De Top 7 Superjuffie boeken: Vlieg mee met de Avonturen van Juf Josje en haar Dieren!

De Top 7 Superjuffie boeken: Vlieg mee met de Avonturen van Juf Josje en haar Dieren!

Als doorgewinterde lezers en liefhebbers van de magische wereld waar pen en papier koningen zijn, hebben wij een avontuur beleefd dat onze boekenplanken en kinderharten heeft verrijkt. Duik met ons mee in de wereld van Superjuffie, waar schoollessen en superheldendaadjes hand in hand gaan. We hebben ons verdiept in de stapel kleurrijke kaften, met verhalen die zo levendig zijn dat ze haast uit de bladzijden springen, en we staan te popelen om onze ontdekkingen van de allerbeste avonturen uit de Superjuffie serie met jullie te delen. Pak een kopje thee, nestel je gezellig tussen de kussens en laat ons je gids zijn door de boeken die elk kinderhart sneller doen kloppen. En wie weet, misschien vind je wel je nieuwe favoriete boek!

1. Superjuffie 10 – Superjuffie in de storm

Superjuffie 10 - Superjuffie in de storm

Wij, als fervente lezers en avonturiers in hart en nieren, hebben ons met veel plezier gestort op het tiende spektakelstuk van Superjuffie. “Superjuffie in de storm” voert ons mee naar een jubilerend De Inktvis, waar tussen slingers en feesthoedjes een storm van avontuur en dierenliefde losbarst. Juf Josje, onze groene heldin met een hart dat net zo groot is als haar moed, staat voor een duizelingwekkende uitdaging die ons doet nagelbijten én schaterlachen, terwijl Annet Schaap deze capriolen levendig in beeld brengt.

Voordelen

 • Het verhaal viert een belangrijke mijlpaal en brengt feestelijkheid, wat een positieve en opwindende toon zet.
 • Er is een duidelijke leerzame component door het thema dierenwelzijn; kinderen leren over het belang van zorg voor dieren in nood.
 • Annet Schaap’s grappige illustraties kunnen de leeservaring verrijken en helpen jonge lezers zich meer betrokken te voelen bij het verhaal.

Nadelen

 • De herhaling van de ‘Superjuffie komt in actie’-formule kan voor sommige lezers voorspelbaar worden na meerdere boeken in de serie.
 • De focus op dieren in nood tijdens een storm kan voor sommige gevoelige kinderen een angstig thema zijn.
 • Het boek vraagt dat lezers bekend zijn met de rest van de Superjuffie-serie, wat een barrière kan zijn voor nieuwe lezers die willen beginnen met dit tiende deel.
Bekijk prijs op Bol.com

2. Superjuffie 2 – Superjuffie komt in actie!

Superjuffie 2 - Superjuffie komt in actie!

Wij dompelen ons wederom onder in de wereld van Janneke Schotveld’s onverschrokken heldin in “Superjuffie komt in actie!”, het verhaal waarin onze geliefde juf Josje niet alleen hartverwarmend grappig, maar ook een ware dierenredder blijkt. Te midden van haar welverdiende zomervakantie wordt ze geconfronteerd met de duistere plannen van de burgemeester en diens ‘Nieuwe Natuur’. Bewapend met niets dan moed en de vrolijke illustraties van Annet Schaap, storten we ons samen met Superjuffie in een avontuur waarin echte natuur en de toekomst van de stadsfauna op het spel staan.

Voordelen

 • De verbeeldingskracht en fantasie in het verhaal stimuleren de creativiteit van kinderen.
 • Educatieve elementen zoals het toelichten van complexe woorden verrijken de woordenschat.
 • Interactieve verhaalmomenten die discussie en dieper nadenken over thema’s zoals natuur en technologie bevorderen.

Nadelen

 • De aanschafprijs kan relatief hoog zijn voor sommige gezinnen.
 • Het verhaal kan voor sommige lezers wat onrealistisch overkomen vanwege de fantastische elementen.
 • In sommige gevallen kan de humor of de actie in het verhaal te kinderachtig gevonden worden door oudere kinderen of volwassenen.
Bekijk prijs op Bol.com

3. Superjuffie 7 – Superjuffie op de Zuidpool

Superjuffie 7 - Superjuffie op de Zuidpool

Wij, als fervente verslinders van kinderliteratuur, zijn wederom in de ban van de heroïsche escapades van onze favoriete groencape dragende juf; ‘Superjuffie op de Zuidpool’, neemt ons mee op een ijzingwekkend avontuur dat zelfs onze harten sneller doet kloppen. Janneke Schotveld laat ons hart verwarmen voor het onverwachte liefdesverhaal van juf Josje, die op de dag van haar dromen zowel haar eigen hart als de harten van dieren moet redden. Doch, wanneer ‘help’ het enige leidraad is, trekken wij, gewapend met onze beste detectivehoeden, op een literaire zoektocht naar antwoorden. Zal de bruid haar gelukzalig ‘ja-woord’ nog kunnen uitspreken of blijft de bruiloft gehuld in een poolkoude mist van mysterie?

Voordelen

 • Stimuleert de leesvaardigheid en verbeeldingskracht van kinderen in de leeftijdsgroep van 6 tot 9 jaar.
 • Versterkt de band tussen ouder en kind door gezamenlijke voorleesmomenten.
 • Mix van humor en maatschappelijke thema’s biedt aanknopingspunten voor educatieve gesprekken.

Nadelen

 • Specifieke thematiek en humor kunnen mogelijk niet aanslaan bij alle kinderen.
 • Als een voortzetting van een serie kan het minder begrijpelijk zijn zonder kennis van de voorgaande boeken.
 • De avontuurlijke en fantasierijke inhoud kan voor sommige jonge lezers misschien te spannend zijn.
Bekijk prijs op Bol.com

4. Superjuffie 5 – Superjuffie in de jungle

Superjuffie 5 - Superjuffie in de jungle

Wanneer de kreten van nood het gehoor van juf Josje bereiken, is het tijd om onze Superjuffie-cape om te slaan; de avontuurlijke roep uit de wildernis weerklinkt sterker dan ooit in Superjuffie 5 – Superjuffie in de jungle. Als boekenwurmen vol anticipatie zijn wij, na het horen van Janneke Schotveld’s aantreden als schrijfster van het Kinderboekenweekgeschenk 2017, klaar om ons wederom te laten meeslepen naar verre oorden, ditmaal voor een onvergetelijke expeditie waar vergroening niet enkel een thema van de natuur blijkt, maar ook een daad van moed. Samen met onze groene heldin stellen wij ons de vraag: kunnen Superjuffie’s superkrachten en een samenzwering van oude bekenden het opnemen tegen de kille machines die het oerwoud bedreigen?

Voordelen

 • Sluit goed aan bij de belevingswereld van jonge kinderen (5-jarige).
 • Behandelt maatschappelijke thema’s op een toegankelijke manier die ruimte biedt voor verdiepende gesprekken.
 • De boeken zijn geschikt voor een breed leeftijdsbereik en bevatten humor en illustraties die het lezen extra aantrekkelijk maken.

Nadelen

 • Voor kinderen die uitdaging zoeken in complexere literatuur kan de serie te eenvoudig zijn.
 • Het herhalende concept van de Superjuffie-avonturen kan na meerdere boeken als voorspelbaar worden ervaren.
 • De aanwezigheid van illustraties kan voor oudere lezers de perceptie wekken dat het boek te kinderlijk is, waardoor zij het misschien links laten liggen.
Bekijk prijs op Bol.com

5. Superjuffie 8 – Superjuffie en het apencircus

Superjuffie 8 - Superjuffie en het apencircus

Wij hebben ons wederom laten onderdompelen in de magische wereld van de meest charmante heldin met krijtstof aan haar vingers: Superjuffie! In het achtste deel ‘Superjuffie en het apencircus’ worden wij, samen met juf Josje en haar klas, tijdens de zomervakantie het circus ingetrokken – een spektakel vrij van dierenleed maar niet van mysterie. Of het nu de acrobatiek van het onderwijzen betreft of de kunst van het balanceren tussen vakantiepret en heldendaden, onze Superjuffie staat weer voor een keuze die haar gave op de proef stelt, terwijl meester Snor’s bezorgheden een onverwachte wending aan hun zomer geven.

Voordelen

 • Onafhankelijk te lezen: “Superjuffie en het apencircus” kan op zichzelf staan, dus nieuwe lezers kunnen direct in dit avontuur duiken zonder de eerdere delen gelezen te hebben.
 • Spannend en grappig: Deze eigenschappen maken het boek aantrekkelijk voor kinderen, wat de leesbevordering stimuleert.
 • Leesbaar voor een breed leeftijdsspectrum: Geschikt om voor te lezen aan jongere kinderen en zelfstandig lezen door kinderen vanaf 7 jaar.

Nadelen

 • Drukvout: Er wordt melding gemaakt van een fout waarbij hoofdstuk 3 midden in een zin begint, wat duidt op een productiefout en de leeservaring kan verstoren.
 • Beperkt leeftijdsbereik: Hoewel het boek veel positieve punten heeft, kan het zijn dat het voornamelijk kinderen in de doelgroep van 6 tot 9 jaar aanspreekt, en minder relevant of boeiend is voor oudere lezers.
 • Onduidelijkheid over de rol van meester Snor: De vage verhaallijn rondom meester Snor kan voor sommige lezers verwarring scheppen of als onbevredigend worden ervaren.
Bekijk prijs op Bol.com

6. Superjuffie in de soep

Superjuffie in de soep

Wij duiken met vreugde en een vleugje bezorgdheid terug in de wereld van Superjuffie, de reeks waar heldenmoed en dierenliefde hand in hand gaan met een scheutje magie en een snuifje schoolse strapatsen. In ‘Superjuffie in de Soep’, bekroond met de Pluim van de Nederlandse Kinderjury, ontmoeten we opnieuw juf Josje, die met haar krachten dieren in nood redt, terwijl ze schipperen moet tussen haar geheime identiteit en een argwanende meester Snor. Voeg daarbij een aangrijpend milieuthema over de gevaren van plastic in onze oceanen, en je hebt een avontuur dat niet alleen een bruinvis onder water weet te houden, maar ook de aandacht van jonge lezers tot de laatste pagina.

Voordelen

 • Pakkende thematiek: Het verhaal van “Superjuffie in de soep” kaart op een speelse manier het ernstige probleem van plasticvervuiling in de oceanen aan en leert kinderen over de impact ervan op dieren en het milieu.
 • Rollenspellen en karakterontwikkeling: De dynamiek tussen de karakters, zoals juf Josje en meester Snor, biedt lezers inzicht in teamwork, het overwinnen van autoritaire obstakels en het belang van opkomen voor je eigen overtuigingen.
 • Prijsbekroning: Het feit dat het boek de Pluim van de Nederlandse Kinderjury heeft gewonnen, getuigt van de waardering en erkenning van de doelgroep, wat duidt op een kwalitatieve inhoud en aantrekkelijkheid voor jongere lezers.

Nadelen

 • Mogelijke overdrijving van acties: De heroïsche escapades van Superjuffie kunnen bij sommige lezers de vraag oproepen of het realistisch is dat kinderen soortgelijke acties zouden kunnen of moeten ondernemen, wat leidt tot potentieel onrealistische verwachtingen.
 • Stressvolle situaties voor jonge lezers: De voortdurende dreiging van juf Josje die haar baan kan verliezen, zou voor sommige jongere lezers te spannend of stressvol kunnen aanvoelen.
 • Potentiële verwarring over de balans tussen fantasie en realiteit: De magische elementen van het boek kunnen bij sommige kinderen verwarring veroorzaken over wat daadwerkelijk mogelijk is in de echte wereld versus wat fictie is.
Bekijk prijs op Bol.com

7. Superjuffie 1 – Superjuffie!

Superjuffie 1 - Superjuffie!

Wij, als doorgewinterde lezers en liefhebbers van een vleugje magie in de dagelijkse sleur, hebben zelden een verhaal zo charmant en verrassend gevonden als dat van ‘Superjuffie’ – een boek waarin de schijnbaar doodnormale Juf Josje het dierenrijk te hulp schiet op de meest onconventionele wijze. Het kauwen op een krijtje transformeert haar in een superheldin die groene tornado’s door de lucht zou kunnen zijn, tot grote vreugde van haar slimme leerlingen die haar avonturen behendig maskeren voor de argusogen van een strenge directeur. Deze pagina’s hebben ons meegenomen naar het hart van de stadsdierentuin waar mysterieuze gebeurtenissen de vindingrijkheid en moed van onze groene caped crusader op de proef stellen. Met een lach en een dosis spanning heeft ‘Superjuffie’ onze harten veroverd, en wij staan te popelen om te delen hoe dit avontuurlijk onderwijs ons op de meest onverwachte manieren heeft weten te verrijken.

Voordelen

 • Stimuleert fantasie en creativiteit – De avonturen van Superjuffie zijn fantasierijk en bieden kinderen een leuk en spannend verhaal dat de verbeelding prikkelt.
 • Versatile leeftijdsgroep – De boeken zijn geschikt om voor te lezen aan jongere kinderen vanaf 7 jaar en zelf lezen voor de iets oudere kinderen vanaf ca. 8 jaar, wat het een brede doelgroep geeft.
 • Educatieve waarde – Via het verhaal leren kinderen indirect over het belang van dierenwelzijn en het zorgen voor de natuur, wat belangrijk is voor hun algemene ontwikkeling.

Nadelen

 • Leeftijdsgrens – Hoewel aangegeven wordt dat het geschikt is voor voorlezen vanaf ca. 7 jaar en zelf lezen vanaf ca. 8 jaar, kunnen jongere kinderen onder de 7 jaar die geïnteresseerd zijn het verhaal wellicht nog niet volgen.
 • Potentiële genderstereotypen – De hoofdpersoon is een vrouwelijke lerares die in een superheld verandert; hoewel dit zeer positief kan zijn, kan het ook genderstereotype ideeën versterken als niet tegenwicht geboden wordt met diverse rolmodellen.
 • Gelimiteerde diversiteit – Het verhaal speelt zich mogelijk af in een minder diverse setting of de karakters hebben mogelijk niet veel variëteit, wat kan resulteren in gemiste kansen om verschillende culturen of achtergronden te representeren.
Bekijk prijs op Bol.com

Conclusie

Na onze diepgaande reis door de avonturen van Superjuffie, kunnen we met vreugde concluderen dat deze serie een schitterende parel is in de kinderliteratuur. Met verhaallijnen die veel verder reiken dan de muren van het klaslokaal, hebben we niet alleen de waarde van moed en vriendschap herontdekt, maar ook de onmiskenbare kracht van de verbeelding. Terwijl we onze boekenleggers tussen de pagina’s plaatsen, voelen we een diepe dankbaarheid voor deze bonte verzameling van heldendaden en humor. We sluiten onze ogen en dromen al van de volgende keer dat we samen met Superjuffie de vleugels uitslaan. Ons advies: neem deze fantastische boekenreeks ter hand en laat je, ongeacht je leeftijd, meesleuren in de avonturen die het kind in ons allen zal doen juichen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *