De Top 5 Kleuterboeken in 2023: Fantasie en Avontuur voor Jonge Lezers

De Top 5 Kleuterboeken in 2023: Fantasie en Avontuur voor Jonge Lezers

Als ik ‘s avonds de lamp zachter draai en me nestel in de knusse hoek van de zithoek, weet ik dat een van de meest betoverende momenten van mijn dag gaat beginnen. Met een kleuter op schoot en een kleurrijk boek in handen, word ik opnieuw herinnerd aan de magie die schuilgaat in de eenvoudige bladzijden van een kinderboek. In deze blog neem ik je mee in de wereld van de beste kleuterboeken, waar elke prent en zin een universum aan verbeelding opent – een wereld waar ik, ondanks de vele jaren als professionele schrijver, nog steeds kinderlijk van geniet.

1. Kinderboek- Moos ziet ze vliegen- 6-9 jaar- Boek- Voorleesboek- Kinderliteratuur-Kleuterboek-Groep 2,3,4,5,6- Zelf lezen-Spreekwoordenboek-Onderwijs-Kinderverhaal- Jeugdliteratuur- Humor- Grappig

Kinderboek- Moos ziet ze vliegen- 6-9 jaar- Boek- Voorleesboek- Kinderliteratuur-Kleuterboek-Groep 2,3,4,5,6- Zelf lezen-Spreekwoordenboek-Onderwijs-Kinderverhaal- Jeugdliteratuur- Humor- Grappig

In de dynamische wereld van de kleuterliteratuur komt zelden een pareltje langs dat zowel het hart als de geest van jonge kinderen weet te veroveren. ‘Moos ziet ze vliegen’, geschreven door de ervaren onderwijsexpert Bianca Terlouw, is zo’n schat. Dit boek, bruisend van humor en doorspekt met herkenbare spreekwoorden, belooft een ervaring te zijn die zowel hilariteit als leerzame momenten biedt, perfect geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 5 jaar of om zelf ontdekt te worden door lezers vanaf 7 jaar.

Voordelen

 • Leerzaam element: kinderen leren spreekwoorden en uitdrukkingen kennen tijdens het lezen.
 • Aanpasbaar leesniveau: geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen, zowel voor zelf lezen als voorlezen.
 • Aantrekkelijk en humoristisch: de grappige en soms een beetje vieze avonturen van Moos spreken kinderen aan.

Nadelen

 • Mogelijk te kort voor sommige lezers: de hoofdstukken zijn kort, wat sommige kinderen als te snel afgelopen kunnen ervaren.
 • Specifieke humor: de grappige elementen kunnen subjectief zijn en niet bij elk kind even goed aanslaan.
 • Risico op veroudering: bepaalde spreekwoorden of uitdrukkingen kunnen over tijd minder bekend worden bij jongere generaties.
Bekijk prijs op Bol.com

2. Vinnie & Flos 4 – Op bezoek

Vinnie & Flos 4 - Op bezoek

Wanneer ik mijn avonden toewijd aan het voorlezen uit de kleurrijke pagina’s van “Vinnie & Flos 4 – Op bezoek”, open ik niet slechts een boek, maar een wereld vol hartverwarmende kameraadschap en avontuur. In deze nieuwe literaire reis, die voortbouwt op de charme van het eerste deel, neemt het onafscheidelijke en knuffelbare duo Vinnie en Flos mij en mijn jonge luisteraars mee langs de spannende wegen van kinderlijke zorgen, van een bezoek aan een strenge tante tot de afschrikwekkende tandartsstoel. En juist die momenten waarop de steun van een beste vriend onmisbaar blijkt, zijn in dit boek met zoveel warmte en humor geïllustreerd dat het onmogelijk wordt niet te smelten voor hun verhalen.

Voordelen

 • De verhalen zijn zeer herkenbaar en sluiten aan bij de belevingswereld van kleuters, waardoor ze zich goed kunnen identificeren met de personages.
 • Door de aanwezigheid van het karakter Flos, die Vinnie aanmoedigt en ondersteunt, wordt een positieve boodschap over vriendschap en het overwinnen van angst overgebracht.
 • De illustraties van Natascha Stenvert complementeren de tekst en brengen de avonturen van Vinnie en Flos op een levendige manier tot leven, wat het voorleesmoment verrijkt.

Nadelen

 • Flos zorgt soms voor rommel en chaos, wat een minder goede boodschap zou kunnen geven aan kleuters over gedragingen en consequenties.
 • De mogelijkheid van negatieve reacties van volwassen personages, zoals de strenge tante, zou sommige kinderen kunnen afschrikken of een vertekend beeld kunnen geven van autoriteitsfiguren.
 • Hoewel de verhaallijn geschikt is voor peuters volgens een review, kan de hoeveelheid tekst in het boek wellicht voor sommige jonge luisteraars te complex zijn om de aandacht vast te houden.
Bekijk prijs op Bol.com

3. André Kuipers – Atlas van de aarde

André Kuipers - Atlas van de aarde

Als ervaren liefhebber van kinderliteratuur en de kosmos is het voor mij een genoegen om de bladzijden van ‘Atlas van de aarde’ van André Kuipers te verkennen – een boek waarin de grenzen tussen een ruimteavontuur en educatief leesvoer naadloos vervagen. Met de verbeeldingsrijke begeleiding van Paco Vink’s illustraties, biedt dit omvangrijke kijkboek mij niet alleen de kans om samen met de Kleine Astronauten in slechts 90 minuten om de aarde te reizen, maar opent het ook een grootse venster naar de hemelse perspectieven en kwetsbare schoonheid van onze planeet, zoals alleen een astronaut ze kan delen. Dit is geen gewone atlas; het is een boeiende symbiose van Kuipers’ fotografische kunsten uit de ruimte en een rijkdom aan feiten die het midden houdt tussen een encyclopedie en een fotografisch eerbetoon aan de aarde die ons allen thuis noemt.

Voordelen

 • Educatieve waarde: Het boek combineert prachtige foto’s met leerzame weetjes en illustraties die kinderen op een interactieve manier kennis laten maken met geografie, natuur en wetenschap.
 • Lange levensduur: Gezien het variërende moeilijkheidsniveau van de informatie kan het boek meerdere jaren plezier en leerzaamheid bieden, groeiend met de ontwikkeling van het kind.
 • Kwaliteit van het materiaal: Het boek is gemaakt van stevig papier en is groot van formaat, wat de duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid ten goede komt, vooral bij jonge kinderen.

Nadelen

 • Moeilijkheidsgraad voor de jongsten: Sommige inhoud kan voor de allerjongste lezers te complex zijn, waardoor oudere kinderen er waarschijnlijk meer uit zullen halen dan kleuters.
 • Lichtvervuiling benadrukt: Het boek maakt op een nachtfoto inzichtelijk hoe licht Nederland en België zijn, wat zorgen over lichtvervuiling kan veroorzaken en mogelijk wat uitleg vereist over energiegebruik en de impact op het milieu.
 • Limited Scope: Ondanks de rijkdom aan informatie over verschillende locaties, kan het boek niet elke plek op de aarde dekken, wat nieuwsgierigheid kan wekken naar meer gedetailleerde informatie over andere niet-beschreven locaties.
Bekijk prijs op Bol.com

4. Mijn grote voertuigen kijk-en zoekboek

Mijn grote voertuigen kijk-en zoekboek

In mijn zoektocht naar een boek dat niet alleen de nieuwsgierigheid van peuters voedt, maar ook hun honger naar kennis, kwam ik ‘Mijn grote voertuigen kijk-en zoekboek’ tegen. Met meer dan 100 voertuigen die wachten om ontdekt te worden, biedt dit boek een schat aan mogelijkheden om de woordenschat te vergroten, de fantasie aan te wakkeren en het waarnemingsvermogen van jonge kinderen te stimuleren. De levendige illustraties nodigen uit tot uren kijk- en zoekplezier, terwijl kinderhandjes pagina na pagina omslaan, op jacht naar de graafmachine met de grote schep en de vele boten die in de haven dobberen.

Voordelen

 • Rijke, gedetailleerde illustraties die de aandacht trekken en uitnodigen tot verkennen en vertellen.
 • Stimuleert ontwikkeling van woordenschat, fantasie en waarnemingsvermogen bij kinderen.
 • Geliefd bij kinderen die een fascinatie voor voertuigen hebben; blijkt een succesvol cadeau voor deze doelgroep.

Nadelen

 • De kwaliteit en dikte van het boek lijken niet overeen te komen met de prijs, waardoor het als prijzig kan worden ervaren.
 • Niet uitdagend genoeg als zoekboek, met slechts één te zoeken item per pagina en geen terugkerende zoekitems doorheen het boek.
 • Kan door de beperkte zoekfunctie snel zijn charme verliezen voor kinderen die meer uitdaging zoeken in een zoekboek.
Bekijk prijs op Bol.com

5. Woezel & Pip – Slaap lekker

Woezel & Pip - Slaap lekker

Terwijl de avondzon zachtjes plaatsmaakt voor de sterrenhemel, neem ik je mee in de betoverende wereld van ‘Woezel & Pip – Slaap lekker’, een boek dat de grenzen tussen verhaal en werkelijkheid doet vervagen met zijn sprankelende vuurvliegjes die echt licht geven. In deze review duiken we samen in de pagina’s van dit kartonboek, waar elke illustratie een venster is naar een wereld vol dromen en we ontdekken hoe het zachtjes uitblazen van lichtjes ons niet alleen helpt het verhaal af te sluiten, maar ook de dag. Laat je betoveren en bereid je voor op een nacht vol rust en magie, want dit is een bedtijdritueel dat belooft veel meer te zijn dan alleen een verhaaltje voor het slapengaan.

Voordelen

 • Interactieve elementen: De ingebouwde lampjes in het boek die de kinderen zelf uit mogen blazen, voegen een interactief en magisch element toe aan het voorleesritueel.
 • Stevig materiaal: Het kartonnen materiaal waaruit het boek is gemaakt, zorgt ervoor dat het boek duurzaam is en goed bestand tegen kleine kinderhandjes, wat het ook geschikt maakt voor zeer jonge kinderen.
 • Rustgevend effect: Meerdere ouders melden dat het boek een kalmerend effect heeft op hun kinderen voor het slapengaan, wat het een effectieve tool maakt voor een soepele bedtijd.

Nadelen

 • Moeilijkheidsgraad voor de allerkleinsten: Het uitblazen van de lampjes kan voor de jongste kinderen nog net iets te uitdagend zijn, waardoor ouderlijke hulp nodig kan zijn.
 • Afhankelijkheid van batterijen: De lampjes zullen op batterijen werken en kunnen problematisch zijn wanneer deze leeg zijn of vervangen moeten worden.
 • Limited herleesbaarheid: Hoewel het interactieve element aantrekkelijk is, kan de nieuwigheid na verloop van tijd afnemen, wat de herleesbaarheid van het boek potentieel beperkt voor sommige kinderen.
Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Nu ik de laatste bladzijde omsla en de betoverde blik in de ogen van mijn kleuter zie, wordt het me weer duidelijk: de kracht van kleuterboeken is onmiskenbaar. In de interactie tussen beeld en tekst vormt zich een podium waarop verbeelding en leergierigheid hand in hand gaan, en waar ikzelf met elk verhaal ook stiekem groei. Het selecteren van boeken is daarmee niet alleen een daad van liefde, maar ook van wijsheid, want elk boek plant een zaadje voor de toekomst. In mijn professionele reis als schrijver blijf ik me verwonderen over deze vorm van kunst, die keer op keer mij en mijn kind terugvoert naar een wereld waar alles mogelijk is. En daarom zal er in ons huis, elke avond, een moment zijn waarop de lamp dimt, de wereld verstilt, en een kinderboek de deur naar dromenland voor ons opent.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *