De top 10 Beste Boeken over wielrennen In 2023 (in het Nederlands)

De top 10 Beste Boeken over wielrennen In 2023 (in het Nederlands)

Als fervente wielrenners en enthousiaste lezers hebben we vele uren besteed aan het lezen van talloze boeken over deze geliefde sport. Ons doel? De lijst samenstellen met de allerbeste boeken over wielrennen die ooit geschreven zijn. Bij ons vind je geen oppervlakkige ranglijsten, maar een diepgaande, doordachte selectie die is gebaseerd op persoonlijke ervaring en uitgebreid onderzoek. Laten we samen duiken in deze fascinerende wereld van sprints, klimmen en tijdrijden die zich niet alleen op het asfalt, maar ook in deze pagina’s ontvouwt.

1. Het plan

Het plan

Wij hebben ons verdiept in een bijzondere collectie wielerboeken waarin de meeslepende wereld van de wielersport wordt verkend. Met name ‘Het Plan’ van Nando Boers verdient onze speciale aandacht. Dit intrigerende boek biedt ons een exclusieve kijk achter de schermen van Team Jumbo-Visma, die na jaren van grondige voorbereiding en strategie tweemaal de Tour de France heeft gewonnen. We gaan in deze review dieper in op wat dit boek zo uniek maakt in het rijke literaire landschap van de wielersport.

Voordelen

 • Het boek geeft een uniek kijkje achter de schermen bij één van de beste wielerploegen.
 • Het is meer dan een standaard sportverhaal. Het gaat in op het proces en het management element van het wielrennen.
 • Over het algemeen hebben positieve beoordelingen van critici en lezers een positieve invloed op de perceptie van het boek.

Nadelen

 • De schrijfstijl kan als langdradig worden ervaren. De hoeveelheid informatie en details kan voor sommige lezers te veel zijn.
 • Hoewel het boek veel nieuwe inzichten geeft, beweren sommige lezers dat het geen echt nieuws bevat.
 • De informatie kan op een compacter wijze worden gepresenteerd, wat het leesproces kan versnellen.

In onze finale beoordeling concluderen wij dat ‘Het Plan’ van Nando Boers onmisbaar is voor de echte wielerliefhebbers. De genuanceerde verhalen, gecombineerd met de ongeziene kant van de wielersport, zijn fascinerend. Hoewel sommigen het boek als langdradig kunnen ervaren, geloven wij dat de diepgang van de analyse en het scherpzinnig inzicht in de wielerwereld de uitgebreide inhoud rechtvaardigt. Wij raden dit boek aan voor iedereen die een gedetailleerd inzicht wil krijgen in de strategieën achter de wielersport, en bereid is daar tijd en aandacht aan te besteden.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Net over de grens – Reizen dichtbij, in België & Duitsland

Net over de grens - Reizen dichtbij, in België & Duitsland

In onze nieuwste review duiken we in de fascinerende wereld van ‘Net over de grens – Reizen dichtbij, in België & Duitsland’, een bekroond reisboek van de ervaren makers van REiSREPORT. Dit luxueuze hardcover boek ontsluiert bijzondere regio’s net buiten de Nederlandse grenzen en biedt een schat aan informatie, van diepgravende achtergrondverhalen en auteursaanbevelingen tot gedetailleerde fiets- en wandelroutes, allemaal ontsloten via een handige gratis app. Een onmisbare metgezel voor elke avonturier, aantrekkelijk verpakt als een schitterend cadeauartikel, ‘Net over de grens’ nodigt ons uit voor verrassende ontdekkingstochten zonder de noodzaak van verre reizen.

Voordelen

 • Boek is rijk aan informatie met veel tips, routes en diverse interessante plaatsen die nog niet bekend zijn bij een breed publiek.
 • Hoge kwaliteit van de hardcover uitgave met duidelijke kaarten, prachtige foto’s en een handig leeslintje.
 • Bevat een gratis mobiele app die de informatie uit het boek aanvult en handig is voor onderweg.

Nadelen

 • Hoewel het boek inzichten biedt in veel verschillende regio’s, kunnen sommige lezers misschien meer gedetailleerde informatie over individuele bestemmingen willen.
 • Omdat het een hardcover boek is, kan het mogelijk te zwaar of omvangrijk zijn om comfortabel mee te nemen op reis.
 • De extra digitale content vereist internettoegang, wat mogelijk extra kosten met zich mee kan brengen, vooral tijdens het reizen.

Na het zorgvuldig overwegen van de vele beoordelingen, kunnen we concluderen dat ‘Net over de grens – Reizen dichtbij, in België & Duitsland’ sterk wordt gewaardeerd voor zijn aantrekkelijke vormgeving, zijn uitgebreide, praktische en inspirerende inhoud en zijn relevante tips voor uitjes in de nabije omgeving. Dit boek is dus een absolute aanrader voor iedereen die graag dichtbij huis op avontuur gaat, of dat nu te voet, per fiets of anderszins is. Kortom, een prachtige uitnodiging om onze directe buren beter te leren kennen.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Bobbi – Bobbi leert fietsen

Bobbi - Bobbi leert fietsen

Wij zijn van plan om Bobbi leert fietsen, een stimulerend en opwekkend boek dat kinderen helpt bij hun fietsavontuur, te bespreken. Dit boek, geschreven met een perfecte balans tussen de realiteit van het leren fietsen, vol met vallen en opstaan, en de toegevoegde kinderlijke opwinding, belooft zowel een plezierige leeservaring te zijn als een nuttige bron van begeleiding. Laten we samen duiken in dit spannende avontuur van Bobbi, die zonder hulpwielen leert te fietsen.

Voordelen

 • Het boek is zeer herkenbaar voor kinderen die aan het leren zijn om te fietsen en kan daardoor een bron van motivatie zijn, vooral na een val.
 • De verhalen zijn boeiend en gemakkelijk voor te lezen, wat het een uitstekende keuze maakt voor een gezellig voorleesmoment.
 • Het boek sluit goed aan bij de belevingswereld van peuters, waardoor zij betrokken en geïnteresseerd blijven bij het lezen.

Nadelen

 • Hoewel het boek een leuke optie kan zijn voor kinderen die van fietsen houden, kan het misschien minder aantrekkelijk zijn voor kinderen met andere interesses.
 • Het thema van ‘vallen en opstaan’ kan, terwijl het belonend kan zijn, misschien ook beangstigend zijn voor sommige kinderen die zelf beginnen te fietsen.
 • De eenvoud van het verhaal kan voor oudere kinderen misschien te kinderachtig zijn, waardoor het boek beperkt is tot een specifieke leeftijdscategorie.

Na zorgvuldige analyse van deze reviews, raden wij ‘Bobbi leert fietsen’ warm aan voor jonge kinderen, in het bijzonder peuters, en hun verzorgers. Dit boek slaagt erin om kinderen te motiveren en te inspireren om door te zetten, zelfs na een val. Met makkelijk leesbare teksten, herkenbare verhalen en een verhaal dat goed in de belevingswereld van de allerkleinsten past, biedt dit boek zowel een onderhoudende als leerzame ervaring. Het is duidelijk dat dit boek een hit is bij zowel de kinderen als hun voorlezers.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Fietsen langs het Pieterpad

Fietsen langs het Pieterpad

In onze zoektocht naar nieuwe avonturen stuiten we op een opmerkelijke gids: ‘Fietsen langs het Pieterpad’. Geïnspireerd door de lange noord-zuidroute van het Pieterpad, biedt deze gids een fantastische manier om diezelfde tocht op twee wielen te maken. Gedurende 16 boeiende etappes, rijk aan uitneembare kaarten en schilderachtige bezienswaardigheden, leggen we een onvergetelijke reis af van Pieterburen naar de Pietersberg, en vice versa. Dit alles ondersteund door boeiende verhalen over persoonlijke ervaringen en tips om niets te missen. Overweeg je een unieke, uitdagende fietstocht? Pak deze gids erbij, het is de ideale compagnon voor jouw avontuur.

Voordelen

 • De gids bevat uitneembare kaarten en praktische aanwijzingen, wat het navigeren vereenvoudigt tijdens de fietstocht.
 • De beschrijvingen en tips voor bezienswaardigheden maken de fietstocht boeiender en informatiever.
 • Het feit dat alle knooppunten in het boek zijn opgenomen, maakt het zeer handig voor het plannen en volgen van de fietsroute.

Nadelen

 • Zonder een GPS-apparaat kan het navigeren met alleen de in het boek gegeven knooppuntinformatie mogelijk moeilijk zijn.
 • Het formaat van het boek is niet gespecificeerd, en het kan onhandig of te groot zijn om gemakkelijk mee te nemen tijdens de fietstocht.
 • Er is geen informatie over mogelijke wijzigingen of updates van routes, wat een probleem kan vormen als de fietsroutes worden veranderd of bepaalde delen van de route tijdelijk onbegaanbaar zijn.

Na het lezen van de verschillende recensies kunnen we vaststellen dat “Fietsen langs het Pieterpad” een uitmuntende gids is voor elke fietsliefhebber die klaar is voor een nieuw avontuur. De gedetailleerde beschrijvingen, heldere uitleg en praktische tips maken dat het boek een must-have is voor het plannen en daadwerkelijk fietsen van de Pieterpad-route. We raden het boek vooral aan voor diegenen die willen genieten van schilderachtige routes, rijk aan cultuur en natuur, en tegelijkertijd een moment willen hebben om op hun eigen tempo de diversiteit van het Pieterpad te ontdekken.

Bekijk prijs op Bol.com

5. ANWB Knooppunter

ANWB Knooppunter

Als fervente fietsliefhebbers hebben we een breed scala aan boeken over wielrennen onder de loep genomen. Deze keer richten we ons op een zeer bijzonder exemplaar: de ANWB Knooppunter. Dit compacte, water- en winddichte product combineert routes, knooppunten en afstanden in één handig, op het stuur bevestigd kaartje; een ware must-have voor elke fiets-enthousiast.

Voordelen

 • Het product is compact en maakt het mogelijk om veel fietsroute-informatie bij de hand te hebben zonder een los briefje of telefoon gebruiken.
 • Het is gemakkelijk te bevestigen aan ieder fietsstuur, waardoor het een handig hulpmiddel is tijdens het wielrennen.
 • De ANWB Knooppunter wordt geleverd met blanco invulkaartjes voor eenvoudige routeplanning en kan aangepast worden aan de individuele behoeften van de gebruiker.

Nadelen

 • De kwaliteit van sommige onderdelen, zoals de elastiekjes, kan ondermaats zijn wat kan leiden tot vroegtijdig falen van het product.
 • De levertijd kan variëren en het kan lang duren voordat het product geleverd wordt.
 • Er is geen vermelding van de duurzaamheid van het plastic materiaal op de lange termijn of onder zwaardere weersomstandigheden.

Na zorgvuldige evaluatie van meerdere recensies, komen wij tot de conclusie dat de ANWB Knooppunter een waardevolle aanvulling is voor de fietsliefhebbers onder ons. Het biedt een toegankelijke, praktische en efficiënte manier om routes te volgen zonder afhankelijk te zijn van een telefoon. Echter, rekening houdend met enige tegenslagen in de kwaliteit van bepaalde onderdelen, raden we dit product met name aan voor de casual fietser die een handig hulpmiddel zoekt voor recreatieve routes, in plaats van voor intensief, dagelijks gebruik.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Fietsatlassen 1 – Falk VVV fietsatlas Nederland

Fietsatlassen 1 - Falk VVV fietsatlas Nederland

In onze vakliteratuur zetten we, dit keer, de unieke Verkenner-fietsatlas van Nederland in de schijnwerpers. Deze atlas is werkelijk een meesterwerk en combineert een uitgebreid overzicht van het volledige fietsnetwerk in Nederland, inclusief alle fietsknooppunten, handig verspreid over een overzichtelijke, spiraalgebonden fietskaart. Verrijkt met nuttige en praktische extra’s zoals een plaatsnamenregister, toeristische voorzieningen en zelfs grensoverschrijdende routes met België, is het de ideale compagnon voor iedere wielrenner die het pad wil verkennen, routes wil ontwerpen en zorgeloos wil genieten van hun tochten in het diverse Nederlandse landschap.

Voordelen

 • Gedetailleerde kaarten van het gehele fietsnetwerk in Nederland, inclusief fietsknooppunten en LF-routes.
 • Handige spiraalbinding maakt het gemakkelijk om onderweg te raadplegen.
 • Inclusief nuttige toeristische informatie zoals locaties van VVV- en ANWB-vestigingen, parkeerplaatsen en veerdiensten.

Nadelen

 • Sommige gebruikers vinden het ontwerpen van routes moeilijk en vereist studie; dus misschien minder geschikt voor onervaren gebruikers.
 • Het boek kan te gedetailleerd en te vol met informatie zijn, waardoor het moeilijk kan zijn om routes over langere afstanden te plannen.
 • Het boek maakt het niet gemakkelijk om routes te wijzigen of aan te passen tijdens een rit, wat een probleem kan zijn voor flexibele reizigers.

Na een grondige evaluatie van de Fietsatlas 1 – Falk VVV fietsatlas Nederland raden wij dit product met vertrouwen aan. Ondanks dat het enige voorbereiding verlangt, is de gedetailleerde en betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Deze atlas blijkt bijzonder handig voor het plannen van korte tot middellange fietstochten, met specifieke nadruk op het knooppuntennetwerk. Echter, voor langeafstandsfietsers kan de atlas wellicht enigszins complex zijn. Over het algemeen is deze atlas een waardevolle aanvulling voor elke wielrenner die Nederland op de fiets wil verkennen.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Koersen op geluk

Koersen op geluk

Bij ons staat vandaag ‘Koersen op geluk’, het boek van voormalig professioneel wielrenner Thomas Dekker, op de reviewtafel. Dit boek, dat gezien kan worden als het vervolg op zijn zeer succesvolle en onthullende memoir ‘Mijn gevecht’, neemt ons deze keer niet mee naar de wielercarrières en -schandalen, maar naar Dekkers persoonlijke en sensationele leven na het wielrennen. Een extravagante reis vol ups en downs in Hollywood, een zoektocht naar liefde, oprechtheid en een uitweg uit zijn depressie, ‘Koersen op geluk’ is een diepgaande getuigenis van zelfreflectie en de universele menselijke zoektocht naar geluk.

Voordelen

 • Het boek biedt lezers een diepgaand inzicht in de persoonlijke strijd van de auteur Thomas Dekker na zijn wielrencarrière, op zoek naar geluk en betekenis in zijn leven.
 • Met de openhartige verhalen van Dekker over zijn emoties en levensgebeurtenissen, nodigt het boek uit tot zelfreflectie en kan het lezers inspireren die in gelijke mate zoekende zijn in hun leven.
 • De schrijfstijl van het boek wordt geroemd als goed en meeslepend, wat bijdraagt aan een boeiende leeservaring.

Nadelen

 • De focus van het boek ligt minder op wielrennen en meer op Dekkers persoonlijke zoektocht naar stabiliteit en geluk, wat teleurstellend kan zijn voor lezers die voornamelijk geïnteresseerd zijn in het wielrenaspect.
 • Hoewel “Koersen op geluk” het vervolg is op de bestseller “Mijn gevecht”, vinden sommige lezers dit boek saai en langdradig in vergelijking.
 • Het boek lijkt te zijn geschreven op de ‘automatische piloot’. Dit zou kunnen wijzen op een potentieel gebrek aan originaliteit of diepgang in delen van het verhaal, wat sommige lezers kan ontmoedigen.

Op basis van de vele recensies concluderen wij dat ‘Koersen op geluk’ een boek is dat verder gaat dan alleen de sport van het wielrennen. Het biedt een eerlijk, openhartig en soms rauw inzicht in het leven van Thomas Dekker na zijn professionele carrière. Hoewel het niet iedereen zal aanspreken en sommigen het als langdradig bestempelen, waarderen anderen juist de introspectieve en levensbevestigende kwaliteiten. Wij raden dit boek aan voor lezers die houden van diepgaande autobiografieën en belangstelling hebben voor de complexe aspecten van het nastreven van geluk en vervulling na een leven in de schijnwerpers.

Bekijk prijs op Bol.com

8. Mythische fietstochten in Europa

Mythische fietstochten in Europa

Als gepassioneerde fietsers en fervente lezers duiken we met opwinding in de wereld van “Mythische fietstochten in Europa” van Lonely Planet. Het boek vervoert ons door 50 prachtige routes, variërend van de rustige paden van Bretagne tot de adembenemende wegen van de Balkan. Met toevoegingen van familievriendelijke reisjes, klassieke routes en zelfs veeleisende mountainbiketochten, belooft dit boek een inkijkje te geven in de wonderlijke diversiteit van cultuur en ontdekkingen, allemaal vanaf het zadel van onze fiets.

Voordelen

 • Het boek is visueel aantrekkelijk met veel mooie foto’s die inspirerend werken.
 • Het boek is een mooi cadeau-idee voor hobbyfietsers en wielrenliefhebbers.
 • Biedt diverse en veelzijdige routes door heel Europa.

Nadelen

 • Het grote formaat en zware gewicht maken het boek onpraktisch om mee te nemen als reisgids.
 • De aanwijzingen voor de routes zijn summier, waardoor extra materiaal nodig is om een tocht goed te kunnen plannen.
 • Er zit geen aankondiging bij de levering, wat kan leiden tot ongewenste verrassingen bij het bezorgen.

Na een zorgvuldige beoordeling van “Mythische fietstochten in Europa”, zijn we tot de conclusie gekomen dat hoewel het misschien niet de meest praktische gids is voor het plannen van routes, het een feest voor de ogen is en ons inspireert om nieuwe avonturen te plannen. Met verhalende beschrijvingen en prachtige beelden, levert het boek stof voor dromen en een indrukwekkend naslagwerk over de diversiteit van fietsroutes in Europa. We raden dit boek aan voor hobbyfietsers, avontuurlijke reizigers en iedereen die houdt van het lezen over reizen en cultuur, terwijl ze wegdromen over toekomstige pedaal- aangedreven avonturen.

Bekijk prijs op Bol.com

9. Mathieu van der Poel (geactualiseerde editie)

Mathieu van der Poel (geactualiseerde editie)

In onze zoektocht naar de meest inspirerende boeken over wielrennen, zijn we gestuit op de geactualiseerde editie van ‘Mathieu van der Poel’ door Mark de Bruijn. Deze indrukwekkende biografie belicht de gestaag groeiende ster van een van de meest veelbelovende figuren in de wereld van het wielrennen. We willen u graag meenemen door de fascinerende reis van Van der Poel; van zijn vroege successen in de Amstel Gold Race, de Ronde van Vlaanderen en de Strade Bianche, tot en met zijn meeslepende strijd om de gele trui in de Tour de France te winnen, die zijn grootvader, de bekende Poulidor, niet wist te behalen.

Voordelen

 • Het boek biedt een insider’s blik op het leven en de successen van een topsporter, waardoor het interessant kan zijn voor zowel algemene lezers als sportfans.
 • De schrijfstijl is aantrekkelijk en gemakkelijk te volgen, waardoor het boek een luchtige en plezierige leesbeleving biedt.
 • Het boek schetst het leven en de successen van Mathieu van der Poel, wat lezers kan inspireren en entertainen, vooral diegenen die geïnteresseerd zijn in wielerrennen en/of verhalen van roem en succes.

Nadelen

 • Voor iemand die al veel over wielrennen weet of dit al tientallen jaren volgt, kan dit boek weinig nieuwe of verrassende informatie bevatten.
 • Hoewel het boek een portret schetst van de wielrenner, biedt het geen diepgaande analyse of uitleg over hoe hij precies een fenomeen is geworden. Dit kan lezers frustreren die op zoek zijn naar meer inzicht en diepgang.
 • Hoewel het boek gebaseerd is op het leven van Mathieu van der Poel, kan het niet iedereen aanspreken, vooral degenen die geen interesse hebben in wielrennen of sport in het algemeen.

Na een grondige lezing en analyse van het boek ‘Mathieu van der Poel’, raden we het enthousiast aan voor wielersportfans die op zoek zijn naar zomerleesmateriaal. Het is met name boeiend voor diegenen die het carrièreverloop van Mathieu van der Poel van dichtbij willen volgen en zijn reis beter willen begrijpen. Mogelijk biedt het boek echter weinig nieuwe feiten aan doorgewinterde wielerfanaten met een brede voorkennis van de sport.

Bekijk prijs op Bol.com

10. Verhalen uit de volgwagen

Verhalen uit de volgwagen

In onze zoektocht naar boeiende en inspirerende boeken over wielrennen, stuiten we op ‘Verhalen uit de volgwagen’ van Nederlandse wieler literatuur meester, Lidewey van Noord. Dit schrijfwerk projecteert op indrukwekkende wijze de vaak onderbelichte rol van de ploegleiders in de complexe wereld van professioneel fietsen. Het biedt ons gedetailleerde inzichten in de strategische besluitvorming, de buitengewone uitdagingen en de verrassende successen die deel uitmaken van hun dagelijkse leven.

Voordelen

 • Het boek biedt een uniek perspectief op wielrennen, het biedt inzicht in de rol en invloed van de ploegleiders die vaak achter de schermen blijven
 • Het behandelt zowel successen als mislukkingen, en is dus een realistische representatie van de sport
 • Gedetailleerde verhalen en tactieken uit de praktijk, dit maakt het boek zowel interessant voor wielrenfans als professionals.

Nadelen

 • Het boek kan te technisch of te gedetailleerd zijn voor mensen die geen diepgaande kennis over wielrennen hebben
 • Hoewel de auteur succes en mislukking belicht, kan het ontbreken van de spanning en emotie die bij echte races ervaren worden
 • Het perspectief van de renners zelf wordt mogelijk niet voldoende belicht, omdat de focus voornamelijk ligt op de ervaringen van de ploegleiders

Na het analyseren van deze intrigerende literatuur, kunnen we stellen dat ‘Verhalen uit de volgwagen’ een must-have is voor elke wielerfanaat met een verlangen naar een dieper begrip van de wielerwereld. We raden dit boek ten zeerste aan voor alle wielerfans, sportliteratuurliefhebbers en iedereen die geïntrigeerd is door de uitdagingen en successen achter de schermen van de professionele wielersport. Dit boek verrijkt zonder twijfel uw kijk op deze dynamische en fascinerende sport.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na veel onderzoek en doordachte overwegingen presenteren we u met trots onze lijst met de beste wielrenboeken ooit. Deze boeken, met hun opwindende beschrijvingen van sprints, klimmen en tijdritten, bieden een fascinerend kijkje in het hart van onze geliefde sport. We hopen dat u evenveel van het lezen van deze boeken zult genieten als wij hebben gedaan tijdens ons onderzoek. Wij geloven dat onze lijst zowel de doorgewinterde wielrenfans als nieuwkomers zal bevredigen. De reis stopt hier niet, want wielrennen en literatuur ontwikkelen zich voortdurend en wij houden de trends nauwlettend in de gaten.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *