De Top 7 Beste Boeken Over Therapie In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Therapie In 2023 (in het Nederlands)

In onze zoektocht naar begrip, verbetering en welzijn, keren wij vaak naar de pagina’s van deskundigen. Van inzichten in de menselijke geest tot levensveranderende adviezen, deze boeken over therapie zijn speerpunten in ons begrip van het zelf en de wereld om ons heen. Laat ons u meenemen op een reis door enkele van de meest invloedrijke en transformerende therapieboeken die er zijn.

1. De polyvagaaltheorie in therapie – Basisboek

De polyvagaaltheorie in therapie - Basisboek

In onze voortdurende zoektocht naar de beste informatieve bronnen ter ondersteuning van ons vakgebied, richten wij ons nu op het transformerende boek “De polyvagaaltheorie in therapie – Basisboek” van Deb Dana. Dit baanbrekende werk belicht de complexe invloed van traumatische ervaringen op het autonome zenuwstelsel en biedt bruikbare technieken om therapeuten te helpen cliënten te begeleiden naar een staat van rust, zelfregulatie en sociale betrokkenheid. Wij zijn er zeker van dat deze diepgaande studie, gebaseerd op de polyvagaaltheorie van Stephen Porges, zal resoneren bij elke professional die streeft naar een effectievere therapeutische praktijk.

Voordelen

 • Het boek is toegankelijk geschreven, waardoor zowel therapeuten als hun cliënten het gemakkelijk kunnen begrijpen.
 • Het biedt praktische methoden en oefeningen, waardoor de lezers actief aan de slag kunnen gaan met de polyvagaaltheorie.
 • Het biedt uitgebreide informatie over de polyvagaaltheorie, waardoor lezers diepgaande inzichten en begrip kunnen krijgen over dit therapieproces.

Nadelen

 • De tweedehands varianten van het boek kunnen soms met aantekeningen komen, wat afleidend kan zijn voor de lezers.
 • Het kan mogelijk te gedetailleerd of te technisch zijn voor sommige lezers, afhankelijk van hun voorkennis over het onderwerp.
 • De prijs van het boek kan als hoog worden ervaren, vooral in vergelijking met andere therapieboeken op de markt.

Na zorgvuldige overweging en beoordeling van ‘De polyvagaaltheorie in therapie – Basisboek’, adviseren wij dit boek ten zeerste voor zowel professionele therapeuten als voor geïnteresseerden die een dieper inzicht willen krijgen in de invloed van traumatische ervaringen op het autonome zenuwstelsel. Het is een buitengewoon toegankelijk en praktisch boek dat bruikbare tools en oefeningen biedt, die bijdragen tot bewustwording, begrip en zelfregulatie. Echter, potentiële kopers moeten zich ervan bewust zijn dat een tweedehands exemplaar mogelijk markeringen en aantekeningen van eerdere lezers kan bevatten.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Schemagerichte therapie

Schemagerichte therapie

Als professionals in het veld van geestelijke gezondheidszorg, verwelkomen we de kans om aan de slag te gaan met ‘Schemagerichte therapie’; een innovatief en allesomvattend boek dat wordt gezien als een mijlpaal in de behandeling van hardnekkige denk- en gedragspatronen. Geschreven door Jeffrey Young, de grondlegger van de schemagerichte therapie, presenteert dit boek niet alleen de verschillende aspecten van de therapie helder, maar biedt het ook nuttige behandelprotocollen en praktijkvoorbeelden. Perfect voor clinici die op zoek zijn naar effectieve methoden om complexe geestelijke gezondheidsproblemen te behandelen, belooft dit boek een rijke bron van inzicht en begeleiding te zijn. We kijken ernaar uit deze revolutionaire benadering met u te verkennen.

Voordelen

 • Het boek is zeer toegankelijk en praktisch in opzet.
 • Er is een evenwicht tussen theorie en praktische toepasbaarheid, wat het boek zeer nuttig maakt voor clinici.
 • Het boek is geschreven in een taal die makkelijk te begrijpen is, waardoor het aangenaam is om te lezen en gemakkelijk om mee te werken.

Nadelen

 • Hoewel het boek in duidelijke taal is geschreven, kan de inhoud ervan, die complexe psychologische concepten en therapieën behandelt, nog steeds uitdagend zijn voor sommige lezers zonder voorkennis of ervaring op dit gebied.
 • Omdat het boek gericht is op een specifieke therapie, kan het minder nuttig zijn voor therapeuten die op zoek zijn naar een meer algemeen boek of een boek dat verschillende therapieën behandelt.
 • Hoewel het boek praktijkvoorbeelden en therapiefragmenten bevat, worden deze misschien niet altijd in voldoende detail beschreven of uitgewerkt om nuttig te zijn voor alle clinici. Meer context of toelichting kan nodig zijn.

Na een diepgaande evaluatie zijn we tot de conclusie gekomen dat ‘Schemagerichte therapie’ een uitzonderlijk stuk werk is, handig en gemakkelijk toegankelijk. Het boek combineert subliem de theorie met praktische toepasbaarheid, waardoor het een onmisbaar gereedschap wordt voor clinici die complexe geestelijke gezondheidsproblemen behandelen. Het is overzichtelijk en leest vlot, waardoor het werken ermee zeer aangenaam is. Wij bevelen dit boek dan ook ten zeerste aan voor therapeuten en anderen in de geestelijke gezondheidszorg die hun vaardigheden en inzichten willen verrijken en verdiepen.

Bekijk prijs op Bol.com

3. EMDR deel 1 therapie Praktijkboek

EMDR deel 1 therapie Praktijkboek

Wij hebben gedoken in het uitgebreide en verrijkende landschap van EMDR deel 1 therapie Praktijkboek. In dit boek worden cruciale thema’s besproken zoals traumasensitieve casusconceptualisatie en de effectieve toepassing van aanvullende behandelstrategieën. De praktische focus van het boek wordt verhelderd door goed uitgewerkte voorbeelden en heldere protocollen, die professionals binnen de geestelijke gezondheidszorg een beter inzicht geven in het relateren van klachten aan mentale representaties en hoe deze bewerkt kunnen worden door het EMDR-standaardprotocol.

Voordelen

 • Het boek is een update van de vorige versie en sluit aan op de trainingen van de EMDR-vervolgopleiding die door de Vereniging EMDR Nederland worden erkend. Dit zorgt ervoor dat therapeuten met de meest actuele kennis kunnen werken.
 • Helpt bij het relateren van klachten aan mentale representaties ontstaan in de leergeschiedenis van de patiënt, wat de behandelaar beter in staat stelt om de problemen van de patiënt te begrijpen en te behandelen.
 • Het levert een stapsgewijze uitleg en aanwijzingen voor specifieke interventies, ondersteund door praktijkvoorbeelden en heldere protocollen. Dit maakt het een praktische gids voor de therapeut.

Nadelen

 • Het boek richt zich vooral op de toepassing van het EMDR-standaardprotocol, waardoor het misschien minder geschikt is voor therapeuten die werken met andere behandelmethoden.
 • Het boek is mogelijk te complex voor mensen zonder achtergrond in therapeutisch werk of medische opleiding, omdat het technische informatie en professionele jargon bevat.
 • Hoewel het boek een praktische gids biedt, ontbreekt er daadwerkelijke patiëntinteractie en -ervaring die essentieel is voor het werkelijke succes van elke vorm van therapie. Het is een ondersteunend instrument maar kan de praktijkervaring niet vervangen.

Na een uitgebreide analyse, bevelen wij EMDR deel 1 therapie Praktijkboek ten zeerste aan voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg en therapeuten die EMDR-methoden in hun praktijk willen integreren. Dit boek omvat niet alleen diepgaande theoretische inzichten, maar verschaft ook praktische hulpmiddelen om effectieve en traumasensitieve zorg te verlenen. Door zijn heldere taal en toegankelijke stijl, is dit boek een waardevolle toevoeging aan elke therapeutische bibliotheek.

Bekijk prijs op Bol.com

4. De polyvagaaltheorie in therapie – 50 oefeningen voor cliënten

De polyvagaaltheorie in therapie - 50 oefeningen voor cliënten

Als experts op het gebied van boekrecensies, hebben we ons verdiept in het recente werk van Deb Dana, “De polyvagaaltheorie in therapie – 50 oefeningen voor cliënten”. Dit belangrijke werk is zonder twijfel een unieke aanvulling op de wereld van therapeutische literatuur, omdat het zorgverleners een ongeëvenaarde bron van polyvagaal-bewuste oefeningen biedt, naast een grondige uitleg van de principes van de polyvagaaltheorie. We stellen vooral op prijs hoe de auteur therapeuten de hulpmiddelen biedt om hun cliënten te helpen hun autonome zenuwstelsel beter te begrijpen en te beheersen, een vaardigheid die van onschatbare waarde is in het dagelijks leven en tijdens therapeutische sessies.

Voordelen

 • Het biedt praktijkgerichte oefeningen voor therapeuten en cliënten zowel in als tussen therapiesessies, waardoor het therapeutische proces wordt vergemakkelijkt.
 • Het is een geweldige bron voor hulpverleners die hun kennis van de polyvagaaltheorie willen uitbreiden en op zoek zijn naar eenvoudige manieren om deze theorie te delen met hun cliënten.
 • Het biedt inzicht in hoe het autonome zenuwstelsel het dagelijks leven beïnvloedt en helpt mensen veilig te verbinden met hun autonome reacties.

Nadelen

 • Het boek kan moeilijk te begrijpen zijn voor degenen die geen basisbegrip van de polyvagaaltheorie hebben, men wordt aangeraden om eerst een basisboek te lezen.
 • De inhoud kan complex zijn en vereist dat de lezer volledig gefocust leest om de materie volledig te begrijpen.
 • Het boek is mogelijk niet geschikt voor de algemene bevolking door zijn specifieke focus op therapeuten en mensen die werken aan hun trauma herstel. Het kan minder nuttig of inzichtelijk zijn voor mensen zonder deze achtergrond.

Na een zorgvuldige analyse van de recensies, concluderen we dat “De polyvagaaltheorie in therapie – 50 oefeningen voor cliënten” een waardevol instrument is voor professionals op het gebied van therapie en iedereen die zich bezighoudt met traumaverwerking. De praktische oefeningen en overzichtelijke theorie worden gewaardeerd, hoewel het wel vereist is om eerder al wat basisinformatie over de polyvagaaltheorie vergaard te hebben. We raden dit boek vooral aan voor therapeuten en mensen die geïnteresseerd zijn in zelfontwikkeling en herstel van trauma.

Bekijk prijs op Bol.com

5. De dr. Ludidi Vastenmethode

De dr. Ludidi Vastenmethode

In deze review duiken we in de fascinerende wereld van intermittent fasting met behulp van De dr. Ludidi Vastenmethode. Dit is een boek dat niet alleen de wetenschap achter vasten ontsluit, maar ook praktische en toegankelijke richtlijnen biedt om je gezondheid een boost te geven en je gewicht te beheersen. We verkennen de deskundige inzichten van voedingswetenschapper dr. Samefko Ludidi, en leren hoe we grip kunnen krijgen op onze gezondheid door middel van deze revolutionaire en toch verrassend eenvoudige leefstijl.

Voordelen

 • Dr. Ludidi’s Vastenmethode is toegankelijk, realistisch en flexibel, waardoor het gemakkelijk te integreren is in verschillende levensstijlen.
 • Het boek biedt diepgaande kennis over het menselijk lichaam, voeding en de effecten daarvan, die op een begrijpelijke wijze is gepresenteerd.
 • Naast de theorie bevat het boek ook praktische hulpmiddelen zoals recepten en schema’s waarmee je direct aan de slag kunt.

Nadelen

 • Hoewel het boek over het algemeen goed begrepen wordt, kunnen sommige delen als diepgaand ervaren worden, wat mogelijk niet voor alle lezers toegankelijk is.
 • Het boek kan snel uitgelezen zijn, waardoor de lezers meer inhoud of juist follow-up boeken kunnen verlangen.
 • Hoewel het boek veel algemene informatie bevat, kan het zijn dat mensen met specifieke medische aandoeningen of diëtaire behoeften verdere aanpassingen of advies nodig hebben dat niet in het boek wordt behandeld.

Als conclusie kunnen wij zeggen dat De dr. Ludidi Vastenmethode een zeer informatief, toegankelijk en praktisch boek is dat de wereld van vasten en voeding op een nieuwe en verfrissende manier benadert. Dr. Ludidi’s benadering, die rekening houdt met individuele verschillen en persoonlijke flexibiliteit, is een welkome afwisseling van de vele strenge diëten die er zijn. Daarnaast is het een nuttig naslagwerk dat veel inzicht geeft in de werking van het lichaam. We bevelen dit boek dan ook ten sterkste aan voor iedereen die meer grip wil krijgen op zijn of haar gezondheid en een gezonde en duurzame levensstijl wil nastreven.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Werkboek module Schematherapie en de Gezonde volwassene

Werkboek module Schematherapie en de Gezonde volwassene

Wij hebben het Werkboek module Schematherapie en de Gezonde volwassene uitgebreid bestudeerd, een verhelderend naslagwerk bedoeld voor mensen die worstelen met negatieve patronen, chronische somberheid of angst, zelfs na het ondergaan van therapie. In plaats van te focussen op het verminderen van deze problemen, richt dit boek zich op het stimuleren van weerbaarheid, het verbeteren van het welbevinden en het in kaart brengen van nieuwe zinvolle activiteiten en relaties. Met inbegrip van praktische oefeningen, uitgewerkte voorbeelden en echte cliëntverhalen, onderzoeken wij of dit deel van de module Schematherapie en de Gezonde volwassene een waardevol hulpmiddel kan zijn voor degenen die streven naar meer veerkracht in hun leven.

Voordelen

 • Het boek draagt bij aan de versterking van de ‘Gezonde volwassene’ tijdens schematherapie.
 • Het biedt direct bruikbare oefeningen en uitgewerkte voorbeelden die ondersteuning bieden tijdens het therapeutisch proces.
 • Het is een goede aanvulling op de bijbehorende therapiecursus en verbreedt het begrip van de onderwerpen die in de lessen worden behandeld.

Nadelen

 • Het boek lijkt primair gericht op het opwekken van positieve emoties en het bevorderen van veerkracht, wat mogelijk ten koste gaat van de diepgaande behandeling van onderliggende problemen.
 • Hoewel nuttig als aanvulling, werkt het boek mogelijk niet als stand-alone therapiegids. Het is bedoeld als onderdeel van een grotere module, dus de toegankelijkheid of het nut voor buitenstaanders kan beperkt zijn.
 • Afgezien van clientverhalen, is het niet duidelijk of en hoeveel wetenschappelijk onderzoek het boek ondersteunt. Dit kan voor sommigen een minpunt zijn, aangezien evidence-based therapieën bij veel mensen de voorkeur hebben.

Na een grondige evaluatie van het Werkboek module Schematherapie en de Gezonde volwassene, concluderen we dat dit een uitstekend hulpmiddel is voor degenen die met behulp van schematherapie trachten het welzijn te verbeteren en veerkracht op te bouwen. Het sluit naadloos aan bij de therapie en biedt een nuttige aanvulling voor diegenen die betrokken zijn bij dit therapeutisch proces. Wij raden dit boek dan ook van harte aan voor zowel therapeuten als cliënten die de gezonde volwassene binnen zichzelf willen versterken.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Cognitieve therapie

Cognitieve therapie

Als professionals op het gebied van geestelijke gezondheidszorg zijn we altijd op zoek naar bronnen die onze praktijk kunnen informeren en verrijken. We hebben onlangs de derde druk van het boek ‘Cognitieve therapie’ onder handen genomen, dat wordt beschouwd als het standaardwerk in zijn veld. Dit boek biedt niet alleen een wetenschappelijk onderbouwde behandeling van de belangrijkste stoornissen uit de DSM-5, maar is ook bijzonder praktijkgericht, met nieuwe hoofdstukken over slaapstoornissen en verslavingen en een schat aan therapeutisch toepasbaar materiaal. Als zodanig verwachtten we dat het een waardevolle aanvulling zou zijn op onze professionele literatuurcollectie.

Voordelen

 • Het boek biedt een uitgebreid en geactualiseerd overzicht van de cognitieve behandeling van veelvoorkomende stoornissen en kan dus als een belangrijk hulpmiddel dienen voor iedereen die in de geestelijke gezondheidszorg werkt.
 • Met veel gedetailleerde casusvoorbeelden en praktisch materiaal voor gebruik tijdens de therapie, is de theorie direct toe te passen in de praktijk.
 • Het boek is duidelijk en leesbaar geschreven, wat het toegankelijk maakt voor zowel professionals als studenten.

Nadelen

 • Hoewel dit een uitgebreid boek is, is het mogelijk dat niet alle mogelijke stoornissen, specifiek de minder vaak voorkomende, in dit boek worden behandeld.
 • Het boek heeft een wetenschappelijke aanpak, en ondanks de leesbare stijl kan het voor sommige lezers die deze achtergrond missen, nog steeds complex zijn.
 • Als een standaardwerk, is het mogelijk dat de inhoud van het boek al bekend is voor ervaren professionals, waardoor het boek voor hen minder waarde heeft.

Na zorgvuldige evaluatie raden wij ‘Cognitieve therapie’ ten zeerste aan voor onze collega’s in de geestelijke gezondheidszorg. Door de leesbaarheid en het overvloed aan concrete voorbeelden is het niet alleen verhelderend maar ook direct toepasbaar in de praktijk. Voor professionals die hun expertise op het gebied van DSM-5 stoornissen willen verdiepen en verbreden, is dit boek een essentieel hulpmiddel.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na deze reis door deze transformerende therapieboeken zijn we nu uitgerust met diepgaande kennis en inzichten die onze perceptie van onszelf en de wereld om ons heen hebben verrijkt. Het lezen van dergelijke boeken heeft niet alleen onze honger naar kennis gestild, maar ons ook geëmpowerd om onze levens te verbeteren en ons algemene welzijn te bevorderen. Wij geloven dat iedereen baat kan hebben bij het lezen van deze baanbrekende boeken over therapie en we moedigen iedereen aan om zichzelf in hun pagina’s te verliezen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *