelijk te begrijpen, zelfs voor degenen die geen eerdere kennis hebben over het onderwerp.

Nadelen

 • Hoewel het boek een breed bereik heeft, kan de inhoud mogelijk te theoretisch zijn voor sommige lezers, waardoor het moeilijk kan zijn om de adviezen in de praktijk te brengen.
 • Omdat het boek ook gericht is op professionals, kan de taal of het jargon wellicht te complex zijn voor gemiddelde lezers die geen voorkennis hebben van psychologie of coaching.
 • Er wordt gesuggereerd dat bepaalde methoden zoals yoga en mindfulness kunnen helpen, maar het boek gaat mogelijk niet diep genoeg in op de praktische toepassing ervan.

Na grondige bestudering van de literatuur over perfectionisme, zijn we tot de conclusie gekomen dat deze boeken waardevolle, diepgaande inzichten bieden. Ze zijn niet alleen goed geschreven en eenvoudig te begrijpen, maar pakken het thema perfectionisme ook op een holistische en constructieve manier aan. We bevelen deze boeken ten zeerste aan voor iedereen die worstelt met perfectionisme of voor degenen die geïnteresseerd zijn in de psychologie erachter.

Bekijk prijs op Bol.com

3. In 10 stappen – In 10 stappen je perfectionisme omarmen

In 10 stappen -  In 10 stappen je perfectionisme omarmen

Als professionele boekenrecensenten hebben we het genoegen gehad om ons te verdiepen in de boeiende en praktische wereld van “In 10 stappen je perfectionisme omarmen” door Carol Bailleul. Dit inspirerende en hands-on boek richt zich op jouw persoonlijke perfectionisme en biedt concrete stappen om dit om te zetten in je bondgenoot. Bailleuls deskundige integratie van Japanse wijsheden met hedendaagse thema’s resulteert in een andere kijk op perfectionisme, dat versterkt wordt door de praktijkgerichte benadering in het boek, die elke lezer zal helpen grip te krijgen op zijn/haar perfectionisme. Laten we vervolgens de 10 stappen en de herstellende eigenschappen van de Japanse kintsugimethode verder onderzoeken.

Voordelen

 • Het boek is praktisch en biedt een duidelijk, stapsgewijs plan voor het omarmen van perfectionisme.
 • Auteur Carol Bailleul heeft persoonlijke ervaring met perfectionisme en biedt op die basis inzichten en tips.
 • Elke stap biedt een uitleg, praktijkvoorbeelden en opdrachten, waarbij lezers actief worden aangemoedigd om direct aan de slag te gaan.

Nadelen

 • Aangezien de auteur een persoonlijke methode hanteert, kan dit voor sommige lezers niet resoneren of passen bij hun persoonlijke beleving van perfectionisme.
 • Hoewel de stappenaanpak voor sommige lezers handig kan zijn, kunnen anderen de aanpak te rigide of gestructureerd vinden.
 • Het feit dat het boek niet theoretisch is, kan voor sommige lezers een nadeel zijn als zij op zoek zijn naar meer diepgang of achtergrondinformatie over het onderwerp perfectionisme.

Na een grondige analyse van dit boek, concluderen wij dat “In 10 stappen je perfectionisme omarmen” een essentieel hulpmiddel is voor iedereen die worstelt met perfectionisme. We raden dit boek vooral aan voor mensen die op zoek zijn naar praktische tools om hun perfectionisme te begrijpen en te gebruiken als een kracht. Het biedt niet alleen manieren om met perfectionisme om te gaan, maar gaat ook verder door het voor te stellen als iets positiefs dat kan bijdragen aan je groei en ontwikkeling.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Unstuck

Unstuck

In onze zoektocht naar de beste boeken die het onderwerp perfectionisme aansnijden, waren we verheugd om ‘Unstuck’ tegen te komen – een boek specifiek gericht op de worstelingen van de millennial met overbelasting, faalangst en perfectionisme. Geschreven door twee psychologen die zelf tot de millennial-generatie behoren, belooft dit boek inzicht te bieden in de unieke problemen van deze generatie, terwijl het praktische oplossingen en strategieën biedt om te leren loslaten en met mededogen naar onszelf te kijken. Laten we dieper ingaan op onze bevindingen en uitzoeken of Unstuck erin slaagt om de belofte, niet alleen van begrip, maar ook van daadwerkelijke hulp, waar te maken.

Voordelen

 • Het boek is toegankelijk geschreven en spreekt daardoor een breed publiek aan, niet alleen millennials.
 • Unstuck zit vol met praktische voorbeelden, quizzen en oefeningen die helpen bij het herkennen en doorbreken van patronen.
 • Volgens lezersrecensies is dit boek nog duidelijker dan andere boeken over schematherapie, wat het een waardevolle hulpmiddel maakt voor zowel mensen die therapie ondergaan als diegenen die zelf aan de slag willen gaan.

Nadelen

 • Hoewel de focus op millennials wellicht aantrekkelijk is voor die demografie, kan het anderen buitensluiten of het idee geven dat de adviezen in het boek niet op hen van toepassing zijn.
 • Hoewel de auteurs psychologen zijn, zou het nuttig zijn om aan te geven of het boek is bedoeld als aanvulling op professionele therapie of als vervanging daarvan. Het gebrek aan deze duidelijkheid kan leiden tot verwarring.
 • De brede benadering – het aanpakken van zaken als overbelasting, faalangst, perfectionisme, somberheid, depressie, onzekerheid en verslaving – kan voor sommige lezers overweldigend zijn. Het kan ook de effectiviteit van het boek verminderen als er zoveel verschillende onderwerpen worden aangepakt.

Na een grondige bestudering van ‘Unstuck’, zijn we overtuigd van de waarde die dit boek biedt. Het opent niet alleen op heldere wijze de wereld van schematherapie, maar biedt ook praktische oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. Gezien de toegankelijkheid en de veelzijdige aanpak, die relevant is voor zowel millennials als andere generaties, raden we dit boek ten zeerste aan voor iedereen die worstelt met perfectionisme en op zoek is naar effectieve strategieën om deze patronen te doorbreken.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Goed Genoeg

Goed Genoeg

Wij hebben enkele boeken over perfectionisme grondig bestudeerd, en het meest in het oog springende was ongetwijfeld ‘Goed Genoeg’ van Evelien Bijl. Dit praktijkgerichte werk biedt niet alleen waardevolle inzichten in de vele facetten van perfectionisme, maar levert ook een eenvoudig te volgen methode met vijf stappen om je eigen perfectionisme aan te pakken. Doordrenkt met advies uit Bijl’s persoonlijke strijd en professionele ervaring als perfectionismecoach, is ‘Goed Genoeg’ meer dan alleen een boek – het is een instrument voor zelfontplooiing en innerlijke vrede, verpakt in een krachtige boodschap: goed is goed genoeg. Laten we eens nader bekijken hoe dit boek zijn beloftes waar kan maken.

Voordelen

 • Het boek bevat veel praktische tips en stelt de lezer in staat om op elk gewenst moment een enkele tip ter hand te nemen, hetgeen het gebruikersvriendelijk en niet overweldigend maakt.
 • Met invalshoeken van humor en verhalen uit de praktijk, biedt het boek een boeiende leeservaring.
 • Het boek is een product van de persoonlijke ervaringen van de auteur met perfectionisme, waardoor het elementen van empathie en authenticiteit toevoegt aan de inhoud.

Nadelen

 • Aangezien het boek 50 tips bevat die onder 5 stappen zijn gegroepeerd, kan het te veel en overweldigend zijn voor sommige lezers om ze allemaal te volgen en te implementeren.
 • Het boek kan te theoretisch of gestructureerd zijn voor sommige lezers die op zoek zijn naar een meer op verhalen of ervaringen gebaseerde benadering van het onderwerp.
 • Hoewel het inclusief een online minicursus is, vereist deze aanpak internettoegang en technologisch inzicht, wat sommige potentiële lezers kan uitsluiten.

Na een uitgebreid onderzoek naar het boek ‘Goed Genoeg’ concluderen wij dat dit boek een absolute aanrader is voor wie worstelt met perfectionisme. De unieke combinatie van vlottende leesbaarheid, praktische oefeningen en getuigenissen uit de praktijk, maakt dit boek toegankelijk en effectief. We raden ‘Goed Genoeg’ aan voor iedereen die streeft naar meer rust en ruimte in het hoofd en die bereid is om op een liefdevolle manier aan de slag te gaan met het loslaten van perfectionisme.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Zeg me dat ik oké ben

Zeg me dat ik oké ben

In onze zoektocht naar inzicht in perfectionisme, stuiten we op ‘Zeg me dat ik oké ben’, een referentiewerk van Marcel Hendrickx, vol openheid en diepgaande kennis over het onderwerp. De auteur, zelf een ervaringsdeskundige die heeft geleden onder de ruïne van zijn verlangen naar perfectie, biedt een vernieuwende en wetenschappelijk ondersteunde benadering van perfectionisme: de OCP-methodiek. Deze herziene editie boort daarnaast een nieuw terrein aan door de relatie tussen narcisme en perfectionisme te onderzoeken, waardoor het boek veel meer biedt dan alleen theorie – het biedt inzichten die een licht kunnen werpen op onze eigen perfectionistische neigingen.

Voordelen

 • Het boek biedt inzicht in de oorzaken en effecten van perfectionisme, wat nuttig kan zijn voor mensen die worstelen met deze kwaal.
 • De vele praktijkvoorbeelden en casussen maken het boek praktisch en relatable, en kan helpen bij persoonlijke bewustwording en groei.
 • Het boek is geschreven door een ervaringsdeskundige, wiens persoonlijke verhaal en ontwikkelde therapie meerwaarde en authenticiteit toevoegt aan de inhoud.

Nadelen

 • Hoewel het boek inzicht biedt in het hoe en waarom van perfectionisme, kan het tekortschieten in concrete stappen of strategieën om perfectionisme te overwinnen.
 • Er is kritiek op de overvloed aan voorbeelden die het boek geeft, wat mogelijk de stroom van de inhoud kan belemmeren en verwarrend of overweldigend kan zijn voor de lezer.
 • Het boek lijkt zich meer te focussen op de presentatie van de OCP-methodiek dan op hulp voor de personen in nood, wat zou kunnen leiden tot de perceptie dat het boek meer een promotie van de methode is dan een hulpmiddel voor de lezer.

Na zorgvuldige bestudering van diverse recensies, vinden wij ‘Zeg me dat ik oké ben’ een belangrijke bron voor iedereen die worstelt met perfectionisme en op zoek is naar inzicht en bevrijding. Het boek biedt duidelijk geschreven, toegankelijke en praktisch toepasbare kennis, alhoewel sommigen aangaven meer directe begeleiding bij gedragsverandering te wensen. Ondanks dit, raden we dit boek ten zeerste aan voor zowel professionals in de geestelijke gezondheidszorg als leken die zoeken naar zelfinzicht en persoonlijke groei.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn

Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn

Wij hebben ons verdiept in een boeiende literatuur over perfectionisme, getiteld ‘Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn’. Geschreven door psycholoog en journalist Chantal van der Leest, wordt er in dit boek een diepgaand onderzoek gedaan naar het effect van perfectionisme op ons dagelijks leven. Van der Leest, die zelf ook worstelt met perfectionistische neigingen, gebruikt wetenschappelijke inzichten om de lezer te begeleiden in het vinden van een evenwicht tussen persoonlijke ambities en de uitputtende druk van perfectionisme. Volg ons terwijl we ons onderdompelen in deze verhelderende schets van perfectionisme en de gevolgen ervan op ons geluk en welzijn.

Voordelen

 • Het boek is praktisch en bevat direct bruikbare tips.
 • De schrijfstijl is volgens vele lezers toegankelijk en het boek leest makkelijk weg, wat het ideaal maakt om bij te pakken en de tips nog eens door te nemen.
 • Het perspectief van de auteur voegt een persoonlijke touch aan het boek toe, waardoor het relatable en authentiek overkomt.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden dat de persoonlijke ervaringen en visie van de auteur ten koste kunnen gaan van de nuance.
 • Het boek kan voor sommige lezers confronterend zijn.
 • Sommige lezers merken op dat niet alle informatie als nieuw of uniek wordt ervaren, wat kan leiden tot de perceptie van onvolledigheid.

Na een grondige lectuur en reflectie, bevelen wij ‘Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn’ aan voor iedereen die worstelt met perfectionisme en te kampen heeft met de druk van hoge verwachtingen. We erkennen dat het boek misschien een meer persoonlijk perspectief biedt dan wetenschappelijk onderbouwd, maar het biedt nuttige, direct toepasbare adviezen en een lichtere aanpak. Vooral personen die op zoek zijn naar herkenbaarheid, inzicht en tips om hun perfectionistische neigingen te bestrijden, zullen dit boek waarderen. Over het algemeen vinden wij dit een waardevolle toevoeging in de literatuur over perfectionisme.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Concluderend, is de boodschap duidelijk: perfectionisme is niet per definitie een slechte eigenschap. Hoewel het in extreme vormen tot stress en ontevredenheid kan leiden, kan het ook dienen als een drijfveer voor voortdurende verbetering en persoonlijke groei. Wij hopen dat de voorgestelde boeken uw perceptie van perfectionisme verrijken en uw manier van omgaan hiermee verbeteren.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *