De Top 7 Beste Boeken Over Verslaving In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Verslaving In 2023 (in het Nederlands)

Als fervente lezers en diepe denkers, duiken we regelmatig in boeken om een beter inzicht te krijgen in de complexe en vaak verwarrende wereld van verslaving. De literatuur biedt ons een zeldzame kans om het menselijk brein vanuit verschillende invalshoeken te onderzoeken. We delen graag onze selectie van de meest inzichtelijke boeken over verslaving die, in hun scherpe onthullingen en gevoelige portrettering, een onbetaalbare gids vormen voor iedereen die deze complexe problematiek beter wil begrijpen.

1. De mythe van normaal

De mythe van normaal

Binnen de uitdagende pagina’s van ‘De mythe van normaal’ stelt Gabor Maté onze perceptie van ‘normaal’ en ‘gezond’ ter discussie. Wij hebben het boek nauwgezet bestudeerd en zijn getransformeerd door zijn inzichten in de oorsprongen van trauma, ziekte en verslaving in onze hedendaagse, vaak toxische, maatschappij. Hij dwingt ons om de verbanden te zien tussen ons persoonlijke leed en de stress van ons hectische leven, en wij zijn ervan overtuigd dat onze bevindingen de manier waarop u naar de wereld kijkt, en naar de definitie van gezondheid, zullen veranderen.

Voordelen

 • Inzicht in de impact van de maatschappij op onze geestelijke en fysieke gezondheid door de gerenommeerde arts en traumadeskundige Dr. Gabor Maté.
 • Helder, vlot leesbaar en met compassie geschreven, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en jarenlange praktijkervaring.
 • Biedt een nieuwe kijk op gezondheid, ziekte en verslaving en kan voor lezers een handvat zijn om bewuster in de wereld te staan.

Nadelen

 • De inhoud van de boeken kan als schokkend of ontnuchterend worden ervaren, gezien de negatieve effecten van de hedendaagse maatschappij op de mentale gezondheid.
 • Hoewel gebaseerd op uitgebreid onderzoek, zijn de ideeën van Dr. Gabor Maté alternatief en kunnen ze als controversieel worden gezien in de traditionele geneeskunde.
 • Er wordt een sterke focus gelegd op trauma als oorzaak van gezondheidsproblemen, wat mogelijk de complexiteit van andere factoren kan overschaduwen.

Als conclusie kunnen we zeggen dat “De mythe van normaal” van Gabor Maté een fascinerend boek is dat de samenleving en onze percepties van gezondheid onder de loep neemt. Het toont ons de onderlinge verbanden tussen trauma, ziekte en verslaving in ons hedendaagse leven en moedigt ons aan dieper te kijken en bewuster te leven. We raden dit boek dan ook sterk aan voor iedereen die in de gezondheidszorg werkt, geïnteresseerd is in het verbreden van hun visie op gezondheid, of worstelt met een vorm van verslaving in hun leven.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Hongerige geesten

Hongerige geesten

In onze nieuwste review nemen we een kijkje op ‘Hongerige geesten’ geschreven door de gerenommeerde arts Gabor Maté. Deze diepgaande verkenning neemt ons mee op een reis naar de oorsprong van verslaving – trauma – terwijl hij op overtuigende wijze betoogt dat verslaving in wezen een zoektocht is naar verdoving en verlossing. Van de klassieke beelden van verslaving tot de alledaagse obsessies die we in onszelf kunnen herkennen, nodigt Maté ons uit om het pad van zelfbewustzijn en heling te bewandelen in plaats van de continue strijd tegen verslaving voort te zetten.

Voordelen

 • Het boek biedt een grondige en empathische kijk op verslaving, inclusief verslavingen die minder conventioneel kunnen zijn.
 • De auteur biedt praktische inzichten en maakt gebruik van wetenschappelijke onderbouwing en persoonlijke ervaring, wat het boek betrouwbaar en relevant maakt.
 • Het boek gaat tot de kern van verslaving – namelijk trauma – wat volgens de recensie leidt tot significante inzichten en “aha-momenten”.

Nadelen

 • Voor mensen zonder achtergrond in psychologie of verslavingszorg kan het taalgebruik en de concepten mogelijk zwaar of complex zijn.
 • Hoewel de traumafocus verhelderend kan zijn, biedt het mogelijk niet altijd een compleet beeld van de complexe en gevarieerde oorzaken van verslaving.
 • Het boek kan een uitdaging zijn voor degenen die geen directe ervaring hebben met verslaving of trauma, omdat het intense en potentieel triggerende onderwerpen behandelt.

Op basis van de vele positieve reacties concluderen wij dat ‘Hongerige geesten’ een uiterst waardevolle bron is voor zowel personen die worstelen met allerlei vormen van verslaving als ook voor de mensen in hun omgeving. De unieke, compassievolle benadering van Maté brengt de lezers dichter bij begrip en acceptatie van deze complexe problematiek. Wij bevelen dit verhelderende boek ten zeerste aan voor iedereen die een dieper inzicht zoekt in de aard van verslaving.

Bekijk prijs op Bol.com

3. De levende erfenis van trauma transformeren

De levende erfenis van trauma transformeren

Wij hebben ons ondergedompeld in de rijke en enorm informatieve wereld van verslavingsliteratuur en hebben een breed scala aan boeken ondekt die de complexiteit van traumaverwerking en verslaving verhelderen. Vandaag richten wij onze aandacht op “De levende erfenis van trauma transformeren” van de gerenommeerde traumadeskundige Janina Fisher. Met haar vier decennia lange ervaring in het werken met getraumatiseerde personen, biedt ze in dit boek een diepgaand inzicht in hoe trauma symptomen transformeert en ons leert dat deze symptomen een normale reactie zijn op abnormale gebeurtenissen.

Voordelen

 • Het boek biedt uitgebreid inzicht en duidelijke uitleg over trauma’s, overlevingsmechanismen en het proces naar herstel.
 • Helpt bij het begrijpen van de effecten van vroegkinderlijk trauma op de ontwikkeling van een individu.
 • Bevat praktische en toepasbare hulpmiddelen zoals stap-voor-stapstrategieën, afbeeldingen, en werkbladen.

Nadelen

 • Het boek kan de lezer mogelijk confronteren met moeilijke emotionele reacties en traumaresponsen.
 • Hoewel het nuttig kan zijn als zelfhulpboek, moet het niet worden gezien als vervanging voor professionele traumatherapie.
 • Het kan voor sommige lezers te specialistisch of ingewikkeld zijn als ze geen voorkennis of ervaring hebben met het onderwerp trauma.

In conclusie, “De levende erfenis van trauma transformeren” is een buitengewoon behulpzaam instrument dat niet alleen een licht werpt op de implicaties van vroegkinderlijk trauma op de ontwikkeling van het individu, maar ook een gestructureerde benadering biedt voor de verwerking van dergelijke trauma’s. Zowel individuen die lijden aan c-ptss als professionals hebben baat bij het boek, omdat het inzicht geeft in traumapatronen en effectieve copingmechanismen. Wij bevelen dit boek dan ook van harte aan voor iedereen die betrokken is bij de behandeling van trauma, evenals voor degenen die ernaar streven om de impact van hun persoonlijke trauma’s beter te begrijpen en te verwerken.

Bekijk prijs op Bol.com

4. De verslaving voorbij

De verslaving voorbij

Wij hebben het genoegen gehad om de meest fascinerende en inspirerende boeken over verslaving van de afgelopen jaren te duiken, te beginnen met ‘De verslaving voorbij’ van Jan Geurtz. Dit intrigerende werk is niet zomaar een boek over verslaving, het gaat verder dan dat door lezers een nieuw perspectief te bieden op verslavingen van allerlei aard – van drugsmisbruik tot gokken, en zelfs relatieverslaving. Meer dan een eenvoudig zelfhulpgids, behandelt Geurtz de onderliggende oorzaken van verslaving, biedt een verrassend eenvoudige uitweg en biedt waardevolle inzichten voor zowel de mensen die worstelen met verslavingen als voor hun families en hulpverleners. In deze beoordeling gaan we de unieke aanpak van Geurtz verder onderzoeken.

Voordelen

 • Het boek biedt een verrassend nieuw perspectief op verslaving en een eenvoudige methode om ermee om te gaan, geschikt voor elk type verslaving.
 • Het boek kan waardevolle inzichten bieden voor naasten van verslaafden en verslavingshulpverleners om de omgang en behandeling effectiever te maken.
 • Het boek is makkelijk leesbaar, theoretisch onderbouwd en wordt gewaardeerd voor zijn herkenbaarheid en praktische toepasbaarheid.

Nadelen

 • Hoewel het boek claimt dat het mogelijk is om te stoppen zonder ontwenningsverschijnselen, ervaren sommige lezers deze claim als overdreven. Er kunnen nog steeds ontwenningsverschijnselen optreden, hoewel de inzichten uit het boek kunnen helpen om deze wellicht minder serieus te nemen of anders te interpreteren.
 • De diepgang en de complexiteit van verslaving kan voor sommige lezers mogelijk te simplistisch worden voorgesteld, waardoor het boek minder geschikt kan zijn voor mensen met ernstige en/of complexe verslavingsproblemen.
 • Gebaseerd op de recensies, het boek roept op tot zelfreflectie die oncomfortabel of confronterend kan zijn voor sommige lezers.

Na het lezen van talloze lovende recensies, onderschrijven wij dat ‘De verslaving voorbij’ van Jan Geurtz een waardige toevoeging is aan de boekenplank. Niet alleen raden we dit boek aan voor mensen die worstelen met verslavingen van allerlei aard, maar ook voor hun families en geliefden, en zelfs mensen die simpelweg een beter inzicht willen krijgen in hun gedrag en patronen. Het gaat niet alleen over zware drugsverslaving, maar werpt ook licht op alledaagse mechanismen. Wij stellen dat dit boek, met zijn diepgaande inzichten en pakkende voorbeelden, het potentieel heeft om ons allemaal te helpen ons leven meer bewust te leiden.

Bekijk prijs op Bol.com

5. De kunst van nuchter leven

De kunst van nuchter leven

In onze zoektocht naar verhelderende boeken over verslaving, stuiten wij op ‘De kunst van nuchter leven’ van Petra Moes. Hierin verweeft ze haar twintigjarige ervaring met de struggle om alcoholvrij te leven harmonieus met wetenschappelijke kennis en spirituele inzichten. In deze review gaan we dieper in op haar unieke benadering van verslaving, hoe ze ons begeleidt in het herkennen en begrijpen van de impact van regelmatig alcoholgebruik, en hoe we, door nuchter te leven, zonder de roes van alcohol, op een andere manier groots en meeslepend kunnen leven.

Voordelen

 • Het boek is zeer inspirerend en biedt praktische handvatten voor mensen die willen stoppen met het drinken van alcohol.
 • Het boek omvat zowel persoonlijke ervaringen als een spirituele benadering van het overwinnen van verslaving, waardoor het unieke inzichten en perspectieven biedt.
 • De schrijfstijl is helder, overtuigend en aantrekkelijk, wat bijdraagt aan een boeiende leeservaring.

Nadelen

 • Voor sommigen kan de nadruk op spiritualiteit in de aanpak van de auteur in plaats van op medisch of wetenschappelijk onderbouwde methoden, niet overtuigend of nuttig zijn.
 • Hoewel het boek nuttig kan zijn voor mensen die willen stoppen met alcohol, kan het niet zo effectief zijn voor mensen die worstelen met andere soorten verslavingen.
 • Het boek kan lezers enigszins bevooroordeeld laten voelen, aangezien de auteur voornamelijk put uit persoonlijke ervaringen wat kan leiden tot een minder objectieve aanpak van het onderwerp.

Na een uitgebreide analyse van ‘De kunst van nuchter leven’ zijn wij tot de conclusie gekomen dat dit boek niet alleen een uitstekende handleiding is voor zij die nadenken over het verminderen of stoppen van hun alcoholgebruik, maar ook inspiratie biedt om diepgaand te reflecteren op je eigen leven. De combinatie van praktische tips, herkenbare persoonlijke ervaringen en evocatieve schrijfstijl maakt dit boek uniek. Wij raden dit boek met name aan zij die hun relatie met alcohol kritisch willen bekijken en streven naar een leven dat niet langer gedomineerd wordt door verslaving.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Sinds ik niet meer drink

Sinds ik niet meer drink

Wij hebben ons ondergedompeld in het boeiende en persoonlijke verhaal van Evi Hanssen, die ervoor kiest om 500 dagen lang de fles links te laten liggen en met ons deelt hoe deze beslissing haar leven beïnvloedt. ‘Sinds ik niet meer drink’ is meer dan alleen een verslag over stoppen met alcohol, het is een verkenning van vriendschappen, relaties, werk en zelfbeeld te midden van een sober leven. Met humor en openhartigheid neemt Evi ons mee op een reis van zelfontdekking en controle, waarbij ze de impact van een leven zonder alcohol ontdekt.

Voordelen

 • Het boek biedt een eerlijke, onbevooroordeelde en realistische blik op de voordelen en uitdagingen van onthouding.
 • De schrijver maakt gebruik van humor om zware onderwerpen lichter en begrijpelijker te maken.
 • Het boek biedt inzicht in de impact die verslaving kan hebben op verschillende aspecten van het leven, zoals vriendschappen, relaties en werk.

Nadelen

 • Hoewel het waarheidsgetrouw en transparant is, kan de intense openheid van het boek lezers met vergelijkbare ervaringen triggeren of ongemakkelijk maken.
 • Het boek richt zich specifiek op alcoholverslaving, wat betekent dat het mogelijk niet relevant of even nuttig is voor mensen die worstelen met andere soorten verslavingen.
 • Gezien de persoonlijke aanpak van de schrijver, kan haar ervaring met onthouding niet voor iedereen werken of van toepassing zijn.

Wij zien ‘Sinds ik niet meer drink’ als een onmiskenbaar waardevol boek voor iedereen die worstelt of te maken heeft met verslaving. Het geeft lezers inzicht in de uitdagingen en beloningen van een alcoholvrij leven. Wij zouden dit boek in het bijzonder aanraden aan individuen die op zoek zijn naar eerlijke, persoonlijke inzichten over verslaving, evenals aan professionals die werken in de verslavingszorg.

Bekijk prijs op Bol.com

7. The Woman in Me – Nederlandse editie

The Woman in Me - Nederlandse editie

Wij hebben onlangs de Nederlandstalige uitgave van ‘The Woman in Me’, de memoires van Britney Spears, onder de loep genomen. In deze diepgaande review gaan we in op hoe de tekst op moedige en ontroerende wijze haar strijd met vrijheid, roem en moederschap belicht, evenals de kracht en doorzettingsvermogen van deze wereldwijd erkende artieste. Blijf lezen om te ontdekken hoe deze autobiografie een ongefilterd beeld biedt van het leven achter de schermen van de popcultuur.

Voordelen

 • De memoires bieden een intrigerend inzicht in het leven van Britney Spears, inclusief haar worstelingen en prestaties, wat fans een dieper begrip van haar persoonlijke en professionele reis geeft.
 • De openhartigheid en humor van het boek maken het een aangename en verhelderende lezing, zowel voor fans van de artiest als voor mensen die geïnteresseerd zijn in verhalen over overleving en kracht.
 • De focus op muziek en liefde kan mogelijk inspireren en herkenbaar zijn voor lezers die zelf met vergelijkbare problemen worstelen of die dergelijke thema’s waarderen in een autobiografie.

Nadelen

 • Hoewel het boek in het Nederlands is vertaald, kunnen er mogelijk verloren nuances of fouten in de vertaling zijn die afbreuk doen aan de originele betekenis en toon van Spears’ verhalen.
 • De mate van openhartigheid en de behandeling van enkele gevoelige onderwerpen kunnen sommige lezers ongemakkelijk maken of zelfs afschrikken, afhankelijk van hun persoonlijke gevoeligheden en ervaringen.
 • Zonder aanvullende context of uitleg van de gebeurtenissen van buitenaf, kan het boek mogelijk een eenzijdig beeld geven van Spears’ leven en de problemen waarmee ze geconfronteerd is.

Na zorgvuldige overweging raden wij ‘The Woman in Me’ sterk aan voor iedereen die geïnteresseerd is in het echte verhaal achter een van de meest iconische figuren van onze tijd. Vooral voor diegenen die worstelen met persoonlijke uitdagingen of geïnteresseerd zijn in de dynamiek van beroemdheid en verslaving, kan dit boek zowel verhelderend als inspirerend zijn. Lezers krijgen een intiem inzicht in de moeilijkheden van het leven in de schijnwerpers en de veerkracht die nodig is om obstakels te overwinnen.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na grondige lezing en bevraging van een breed scala aan literatuur over verslaving, hebben we niet alleen onze kennis en inzicht vergroot, maar hebben we ook een sterk mededogen ontwikkeld voor degenen die met deze problemen worstelen. Het is onze overtuiging dat deze verzameling boeken onschatbare inzichten biedt voor zowel leken als professionals. We hopen dat deze verzameling anderen zal inspireren en uitdagen om meer te leren en op deze manier bij te dragen aan een beter en empathischer begrip van verslaving in onze samenleving.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *