De Top 7 Beste Boeken Over Schaken In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Schaken In 2023 (in het Nederlands)

In onze voortdurende zoektocht naar meesterschap, stuiten we vaak op middelen die het verschil kunnen maken tussen amateur en expert. Binnen de wereld van het schaken zijn boeken onmisbare gidsen die ons helpen de complexiteiten van het spel beter te begrijpen. Laten wij, als fervente schaakliefhebbers, eens kijken naar enkele van de beste boeken die elke gepassioneerde speler in zijn repertoire moet hebben.

1. De Schaakbijbel

De Schaakbijbel

In onze review duiken we diep in ‘De Schaakbijbel’, een essentieel leesmateriaal voor elke schaakenthousiast. Dit boek biedt een grondige uitleg van basisstrategieën tot aan geavanceerde tactieken, allemaal versterkt door visuele begeleiding en rijk gedetailleerde voorbeelden. Wij willen de focus leggen op hoe de schrijver erin slaagt om complexe schaakconcepten begrijpelijk te maken, en hoe dit boek kan dienen als een zowel een waardevol naslagwerk als een instructieve toolkit voor zowel beginnende als ervaren schaakspelers.

Voordelen

 • De Schaakbijbel is zowel geschikt voor beginners als voor halfgevorderde schakers, waardoor het een breed publiek aanspreekt.
 • Het boek is zeer visueel en biedt duidelijke illustraties om de zetten en strategieën te verduidelijken, wat het leren vergemakkelijkt.
 • De inhoud is uitgebreid en dekt alle fasen van het schaakspel, inclusief openingen, midden- en eindspel, met meer dan 300 voorbeeldscenario’s.

Nadelen

 • Omdat de beschrijving suggereert dat het boek ook geschikt is voor beginners, kan het risico bestaan dat sommige van de complexere tactieken en strategieën te ingewikkeld kunnen zijn voor absolute beginners.
 • Als herziene editie en herdruk kunnen sommige klanten teleurgesteld zijn als ze iets nieuws of anders verwachtten en het boek weinig verschilt van de vorige edities.
 • Het boek lijkt strikte regels en richtlijnen te volgen voor het spel, zoals gesuggereerd door de term ‘Bijbel’. Dit kan nadelig zijn voor spelers die meer flexibiliteit en creativiteit zoeken in hun schaakspel.

Na onze grondige evaluatie van ‘De Schaakbijbel’ zijn wij tot de conclusie gekomen dat dit boek een uitstekende bron is voor zowel beginnende als halfgevorderde schakers. De heldere uitleg, gedetailleerde illustraties en praktische strategieën vormen een solide basis voor schaakliefhebbers van elk niveau. Kortom, wij raden ‘De Schaakbijbel’ ten zeerste aan voor zowel inspiratie als verdieping in het schaakspel.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Schaken voor de jeugd

Schaken voor de jeugd

Wij hebben ons mogen onderdompelen in de verrijkende wereld van schaken via het innovatieve en speelse boek ‘Schaken voor de jeugd’. Met de creatieve oefeningen zoals Tikkertje en Pionnenoorlog, doordrenkt met een diepgaand inzicht in schaakcoördinaten en patronen, maakt dit boek een ingewikkeld spel als schaken verrassend toegankelijk en meeslepend voor beginners. Binnen de kortste keren zul je merken dat je niet alleen de basis van het spel onder de knie krijgt, maar ook de fijne kneepjes leert om een Strategische schaakspeler te worden.

Voordelen

 • Het boek is aantrekkelijk en uitnodigend ontworpen voor zijn doelgroep, waardoor kinderen automatisch interesse krijgen.
 • De inhoud is uitgebreid en omvat verschillende schaakoefeningen en mini-spellen, die de leerervaring versterken en leuker maken.
 • Het boek bevat duidelijke illustraties met stapsgewijze uitleg, wat bijdraagt aan een gemakkelijke en begrijpelijke leerervaring voor beginners.

Nadelen

 • Omdat het boek op kinderen is gericht, kan het te eenvoudig of minder uitdagend zijn voor gevorderde of volwassen schakers.
 • Hoewel het boek verschillende schaakspellen en oefeningen bevat, kan dit beperkend zijn voor degenen die op zoek zijn naar meer geavanceerde of gevarieerde strategieën en tactieken.
 • Er wordt in de reviews geen melding gemaakt van online of digitale begeleiding, wat een nadeel kan zijn voor de moderne gebruiker die misschien interactief online leren verwacht.

Alles afwegende, bevelen wij ‘Schaken voor de jeugd’ van harte aan voor kinderen, jongeren en beginnende volwassen spelers die graag een toegankelijke, maar grondige introductie tot het schaakspel willen. Dit prachtig geïllustreerde, praktische en duidelijk uitgelegde boek, boordevol speltips en mini-spelletjes, zal de lezers aangenaam verrassen. Het is een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die de liefde voor het eeuwenoude spel van schaken wil verspreiden.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Voor Dummies – Schaken voor Dummies

Voor Dummies -  Schaken voor Dummies

In onze zoektocht naar boeken die het schaken op een begrijpelijke en toegankelijke manier introduceren, stuitte wij op ‘Schaken voor Dummies’ van James Eade, een gerespecteerd schaakmeester met diverse publicaties op zijn naam. Dit boek belooft een inleiding te bieden in de complexe wereld van schaken, ontworpen om beginners niet te intimideren, maar hen Cúbeleid te voorzien van gedegen kennis, tips en technieken. Wij waren benieuwd in hoeverre Eade erin slaagde deze belofte na te komen en hebben zijn methode aan een grondige analyse onderworpen.

Voordelen

 • Het boek biedt uitgebreide en begrijpelijke uitleg, waardoor de lezer op een aanzienlijk hoger niveau kan komen.
 • Naast de basisregels worden ook tactische tips en spelvarianten toegelicht.
 • Het boek is toegankelijk en nuttig voor zowel beginners als lichtgevorderde spelers.

Nadelen

 • De uitleg van de notatie van zetten gebeurt pas laat in het boek, wat voor verwarring kan zorgen bij beginners.
 • Hoewel het boek uitleg biedt, bevat het geen oefeningen of testen om de kennis van de spelregels te toetsen.
 • Aangezien het boek is geschreven voor beginners, kan het beperkt zijn in diepgang en detail voor meer gevorderde spelers.

Na een uitgebreide analyse en beoordeling, kunnen wij concluderen dat James Eade’s ‘Schaken voor Dummies’ een betrouwbare gids is voor de aspirant-schaker. Zowel voor de absolute beginner als de licht gevorderde speler is dit boek van grote waarde; dankzij praktische adviezen, heldere uitleg en boeiende anekdotes trekken wij de conclusie dat dit boek ons enthousiasme voor het spel alleen maar heeft weten te versterken. Wij raden dit boek met name aan voor iedereen die interesse heeft in schaken en zijn spel naar een hoger niveau wil tillen, maar ook voor de reeds ervaren schaker die op zoek is naar frisse inzichten en een opfrisser van zijn kennis.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Leer Bridge Met Berry Westra Dl 3

Leer Bridge Met Berry Westra Dl 3

Als liefhebbers en fervente spelers van schaken, duiken we vandaag in de boeiende wereld van bridge met onze recensie over ‘Leer Bridge Met Berry Westra Deel 3’. Dit leerrijke boek, gericht op de halfgevorderde bridger, focust op strategisch af- en tegenspel en het opbouwen van een solide spelplan. Het bereidt ons niet alleen voor op club- en toernooibridge, maar belooft ook dat weinig gebeurtenissen aan de bridgetafel ons nog zullen kunnen verrassen. Laten we ontdekken of dit boek onze verwachtingen waarmaakt.

Voordelen

 • Het boek is zeer educatief en kan de tactieken en theoretische kennis van de bridger aanzienlijk verbeteren.
 • Het boek bereidt de lezer voor op club- en toernooibridge waardoor het ook praktisch nut heeft.
 • Lezers vinden de boekenreeks consistent in kwaliteit en de voortzetting van deel 1 en 2 naar deel 3, wat de leerkurve vergemakkelijkt.

Nadelen

 • Het boek richt zich op halfgevorderde spelers, het kan dus te ingewikkeld zijn voor beginners en misschien niet geavanceerd genoeg voor ervaren spelers.
 • Het boek lijkt te focussen op het maken van een plan, het zou mogelijk niet genoeg aandacht besteden aan andere belangrijke aspecten van bridge.
 • Hoewel het formaat als een voordeel wordt beschouwd, is het mogelijk dat sommige lezers een groter boek prefereren of misschien een digitale versie voor het gemak.

Na een grondige analyse van ‘Leer Bridge Met Berry Westra Deel 3’ kunnen we concluderen dat dit boek een nuttige hulpbron blijkt te zijn voor zowel ervaren als opkomende bridgespelers. Met zijn heldere instructies, benadering “to the point” en het inherente vermogen om interesse in bridgen op te wekken, voldoet het boek aan de verwachtingen van zijn lezers. We raden dit boek aan voor iedereen die zijn of haar bridgevaardigheden wil verbeteren. Of je nu een beginner bent die de basisbeginselen onder de knie wil krijgen, of een ervaren bridgespeler die streeft naar verbetering, dit boek is voor jou samengesteld.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Leer bridge met Berry 5 deel 1

Leer bridge met Berry 5 deel 1

Als ervaren schaakenthousiasten hebben wij een breed scala aan boeken over dit eeuwenoude spel doorgenomen. We hebben alles van strategieën tot puzzelboeken en historische overzichten onderzocht en beoordeeld. Vandaag richten we ons op een zeer specifieke categorie, boeken die speciaal ontworpen zijn om de lezer de finesses van het schaken bij te brengen. We scaleerden de talrijke opties tot een verfijnde selectie van de top leerboeken over schaken die volgens ons aan een breed scala van behoeften voldoet – van de absolute beginner tot de meer doorgewinterde speler die zijn spel wil verfijnen. Laten we deze fascinerende wereld van de schaakliteratuur samen verkennen.

Voordelen

 • Het boek is goed geschreven, waardoor het gemakkelijk te begrijpen is.
 • De inhoud is duidelijk gepresenteerd, waardoor de informatie gemakkelijk te volgen is.
 • Als onderdeel van een serie, biedt het boek de mogelijkheid om progressief te leren en te verbeteren in schaken.

Nadelen

 • Zonder de andere delen van de collectie, kan dit boek mogelijk niet volledig begrepen worden.
 • Het boek mist een gedetailleerde beschrijving, wat het moeilijk kan maken om te bepalen of het geschikt is voor individuele behoeften en niveau.
 • Er is maar een beperkt aantal reviews beschikbaar waardoor het niet gemakkelijk is een volledig beeld te krijgen van de sterke en zwakke punten van het product.

Na zorgvuldige overweging concluderen wij dat ‘Leer bridge met Berry 5 deel 1’ een uitstekend boek is voor diegenen die hun schaakvaardigheden willen verbeteren. Zijn duidelijke en gedetailleerde aanpak maakt het geschikt voor beginners, maar ook voor gevorderde spelers die hun strategieën willen aanscherpen. Kortom, we raden dit boek aan voor iedereen met een passie voor schaken.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Oom Jan leert zijn neefje schaken

Oom Jan leert zijn neefje schaken

Als fervente schaakliefhebbers hebben we ons deze keer verdiept in een klassieker uit het genre: “Oom Jan leert zijn neefje schaken”. Dit toegankelijke en kindvriendelijke boek, voor het eerst verschenen in het wereldkampioen-jaar van Max Euwe, biedt op benaderbare wijze de basisbeginselen van het schaken. We waren gecharmeerd van de unieke verhaalvorm, ondanks het onvermijdelijk verouderde taalgebruik – een interessante blik op schaakonderwijs van drie kwart eeuw geleden.

Voordelen

 • Het boek legt schaken op eenvoudige wijze uit, waardoor het geschikt is voor beginners en voor kinderen vanaf 10 jaar.
 • De leerstof wordt op een verhaalvorm gepresenteerd – een interactieve en leuke manier om schaken te leren.
 • Hoewel de taal enigszins ouderwets is, wordt dit gezien als een positief aspect dat bijdraagt aan de charme van het boek.

Nadelen

 • Taalgebruik kan gezien worden als ouderwets, wat voor sommige lezers moeilijk te begrijpen kan zijn.
 • Het boek kan voor sommige lezers te simpel zijn en misschien niet genoeg diepte bieden voor meer ervaren schaakspelers.
 • Er is een gebrek aan kleur en illustraties, wat kinderen zouden kunnen aantrekken.

Na grondig onderzoek en beoordeling, bevelen wij “Oom Jan leert zijn neefje schaken” van harte aan. Met zijn toegankelijk taalgebruik en unieke verhaalvorm maakt dit boek de wereld van het schaken begrijpelijk en vooral enthousiast voor jongere lezers. Hoewel het wat verouderd kan ogen, draagt dat tevens bij aan de charme. Een ideale introduceert tot het schaakspel voor kinderen, beginnende spelers of voor volwassenen die hun liefde voor dit intellectuele spel willen delen met een jongere generatie.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Introductie tot de openingstheorie 1 – De wereld van de schaakopening

Introductie tot de openingstheorie 1 -  De wereld van de schaakopening

In deze review duiken we in de fascinerende wereld van de schaakopeningen, geleid door niemand minder dan Paul van der Sterren en zijn omvattende werk, “Introductie tot de openingstheorie – De wereld van de schaakopening”. Deze gids, die zowel beginners als geavanceerde spelers aanspreekt, traceert alle openingstheorieën vanaf zet één en biedt een diepgravend overzicht dat verheldering en uitbreiding biedt aan onze kennis over schaakopeningen. Met een speciale focus op het belang van zet 1.d2-d4, doorloopt deze serie niet alleen alle mogelijke openingen, maar belicht ook hun achtergronden en bijbehorende uitleg op een toegankelijke en inzichtelijke manier.

Voordelen

 • Uitgebreid en verhelderend overzicht van schaakopeningen, geschikt voor zowel beginners als gevorderde spelers.
 • Voordelige alternatief voor andere openingsboeken die te gespecialiseerd zijn en vol staan met varianten die beginnende of gemiddelde schakers kunnen verwarren.
 • Het boek is duidelijk en overzichtelijk ontworpen met inhoudsopgave ingedeeld volgens een boomstructuur, zodat informatie gemakkelijk te vinden is.

Nadelen

 • Ondanks dat het boek een overzicht van openingen biedt, kan het soms moeilijk zijn te bekijken welke zetten je moet doen, vooral als je een specifieke variant wilt spelen.
 • Sommige gebruikers vinden het boek aan de prijzige kant.
 • Hoewel het boek nuttig is voor beginners, kan de inhoud soms te complex zijn en missen er achtergronden over het waarom van bepaalde zetten, wat het minder geschikt maakt voor absolute beginners.

Wij concluderen dat “Introductie tot de openingstheorie – De wereld van de schaakopening” van Paul van der Sterren een essentiële gids is voor elke beginnende of gemiddelde schaker. Het combineert de diversiteit aan openingen en biedt essentiële informatie op een overzichtelijke manier. Hoewel het soms enige uitdaging kan bieden voor absolute beginners vanwege het gebrek aan diepgaande uitleg bij elke zet, waarderen we nog steeds de algemene organisatie en duidelijkheid van het materiaal.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na een grondige analyse van diverse schaakboeken hebben wij ontdekt dat kennis en begrip hand in hand gaan, en dat boeken een cruciale rol spelen in het overbruggen van het gat tussen het zijn van een beginnende en een ervaren speler. De rijke inhoud en leermethodes gepresenteerd in deze toonaangevende titels, kunnen elk niveau van speler helpen verbeteren en perfectioneren. Het is duidelijk dat een serieuze aspiratie voor schaakmeesterschap niet compleet is zonder deze essentiële literatuur die je helpt de nuances van het spel te verkennen en te begrijpen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *