De Top 7 Beste Boeken Over Storytelling In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Storytelling In 2023 (in het Nederlands)

Bij ons begrijpen we de onmeetbare waarde van een goed verhaal. Het heeft de kracht om te inspireren, te onderwijzen en te verbinden. Met zoveel literatuur over storytelling die beschikbaar is, begrijpen we dat het kiezen van het juiste boek een hele uitdaging kan zijn. Daarom hebben we de verantwoordelijkheid op ons genomen om de beste boeken over storytelling op een rijtje te zetten. Laat ons u begeleiden op deze literaire reis.

1. De schrijfbibliotheek – Storytelling in 12 stappen

De schrijfbibliotheek - Storytelling in 12 stappen

Samen duiken we in de boeiende wereld van verhalen vertellen via de gereputeerde schrijfgids ‘Storytelling in 12 stappen’ van Mieke Bouma. We bespreken hoe dit boek ons leert hoe we sterke plots en levensechte karakters kunnen creëren, geïnspireerd op de mythische verhaalstructuur van Joseph Campbell en ‘The Writer’s Journey’ van Christopher Vogler. Tegen de achtergrond van deze twee gidsen, onthult ‘Storytelling in 12 stappen’ waar goede verhalen aan moeten voldoen, daarmee fungerend als een onuitputtelijke inspiratiebron voor auteurs, scenaristen, toneelschrijvers, producenten en zelfs iedereen die van verhalen houdt en ze wil (leren) schrijven of vertellen.

Voordelen

 • Het boek biedt een gestructureerde aanpak met 12 stappen, wat een duidelijk proces voor het opbouwen van verhalen faciliteert.
 • Het boek biedt praktische oefeningen en opdrachten die helpen bij het oplossen van schrijfproblemen en inspiratie stimuleren.
 • Hoewel het boek gebaseerd is op eerder werk (‘De Reis van de Held’ en ‘The Writer’s Journey’), biedt het een toegankelijke taal en benadering die gunstig kan zijn voor beginners of niet-Engelstalige lezers.

Nadelen

 • Sommige recensenten zien dit boek als een minder inspirerende samenvatting van ‘The Writer’s Journey’ door Christopher Vogler.
 • Er zijn commentaren op de eBook-versie beschikbaar op Kobo, waarin wordt geklaagd over het ontbreken van paginanummers en zoekfunctionaliteit, wat het gebruik ervan voor studie of onderzoek kan beperken.
 • Het boek kan als te summier of algemeen worden ervaren voor ervaren verhalenschrijvers die op zoek zijn naar diepgaandere informatie of unieke inzichten.

Na het uitvoerig analyseren van de recensies, concluderen wij dat ‘Storytelling in 12 stappen’ een nuttig boek kan zijn voor zowel beginnende als gevorderde verhalenvertellers en auteurs. Toch blijkt uit de feedback dat er een zekere mate van overlapping bestaat met bekendere gidsen, zoals ‘The Writer’s Journey’, waardoor sommigen het als een ‘veredelde samenvatting’ beschouwen. Desondanks waarderen vele lezers de praktische voorbeelden, uitdagende oefeningen en de heldere, toegankelijke schrijfstijl. Wij raden dit boek daarom vooral aan voor Nederlandstalige beginners in storytelling of voor diegenen die een verfrissende en gestructureerde herhaling zoeken van bekende verhaaltechnieken.

Bekijk prijs op Bol.com

2. De kracht van storytelling

De kracht van storytelling

Wij hebben ons ondergedompeld in de wereld van storytelling aan de hand van Carmine Gallo’s overtuigende boek, ‘De kracht van storytelling’. Doorspekt met waardevolle inzichten van succesvolle storytellers en de wetenschap achter overtuigende boodschappen, onthult dit boek de ingrediënten van een inspirerend verhaal. Vandaag de dag, wanneer verandering de norm is, leert Gallo ons hoe een krachtig narratief een doorslaggevende factor kan zijn voor succes. Laten we eens dieper ingaan op deze fascinerende wereld…

Voordelen

 • Het boek is rijk aan voorbeelden en bevat waardevolle inzichten van succesvolle storytellers.
 • De auteur legt uit hoe je een verhaal kunt opbouwen en waarvoor je deze technieken kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld bij presenteren, sales of leiderschap.
 • Het boek is goed opgebouwd met deel 1 over het verhaal van de Storyteller, deel 2 over de gereedschappen die zijn ingezet, en deel 3 over het geheim van de Storyteller.

Nadelen

 • Er zijn een aantal feitelijke onjuistheden in het boek, waardoor de betrouwbaarheid in het geding komt.
 • Sommige lezers vinden dat de auteur te veel verwijzingen maakt naar Steve Jobs en zien dit als te repetitief en afleidend voor het verhaal.
 • Volgens sommige reviews komt het boek niet na wat het belooft, het is repetitief en mist een duidelijke opbouw of verhaallijn.

Na het zorgvuldig doornemen van ‘De Kracht van storytelling’ van Carmine Gallo, raden wij dit boek ten zeerste aan voor professionals en ondernemers die hun boodschap op een authentieke, overtuigende en boeiende manier willen overbrengen. De lezer dient echter kritisch te blijven, aangezien er discrepanties zijn opgemerkt in enkele van de gepresenteerde succesverhalen. Ondanks deze tekortkomingen, is het een waardevol instrument om de kunst van het vertellen van verhalen te begrijpen en te meesteren, belangrijk voor iedereen die streeft naar effectieve en inspirerende communicatie.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Storytelling met data

Storytelling met data

In onze zoektocht naar boeken die licht werpen op de kunst van het vertellen door middel van data, hebben we “Storytelling met data” van Cole Nussbaumer Knaflic ontdekt. Dit is een boek dat belooft ons te leren hoe we conventionele tools kunnen overstijgen om de kern van onze data te omarmen en deze op een overtuigende, informatieve en boeiende manier kunnen presenteren. We kijken ernaar uit om ons te verdiepen in de praktijkgerichte voorbeelden, lessen over datavisualisatie en de nadruk op het belang van context en doelgroep begrip. Laten we eens kijken wat dit boek ons biedt!

Voordelen

 • Storytelling met data schenkt veel aandacht aan de toepassing van datavisualisatie in storytelling, waardoor lezers leren hoe ze op effectieve wijze gegevens kunnen gebruiken om hun verhalen te onderbouwen.
 • Het boek is zeer praktijkgericht, met voorbeelden en oefeningen die rechtstreeks uit de echte wereld lijken te komen, wat het begrip van de lezer bevordert.
 • Het boek is geschreven in lichte en begrijpelijke taal, waardoor complexe onderwerpen toegankelijk zijn voor een breed scala aan lezers, ongeacht hun voorkennis op het gebied van gegevensanalyse.

Nadelen

 • Het boek gaat mogelijk niet diep genoeg in op de onderliggende theorieën van datavisualisatie, waardoor sommige lezers mogelijk met vragen blijven zitten over de fundamenten van dit onderwerp.
 • Als je al ervaring hebt met datavisualisatie, kun je sommige delen van dit boek als te eenvoudig of basaal beschouwen.
 • Hoewel het boek nuttige en praktische voorbeelden biedt, worden er mogelijk niet genoeg diverse en complexere case-studies gepresenteerd, waardoor sommige lezers behoefte kunnen hebben aan aanvullend materiaal.

Na de unieke combinatie van humor, praktische voorbeelden en inzichtelijke lessen door dit boek te hebben doorgenomen, kunnen wij bevestigen dat “Storytelling met data” van Cole Nussbaumer Knaflic een must-read is voor professionals in diverse velden waarin data een rol speelt. Of je nu een doorgewinterde data-analist bent, of pas je reis in datavisualisatie begint; dit boek heeft waardevolle inzichten om je te helpen op een boeiende en krachtige manier verhalen te vertellen met je data. Wij raden dit product aan voor iedereen die zijn datavisualisatietechnieken wil verbeteren en de kracht van storytelling wil ontketenen.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Storytelling

Storytelling

In onze zoektocht naar boeken die de krachtige techniek van storytelling onder de loep nemen, zijn we gestuit op een bijzonder exemplaar dat belooft om elke lezer te wapenen met de kennis, inzichten en vaardigheden om krachtige, overtuigende verhalen te vertellen. Deze review zal dieper ingaan op de praktijkgerichte benadering van dit boek die, van scherpzinnige speeches en aantrekkelijke webteksten tot vernieuwende social media strategieën en boeiende filmconcepten, alle aspecten van verhalen vertellen omvat. Bovendien richten we ons op hoe dit boek de toepassing van storytelling in een organisatorische context benadrukt om merkidentiteit te versterken, teams te verbinden en inspirerende marketingcampagnes te creëren.

Voordelen

 • Het boek biedt zowel theorieën als praktische hulpmiddelen om storytelling effectief toe te passen.
 • Lezers hebben bevestigd dat de inhoud hun communicatievaardigheden heeft versterkt en hen heeft geholpen hun boodschappen op een meer onthoudbare manier te presenteren.
 • De auteur heeft duidelijk veel tijd en moeite gestoken in de totstandkoming van het boek, waarbij hij zijn uitgebreide kennis en ervaring over storytelling deelt met de lezers.

Nadelen

 • Het boek vraagt enige inspanning van de lezer om de theorieën en technieken daadwerkelijk in praktijk te brengen.
 • Hoewel de lezers die hebben gereageerd positief waren, is niet bekend hoe dit boek zal resulteren voor lezers die nieuw zijn in het veld van storytelling. Ze kunnen het wellicht te uitgebreid of te complex vinden.
 • Het succes van het circuleren van dit boek kan afhangen van de bereidheid van de lezer om feedback te geven, aangezien de schrijver aangeeft alle feedback te waarderen.

Na het lezen en analyseren van diverse reviews, concluderen wij dat dit boek een essentiële bron is voor iedereen die de kunst van storytelling wil aanleren of verbeteren. De schrijver, Joost Schrickx, deelt oprecht en uitgebreid zijn schat aan ervaring en kennis, waardoor het boek een veelzijdig en praktisch handboek wordt. We raden dit boek ten zeerste aan voor marketingprofessionals, schrijvers, filmmakers en iedereen die geïnteresseerd is in effectieve communicatie door middel van verhalen.

Bekijk prijs op Bol.com

5. De schrijfbibliotheek – De 12 oerkarakters in storytelling

De schrijfbibliotheek -  De 12 oerkarakters in storytelling

Binnen onze review duiken we diep in het boek ‘De 12 oerkarakters in storytelling’ – een essentiële gids voor elke schrijver of verhalenmaker die streeft naar het creëren van authentieke en dynamische karakters. Dit literaire werk legt het belang en de toepassing van universele archetypes in de wereld van verhalen vertellen bloot. Van de magiër tot de koning, het onbevangen kind en de wijze, we analyseren hoe ieder archetype bijdraagt aan karakter- en plotontwikkeling, ondersteund door nuttige oefeningen en opdrachten die de lezer door het schrijfproces begeleiden.

Voordelen

 • Het boek biedt een duidelijke en inspirerende leidraad voor het creëren van geloofwaardige en complexe personages door het gebruik van archetypen.
 • Dit is niet alleen een schrijfgids, maar ook een prisma om het leven en de mensen om je heen beter te begrijpen, dankzij de universele aard van de archetypen.
 • Ideaal voor beginnende schrijvers en kan eveneens worden gebruikt als theorie voor trainingen, wat het zeer veelzijdig maakt.

Nadelen

 • Hoewel dit een praktisch hulpmiddel is voor het bouwen van personages, kan het de creativiteit van de schrijver in bepaalde mate beperken door vast te houden aan voorgedefinieerde archetypen.
 • De effectiviteit van dit boek kan afhangen van de interpretatie en toepassing van de lezer op zijn/haar specifieke verhaalideeën. De resultaten kunnen variëren.
 • Het lijkt erop dat dit boek vooral op personageontwikkeling is gericht, het kan dus minder nuttig zijn voor aspecten zoals het ontwikkelen van een overtuigend plot of het verbeteren van de schrijfstijl.

Wij concluderen dat ‘De 12 oerkarakters in storytelling’ een onmisbaar instrument is voor zowel beginnende als gevorderde schrijvers en vertellers, die streven naar diepgang en authenticiteit in hun personages. Het geeft een heldere en inspirerende richting aan het schrijfproces. Daarnaast raden we het ook aan voor trainers en mensen buiten het literaire veld, omdat de universele archetypen in ons alledaagse leven en zelfbegrip van nut zijn.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Storytelling met impact

Storytelling met impact

Welkom bij onze review van ‘Storytelling met Impact’, een intrigerend boek van Emile Schra dat is ontworpen om je vermogen als storyteller te verbeteren. Dit boek is veel meer dan een gids; het is een creatieve toolkit, vol met praktische oefeningen, spelvormen en verrijkende anekdotes, bedoeld om je zelfvertrouwen in het vertellen van verhalen te vergroten en je publiek beter te beroeren. Gedurende deze review zullen wij ingaan op hoe ‘Storytelling met Impact’ je handvatten kan geven in diverse sectoren, van het bedrijfsleven tot aan de universiteit, om jouw boodschap met maximaal effect te delen.

Voordelen

 • Het boek biedt 75 praktische spelvormen, oefeningen en opdrachten om je vermogen om verhalen te vertellen te verbeteren.
 • Het boek is ontworpen om niet alleen de kunst van storytelling te verbeteren, maar ook teamvorming en onderling vertrouwen.
 • Deze gids is zeer toepasbaar; oefeningen kunnen direct worden uitgevoerd of aangepast naar eigen behoeften. Het is erg nuttig voor diegenen die met groepen werken.

Nadelen

 • Voor sommigen kan het overweldigend of uitdagend zijn om door 75 verschillende spelvormen en oefeningen te navigeren.
 • Hoewel de oefeningen breed toepasbaar zijn, kunnen ze niet even effectief zijn in alle contexten of voor alle soorten publiek.
 • Gezien de praktische aard van het boek, zal het minder effectief zijn voor degenen die de voorkeur geven aan theorie boven praktijkgericht leren.

Na het lezen en beoordelen van ‘Storytelling met Impact’, kunnen wij bevestigen dat het een geweldig doe-boek is, vol met praktische voorbeelden die op een heldere wijze zijn uiteengezet. De toegankelijke oefeningen kunnen direct in de praktijk worden gebracht en hebben ons enthousiasme aangewakkerd om meer te leren. Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die met groepen werkt en de kunst van meeslepend vertellen wil beheersen.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Storytelling in de praktijk

Storytelling in de praktijk

In onze zoektocht naar de beste literatuur over storytelling, zijn wij gestuit op het inspirerende boek ‘Storytelling in de praktijk’ van Maarten van der Meulen. Dit cruciale naslagwerk, geschikt voor zowel studenten als professionals in communicatie en marketing, biedt heldere inzichten en praktische oefeningen voor het creëren van meeslepende verhalen binnen een organisatie. Het boek onderscheidt zich door complexe concepten zoals het ontwikkelen van levensechte karakters en plotontwikkeling in eenvoudige termen te vertalen, en illustreert dit met concrete voorbeelden uit de praktijk.

Voordelen

 • Storytelling in de praktijk is een praktische gids met een stapsgewijs proces, waardoor het voor de gebruiker gemakkelijk is om de theorie in de praktijk te brengen. Volgens de beschrijving bevat het schrijfoefeningen en praktijkvoorbeelden.
 • Het boek leert je om bedrijfsverhalen te schrijven op basis van universele verhaalstructuren, dit zorgt voor een breed toepasbaar kader dat gebruik kan worden in verschillende sectoren en branches.
 • Naast algemene storytelling technieken, gaat het boek ook in op het vinden van verhalen door onderzoek te doen, wat een vaak over het hoofd gezien aspect is van dit vakgebied.

Nadelen

 • Zelfs als de schrijver veel praktijkervaring heeft, is de theoretische basis van het boek misschien niet zo sterk. De schrijver is docent communicatieve vaardigheden en geen uitgebreid opgeleide verhaalschrijver of onderzoeker naar verhalen.
 • Het boek lijkt zich voornamelijk te richten op marketing en communicatieprofessionals en studenten, en kan dus niet zo relevant of toepasbaar zijn voor mensen buiten deze specifieke vakgebieden.
 • Omdat het boek gericht is op het creëren van bedrijfsverhalen, kan het minder nuttig zijn voor mensen die storytelling willen gebruiken in andere contexten, zoals bijvoorbeeld in de literatuur of journalistiek.

Na het grondig analyseren en bestuderen van ‘Storytelling in de praktijk’, raden wij dit boek sterk aan voor iedere professional en student die diepgaande kennis wil opdoen over de kunst van storytelling. De manier waarop complexe principes tot begrijpelijke concepten worden gemaakt, maakt dit boek uitzonderlijk nuttig voor strategen, marketeers en communicatieprofessionals. Laat dit werk uw bijbel zijn in de wereld van meeslepende, effectieve en impactvolle storytelling.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na een zorgvuldige beoordeling van talrijke werken, hebben we de meest invloedrijke en inspirerende boeken over storytelling uitgelicht. Deze boeken zullen niet alleen uw begrip van storytelling verrijken, maar u ook voorzien van de tools om uw eigen verhalen te weven en delen. We hopen dat deze gids uw reis naar meesterlijke verhalenvertelling vergemakkelijkt en verrijkt.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *