De Top 7 Beste Boeken Over Vogels In 2023 (in het Nederlands)

De Top 7 Beste Boeken Over Vogels In 2023 (in het Nederlands)

Als doorgewinterde vogelliefhebbers en fervente lezers willen wij ontdekken hoe literatuur onze waardering voor deze gevleugelde vrienden kan verdiepen. Daarom zijn wij op een speurtocht gegaan naar de allerbeste boeken over vogels. In dit artikel, zullen we de meest inzichtelijke, ontroerende en informatieve boeken delen die ons hebben geholpen om nog meer te leren over en te bewonderen aan deze fascinerende wezens.

1. Zakgids Vogels van Nederland en België

Zakgids Vogels van Nederland en België

Als fervente vogelliefhebbers en professionele recensenten, hebben we ons de afgelopen tijd verdiept in het boek ‘Zakgids Vogels van Nederland en België’. Het boek belooft een schat aan informatie, variërend van vogelkenmerken en -gedrag tot migratiepatronen en tips voor observatie. Met meer dan 300 inheemse soorten, geïllustreerd door Elwin van der Kolk, en de toegevoegde online toegang tot vogelgeluiden, lijkt deze gids een waardevolle aanvulling op de boekenkast van elke liefhebber van de avifauna. Laten we eens nader bekijken hoe deze gids presteert in de praktijk.

Voordelen

 • Compact en handzaam formaat: De gids past gemakkelijk in een binnenzak, handtas of boekentas, wat het ideaal maakt om mee te nemen tijdens wandelingen, vogelexcursies of andere uitstapjes naar de natuur.
 • Innovatieve QR code functie: Elke vogel in de gids is gekoppeld aan een QR code die je naar een uitgebreide online beschrijving leidt. Dit geeft je toegang tot nog meer informatie, inclusief vogelgeluiden, die niet in het boekje zouden passen.
 • Gedetailleerde en nauwkeurige illustraties: De illustraties zijn zowel mooi om naar te kijken als nauwkeurig in detail, wat het identificeren van vogelsoorten een stuk makkelijker maakt.

Nadelen

 • Afhankelijkheid van internet: Alhoewel de QR code functie innovatief en nuttig is, vereist het wel toegang tot internet. Niet alle gebieden hebben betrouwbare internetverbinding, vooral in afgelegen natuurgebieden kan dit een probleem zijn.
 • Niet alle vogelsoorten in de gids: Hoewel de gids de meeste inheemse vogelsoorten bevat, zijn er wellicht enkele uitzonderlijke of zeldzame soorten die ontbreken.
 • Geen invoersysteem voor eigen bevindingen: Hoewel sommige recensies vermelden dat je kunt aangeven welke vogels je gezien hebt, lijkt het erop dat er geen ruimte is voor notities of persoonlijke beoordelingen.

Na een grondige analyse en gebruikservaringen van diverse vogelliefhebbers, zijn wij zeer te spreken over de ‘Zakgids Vogels van Nederland en België’. Met zijn compacte formaat, gedetailleerde illustraties, uitgebreide informatie en unieke QR-code functie die leidt naar vogelgeluiden, biedt het boek een uitstekende waarde. We zouden dit boek ten zeerste aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in vogelobservatie, beginner of gevorderd, vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid en rijke inhoud.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Kikker en het vogeltje

Kikker en het vogeltje

Als fervente lezers en liefhebbers van kinderliteratuur, hebben wij de eer gehad het ontroerende boek ‘Kikker en het vogeltje’ onder de loep te nemen. Dit delicate prentenboek, geschreven voor kinderen vanaf drie jaar oud, benadert de moeilijke thema’s van dood en rouw met een opmerkelijke gevoeligheid. Door middel van levendige illustraties en de bekende personages Kikker, Varkentje, Haas, Rat, Eend en Beertje, biedt het boek een veilige omgeving om deze complexe onderwerpen op een kindvriendelijke manier te verkennen.

Voordelen

 • Het boek geeft op een toegankelijke manier uitleg over de dood en het rouwproces voor kinderen vanaf 3 jaar.
 • De illustraties zijn helder en helpen bij het vertellen van het verhaal, waardoor het zelfs voor de allerkleinsten gemakkelijk te begrijpen is.
 • Het boek dient als een nuttige tool voor ouders en opvoeders om moeilijke onderwerpen, zoals de dood, met kinderen te bespreken.

Nadelen

 • Sommige lezers kunnen vinden dat de manier waarop de dood wordt gepresenteerd te simplistisch is en wellicht niet diepgaand genoeg voor alle kinderen.
 • Ondanks dat het boek bedoeld is voor kinderen vanaf 3 jaar, kan het thema te zwaar zijn voor sommige kinderen van die leeftijd.
 • Hoewel het boek kan helpen bij het uitleggen van de dood, biedt het geen richtlijnen over hoe volwassenen kunnen omgaan met mogelijke vragen of bezorgdheden die bij kinderen kunnen opkomen na het lezen van het boek.

Op basis van de verzamelde beoordelingen kunnen we onomwonden stellen dat ‘Kikker en het vogeltje’ een bijzonder waardevol boek is dat op een gevoelige, begrijpelijke manier het onderwerp van dood en rouw aanroert. Het mooie tekenwerk en de herkenbare personages dragen bij aan de kalme, veilige sfeer van het verhaal. Daarmee raden wij dit boek specifiek aan voor jonge kinderen die geconfronteerd worden met de dood van een dierbare. Of, voor ieder die het lastig vindt om dit zware thema met kinderen te bespreken.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Ik wou dat ik een vogel was

Ik wou dat ik een vogel was

Wij hebben de eer gehad om ‘Ik wou dat ik een vogel was’, een absoluut pareltje onder de natuurgedichten boeken, aandachtig te kunnen bestuderen. Dit prachtig vormgegeven en rijkelijk geïllustreerde boek bevat 366 gedichten van diverse geroemde auteurs, bestemd voor elke dag van het jaar, inclusief schrikkeldag. Met een variëteit aan thema’s en stijlen, belooft dit grootformaat boek met linnen rug, boordevol positieve recensies, een boeiende ontdekkingsreis door zowel de vogel- als de poëziewereld.

Voordelen

 • Het boek is prachtig geïllustreerd, wat bijdraagt aan de ervaring van het lezen van de gedichten.
 • Het biedt een variëteit aan gedichten, geschreven door verschillende auteurs. Deze zijn op een zorgvuldige manier uitgekozen om bij het thema en de illustraties te passen.
 • Naast een persoonlijk genoegen, kan het boek ook een prachtig cadeau zijn. Het wordt geprezen als een “boek voor het leven”.

Nadelen

 • Hoewel het boek als ‘leeftijdsloos’ wordt beschreven, kan de selectie van gedichten sommigen overkomen als voornamelijk gericht op kinderen.
 • Ondanks het feit dat de mogelijkheid bestaat om de gedichten in willekeurige volgorde te lezen, kan de indeling per dag sommige lezers dwingen de gedichten te lezen volgens een vast schema.
 • De grootte en het ontwerp van het boek kunnen het minder draagbaar maken voor degenen die graag onderweg lezen.

Al met al, hebben wij genoten van deze literaire en visuele reis door de wereld van de vogels en natuurpoëzie. ‘Ik wou dat ik een vogel was’ is ongetwijfeld een kostbaar bezit, een prachtig cadeau voor jong en oud. Dit boek biedt niet alleen een dagelijkse ontsnapping naar de rust en het wonder van de natuur, maar ook een ruimte voor reflectie en bezinning. Hoewel sommigen beweren dat de content voornamelijk kindgericht is, raden wij het sterk aan voor iedereen die de schoonheid en de vrede van de natuur waarderen. Het is een prachtig boek om te delen, te koesteren en om dagelijks opnieuw te ontdekken.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Ik lezen – Mila de dappere meermin

Ik lezen - Mila de dappere meermin

Als fervente lezers en vogelliefhebbers hebben wij een rijke verzameling boeken over onze gevederde vrienden doorgebladerd en tegen het licht gehouden. We hebben onszelf ondergedompeld in prachtige illustraties, zorgvuldig onderzoek en meeslepende verhalen die de wonderlijke wereld van vogels tot leven brengen. Of uw interesse nu ligt in veldgidsen, stijlvolle koffietafelboeken of spannende avonturenromans, wij zijn hier om u te helpen navigeren door de uiteenlopende wereld van vogelboeken.

Voordelen

 • Het boek is geboeid en trekt meteen de aandacht van kinderen dankzij de avontuurlijke thema’s en levendige karakters.
 • Het helpt kinderen om te leren lezen, met een taalgebruik dat geschikt is voor kinderen van ongeveer zes jaar.
 • Het boek biedt waarde als een geschenk, waardoor jonge lezers enthousiast worden.

Nadelen

 • Hoewel het boek gericht is op het betrekken van kinderen, kan het onderwerp van piraten en het idee van gevaar sommige jonge lezers bang maken.
 • Er wordt geen indicatie gegeven dat het boek educatieve aspecten heeft buiten het basis leesvermogen, zoals het bevorderen van wetenschappelijke kennis of wiskundige vaardigheden.
 • Afhankelijk van de illustraties en het lettertype, kan het boek mogelijk niet vriendelijk zijn voor kinderen met visuele beperkingen.

Na zorgvuldige overweging en uitgebreide beoordeling, kunnen wij gerust stellen dat de boeken over vogels een prachtige toevoeging kunnen zijn voor elke boekenkast. De ervaringen van onze jonge lezers zoals de zesjarige kleindochter hebben bewezen dat deze boeken met name inspirerend kunnen zijn voor de jongere leeftijdsgroepen. We raden deze boeken dan ook ten zeerste aan voor jonge natuurliefhebbers en beginnende vogelkenners, die hun kennis en liefde voor gevederde wezens willen verdiepen.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Paarden-Taal

Paarden-Taal

Wij hebben ons verdiept in het intrigerende boek “Paarden-Taal”, geschreven door Sharon Wilsie en Gretchen Vogel. Deze in 2017 gepubliceerde hardcover, die 216 pagina’s telt en volledig in het Nederlands is geschreven, belooft een unieke kijk op de communicatie met paarden. Het behandelt de subtiele lichaamstaal van deze prachtige dieren en leert ons op een natuurlijke manier te communiceren, zonder de behoefte aan woorden of lead ropes. Laten we dieper ingaan op wat dit boek bijzonder maakt.

Voordelen

 • Praktisch en effectief: Op basis van de reviews blijkt dat de technieken en oefeningen die in het boek worden aangeboden onmiddellijk positieve resultaten opleveren in de communicatie tussen eigenaar en paard.
 • Toegankelijk: De recensies onderstrepen dat het boek makkelijk te lezen en te begrijpen is, wat het geschikt maakt voor zowel beginners als meer ervaren paardeneigenaars. De toevoeging van veel duidelijke foto’s verhoogt de toegankelijkheid.
 • Grondig en uitgebreid: Het boek lijkt omvattend informatie te bieden over het lichaamstaal van paarden, die helpt om een dieper en beter begrip van paarden te ontwikkelen.

Nadelen

 • Specialisatie: Hoewel het boek zeer nuttig is voor mensen die zich willen verdiepen in de lichaamstaal van paarden, kan het voor anderen te specifiek of te technisch zijn.
 • Bereidheid om te veranderen: Voor een optimale toepassing van de theorie in de praktijk is het nodig dat de lezer open staat voor nieuwe benaderingsmethoden en bereid is om bestaande gedragspatronen te veranderen. Niet iedereen zal hier klaar voor zijn.
 • Gebrek aan onmiddellijk resultaat: Een aantal reviews geven aan dat het soms wat tijd kost om de technieken meester te worden en de resultaten te zien. Dat kan voor sommige mensen frustrerend zijn.

Na ons te hebben verdiept in het boek “Paarden-Taal”, bevelen wij het ten zeerste aan aan elke paardenbezitter die zijn relatie met zijn paard wil verbeteren. We hebben gemerkt dat het boek zeer nuttig is voor zowel beginnende, als ervaren paardenbezitters en dat het helpt om problemen in de communicatie met het paard op te lossen. Het is een ware eye-opener die de wereld van paardencommunicatie op een duidelijke en eenvoudig toe te passen manier ontsluit. Kortom, dit is een must-read voor iedere paardenliefhebber die verder wil gaan dan alleen het berijden van zijn paard en echt een dieper, wederzijds begrip wil bereiken.

Bekijk prijs op Bol.com

6. ANWB natuurgidsen – ANWB Vogelgids van Europa

ANWB natuurgidsen - ANWB Vogelgids van Europa

Wij hebben de genoegen genomen de ANWB Vogelgids van Europa in onze handen te nemen, een onmisbaar naslagwerk vol detail voor elke vogelliefhebber. Deze gids, samengesteld door de gerenommeerde ornitholoog Lars Svensson, is een uitgebreid overzicht van ruim 770 vogelsoorten, inclusief hun habitat, verspreidingsgebied, geluid en voorkomen. Met meer dan 4000 gedetailleerde kleurtekeningen en kaarten van broed- en wintergebieden en trekroutes, biedt deze gids een ongeëvenaarde blik in de vogelrijke wereld van Europa, Noord-Afrika en grote delen van het Midden-Oosten.

Voordelen

 • Het boek bevat gedetailleerde en duidelijke illustraties van zowel mannelijke als vrouwelijke vogels, juveniele vogels en hybride soorten. Dit maakt het een zeer nuttig hulpmiddel voor het identificeren van vogelsoorten.
 • Het toont uitvoerige informatie over alle vogelsoorten van Europa, inclusief hun habitat, verspreidingsgebied, geluid en voorkomen. Bovendien bevat het boek kaartjes die de broed- en wintergebieden en de trekroutes weergeven.
 • De gids is zowel voor beginnende als gevorderde vogelaars zeer bruikbaar.

Nadelen

 • De gids bevat een overvloed aan informatie, wat voor beginners overweldigend kan zijn en het moeilijk kan maken om snel een vogelsoort op te zoeken. Een simpelere gids kan voor beginners toegankelijker zijn.
 • Ongeacht het feit dat de gids alle Europese vogelsoorten behandelt, bevat het geen Engelse en Duitse namen voor de vogelsoorten, wat het minder bruikbaar kan maken voor mensen die deze talen spreken.
 • De gids kan als te gedetailleerd worden beschouwd voor mensen die alleen geïnteresseerd zijn in algemeen voorkomende vogels in bepaalde regio’s zoals Nederland.

Na zorgvuldige evaluatie, bevelen wij de ANWB Vogelgids van Europa ten zeerste aan. Dit boek is een fantastisch hulpmiddel voor zowel de beginnende als de gevorderde vogelaar, met uitgebreide en gedetailleerde informatie over Europese vogelsoorten. Hoewel sommigen het ontoereikend kunnen vinden in vreemde-taalbenamingen en mogelijk te gedetailleerd voor snel opzoekwerk, is het over het algemeen erkend als een essentieel en waardevol naslagwerk. Om het in de woorden van een recensent te zeggen, het boek is zijn prijs ‘dubbel en dik waard’. Voor degenen die zich serieus in vogels willen verdiepen, is deze gids een must-have.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Vogelveren

Vogelveren

Als fervente vogelliefhebbers en -deskundigen, waren wij verheugd om onze handen te leggen op een exemplaar van ‘Vogelveren’ – een gids die belooft de mysterieuze wereld van vogelveren te onthullen. Met de aanspraak op natuurgetrouwe kleurenfoto’s en overzichtelijk gerangschikte informatie, biedt dit boek de mogelijkheid om mechanismes te ontrafelen die normaal verborgen blijven voor het blote oog. De gedetailleerde soortportretten en beschrijvingen van de leefomstandigheden betrekken de lezer nog meer bij het unieke leven van deze fascinerende wezens.

Voordelen

 • Leerzaam en handig hulpmiddel voor het determineren van vogelveren, met goed uitgelegde concepten en redenen voor het vinden van veren.
 • Overzichtelijke indeling waarbij gelijksoortige veren bij elkaar zijn gegroepeerd, ondersteund door hoge kwaliteit afbeeldingen en uitgebreide beschrijvingen van veel voorkomende vogels.
 • Klein en handzaam, dus makkelijk mee te nemen op excursie of tijdens wandelingen.

Nadelen

 • Niet alle vogelsoorten zijn opgenomen in de gids, wat kan leiden tot frustratie bij gebruikers die specifieke soorten zoeken.
 • Ondanks de handige grootte vonden sommige gebruikers het boekje te duur voor de aangeboden inhoud.
 • Er kan mogelijk meer informatie worden aangeboden over de levensstijl en omgeving van de vogels, vooral voor zeldzamere soorten.

Na onze uitgebreide en consciëntieuze evaluatie is onze gezamenlijke conclusie dat ‘Vogelveren’ een uitzonderlijke vondst is voor iedere vogelliefhebber en -verzamelaar. Het boek is helder en duidelijk in zijn uitleg en heeft levendige, gedetailleerde afbeeldingen. Hoewel het misschien niet volledig is en sommige specifieke veren mist, vinden wij de prijs-kwaliteitverhouding onbetwistbaar. Wij raden het ten zeerste aan voor beginners, enthousiastelingen of gewoon iedereen die meer inzicht wil krijgen in het fascinerende domein van vogelveren.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na onze grondige en even boeiende als inspirerende zoektocht, hebben we een verrijkende en diverse selectie van boeken over vogels samengesteld die zowel de ervaren vogelliefhebber als de beginnende ornitholoog zal aanspreken. Deze boeken hebben ons begrip en bewondering voor onze gevederde vrienden aanzienlijk verdiept. Wij hopen dat ze voor jou ook een bron van kennis en inspiratie zullen vormen, die op hun beurt jouw liefde voor vogels zal versterken.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *