De Top 7 Beste Boeken Over Pubers In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Pubers In 2023 (in het Nederlands)

Bij ons heerst de overtuiging dat het vinden van een goed boek over puberteit net zo cruciaal kan zijn als een gesprek met een jarenlange mentor. Wij hebben een spectrum van literatuur onderzocht, allemaal met één gemeenschappelijk doel voor ogen – om de ingewikkelde wereld van pubers te ontgrendelen. Hier is een selectie van boeken die wij beschouwen als de beste leidraden voor het navigeren door deze uitdagende, maar cruciale levensfase.

1. Help, ik heb een puber!

Help, ik heb een puber!

Wij hebben ons ondergedompeld in de vaak tumultueuze wereld van pubers, dankzij ons nieuwste leesavontuur: ‘Help, ik heb een puber!’. Deze briljante opvolger van de bestseller ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!’ dient als survivalgids voor ouders van pubers, terwijl het ook een ode brengt aan deze bijzonder complexe levensfase. Vol humor en herkenbaarheid, maar ook met veel leerzame momenten, is dit boek een must-read voor iedereen die jonge tieners in hun leven heeft, of die zich de roerige periode van hun eigen puberteit nog kunnen herinneren.

Voordelen

 • Het boek is een combinatie van humor en educatie, wat het lezen ervan aangenaam maakt.
 • Het geeft ouders inzicht in het gedrag van hun puberende kinderen en kan bijdragen aan meer begrip en effectieve communicatie.
 • Het boek is makkelijk te lezen en bevat veel herkenbare situaties, wat het relevant en toepasbaar maakt voor ouders met puberende kinderen.

Nadelen

 • Sommige lezers kunnen zich wellicht aangevallen voelen door de inhoud van het boek, zoals gesuggereerd in één van de reviews.
 • Hoewel het boek humoristisch is, kan deze stijl niet voor iedereen werken. Sommige ouders kunnen op zoek zijn naar meer serieuze, academische literatuur over het opvoeden van pubers.
 • Het boek zou gebaseerd kunnen zijn op stereotypen van puberend gedrag. Het is mogelijk dat andere soorten gedragingen of problemen niet worden aangepakt, waardoor het boek mogelijk niet volledig nuttig is voor alle ouders.

In conclusie, raden wij ‘Help, ik heb een puber!’ ten zeerste aan voor elk individu die zich in de fascinerende, maar soms uitdagende wereld van de puberteit bevindt. Dit boek is niet alleen een verrijking voor ouders die op zoek zijn naar handvatten om hun pubers beter te begrijpen, maar biedt ook verhelderende inzichten voor leerkrachten en andere betrokkenen. Met humor en empathie slaagt dit boek erin belangrijke levenslessen over te brengen, terwijl het ons tegelijkertijd herinnert aan ons eigen puberale verleden.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Het puberende brein

Het puberende brein

In de wereld van literatuur over adolescentie en opvoeding, heeft ‘Het Puberende Brein’ van Eveline Crone zich onmisbaar gemaakt. Deze ongeëvenaarde publicatie, verrijkt door Crone’s vernieuwende kijk op de adolescentie, wordt gezien als hét standaardwerk voor ouders, leerkrachten en professionals om inzicht te krijgen in het denken en het gedrag van pubers. Met deze nieuwe uitgave beloven we opnieuw een schat aan informatie, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de hersenwetenschap, een heldere kijk op alledaagse vraagstukken van jongvolwassenen en waardevolle handvatten voor hen die met pubers werken of leven.

Voordelen

 • Het boek is toegankelijk en informatief, en helpt ouders en andere betrokkenen begrijpen hoe het puberbrein werkt.
 • Het boek is populair-wetenschappelijk geschreven en benadrukt de positieve aspecten van de pubertijd, zoals creativiteit en openheid.
 • Het boek is erkend als een standaardwerk over de adolescentie, en wordt geroemd om zijn vernieuwende kijk op deze levensfase.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het boek te theoretisch en moeilijk te lezen, vooral de delen die over specifieke hersengebieden gaan.
 • Hoewel het boek waardevolle inzichten biedt in het gedrag van pubers, biedt het geen concrete oplossingen voor puberproblemen.
 • Hoewel het doel is om complexe wetenschappelijke concepten in eenvoudige taal uit te leggen, vinden sommige lezers dat sommige voorbeelden te simpel zijn of de diepte van het onderwerp niet volledig dekken.

Samengevat, vinden wij ‘Het Puberende Brein’ van Eveline Crone een bijzonder informatief en waardevol boek. Dit werk serveert haar lezers met een diepgaand, nog altijd toegankelijk, inzicht in de ontwikkeling en werking van het puberende brein. Hoewel sommige lezers de wetenschappelijke details als te theoretisch kunnen ervaren, is de kernboodschap van het boek, gebaseerd op hedendaags hersenonderzoek, bijzonder relevant voor iedereen die met pubers in aanraking komt. Wij raden dit boek ten zeerste aan voor ouders, opvoeders, leerkrachten en professionals in het werkveld. Het vergemakkelijkt niet alleen het begrijpen, maar ook het effectief omgaan met de uitdagende, maar fascinerende wereld van de adolescentie.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Pubers zijn leuk! Zeker als je ze begrijpt

Pubers zijn leuk! Zeker als je ze begrijpt

Als we ons verdiepen in de complexe wereld van pubers, komen we als lezers terecht in de uitdagende maar ondeugend leuke sfeer van ‘Pubers zijn leuk! Zeker als je ze begrijpt’. Dit is geen alledaags theoretisch handboek over het puberbrein, maar eerder een inspiratiebron vol eyeopeners, humor en bruikbare tips die essentieel zijn bij het opvoeden en omgaan met pubers. We zullen de meest significante elementen van dit verrassend inzichtelijke boek in detail onderzoeken, van de praktische begeleiding in het navigeren van de wispelturige puberjaren, tot hoe je een sterke verbinding en communicatie met je puber kunt onderhouden. Laten we ons onderdompelen in deze humoristische, maar toch doordachte kijk op de uitdagingen en vreugden van het opvoeden van pubers.

Voordelen

 • Het boek biedt praktische en nuttige adviezen voor het omgaan met pubers, met veel voorbeelden en tips van zowel professionals als ouders.
 • Het lezen van het boek draagt bij tot een beter begrip van het gedrag van pubers en helpt ouders contact te houden met hun puberende kinderen.
 • Het boek is luchtig en humoristisch geschreven, wat het lezen aangenaam maakt en zorgt voor een positieve benadering van de uitdagingen rondom de omgang met pubers.

Nadelen

 • Hoewel het boek veel praktische tips en adviezen biedt, mist het misschien diepere theoretische inzichten die sommige ouders nuttig kunnen vinden bij het begrijpen van het gedrag van pubers.
 • Het boek lijkt voornamelijk gericht op ouders, en kan minder relevant of nuttig zijn voor andere professionals die met pubers werken, zoals leraren of hulpverleners.
 • Gezien de diverse en complexe aard van de puberteit, kan de inhoud van het boek mogelijk niet alle mogelijke scenario’s of uitdagingen van het opvoeden van pubers dekken.

Na het zorgvuldig analyseren van alle feedback die we hebben ontvangen, kunnen we met overtuiging stellen dat ‘Pubers zijn leuk! Zeker als je ze begrijpt’ een must-have is voor alle ouders van opgroeiende tieners. Het is een onmisbaar hulpmiddel dat niet alleen ouders, maar ook de pubers zelf enorm waardevol vinden. Geschreven met humor, empathie en een schat aan praktische tips, is het een lichtpuntje van herkenning en geruststelling tijdens de soms tumultueuze pubertijd. We raden dit boek met klem aan voor ouders die hun band met hun pubers willen versterken en meer inzicht willen krijgen in hun wereld.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Puber coachkaarten

Puber coachkaarten

Wij hebben ons ondergedompeld in de meeslepende wereld van de PuberCoachkaarten, een innoverende set van 42 kaarten die de lastige maar belangrijke taal van adolescentie spreken. Met aansprekende foto’s en open vragen, helpen deze kaarten pubers hun eigen identiteit te navigeren, hun sterke punten en uitdagingen te identificeren en hun ambities voor de toekomst te articuleren. Ontworpen door de ervaren coach Espérance Blaauw, kenmerken deze kaarten zich door hun sterke afstemming op de puberale belevingswereld, een echte eye-opener voor ons en ongetwijfeld ook voor de jongeren zelf.

Voordelen

 • De PuberCoachkaarten zijn breed inzetbaar en dienen als geweldige ondersteuning in gespreksvoering met pubers, wat zorgt voor een gevarieerde en boeiende interactie.
 • De kaartset kan een soort spelvorm met de pubers bevorderen, waardoor ze betrokken en geïnteresseerd blijven in het gesprek. De onderwerpen op de kaarten kunnen worden gekozen in een ongedwongen omgeving, waardoor meer open en diepgaande gesprekken mogelijk worden.
 • Ze zijn effectief in het werken met verschillende doelgroepen, waaronder mensen met autisme, en kan thuis worden gebruikt om gezinsdiscussies te bevorderen.

Nadelen

 • Omdat de kaartenset zeer specifiek is voor de leeftijdsgroep van 12-16 jaar, zal het misschien niet zo nuttig zijn voor ouders, coaches of opvoeders die werken met kinderen buiten deze leeftijdscategorie.
 • Er is wat creativiteit en inzicht vereist van de volwassene die de kaartenset gebruikt, aangezien het kiezen van de juiste vraag of het juiste onderwerp heel belangrijk kan zijn voor de effectiviteit van het product.
 • Er is mogelijk dat sommige pubers resistent kunnen zijn tegen het idee van ‘gecoacht’ te worden door middel van een gestructureerde set kaarten, het kan als geforceerd worden ervaren en kan daarom hun bereidheid om deel te nemen temperen.

Na het bestuderen van talloze positieve ervaringen, zijn wij er overtuigd van dat de PuberCoachkaarten een waardevolle aanvulling kunnen zijn in elke opvoedings- en coachingspraktijk. Deze kaarten bieden niet alleen een toegankelijke en ‘ongedwongen’ manier om het gesprek aan te gaan met pubers, maar dragen ook bij aan hun persoonlijke ontwikkeling en zelfbewustzijn. Wij raden dit product dan ook van harte aan voor ouders, coaches, docenten en anderen die op zoek zijn naar een doeltreffend hulpmiddel om verbindende gesprekken met pubers te faciliteren.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Het puberende meisjesbrein ontrafeld

Het puberende meisjesbrein ontrafeld

In onze zoektocht naar verhelderende lectuur over de complexiteit van de puberjaren, stuiten we op ‘Het puberende meisjesbrein ontrafeld’ van Lisa Damour. Dit boek biedt ons een diepgaand, maar toch toegankelijk inzicht in de psyche van onze puberende dochters, opgesteld door iemand die vanuit zowel professionele als persoonlijke ervaring spreekt. Wij zullen overgaan tot een grondige evaluatie van dit werk, waarbij wij de zeven essentiële stappen die in het boek worden behandeld, zullen onderzoeken en de bruikbaarheid van dit boek voor ouders in een soortgelijke situatie zullen beoordelen.

Voordelen

 • Het boek biedt bruikbare en praktische tips voor het omgaan met puberende meisjes.
 • De schrijver, Lisa Damour, is een gekwalificeerde klinische psycholoog met ervaring in het werken met tienermeisjes, wat haar geloofwaardigheid en betrouwbaarheid verhoogt.
 • Het boek is ook inzichtelijk en informatief, waardoor ouders beter kunnen begrijpen wat hun tienerdochter doormaakt.

Nadelen

 • Het boek focust zich enkel op meisjes, dus ouders van puberende jongens kunnen zich mogelijk buitengesloten voelen of geen hulp vinden in dit boek.
 • Zoals bij elke opvoedingshandleiding is er geen garantie dat de geboden adviezen in elke situatie zullen werken.
 • Omdat het boek is gebaseerd op het onderzoek en de ervaringen van één individu, kan het belangrijke perspectieven of methoden missen die andere experts in dit vakgebied kunnen bieden.

Na zorgvuldig onderzoek en overweging concluderen wij dat ‘Het puberende meisjesbrein ontrafeld’ een verhelderend, inspirerend en praktisch boek is dat inzicht biedt in de complexe gedachteprocessen van puberende meisjes. Dit leeswerk, verrijkt met praktische adviezen, wordt resoluut aanbevolen aan ouders, met name aan degenen die worstelen om hun dochters tijdens deze kritieke fase te begrijpen. De lezers vertellen ons dat het boek hen heeft geholpen betere communicatieve banden te vormen met hun kinderen, iets dat wij alle ouders toewensen tijdens de turbulente puberjaren.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Over pubers met autisme

Over pubers met autisme

In onze review duiken we in ‘Over pubers met autisme’, een mondeling verslag dat een ontroerend en verhelderend beeld geeft van het leven met puberende kinderen met autisme. Op basis van echte ervaringen van ouders, worden verschillende aspecten van de puberteit onder de loep genomen, inclusief de unieke uitdagingen en verrassende overwinningen die deze fase van het leven kan brengen voor een kind met autisme. Verrijkt met nuttige adviezen van deskundigen, biedt dit boek een waardevol inzicht voor ouders en verzorgers die zich op dit moeilijke en vaak verwarrende pad bevinden.

Voordelen

 • De lezer krijgt meer inzicht in de ervaringen van ouders van pubers met autisme, dankzij de openhartige verhalen.
 • Het boek biedt brede informatie en praktische tips van deskundigen over relevante onderwerpen, waardoor de lezer meer zelfvertrouwen kan krijgen om situaties aan te pakken.
 • Het boek is geschreven in een toegankelijke en vlotte stijl, waardoor het gemakkelijk te lezen is, zelfs voor degenen die geen voorkennis hebben over het onderwerp autisme.

Nadelen

 • De in het boek geboden tips en adviezen zijn wellicht niet geschikt voor elke individuele situatie, aangezien ze zijn gebaseerd op de ervaringen van een selecte groep ouders en specialisten.
 • Het boek heeft mogelijk niet genoeg focus op de ervaringen en perspectieven van de pubers zelf, aangezien het voornamelijk de ervaringen van ouders belicht.
 • Door de brede scala aan onderwerpen, kan het boek mogelijk overweldigend overkomen voor sommige lezers die specifieke informatie zoeken.

Na het lezen en analyseren van de uiteenlopende recensies, zijn we unaniem van mening dat ‘Over pubers met autisme’ een uiterst waardevolle bron is voor ouders en verzorgers die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Het biedt herkenning, inzicht en praktische handvatten voor het navigeren door deze complexe fase, gecomplementeerd met genuanceerde inzichten van experts. Dit vlot geschreven boek bevelen we dan ook ten zeerste aan voor elke ouder, opvoeder of leraar van een tiener met autisme voor een rijker begrip en begeleiding van deze bijzondere jongeren.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 2 – Je puber goed op pad

Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 2 - Je puber goed op pad

In onze nieuwste review duiken we dieper in de uitdagende, complexe, en vaak onbegrepen wereld van puberhonden. In ‘Je puber goed op pad’, een innovatief boek van Martine Burgers en Sam Turner, worden we begeleid door de unieke ontwikkelingsfasen van een puberhond. Dit boek is niet alleen een gids door de fysieke en mentale veranderingen van uw viervoetige vriend, maar biedt ook praktische handvatten om met je hond te communiceren, hem voor te bereiden op deelname aan hondensporten en te zorgen voor een harmonieuze relatie, zelfs in moeilijke tijden.

Voordelen

 • Geeft een uitgebreid inzicht in de wereld van de puberende hond, zowel op het gebied van lichamelijke als mentale ontwikkeling.
 • Praktische oefeningen met duidelijke instructies en afbeeldingen, wat ze gemakkelijk te volgen maakt.
 • Informatieve inhoud, met waardevolle informatie over hondentaal en de voorbereiding voor een sportcarrière voor honden.

Nadelen

 • De inhoud van het boek kan als oppervlakkig worden ervaren, vooral als het gaat om de behandeling van het specifieke pubergedrag van honden.
 • Het boek lijkt minder relevant te zijn voor hondenbezitters die niet geïnteresseerd zijn in het uitoefenen van een hondensport met hun huisdier.
 • Er is een waarneming dat het boek enige vorm van ‘reclame’ bevat voor de praktijk van de dierosteopaat, wat niet voor elke lezer relevant of wenselijk kan zijn.

Na uitgebreide evaluatie van ‘Je puber goed op pad’, kunnen wij stellen dat het boek, ondanks de enige punten van kritiek, een waardevolle bron is voor zowel beginnende als ervaren hondenbezitters die op zoek zijn naar adviezen en inzichten in de wereld van puberhonden. De toegankelijkheid, de rijkdom aan informatie en praktische oriëntatie worden het meest gewaardeerd door de lezers. De combinatie van theorie en handige tips maakt dit boek tot een onmisbaar instrument voor eigenaren van puberhonden en professionals in de hondentraining. Kortom, het is een echte aanrader voor iedereen die de band met hun viervoeter wil versterken en hun overgang naar volwassenheid wil begeleiden.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na zorgvuldige analyse en selectie, geloven wij ten sterkste dat deze boeken licht kunnen werpen op de vaak verwarrende paden van de puberteit. Niet alleen kunnen ze essentieel zijn voor tieners die zoeken naar begrip en begeleiding, maar ze kunnen ook ouders en begeleiders voorzien van waardevolle inzichten. We hopen dat onze aanbevelingen als instrument dienen om de puberteit een beetje minder ontmoedigend en een stuk begrijpelijker te maken.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *