De Top 7 Beste Boeken Over Stress In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Stress In 2023 (in het Nederlands)

We kennen allemaal het gewicht van stress in onze moderne wereld. Terwijl we door de chaos en uitdagingen van het dagelijkse leven navigeren, kan het voelen alsof een rustig moment een zeldzame luxe is. Leren hoe met deze stress om te gaan is cruciaal voor ons welzijn. Daarom hebben wij de beste boeken over stress geselecteerd die je kunnen helpen je gemoedsrust te herstellen en je leven terug in balans te brengen.

1. Wanneer je lichaam nee zegt

Wanneer je lichaam nee zegt

Wij hebben de nodige tijd besteed aan het lezen en het grondig analyseren van ‘Wanneer je lichaam nee zegt’ van de gerenommeerde auteur Gabor Maté. Dit intrigerende boek confronteert ons met de vernietigende effecten van verborgen stress op onze gezondheid en het onmisbare verband tussen lichaam en geest. Met een krachtig amalgaam van wetenschappelijk onderzoek en diep persoonlijke verhalen uit zijn praktijk, legt Maté uit hoe het negeren van de mind-bodyconnectie tot ernstige lichamelijke en mentale aandoeningen kan leiden, en benadrukt hij dat onze capaciteit tot zelfgenezing vergroot kan worden door afstemming op onze innerlijke wijsheid.

Voordelen

 • Het boek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en biedt een diepgaande kijk op de connectie tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid.
 • Het geeft praktische en verhelderende inzichten met veel voorbeelden uit de praktijk, wat kan helpen bij persoonlijke herkenning en herstel.
 • Dit werk biedt een nieuwe visie bij het begrijpen van diverse ziektes en het belang van het omgaan met stress en trauma’s voor onze gezondheid.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het boek langdradig en de hoofdstukken te uitgebreid, wat het mogelijk minder toegankelijk kan maken voor mensen die op zoek zijn naar beknoptere informatie.
 • Hoewel het boek veel voorbeelden van ziektes behandelt, kan het zijn dat niet alle ziektes en aandoeningen worden besproken. Dit kan teleurstellend zijn voor degenen die specifiek op zoek zijn naar informatie over een bepaalde aandoening.
 • De psychosomatische benadering van het boek kan op weerstand stuiten bij diegenen die een meer traditionele medische benadering prefereren. Het kan ook verkeerd worden geïnterpreteerd als het slachtoffer de schuld geven voor hun ziekte.

Na een grondige analyse en het bestuderen van talloze recensies, komen wij tot de conclusie dat ‘Wanneer je lichaam nee zegt’ een essentiële lectuur is voor iedereen. Het is zowel nuttig voor degenen met lichamelijke klachten, als voor zij die preventief met hun gezondheid willen bezig zijn. Dit boek biedt verhelderende inzichten in de connectie tussen chronische stress en fysieke aandoeningen, kan ons leren om onze gezondheid in eigen handen te nemen en richt zich op elementen die door reguliere artsen vaak over het hoofd worden gezien. Vanwege de diepgaande en langdradige hoofdstukken, raden we dit boek voornamelijk aan voor lezers met een passie voor persoonlijke ontwikkeling en de diepere verkenning van de mind-body connectie.

Bekijk prijs op Bol.com

2. De mythe van normaal

De mythe van normaal

In deze review gaan we in op ‘De mythe van normaal’ van Gabor Maté, een opmerkelijk boek dat de koppeling legt tussen trauma, ziekte en genezing en de mate van ‘normaliteit’ in onze hedendaagse maatschappij. We bespreken hoe Maté, tegen de maatschappelijke verwachtingen in, de gangbare definitie van ‘normaal’ ontrafelt en aantoont dat deze niet per se gelijk staat aan ‘gezond zijn’. De essentie van genezing volgens Maté, die wij in onze review nader belichten, betreft het herstel van medemenselijkheid en het omarmen van authenticiteit.

Voordelen

 • Inzichtrijk en invoelend geschreven boek, gebaseerd op persoonlijke ervaringen en uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Dit verrijkt het begrip van de lezer over de complexe banden tussen ons emotioneel welzijn, sociale verbondenheid, gezondheid, ziekte en verslaving.
 • Biedt een alternatief perspectief op gezondheid en ziekte door de gangbare definitie van ‘normaal’ aan te vechten. Dit stimuleert tot kritisch denken over wat echt als ‘gezond’ kan worden beschouwd.
 • Helpt lezers de invloed van de hedendaagse maatschappij op onze fysieke en emotionele kwalen te begrijpen. Dit bevordert het bewustzijn van de noodzaak om bewuster en empathischer in het leven te staan.

Nadelen

 • Hoewel het boek gebaseerd is op uitgebreid onderzoek, kan de radicale kijk op gezondheid en ziekte te rigoureus zijn voor sommigen. Niet iedereen zal het ermee eens zijn of zich comfortabel voelen bij deze radicaal andere kijk.
 • De inhoud kan confronterend zijn, omdat het de lezer confronteert met de ‘giftige’ aspecten van onze maatschappij. Dit kan bij sommige lezers tot ongemak of onrust leiden.
 • De brede focus van het boek omvat diverse complexe onderwerpen, zoals trauma, ziekte, verslaving en herstel. Hierdoor kan het boek als overweldigend ervaren worden, vooral voor lezers die nieuw zijn in dit gebied.

Na een grondige beoordeling van ‘De mythe van normaal’, concluderen wij dat dit een belangrijk werk is dat niet alleen de diepere betekenis van ‘normaal’ en ‘gezond’ onderzoekt, maar ook de verbinding legt tussen trauma, ziekte en genezing. De krachtige inzichten en menselijke verhalen maken het boek volgens velen een must-read. Wij raden dit boek aan voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg, maar ook voor mensen die hun perspectief op gezondheid willen verbreden en verdiepen.

Bekijk prijs op Bol.com

3. De kracht van het NU

De kracht van het NU

In onze voortdurende zoektocht naar middelen om stress het hoofd te bieden, hebben we onze aandacht gericht op het spirituele boek ‘De kracht van het Nu’ van Eckhart Tolle. In dit baanbrekende werk worden we uitgenodigd om ons te ontdoen van onze vastgeroeste denkpatronen en ons volledig over te geven aan het heden, om zo onze authentieke kracht te mobiliseren en vreugde te ervaren. We kijken naar de verrassend praktische en diep mystieke benadering van Tolle, terwijl we onderzoeken hoe dit boek ons kan helpen bij het bevrijden van psychische pijn en het beleven van ons ware, ‘volmaakte’ zelf.

Voordelen

 • Het boek leert lezers hoe het leven in het nu kan leiden tot groter geluk en minder stress, en biedt praktische oefeningen en technieken om dit te bereiken.
 • De kracht van het Nu is diepgaand en transformerend, het heeft het potentieel om levens op een fundamentele manier te veranderen.
 • Het wordt gezien als een meesterwerk in de categorie van spiritualiteit en mindfulness, met heldere uitleg en staat vol met wijsheden en bijzondere inzichten.

Nadelen

 • Sommige lezers kunnen de inhoud van het boek als te complex of “zwaar” ervaren om te lezen, wat het leesproces kan bemoeilijken.
 • Het kan zijn dat de boodschap van het boek niet bij iedereen resoneert, vooral als ze nog niet bekend zijn met of openstaan voor mindfulness en spiritualiteit.
 • Hoewel sommige lezers de auteur’s stem in het audioboek prettig vinden, kan dit voor anderen een afleiding zijn en de boodschap van het boek onderbreken.

Na het grondig analyseren van talrijke beoordelingen, zijn wij tot de conclusie gekomen dat ‘De Kracht van het Nu’ van Eckhart Tolle een opmerkelijk effectief en transformatief hulpmiddel is in de strijd tegen stress. Het boek combineert diepgaande spiritualiteit en mindfulness om lezers te begeleiden naar een bewustere staat van zijn, wat resulteert in innerlijke rust en harmonie. Hoewel sommigen het als een zware leeservaring beschouwen, bevelen we dit boek ten zeerste aan voor mensen die zich bezighouden met spiritualiteit, mindfulness en de zoektocht naar innerlijke rust.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Wat ik eerder had willen weten

Wat ik eerder had willen weten

Bij ons ligt vandaag “Wat ik eerder had willen weten” van Marian Mudder op de reviewtafel. In dit unieke zelfhulpboek deelt Mudder, die zowel bekend is als therapeut en actrice, haar persoonlijke ervaringen en inzichten over angst en stressmanagement. Completeer met zowel bruikbare technieken als denkoefeningen, belooft dit boek een waardevolle gids te zijn voor zowel beginners als ervaren zelfhelp-enthousiastelingen op hun weg naar een zorgelozer leven.

Voordelen

 • Het boek biedt praktische tips en oefeningen om jezelf beter te begrijpen en ermee om te gaan.
 • Het is toegankelijk en gemakkelijk te lezen, met onderwerpen die veel mensen herkenbaar zullen vinden.
 • Het boek is geschreven door een therapeut en ervaringsdeskundige, waardoor de adviezen en informatie geloofwaardigheid en authenticiteit hebben.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het werk oppervlakkig, omdat sommige onderwerpen niet grondig worden behandeld.
 • Het boek kan overkomen als een promotie voor de eigen behandelingen van de auteur, wat sommige lezers als storend kunnen ervaren.
 • Niet alle lezers vinden nieuwe of inzichtelijke informatie in het boek, vooral als ze al bekend zijn met het onderwerp en al andere zelfhulpboeken hebben gelezen.

Na zorgvuldig de vele ervaringen en inzichten van lezers te hebben bekeken, adviseren we het boek “Wat ik eerder had willen weten” van Marian Mudder vooral aan diegenen die nieuw zijn op het gebied van zelfhulp, of die op zoek zijn naar een nieuw perspectief op hun stress- en angstaanpak. Echter, voor degenen die al diepgaande kennis of ervaring hebben op dit terrein, kan het boek mogelijk als oppervlakkig of herhalend worden ervaren. Ondanks de gemengde recensies, wordt het boek over het algemeen gewaardeerd om de praktische tips en oefeningen, evenals de herkenbaarheid van de beschreven ervaringen.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Activeer je nervus vagus

Activeer je nervus vagus

In onze continue zoektocht naar handvatten en inzichten om stress en angst het hoofd te bieden, richten wij ons vandaag op boeken die ons dieper inzicht bieden in de rol van de nervus vagus – een zenuw die cruciaal is voor ons welzijn en gezondheid. Deze literatuur, gebaseerd op het baanbrekende werk van neuropsychiater Stephen Porges, biedt ons concrete tools om onze nervus vagus op een positieve manier te stimuleren om zo onze veerkracht te versterken en stress-gerelateerde klachten te verminderen. Dit is niet alleen een intrigerend wetenschappelijk onderwerp, maar ook een zeer toepasbare en waardevolle strategie voor iedereen die zich door het hectische moderne leven soms overweldigd voelt.

Voordelen

 • Het boek biedt nuttige, wetenschappelijk onderbouwde tips en oefeningen die helpen de nervus vagus te activeren en daarmee de algehele gezondheid en het welzijn te bevorderen.
 • De theorieën en concepten zijn duidelijk en begrijpelijk uitgelegd, waardoor ze toegankelijk zijn voor een breed publiek, ongeacht hun achtergrondkennis op het gebied van psychologie of neurologie.
 • Het boek wordt door veel lezers als motiverend en inspirerend ervaren, omdat het hen helpt beter te begrijpen hoe stress en angst hun lichaam en geest beïnvloeden, en hen handvatten biedt om hiermee om te gaan.

Nadelen

 • Sommige delen van het boek kunnen vrij technisch of “droog” zijn, wat sommige lezers als minder boeiend kunnen ervaren.
 • Volgens sommige lezers is de structuur van het boek wat rommelig en springt het soms van het ene onderwerp naar het andere, zonder duidelijke overgangen of conclusies.
 • Een paar lezers vonden de vergelijkingen en meningen van de auteur soms ongepast of onterecht, wat voor hen afleidde van de algemene kwaliteit en geloofwaardigheid van het boek.

Na het doornemen van talrijke reviews over het boek “Activeer je nervus vagus”, zijn wij onder de indruk van de diepe inzichten en praktische toepasbaarheid die dit boek biedt. Ondanks enige kritiek over repetitieve inhoud en een soms verwarrende schrijfstijl, zien we een overwegend positieve respons. Het boek wordt geprezen om zijn duidelijke uitleg, nuttige oefeningen en toegankelijkheid, zelfs voor diegenen zonder medische achtergrond. Wij raden dit boek daarom sterk aan voor iedereen die worstelt met stress en angst en op zoek is naar praktische handvatten om hun welzijn te verbeteren.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Het is niet met jou begonnen

Het is niet met jou begonnen

In deze review zullen we ons verdiepen in ‘Het is niet met jou begonnen’, een baanbrekend boek van Mark Wolynn dat ons leert hoe we het familietrauma kunnen ontrafelen dat onze stress- en angstniveaus kan beïnvloeden. Met de inzichten van experts op het gebied van posttraumatische stress, biedt dit boek een unieke aanpak om de erfelijke cyclus van trauma te doorbreken en zo een gezonder, vrijer leven te leiden. We zullen de toegankelijke informatie, praktische oefeningen en de impact van Wolynn’s werk op het gebied van erfelijk familietrauma onder de loep nemen.

Voordelen

 • Het boek heeft een diepgaande, maar eenvoudige uitleg over trauma, waardoor het begrijpelijk is voor zowel therapeuten als leken.
 • Het biedt praktische oefeningen en opdrachten om de theorie toe te passen en ondersteunt de lezer bij het integreren van oude “pijnstukken”.
 • Het belicht het concept van intergenerationeel trauma, wat nieuwe inzichten kan geven in persoonlijke problemen en ervoor kan zorgen dat de lezer meer begrip heeft voor wat het leven soms op hun pad brengt.

Nadelen

 • Het boek gaat niet diep in op enkele specifieke soorten van trauma, zoals geweldstrauma dat wordt doorgegeven door mishandelde of misbruikte mensen, wat sommige lezers als een tekortkoming kunnen zien.
 • Sommige lezers melden dat ze moeite hebben met het toepassen van de suggesties en opdrachten in het boek.
 • Een enkele recensent twijfelde aan de oprechtheid van de auteur en suggereerde dat hij schrijft voor commercieel gewin heel specifiek dan uit een drive om mensen te helpen.

Op basis van de reviews, concluderen we dat ‘Het is niet met jou begonnen’ een krachtige en nuttige leeshulp is voor degenen die geconfronteerd worden met onverklaarbare angsten of pech. We bevelen dit boek in het bijzonder aan voor zowel therapeuten die hun inzicht willen verbreden, alsook voor individuen die op zoek zijn naar een dieper begrip van hun familiegeschiedenis en de impact daarvan op hun huidige leven. Het boek kan wat zwaar zijn vanwege de onderwerpen die het behandelt, dus neem de tijd om het te verwerken en neem professionele begeleiding in overweging indien nodig.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Ongekende gevoelens

Ongekende gevoelens

Wij hebben ons ondergedompeld in het fascinerende boek ‘Ongekende gevoelens’ van Jonice Webb. Webb onthult in dit indrukwekkende werk hoe onuitgesproken emoties – overgeërfd van onze ouders en grootouders – onze volwassen levens kunnen beïnvloeden en sturen. Het boek nodigt lezers uit om het patroon te doorbreken, voor zichzelf te zorgen en zo langs hun emotionele bagage te navigeren.

Voordelen

 • Het boek biedt handvatten en tools voor lezers om te leren omgaan met hun eigen emotionele bagage en deze te overwinnen.
 • Lezers vonden het boek zeer inzichtelijk en herkenbaar, wat kan leiden tot meer begrip en mildheid richting hun ouders en zichzelf.
 • Het boek is helder geschreven in toegankelijke taal en vlot te lezen.

Nadelen

 • Sommige lezers vonden de vertaling van het originele Amerikaanse boek naar het Nederlands niet bijzonder sterk.
 • Het boek leunt zwaar op ervaringsverhalen en heeft minder literair onderbouwde theoretische kaders, wat sommige lezers misschien minder aantrekkelijk vinden.
 • Sommige lezers merkten op dat bepaalde informatie in het boek redundante leek, met dezelfde punten herhaald in verschillende bewoordingen.

Als eindconclusie kunnen we stellen dat ‘Ongekende gevoelens’ van Jonice Webb een exceptioneel boek is dat verhelderende inzichten geeft in de impact van verborgen emoties uit onze jeugd. Hoewel de vertaling van de oorspronkelijke titel ‘Running on Empty’ zwak kan overkomen, prijzen we de bruikbare handvatten die het boek biedt om een vervuld leven te leiden, ondanks mogelijke emotionele verwaarlozing in de kindertijd. Wij raden dit boek dan ook ten zeerste aan voor individuen die worstelen met de nasleep van dergelijke ervaringen, evenals voor hun naasten en therapeuten die deze complexe materie beter willen begrijpen.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

In conclusie, de zorgvuldig door ons geselecteerde boeken over stress zijn waardevolle middelen om jouw perspectief op en omgang met stress te transformeren. Ze bieden strategieën, inzichten en praktische tips die je kunnen helpen om veerkrachtiger en rustiger te worden te midden van de drukte van het moderne leven. Door deze boeken te lezen, maak je een bewuste stap naar een evenwichtiger en gezonder leven.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *