De Top 7 Beste Boeken Over Trauma In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Trauma In 2023 (in het Nederlands)

Wij hebben ons verdiept in de wereld van literatuur om u te helpen begrijpen hoe literatuur trauma kan verklaren en hoe het kan helpen bij genezing. Wij hebben zorgvuldig gekozen boeken geselecteerd die niet alleen de donkere diepten van menselijk lijden verkennen, maar ook licht werpen op de ongelofelijke veerkracht die voortkomt uit deze ervaringen. Hierbij presenteren wij u de beste boeken over trauma die u leiden op een pad van diepgaand begrip en empathie.

1. Traumasporen in lichaam, brein en geest

Traumasporen in lichaam, brein en geest

In onze zoektocht naar baanbrekend literatuur over trauma en de menselijke ervaring, zijn wij gestuit op ‘Traumasporen in lichaam, brein en geest’, de Nederlandse vertaling van Bessel van der Kolk’s ‘The Body Keeps the Score’. Deze befaamde traumadeskundige en universiteitshoogleraar onthult in zijn boek, op basis van veertig jaren aan ervaring en wetenschappelijk onderzoek, de verwoestende impact van trauma en illustreert nieuwe paden naar herstel. Met bijna drie miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, belooft dit boek een verlichtend inzicht te bieden in de complexe interactie tussen lichaam en geest in de nasleep van traumatische ervaringen.

Voordelen

 • Het boek geeft inzicht in de relatie tussen lichaam en geest bij trauma’s, wat kan helpen bij het begrijpen en behandelen van traumatische ervaringen.
 • Bevat een overvloed aan zowel wetenschappelijke informatie als persoonlijke ervaringen, waardoor het relevant en toegankelijk is voor een breed publiek – van professionals in de gezondheidszorg tot mensen die worstelen met hun eigen trauma’s.
 • De auteur, Bessel van der Kolk, is een gerespecteerde autoriteit op het gebied van trauma, wat het boek een betrouwbare bron van informatie maakt.

Nadelen

 • Er zijn meldingen van drukfouten in sommige exemplaren van het boek, wat de leeservaring kan beïnvloeden.
 • Het boek kan voor sommige mensen te gedetailleerd of ingewikkeld zijn, vooral als ze niet bekend zijn met de terminologie en concepten van de psychologie.
 • Zonder begeleiding van een therapeut kan het boek mogelijk overweldigend zijn, vooral voor mensen die zelf met trauma worstelen.

Na uitvoerig onderzoek en gelezen recensies concluderen wij dat Traumasporen in lichaam, brein en geest een indrukwekkend werk is dat baanbrekende inzichten biedt in de complexe interactie tussen lichaam en geest na trauma. Af en toe ontbreekt de kwaliteitscontrole van de gedrukte versies, maar de inhoud zelf wordt geroemd om zijn duidelijkheid, compleetheid en praktische toepasbaarheid. We raden het boek van harte aan voor therapeuten, mensen die worstelen met trauma en voor eenieder die de impact van trauma op het lichaam en de geest wil begrijpen.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Activeer je nervus vagus

Activeer je nervus vagus

Als professionele boekrecensenten duiken we in de wereld van trauma-literatuur, richten we onze focus op werken die inzicht bieden in het complexe landschap van stress, angst en veerkracht. We bekijken onder andere het boeiende werk van stressexpert Luc Swinnen, die de inzichten van de Amerikaanse neuropsychiater Stephen Porges vertaalt naar toepasbare strategieën om met trauma om te gaan. In het bijzonder gaan we in op de rol van de nervus vagus, een zenuwkanaal dat cruciaal is gebleken voor het begrijpen en beheersen van stress- en angstreacties, en bekijken we hoe de inzichten en technieken in deze boeken een potentieel levensveranderende impact kunnen hebben op diegenen die worstelen met trauma.

Voordelen

 • Het boek vertaalt complexe neurowetenschappelijke concepten in begrijpelijke taal en biedt praktische handvaten voor het beheren van stress en angst.
 • Het boek biedt tal van oefeningen en tips die gemakkelijk te implementeren zijn in het dagelijks leven.
 • De schrijver heeft een achtergrond in neuropsychologie en biedt wetenschappelijk onderbouwde informatie.

Nadelen

 • Het boek is niet overal even vlot leesbaar, sommige lezers vinden het soms moeilijk om te volgen of wat droge stof.
 • Sommige lezers vinden dat het boek de neiging heeft om van onderwerp te veranderen of dat het soms plotseling eindigt, wat tot verwarring kan leiden.
 • Er is kritiek op sommige van de beweringen en conclusies die in het boek worden getrokken, deze kunnen als ongegrond of ongepast worden gezien.

Na grondige verkenning van diverse literaire werken over trauma, raden wij de boeken van Luc Swinnen over stress- en angstbeheersing ten zeerste aan. We vinden dat ze een schat aan inzicht, praktische strategieën en levensveranderende impulsen bieden voor iedereen die worstelt met posttraumatische stress. Hoewel sommige van de theorieën en concepten pittig kunnen zijn, is de beloning in zelfinzicht en zelfbeheersing ongetwijfeld de moeite waard. Deze boeken zijn essentieel voor iedereen die op zoek is naar manieren om met stress en trauma om te gaan, evenals professionals op het gebied van geestelijke gezondheid die hun praktijk willen verrijken met nieuwe inzichten over de rol van de nervus vagus in stressbeheersing.

Bekijk prijs op Bol.com

3. De polyvagaaltheorie in therapie – Basisboek

De polyvagaaltheorie in therapie - Basisboek

In onze zoektocht om de complexe natuur van trauma en de impact ervan op het menselijk lichaam te begrijpen, hebben we onze aandacht gericht op een baanbrekend werk dat het autonome zenuwstelsel en zijn rol in traumaverwerking verkent: ‘De polyvagaaltheorie in therapie’ van Deb Dana. In dit diepgaande boek ontleedt Dana de ingewikkelde dynamiek van het autonome zenuwstelsel en biedt ze essentiële inzichten in hoe we kunnen leren om ons traumareactievermogen te reguleren en te helen. Denk mee, terwijl wij de kernconcepten en technieken in dit essentiële werk over trauma-therapie onderzoeken.

Voordelen

 • Dit boek legt de polyvagaaltheorie op een begrijpelijke manier uit, waardoor het zowel toegankelijk is voor therapeuten als voor de geïnteresseerde leek.
 • Er worden concrete en praktisch toepasbare oefeningen aangeboden, die bijdragen aan zelfregulatie en bewustwording van reactiepatronen.
 • Het boek is niet alleen informatief, maar ook inspirerend en motiverend. Het nodigt uit tot actief lezen, onderstrepen en markeren van belangrijke punten.

Nadelen

 • Als tweedehands boek kan het hinderlijk zijn als er aantekeningen of markeringen van de vorige gebruiker in staan.
 • Hoewel het boek over het algemeen als toegankelijk wordt beschreven, kan de materie voor sommige mensen toch te complex zijn en daardoor minder makkelijk te begrijpen.
 • De waarde van het boek kan afhankelijk zijn van de context: voor mensen die geen last hebben van stress of trauma’s of niets met de gezondheidszorg van doen hebben, kan de inhoud minder relevant of interessant zijn.

Na het lezen van diverse beoordelingen kunnen we concluderen dat ‘De polyvagaaltheorie in therapie’ van Deb Dana een waardevol en toegankelijk boek is voor zowel professionals in de gezondheidszorg als voor iedereen die interesse heeft in het begrijpen en beheren van trauma’s en stress. Het boek bevat praktische oefeningen en is geschreven in heldere taal. Echter wordt er aangeraden een nieuw exemplaar te kopen voor studie doeleinden, om interferentie met eerdere notities te voorkomen. Een absolute aanrader voor therapeuten, GZ-psychologen en alle betrokkenen die op zoek zijn naar manieren om veiligheid binnen hun zelf te ervaren.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Traumasporen

Traumasporen

In onze zoektocht naar diepgaande literatuur over trauma en de verstrekkende gevolgen daarvan, hebben wij ons ondergedompeld in het inzichtelijke en helende boek ‘Traumasporen’ van prof. dr. Bessel van der Kolk. Met meer dan dertig jaar aan ervaring en innovatief onderzoek, navigeert dit baanbrekende werk ons door de psychologische, fysieke en emotionele impact van trauma. Van der Kolk onthult niet alleen hoe trauma ons vermogen om te concentreren, herinneren en relaties op te bouwen kan belemmeren, maar biedt ook hoopvolle en bruikbare technieken voor herstel, variërend van yoga en mindfulness tot EMDR en neurofeedback.

Voordelen

 • Compleet en helder geschreven: Het boek biedt een uitgebreid overzicht van traumagerelateerde problematiek en de manieren om deze aan te pakken. Het is zowel voor professional als geïnteresseerde leek goed te volgen.
 • Geschreven door een expert: Het boek is geschreven door een zeer ervaren en gezaghebbende expert op het gebied van trauma. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de informatie.
 • Onderbouwde en diverse behandelmethoden: Het boek presenteert diverse, wetenschappelijk onderbouwde methoden om met trauma om te gaan, inclusief minder traditionele benaderingen zoals yoga en drummen.

Nadelen

 • Omvang en prijs: Sommige lezers kunnen het boek als te dik en te duur beschouwen. Dit kan potentiële lezers mogelijk afschrikken.
 • Te gedetailleerd voor sommige lezers: Ondanks dat de inhoud van het boek als helder wordt beschreven, kan de hoeveelheid detail overweldigend zijn voor sommige lezers.
 • Potentieel te wetenschappelijk voor sommige lezers: Hoewel veel readers deze diepte waarderen, kunnen sommigen het als te technisch of te academisch ervaren.

We bevelen ‘Traumasporen’ van prof. Bessel van der Kolk ten zeerste aan. Het boek biedt diepgaande kennis en praktijkgerichte adviezen voor zowel professionals die werken met getraumatiseerde mensen als voor individuen die zelf hun trauma beter willen begrijpen. Ondanks de dichte en wetenschappelijke inhoud, is het boek vlot leesbaar en zeker de moeite waard.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Kleine trauma’s

Kleine trauma's

Als wij, fervente boekenliefhebbers en psychologie-enthousiastelingen, zijn we altijd op zoek naar nieuwe inzichten die ons begrip en perspectief op het leven kunnen vergroten. We zijn dan ook bijzonder geïnteresseerd geraakt in ‘Kleine trauma’s’ door Meg Arroll, een boek dat ons belooft te helpen de onderliggende oorzaken van ‘bleh’ gevoelens te ontwortelen en aan te pakken. Het bewust worden van deze ‘trauma’s met een kleine t’, zoals uitdagende familierelaties en giftige positiviteit, kan leiden tot een beter begrip van onszelf en hoe we omgaan met ons leven. Laten we samen duiken in dit boek en ontdekken hoe we door het herkennen en het aanpakken van deze kleine trauma’s onze levens ten volle kunnen leven.

Voordelen

 • Inzicht in onderbelichte problematiek: Dit boek kan lezers helpen om minder voor de hand liggende vormen van trauma te identificeren, zoals ‘trauma’s met een kleine t’, die vaak over het hoofd worden gezien of verkeerd worden begrepen.
 • Praktische aanpak: Het belooft niet alleen inzichten te geven in kleine trauma’s, maar biedt ook hulpmiddelen om ze aan te pakken, waardoor de lezers actieve stappen kunnen zetten in hun eigen genezing en groei.
 • Geruststellende benadering: Het boek bevestigt dat veelvoorkomende gevoelens van ‘meh’ of ‘bleh’ normale reacties kunnen zijn op onverwerkte trauma’s, wat de lezer kan helpen zich minder geïsoleerd of onbegrepen te voelen.

Nadelen

 • Misschien beperkt voor ernstige traumagevallen: Hoewel dit boek nuttig kan zijn voor mensen die met kleine trauma’s worstelen, kan het minder nuttig zijn voor mensen die te maken hebben met meer ernstige of complexe vormen van trauma.
 • Mogelijk oversimplificerend: Hoewel het zinvol is om aandacht te besteden aan kleine trauma’s, bestaat het risico dat grotere, diepgaandere problemen worden onderschat of onderschat door ze te groeperen onder de paraplu van ‘kleine trauma’s’.
 • Zelfhulpbenadering niet voor iedereen: Sommige lezers vinden zelfhulpbenaderingen van psychische problemen misschien te simplistisch of niet voldoende ondersteunend. Ze hebben mogelijk behoefte aan meer gestructureerde of professionele hulp.

Na grondige analyse bevelen wij ‘Kleine trauma’s’ van harte aan voor diegenen die worstelen met onbestemde gevoelens of negatieve dynamieken in hun leven. Het biedt krachtige inzichten en praktische hulpmiddelen om deze uitdagingen aan te gaan. Dit boek is een waardevolle aanwinst voor iedereen die op een dieper niveau grip wil krijgen op hun emoties en relaties.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Trauma, je bent gek als je het niet hebt

Trauma, je bent gek als je het niet hebt

Wij duiken in de diepste lagen van het menselijk psyche in deze grondige review van “TRAUMA, je bent gek als je het niet hebt”, een baanbrekend boek geschreven door transformatiecoach Robert Bridgeman en de ervaren journaliste Christine Pannebakker. Door middel van een holistische en diepgravende aanpak, trachten de auteurs licht te werpen op de universele ervaring van trauma – het identificeren, begrijpen en uiteindelijk transformeren ervan. In deze review zullen we de doeltreffendheid van de aangedragen technieken onderzoeken en hun betekenis en impact op de lezer evalueren.

Voordelen

 • Het boek geeft een uitgebreid beeld van wat trauma is en hoe hiermee om te gaan, met duidelijke uitleg en handvatten.
 • Het is beschreven in toegankelijke taal en makkelijk te volgen, waardoor je gemakkelijk door de inhoud heen kan lezen.
 • Het boek biedt holistische kijk op trauma, verbreedt het perspectief en nodigt uit tot zelfonderzoek en -behandeling.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het boek te zweverig en te veel gericht op elementen als aura’s, yoga en meditaties.
 • Het boek bevat veel persoonlijke ervaringen en belevenissen van de auteurs en soms onbereikbare adviezen die niet voor iedereen haalbaar of relevant zijn.
 • Er is kritiek op de herhaling van inhoud, waardoor het boek bondiger had kunnen zijn. Bovendien haken sommige lezers af bij bepaalde onderwerpen, zoals het verwijzen naar vorige levens.

Op basis van de diverse perspectieven is onze uiteindelijke conclusie dat “TRAUMA, je bent gek als je het niet hebt”, de moeite waard is voor lezers die belangstelling hebben voor een holistische benadering van trauma. Het boek biedt waardevolle inzichten en handvatten voor het omgaan met trauma’s, en wordt vooral gewaardeerd door lezers die openstaan voor onderwerpen zoals spiritualiteit, yoga en meditatie. Het is echter van cruciaal belang voor potentiële lezers om te erkennen dat dit boek mogelijk minder nuttig kan zijn voor degenen die een meer traditionele of wetenschappelijke aanpak van trauma behandeling prefereren.

Bekijk prijs op Bol.com

7. De levende erfenis van trauma transformeren

De levende erfenis van trauma transformeren

Als literaire onderzoekers en critici zijn we altijd op zoek naar werken die een buitengewoon inzicht bieden in moeilijke onderwerpen. Deze keer hebben we ons gebogen over enkele belangrijke boeken over trauma, met als hoogtepunt ‘De levende erfenis van trauma transformeren’ van de vermaarde traumadeskundige Janina Fisher. Met haar decennia aan ervaring, op wetenschap gestoelde benaderingen en holistische zorg, leidt Fisher getraumatiseerde personen voorbij het simpele hervertellen van hun traumageschiedenis en biedt hen een pad naar genezing middels begrip, bewustwording en de transformatie van symptomen. Met diverse handige hulpmiddelen en op therapeut en lezer gerichte methodieken, duikt dit boek diep in de gecompliceerde wereld van traumaresponsen en overlevingsmechanismen, wat ons een verrijkend perspectief biedt op de lasten en de mogelijke remedie van traumatische ervaringen.

Voordelen

 • Dit boek biedt inzicht in trauma en overlevingsmechanismen, waardoor getraumatiseerden hun ervaringen beter kunnen begrijpen en het proces richting heling kunnen starten.
 • Het is een praktische gids met stap-voor-stapstrategieën, eenvoudige afbeeldingen en werkbladen voor getraumatiseerden en therapeuten om zelfstandig mee te werken.
 • Dit boek is geschreven door een gerenommeerd trauma-expert, wat de betrouwbaarheid en effectiviteit van de aangeboden hulpmiddelen verhoogt.

Nadelen

 • De bruikbaarheid van het boek is afhankelijk van de bereidheid van de getraumatiseerde persoon om bij zichzelf te reflecteren en eerlijk te zijn over hun ervaringen, wat soms moeilijk kan zijn.
 • Hoewel het boek een uitstekend ondersteunend hulpmiddel is, vervangt het niet de hulp van een professionele therapeut bij de behandeling van ernstig trauma.
 • Het boek kan potentieel overweldigend of triggerend zijn voor sommige mensen die diep getraumatiseerd zijn, vanwege de gedetailleerde beschrijvingen en oefeningen.

Na het zorgvuldig analyseren van de reviews, kunnen we concluderen dat ‘De levende erfenis van trauma transformeren’ een waardevol en inzichtelijk hulpmiddel is voor zowel getraumatiseerde individuen als therapeuten en hulpverleners. Het boek belicht de fundamenten van traumaverwerking en biedt solide, op wetenschap gebaseerde richtlijnen voor het navigeren door herstelprocessen. Met zijn gedetailleerde uitleg, praktische hulpmiddelen en verhelderende inzichten, bevelen wij dit boek ten zeerste aan iedereen aan die verlangt naar een dieper inzicht in traumatische ervaringen en naar methoden voor genezing en groei.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na ons grondig onderzoek en onze analyse van de literatuur over trauma, kunnen wij concluderen dat boeken een krachtig hulpmiddel kunnen zijn in de verwerking en genezing van traumatische ervaringen. Ze stellen ons niet alleen in staat om donkere momenten van lijden te verkennen, maar belichten ook de prachtige weerbaarheid die uit dergelijke ervaringen kan ontstaan. Het lezen van deze literatuur is een stap op de weg naar een dieper begrip en empathie voor degenen die met trauma te maken hebben gehad.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *