De Top 7 Beste Boeken Van Jorge Luis Borges In 2023

De Top 7 Beste Boeken Van Jorge Luis Borges In 2023

Wij duiken in de literaire wereld van Jorge Luis Borges, een van de uitzonderlijke meester vertellers uit de twintigste eeuw. Hij heeft ons op vele manieren verbaasd met zijn supernatuurlijke thema’s, eindeloze labyrinten en filosofische denkspelletjes. In dit artikel presenten wij de beste boeken van deze Argentijnse genie.

1. Fictions

Fictions

Wij, als doorgewinterde literaire critici, duiken diep in het labyrint van verbeelding en intellect die in de pagina’s van de veelgeprezen anthologie ‘Fictions’ te vinden zijn, geschreven door de befaamde Argentijnse meester van het korte verhaal, Jorge Luis Borges. Deze collectie, die beroemde verhalen als ‘Funes the Memorious’, ‘Tlön, Uqbar, Orbis Tertius’ en ‘The Library of Babel’ omvat, niet alleen drukt een onmiskenbare stempel op de wereld van literatuur, maar biedt ook stof tot nadenken over de grenzen van het menselijk begrip. Onze beoordeling belicht de unieke wereld van Borges – een wereld vol herinneringen die niemand kan vergeten, een eindeloze bibliotheek en filosofische raadsels, die de auteur tot één van de meest invloedrijke schrijvers van de 20e eeuw maken.

Voordelen

 • Borges’ stijl is uniek en origineel. Zijn invloed op de literatuur is enorm, wat blijkt uit het aantal prijzen dat hij ontving en de vergelijkingen met grootheden als Kafka en Joyce.
 • De diversiteit in de verhalen is indrukwekkend, variërend van filosofische detectiveverhalen tot fantasierijke en surrealistische verhalen, waardoor het boek aantrekkelijk is voor een breed lezerspubliek.
 • Het boek laat zien dat Borges niet alleen een meesterlijke verteller is, maar ook een uitstekend denker. Hij bevraagt en onderzoekt op een slimme manier de grenzen van de literatuur, de filosofie en het menselijke begripsvermogen.

Nadelen

 • Vanwege zijn experimentele en intellectuele stijl kan Borges’ werk voor sommige lezers ontoegankelijk en verwarrend zijn.
 • Sommige verhalen kunnen als onaf en fragmentarisch overkomen. Borges’ focus ligt meer op ideeën dan op plotontwikkeling en karakterdiepte, wat sommige lezers wellicht teleurstellend vinden.
 • Omdat de verhalen zeer divers zijn, is er geen eenduidig thema of consistentie in de bundel. Hoewel dit voor veel lezers juist aantrekkelijk is, kan dit voor sommigen als een nadeel worden ervaren.

Na zorgvuldige bestudering van Borges’ werken, kunnen we met onomstootbare zekerheid stellen dat de anthologie ‘Fictions’ onmisbaar is voor elke literatuurliefhebber. Het maakt niet uit in welke mate je bekend bent met Borges – zijn unieke stijl en diepgaande thema’s zijn altijd verbluffend en bieden eindeloze stof tot overpeinzing. Wij bevelen deze collectie van harte aan aan iedereen die hunkert naar meesterlijk vormgegeven fictie, bijzonder rijk aan gedachte-experimenten, metafysische dilemma’s en ingewikkelde labyrinten van betekenissen.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Little Clothbound Classics-The Library of Babel

Little Clothbound Classics-The Library of Babel

In deze review duiken we in de bijzonder complexe wereld van Jorge Luis Borges, zoals gepresenteerd in de betoverende en meeslepende mini-edities van Little Clothbound Classics – The Library of Babel. Door de lens van deze gerenommeerde Argentijnse schrijver nemen we een duik in de labyrinten van magische boeken, oneindige bibliotheken en parallelle universa. Verpakt in de bekroonde vormgeving van Coralie Bickford-Smith, herzien we enkele van Borges’ meest geliefde verhalen, waaronder ‘The Garden of Forking Paths’, ‘The Book of Sand’ en ‘Shakespeare’s Memory’.

Voordelen

 • De collectie bevat enkele van de meest geliefde en grootste verhalen van Borges, waaronder ‘The Garden of Forking Paths’, ‘The Book of Sand’ en ‘Shakespeare’s Memory’.
 • De boeken zijn ontworpen door de prijswinnende Coralie Bickford-Smith, wat zorgt voor een visueel aantrekkelijke en verzamelwaardige editie.
 • Little Clothbound Classics zijn kleine, handige edities, ideaal voor reizen en onderweg lezen.

Nadelen

 • De miniatuurformaat kan het lezen bemoeilijken voor mensen met gezichtsproblemen of voor degenen die grotere lettertypes prefereren.
 • De diepte en complexiteit van Borges’s verhalen kan voor sommige lezers uitdagend zijn, waardoor het niet voor ieder lezerspubliek geschikt is.
 • Hoewel ze prachtig ontworpen zijn, kan de stoffen binding minder duurzaam zijn dan bijvoorbeeld een hardcover boek.

Na een grondige beoordeling zijn wij van mening dat deze verzameling verhalen uitstekend geschikt is voor de lezers die het waarderen om intellectueel uitgedaagd te worden. De boeken van Borges, vol mysterie en filosofische nuances, brengen je aan het denken en laten je nadenken over het onbekende. We bevelen de Little Clothbound Classics – The Library of Babel van harte aan, zowel voor liefhebbers van Borges’ werk als voor hen die op zoek zijn naar een verfrissend literair avontuur.

Bekijk prijs op Bol.com

3. De Aleph en andere verhalen

De Aleph en andere verhalen

Wij duiken in de wonderlijke, en soms verontrustende, wereld van Jorge Luis Borges’ “De Aleph en andere verhalen”. In deze legendarische bundel stuit je op filosofische intrige en bovennatuurlijke fascinaties, als je de paden bewandelt die uitgestippeld zijn door en voor de scherpzinnige lezer. Van een man met een feilloos geheugen tot de eindeloze diepten van de Aleph zelf, Borges’ verhalen bieden een literaire ervaring die blijft echoën, lang na het dichtslaan van het boek. Verlies je in deze voordelige editie van een onbetwiste klassieker, waar elk verhaal aantoont dat Borges een meester is in zijn vakgebied.

Voordelen

 • Het boek is een collectie van gevarieerde verhalen, waardoor er voor verschillende lezers iets interessants kan zijn.
 • De verhalen hebben een filosofische insteek, wat voor verdieping kan zorgen voor lezers die van reflectieve literatuur houden.
 • De verhalen hebben vaak donkere en onverwachte eindes, wat zorgt voor een onvoorspelbaar en intrigerend leeservaring.

Nadelen

 • De vertaling van de tekst is volgens een reviewer niet goed uitgevoerd wat de leeservaring kan verstoren.
 • Er lijkt geen duidelijk verband tussen de verschillende verhalen, wat voor sommige lezers als verwarrend of niet samenhangend kan overkomen.
 • De verhalen kunnen voor sommige lezers mogelijk niet aansprekend zijn, aangezien ze volgens een reviewer niet echt boeiden.

Na een zorgvuldige evaluatie van Jorge Luis Borges’ “De Aleph en andere verhalen”, moeten we concluderen dat de vertaling door Barber van de Pol ons helaas niet beviel. De vertaling mist het ritme, de sfeer en de fijngevoeligheid die Borges’ schrijfstijl zo betoverend maken. Echter, voor lezers die wel openstaan voor complexe filosofische verhalen met een duistere ondertoon, blijft deze collectie fascinerende kortverhalen mogelijk wel interessant. We adviseren echter met klem om op zoek te gaan naar een andere vertaling van dit werk.

Bekijk prijs op Bol.com

4. De verhalen

De verhalen

Wij duiken diep in het omvangrijke oeuvre van de onbetwiste meester van de Spaanstalige literatuur, Jorge Luis Borges. Met de buitengewone verzameling ‘De verhalen’ krijgen we een volledig overzicht van Borges’ werk, doordrenkt met zijn kenmerkende blend van fantasie, filosofie en metafysica. Deze must-have verzameling varieert van zijn opzienbarende debuut ‘Wereldschandkronieken’ tot en met zijn gevierde bundels ‘Fantastische verhalen’, ‘De Aleph’ en ‘Het verslag van Brodie’. Hieronder geven we onze indrukken en inzichten van dit indrukwekkende literaire oeuvre.

Voordelen

 • Het boek biedt een volledig overzicht van het werk van Jorge Luis Borges, een van de grootste Spaanstalige schrijvers uit de literatuurgeschiedenis.
 • Inclusief zijn debuut Wereldschandkronieken en klassieke bundels zoals Fantastische verhalen, De Aleph en Het verslag van Brodie.
 • De prijs is redelijk voor de gehele collectie korte verhalen van Borges.

Nadelen

 • De vertaling van Barber van de Pol wordt bekritiseerd als slecht vertaald en onleesbaar.
 • De keuze van woorden en zinsconstructie worden als slecht en lamlendig beschreven, wat afbreuk doet aan de leeservaring en de beroemde stijl van Borges.
 • Hoewel de vertalingen van Belacortu als beter worden beschouwd, vormen ze slechts een klein deel van de collectie, wat betekent dat het grootste deel van de collectie potentieel moeilijk te lezen is.

Na deze zorgvuldige inspectie van het werk van Jorge Luis Borges, raden we ‘De verhalen’ aan voor lezers die houden van gelaagde, filosofische en surrealistische werken. Echter, we willen erop wijzen dat de vertaling van Barber van de Pol in deze uitgave mogelijk niet de beste representatie is van de stijl en elegantie van Borges. Gepassioneerde lezers van Borges of de Spaanse literatuur zouden kunnen overwegen om op zoek te gaan naar kwalitatieve alternatieve vertalingen om de ware charme van Borges’ schrijven te ervaren.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Collected Fictions

Collected Fictions

Als gepassioneerde literatuurliefhebbers hebben we ons ondergedompeld in de complexe en intrigerende wereld van de verzamelde ficties van de twintigste-eeuwse Spaanse meester, Jorge Luis Borges. Deze eerste volledige, geannoteerde collectie van kortverhalen in het Engels, variërend van zijn debuut in 1935 tot zijn laatste werk, Shakespeares Memory, heeft ons allemaal op unieke wijze geraakt. In deze review zullen we proberen het rijke en gevarieerde spectrum van Borges’ literaire nalatenschap te ontrafelen en te delen met jullie.

Voordelen

 • Voor de eerste keer is een complete collectie verhalen van Jorge Luis Borges beschikbaar in het Engels, inclusief zijn laatste werk “Shakespeares Memory”.
 • De verhalen in deze collectie zijn nauwkeurig geannoteerd, wat kan helpen om het diepgaande en complexe werk van Borges beter te begrijpen.
 • Het boek bevat werken die Borges gedurende zijn hele carrière als schrijver heeft geproduceerd, vanaf zijn debuut in 1935. Dit geeft lezers de kans om de ontwikkeling van zijn schrijven te volgen.

Nadelen

 • Omdat het verhalen zijn die oorspronkelijk in het Spaans zijn geschreven, kunnen er bij de vertaling nuances verloren zijn gegaan.
 • De geannoteerde aard van de collectie kan sommige lezers afschrikken die liever de verhalen zonder extra commentaar of interpretatie lezen.
 • De werken van Borges zijn vaak complex en vol met literaire verwijzingen en filosofische ideeën. Dit kan sommige lezers ontmoedigen die op zoek zijn naar meer eenvoudig en rechtlijnig leesmateriaal.

Samenvattend, we hebben Borges’ verhalen in ‘Collected Fictions’ ervaren als ongelooflijk rijk en vol van wijsheid en verrassing. We hebben genoten van de diepte en het inzicht dat ze ons hebben gegeven in de menselijke geest en de natuur van de realiteit. Deze collectie wordt ten zeerste aanbevolen aan diegenen die graag worden uitgedaagd door diepe, filosofische vragen en aan iedereen die op zoek is naar literatuur die de grenzen van fictie doorbreekt.

Bekijk prijs op Bol.com

6. The Aleph and Other Stories

The Aleph and Other Stories

Wij hebben ons verdiept in de indrukwekkende wereld van Jorge Luis Borges middels het lezen van ‘The Aleph and Other Stories’. In dit boek neemt de gerenommeerde Argentijnse schrijver ons mee in zijn veertig jarige carrière en leidt ons door de denkwereld van een berouwloze Nazi, een gevangen Maya priester, fanatieke christelijke theologen, een man die wacht op zijn moordenaar en een vrouw die wraak plant op de ‘moordenaar’ van haar vader. Maak je klaar om te worden meegenomen op een literaire reis van ongekende diepte en reikwijdte.

Voordelen

 • Verschillende, diverse karakters en verhaallijnen: Dit boek biedt een breed scala aan verhaallijnen en karakters, waaronder een onverbeterlijke nazi, een gevangen Maya-priester, fanatieke christelijke theologen, een man die wacht op zijn moordenaar en een vrouw die wraak plant op de “moordenaar” van haar vader.
 • Lange carrière: Borges heeft een carrière van 40 jaar in de literatuur, wat aantoont dat hij een ervaren schrijver is met een grondige kennis van zijn vakgebied.
 • Breed scala aan onderwerpen: Het boek gaat niet alleen over alledaagse kwesties, maar ook over filosofische en metafysische thema’s, die de lezer aan het denken zetten en uitnodigen tot nader onderzoek en discussie.

Nadelen

 • Complexiteit: Het boek kan voor sommige lezers te complex of moeilijk te begrijpen zijn, vooral voor degenen die niet vertrouwd zijn met de filosofische en metafysische thema’s die Borges in zijn verhalen introduceert.
 • Sombere thema’s: Sommige lezers zijn misschien niet comfortabel met de donkere en soms gewelddadige thema’s die in het boek aan bod komen, zoals moord, wraak en oorlog.
 • Gebrek aan eenduidigheid: In veel van de verhalen van Borges ontbreekt een duidelijke conclusie of morele boodschap, wat voor sommige lezers frustrerend kan zijn die liever een duidelijk bepaalde resolutie of boodschap hebben.

Na zorgvuldige analyse zijn wij tot de conclusie gekomen dat de boeken van Jorge Luis Borges doordrenkt zijn van intellectuele uitdaging en een buitengewone verbeeldingskracht. Deze verbazingwekkende verhalen zijn bijzonder aanbevolen voor lezers die hunkeren naar literaire uitdagingen en die genieten van het verkennen van complexe thema’s en filosofische voer voor gesprekken. Deze werken zullen je geest prikkelen en je zeker aan het denken zetten.

Bekijk prijs op Bol.com

7. PMC Aleph

PMC Aleph

Als fervente literaire fijnproevers hebben we ons ondergedompeld in de magische wereld van Jorge Luis Borges, wiens provocerende bundel van korte verhalen, PMC Aleph, wij voor deze review hebben gekozen. Borges verweeft op speelse wijze thema’s als dromen, labyrinten, spiegels, oneindige bibliotheken en gaucho mesvechters, tegen een achtergrond van transparante tijgers en de raadselachtige aard van identiteit. Deze recensie zal de dartelende dans van Borges met ideeën en de manier waarop hij onze perceptie van werkelijkheid en fictie manipuleert, verkennen.

Voordelen

 • Biedt een verscheidenheid aan unieke en innovatieve thema’s zoals dromen, labyrinthen, spiegels, oneindige bibliotheken, manipulaties van het toeval, gaucho-mesvechters, transparante tijgers en de ongrijpbare aard van identiteit zelf.
 • Jorge Luis Borges is een befaamde auteur met een sterke reputatie, waardoor de lezers een bepaald kwaliteitsniveau kunnen verwachten.
 • De korte verhalenformaat maakt het eenvoudiger voor mensen met een druk schema of die niet de tijd of het geduld hebben om een lange roman te lezen.

Nadelen

 • De complexiteit van de thema’s kunnen sommige lezers afschrikken, vooral degenen die op zoek zijn naar meer traditionele of rechttoe rechtaan verhalen.
 • Aangezien de focus van Borges vaak op ideeën ligt in plaats van op karakters, kunnen lezers die een sterke karakterontwikkeling en emotionele diepte volgen, teleurgesteld zijn.
 • De schrijfstijl van Borges infuseert soms filosofische of literaire referenties, en dit kan onbegrijpelijk of esoterisch overkomen voor lezers zonder deze achtergrondkennis.

Na een intensieve en indrukwekkende leesbeleving, bevelen we Jorge Luis Borges’ bundel, PMC Aleph, ten zeerste aan. Het is een fascinerende leeservaring voor elke liefhebber van literatuur die zijn of haar perceptie van realiteit wil uitdagen en geniet van complexe thema’s en filosofische vraagstukken. Borges schept met zijn unieke stijl en draai aan literaire conventies een wereld die zowel raadselachtig als intrigerend is.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na een uitgebreide verkenning van de werken van Jorge Luis Borges, is het duidelijk waarom hij zo geroemd wordt. Zijn unieke vermogen om filosofische labyrinten te construeren en de lezer te confronteren met intrigerende vraagstukken, heeft hem een tijdloze positie binnen de wereldliteratuur opgeleverd. Of je nu een fervent boekenwurm of een incidentele lezer bent, de meesterlijke verhalen van deze Argentijnse schrijver zijn onmisbaar in je bibliotheek.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *