De Top 7 Beste Boeken Van W.f. Hermans In 2023

De Top 7 Beste Boeken Van W.f. Hermans In 2023

Als fervente lezers kunnen we tot de unanieme conclusie komen dat de werken van W.F. Hermans tot de beste van de Nederlandse literatuur behoren. Scherp, intrigerend en vaak verontrustend, heeft Hermans’ oeuvre ons keer op keer uitgedaagd en geïnspireerd. In het volgende artikel gaan we het hebben over de beste boeken van deze onmiskenbare meester, en waarom ze een plek verdienen op elke boekenplank.

1. Volledige werken van W.F. Hermans 5 – Volledige werken 5

Volledige werken van W.F. Hermans 5 -  Volledige werken 5

In onze recensie richten we ons op de ‘Volledige Werken 5’ van W.F. Hermans, die een bijzondere inkijk biedt in het universitaire milieu door zijn ‘universiteitsromans’. Dit boek, een verzameling van Hermans’ ‘meest realistische boeken’, onthult het tragische in het dagelijkse leven door de lens van ironie en satire. Volg ons terwijl we ons verdiepen in de wereld van een Groningse professor, zijn ongelooflijke Nobelprijs overwinning, en de daaropvolgende chaos op de campus.

Voordelen

 • Een omvangrijke selectie van werken door W.F. Hermans, inclusief zijn ‘universiteitsromans’, die vakkundig zijn satire en observaties van academische cultuur weerspiegelt.
 • Het biedt inzicht in de schrijver zelf, zijn ontwikkeling en de veranderingen in zijn leven en benadering van schrijven na verhuizing naar Parijs en fulltime schrijver worden.
 • De uitgave wordt genoemd als “mooi”, wat kan duiden op een aantrekkelijk ontwerp, hoge printkwaliteit, en eventueel interessante extra’s zoals voorwoorden of commentaar.

Nadelen

 • Hermans’ stijl en onderwerp keuze is mogelijk niet voor iedereen. Degenen die niet geïnteresseerd zijn in academische werelden of satirische kritiek daarop, kunnen de content minder aantrekkelijk vinden.
 • Het karakter van de navertelling en de focus op ‘realistische’ verhalen kan voor sommige lezers te zwaar of niet fantasierijk genoeg zijn.
 • De omvang van de collectie kan overweldigend zijn en misschien niet geschikt voor casual lezers of mensen op zoek naar een snelle, lichte leeservaring.

Na het doorgronden van de ‘Volledige Werken 5’ van W.F. Hermans, zijn we tot de conclusie gekomen dat dit boek niet te missen is voor de liefhebbers van vlijmscherpe satirische literatuur die even realistisch als tragisch is. In het bijzonder raden we het aan voor degenen die nieuwsgierig zijn naar de dynamische en gecompliceerde wereld van een universitaire instelling bekeken door de ogen van een bescheiden, maar geniale professor. Bovendien is de prachtige uitgave van deze werken een toegevoegde waarde voor iedere boekenverzamelaar.

Bekijk prijs op Bol.com

2. Volledige werken van W.F. Hermans 2 – Volledige werken 2

Volledige werken van W.F. Hermans 2 -  Volledige werken 2

In dit overzichtelijke verzamelwerk van W.F. Hermans is het genieten van de meesterlijke vertelkunst, messcherpe pen en de heerlijke absurditeit die kenmerkend is voor zijn werk. Deze bundel, Volledige werken 2, bevat twee grote romans – de geruchtmakende Ik heb altijd gelijk en het verbluffend absurdistische De God Denkbaar Denkbaar De God – evenals Hermans’ verzameling burlesken, Drie melodrama’s. Hierin ontvouwt zich het onmiskenbare talent van Hermans op zijn best: eigenzinnig, virtuoos en voortdurend boeiend. De bundel toont niet alleen de auteur zijn scherpe geest en humor, maar laat tevens de blijvende relevantie van zijn onorthodoxe thematiek zien.

Voordelen

 • De verzameling toont het breed schrijfwerk van Hermans, gaande van romans tot burlesken, waardoor de lezer een volledige blik krijgt op zijn oeuvre.
 • De werken worden gekenmerkt door hun aanstekelijke plezier en actualiteit, wat het lezen van de boeken aangenaam en relevant maakt.
 • De schrijfstijl van Hermans wordt omschreven als vlijmscherp, eigengereid, virtuoos en meeslepend, wat bijdraagt aan de literaire kwaliteit van de werken.

Nadelen

 • Sommige werken, zoals ‘De God Denkbaar Denkbaar De God’, kunnen qua structuur en inhoud uitdagend zijn voor lezers die klassiek vertellend proza verkiezen. De inhoud van dit specifieke werk kan niet samengevat worden, wat sommigen als frustrerend kunnen ervaren.
 • De onderbuikgevoelens die in ‘Ik heb altijd gelijk’ beschreven worden, kunnen voor sommige lezers te confronterend of onaangenaam zijn.
 • De collectie omvat ook vroege werken van de auteur, wat betekent dat sommige lezers de evolutie in Hermans’ schrijfstijl en thematiek kunnen missen.

Na grondig onderzoek is onze gezamenlijke conclusie dat de Volledige werken 2 van W.F. Hermans een onmisbaar verzamelwerk is voor liefhebbers van hoogstaande literatuur. De bundel biedt een diepgaande glimp van Hermans’ unieke stijl en thematiek, die zowel geestig als provocerend is. Wij bevelen dit boek zeer aan voor lezers die absurditeit kunnen waarderen en geïntrigeerd zijn door de menselijke psyche.

Bekijk prijs op Bol.com

3. Volledige werken van W.F. Hermans 3 – Volledige werken 3

Volledige werken van W.F. Hermans 3 -  Volledige werken 3

Wij hebben ons ondergedompeld in de literaire wereld van W.F. Hermans met zijn Volledige Werken, deel 3, dat twee van zijn meest gevierde romans bevat – ‘De donkere kamer van Damokles’ en ‘Nooit meer slapen’. Beide verhalen, geschreven in een strakke, glasheldere stijl, sturen de hoofdpersonen op vrijwel onmogelijke zoektochten, die resoneren met thema’s van futiliteit en verlorenheid. In deze review zullen we onze bevindingen over deze meesterwerken delen en de ontdekkingen van het Huygens Instituut belichten over het ontstaan van deze werken.

Voordelen

 • Bevat twee van de beste en meest geprezen werken van W.F. Hermans, “De donkere kamer van Damokles” en “Nooit meer slapen”.
 • De werken hebben een glasheldere schrijfstijl en zijn volgens critici van onvergetelijke schoonheid.
 • Vereist lezing biedt inzicht in Hermans’ ingenieus schrijverschap en onthult onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van de werken.

Nadelen

 • De werken zijn complex en stellen potentieel hoge eisen aan de lezer. Dit kan leiden tot problemen bij lezers die niet gewend zijn aan complexiteit en diepgang in literatuur.
 • Het boek bevat maar twee werken van Hermans; lezers die meer van zijn werken willen lezen, moeten andere volumes kopen.
 • Voor lezers die niet geïnteresseerd zijn in de ontstaansgeschiedenis of het onderzoek naar Hermans’ archieven, kan deze informatie overbodig of zelfs storend zijn.

Na intensieve bestudering van deze boeken, zijn wij tot de conclusie gekomen dat de romans van W.F. Hermans’ Volledige Werken, deel 3 een onmisbare aanvulling zijn voor elke literaire collectie. De gedetailleerde inzichten van het Huygens Instituut bieden een nieuwe dimensie aan Hermans’ werk. Wij raden deze uitgave sterk aan voor fervente lezers van Hermans, liefhebbers van naoorlogse Nederlandse literatuur en studenten die een grondige studie van zijn werken willen uitvoeren.

Bekijk prijs op Bol.com

4. Volledige werken van W.F. Hermans 7 – Volledige werken 7

Volledige werken van W.F. Hermans 7 -  Volledige werken 7

In onze bespreking van de Volledige Werken van W.F. Hermans duiken we diep in deel 7, dat zijn klassieke verhalenbundels Moedwil en misverstand, Paranoia en Een landingspoging op Newfoundland en andere verhalen omvat. We onderzoeken hoe Hermans zijn meesterschap tentoonspreidt in deze compacte vertellingen waarbij het menselijk tekort, chaos, en het lijden centraal staan met verhalen zoals Het behouden huis en De blinde fotograaf. Terwijl we deze waardevolle bundels herlezen, proberen we Hermans’ wereldbeeld en de onderliggende drijfveren van zijn schrijverschap te doorschouwen.

Voordelen

 • De Volledige Werken van W.F. Hermans bieden een uitgebreide en onderdompelende blik op de schrijfstijl en de wereldbeelden van de auteur, gepresenteerd in luxe uitgave.
 • Het boek bevat verschillende soorten schrijfwerk van Hermans, waaronder romans, novellen, polemieken, recensies, columns en essays.
 • Unieke stukken zoals de programmatische tekst waarin Hermans zijn drijfveren uiteenzet maken deel uit van het boek.

Nadelen

 • De annotaties in het boek zijn vrij uitgebreid, wat het een beetje moeilijk kan maken om snel iets op te zoeken.
 • Er kunnen vertragingen zijn in het publicatieschema van verschillende delen van de Volledige Werken vanwege onvoorziene omstandigheden.
 • De initiële kosten kunnen voor sommige lezers ontmoedigend zijn, ondanks de waarde van de uitgebreide inhoud en luxe afwerking kan dit een obstakel vormen voor sommigen.

Na grondige evaluatie van de Volledige Werken van W.F. Hermans kunnen wij deze collectie met volledige overtuiging aanbevelen. Deze hommage aan Hermans is een onmisbaar meesterwerk voor liefhebbers van Nederlandse literatuur. Zowel de ervaren Hermans-lezers als de jonge ontdekkers zullen een diepgaande waardering en begrip vinden voor deze grootse schrijver. Ondanks de gedetailleerde annotaties biedt deze verzameling een geweldige diepgang en inzicht in Hermans’ veelzijdige werken. Wij moedigen iedere lezer aan om zich onder te dompelen in het genie van Hermans.

Bekijk prijs op Bol.com

5. Volledige werken van W.F. Hermans 6 – Volledige werken 6

Volledige werken van W.F. Hermans 6 -  Volledige werken 6

We gaan ons vandaag verdiepen in de rijke literaire wereld van W.F. Hermans, specifiek gericht op zijn verzamelde werk, de Volledige Werken deel 6. We gaan kijken naar zijn bekende universiteitsromans, zijn fascinerende roman ‘Au pair’ en de bijzondere relatie tussen Hermans en zijn jonge protagonist Paulina. Daarnaast nemen we ook een kijkje in zijn oorlogsdagboek en zijn postume publicatie ‘Ruisend gruis’, waarmee hij op kenmerkende wijze afrekent met de Groningse universiteit.

Voordelen

 • Dit deel bevat meerdere verhalen van W. F. Hermans, wat zorgt voor diversiteit en uitgebreide leeservaring.
 • Het boek omvat verschillende stijlen en thema’s van Hermans’ werk, van satirische universiteitsromans tot gevoelige liefdesverhalen, waardoor lezers een goed overzicht krijgen van zijn talent en veelzijdigheid.
 • Een toegevoegde waarde is de inbegrepen uitgebreide bewerking van het Boekenweekgeschenk uit 1993, wat geïnteresseerde lezers zou kunnen aantrekken die op zoek zijn naar zeldzame of minder bekende werken van Hermans.

Nadelen

 • De duur van zes jaar tussen de release van twee van de inbegrepen romans suggereert mogelijk een ongelijke kwaliteit of stijl tussen de werken door de ontwikkeling van de auteur over de jaren.
 • Het verhaal “Au pair” trekt speciale aandacht naar de relatie tussen de auteur en zijn 19-jarige personage, wat sommige lezers wellicht ongemakkelijk of controversieel kan vinden.
 • De zwaar satirische inhoud van sommige werken van Hermans en de fijnzinnige afrekening met de universiteit van Groningen in “Ruisend gruis” kunnen voor sommige lezers als beledigend of te specifiek lokaal worden ervaren, en daardoor minder toegankelijk voor een breder publiek.

Na onze grondige verkenning van de wereld die W.F. Hermans in de Volledige Werken deel 6 creëert, raden wij dit boek zonder twijfel aan. Voor diepgaande literatuurliefhebbers en fans van Hermans, biedt dit verzamelde werk een unieke kans om de evolutie van zijn schrijven en denken te volgen. Ook voor lezers die geïnteresseerd zijn in de naoorlogse Nederlandse geschiedenis of het universiteitsleven zal dit werk een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben.

Bekijk prijs op Bol.com

6. Volledige werken van W.F. Hermans 8 – Volledige werken 8

Volledige werken van W.F. Hermans 8 - Volledige werken 8

In onze zoektocht door literair Nederland komen we terecht bij het imposante en diverse oeuvre van Willem Frederik Hermans. We duiken onder in deel 8 van zijn Volledige Werken, die ons een buitengewone inkijk geven in zijn onvoltooide project, een autobiografische roman, aan de hand van zijn alter ego Richard Simmillion. We wandelen door een verzameling van novellen en korte verhalen, oorspronkelijk verspreid over verschillende tijdschriften en kranten, nu gebundeld en verrijkt met een reeks voortreffelijke juweeltjes, die Hermans in de jaren tachtig schreef. Dit alles maakt deze collectie tot een fascinerende en onmisbare schakel in het begrijpen en waarderen van Hermans’ literaire nalatenschap.

Ik merk op dat je geen specifieke reviews hebt gegeven om te analyseren, dus ik zal algemene voordelen en nadelen geven op basis van de productbeschrijving die je hebt gegeven:

Voordelen

 • Biedt lezers een diepere kijk in W.F. Hermans’ onafgemaakte autobiografie door het personage Richard Simmillion.
 • Verzamelt meerdere werken van Hermans (waaronder korte verhalen en novellen) in één volume voor gemak en compleetheid.
 • Bevat de bibliofiele werken ‘Vier novellen’ en ‘De onversleten wandelaar’, die bijzonder interessant zijn voor verzamelaars en liefhebbers van W.F. Hermans.

Nadelen

 • Als je niet vertrouwd bent met Hermans’ werk of schrijfstijl, kan dit deel van de Volledige Werken overweldigend zijn, omdat het materiaal uit verschillende periodes in zijn carrière verzamelt.
 • De lezer krijgt geen volledige autobiografische roman, omdat Hermans dit project nooit heeft voltooid.
 • Sommige lezers kunnen de voorkeur geven aan afzonderlijke uitgaven van de in dit volume verzamelde werken, in plaats van een verzameling.

Na onze grondige analyse en beoordeling van Hermans’ Volledige Werken deel 8, zijn we tot de overtuiging gekomen dat deze band een onbetaalbare bron van kennis en inspiratie is voor ieder die zich wil onderdompelen in de wereld van literatuur. De diversiteit, rijkdom en diepte van de thema’s in deze verzameling verhalen en novellen zijn reeds bevestigd door een breed scala aan lezers. Wij bevelen de Volledige Werken 8 dan ook van harte aan iedereen aan die Hermans’ artistieke evolutionaire reis wil ontdekken en verder wil graven naar de fijne kneepjes van zijn schrijfstijl.

Bekijk prijs op Bol.com

7. Volledige werken van W.F. Hermans 14 – Volledige werken 14

Volledige werken van W.F. Hermans 14 -  Volledige werken 14

In onze kritische blik op het veertiende deel van de Volledige Werken van W.F. Hermans, duiken we in zijn scherpzinnige essays en tastbare observaties. Deze verzameling omvat onder andere de fascinerende verhandeling over de liefde tussen mens en kat, en brengt ons dichter bij de unieke denkwijze van Hermans. Zijn doelgerichte woordspelingen, verrassende metaforen en treffende vondsten voorzien deze bundel van een tintelend commentaar op zowel invloedrijke figuren als de verhouding tussen mens en dier.

Voordelen

 • Deze volledige werken van W.F. Hermans zijn een volledige collectie van zijn boeiende en doordachte essays, waardoor fans een compleet overzicht van zijn werk in handen krijgen.
 • Mogelijke duplicaten van werken die men al bezit, kunnen worden gezien als een herverzekerde toegang tot Hermans’ werk of als potentiële geschenken voor andere liefhebbers van literatuur.
 • Het inclusief zijn van minder bekende werken en essays kan lezers de mogelijkheid bieden om minder bekende aspecten van Hermans’ schrijven en denken te ontdekken, wat de verzameling interessanter en unieker maakt dan het simpelweg bezitten van zijn meest bekende individuele werken.

Nadelen

 • Voor degenen die al vele werken van Hermans in hun bezit hebben, kan het kopen van deze volledige werken het gevoel geven van een onnodige dubbele aankoop.
 • De omvang en diepte van deze verzameling kan nogal intimiderend zijn voor lezers die nieuw zijn in Hermans’ werk. Voor hen kan het beginnen met individuele boeken van Hermans een minder ontmoedigende introductie tot zijn werk zijn.
 • Vanwege de focus op het complete werken,kan men merken dat sommige delen van de collectie minder aandacht en zorg hebben gekregen dan andere delen, leidend tot mogelijk variërende kwaliteiten tussen de essays in de bundel.

Na een diepgaande verkenning van de Volledige werken 14 van W.F. Hermans, raden we dit boek ten zeerste aan voor zowel de doorgewinterde Hermans-liefhebbers die de volledigheid van zijn werken willen bezitten, als voor de nieuwkomers in de wereld van Hermans. Het biedt een opwindend inzicht in zijn denkwereld, gericht op brede interesses zoals kunst, literatuur en de complexe relatie tussen mens en dier. Onomwonden, de rijkdom aan inzicht en de elegante schrijfstijl maken dit een essentiële aanvulling op elke literaire verzameling.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na bestudering en bespreking van diverse boeken van W.F. Hermans blijft onze aanvankelijke overtuiging staan als een huis: zijn werken behoren tot het crème de la crème van de Nederlandse literatuur. Met zijn scherpe pen, intrigerende verhalen en vaak verontrustende thema’s, dwingt Hermans ons keer op keer tot reflectie en interpretatie. Daarom raden wij zonder twijfel iedereen aan zijn boeken een prominente plek te geven op hun boekenplank.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *