De top 10 beste boeken over psychologie in 2023 (in het nederlands)

De top 10 beste boeken over psychologie in 2023 (in het nederlands)

In onze voortdurende zoektocht naar zelfontwikkeling en begrip van de menselijke geest, wenden we ons vaak tot boeken. Ze verschaffen ons diepgaande inzichten en antwoorden op raadsels die onze geest bezighouden. In de wereld van psychologie zijn er talloze boeken die als wegwijzers dienen. Laten we samen de beste boeken over psychologie ontdekken – de boeken die niet alleen uw begrip zullen verbreden, maar ook uw perceptie van de menselijke geest zullen veranderen.

1. Master Your Mindset

Master Your Mindset

Welkom bij onze grondige beoordeling van “Master Your Mindset”, een uniek werk dat persoonlijke, spirituele en zakelijke groei harmonieert. In dit baanbrekende boek onthult de gerenommeerde auteur, spreker en mindset-coach Michael Pilarczyk ons aan de hand van zijn eigen ervaringen hoe onze mindset te begrijpen en te transformeren, om zo een authentieker leven te leiden. We beloven u een diepgaande analyse van dit gouden boek, een rijke bron van inzichten die uw leven kan veranderen en u kan helpen uw dromen waar te maken.

Voordelen

 • Het boek geeft praktische inzichten en gereedschap om je mindset te veranderen en daardoor je leven te verbeteren.
 • De persoonlijke ervaringen van de auteur en zijn journey naar succes maken het boek authentiek en inspirerend.
 • De schrijfstijl van het boek is prettig en eenvoudig te begrijpen, waardoor de boodschap makkelijk overkomt.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden dat het boek te zeer gericht is op financieel succes en materiële rijkdom in plaats van een meer holistisch beeld van geluk en welzijn.
 • Verschillende lezers merken op dat veel van de inhoud en concepten soortgelijk zijn aan andere zelfhulpboeken en filosofieën zonder veel originele input.
 • Er zijn critici die menen dat het boek teveel gericht is op de persoonlijke ervaringen en prestaties van de auteur, waardoor het meer aanvoelt als een autobiografie dan een zelfhulpboek.

Na het lezen en beoordelen van zowel positieve als negatieve reviews, komen wij tot de conclusie dat “Master Your Mindset” een waardevol boek is voor diegenen die zoeken naar praktische hulpmiddelen en inspirerende verhalen om hun persoonlijke en professionele leven te verbeteren. We raden dit boek ten zeerste aan voor mensen die bereid zijn hun gedachtepatronen te onderzoeken en bij te stellen, om zo hun dromen te realiseren en hun beste leven te leiden. Echter, mensen die op zoek zijn naar diepere psychologische inzichten of nieuwe paradigmaverschuivingen, kunnen dit boek mogelijk als repetitief of te zelfgericht ervaren.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Omringd door idioten

Omringd door idioten

In ons streven naar begrip en effectieve communicatie, hebben we een reeks boeken over psychologie doorgewerkt. Speciale aandacht gaat uit naar ‘Omringd door idioten’ van Thomas Erikson, een revelerend werk dat mensen helpt om elkaars gedrag te doorgronden en efficiënter te communiceren. Door een kleurgecodeerde methode toe te passen, dringt Erikson door tot de kern van onze gedragsstijlen en onthult hoe we beter kunnen begrijpen en met anderen om kunnen gaan. In de komende review, zullen we onze inzichten en ervaringen delen omtrent dit fascinerend boek en zijn impact op onze dagelijkse communicatieve interacties.

Voordelen

 • Gebruikers vinden het boek een nuttige tool om meer inzicht te krijgen in hun eigen gedragingen en die van anderen, wat de communicatie kan versterken.
 • De inhoud is praktisch, toegankelijk en in een aantrekkelijke, humoristische stijl geschreven, wat bijdraagt aan het leesplezier.
 • De focus van het boek op het gebruik van kleur als gedragsindicator wordt als uniek en nuttig beschouwd.

Nadelen

 • Enkele lezers hebben het gevoel dat het boek te zwart-wit is in zijn benadering van menselijk gedrag, met een overmatige focus op het plaatsen van mensen in hokjes.
 • Ondanks zijn waardevolle inhoud, hebben sommige gebruikers het idee dat het boek voornamelijk gericht is op een zakelijk publiek, waardoor het mogelijk beperkt is in zijn toepasbaarheid voor algemene lezers.
 • Het boek, hoewel over kleurenschema’s, is volledig in zwart-wit afgedrukt, wat volgens sommige lezers de visuele sensorische ervaring van de inhoud vermindert.

Na het zorgvuldig doornemen van diverse recensies, kunnen we concluderen dat ‘Omringd door idioten’ een verrijkende leeservaring biedt die inzicht geeft in menselijk gedrag en de interactie daartussen. Ondanks enige kritiek op het kleurgebruik en de ietwat zwart-witte interpretatie van persoonlijkheden, waarderen velen de verhelderende inhoud en de toegankelijke schrijfstijl. We raden dit boek vooral aan voor diegenen die geïnteresseerd zijn in menselijke gedragspatronen, en in het bijzonder voor diegenen die deze kennis in een zakelijke context willen toepassen.

Bekijk prijs op Bol.com

3. De fontein, vind je plek

De fontein, vind je plek

In de rijke wereld van de psychologische literatuur, hebben we ons de laatste tijd verdiept in een boek dat een unieke en verhelderende kijk geeft op familiedynamieken, gedragspatronen en persoonlijke groei: De fontein, vind je plek van Els van Steijn. Een uitgesproken, praktisch en waardevol boek dat de belofte in zich draagt om grip te krijgen op je leven door het doorbreken van hardnekkige patronen. We zijn benieuwd naar de effectiviteit van de metafoor ‘de fontein’ en de bruikbaarheid van de handvatten die Van Steijn aanreikt, klaar om te ontdekken hoe deze inzichten kunnen bijdragen aan persoonlijke transformatie en balans in familiaire en professionele relaties.

Voordelen

 • Het boek biedt praktische inzichten in familiedynamieken en het effect daarvan op het individuele leven, wat kan helpen bij het doorbreken van belastende patronen.
 • Het is helder geschreven en goed gestructureerd, waardoor de informatie gemakkelijk te volgen en te begrijpen is.
 • Het concept van “de fontein” wordt geprezen als een krachtige en effectieve metafoor om het familiesysteem te begrijpen en toe te passen op de realiteit van het eigen leven.

Nadelen

 • Hoewel het boek over het algemeen als nuttig wordt beschouwd, vinden sommige lezers het te zweverig en zouden ze de voorkeur geven aan een meer praktische aanpak.
 • Sommige lezers menen dat het boek te veel herhaling bevat, wat het als langdradig en minder boeiend laat overkomen.
 • Er is een gebrek aan visuele hulpmiddelen zoals illustraties of schema’s om de concepten te verduidelijken, waardoor sommige lezers moeite kunnen hebben om de informatie te begrijpen en toe te passen.

In conclusie, “De fontein, vind je plek” is een zeer aan te bevelen boek voor mensen die zich willen verdiepen in familiedynamieken, persoonlijke groei en gedragspatronen. Ondanks enkele kritiekpunten over de presentatie en het gebrek aan praktische handvatten, is de algehele consensus dat dit boek waardevolle inzichten biedt op het gebied van psychologie. Het is zeker een schitterende aanvulling voor iedereen die op zoek is naar een dieper begrip van zichzelf en de complexe verbanden binnen hun familie en professionele relaties.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Patronen doorbreken

Patronen doorbreken

Wij duiken vandaag in de intrigerende wereld van de psychologie met een focus op ‘Patronen doorbreken’, een baanbrekend werk ontwikkeld door Hannie van Genderen, Gitta Jacob en Laura Seebauer. Deze professionals bieden een grondige, inzichtelijke benadering om hardnekkige gedragspatronen te analyseren en te veranderen door middel van schematherapie. Onze review zal de effectiviteit onderzoeken van de veelvoudig voorkomende voorbeelden en online oefeningen die door het boek worden aangeboden, met als einddoel te ontdekken hoe deze technieken kunnen bijdragen aan een gezonder en bewuster leven.

Voordelen

 • Het boek is helder en in begrijpelijke taal geschreven, waardoor complexe psychologische concepten eenvoudiger te begrijpen zijn.
 • Het bevat praktische oefeningen en werkbladen, die lezers helpen hun problemen in kaart te brengen en concrete stappen te zetten naar verandering.
 • Het biedt diepgaand inzicht in gedragspatronen, gevoelens en gedachten, en hoe deze patronen te doorbreken om meer tevredenheid en welzijn in het leven te bereiken.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden dat bepaalde onderwerpen in het boek uitgebreider behandeld hadden mogen worden, waardoor ze mogelijk niet alle concepten volledig kunnen bevatten.
 • Het kost tijd en inspanning om het boek door te werken en de oefeningen uit te voeren, wat sommige mensen als ontmoedigend of overweldigend kunnen ervaren.
 • Hoewel het boek een waardevolle aanvulling is, vervangt het geen professionele therapie of hulp bij ernstige emotionele of psychologische problemen.

Na een grondige beoordeling van verschillende reviews, zijn wij tot de conclusie gekomen dat ‘Patronen doorbreken’ een inzichtelijk, praktisch en waardevol boek is. Het taalgebruik is begrijpelijk, de opdrachten zijn toepasbaar en de thema’s resoneerden met een breed scala aan lezers. Wij raden dit boek ten zeerste aan voor iedereen die geïnteresseerd is in psychologie, zelfverbetering en begrip van diepgewortelde gedragspatronen. Houd er echter rekening mee dat echte verandering discipline en doorzettingsvermogen vereist, en dat dit boek geen vervanging is voor professionele therapie.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Can’t Hurt Me

Can't Hurt Me

In deze review duiken we diep in de ontroerende en inspirerende wereld van ‘Can’t Hurt Me’, waarin de voormalige Navy SEAL David Goggins zijn persoonlijke reis deelt van het overwinnen van een traumatische jeugd tot het worden van een symbool van mentale veerkracht en fysieke duurzaamheid. We onderzoeken hoe dit boek, dat het concept van persoonlijke groei combineert met unieke technieken om mentale weerbaarheid te vergroten, de lezer uitdaagt om verder te gaan dan hun vastgestelde grenzen. We bespreken ook hoe ‘Can’t Hurt Me’ miljoenen lezers wereldwijd heeft geïnspireerd met zijn krachtige bericht over omkering van tegenspoed, zelfdiscipline en potentieel ontsluiten.

Voordelen

 • Diepgaande en persoonlijke inzichten: Het boek geeft de lezer een eerlijk, rauw en persoonlijk inzicht in het leven en de strijd van David Goggins, een inspirerende persoonlijkheid.
 • Motiverend en inspirerend: De levensreis van Goggins van een depressieve jeugd tot een icoon van kracht en doorzettingsvermogen geeft de lezer een enorme motivatie en inspiratie om hun eigen obstakels te overwinnen.
 • Praktische en toepasbare lessen: Goggins deelt praktische technieken en strategieën om veerkracht en mentale weerbaarheid te ontwikkelen, wat direct toepasbaar is voor lezers in hun dagelijks leven.

Nadelen

 • Ongeschikte taalgebruik: Voor sommige lezers kan het rauwe en expliciete taalgebruik, waar Goggins om bekend staat, mogelijk ongewenst of ongemakkelijk zijn.
 • Niet iedereen kan zich identificeren: Hoewel het boek veel waardevolle levenslessen bevat, kunnen sommige lezers moeite hebben om zich te relateren aan de uitzonderlijke omstandigheden en ervaringen van Goggins.
 • Mogelijke overbeleving: Er kan een risico bestaan dat sommige lezers de ‘give it all’ en ‘no limits’ mentaliteit van Goggins te letterlijk nemen en zichzelf onnodig of onverantwoordelijk in gevaar brengen.

Na grondige overweging van de recensies, komen we tot de conclusie dat “Can’t Hurt Me” een krachtig en pakkend boek is, vol met inspirerende levenslessen. We raden het ten zeerste aan voor elke lezer die op zoek is naar motivatie om persoonlijke grenzen te doorbreken en een hoger niveau van zelfdiscipline en veerkracht te bereiken. Als je op zoek bent naar een sterke dosis inspiratie, is dit boek absoluut een must-read.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Overprikkeld brein

Overprikkeld brein

In onze review duiken we in ‘Overprikkeld brein’ van Brain Balance expert Charlotte Labee, het bestverkochte non-fictieboek van 2022 dat een praktische gids biedt voor het herstellen van rust, balans en energie binnen 10 weken. Gebaseerd op de nieuwste neurowetenschappelijke inzichten, richt dit boek zich op het herkennen van overprikkeling en biedt het bruikbare hulpmiddelen om ons overstelpte brein weer in balans te krijgen. Van inzichtelijke informatie over de werking van onze hersenen, tot een diepgaande uitleg over de 7 Brain Balance-pijlers en praktische oefeningen voor het dagelijks leven – wij nemen elk aspect van dit opmerkelijke boek onder de loep om te zien of het echt de rust biedt die het belooft.

Voordelen

 • Het boek biedt praktische handvaten en een 10-wekenplan om te helpen bij overprikkeling.
 • De inhoud is gebaseerd op de laatste (neuro)wetenschappelijke inzichten, wat de betrouwbaarheid van de informatie kan verhogen.
 • Er zijn extra oefeningen voor de geest inbegrepen, zoals ademhalingsoefeningen en meditatie, wat nuttige aanvullingen kunnen zijn op de informatie.

Nadelen

 • Het boek bevat volgens sommige lezers te veel zelfpromotie en verwijzingen naar eerdere werken en producten van de auteur, wat als vervelend kan worden ervaren.
 • Sommige lezers vinden de informatie achterhaald, te oppervlakkig en onorigineel met weinig meerwaarde boven bestaande literatuur.
 • Er wordt geklaagd over onnauwkeurigheden en misleidende informatie, wat de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van het boek en de auteur kan ondermijnen.

Na een grondige evaluatie van ‘Overprikkeld brein’ concluderen wij helaas dat dit boek voor velen erg teleurstellend kan zijn. Het lijkt over te gaan op zelfpromotie en commerciële verwijzingen naar eigen producten, terwijl de inhoud achterhaald, oppervlakkig en met weinig diepgang wordt beschouwd. Het boek staat onderhevig aan slordige fouten en dubieuze informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Wij raden dit boek daarom niet aan voor individuen die op zoek zijn naar een wetenschappelijk verantwoorde en gedegen uitleg over de werking van het menselijk brein.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Doorbreek de cirkel

Doorbreek de cirkel

Wij hebben ons verdiept in het diepzinnige boek ‘Doorbreek de cirkel’ van Miloe van Beek. In haar werk legt ze uit hoe ouderlijke gedragspatronen van generatie op generatie worden doorgegeven en hoe we ze kunnen doorbreken voor een betere opvoeding van onze kinderen. Dit werk, gevuld met persoonlijke ervaringen en deskundig advies, roept ons op om zelfreflectie te omarmen en de moed te verzamelen om verandering in ons ouderschap te brengen.

Voordelen

 • Het boek biedt een eerlijk en kwetsbaar perspectief op ouderschap, gebaseerd op persoonlijke ervaringen en inzichten van diverse deskundigen. Hierdoor is het waarschijnlijk zowel informerend als troostend voor ouders die zich in soortgelijke situaties bevinden.
 • Het werpt licht op de invloed van familiepatronen op opvoeding en biedt handvatten om deze te doorbreken, hetgeen de opvoeding en persoonlijke ontwikkeling ten goede kan komen.
 • De auteur hanteert een toegankelijke schrijfstijl, waardoor het boek vlot weg leest. Zowel de persoonlijke anekdotes als de visies van deskundigen dragen hieraan bij.

Nadelen

 • Hoewel de persoonlijke verhalen van de auteur waardevol en herkenbaar kunnen zijn voor veel lezers, kunnen ze ook de indruk wekken dat dit boek vooral gebaseerd is op persoonlijke ervaringen in plaats van op uitgebreid psychologisch en pedagogisch onderzoek. Dit kan het minder aantrekkelijk maken voor lezers die op zoek zijn naar meer wetenschappelijk onderbouwde inzichten.
 • De confrontatie met eigen gedrag en familiepatronen die het boek teweeg kan brengen, kan voor sommige lezers oncomfortabel of overweldigend zijn. Niet iedereen is wellicht bereid of in staat om met dergelijke zelfreflectie om te gaan.
 • De focus van het boek ligt sterk op het binnenwereld van de ouder, wat kan leiden tot een minder evenwichtig aandacht voor de behoeften en ervaringen van het kind. Dit kan mogelijk een beperking zijn voor ouders die juist op zoek zijn naar adviezen die rechtstreeks toepasbaar zijn in hun interactie met hun kinderen.

Na uitvoerig onderzoek en analyse van de toeschouwerbeoordelingen, stellen we vast dat ‘Doorbreek de cirkel’ van Miloe van Beek een inspirerend en vlot leesbaar boek is. Het verweeft persoonlijke getuigenissen en deskundig inzicht op een manier die zowel ontroerend als onthullend is. We bevelen dit boek aan voor elke ouder die bereid is om zelfreflectie te omarmen en te kijken naar de patronen die ze doorgeven, maar ook voor iedereen die met kinderen werkt of op een of andere manier betrokken is in hun leven.

Bekijk prijs op Bol.com

8. Jouw krachtige brein

Jouw krachtige brein

Wij hebben ons ondergedompeld in het nieuwste boek van Charlotte, “Jouw Krachtige Brein”, een bevlogen gids die de mysteriën van ons brein en de connectie met ons hart probeert te ontrafelen. Dit boek biedt niet alleen een diepere kijk op ons cognitief functioneren, maar biedt ook waardevolle oefeningen om de zelfkennis en zelfliefde te vergroten. In deze review zullen wij onze ervaringen en inzichten uit dit fascinerende en informatieve boek, boordevol heldere inzichten en praktische handvatten, met jullie delen.

Voordelen

 • Charlotte Labee deelt persoonlijke ervaringen en kennis uit haar eigen leven, wat het boek authentiek en relatable maakt.
 • Het boek is vlot geschreven en bevat waardevolle oefeningen en tips om zelf aan de slag te gaan met je bewustzijn.
 • Door de inzichten en bestudeerde onderwerpen in het boek kan de lezer zijn bewustzijn verruimen en een betere verbinding vormen tussen het hart en het brein.

Nadelen

 • Hoewel het boek echte persoonlijke ervaringen bevat, kunnen deze misschien niet alle lezers aanspreken, en kan het soms moeilijk zijn om ze te relateren aan je eigen ervaringen.
 • Hoewel het boek inspirerend kan zijn, kan de implementatie van de aangeleerde technieken enige tijd en oefening vergen voordat er merkbare resultaten zijn.
 • De verschuiving naar een meer intuitief, hartgericht perspectief kan een uitdaging zijn voor mensen die traditioneel meer analytisch en verstandelijk gedreven zijn.

Na het zorgvuldig bestuderen van “Jouw Krachtige Brein”, kunnen we volmondig stellen dat dit boek een must-read is voor iedereen die op zoek is naar zelfinzicht en wil groeien in het balanceren tussen hoofd en hart. Met haar persoonlijke verhalen, praktische tips en oefeningen vat Charlotte Labee op indrukwekkende wijze de complexiteit van ons brein samen. In het bijzonder raden wij dit boek aan bij mensen die vaak worstelen met twijfels en zoeken naar meer connectie met hun innerlijke zelf.

Bekijk prijs op Bol.com

9. Jagen, verzamelen, opvoeden

Jagen, verzamelen, opvoeden

In onze voortdurende zoektocht naar kennis over psychologie, hebben we ons verdiept in een intrigerend boek: ‘Jagen, verzamelen, opvoeden’ van Michaeleen Doucleff. Dit boek neemt ons mee op een uniek avontuur met Doucleff en haar dochter naar drie van de oudste samenlevingen ter wereld: de Maya, de Inuit, en de Hadza. Het vraagt ons om onze westerse opvattingen over het opvoeden van kinderen te herzien en biedt verfrissende perspectieven dankzij de inzichten en ervaringen opgedaan bij deze inheemse culturen. In de komende review zullen we deze aspecten in detail exploreren.

Voordelen

 • Biedt unieke en effectieve opvoedtechnieken die een positieve impact kunnen hebben op het huiselijk leven.
 • Lezers vinden het boek inspirerend, informatief en praktisch met handige tips en oefeningen voor ouders.
 • Goed onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek en persoonlijke ervaringen van de schrijfster, wat het geloofwaardig en gemakkelijk te begrijpen maakt.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het boek langdradig en repetitief, wat de leesbaarheid kan verminderen.
 • Het boek wordt gezien als te Amerikaans, met een overdreven toon die sommige lezers irriteert en kan afleiden van de kernboodschappen.
 • Ondanks de positieve recensies, kan het boek voor sommige lezers te idealistisch of simplistisch zijn, gezien de uitdagingen van ouderschap in verschillende culturen en contexten.

Na onze grondige analyse van het boek ‘Jagen, verzamelen, opvoeden’ en de diverse beoordelingen, zijn we ervan overtuigd dat het een belangrijke bijdrage biedt aan de huidige literatuur over psychologie en opvoeding. Ondanks enkele critici die het als weinig origineel of te Amerikaans beschouwen, vinden velen het een verfrissende kijk op opvoedingspraktijken met praktisch advies en culturele inzichten die de conventionele visies op opvoeding uitdagen. Wij raden dit boek aan voor ouders, opvoeders, of ieder die geïnteresseerd is in psychologie en opvoeding.

Bekijk prijs op Bol.com

10. Atomic Habits

Atomic Habits

Wij hebben ons verdiept in het fascinerende boek ‘Atomic Habits’ van bestsellerauteur James Clear. In dit uitgebreide werk ontleedt Clear het proces van gewoontevorming op meesterlijke wijze. Hij gaat hierbij oneindig dieper dan oppervlakkige tips en trucs; hij biedt een solide systeem gebaseerd op grondig onderzoek binnen verschillende wetenschappelijke disciplines. Door zijn boek leren we niet alleen hoe we slechte gewoontes kunnen elimineren, maar ook hoe we goede gewoontes succesvol kunnen integreren in ons dagelijks leven.

Voordelen

 • Biedt een complete handleiding over hoe gewoontevorming werkt, die wetenschappelijk is ondersteund met inzichten uit de biologie, psychologie en neurowetenschap.
 • Bevat veel praktische tips en voorbeelden die direct toepasbaar zijn en leiden tot meetbare positieve veranderingen in het leven van de lezer.
 • Het boek is makkelijk te lezen met een duidelijke structuur, wat het een toegankelijke bron van informatie maakt voor een breed publiek.

Nadelen

 • Het boek kan als te simplistisch worden ervaren door lezers die al vertrouwd zijn met psychologie en gewoontevorming.
 • Hoewel het boek praktisch en toepasbaar is, kan niet elke voorgestelde methodologie werken voor elke individuele lezer, gezien de variabiliteit in menselijk gedrag en leerstijlen.
 • De theoretische uitleg kan voor sommige lezers te uitgebreid of te technisch zijn, waardoor zij mogelijk interesse verliezen of moeite hebben de inhoud te begrijpen.

Na het uitgebreid bestuderen van diverse psychologische werken, hebben wij geconstateerd dat ‘Atomic Habits’ een uniek en praktisch boek is dat tot onmiddellijke veranderingen in ons leven heeft geleid. We waarderen het beslist om zijn vlotte leestempo, de heldere opbouw en de vracht aan praktische tips voor het vormen en vasthouden van gezonde gewoontes. We raden dit boek aan voor iedereen die zich wil verdiepen in de psychologie van gewoonte vorming en bruikbare inzichten voor hun eigen leven zoekt.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na het verkennen van deze rijke keuze aan boeken, kunnen we ons begrip van de psychologie als wetenschap en kunst behoorlijk verbreden. Door het uitdiepen van de lessen uit deze literatuur, kunnen we ons persoonlijke en professionele leven sterk verrijken. Herinner je jezelf eraan om open te blijven voor nieuwe inzichten, want de studie van de menselijke geest is een continu evoluerend gebied.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *