De Top 5 Kinderboeken voor 12 jaar en ouder: Must-Reads voor Jonge Boekenwurmen

De Top 5 Kinderboeken voor 12 jaar en ouder: Must-Reads voor Jonge Boekenwurmen

Als ik terugdenk aan mijn eigen twaalfde levensjaar, herinner ik me avonturen die zich zowel buiten als binnen de pagina’s van betoverende boeken afspeelden. Nu, met pen in de hand, duik ik weer in die wereld met frisse ogen om de beste kinderboeken voor 12 jaar en ouder te ontdekken. Vergezel me op een literaire odyssee waar we samen de tomes zullen verkennen die de harten en gedachten van jonge lezers kunnen vangen en vormen. Dit artikel is geen simpel leesvoer, maar een gids naar werelden vol verbeelding, waar elk boek een nieuwe deur opent naar het onbekende. Samen zullen we de parels vinden die niet alleen entertainen, maar ook inspireren en educatief zijn voor de jonge ontdekkingsreizigers die op het punt staan hun eigen epische verhalen te schrijven.

1. Stilzitten als een kikker

Stilzitten als een kikker

Als ouder in deze hectische tijden vraag ik me vaak af hoe we onze kinderen kunnen leren om de chaos van de wereld even op pauze te zetten en innerlijke rust te vinden. ‘Stilzitten als een kikker’ van Eline Snel, met zijn doeltreffende mindfulnessoefeningen en verrijkende verhaaltjes, lijkt een schot in de roos te zijn. Door de pagina’s heen verkennen we samen met onze kinderen hoe ze hun piekergedachten kunnen temmen en we ontdekken de sleutel tot hun pauzeknop, mede dankzij de waardevolle begeleiding via de downloads ingesproken door Eline Snel zelf. Laten we duiken in wat dit boek een internationaal succes maakt en hoe het meer dan een miljoen jonge geesten heeft geholpen bij het vinden van kalmte en focus.

Voordelen

 • **Brede toepasbaarheid en toegankelijkheid:** Het boek bevat oefeningen en technieken die niet alleen geschikt zijn voor de aangegeven doelgroep (5-12 jaar), maar ook door oudere kinderen en zelfs volwassenen gebruikt kunnen worden voor mindfulness en meditatie.
 • **Inclusief digitale audio-oefeningen:** Met de 11 downloads voor mindfulnessoefeningen krijgen gebruikers een waardevolle aanvulling op het boek, ingesproken door professionals, waardoor de beoefening van mindfulness zowel interactief als eenvoudig toegankelijk wordt gemaakt.
 • **Draagt bij aan mentaal welzijn:** Het boek helpt kinderen en hun ouders bij het vinden van rust, het beheersen van piekergedachten en het verhogen van aandacht en concentratie door middel van meditaties en mindfulness, wat een positief effect kan hebben op stress, slaapproblemen en algemeen welzijn.

Nadelen

 • **Complexiteit voor de jongsten:** Terwijl het boek bedoeld is voor kinderen tot 12 jaar, kunnen sommige jongere kinderen (vooral onder de 6 jaar) moeite hebben met het zelfstandig volgen of begrijpen van de oefeningen en daarom begeleiding van een volwassene nodig hebben om optimaal te profiteren.
 • **Behoefte aan consistent gebruik voor effect:** Mindfulness en meditatie vereisen regelmatige beoefening voor een merkbaar effect. Voor sommige gebruikers kan dit als een nadeel worden ervaren, vooral als zij of hun kinderen moeite hebben met het vormen van nieuwe gewoontes of de discipline missen om het boek consequent te gebruiken.
 • **Digitale middelen nodig voor audio-oefeningen:** Om de volledige voordelen van het boek te plukken, dient men over de nodige digitale middelen te beschikken om de audio-oefeningen te downloaden en af te spelen. Dit kan een belemmering zijn voor gezinnen zonder toegang tot geschikte digitale apparaten of een internetverbinding.
Bekijk prijs op Bol.com

2. Presenteren = leuk

Presenteren = leuk

De kunst van het overbrengen van je verhaal met enthousiasme en zonder zenuwen is een vaardigheid die vele jonge geesten ontvlucht, maar ‘Presenteren = leuk’ ontrafelt dit mysterie met een aanstekelijke mix van inspiratie en praktische adviezen. Dit boek leidt kinderen zoals Keesje, Lars en Bink door het proces van ontspannen presentatie-technieken, terwijl het ook ouders en leerkrachten voorziet van de gereedschappen om hun leerlingen met zelfvertrouwen en flair te laten spreken. Van het opzetten van een boeiende inhoud tot de fijnere nuances van non-verbale communicatie – in deze review onderzoek ik hoe dit boek belooft om de kunst van het presenteren te transformeren in een plezierige en lonende ervaring voor jongeren met uiteenlopende niveaus van presentatieangst.

Voordelen

 • Stap-voor-stap handleiding: Het boek biedt een duidelijke, gedetailleerde leidraad die kinderen (en volwassenen) helpt bij het maken en geven van een presentatie.
 • Praktische en bruikbare tips: Aan de hand van inspiratie, oefeningen en checklists kunnen zowel kinderen als volwassenen leren omgaan met zenuwen en hun presentatietechnieken verbeteren.
 • Toegankelijke schrijfstijl: Het boek is helder en luchtig geschreven, wat het aantrekkelijk maakt voor de doelgroep en ook bruikbaar voor ouders, leerkrachten en therapeuten.

Nadelen

 • Gericht op jonge lezers: Ondanks dat volwassenen er ook van kunnen leren, is het boek primair geschreven voor kinderen, wat sommige oudere lezers mogelijk minder aanspreekt.
 • Mogelijk te basis voor gevorderden: Voor kinderen of volwassenen die al veel ervaring hebben met presenteren, kunnen de tips en oefeningen wellicht te elementair zijn.
 • Onduidelijke leeftijdsaanduiding: Het boek richt zich op kinderen vanaf 12 jaar volgens de productbeschrijving, maar in de reviews wordt een leeftijd vanaf ca. 9 jaar genoemd, wat verwarring kan scheppen over de doelgroep.
Bekijk prijs op Bol.com

3. A Friendship Story

A Friendship Story

In een wereld waar de zorgeloze dagen van de jeugd soms verduisterd worden door een overmaat aan piekeren, springt “A Friendship Story” eruit als een lichtpunt en herinnering aan de essentie van het leven: plezier hebben. Dit Kinderboek, gericht op lezers van 12 jaar en ouder, neemt ons mee op een meeslepende reis waarbij de constante stroom aan gedachten van een jong persoon wordt afgewisseld met de vreugde van ware vriendschap. Komt “A Friendship Story” inderdaad met een formule die het continue denkproces van kinderen kan stilzetten en hen kan helpen om volop van het leven te genieten? Laten we deze literaire escapade verkennen – misschien met evenveel ongeduld als een twaalfjarige die staat te trappelen om de wereld te ontdekken.

Voordelen

 • Stimuleert zelfreflectie en kritisch denken bij jongeren over het belang van het moment leven.
 • Kan jonge lezers helpen begrijpen hoe obsessief overdenken hun plezier en sociale interacties kan beïnvloeden.
 • Levert een herkenbaar verhaal dat gevoelens van vriendschap en de uitdagingen van het opgroeien verkent.

Nadelen

 • Het thema van nonstop denken kan te complex zijn voor sommige jonge lezers, waardoor ze zich niet kunnen inleven in het verhaal.
 • Het boek kan als te didactisch worden ervaren door kinderen die op zoek zijn naar meer entertainment en avontuur in hun leesmateriaal.
 • Er staat niet expliciet of het boek inclusief illustraties is, wat belangrijk kan zijn voor visuele stimulatie en begrip bij deze leeftijdsgroep.
Bekijk prijs op Bol.com

4. The Space Between Lost and Found

The Space Between Lost and Found

In mijn meest recente literaire odyssee duik ik in de meeslepende vertelling van “The Space Between Lost and Found”, een werk van veelgeprezen auteur Sandy Stark-McGinnis. We volgen de jonge Cassie, wiens leven een hartverscheurende wending neemt door haar moeders diagnose, die de eens zo levendige herinneringen en dromen doet vervagen als sterren bij dageraad. In dit verhaal over de aanhoudende kracht van familie, de onzichtbare draden van vriendschap en de zoektocht naar licht in de donkerste krochten van onze ervaringen, staat Cassie op het punt een laatste avontuur aan te gaan dat een ode brengt aan moed, erfenis en de kunst van het loslaten.

Voordelen

 • Behandelt belangrijke thema’s zoals de omgang met ziekte binnen een familie op een voor jongeren begrijpelijke en empathische manier.
 • Biedt een sterke emotionele diepgang die lezers kan helpen om persoonlijke of vergelijkbare situaties te verwerken.
 • De focus op avontuur en de kracht van de hoofdpersoon kan jonge lezers inspireren om veerkracht en optimisme te ontwikkelen in moeilijke tijden.

Nadelen

 • Het onderwerp van geestelijke ziekte en geheugenverlies kan zwaar zijn voor sommige lezers en vereist mogelijk begeleiding van een volwassene tijdens het lezen.
 • Sommige jonge lezers kunnen moeite hebben zich te identificeren met de volwassen thematiek als ze geen soortgelijke ervaringen hebben gehad.
 • Het boek kan door de diepgaande emotionele lagen als te intens worden ervaren, wat afbreuk kan doen aan het leesplezier bij een publiek dat op zoek is naar lichtere kost.
Bekijk prijs op Bol.com

5. The Truth Lies Here

The Truth Lies Here

In de mysterieuze schaduwen van Bone Lake wacht een avontuur dat me heeft gegrepen met zijn unieke mengeling van humor en spanning. “The Truth Lies Here” vlecht het surrealistische van “Stranger Things” naadloos samen met de kekke allure van “Men in Black”, wat resulteert in een young adult roman die zowel je lachspieren als je zenuwen prikkelt. Mijn speurdersinstincten werden op scherp gezet door deze vraag: Wat is er toch aan de hand in Bone Lake?

Helaas heb je geen specifieke beoordelingen gegeven om mee te werken, maar op basis van de korte beschrijving van het boek “The Truth Lies Here” kan ik een lijst maken van potentiële voordelen en nadelen die meestal worden geassocieerd met boeken in deze categorie.

Voordelen

 • Versmelting van genres: De combinatie van de mysterieuze en avontuurlijke sfeer van “Stranger Things” met de humoristische en buitenaardse aspecten van “Men in Black” zou kunnen zorgen voor een unieke en boeiende leeservaring.
 • Doelgroepgericht: Met een focus op lezers van 12 jaar en ouder, vult dit boek een niche voor jongvolwassenen die interesse hebben in surrealistische en paranormale verhalen.
 • Stimulans voor de verbeelding: Het plot, dat draait om de vraag ‘What’s going on in Bone Lake?’, wekt nieuwsgierigheid op en stimuleert lezers om hun verbeelding te gebruiken terwijl ze verder lezen om het mysterie te ontrafelen.

Nadelen

 • Mogelijke genrevermoeidheid: Gezien de populariteit van shows als “Stranger Things”, zouden sommige lezers vermoeid kunnen raken door nog een verhaal dat gelijkenissen vertoont, wat kan leiden tot een gebrek aan originaliteit.
 • Te specifieke referenties: Het balanceerwerk tussen twee zeer bekende werken kan voor sommige lezers aanvoelen als een poging om het succes van die franchises te repliceren, wat soms kan resulteren in teleurstelling als het verhaal niet aan die verwachtingen voldoet.
 • Risico op een voorspelbare plot: Als het boek zwaar leunt op de gevestigde tropen van zijn inspiraties, bestaat het risico dat ervaren jonge lezers het verhaal als voorspelbaar kunnen ervaren.

Het is belangrijk om op te merken dat de werkelijke voor- en nadelen kunnen variëren op basis van de individuele lezerservaring.

Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na deze literaire zoektocht doorheen de magische verscheidenheid aan kinderboeken geschikt voor 12-jarigen en ouder, heb ik met nieuwe waardering de kracht van verhalen herontdekt. Deze boeken bieden niet alleen ontsnapping aan de jonge lezers, maar planten ook de zaden van begrip, empathie en nieuwsgierigheid. Ik ben ervan overtuigd dat de zorgvuldig geselecteerde werken die ik heb besproken, niet enkel de leeshonger zullen stillen, maar tevens de jonge geesten zullen uitdagen om de wereld om hen heen te bevragen en te bewonderen. Het lezen op deze leeftijd is meer dan een hobby; het is een essentiële stap in de ontwikkeling van kritisch denken en het smeden van hun eigen identiteit. Hopelijk biedt dit artikel voor iedere jonge avonturier een gids naar die ene speciale titel, die net als bij mij destijds, de liefde voor lezen voor altijd zal doen ontvlammen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *