De top 10 Beste Boeken over wandelen In 2023 (in het Nederlands)

De top 10 Beste Boeken over wandelen In 2023 (in het Nederlands)

Bij ons, fervente wandelliefhebbers en boekenwurmen, vloeien beide passies naadloos in elkaar. We hebben daarom een uitgebreide selectie van boeken over dit geliefde thema samengesteld. In dit artikel nemen we je mee op een literaire tocht waarbij wandelen centraal staat en de pracht van de natuurlijke wereld tot leven komt. Dus zet je beste wandelschoenen alvast klaar en dompel je onder in deze rijke verzameling boeken die je verbeelding prikkelen en je inspireren om je volgende wandelavontuur te plannen.

1. Net over de grens – Reizen dichtbij, in België & Duitsland

Net over de grens - Reizen dichtbij, in België & Duitsland

In onze zoektocht naar het perfecte reisboek trok ‘Net over de Grens – Reizen dichtbij, in België & Duitsland’ onze aandacht. Ontwikkeld door de bekroonde makers van REiSREPORT, is dit luxe, hardcover boek niet alleen een onuitputtelijke bron van informatie, maar ook een visueel feest met honderden foto’s en kaarten. Het leidt ons naar unieke plekjes op korte afstand van huis, compleet met suggesties voor dagtrips, weekenduitjes en uitgebreidere reizen, ongeacht het seizoen. Laten we vervolgens eens nader kijken naar wat dit veelzijdige reisgids te bieden heeft.

Voordelen

 • Het boek is zeer informatief, het bevat talloze tips, achtergrondinformatie, en richtlijnen voor wandel- en fietsroutes.
 • Het hardcover design met gouden titel en een leeslintje, aangevuld met mooie foto’s en kaarten maakt het boek een aantrekkelijk cadeau.
 • Het biedt gedetailleerde reistips dichtbij huis. Dit is milieuvriendelijker en geeft ook ondersteuning aan de lokale horeca in België en Duitsland.

Nadelen

 • Hoewel het boek focust op reizen dichtbij huis, zullen degenen die op zoek zijn naar avontuur ver van huis dit boek mogelijk te beperkt vinden.
 • Het boek is waarschijnlijk zwaar met veel pagina’s. Dit maakt het minder handig om mee te nemen tijdens reizen.
 • Hoewel de gratis mobiele app een meerwaarde biedt, zal niet iedere reiziger bereid zijn de app te installeren en te gebruiken. Sommige mensen geven de voorkeur aan fysieke kaarten en gidsen.

Op basis van de uiterst positieve reviews concluderen we dat ‘Net over de Grens – Reizen dichtbij, in België & Duitsland’ een absolute aanrader is. Het boek blinkt uit in vormgeving, is rijkelijk gevuld met inspirerende foto’s en bevat talloze originele tips voor uitstapjes net over de grens. We raden het ten zeerste aan voor iedereen die graag dichtbij huis wil blijven, maar toch het gevoel van ‘ver weg zijn’ wil ervaren, en voor de liefhebbers van wandelen en fietsen in bijzondere omgevingen.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Landlijnen

Landlijnen

We hebben ons verdiept in spectaculaire reisverslagen, met als meest recente focus “Landlijnen” van Raynor Winn. We hebben deze opmerkelijke reis samen met Raynor en haar man Moth ondernomen, van het ruige noorden van Schotland tot de serene kust van het zuidwesten van Engeland, een grootse tocht van meer dan 1600 kilometer. We hebben ons verdiept in haar bespiegelingen over onze relatie met het land, de medemens en de dringende behoefte om de aarde en de natuur te behouden temidden van groeiende nationale scheidslijnen en Moth’s afnemende gezondheid.

Voordelen

 • Inspirerend verhaal dat de kracht van de menselijke wil en doorzettingsvermogen weerspiegelt.
 • Het bevat diepe beschouwingen over de relatie tussen mens en natuur en onze verantwoordelijkheid voor het behoud van de aarde.
 • Boeiende, beeldende schrijfstijl die de lezer meeneemt op een reis door prachtige landschappen en uitdagende omstandigheden.

Nadelen

 • Sommige lezers vinden het verhaal op momenten onsamenhangend.
 • Hoewel het over het algemeen positieve recensies ontvangt, vinden sommige lezers dit boek minder boeiend dan de vorige boeken van de auteur.
 • Veel van de inhoud hangt af van persoonlijke ervaringen van de auteur, waardoor het mogelijk niet iedereen aanspreekt of relateert.

Na een grondige herziening en analyse van de recensies over “Landlijnen” van Raynor Winn, kunnen we concluderen dat dit boek een aanrader is voor degenen die zich aangetrokken voelen tot persoonlijke reisverslagen, tintelend met de levendigheid van de natuur. Het boek biedt een bevredigende mix van wandelavontuur, persoonlijke reflectie en een dagelijkse portie wilskracht. Ondanks enkele kritieken op de verhaalconsistentie, blijven we ervan overtuigd dat de lezers intrigerende inzichten en inspiratie zullen putten uit dit unieke en levendige verslag van wandelen als een bron van hoop en genezing.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Pieterpad 1 Pieterburen-Vorden

Pieterpad 1 Pieterburen-Vorden

Wij hebben ons avontuurlijke hart verloren aan de serene en uitdagende paden van het Pieterpad, een ongeveer 500 kilometer Lange Afstand Wandelpad dat zich uitstrekt van het uiterste noorden tot aan het verste zuidpunt van Nederland. Sinds de opening in 1983 staat deze LAW bekend als een van de meest populaire wandelroutes in Nederland, en terecht. Het biedt namelijk een unieke kans om, ondergedompeld in de schoonheid van onze gevarieerde landschappen, Nederland te voet te doorkruisen.

Voordelen

 • Biedt gedetailleerde en praktische informatie, essentieel voor het navigeren op het pad
 • Bevat leuke achtergrondinformatie over de locaties langs de route
 • Kan een geweldig cadeau zijn voor wandelliefhebbers

Nadelen

 • Kan verouderd aanvoelen, want het biedt geen digitale of moderne aanpak zoals een GPS-gestuurde app
 • Sommige gedeeltes van de route lijken niet goed of voldoende aangegeven te zijn in het boek
 • De gebruiker moet mogelijk wachten tot hij/zij met het wandelen kan beginnen als het boek besteld is, aangezien het fysiek verzonden moet worden

Wij raden Pieterpad 1 Pieterburen-Vorden zeker aan bij mensen die op zoek zijn naar een toegankelijk, praktisch wandelboek met heldere uitleg over een van de meest beroemde wandelpaden van Nederland. Ondanks wat verouderde aspecten, biedt het waardevolle achtergrondinformatie en hulp waar het pad onduidelijk zou kunnen zijn. Voor diegenen op zoek naar moderniteit zoals GPS-gestuurde apps, kan dit echter als minder geschikt worden beschouwd.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Alleen

Alleen

Wij hebben ons verdiept in het intrigerende boek ‘Alleen’ van Tim Voors, waarin hij zijn zes maanden durende, solo trektocht van 4.286 kilometer over de Pacific Crest Trail beschrijft. Voors neemt ons mee op een diepgaande exploratie van de wildernis, en biedt een rauwe, eerlijke kijk op de fysieke, mentale en spirituele uitdagingen die hij onderweg ontmoette. Met oog voor zowel de schoonheid van de natuur als de hardheid van het buitenleven, nodigt dit rijk geïllustreerde reisverslag uit tot reflectie op de rust en helderheid die solitude kan bieden.

Voordelen

 • Rijk geïllustreerd met foto’s en schilderijen die het verhaal verlevendigen en tot leven brengen
 • De schrijfstijl van de auteur komt over als authentiek en inspirerend, dat roept op tot nadenken over de levenskeuzes van de lezer
 • Het boek bevat praktische informatie en antwoorden op vragen over lange-afstandswandelingen, waardoor het nuttig is voor degenen die overwegen om een dergelijke reis te maken

Nadelen

 • Het boek was aanvankelijk niet beschikbaar als e-book, wat sommige lezers misschien niet prettig zullen vinden
 • Hoewel de levendige beschrijvingen als een voordeel kunnen worden gezien, kunnen sommige lezers het beeldende schrijven als te gedetailleerd of langdradig ervaren
 • De cover van de Nederlandse uitgave wordt door sommige lezers als onaantrekkelijk beschouwd, wat het minder aantrekkelijk kan maken als cadeau of voor de collectie

Ter afronding, kunnen wij zeggen dat ‘Alleen’ van Tim Voors een prachtig, inspirerend en boeiend boek is. Het verbindt de lezer op een persoonlijke en levendige manier met de ervaringen van de auteur tijdens zijn solo trektocht. Door zijn gedetailleerde en beschrijvende verhaal, begeleid door verbluffende foto’s en illustraties, kunnen wij dit boek aanbevelen aan zowel wandelaars als lezers die van avonturenverhalen houden. Het boek kan ook dienen als een bron van inspiratie voor diegenen die overwegen een lange afstandswandeling te maken of op zoek zijn naar diepgang en zingeving in hun leven.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Pieterpad Deel 2 Vorden: Maastricht

Pieterpad Deel 2 Vorden: Maastricht

Als fervente wandelaars en liefhebbers van de Nederlandse natuur, hebben wij met grote interesse en plezier ons verdiept in het boek ‘Pieterpad Deel 2 Vorden: Maastricht’. Dit boek is meer dan zomaar een wandelgids, het neemt je mee op een reis van het noordelijke Pieterburen tot aan de Sint Pietersberg in het zuiden. Met meer dan 500 kilometer aan wandelroutes sinds 1983, is het Pieterpad niet alleen de meest populaire Lange Afstand Wandelpad (LAW) van Nederland, het is ook een bijzondere belevenis vol unieke ontmoetingen en ervaringen die tot prachtige verhalen leiden.

Voordelen

 • Het boek biedt een unieke ervaring om Nederland te ontdekken, van het noorden naar het zuiden, te voet.
 • Met meer dan 500 kilometer gedetailleerde routes, biedt het boek avonturiers een uitgebreide gids voor langeafstandswandelingen.
 • Het boek is ontworpen om een sociaal wandelpad te creëren dat niet alleen een kans biedt om te genieten van de natuur, maar ook ontmoetingen en ervaringen met andere mensen mogelijk maakt.

Nadelen

 • Met meer dan 500 kilometer aan routes kan het boek te uitgebreid zijn voor beginnende wandelaars of mensen die op zoek zijn naar een kortere wandeling.
 • Hoewel de ontmoetingen en persoonlijke ervaringen een pluspunt kunnen zijn, kunnen ze ook een nadeel zijn voor mensen die een rustige, solitaire wandeling prefereren.
 • Het boek is specifiek gericht op het Pieterpad, dus het biedt geen informatie of details over andere wandelroutes in Nederland.

Na het grondig doornemen van ‘Pieterpad Deel 2 Vorden: Maastricht’, zijn wij unaniem: dit is een essentieel boek voor iedereen die eropuit wil trekken in eigen land, van doorgewinterde wandelaars tot beginners. Met inspirerende verhalen, handige tips en gedetailleerde routes, voegt dit boek een extra dimensie toe aan je wandelavontuur. We raden het dan ook van harte aan voor alle natuurliefhebbers die graag de rijke diversiteit van Nederland te voet willen verkennen.

Bekijk prijs op Bol.com

6. ANWB wandelgids – De allermooiste wandelroutes van Nederland

ANWB wandelgids - De allermooiste wandelroutes van Nederland

In onze zoektocht om de beste bronnen voor wandelliefhebbers te ontdekken, kwamen wij de ANWB wandelgids – De allermooiste wandelroutes van Nederland tegen. Afgezien van de inspirerende foto’s en de grondige details over elke wandelroute, maakt dit boek het navigeren gemakkelijk met QR-codes die direct linken naar de Eropuit-app of een online-routeverloop in Google Maps. De combinatie van een gebonden boek en een handzaam routeboekje maakt deze gids een onmisbare metgezel voor diegenen onder ons die houden van het verkennen van onverharde paden en zich één willen voelen met de natuur.

Voordelen

 • Boek bevat prachtige foto’s en uitgebreide informatie, waardoor je echt een idee krijgt van de te wandelen routes.
 • Er is een handig routeboekje inbegrepen dat gemakkelijk mee te nemen is tijdens de wandeling.
 • Elke route heeft een QR code die je rechtstreeks naar de Eropuit-app brengt voor een online routeverloop, waardoor het risico om te verdwalen vermindert.

Nadelen

 • Het boek focust alleen op onverharde paden, wat betekent dat mensen die liever op verharde paden wandelen het misschien niet zo nuttig vinden.
 • Aangezien het boek is gebonden, kan het vrij zwaar zijn om mee te nemen tijdens het wandelen.
 • Als je geen smartphone hebt, kan je geen gebruik maken van de QR codes en dus ook niet van de interactieve kaarten en routebeschrijvingen.

Na een gedetailleerde studie kunnen wij concluderen dat de ANWB wandelgids – De allermooiste wandelroutes van Nederland een absolute aanrader is voor fervente wandelaars en natuurliefhebbers. Het boek is zeer veelzijdig met zijn mix van fysieke routebeschrijvingen en digitale navigatiehulpmiddelen. Of je nu een weekendwandelaar bent of een avonturier die de verborgen paden van Nederland wil ontdekken, dit product zal ongetwijfeld aan je verwachtingen voldoen en je wandelervaring verrijken.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Dutch Mountain Trail

Dutch Mountain Trail

Wij hebben de adembenemende Dutch Mountain Trail verkend, een uitdagende wandeltocht van meer dan 100 kilometer die de zeven steilste toppen van Zuid-Limburg – beter bekend als de Seven Summits – met elkaar verbindt. Van alpenweides en snelstromende beken tot rotsmuren en spectaculaire vergezichten, alles wat je van een bergwandeling zou verwachten, vind je hier in eigen land. Deze trail brengt ons van Eygelshoven tot Maastricht, een avontuur van begin tot eind, dat ons het echte berggevoel liet ervaren.

Voordelen

 • De route wordt als uitdagend en avontuurlijk beschouwd, wat het ideaal maakt voor degenen die van bergwandelen houden.
 • Het boek is vlot geschreven en informatief, met mooie kaarten en veel informatie over de omgeving en de zeven heuvels.
 • Het is een unieke wandelroute in Nederland, die het leuk maakt om vakantie in eigen land te houden.

Nadelen

 • De kaarten zijn niet informatief genoeg – er zijn geen afstandmarkeringen op de kaarten, wat het planning van de wandeltocht bemoeilijkt.
 • Het boek lijkt haastig samengesteld te zijn, met karig overlappende kaartjes en een route die slechts in één richting te lopen valt.
 • Het boek geeft geen praktische tips of informatie over slaapopties, weersomstandigheden, kleding of eetgelegenheden – belangrijke informatie voor wandelaars.

Als afsluiting raden we de Dutch Mountain Trail aan voor ervaren wandelaars op zoek naar een uitdaging in eigen land. Hoewel het boekje informatief en vlot geschreven is, vereist de route aanzienlijke planning door het gebrek aan gedetailleerde kilometerbepaling en slaap- en eetplaats suggesties. Ook vonden we de overlap tussen kaarten gebrekkig en de bewegwijzering beperkt. Echter, voor de avontuurlijke wandelaar die op zoek is naar een unieke ervaring, biedt de Dutch Mountain Trail een geweldige kans om de Nederlandse ‘bergen’ te ontdekken.

Bekijk prijs op Bol.com

8. De wandelaars 2 – Een familie en een Griekse god

De wandelaars 2 - Een familie en een Griekse god

In ons vak als literaire recensenten benaderen we elk boek met oog voor de complexiteit van het plot en de ontwikkelingen. Recent belandde “De wandelaars 2 – Een familie en een Griekse god”, het vervolg op de bestseller “Vier wandelaars en een Siciliaan”, op onze leestafel. Ditmaal raken we verstrikt in de emoties, frustraties en geheimen van een familie die op weg is naar herstel op het ruige, prachtige Kreta. We gaan in op de vraag of de confrontatie met de elementen en elkaar hen zal helpen om weer dichter bij elkaar te komen. Ook het sluimerende familiegeheim dat als een donkere wolk boven hun hoofden hangt, zal uitvoerig onder de loep worden genomen.

Voordelen

 • Non-traditionele verhaallijn combineert elementen van reizen en familiedrama, waardoor het verfrissend en intrigerend is.
 • De roman bevat wat toeristische informatie over Kreta, wat waarde kan toevoegen voor lezers die van Griekenland en/of reizen houden.
 • Ondanks het zijn van een deel 2, kan het boek op zijn eigen gelezen worden en heeft het blijkbaar meer diepte dan het eerste deel.

Nadelen

 • Sommige lezers kunnen het verhaal oppervlakkig en clichématig vinden, met een gebrek aan betrokkenheid bij de personages.
 • De manier waarop de hoofdstukken worden verteld – door verschillende personages – kan voor sommige lezers verwarrend zijn en de leeservaring verstoren.
 • De routebeschrijvingen aan het begin van elk hoofdstuk kunnen overbodig zijn en voelen als vulling, wat de algemene kwaliteit van het boek kan verminderen.

Na het lezen van deze diverse recensies, zijn wij geneigd om “De wandelaars 2 – Een familie en een Griekse god” aan te bevelen aan doorgewinterde Griekenland-liefhebbers en lezers die plezier halen uit het verbinden van toeristische routes met een luchtig, familiaal drama. Echter, lezers die op zoek zijn naar een complexe plot en diepgaande karakterontwikkeling, kunnen dit boek mogelijk te oppervlakkig vinden. We benadrukken dat elke leeservaring subjectief is en verzoeken om dit bij het maken van uw keuze in gedachten te houden.

Bekijk prijs op Bol.com

9. Inspirerend wandelen met Tim Voors 2 – Niet alleen

Inspirerend wandelen met Tim Voors 2 - Niet alleen

Welkom bij onze diepgaande bespreking van “Inspirerend Wandelen met Tim Voors 2”. In deze review duiken we in de meeslepende 3100 kilometer lange voettocht die Voors onderneemt, dwars door Nieuw-Zeeland. Dit met foto’s en aquarellen geïllustreerde reisdagboek is niet alleen een must-read voor fervente wandelaars, maar ook voor liefhebbers van authentieke reisverhalen en levensoverpeinzingen. Ga met ons mee, terwijl we de epische reis van Voors ontleden, compleet met zijn ontmoetingen, uitdagingen en de ultieme zelfontdekking tegen de achtergrond van ruige, adembenemend mooie natuur.

Voordelen

 • Het boek is enorm inspirerend en kan lezers aanmoedigen om zelf avonturen te ondernemen, mentale barrières te doorbreken en levensveranderende stappen te zetten.
 • Tim Voors’s openhartige en beeldende schrijfstijl maakt het gemakkelijk voor de lezers om zich in te leven in zijn reis en ervaringen.
 • Geïllustreerd met prachtige foto’s en de eigenhandig gemaakt aquarellen van Tim Voors die verdieping geven aan het verhaal en het visueel aantrekkelijk maken.

Nadelen

 • Het boek kan enige ongemakkelijkheid creëren door de eerlijkheid waarmee Voors zijn uitdagingen en worstelingen beschrijft. Niet elke lezer zal zich comfortabel voelen bij dergelijke openhartige ontboezemingen.
 • Enkele lezers kunnen ondanks de diepgaande verhalen en levenslessen het gevoel hebben dat het boek te vlot eindigt, waardoor ze verlangen naar meer.
 • Ondanks dat het boek algemeen inspirerend is, kunnen sommige lezers zich niet helemaal vereenzelvigen met de ervaringen van de auteur dankzij hun eigen levenssituatie, persoonlijke interesses of verwachtingen.

Samenvattend kunnen we zeggen dat “Inspirerend Wandelen met Tim Voors 2” een uitstekende aanwinst is voor elke boekenplank. Zijn openhartige manier van schrijven trekt je aan en dompelt je onder in zijn avontuurlijke tocht, waardoor het lezen een bijna meeslepende ervaring wordt. We raden dit boek ten zeerste aan voor liefhebbers van reisverhalen, lange afstandswandelaars, en iedereen die geïnteresseerd is in levensvragen en zelfexploratie. Voor de avontuurlijke zielen onder ons, is dit boek een absolute must-read!

Bekijk prijs op Bol.com

10. Het Grote Nederlandse Bierwandelboek

Het Grote Nederlandse Bierwandelboek

Welkom bij onze bevindingen over ‘Het Grote Nederlandse Bierwandelboek’; een uniek samenspel van natuurliefde en bierappreciatie. Dit boek serveert maar liefst 30 met zorg samengestelde wandelroutes door het rijke Nederlandse landschap, elk eindigend met een verdiende traktatie van lokaal of regionaal speciaalbier. We hebben ons ondergedompeld in deze combinatie van cultureel erfgoed en hedendaagse ambacht, en elk pad bewandeld met de belofte van een interessante microbrouwerij en het proeven van uitgelezen speciaalbieren.

Voordelen

 • Het boek combineert twee populaire trends; wandelen en de liefde voor speciaalbier, wat het aantrekkelijk maakt voor een brede doelgroep.
 • De verschillende wandelroutes en bijbehorende brouwerijinformatie biedt een unieke ervaring en maakt het boek zowel informatief als recreatief.
 • Het boek is mooi vormgegeven en wordt als een geweldig cadeau ervaren, wat aangeeft dat de inhoud van het boek gewaardeerd wordt.

Nadelen

 • Specifiek in Nederland zullen bepaalde routes wellicht moeilijk bereikbaar zijn voor mensen in sommige delen van het land. Mogelijk moet men vrij ver reizen om aan de wandelroute te beginnen.
 • Het boek is gericht op een vrij specifieke doelgroep – mensen die van wandelen én speciaalbier houden. Hierdoor kan het potentieel een beperkt publiek aanspreken.
 • Er is geen informatie of feedback van de reviewer over de details van het boek, zoals de kwaliteit van de informatie of de helderheid van de wandelroutes. Dit kan het moeilijker maken om de werkelijke gebruikerservaring te beoordelen.

Na het grondig bekijken en ervaren van ‘Het Grote Nederlandse Bierwandelboek’, kunnen we met overtuiging stellen dat dit boek een waardevolle aanwinst is voor elke natuurliefhebber met een passie voor kwaliteitsbieren. De mooie vormgeving en doordachte routes maken het tot een ideaal geschenk dat zeer wordt gewaardeerd. We raden dit boek dan ook ten zeerste aan voor iedereen die op zoek is naar een unieke en bevredigende wandelervaring, verrijkt met de smaak en het ambacht van lokaal gebrouwen bier.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na onze literaire reis vol wandelavonturen, hopen we dat je net zo enthousiast bent over de combinatie van lezen en wandelen als wij. Deze boeken hebben niet alleen onze verbeelding geprikkeld, maar ons ook gemotiveerd om nieuwe paden te betreden. We zijn er zeker van dat er voor elke boekenworm en wandelliefhebber wel een verhaal in deze selectie te vinden is dat inspireert en aanzet tot nieuwe avonturen in de ongetemde schoonheid van de natuur.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *