De Top 7 Beste Boeken Over Seksualiteit In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Seksualiteit In 2023 (in het Nederlands)

Wij begrijpen dat het onderwerp seksualiteit soms ingewikkeld en overweldigend kan zijn. Daarom hebben wij een selectie samengesteld van de beste boeken die dit thema behandelen. Ze bieden waardevolle inzichten, heldere uitleg en ondersteuning om het onderwerp seksualiteit op een comfortabele en verrijkende manier te benaderen. Lees verder om onze topkeuzes te ontdekken.

1. Sorry, schatje

Sorry, schatje

Als fervente boekenliefhebbers en experts op het gebied van relaties, hebben we in de afgelopen tijd veel titels tot ons genomen die ons inzicht bieden in seksualiteit en de dynamiek van romantische relaties. Vandaag richten we onze aandacht op “Sorry, schatje” van Anne de Jong, die bekend staat als dé relatiecoach van Nederland. In dit boek deelt zij de vijf principes en tien cruciale vaardigheden om de weg naar liefde te smeden en onderhoudt, door middel van effectieve communicatie, positief ruzie maken en het navigeren door uitdagende situaties zoals bindings- en verlatingsangst.

Voordelen

 • Het boek biedt waardevolle en bruikbare inzichten en tools om je relatie te verbeteren, zelfs als deze al solide is.
 • Het is op een luchtige manier geschreven met humor, wat het lezen makkelijk en aangenaam maakt.
 • De tips en methodes in het boek zijn niet alleen toepasbaar op romantische relaties, maar ook op andere interpersoonlijke relaties, zoals met buren en familieleden.

Nadelen

 • Omdat de inzichten en tips naar het schijnt zeer werkbaar zijn, kunnen ze confronterend zijn voor sommige lezers die hun eigen gedrag of ideaalbeelden willen behouden.
 • Hoewel het boek bedoeld is om nuttige vaardigheden bij te brengen voor iedereen ongeacht hun relatiestatus, kan het minder relevant of boeiend zijn voor mensen die momenteel niet in een romantische relatie zitten.
 • Er kan een potentieel risico zijn dat lezers die de tips en inzichten uit het boek toepassen, ongewenst advies geven aan andere mensen.

Na het lezen van diverse lofprijzingen voor “Sorry, schatje”, zijn we unaniem gecharmeerd van de aantrekkelijke toon, inzichtelijke levenslessen en de praktische aanpak. We waarderen hoe het boek betekenisvolle conversaties opent, helpt relationele uitdagingen te navigeren en kennis biedt die veel verder gaat dan alleen romantische relaties. We bevelen het boek zonder twijfel aan voor iedereen – in een relatie of niet, jong of oud, en voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verdiepen van empathie en begrip voor de relaties in hun leven.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Period Power 1 – De cyclus strategie

Period Power 1 - De cyclus strategie

Als boekenrecensenten zijn we altijd benieuwd naar unieke werken die onontgonnen onderwerpen aanpakken, en ‘De Cyclus Strategie’ van Maisie Hill, de Nederlandse editie van ‘Period Power’, wist onze interesse direct te wekken. Deze baanbrekende gids biedt ons een intrigerend en diepgaand inzicht in de complexe wereld van hormonen en hoe deze ons dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Door een gedetailleerde uiteenzetting van de hormonale fases en de impact daarvan op ons lichaam, bevordert dit boek een positieve perceptie van hormonen en moedigt het vrouwen aan deze te gebruiken als een bron van kracht.

Voordelen

 • Het boek biedt een duidelijke en diepgaande uitleg over de vrouwelijke cyclus en hormoonhuishouding.
 • De schrijfstijl van de auteur, Maisie Hill, wordt gewaardeerd om haar humor en toegankelijkheid. Het luchtige taalgebruik helpt lezers om complexe biologische processen beter te begrijpen en te waarderen.
 • Veel lezers hebben het boek als leerzaam en levensveranderend ervaren. Door de principes uit het boek toe te passen, kunnen zij hun maandelijkse cyclus beter begrijpen en in hun voordeel laten werken.

Nadelen

 • Voor lezers die op zoek zijn naar puur wetenschappelijke en objectieve informatie, kan het boek te veel elementen van pseudowetenschap of ‘woo woo’ bevatten.
 • Enkele lezers waren teleurgesteld over zijsporen in de tekst, zoals discussies over racisme in de medische wereld en menstruatieactivisme, die volgens hen minder relevant waren voor het hoofdonderwerp van het boek.
 • Op zichzelf is de Nederlandse vertaling van het boek niet goed ontvangen door lezers, wat suggereert dat de Engelse versie misschien een betere optie zou kunnen zijn.

Wij bevelen ‘De Cyclus Strategie’ van Maisie Hill ten zeerste aan voor iedereen die de complexiteit van de maandelijkse cyclus beter wil begrijpen en de invloed van hormonen op het dagelijks leven wil ontcijferen. Dit boek zal vooral nuttig zijn voor vrouwen en menstruerende personen, maar ook voor partners, vrienden en familieleden die graag willen begrijpen wat een dergelijke persoon elke maand doormaakt. Dit is ongetwijfeld een fascinerende en inzichtelijke gids die de manier waarop we over onze hormonale cyclus denken, kan veranderen.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Het tienerbrein

Het tienerbrein

Als professionele recensenten ondernemen we de taak om vandaag dieper in te duiken in een interessant soort lectuur; boeken over tienerseksualiteit en de complexiteit van het opgroeiende brein. We focussen ons op één bijzonder exemplaar: ‘Het Tienerbrein’; een boek dat ons de sleutels tot het mysterieuze domein van de jonge geest belooft, door de codec van neuropsychologische factoren bloot te leggen. Met beloften om alles te verkennen van sociale interacties tot gedragspatronen, riskant gedrag en zelfs de invloed van slaap, heeft dit boek hoge verwachtingen geschept. Laten we erachter komen of het boek deze beloften waar kan maken en of het inderdaad de must-read is voor iedere ouder, leraar of coach die het beweert te zijn.

Voordelen

 • Biedt nuttige inzichten in het tienerbrein, en helpt ouders en professionals beter te begrijpen waarom tieners bepaald gedrag vertonen.
 • Geschreven op een toegankelijke manier, waardoor de complexe materie begrijpelijk wordt voor een breed publiek.
 • Goede balans tussen theoretische achtergrond, wetenschappelijk onderzoek en praktijkvoorbeelden maakt het informatief en relevant.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het boek te theoretisch en missen praktische oplossingen of tips bij de aangedragen casussen.
 • Hoewel het boek als toegankelijk wordt omschreven, ervaren sommige lezers het niet als zodanig en vinden zij het moeilijk qua leesbaarheid.
 • Het boek is voornamelijk gericht op professionals en ouders, waardoor de inhoud mogelijk niet aansluit bij tieners zelf of bij mensen die geen directe relatie hebben met tieners.

Na zorgvuldige evaluatie van ‘Het Tienerbrein’, zijn we van mening dat dit boek een must-read is voor ouders, opvoeders en professionals die nauw betrokken zijn bij tieners. Ondanks enkele kritische noten over de overvloed aan theorie en gebrek aan pragmatiek, biedt Jolles’ boek waardevolle inzichten, adviezen en leerzame anekdotes om jongeren beter te begrijpen en effectief te begeleiden. De balans tussen theoretische diepgang en toegankelijkheid maakt dit werk bijzonder nuttig, enigszins uitdagend maar absoluut waardevol.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Verslaafd aan liefde Jubileumeditie

Verslaafd aan liefde Jubileumeditie

In onze zoektocht naar literatuur die de complexiteit van menselijke seksualiteit en relatiedynamiek gedetailleerd en begrijpelijk uitlegt, zijn we gestuit op ‘Verslaafd aan Liefde’ van Jan Geurtz. Dit boek behandelt met diepgang hoe zelfafwijzing leidt tot een voortdurende behoefte aan liefde en erkenning, die uiteindelijk uitmondt in een verslaving. Geurtz biedt hierin niet alleen helder inzicht, maar ook praktische handvatten om deze cyclische afhankelijkheid te doorbreken en te transformeren naar het bereiken van onvoorwaardelijk en duurzaam geluk.

Voordelen

 • Biedt diepgaande inzichten in de menselijke zoektocht naar liefde en erkenning, en hoe dit te veranderen in duurzaam geluk.
 • Helpt bij zelfontdekking, zelfacceptatie en persoonlijke ontwikkeling door middel van heldere uitleg en praktische oefeningen.
 • Wordt hoog aangeschreven en is geschikt voor iedereen, ongeacht hun huidige kennis van spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling.

Nadelen

 • De spirituele concepten en ideeën kunnen voor sommigen te ingewikkeld of abstract zijn.
 • Hoewel het boek praktische oefeningen biedt, kan de implementatie ervan in het dagelijks leven uitdagend zijn zonder professionele begeleiding.
 • Sommige lezers kunnen het gevoel krijgen dat er te veel nadruk wordt gelegd op het idee van zelfafwijzing als de primaire bron van menselijk ongeluk, wat mogelijk andere belangrijke factoren overschaduwt.

Na een uitgebreide kennismaking met ‘Verslaafd aan Liefde’ van Jan Geurtz concluderen wij unaniem dat dit boek een waardevolle aanvulling is voor een ieder zoekende naar inzicht in persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en de complexiteit van menselijke relaties en seksualiteit. De diverse invalshoeken, eerlijke aanpak en heldere inzichten worden gecombineerd met praktische oefeningen, die van dit boek niet alleen een leerzaam, maar ook een actief werkinstrument maken. Wij raden dit boek aan voor iedereen die verlangt naar meer zelfkennis en verzelfstandiging.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Kom als jezelf

Kom als jezelf

In onze reis om het spectrum van seksualiteit beter te begrijpen, duiken we vandaag diep in een transformerend werk gericht op de onderbelichte wereld van de vrouwelijke seksualiteit: “Kom als jezelf” van Emily Nagoski. Deze herziene en geüpdatete wereldwijde bestseller combineert rigoureuze wetenschap met oprechte empathie, en onderzoekt hoe factoren als stress, gemoedstoestand en lichaamsbeeld onze seksualiteit kunnen vormgeven. Leringen uit dit baanbrekende werk beloven niet alleen ons begrip van vrouwelijke verlangens te verrijken, maar ook om sekslevens radicaal te veranderen door diepgaande inzichten in mindfulness, lust en plezier.

Voordelen

 • “Kom als jezelf” dekt een breed scala aan aspecten die van invloed zijn op seksualiteit, zoals stress, vertrouwen, gemoedstoestand en lichaamsbeeld.
 • De inhoud van het boek is op wetenschap gebaseerd, wat bijdraagt aan de geloofwaardigheid en relevantie van de gepresenteerde informatie.
 • Het boek is niet alleen informatief, maar ook empowering, waarbij de nadruk ligt op het accepteren en begrijpen van je eigen seksualiteit

Nadelen

 • De vertaling van het boek naar het Nederlands lijkt niet vloeiend te zijn, met ongewone komma-plaatsing en complexe zinsstructuren.
 • Er is een frequente doorverwijzing naar volgende hoofdstukken, wat het leesproces kan onderbreken en de vloeiendheid van de leeservaring kan schaden.
 • Het boek kan als zware lectuur worden beschouwd door sommige lezers, mogelijk door zijn gedetailleerde en theoretische aard.

Na uitgebreide evaluatie en reflectie raden wij “Kom als jezelf” van Emily Nagoski ten zeerste aan voor iedereen die zichzelf beter wil begrijpen op het gebied van seksualiteit, en in het bijzonder voor diegenen die zich als vrouw identificeren. We waarderen de diepgaande inzichten, de verhelderende aanpak en compassie van de auteur, maar we willen ook benadrukken dat sommige lezers de vertaling en verwijzing naar andere hoofdstukken als hinderlijk kunnen ervaren. Dit boek staat echter onbetwistbaar te boek als een waardevolle bijdrage aan het gesprek over vrouwelijke seksualiteit.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Erotische intelligentie

Erotische intelligentie

In onze zoektocht om de complexe paradox tussen liefde en lust te ontrafelen, biedt het boek ‘Erotische intelligentie’ van Esther Perel een fascinerend perspectief. De auteur maakt gebruik van haar uitgebreide ervaring als psychotherapeut om de lezer mee te nemen op een reis door de intrigerende dynamiek tussen het streven naar een veilige, gelijkwaardige relatie en het verlangen naar een opwindend seksleven. Met een gewaagde kijk op de rol van machtsverhoudingen, oneerlijkheid en verleiding in een seksuele relatie, biedt Perel oplossingen voor een probleem waar velen mee worstelen.

Voordelen

 • Het boek biedt unieke en verhelderende inzichten in de complexe interactie tussen intimiteit en erotiek in relaties
 • Praktische, toepasbare adviezen voor mensen die worstelen met seksualiteit en intimiteit in langdurige relaties
 • Accessibel geschreven en daarmee geschikt voor een breed publiek, niet alleen voor therapeuten of hulpverleners

Nadelen

 • Sommige lezers kunnen de schrijfstijl als wollig en vol met metaforen ervaren, wat de leesbaarheid en toegankelijkheid voor sommige mensen kan belemmeren
 • Ondanks dat het als toegankelijk wordt omschreven, suggereren sommige recensenten dat een bekendheid met psychologische termen noodzakelijk is om de inhoud volledig te begrijpen
 • Sommige lezers kunnen de inhoud als langdradig en saai ervaren

Concluderend kunnen we stellen dat ‘Erotische intelligentie’ een inspirerend, toegankelijk en nuchter zelfhulpboek is voor iedereen die worstelt met seksualiteit binnen hun relatie. De universele relevantie en Esther Perel’s unieke kijk op het onderwerp maken het een waardevol leesmateriaal. Het wordt ten zeerste aanbevolen voor diegenen die een nieuw perspectief willen op hun eigen situatie, maar ook voor therapeuten en hulpverleners in de branche. Echter, het kan filosofisch en abstract aanvoelen voor sommigen, dus een basiskennis van psychologie kan nuttig zijn.

Bekijk prijs op Bol.com

7. De kracht van echte mannen

De kracht van echte mannen

Bij ons op tafel ligt vandaag ‘De kracht van echte mannen’ van David Deida, een provocerend en uitdagend boek dat zich richt op de moderne man en de zoektocht naar een vervullend leven. Deida doorzoekt de complexiteit van seksuele gelijkheid en schetst een beeld van hoe dit kan leiden tot seksuele neutraliteit, wat het vuur in relaties kan doven. Echter, volgens hem is er hoop – door onze mannelijke of vrouwelijke essentie te erkennen en te omarmen, kunnen we onze diepste passies nieuw leven inblazen.

Voordelen

 • Ondanks de uitdagingen van onze huidige cultuur, helpt het boek mannen hun mannelijke energie te begrijpen en te omarmen.
 • Het boek biedt waardevolle inzichten in de dynamiek tussen mannelijke en vrouwelijke energieën, wat kan leiden tot beter begrip en harmonie in intieme relaties.
 • Vele lezers vinden het boek zo nuttig dat ze terugkeren om het opnieuw te lezen, waardoor het een blijvende bron van inspiratie en inzicht wordt.

Nadelen

 • De schrijfstijl van Deida kan bij sommige mensen confronterend overkomen, en sommige lezers vinden het zelfs seksistisch.
 • Terwijl het boek veel inzichten en theorie biedt, melden sommige lezers dat ze meer praktisch advies en richtlijnen hadden gewild over hoe ze de gepresenteerde ideeën echt in actie kunnen omzetten.
 • Andere lezers merkten op dat de schrijver soms in herhaling valt, wat het leesproces kan afleiden of vertragen.

Al met al raden we ‘De Kracht van Echte Mannen’ aan voor elke man die worstelt met zijn plaats in de hedendaagse maatschappij en hunkert naar een vervulling van zijn mannelijke rol. Het is ook een waardevol boek voor vrouwen die hun mannelijke partner beter willen begrijpen. Ondanks enkele kritiekpunten, herkennen we in dit werk een krachtig hulpmiddel voor zelfontdekking en persoonlijke groei.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na zorgvuldig onderzoek en analyse hebben we vastgesteld dat deze boeken een schat aan informatie bieden om te helpen bij het navigeren door de complexiteiten van seksualiteit. Ze zijn niet alleen verhelderend, maar bieden ook steun, waardoor seksualiteit toegankelijker en begrijpelijker wordt voor iedereen. We hopen dat deze gids u zal helpen om deze soms overweldigende materie op een comfortabele en verrijkende manier te benaderen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *