De Top 7 Beste Boeken Over Planten In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Planten In 2023 (in het Nederlands)

Wij hebben de tijd genomen om ons te verdiepen in de kleurrijke wereld van botanische literatuur. Het resultaat? Een zorgvuldig samengestelde lijst van de beste boeken over planten. Of je nu een groentje bent in tuinieren of een ervaren botanicus, deze selectie zal zowel je kennis als je passie voor onze groene vrienden stimuleren en intensiveren.

1. De Makkelijke Moestuin 2.0

De Makkelijke Moestuin 2.0

In deze recensie duiken we in de groene wereld van de “Makkelijke Moestuin 2.0”, een boek dat gericht is op het vereenvoudigen van het moestuinieren en succes garandeert, zelfs voor degenen die het voor de eerste keer proberen. Jelle, de auteur van het boek, belooft een heldere en gedetailleerde handleiding te bieden, met stapsgewijze begeleiding voor 33 basisgroentes en tips voor het aanpassen van je moestuin aan je persoonlijke behoeften en levensstijl. Laten we samen ontdekken hoe dit boek ons kan leren om slim, leuk en makkelijk te tuinieren – zonder gestress en vaagheid.

Voordelen

 • Geschikt voor zowel beginners als gevorderden: De duidelijke, stapsgewijze begeleiding en informatieve inhoud maken het een goede bron voor mensen die net beginnen met moestuinieren, maar ook voor degenen die al ervaring hebben.
 • Uitgebreid en uitvoerig: Het boek bevat niet alleen informatie over het kweken van verschillende soorten groenten, maar beschrijft ook andere relevante onderwerpen zoals groeifases, plaagdieren, het maken van compost en het zelf bouwen van moestuinbakken.
 • Mooie illustraties en foto’s: De fotografieën in het boek zijn inspirerend en verhelderend, wat bijdraagt aan het leerproces en de motivatie om zelf aan de slag te gaan met de tuin.

Nadelen

 • Digitale toegankelijkheid: Personen die meer vertrouwd zijn met digitale informatiebronnen dan met traditionele boeken, kunnen het onhandig vinden om door fysieke pagina’s te bladeren in plaats van gemakkelijk door digitale informatie te scrollen of te klikken.
 • Beperkte plantvariëteit: Hoewel het boek zich vooral richt op basisgroenten, zijn er kwekers die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in het verbouwen van meer exotische of ongewone plantensoorten, en deze informatie zou kunnen ontbreken.
 • Lack of updates: Een boek is een statisch medium en kan geen realtime updates of seizoensgebonden tips bieden die een digitale bron of app bijvoorbeeld wel kan bieden.

Na zorgvuldige evaluatie raden wij De Makkelijke Moestuin 2.0 ten zeerste aan voor zowel beginnende als gevorderde moestuiniers. Het boek biedt een uitgebreide, stapsgewijze handleiding voor het kweken van basisgroentes, evenals waardevolle informatie over andere gerelateerde onderwerpen. Met duidelijke illustraties, inspirerende foto’s en praktische tips, is het een essentieel hulpmiddel voor iedereen die succesvol hun eigen groenten en kruiden wil kweken, zelfs op een beperkt oppervlak, zoals een balkon.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Geneeskrachtige planten- & kruidengids

Geneeskrachtige planten- & kruidengids

Wij, als fervente lezers en plantenliefhebbers, zijn altijd op zoek naar informatieve en inspirerende literatuur die ons niet alleen over traditionele wijsheden onderwijst, maar ook aansluit bij de hedendaagse trends van duurzaam en natuurlijk leven. Dit keer hebben we ons ondergedompeld in de wereld van fytotherapie met de ‘Geneeskrachtige planten- & kruidengids’. Het legt een prachtige verbinding tussen historisch herboristenkennis, adembenemende botanische illustraties en praktische tips voor de verzameling en het gebruik van 100 soorten medicinale planten, een ware ode aan de genezende krachten van de natuur.

Voordelen

 • Het boek biedt een uitgebreide en overzichtelijke gids over geneeskrachtige planten en kruiden, waardoor het geschikt is voor zowel liefhebbers van de natuur als voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke gezondheid.
 • Het bevat gedetailleerde, hoogwaardige illustraties en foto’s van de planten en kruiden, wat bijdraagt aan het gemak van de plantenherkenning.
 • Behalve het bieden van grondige informatie over de planten, biedt het boek ook praktische toepassingen. Het boek laat zien hoe je zelf thuis remedies kunt bereiden en geeft tips over ecovriendelijk plukken en conserveren van planten en kruiden.

Nadelen

 • Ondanks het feit dat het boek volgens de reviews gemakkelijk te volgen lijkt, zullen sommigen wellicht problemen ondervinden bij het correct identificeren en gebruiken van de beschreven planten. Dit verhoogt het risico op incidenten met onjuist geïdentificeerde of verkeerd toegepaste planten.
 • Hoewel de fytotherapie aan populariteit wint, kan het zijn dat sommige lezers de wetenschappelijke geloofwaardigheid en de werkzaamheid van de aanbevolen remedies in twijfel trekken, omdat de geneeskunde de afgelopen 500 jaar voornamelijk gebaseerd is geweest op moderne medicijnen.
 • Het boek kan als vaag of ontoereikend worden ervaren voor professionele kruidkundigen of medische professionals, gezien de breedte en algemeniteit van de besproken onderwerpen. Het lijkt meer te zijn gericht op algemene lezers dan op professionele doelgroepen.

Na een grondige studie van de ‘Geneeskrachtige planten- & kruidengids’, zijn wij ervan overtuigd dat dit boek een must-have is voor natuurliefhebbers, gezondheidsbewuste individuen, of degenen die gewoon hun kennis over geneeskrachtige planten en kruiden willen uitbreiden. Met overzichtelijke, duidelijke informatie, prachtige illustraties en bruikbare tips bevelen we dit boek ten zeerste aan. Het is meer dan alleen een leesbeleving, het is een uitnodiging om dichter bij de natuur te leven en de helende krachten te omarmen die zij te bieden heeft.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Een vlecht van heilig gras

Een vlecht van heilig gras

Welkom bij onze review over ‘Een vlecht van heilig gras’, een schitterend werk van Robin Wall Kimmerer dat pure wetenschap en oude wijsheid vermengt om lezers een uniek inzicht te geven in de diverse caleidoscoop van de natuur. In de komende regels zullen we ons verdiepen in hoe Kimmerer, afstammeling van de Potawatomi stam en gerespecteerde wetenschapper, het belang van duurzaamheid en respect voor onze planeet benadrukt. Doe met ons mee als we ons onderdompelen in deze inmiddels in zeventien talen vertaalde literaire parel, die een krachtige boodschap over liefde en respect voor de aarde verweeft.

Voordelen

 • Het combineert wetenschappelijke kennis over planten met eeuwenoude inheemse Amerikaanse legenden en persoonlijke verhalen – wat zeker een unieke lens biedt naar de natuur.
 • Het biedt een nieuwe perspectief op duurzaamheid en pleit voor een respectvollere relatie met de natuur – wat kan inspireren tot milieubewust gedrag.
 • De inhoud van het boek is krachtig en raakt de lezer op een diep niveau – wat aangeeft dat het zeer goed geschreven is en emoties kan oproepen.

Nadelen

 • Hoewel het boek is vertaald in meerdere talen, kunnen er mogelijk nuances verloren gaan in de vertaling – wat kan leiden tot een minder rijke leeservaring voor niet-Engelstalige lezers.
 • De combinatie van wetenschap met spirituele en inheemse perspectieven kan sommige lezers mogelijk afschrikken of verwarren – wat kan leiden tot een beperkt publiek.
 • Omdat het boek zich sterk focust op het perspectief van de auteur – een inheemse Amerikaanse botanicus en professor in de bosecologie – kunnen andere belangrijke invalshoeken, zoals die van stedelijke of anderzijds cultureel gedifferentieerde gemeenschappen, onderbelicht blijven.

Na uitvoerige analyse en reflectie concluderen we dat ‘Een vlecht van heilig gras’ een ontroerend, verrijkend en belangrijk werk is, dat zowel diepgang als stof tot nadenken biedt. Het roept sterke emoties op en versterkt ons respect en liefde voor de aarde, terwijl het ons tegelijkertijd herinnert aan onze verantwoordelijkheid ten aanzien van duurzaamheid. Wij bevelen dit boek ten zeerste aan alle natuurliefhebbers, milieuactivisten en aan diegenen die geïnteresseerd zijn in inheemse cultuur en wijsheid aan. Dit is een literaire reis die je niet mag missen.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Stek Je Plant

Stek Je Plant

Welkom bij onze nieuwste review, waarin we ‘Stek Je Plant’ van Mama Botanica, oftewel Iris van Vliet, onder de loep nemen. Dit boek giet een schat aan deskundige kennis samen tot een toegankelijke gids voor elke plantenliefhebber. Of u nu een beginnende groene vingers bent of een ervaren tuinier, met dit boek krijgt u met plezier meer inzicht in het stekken van meer dan veertig fotogenieke planten die populair zijn op Instagram. Laten we de wonderen van het stekken van kamerplanten ontdekken.

Voordelen

 • Duidelijke uitleg over verschillende methoden van stekken en verzorging van planten, geschikt voor zowel beginners als gevorderden.
 • Inspirerende, hoge kwaliteit foto’s en een mooie vormgeving maken het een aantrekkelijk boek om door te bladeren of op de koffietafel te leggen.
 • Naast het praktische aspect, bevat het boek ook achtergrondinformatie en inspireert het om meer te doen met planten.

Nadelen

 • Enkele lezers vonden de informatie over het stekken te summier en onduidelijk waarbij ze alsnog extra bronnen nodig hadden.
 • Veel van de informatie is ook gratis online te vinden, waardoor het boek voor sommigen niet voldoende meerwaarde biedt.
 • Sommige lezers zouden het op prijs stellen als er meer informatie was over de planten op de collectiefoto’s, om deze beter te kunnen identificeren.

Na gedetailleerd onderzoek en beoordeling van het boek ‘Stek Je Plant’, kunnen we concluderen dat het een uiterst nuttige en inspirerende gids is. Het boek heeft een aanstekelijk enthousiasme dat zowel beginners als gevorderde plantenliefhebbers zal aanspreken. Ondanks enige kleine minpunten, zoals sommige te beknopte stek-instructies, wordt het boek zowel gewaardeerd om zijn esthetiek als om zijn praktische informatie. We raden dit product aan voor iedereen die geïnteresseerd is in planten, of dat nu als nieuweling of doorgewinterd tuinier is.

Bekijk prijs op Bol.com

5. De grote paddenstoelengids voor onderweg

De grote paddenstoelengids voor onderweg

Als liefhebbers en specialisten van plant- en paddenstoelenliteratuur, hebben we ons over de nieuwste editie van ‘De grote paddenstoelengids voor onderweg’ van Ewald Gerhardt gebogen. Deze geactualiseerde versie, geliefd om zijn grondigheid en toegankelijkheid, belooft meer dan 1000 paddenstoelensoorten te beschrijven, compleet met beeldmateriaal en cruciale details over kenmerken, groeiperiode, vindplaats en eetbaarheid. Met onze vaste blik op vakmanschap en bruikbaarheid, zullen we in deze review dieper ingaan op de bijgewerkte kwaliteiten van deze onmisbare gids voor elke paddenstoelenliefhebber.

Voordelen

 • Een zeer uitgebreide gids dat ruim 1000 soorten paddenstoelen beschrijft met foto’s en extra informatie op het gebied van kenmerken, groeiperiode, vindplaats en eetbaarheid.
 • De gids is voorzien van een extra plastic kaft, waardoor het bestand is tegen de elementen tijdens veldwerk.
 • Er is een overzicht van alle vaktermen en tekeningen van microscopische kenmerken wat het determineren van soorten paddenstoelen makkelijker maakt.

Nadelen

 • De gids is zwaar en vrij groot (ongeveer 22x11cm, 2,5 cm dik en weegt 720 gram), dus niet gemakkelijk mee te nemen.
 • De indeling van de gids kan in het begin wat overweldigend zijn door de hoeveelheid beschreven soorten, waardoor het vinden van specifieke soorten soms moeizaam kan zijn.
 • De meest recente druk van het boek is niet bijgewerkt met de nieuwste naamswijzigingen, wat voor enige verwarring kan zorgen bij degenen die met de meest actuele nomenclatuur werken.

Gezien de overwegend positieve beoordelingen, bevelen wij ‘De grote paddenstoelengids voor onderweg’ aan voor zowel beginnende als gevorderde paddenstoelenliefhebbers. De lezer dient wel rekening te houden met de grootte en het gewicht van de gids, die mogelijk niet ideaal zijn voor veldtochten. Ondanks enkele gemelde tekortkomingen, zoals verouderde Latijnse namen en het ontbreken van enkele opvallende soorten, blijft dit boek een uitstekend en uitgebreid naslagwerk voor iedereen die geïnteresseerd is in paddenstoelen.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Het verborgen leven van bomen

Het verborgen leven van bomen

Als fervente botanische boekenlezers hebben we ons ondergedompeld in Peter Wohlleben’s “Het verborgen leven van bomen,” een fascinerend verhaal dat de communicatie tussen bomen ontsluit, de zorg onthult die ze voor hun verwanten en buren uitdragen, en zelfs hun vermogen om emoties en herinneringen te hebben. Deze gedetailleerde en wetenschappelijk onderbouwde rondleiding door het bos wordt gepresenteerd vanuit Wohlleben’s unieke perspectief als boswachter, waardoor lezers een geheel nieuwe kijk krijgen op deze levende wezens waarmee we dachten bekend te zijn. Aan het eind van onze lezing, waren we volledig meegesleurd in deze liefdesverklaring aan het bos, en we geloven dat je dat ook zult zijn. Laten we duiken in de diepten van dit meeslepende boek, dat de geheime wereld van bomen onthult zoals je nog nooit eerder hebt gezien.

Voordelen

 • Boeiende, goed leesbare en toegankelijke schrijfstijl die de lezer meevoert naar de wondere wereld van de bomen.
 • Houdt interessante inzichten en nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen in over hoe bomen communiceren en voor elkaar zorgen, wat helpt in het verdiepen van de kennis en het begrip van de lezer over bomen en bossen.
 • Levert enkele veelbelovende voordelen op, door het creëren van een bewustzijn over het vermogen van bomen om te voelen en te communiceren, waardoor men zich meer gewaar wordt van zijn of haar omgeving en de natuur waardeert.

Nadelen

 • De Nederlandse vertaling van het boek wordt bekritiseerd als zijnde ondermaats en niet accuraat, wat voor verwarring kan zorgen bij het lezen.
 • Niet de volledige tekst van de originele uitgave is opgenomen, wat voor ontgoocheling kan zorgen bij lezers die volledigheid verwachten.
 • Ondanks dat het boek zeer informatief en leerzaam is, is het mogelijk dat de wetenschappelijke inhoud in vraag gesteld wordt wegens het gebrek aan uitgebreide bewijzen of citeerbare bronnen in het hoofddeel van het boek.

Samenvattend, wij zijn ervan overtuigd dat Het verborgen leven van bomen een fascinerende, onthullende en zeer toegankelijke leeservaring biedt voor iedereen die geïnteresseerd is in botanische thema’s, natuur en het diepere begrip van ons milieu. Ondanks enkele tekortkomingen in de Nederlandse vertaling, raden we het lezen van de originele versie of de Engelse vertaling ten zeerste aan. Wij zijn van mening dat dit boek een must read is voor diegenen die de complexe en mysterieuze wereld van de bomen en bossen willen ontdekken en hun relatie met de natuur met een geheel nieuw bewustzijn willen benaderen.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Moestuin planner

Moestuin planner

Als tuinliefhebbers en groenteboekrecensenten hebben we de eer gehad om de Moestuin planner flink aan de tand te voelen. Deze prachtige en functionele tool is ontworpen om ons te helpen bij het beheer van onze tuinen – van het kiezen van de juiste groenten en fruit, tot het noteren van belangrijke informatie, en het plannen van maandelijkse taken. De Moestuin planner belooft dat je tuin gedijt en dat je oogst elk jaar nóg beter wordt. Laten we eens nader kijken.

Voordelen

 • Het boek is functioneel en nuttig voor het plannen en documenteren van de moestuinactiviteiten gedurende het hele jaar.
 • Het biedt veel opbergruimte en aangepaste secties voor details over elke plant die je kweekt: van variëteit tot zorg en oogst, wat helpt bij organisatie en planning.
 • De kwaliteit van de bouw is hoog, met een stevige harde kaft, en de prijs-kwaliteitverhouding wordt als goed beoordeeld.

Nadelen

 • Hoewel de reviewers positief waren, kon het ontbreken van directe adviezen of voorgevormde sjablonen voor beginners in moestuinen voor sommige gebruikers een nadeel zijn.
 • Er wordt geen melding gemaakt van een index of georganiseerde methode om snel specifieke informatie te vinden, wat mogelijk onhandig kan zijn wanneer je snel referenties moet zoeken.
 • Het lijkt erop dat het boek geen digitale equivalent of online component heeft, wat een nadeel kan zijn voor diegenen die zoeken naar een meer technologievriendelijke manier om hun tuin te beheren.

Na grondige evaluatie en overweging van zowel onze eigen ervaring als de talrijke lovende recensies van consumenten, kunnen we met vertrouwen zeggen dat de Moestuin Planner een onmisbaar hulpmiddel is voor elke tuinliefhebber. De planner blinkt niet alleen uit in functionaliteit, met zijn ruime mogelijkheden om alles bij te houden van gewasplaatsing tot seizoensevaluaties, maar overtuigt ook op esthetisch vlak. We raden de Moestuin Planner daarom sterk aan voor iedereen die zijn tuin wil optimaliseren en een stap dichter bij de perfecte oogst wil komen.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Concluderend kunnen wij stellen dat er voor elke natuurliefhebber, tuinier of botanicus een breed scala aan botanische literatuur beschikbaar is die zowel hun kennis kan verbreden als hun passie kan aanwakkeren. We hopen dat onze zorgvuldig samengestelde boekenlijst je helpt om dieper in de prachtige wereld van planten te duiken. Ongeacht je niveau, deze boeken zullen onmiskenbaar bijdragen aan je groene avontuur.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *