De Top 7 Beste Boeken Van Gerard Reve In 2023

De Top 7 Beste Boeken Van Gerard Reve In 2023

Wij hebben ons ondergedompeld in het omvangrijke en indrukwekkende oeuvre van een van Nederland’s literaire grootheden: Gerard Reve. Van melancholische reflecties tot scherpe sociale commentaar, Reve’s werken zijn even gevarieerd als ze boeiend zijn. Ga met ons mee op deze literaire reis waarin we de beste boeken van deze veelgeprezen auteur belichten.

1. Verzameld werk

Verzameld werk

Als liefhebbers van literatuur nemen we een diepe duik in de zesdelige serie Verzameld Werk van Gerard Reve, een verzameling die de indrukwekkende spanne van Reve’s literaire carrière van 1947 tot 1987 dekt. Van zijn befaamde meesterwerk ‘De Avonden’ tot zijn intellectueel verrijkte stuk ‘Het geheim van Louis Couperus’, biedt deze collectie een ingrijpende doorlichting van Reve’s scherpzinnigheid, humor en unieke perspectief. In de loop van onze review zullen we de vele facetten van Reve’s werk die deze verzameling tot een onmisbaar onderdeel van elke literatuurliefhebber’s bibliotheek maken, bespreken en analyseren.

Voordelen

 • Het verzameld werk is prachtig gebundeld, wat het een lust voor het oog maakt en een mooie aanvulling voor elke boekenkast.
 • De verzameling bevat het volledige werk van de nationale volksschrijver Gerard Reve, van ‘De Avonden’ tot ‘Het geheim van Louis Couperus’.
 • Niet alleen de inhoud, maar ook de editie van de boeken wordt geprezen, wat aantoont dat er aandacht is besteed aan zowel de inhoud als de vorm.

Nadelen

 • De lezer in deze review suggereert dat er weinig tot geen nieuwe informatie in de verzameling staat. Mensen die al bekend zijn met het werk van Gerard Reve, zouden dus geen nieuwe ontdekkingen kunnen doen.
 • Hoewel deze editie prachtig is, wijst de recensent op een mogelijk overbodige tekstuele wijziging. Dit kan een nadeel zijn voor puristen die de originele teksten zonder wijzigingen willen lezen.
 • De recensie suggereert dat de verantwoording van deze bundel uitgebreider kan zijn. Dit kan voor sommige lezers belangrijk zijn die op zoek zijn naar diepgaande contextuele informatie of analyse bij de werken van de auteur.

Wij zijn het unaniem eens dat de zesdelige serie Verzameld Werk van Gerard Reve een onmisbaar onderdeel is voor elke liefhebber van Nederlandse literatuur. De prachtig samengestelde editie weerspiegelt de rijkheid en diepzinnigheid van Reve’s werk, en hoewel de teksten zelf bekend mogen zijn, voegt de zorgvuldige organisatie en looks een nieuwe dimensie toe. Wij raden deze collectie sterk aan voor zowel fervente bewonderaars van Reve’s werk, als voor zij die nog onbekend zijn met deze grootmeester en de stijl en substance van de Nederlandse literatuur willen verkennen.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Nader Tot U

Nader Tot U

In onze verkenning van Gerard Reve’s literaire oeuvre duiken we deze keer diep in de existentiële en spirituele wereld van ‘Nader Tot U’, een boek dat zowel voor controverse als bewondering zorgde in het Nederland van de jaren ’60. In deze provocerende roman onderzoekt Reve zijn persoonlijke opvattingen omtrent religie en seksualiteit, terwijl hij worstelt met noties van vergankelijkheid en de menselijke behoefte aan goddelijke liefde. Dit stuk vraagt onze aandacht vanwege zijn literaire betekenis, maar ook door de historische impact die het had, uitmondend in een rechtszaak die uiteindelijk tot aan de Hoge Raad werd gevoerd.

Voordelen

 • Dit boek van Gerard Reve, ‘Nader Tot U’, biedt diepgaande en originele visies op onderwerpen zoals religie, seksualiteit en liefde.
 • Het boek heeft historisch belang, gezien het tot Kamervragen en een bekend proces heeft geleid in het Nederlandse juridische systeem.
 • ‘Nader Tot U’ en de onderling verbonden voorgaande werk, ‘Op Weg Naar Het Einde’, worden gezien als hoogtepunten in de Nederlandse literatuur. Deze werken zijn dus essentieel voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur of cultuur van Nederland.

Nadelen

 • Vanwege het werkelijke materiaal dat in het boek wordt besproken, zoals Gods voorkomen als een ezel, kan dit boek schokkend, moeilijk of ongemakkelijk zijn voor sommige lezers om te verteren.
 • ‘Nader Tot U’ is meer dan 40 jaar oud; hoewel het taalgebruik en de inhoud voor velen nog relevant zijn, kunnen sommige lezers het boek als gedateerd ervaren.
 • Vanwege de onderlinge verbondenheid en continuïteit met ‘Op Weg Naar Het Einde’, kan het boek moeilijk te begrijpen of minder aangrijpend zijn voor lezers die zich niet vertrouwd hebben gemaakt met het voorgaande werk.

Na een grondige analyse van Gerard Reve’s ‘Nader Tot U’ kunnen we onomwonden stellen dat dit werk een literair hoogtepunt is in de Nederlandse canon. Zijn unieke visie op thema’s als homosexualiteit, liefde en religie maakt dit boek zowel confronterend als verrijkend. Met zijn gedurfde originaliteit en rauwe emotie is ‘Nader Tot U’ een aanrader voor iedereen die zich wil onderdompelen in de complexe psyche van deze schrijver en een diepere waardering wil krijgen voor de Nederlandse literatuurgeschiedenis.

Bekijk prijs op Bol.com

3. De Avonden

De Avonden

Wij duiken in de diepten van Gerard Reve’s literaire wereld, meesterlijk afgebeeld in zijn roman “De Avonden”. We ontdekken de rauwe en treffende belichaming van post-oorlogse lethargie, ondergedompeld in een trendy mix van tragische eenzaamheid, subtiele humor en verfijnde ironie. Deze recensie belicht de unieke schrijfstijl van Reve en de blijvende impact van zijn doordringende sociale commentaar.

Voordelen

 • De Avonden wordt geroemd om zijn gedetailleerde en realistische beschrijving van het leven in het naoorlogse Amsterdam, wat de lezer een rijke kijk geeft op die specifieke periode en cultuur.
 • Het boek wordt erkend voor zijn diepe gelaagdheid en subtiliteit, waardoor het een lust voor het verstand is en zich leent voor herlezing.
 • Lezers waarderen de unieke, humoristische en ironische stijl van Gerard Reve, die zowel vermakelijk als intrigerend is.

Nadelen

 • Het boek is misschien niet geschikt voor beginnende lezers of mensen die op zoek zijn naar een simpel, makkelijk te volgen verhaal. De complexiteit en gelaagdheid van The Avonden vereisen aandacht en analytische vaardigheden om volledig te waarderen.
 • De thema’s van eenzaamheid, verveling en pessimisme kunnen voor sommige lezers zwaar en ontmoedigend zijn.
 • De karakterisering en ontwikkeling van het hoofdpersonage, Frits van Egters, kan voor sommige lezers als niet-sympathiek of zelfs frustrerend worden ervaren.

Na zorgvuldige overweging en analyse van zowel de inhoud als verschillende recensies, zijn wij tot de conclusie gekomen dat de boeken van Gerard Reve niet alleen een tijdsdocument van ongekende diepte en kracht zijn, maar ook een sterk commentaar leveren op de menselijke staat in het algemeen. De subtiele humor, de treffende illustraties en het rauwe, inzichtgevende verhaal maken deze boeken een must-read voor alle liefhebbers van de Nederlandse literatuur. Wij raden dan ook iedereen – van doorgewinterde literatuurliefhebber tot de nieuwsgierige inburgeraar – aan zich over te geven aan het meesterwerk van deze betreurenswaardig ondergewaardeerde auteur.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Werther Nieland ; De ondergang van de familie Boslowits

Werther Nieland ; De ondergang van de familie Boslowits

Wij hebben ons de afgelopen tijd verdiept in het werk van Gerard Reve, waarbij we ons specifiek gefocust hebben op de novelle ‘Werther Nieland’ en ‘De ondergang van de familie Boslowits’. Reve, ondanks zijn aanvankelijke twijfel over de waarde van het eerste verhaal, erkende later ‘Werther Nieland’ als een hoogtepunt in zijn carrière. Het stelt met meesterlijke finesse het verhaal van een jonge, ietwat sadistisch neigende jongen op zoek naar vriendschap. In ‘De ondergang van de familie Boslowits’ worden we geconfronteerd met de hartverscheurende vernietiging van een Joodse gezin, weergaloos en beeldend verteld vanuit een kinderperspectief. In dit overzicht geven we een uitgebreid oordeel over deze onvergetelijke verhalen van een van Nederlands grootste schrijvers.

Voordelen

 • Bevat twee weemoedige verhalen van Gerard Reve, een beroemd auteur, in één band. Dit biedt waar voor je geld en gemak voor de lezer.
 • Beide verhalen zijn gekarakteriseerd als hoogtepunten in Reve’s carrière en zijn dus een must-read voor fans van zijn werk of voor diegenen die geïnteresseerd zijn in prominente Nederlandse literatuur.
 • “De Ondergang Van De Familie Boslowits” biedt een uniek kinderperspectief op de vernietiging van een joods gezin, wat een bijzonder inzicht kan geven in dergelijke historische gebeurtenissen.

Nadelen

 • De fysieke kwaliteit van de tweedehands boeken kan variëren – sommige kopers kunnen een exemplaar ontvangen dat in mindere staat is dan verwacht.
 • “Werther Nieland” gaat over een sadistisch kind, wat voor sommige lezers oncomfortabel kan zijn of een trigger kan vormen.
 • Reve’s geschreven stijl en diepere thema’s kunnen moeilijk te doorgronden zijn voor minder ervaren lezers of voor degenen die nieuw zijn in zijn werk.

Na een uitgebreide analyse van de werken van Gerard Reve, concluderen wij dat zijn pennenvruchten een must read zijn voor literatuurliefhebbers en vooral voor hen die de diepten en complexiteiten van de menselijke ziel willen verkennen. Zijn briljante vertelkunst, meeslepende personages en pakkende thema’s maken Reve’s werk tot een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse literatuur. We bevelen het bijzonder aan voor diegenen die het belang van historisch inzicht waarderen, gezien de unieke tijdsbeelden die Reve op intieme wijze belicht. Het is duidelijk dat Reve niet voor de gemiddelde rommelmarktganger schrijft, maar voor de ware liefhebber van literaire schatten.

Bekijk prijs op Bol.com

5. The Evenings

The Evenings

In deze review duiken wij in de diepzinnige en intrigerende wereld van Gerard Reve’s literaire meesterwerken. Met name richten we ons op ‘The Evenings’, een moderne klassieker die als beste Nederlandse roman van de twintigste eeuw werd verkozen, gekenmerkt door overweldigend kritisch succes en indrukwekkende verkoopcijfers. Dit boek, dat binnen twee maanden na publicatie maar liefst 10.000 exemplaren verscheepte, blijft het gespreksonderwerp in literaire kringen en wij zijn verheugd het nu onder de loep te nemen.

Voordelen

 • Intrigerend en gedetailleerd tijdsbeeld van het Amsterdam van vlak na de oorlog, waarmee de lezer een uniek inzicht krijgt in de naoorlogse periode in Nederland.
 • Complexe en potentieel provocerende thema’s zoals verveling, sadisme en familieconflicten, die het verhaal spannend en onvoorspelbaar maken.
 • De directe en scherpe humor van het boek, die de lezer aan het lachen kan maken en tegelijkertijd aan het denken kan zetten.

Nadelen

 • Het verhaal heeft een trage opbouw, met een focus op alledaagse gebeurtenissen en minutieuze details die sommige lezers als vervelend kunnen ervaren.
 • De hoofdpersoon kan als onsympathiek worden beschouwd door zijn pestgedrag en sadistische neigingen, waardoor sommige lezers zich mogelijk niet met hem kunnen identificeren.
 • Het boek bevat veel donkere en sombere scènes, die voor sommige lezers te ongemakkelijk of gestoord kunnen zijn.

Na een grondige bevraging van Gerard Reve’s ‘The Evenings’, adviseren wij deze moderne klassieker van harte aan iedereen die houdt van diepgravende karakterschetsen en de oprechte, soms humoristische en rauwe afspiegeling van het naoorlogse Amsterdamse leven. Dit boek is een intrigerend, zowel spannend als grappig, meesterwerk dat de tijdloze worsteling van het menselijk bestaan onverbloemd blootlegt. Wij vinden het bijzonder geschikt voor ervaren lezers die geïnteresseerd zijn in de details van een vervlogen tijdperk en niet terugschrikken voor een flinke dosis vervreemding en existentialisme.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Zeer fijne boy

Zeer fijne boy

Als bewonderaars van literair erfgoed betreden we nieuw terrein met “Zeer fijne boy”, een verzameling brieven van de welbekende Nederlandse auteur Gerard Reve aan zijn goede vriend Jef Rademakers. Dit onthullende werk, dat zich ontvouwt tegen de achtergrond van hun vriendschap, biedt een uniek inzicht in Reve’s angsten, frustraties en opvattingen over thema’s als kunstenaars, katholicisme, erotiek, degradatie van de moraal en de naderende dood. Vol met onbekende foto’s en beklijvende handschriften, gaat deze recensie dit zorgvuldig samengestelde werk onder de loep nemen, verrijkt door een nawoord van een van de grootste Revianen uit Vlaanderen, Christophe Vekeman.

Voordelen

 • Het boek biedt een humoristische en originele leeservaring. Volgens een recensent is het een absoluut “leesfeest”.
 • De verzameling brieven geeft een uniek inzicht in de vriendschap en samenwerking tussen Reve en Rademakers. Het bevat ook ongepubliceerde foto’s van Reve en delen van zijn handschrift, die uniek zijn voor dit boek.
 • Met een nawoord van Vlaanderens grootste Reviaan Christophe Vekeman, voegt dit boek ook context toe en verrijkt het de leeservaring voor diegenen die bekend zijn met Reve.

Nadelen

 • Hoewel er volgens een recensent enkele briljante zinnen zijn, is het mogelijk dat de algehele stijl van het boek een beetje te “melig” is voor sommige lezers.
 • Als verzameling brieven, is de inhoud afhankelijk van Reve’s meningen en ervaringen. Dit benauwde focus kan voor sommige lezers een beperking zijn.
 • Ondanks de unieke inhoud, lijkt het boek voornamelijk gericht op bestaande fans van Reve. Het kan dus minder aantrekkelijk zijn voor mensen die nieuw zijn in zijn werk of mensen die niet geïnteresseerd zijn in het verzamelen van Reve-items.

Na een uitgebreide analyse van “Zeer fijne boy” van Gerard Reve, zijn wij tot de conclusie gekomen dat dit boek een verrijkende ervaring biedt voor elke liefhebber van Reve’s werk. Het biedt een ongefilterde blik op de gedachtenwereld van de auteur, vervat in zijn kenmerkende scherpe humor en unieke kijk op de wereld. Hoewel het wellicht voornamelijk Reve-enthousiastelingen en verzamelaars zal aanspreken, kunnen we dit boek ook aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in hypnotiserende correspondenties en persoonlijke reflecties van een van Nederland’s meest gevierde schrijvers.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Pushkin Classics-The Evenings

Pushkin Classics-The Evenings

Als doorgewinterde literatuurliefhebbers zijn we uitermate enthousiast om een diepe duik te nemen in het onbesproken mysterie van een belangrijk stuk Nederlandse literatuur, The Evenings, door de iconische schrijver Gerard Reve. Ter ere van het feit dat dit meesterwerk als het beste Nederlandse roman van de twintigste eeuw is verkozen, plannen we een uitvoerige dissectie van de intrigerende lagen die de kern vormen van dit literaire juweeltje. Volg ons in deze ontdekkingsreis door de subtiele complexiteit en aangrijpende karakterontwikkeling die Reve’s tijdloze proza zo genadeloos meesterlijk maakt.

Voordelen

 • Geschreven door Gerard Reve, een van de belangrijkste auteurs in de Nederlandse literatuurgeschiedenis.
 • Voted as the best Dutch novel of the 20th century, het boek heeft grote erkenning en waardering gekregen.
 • De editie maakt deel uit van de Pushkin Classics, wat wijst op een hoge kwaliteit van de uitgave en eventueel extra inhoud zoals een voorwoord of voetnoten.

Nadelen

 • Mogelijk zijn er taal- en vertaalproblemen, aangezien het een vertaling is van een Nederlands werk naar het Engels. De essentie van het verhaal kan verloren gaan of veranderen door de vertaling.
 • Aangezien het boek als het beste Nederlandse boek van de 20e eeuw is verkozen, kunnen de verwachtingen onredelijk hoog zijn, waardoor sommige lezers mogelijk teleurgesteld zijn.
 • Gezien het feit dat Reve’s stijl van schrijven soms als controversieel en provocerend kan worden beschouwd, kunnen sommige thema’s en situaties in het boek als schokkend of ongepast worden ervaren door sommige lezers.

Na onze zorgvuldige en diepgaande analyse kunnen wij met volledige overtuiging zeggen dat Reve’s ‘The Evenings’ een monumentale prestatie in de Nederlandse literatuur is. We raden dit boek ten zeerste aan bij elke serieuze literatuurminnaar die een voorliefde heeft voor het ontleden van complexe personages en die de rijke nuances van menselijke interactie wil verkennen. Zonder twijfel markeert dit werk een keerpunt in de geschiedenis van de Nederlandse romans en is het een must-read voor iedereen die zich wil verliezen in de diepten van een echt meesterwerk.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na deze diepgaande verkenning van Gerard Reve’s werken, zijn we nog meer onder de indruk van zijn literaire verscheidenheid en vertelkunst. Van zijn inzichten over de menselijke natuur tot zijn messcherpe commentaar op de samenleving, heeft Reve’s oeuvre ons verrijkt en aangespoord tot reflectie. Onze reis door zijn beste boeken bevestigt zonder twijfel zijn onbetwiste status als één van de grootste schrijvers die Nederland heeft voortgebracht.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *